Pärnun tärkeimmät nähtävyydet

Pärnussa ei ole paljon nähtävyyksiä, mutta Viron pisin hiekkaranta ja sen edustalla oleva suuri monipuolinen puistoalue korvaavat nähtävyyksien puutetta. Niiden lisäksi keskustassa on muutama museo, kirkko ja mielenkiintoinen rakennus, ja niitä on lähinnä pääkävelykadun (Rüütli) lähistöllä. Kauas ei nähtävyyksien takia tarvitse lähteä, ja Pärnussa on mukava viettää päivä, jolloin tutustuu ainakin jonkin verran kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Pärnu rand – Pärnun hiekkaranta

Baltian pitkä hienohiekkainen länsirannikko on jo reilun vuosisadan vetänyt turisteja kesäisin Itämeren rannoille ruskettumaan ja harrastamaan kaikenlaista vesilajeista minigolfiin. Ranta-alueen valttikortteihin ovat alusta asti kuuluneet kylpylät, joiden saunat, altaat, mutakylvyt ja muut hoidot ovat hyvässä maineessa. Ranta on tämän Viron virallisen kesäpääkaupungin elämän keskus kesäkuun alkupuolelta syyskuun alkupuolelle, ja eniten ihmisiä siellä on heinä-elokuussa, jolloin säät ovat varmimmin lämpimiä ja aurinkoisia. Pärnun kesäkauden avajaiset tapahtuvat yleensä kesäkuun ensimmäisen viikonlopun aikana, ja toiset avajaiset järjestetään yleensä juhannuksen tienoilla.

Ranta on pitkä, ja sillä riittää tilaa kaikkein vilkkaimpinakin päivinä. Löhöloman lisäksi siellä on mukava olla aktiivinen jollakin tavoin, kuten erikoisissa keinuissa keinuen tai muuten pitkällä rantaviivalla käyskennellen. Erilaisia kioskeja, kahviloita, baareja, ravintoloita ja yökerhoja rannalla on kesäkautena hyvä määrä, ja pärnulaiset tulevat varsinaisesta hiekkarannasta nauttimisen lisäksi nauttimaan rantapromenadin ja koko ranta-alueen tunnelmasta päivä toisensa jälkeen koko kesäkauden ajan.

Rannalla on hyvin tilaa kaikille, ja naisille tämän reilun kilometrin pituisella hiekkarannalla on oma osionsa, johon miehiä ei päästetä. Myös nudisteille on sen takana oma soppensa. Rannalla kävelemisestä kiinnostuneiden on hyvä suunnata vuonna 1764 valmistuneelle, Katariina Suuren rakennuttamalle aallonmurtajalle (Pärnu muul) [kartalla], joskin kivillä kannattaa kävellä kauniillakin ilmalla varovaisesti.

Hiekkarannan ja rantapromenadin lisäksi koko rannan ja vanhan keskustan välissä oleva laaja asuinalue on mielenkiintoinen käveleskelypaikka etenkin kesäkauden aikana. Sen kohokohtiin kuuluvat hienot vanhat hotellit, kuten Villa Ammende (Mere Puiestee 7), jossa normaalien hotellipalvelujen lisäksi on konferensseja, kahvila, ravintola ja puutarha, jossa kesäiltoina on mukava nauttia illallista ja kuunnella klassista musiikkia.

Rannan alueella on upeita asuintaloja ja kylpylöitä, jotka vetävät ihmisiä puoleensa ympäri vuoden. Niistä Tervise Paradiis on vesipuistoineen suurimpia ja monipuolisimpia vetonauloja, mutta pitkistä kylpyläperinteistä kertovat sellaiset instituutiot kuin Mudaravila (Ranna puiestee 1), joka aloitti toimintansa 1920-luvulla ja joka nykyään lisärakennuksineen on Hedon-niminen.

Itse rannalla oleva Rannahoone [kartalla], vuonna 1939 valmistunut funkkistalo, on Pärnua klassisimmillaan, aivan kuten sen vieressä oleva, saman arkkitehdin suunnittelema Rannahotell. Kesäkuusta elokuuhun ranta on hyvä oleskelupaikka niin päivisin kuin iltaisinkin, ja keskikesällä siellä voi viettää iltaa railakkaammissa merkeissä kuin ydinkeskustassa, sillä rannan lähellä ei asu ketään, ja monina kesäöinä siellä on konsertteja tai tiskijukkia aina aamun valkenemiseen asti.

Rannapark

Keskustan ja ranta-alueen välissä oleva Pärnu rannapark on puisto, jonka kuka tahansa keskustan ja rannan välillä kulkeva automaattisesti näkee. Sillä on useita eri osia, joista vilkkaimmat ovat lähellä rantaa, Rannahoone-rakennuksen ympäristössä [kartalla]. Rakennuksen takana on kioski-kahvila, minigolf-rata, lasten leikkipuisto ja kaikenlaista muuta lapsia ja nuoria kiinnostavaa. Jos haluaa nähdä puiston parhaita osia, kannattaa vain kävellä eri suuntiin, ja helpointahan on yksinkertaisesti käyttää eri reittejä joka kerta keskustan ja rannan väliä kävellessään.

Rannahooneen ympäristössä olevien osien lisäksi Kuursaal-rakennuksen [kartalla] ympäristö on mukavaa tienoota. Itse Kuursaal on kesäisin päivittäin ja talvisin viikonloppuisin avoinna oleva baari ja soittoravintola, jonka ympäristössä on kaikenlaista kesäkauden aikana. Yksi hyvä patsas bongata Kuursaalin ulkopuolelta on Saarenmaan valssin säveltäjän ja Kuursaalin orkesterin 1930-luvun päämiehen Raimond Valgren muistomerkki, jolla kesäisin soi hänen musiikkinsa. Kuursaalin lähistöllä on useita hotelleja ja kylpylöitä, joista kaunein on uusia moderneja osia saanut Mudaravila eli alkuperäinen mutakylpylä, joka nykyisin on korkeatasoinen hotelli Hedon ja jonka Raimond-ravintola kuuluu kaupungin parhaisiin.

Puistoalue on laaja ja moniosainen, se jatkuu moneen eri suuntaan ja siihen voisi kauniina kesäpäivänä tutustua pitkänkin aikaa. Yksi hyvä reitti on kävellä kohti Pärnun satamaa ja Tallinnan vuonna 1686 valmistunutta Tallinnan porttia (Tallinna Värav) [kartalla], joka on jo ydinkeskustan ja sataman välissä olevan vallihautapuiston alueella. Kauniita rakennuksia ja mieleenpainuvia katunäkymiä tulee tällä välillä automaattisesti nähtyä kun kulkee Mere puiesteetä pitkin, ohi Villa Ammenden [kartalla], ja näin tästä vuonna 1882 perustetusta puistoalueesta saa kaiken irti.

Rüütli

Pärnun vanha keskusta ei ole suuren suuri, mutta se on mielenkiintoinen vaeltelupaikka mihin vuodenaikaan tahansa, ja Pärnussa vieraillessa kannattaakin sen saloista ottaa jonkin verran selvää jo ennen kaupunkikierrokselle lähtemistä. Keskustan pääkaduksi voidaan nimittää Rüütlia, joka on 400 metriä pitkä kävelykatu aivan vanhan keskustan ytimessä. Sen varrella on joukko tyypillisiä pärnulaisia asuintaloja, muutama ravintola ja monta kauppaa. Kesäisin käsitöitä myyvät kojut kuuluvat katukuvaan, ja kadun varrella on myös muutama mielenkiintoinen nähtävyys.

Kadulla kävellessä kannattaa myös kiinnittää huomiota sen sivukatujen huomionarvoisiin rakennuksiin, kuten niin sanottuun Punaiseen torniin (Punane Torn, Hommiku 11), joka on kaupungin vanhin rakennelma 1400-luvulta. Torni on toiminut muun muassa vankilana, mutta nykyisin tornin yläkerrassa on pieni taidegalleria, ja sen pihalla on kesäkautena kojuja, joista saa käsitöitä ja muita tuliaisia.

Toinen rakennus, joka on hyvä katsastaa, on korttelin päässä Rüütlistä, Nikolai- ja Uus-katujen kulmauksessa oleva Raatihuone (Raekoda) eli Kaupungintalo [kartalla]. Se valmistui alun perin vuonna 1797 rikkaan kauppiaan kotitaloksi mutta siihen tehtiin mielenkiintoisia jugendtyylisiä lisäyksiä vielä 1900-luvun alussa. Nykyisin sen yhteydessä sijaitsee turisti-info (Külastuskeskus), josta saa kartan ja kaikenlaista tietoa kaupungista.

Pelkästään kävelemällä Rüütlin päästä päähän ja tutustumalla sen sivukatuihin saa erinomaisen kuvan Pärnun vanhan keskustan luonteesta ja palveluista, joihin kuuluu värikäs ja tasoltaan hyvin vaihteleva kokoelma ravintoloita, baareja ja kauppoja.

Uue Kunsti Muuseum – Nykytaiteen museo

Pärnun nykytaiteen museo (Esplanaadi 10) [kartalla] sijaitsee rannan ja keskustan välissä olevissa mukavissa kortteleissa, talossa joka aikoinaan oli Pärnun kommunistisen puolueen päämaja. Tämä nykytaiteen museo on Viron taidepiireissä hyvässä maineessa, ja sitä pidetään maassa uraauurtavana nykytaiteen esittelypaikkana. Museon on perustanut elokuvantekijä Mark Soosaar, ja näin rakennuksen tiloissa pidetään myös elokuvafestivaalit, jotka juhannuksen jälkeisellä viikolla keskittyvät dokumentteihin ja harvoin esillä oleviin antropologisiin elokuviin.

Museon kahvila on erinomainen paikka käydä virkistäytymässä koska tahansa. Museon taidekauppaan kannattaa tutustua, ja takapihan päätön Lenin-patsas on sekin hyvä käydä katsastamassa. Museo on avoinna parhaiten kesäkuun alusta elokuun loppuun (ma–su klo 9–21), ja loppuvuoden se on avoinna päivittäin klo 9–19. Pääsyliput maksavat neljä euroa, ja nuoret ja opiskelijat saavat lippunsa puolella hinnalla.

Kirkot

Pärnun keskustassa on useita merkittäviä, hienosti kunnostettuja kirkkoja, jotka antavat hyvän kuvan Pärnun värikkäästä menneisyydestä.

Ortodoksinen Katariinan kirkko (Vee 8) [kartalla] eli Jekateriina kirik on Katariina Suuren 1764–1768 rakennuttama kirkko, joka on sisältä ulkokuortakin upeampi. Kirkossa on hienoja ikoneja, ja siellä on venäjänkielinen jumalanpalvelus lauantaisin klo 8.30 ja 18 ja sunnuntaisin klo 9.

Toinen hieno ortodoksikirkko, Pärnun Kristuksen kirkastumisen kirkko (Aia 5) [kartalla], joka on peräisin vuodelta 1904, ja on porttejaan myöten hieno tutustumispaikka Koidulan puistikon vieressä olevissa vehreissä kortteleissa. Sen kohokohtiin kuuluvat vuonna 1927 valmistuneet Uusi testamentti -aiheiset seinämaalaukset ja vanhat ikonit.

Keskustan kolmas merkittävä kirkko, Elisabetin kirkko (Nikolai 22) [kartalla] on 1700-luvun puolivälissä valmistunut barokkityylinen rakennus, mutta siihen on myöhemmin tehty lisäyksiä, kuten 1800-luvun puolivälissä valmistuneet uusgoottilaista tyyliä edustavat saarnatuoli ja alttari.

Lyhyesti muita nähtävyyksiä

Lisätietoa

Visit Pärnu esittelee suomeksi kulttuuripitoisia vierailupaikkoja Pärnussa ja sen ympäristössä

Visit Pärnu esittelee suomeksi hyviä vierailupaikkoja lapsiperheille, niin Pärnussa kuin sen ympäristössäkin

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Lukijoiden kommentteja

Koidula-museo on helmi. Samoin pieni Park hotel Koidula ja Koidulan patsas ja puisto. Uusi asia minulle oli äskeisellä Tallinnan-matkalla, että hänen tomunsa on tuotu Piritan hautausmaalle. Hän toivoi aina saavansa levätä rakkaan isänmaan mullassa ja sitten kuitenkin haudattiin Venäjän puolelle. Nyt 2000-luvulla on tuotu Tallinnaan! Hieno kulttuuriteko!!! /Aneel

Kerrassaan mainio viikonloppu kylpylähotellissa. Lämmintä +28, aurinko sinitaivaalta, lämmin mutta puuskainen merituuli. Mikäpä oli rauhoittua arjen kiireestä. Erityisesti mieleen jäi ravintola Muuli ja upea baari Maijastiina... Pärnu, palaamme vielä! /Spägä