Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Gran Canarian etelärannikko on 70-luvulta lähtien vetänyt puoleensa suomalaisia, ja edelleenkin edulliset hinnat ja talviöinäkin lämpiminä pysyttelevät ilmat ovat sen vetonauloja. Saaren aurinkoiselle etelärannikolle ihmisiä vetävät myös hienohiekkaiset rannat, joista Maspalomasin dyynit Playa del Inglésin vieressä ovat unohtumattomimmat.
koristekuva Suomesta Las Palmasiin ja muualle Gran Canarian saarelle siirrytään lentämällä Gran Canarian lentoasemalle. Linja-autot kulkevat melko laajassa Las Palmasissa kaikkialle, mutta turistille näille vihreille busseille on käyttöä lähinnä lentokenttämatkoilla ja kaupungin kahden pääosan välillä siirtymiseen.
ilmoitus
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Malaga
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Maria Zambrano -asema
Paikallisjunat ovat paras tapa siirtyä nopeasti lentokentältä Málagaan, jossa voi nousta pois Maria Zambrano -asemalla kaupungin uudella puolella.

Saapuminen Málagaan ja sinne tehtävät matkat

Tällä sivulla kerrotaan, miten Málagan lentoasemalta pääsee etenemään keskustaan tai majapaikalle. Lisäksi luodaan katsaus siihen, minkälaisia matkustusvaihtoehtoja on, minkä hintaiseksi matkan voi odottaa tulevan ja minkälaista hintatason vaihtelua matkalle on eri vuodenaikoina odotettavissa.

Siirtyminen Málagan lentoasemalta keskustaan

Málagan halpalentoyhtiöiden suosima Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol -lentoasema (AGP) [kartalla] on Espanjan kolmanneksi suurin, ja se sijaitsee lyhyen matkan päässä Torremolinoksesta. Málagaan sieltä pääsee linja-autolla tai rautateitse, mikä vie vain 12 minuuttia suuntaansa. Taksilla pääsee etenemään nopeasti minne tahansa Costa del Solin alueelle, mutta Málagaan taksikyyti maksaa noin kymmenen kertaa enemmän kuin kyyti julkisilla.

Junayhteys

C1-paikallisjuna on paras tapa siirtyä nopeasti lentoasemalta paitsi Málagaan myös Torremolinokseen tai Fuengirolaan. Juna-asema on terminaali kolmen (T3) osana, ja sinne on helppo suunnistaa muiltakin terminaaleilta. Liput, jotka maksavat noin kolme euroa Málagaan asti, ostetaan ennen junaan nousemista, ja niiden hinta vaihtelee sen mukaan, kuinka monella vyöhykkeellä matkustaa.

Matkaa kentältä Torremolinokseen on vain noin 10 minuuttia, ja junat kulkevat valtaosan ajasta 20 minuutin välein. Málagassa voi nousta pois María Zambrano -asemalla [kartalla] kaupungin uudella puolella tai sitten Centro Alameda -asemalla, joka on lähempänä vanhaakaupunkia. Alameda on paras pysäkki niille, jotka haluavat majapaikalleen vanhankaupungin ympäristöön, mutta uusia asemia on tulossa pian, ja ne saattavat edelleen helpottaa rautateitse keskustaan saapumista.

Linja-autoyhteys

Jos joku ei jostain syystä halua käyttää huippuluokan paikallisjunia kentältä keskustaan matkaamiseen, voi T3-terminaalista myös nousta busseihin, joista A-Express kulkee Málagan bussiasemalle ja CTSA-Portillo-bussi Marbellaan, jonne matkaa on 45 minuuttia. Lippu Málagaan maksaa pari euroa matkatavarat mukaan lukien, ja Marbellaan hintaa tulee 6–9 euroa.

Lentoasemalta voi siirtyä linja-autolla moneen eri paikkaan Espanjassa, ja suoraan pääsee myös Sevillaan. Tietoa linja-autoyhteyksistä saa esimerkiksi Airport Malaga -sivulta.

Taksilla lentoasemalta Málagaan

Taksilla voi hurauttaa keskustaan tai muualle Costa del Solin alueelle lähes yhtä nopeasti kuin julkisilla, mutta hintaa tulee melkoisesti enemmän. Taksit odottavat T3:n eli kolmosterminaalin ulkopuolella, ja edullisimmillaan matka maksaa vähän alle 20 euroa suuntaansa. Lentoasemalla taksiin nousevan tai sinne taksilla matkustavan on maksettava 5,50 euron hintainen lisämaksu, ja lisämaksua tulee myös öisin matkustamisesta.

Autonvuokraus lentoasemalla

Lentoasemalla on autovuokraamoita, mutta paras tapa varmistaa auton saanti on se, että sellaisen tilaa etukäteen. Autovuokraamoja on paitsi T3-terminaalissa, mistä bussi, juna ja taksit lähtevät, myös T2-terminaalissa. Auton voi vuokrata käyttämällä lentoaseman verkkosivuja ja klikkaamalla haluamansa vuokraamon nimeä.

Kaukojunalla tai linja-autolla Málagaan

Rautateitse tai linja-autolla muualta Espanjasta tai Portugalista saapuva voi jäädä pois María Zambrano -asemalla, jolle myös junat ja linja-autot lentoasemalta, Torremolinoksesta, Fuengirolasta ja Marbellasta tulevat. Sieltä on lyhyt kävelymatka moneen paikkaan, mutta vanhaankaupunkiin ja lähelle linnaketta sieltä on sen verran matkaa, että taksi tai julkisiin turvautuminen on ainakin matkalaukkujen kanssa monelle tarpeen. Jos majapaikka on vanhassakaupungissa, on Centro Alameda -asema [kartalla] parempi jäädä pois.

Rautatieasemalla on säilytyslokeroita, joihin voi jättää matkatavaroita, ja niihin päästäkseen pitää laukut läpivalaista ja passi tai henkilökortti on hyvä olla käsillä.

Finnair lentää (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Suomesta on helppo lentää Málagaan, lentoaika suorilla lennoilla on noin neljä ja puoli tuntia.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Málagaan

Málagaan voi hyvin matkustaa omatoimisesti, jolloin lennot ja majapaikka varataan internetin kautta itse. Sinne on lentoja Suomesta, ja sieltä on hyvin yksinkertaista varata majapaikka lyhyelläkin varoitusajalla. Jos haluaa perinteiselle lennot ja hotellin sisältävälle järjestetylle pakettimatkalle, valittavana on paljon eri hotelleja, myös muualla kuin Málagassa. Costa del Solin rantapaikat ovatkin asia erikseen, ja Málagan keskustaan tai sen liepeille majoittuva pääsee aivan eri tavalla kiinni suurkaupungin sykkeeseen kuin muiden turistien kanssa rantapaikoilla yöpyvä.

Omatoimisesti tehdyt matkat

Suomesta on helppo lentää Málagaan, lentoaika suorilla lennoilla on noin neljä ja puoli tuntia ja suoria lentoja on ympäri vuoden. Finnair ja Norwegian tekevät lentoja Helsingin ja Málagan välillä. Lennot eivät ole mitään täysin pilkkahintaisia mihinkään vuodenaikaan, mutta syyskuussakin, jolloin vielä on kuumia rantailmoja, voi kulkea alimmillaan suuntaansa vähän alle 100 eurolla, mutta useimpina päivinä yhdensuuntainen lento maksaa 120–150 euroa.

Muitakin lentoyhtiöitä lentää Helsingin ja Málagan väliä, mutta lennot ovat välilaskullisia ja kestävät näin huomattavasti pidempään. Lentoyhtiöt, jotka lentävät Helsingistä Málagaan tiettynä ajankohtana voi selvittää esimerkiksi Skyscannerin avulla.

Omatoimimatkalle haluavalle on aina taloudellista ja myös muunlaista hyötyä joustavuudesta. Jos ei tarvitse matkustaa silloin kun kaikki muutkin ovat lähdössä, selviää matkasta todennäköisesti edullisemmin ja väljemmissä olosuhteissa kuin ne, jotka esimerkiksi lähtevät matkaan pääsiäisenä, kesälomilla tai syyslomien aikaan. Málagaan on mieltä matkustaa perinteiselle rantalomalle vain huhtikuulta lokakuun loppuun, ja ajankohdat huhtikuun loppupuolelta juhannukseen ja syyskuun alusta lokakuun loppuun ovat kaikin tavoin parhaita matkustaa kaupunkiin. On hyvä myös pitää mielessä se, että viikonloput ovat aina vilkkaampia ja kalliimpia ajankohtia olla matkalla kuin viikonpäivät.

Järjestetyt matkat

Málagaan tai muualle Costa del Sol -rannikolle on mahdollista lähteä järjestetylle matkalle. Suosittuja ovat huhti–lokakuussa tehtävät 1–2 viikon mittaiset matkat. Pitkiä viikonloppumatkoja voi kysellä pienemmiltä ja paikallisilta matkatoimistoilta myös, joskin pitkän lentomatkan takia ne eivät ole kovin suositeltavia ja ne saattavat tulla suhteellisesti huomattavasti kalliimmaksi kuin viikon tai kahden mittaiset pakettimatkat. Lähes kaikki kotimaiset matkatoimistot tekevät jonkinlaisia matkoja Málagan ympäristöön.

Mikäli matkaan lähtee järjestetylle matkalle, on kiireisin aika lähteä ajanjakso pääsiäisestä syyskuun alkuun. Tämä matkustusaika on suosittu niin suomalaisten kuin muualtakin tulevien keskuudessa. Varsinainen matkustuspiikki on heinäkuun alusta elokuun loppuun, eikä heikkohermoisten kannata harkita matkaa Málagaan tai muualle Costa del Solin alueelle kuumimpaan kesäaikaan.

Kotimaisista matkatoimistoista esimerkiksi Aurinkomatkat tekevät lennot ja hotellin sisältäviä matkoja Málagaan. Valittavana on matkoja, joiden kesto on 3–7 vuorokautta, ja viikon matka tulee suhteessa halvimmaksi. Esimerkiksi syyskuussa viikon hotellissa, jossa on 3 tähteä, saa 700–800 eurolla, mutta hienompi neljän tähden hotelli kohottaa hinnan yli 1000 euroon. Málagaan matkoja järjestäviin matkatoimistoihin kuuluvat esimerkiksi Apollomatkat, joka järjestää myös 2–3 viikon matkoja ja Tjäreborg.

Muulle kuin rantalomalle Málagaan voi lähteä talvellakin, mutta kannattaa huomata, että päivälämpötilat ovat usein tammikuussakin 15–20 asteessa ja esimerkiksi uima-altaan äärellä voi silloin ottaa aurinkoa ja uidakin. Aika marraskuusta maaliskuuhun ja erityisesti pääsiäisviikolle on Costa del Solilla hiljaista aikaa, jolloin massaturismia on vähän. Silloin sellaisetkaan lomakohteet kuin Torremolinos eivät ole turhan vilkkaita paikkoja nauttia lomasta. Majapaikkojen hintataso on talvikaudella edullisempi, ja suosittuihin nähtävyyksiin on mukavampi tutustua. Talvikausi on kuitenkin säiden puolesta epävarma matkustusaika, ja jos joulu- ja maaliskuun välisenä aikana haluaa uida rannalla ja varmasti nauttia lämpimistä aurinkoisista päivistä on Kanariansaaret siihen huomattavasti trooppisempi vaihtoehto.

Golfaamaan, tennistä pelaamaan tai muuta vastaavaa harrastamaan Málagaan voi lähteä ympäri vuoden, mutta harrastamaan lähtijöiden kannattaa vältellä kaikkein vilkkaimpia matkustusaikoja. Talvisin tuulet voivat haitata pelaamista, ja niitä välttelevän on hyvä matkata paikalle muulloin kuin tammi- tai helmikuussa.

Kalleimpia ja kiireisimpiä aikoja matkustaa Málagaan ovat pääsiäinen, heinä-elokuu, lokakuun koululomien viikot ja aika joulusta loppiaiseen. Tällöin pakettimatkat ovat normaalia kalliimpia, ja sellainen kannattaa kysynnän takia varata hyvissä ajoin etukäteen. Majapaikkojen hintoja nostetaan, ja sellaiset asiat kuin auton vuokraaminen ovat näinä aikoina kalliimpia.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Jori Samonen /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Millä pääsee turvallisesti ja edullisesti yöllä Malagasta Fuengirolaan /Harri /Halli
Vastaus: Ilmeisesti vain hyvin kalliisti taksilla (http://siu.ctmam.ctan.es/en/horarios_lineas_tabla.php?linea=4)

Kuinka turvallista on liikkua Malagassa ilta/päiväaikaan? Pitääkö pelätä varkaita? /Pedro

Vastaukseksi Pedrolle: Malaga on turvallinen paikka keskustan osalta yöt päivät. Laitakaupungille ei kannata lähteä pimeän aikaan hortoilemaan. Varkaita ei tarvitse pelätä, jos ei jätä arvoesineitä vartioimatta julkisilla paikoilla niin kuin terasseilla eikä kävele niin että tungoksessa joku voi helposti jotakin napata.Turha huolettomuus voi vilkkailla paikoilla ja myös terasseilla kostautua. /Alicanten kävijä

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti