maan lippu
Turkki
Huomasitko 9 muuta opastamme:
Booking.com
Golf-kentällä Belekissä
Belek on erityisen hyvä lomapaikka golfaajille, joita saapuu suurina ryhminäkin ja joille järjestetään ympäri vuoden kilpailuja ja muita tilaisuuksia.

Belek, Turkki

Sivu 1: Johdanto, nähtävyydet ja ilmasto
Sivu 2: Ostokset, ruokailu, lapset, päiväretket, jne.

Turkin etelärannikon lomapaikkojen joukossa on monta vaihtoehtoa, ja näistä Belek sopii hyvin niille, jotka haluavat paitsi maata rannalla myös viettää aktiivilomaa. Belekissä on hyvä golfata, pelata tennistä, uida, ruskettua ja nauttia hyvistä hoidoista ja palveluista.

Vaikka Belek ei olekaan aivan koko vuoden rantalomakohde, on siellä valtaosan vuodesta lämmintä ja aurinkoista. Varsinainen sesonkiaika on huhtikuusta lokakuun loppuun, ja rannalla on hyvä viettää aikaa huhtikuun alkupuolelta vuoden loppupuolelle.

Belek on erityisen hyvä lomapaikka perheille ja golfaajille, joita saapuu suurina ryhminäkin ja joille järjestetään ympäri vuoden kilpailuja ja muita tilaisuuksia. Belek soveltuu hyvin etenkin niille, jotka eivät niin välitä suurista kaupungeista ja erilaisista vaikeuksista, joita vieraassa maassa voi kohdata.

Kaikki on Belekin hotelleissa tehty helpoksi. Vesipuisto on monen hotellin naapurissa, golfkentille on kuljetukset ja hotelleissa on sen verran hyvät palvelut, ettei niistä niin halutessaan tarvitse lähteä minnekään. Hotellit ovat hyvin varusteltuja, niissä on suuret uima-altaat, useita baareja ja ravintoloita, ja kaikissa huoneissa on parveke. Mikäli mielii Belekin-lomalla myös vierailla suuressa kaupungissa, on Antalya noin 40 kilometrin päässä hyvä vierailupaikka, mutta iltaa voi viettää ja ostoksia suorittaa myös Belekin keskustassa.

Lue myös: Turkin turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriö matkustustiedote)

Nähtävyydet

Belek rakennettiin 1980-luvulla tyhjästä turistipaikaksi, ja toisin kuin joillain muilla rannikon lomapaikoilla, Belekillä ei ole mitään kylää tai edes paikallisia asukkaita kuin nimeksi. Belek muodostuu rannalla olevista hotelleista, jotka ovat järjestään neljän ja viiden tähden hotelleja, ja sitten pienestä keskuksesta, missä on hyvä käydä ainakin kerran ostoksilla, syömässä ja iltaa viettämässä.

Ranta ja rannan harrastusmahdollisuudet

Belekin hotellit sijaitsevat merenrannalla vierekkäin, niitä on yli 30 ja niiden vieressä on 16 kilometriä pitkä hiekkaranta. Rantaa pidetään yhtenä maan parhaista, sillä se on hienohiekkainen ranta, jonka takana on mäntymetsä ja jonka edessä oleva meri on turkoosinsininen.

Ranta Belekissä
Belekin ranta on hienohiekkainen ja sen edessä oleva meri on turkoosinsininen.

Ranta on erinomainen leikkipaikka perheen pienimmille, sillä se on tarkan vartioinnin takia hyvin turvallinen. Vartiointi on tarkkaa paitsi ihmisten myös siellä pesivien kilpikonnien ja muidenkin eläinten takia, sillä niiden pesintäpaikat ovat rauhoitettuja. Ranta on teoriassa yleinen ja kaikille avoin, mutta käytännössä sen takana sijaitsevat hotellit ovat kukin ottaneet siitä osansa ja tarjoavat myös palveluita, kuten vuokraavat polkuveneitä ja järjestävät nousuvarjokierroksia, mutta yleensä vain omille asiakkailleen.

Troy Aquapark

Gloria-hotellien vieressä sijaitseva Troy Aquapark -vesipuisto on saanut hyvän maineen niiden joukossa, jotka haluavat laskea alas liukureita ja viettää aikaa tasokkaassa vesipuistossa. Siellä on myös delfiini- ja mursuesityksiä klo 11–15, mutta ne eivät ole saaneet kovin hyvää vastaanottoa ja niitä yleisesti pidetään ylihintaisina. Lisäksi delfiinien kanssa voi uida, mutta tämäkään ei ole ollut pelkästään positiivinen kokemus perheille, sillä vanhemmat eivät saa olla delfiinien kanssa uivien lasten seurassa. Kaiken kaikkiaan kuitenkin vesipuisto on hyvä paikka loman aikana, sillä hotellien uima-altailla ei yhtä mukavaa lapsilla ole. Vesipuisto onkin lasten ja nuorten paikka, eikä siellä juuri aikuisia näy.

Golf, tennis ja muut harrastusmahdollisuudet

Belekissä on 10 maailmanluokan 18-reikäistä golfkenttää, mutta niiden määrä tuplaantuu lähivuosina. Kentät ovat usein hotellien alaisuudessa, ja hotellit järjestävät kuljetuksia kentälle. Saman loman aikana on mahdollista pelata kahdella tai useammallakin eri kentällä, ja niiden ja hotellien välillä kiertää jatkuvasti minibusseja. Golfia pelaamaan mieliville on erilaisia vaihtoehtoja, joita kannattaa kysellä matkatoimistoista. Belekissä voi olla lomalla pakettimatkalla tai sitten niin sanotulla all inclusive -matkalla.

Belekissä on hyvä myös pelata tennistä, ajaa pyörällä ja ratsastaa hevosella. Ali Bey Belek -tenniskeskuksessa on 33 kenttää, välinevuokrausta, valmennusta ja opetusta, josta vastaa saksalainen PCT-tenniskoulu. Hotelleista voi jo etukäteen kysellä mahdollisuuksista, ja Belekissä hotellit vastaavatkin kaikesta tarjonnasta.

Lisätietoa: Lisätietoa Belekin harrastusmahdollisuuksista | Detur-matkatoimiston golfmatkoja.

Belekin keskusta

Belekin keskusta eli "Belek City Center" sijaitsee melko lähellä rantaa ja hotelleja, mutta niiltä täytyy mennä dolmus-bussilla tai taksilla keskustaan. Normaalit dolmukset, jotka ovat minibusseja, ovat edullisia ja Turkissa yleensä kiertelevät jatkuvasti kaikkialla, mutta näin ei ole Belekissä. Hotellien ulkopuolelta kyllä kulkee ainakin periaatteessa busseja, mutta usein ne eivät liiku aikataulun mukaisesti tai jättävät kokonaan tulematta. Näin hotellien lähistöllä on aina taksikeskuksia, joiden keltaiset autot vievät alkaen 10 eurolla Belekin keskustaan ja muuallekin rannikon alueelle.

Belekin keskustassa on varsin tyypilliset pienen lomapaikan kaupat sekä ravintoloita, baareja ja yökerhoja. Siellä on hyvä kierrellä muutama tunti minä tahansa viikonpäivänä, sillä kaikki on avoinna aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa. Kaupat ovat kaikki melko samanlaisia, mutta baareja ja ravintoloita on moneen eri lähtöön. Hinnat ovat alkoholijuomien ja ruokien osalta varsin kohtuullisia, yleensä huomattavasti edullisempia kuin hotellien ruoat ja juomat.

TripAdvisor esittelee tehtävää ja nähtävää Belekissä.

Sää ja ilmasto

Belek sijaitsee Turkin aurinkoisimmalla ja lämpimimmällä alueella, missä aurinko paistaa 300 päivää vuodessa ja missä kesät ovat hyvin kuumia. Belekin pitkä kesäkausi alkaa huhtikuussa, jolloin lämpötilat alkavat kohota hellerajan yläpuolelle ja jolloin lämpötila ei öisinkään ole alle 10 asteen. Huhtikuun alussa ranta puhdistetaan ja avataan pikkuhiljaa auringonottajien palatessa, mutta sitä ennen voi hyvin uida uima-altaissa, jopa keskellä talvea. Lämpötilat nousevat päivittäin 30 asteeseen ja ylikin kesäkuun alusta syyskuun loppuun, ja heinä-elokuussa yli 35 asteen helteet eivät ole tavattomia. Syksy on kevättä lämpimämpi aika, jolloin lokakuussa on hellesäitä ja marraskuussakin päivälämpötila on yleensä yli 20 asteen. Huhti-syyskuussa ei juurikaan sada, mutta lokakuussa sateet palaavat Belekiin, ja joulukuusta helmikuun loppuun voi olla hyvinkin sateista. Aurinko paistelee talvellakin varsin hyvin, ja touko-syyskuussa pilviset ilmat ovat harvinaisia.

Golfaamaan, tennistä pelaamaan tai muuta vastaavaa harrastamaan Belekiin on hyvä lähteä maaliskuusta marraskuulle, jolloin alkaa sataa kesäkautta enemmän. Tosin heinä- ja elokuu ja ehkä myös kesä- ja syyskuu ovat hyvin kuumia aikoja pelata golfia tai tennistä Belekissä. Golfia ja tennistä ajatellen maalis-toukokuu ja loka-marraskuu ovat parhaita, mutta maalis- ja marraskuussa on kesää sateisempaa. Rannalle ja vesipuistoon Belekiin on hyvä lähteä huhtikuun alusta lokakuun loppupuolelle.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ruokailu, lapset, päiväretket, jne..


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti