Saapuminen Milanoon ja sinne tehtävät matkat

Milanon lähellä olevilta lentoasemilta pääsee melko nopeasti ja vaivattomasti keskustaan rautateitse, linja-autolla tai taksilla. Milanon lähellä on kolme eri lentoasemaa, ja sinne on erinomaiset rautatieyhteydet kaikkialta Italiasta, joten muidenkin kaupunkien lentoasemilta on sinne helppo tulla. Päärautatieasema sijaitsee aivan keskustassa, ja linja-autolla sinne saapuva voi kulkea metrolla minne tahansa kaupungin alueelle.

Milano on varsin suosittu kaupunkilomakohde, jonne on melko kallista mennä järjestetylle matkalle mutta jonne omatoimisesti matkaava voi tehdä säästää kustannuksissa. Milanossa voi vierailla ympäri vuoden, mutta parhaita aikoja matkustaa sinne ovat muut kuin keskitalvi ja keskikesä.

Siirtyminen Malpensan kentältä keskustaan

Malpensan suuri kahden terminaalin lentokenttä on Milanon pääkenttä, ja suuri osa muista kuin halpalentoyhtiöistä käyttää ykkösterminaalia. Mikäli terminaalien välillä joutuu liikkumaan, kulkee niiden väliä parinkymmenen minuutin välein ilmainen bussi.

Kentältä keskustaan siirtyminen tapahtuu helpoiten Malpensa Express -junilla, joihin voi nousta keskusasemalta (Centrale F.S.) tai Cadorna-asemalta (Milano Nord tai FNM). Junia kulkee normaalisti arkipäivisin puolen tunnin välein, matka kestää noin 50 minuuttia ja maksaa 13 euroa suuntaansa. Verkkosivujen kautta on myös mahdollista ostaa junalippu ja 24–72 tunnin kestoinen Milano Card -alennuskortti, joka oikeuttaa myös ilmaisiin matkoihin julkisilla. Samalla sivulla on myös muita yhteislippumahdollisuuksia, ja jos näille löytyy käyttöä, ovat säästöt suuria. Milanon kaikille keskustan rautatieasemille on metroyhteys, ja juniin voi nousta myös Porta Garibaldi -asemalta, josta niitä kulkee jopa useammin kuin muilta asemilta. Muitakin raideyhteyksiä on, ja niistä lentoaseman verkkosivut kertovat lisää.

Malpensan ja keskustan ja kaupungin muidenkin osien välin voi kulkea myös linja-autolla, mikä on edullisempaa, hitaampaa ja ruuhkien takia riskaabelimpaa kuin siirtyminen sinne junalla. Terravision kulkee aamuneljästä iltakymmeneen kentän ja Milano Centralen väliä, matka maksaa 8 euroa suuntaansa ja kestää ainakin teoriassa 50 minuuttia mutta käytännössä kyyti voi ruuhkissa kestää kauemmankin. Liput voi ostaa etukäteen, ja niitä on kaupan myös bussissa. Muitakin yhtiötä kulkee aseman ja kentän väliä, ja yhteyksiä on myös Malpensan ja Linaten välillä.Terravision ja muut yhtiöt kulkevat linja-autolla myös Bergamon lentoasemalle. Lentoaseman verkkosivut kertovat lisää linja-autoyhteyksistä.

Taksit kulkevat Malpensan ja Milanon välin, ja niillä voi mennä myös Linateen tai messukeskukselle (Fiera). Nykyään kiinteä taksa Malpensan ja keskustan välillä on 90 euroa, ja matkan kesto voi ruuhkissa aamulla tai illalla olla normaalia pidempi. Hinnat kaikkialle Milanoon tai sen ympäristöön ovat nykyään kiinteät, eikä muita maksuja saa olla. Hyviä taksiyhtiöitä ovat esimerkiksi Radiotaxi ja Taxi Blu, ja lentoaseman verkkosivut listaavat lisää taksiyhtiöitä.

Siirtyminen Linaten lentoasemalta keskustaan

Pieni, lähellä keskustaa sijaitseva Linate on helpon matkan päässä San Babila -pysäkiltä [kartalla], joka on Corso Europan varrella, lähellä Piazza San Babila -aukiota. Tältä hyvin lähellä Duomoa sijaitsevalta pysäkiltä voi kulkea bussilla linjalla 73, joka kulkee 10 minuutin välein ja johon lippu maksaa normaalin 1,5 euroa. Jos voimassa on päivälippu tai muu lippu, käy se bussiin, mutta jos on ostanut yksittäisen lipun tätä kyytiä varten, täytyy lippu bussiin noustessa leimata.

Taksit kulkevat Linaten ja keskustan välillä, matka on vain 7 kilometrin pituinen eikä hintaa tule kovinkaan paljon. Kulkea voi myös messukeskukselle tai Malpensan kentälle, ja hyviä yhtiöitä ovat esimerkiksi Radiotaxi ja Taxi Blu. Lentoaseman verkkosivut listaavat lisää taksiyhtiöitä.

Siirtyminen Bergamon kentältä keskustaan

Ryanair ja muut halpalentoyhtiöt käyttävät Bergamossa sijaitsevaa Orio al Serio -lentoasemaa. Helpoin tapa siirtyä Milano Centrale -päärautatieasemalle suoraan kentältä on Orio Shuttle, johon saa alimmillaan neljän euron lippuja nettisivujen kautta ja jolla matka taittuu tunnissa mikäli ruuhkat eivät hidasta matkantekoa. Bergamon terminaalin edessä on paljon busseja, jotka suuntaavat Milanoon jatkuvalla syötöllä. Samalla alueella on myös takseja, mutta niillä matkalle tulee hintaa noin sata euroa.

Rautateitse tai linja-autolla Milanoon

Jos Milanoon saapuu rautateitse muualta Italiasta tai Euroopasta, on päätepysäkki yleensä Milanon keskusrautatieasema (Centrale F.S.), jolta on metroyhteys kaupungin kaikkiin osiin. Jos pois jää jollakin muulla asemalla, on kaikilta keskustan rautatieasemilta metroyhteys, lukuun ottamatta Greco Pirelli -asemaa, jolle tosin saapuu lähinnä paikallisjunia läheisistä kaupungeista, kuten Paviasta. Sieltä kuitenkin pääsee raitiovaunulinjalla 7 lähimmälle metroasemalle muutamassa minuutissa.

Jos Milanoon saapuu linja-autolla jostakin toisesta Euroopan maasta, kulkevat pitkän matkan bussit yleensä Lampugnano-metroaseman [kartalla] vieressä olevalle linja-autoasemalle.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Milanoon

Milanoon on helppo matkustaa niin omatoimisesti kuin matkatoimiston järjestämälle matkallekin. Suomesta on edullisia lentoja Milanoon ympäri vuoden, ja monet suuret kotimaiset matkatoimistot tekevät hotellin ja lennot sisältäviä matkoja sinne. Lisäksi pienemmät paikalliset matkatoimistot voivat räätälöidä kaikenlaisia matkoja kaupunkiin, mutta kannattaa ottaa huomioon, että omatoiminen matkustaminen Milanoon on aina joustavampaa ja usein edullisempaa kuin järjestetylle matkalle osallistuminen.

Omatoimimatkat

Omatoimimatkalle lähtevälle on aina hyötyä joustavuudesta, ja parhaimmat hinnat löytää silloin kun välttelee yleisiä loma-aikoja ja muistaa, että etenkin perjantai ja sunnuntai ovat kiireisiä ja kalliita matkapäiviä. Viikonloput ovat monasti hintavampia kuin muut ajankohdat, ja erilaiset suurtapahtumat voivat hankaloittaa ja kallistaa matkaa. Omatoimimatkailijan on mahdollista yhdistää Milanon-matkaan muitakin kaupunkeja, sillä lähellä on suuria ja ikimuistoisia kaupunkeja kuten Genova, Torino, Venetsia ja Verona.

Ryanair ei enää lennä Tampereen ja Bergamon väliä, mutta Tampereelta pääsee edelleen Bergamoon Ryanairin koneilla, jos vain vaihtaa konetta Bremenissä, mutta Ryanair lentää nykyään Suomesta vain huhtikuun alusta lokakuun loppuun.

Helsingistä edullisimmat lennot ovat usein Air Balticin mutta nämä ovat välilaskullisia lentoja Riian kautta ja voivat viedä yli yönkin. Myös SAS lentää Helsingin ja Milanon väliä välilaskulla, ja Finnair lentää sekin kaupunkien väliä. Myös Lufthansan koneilla pääsee melko hyvin Helsingin ja Milanon välin.

Muutoksia lentoreitteihin voi tapahtua esimerkiksi ajankohdasta johtuen, ja Milanoon matka-ajankohtana liikennöivät lentoyhtiöt voi selvittää vaikka Skyscannerin avulla.

Milanoon matkaavan ei kannata pelätä Bergamon kentälle laskeutumista, sillä sieltä on yhtä helppo kulkea Milanon keskustaan kuin Malpensan kentältäkin. Linaten kentältä on helpoin ja nopein kulkea Milanon keskustaan, ja laskeutumista voi myös harkita jonnekin muualle Italiaan, kuten Veronaan, Venetsiaan tai Torinoon, joista on nopeat yhteydet Milanoon.

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Milano on tyylikäs ja kalliiksi mielletty kaupunki, johon matkustamisesta matkatoimistot mielellään ottavat vähän ylimääräistä eivätkä matkat sinne yleensä ole edullisia. Tyypilliset suomalaisen matkatoimiston järjestämät matkat ovat kolmen vuorokauden mittaisia, sisältävät lennot ja hotellin ja maksavat kaikkein hiljaisimpaan matkustusaikaan 260 eurosta (kolmen tai neljän tähden hotellilla, joka ei ole aivan keskustassa) aina 1600–2100 euroon, jolloin yövytään luksusluokan hotellissa. Kiireisimpinä matkustusaikoina eli joulunaikaan, 40 päivää ennen pääsiäistä pidettävien karnevaalien aikana, pääsiäisenä ja koulujen syyslomien aikaan hinnat ovat korkeampia, sillä Milanossa kuten Firenzessäkin hotellihuoneiden hinnat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.

Kotimaisista matkatoimistoista monet tekevät lomia Milanoon, ja näihin kuuluu Tjäreborg. Tjäreborgilla on melkoinen määrä erilaisia hotelleja, ja kolmen vuorokauden matkalle tulee joulukuussa hintaa 550–1200 euroa, joskin kalliimpiakin vaihtoehtoja löytyy. Myös Sagamatkat, OK-matkat ja Aurinkomatkat järjestävät matkoja Milanoon. OK-matkoilla on paljon erilaisia vaihtoehtoja, kuten oopperamatkoja ja Milanon-matkoja, jotka yhdistetään vierailuun vaikka Como-järvellä, joten Milanoon voi lähteä muullekin kuin perinteiselle järjestetylle kaupunkilomamatkalle.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Jori Samonen /Flickr
2016/11

Lukijoiden kommentteja

Bergamoon lennetään myös Lappeenrannasta, ainakin toistaiseksi (heinä 2015) /mummi11