Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kaupunkipyöriä
Pietarissa on helppo vuokrata pyörä vain itsekseen, ja siellä voi myös ottaa osaa kesällä viikonloppuina tehtäville opastetuille pyöräilykierroksille.

Lisää ajanvietevinkkejä

Pietarissa ei ole pakko kiertää nähtävyyksiä ja tehdä kaikkea sellaista mitä turistit yleensä harrastavat, vaan siellä voi tehdä kaikenlaista erikoista ja rentouttavaa. Saunominen, kylpylässä vierailu ja kuntoilu ovat kaikki tyypillisiä ajanvietemahdollisuuksia, joilla matkasta voi tehdä virkistävän. Pietarissa voi kesällä pyöräillä, jolloin lyhyessä ajassa voi nähdä paljonkin, ja jos ilmat ovat huonot, yksi varteenotettava ajanvietemahdollisuus on tutustua kaupungin kauniisiin metroasemiin.

Sauno

Venäjällä saunotaan yhtä mielellään kuin Suomessakin, mutta yksityissaunojen sijaan siellä saunotaan yleisissä saunoissa, joihin voi kuka tahansa mennä ja joita on monenlaisia. Venäjällä saunotaan mielellään hattu päässä ja makuultaan, mutta mikäli saunoissa kertoo olevansa Suomesta, annetaan suomalaisen saunoa niin kuin hän on tottunut. Saunoja (banja) on ympäri kaupungin, ja niissä vietetään aikaa pitkään, niin että saunotaan monta kertaa ja välillä juodaan lähinnä teetä tai vettä erillisissä vilvoitteluhuoneissa. Saunaolut ei kenties kuulu yhtä olennaisesti saunomiseen kuin Suomessa, mutta sellaisen ottamista tuskin missään paheksutaankaan.

Hyviä saunoja Pietarin keskustassa on useita, ja kannattaa valita sellainen, joka on lähellä majapaikkaa tai muuten hyvien liikenneyhteyksien varrella. Venäjänkielinen sivusto Batbani esittelee kaikki saman yhtiön saunat kulkuyhteyksineen ja aukioloaikoineen, ja jos sen kääntää selaimeksi suomeksi, kaikki olennainen selviää helposti.

Kruglye bani eli Pyöreä sauna (ul Karbyševa 29A) (metro: Ploshchad Muzhestva) [kartalla] on avoinna klo 9–23 muina päivinä paitsi torstaisin. Mahdollisuuksia on paljon, ja paikka on erittäin hyvin varusteltu, niin että siellä on sekä höyrysaunoja, että suomalaistyylisiä saunoja, ulkona uima-allas ja myös sekä luksusluokan että perusluokan pukuhuoneet. Luksusluokkaan voi päästä 1000 ruplalla tunniksi, perusosastolle 400 ruplalla tunti, mutta kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että on miesten- ja naistenpäiviä ja kaikenlaista muuta. Paikasta saa vuokralle kaiken tarpeellisen, ja yleensähän saunotaan lakanan kanssa ilman mitään uima-asua, kuten slaavimaissa on tapana, ja saunahattu on ehdoton varuste niille, jotka haluavat saunoa kunnolla.

Toinen hyvä sauna on Mytninskije (Mytninskije 17, metro: Ploschad Vosstaniya) [kartalla]. Se on perinteinen, puulämmitteinen yleinen sauna lähellä Nevski Prospektia. Siellä on kuusi eri saunaa, ja miehille ja naisille on perussaunat, joihin pääsee 250–300 ruplalla tunniksi. Siellä on myös useita yksityissaunoja, joihin voi mennä kuusikin ihmistä kerrallaan, ja sellaiset maksavat yleensä 1000 ruplaa tunti. Eri saunoihin on eri hintoja eri vuorokaudenaikoihin, mutta yleensä edullisinta on klo 10–15 ja klo 15 jälkeen on kalliimpaa ja vilkkaampaa.

Samalla seudulla sijaitsee kolmas hyvä sauna, Smolenski Bani (ul Krasnogo Tekstilštšika 7) [kartalla] Tämä sauna remontoitiin vuonna 2012, ja täällä on omat osastot miehille ja naisille. Myös täällä on perussauna mutta myös parempia saunoja, kuten toisen kerroksen Zenit-jalkapallojoukkueen teemalla sisustettu miesten erikoissauna, josta löytyy höyrysauna. Hinnat alkavat noin 300 ruplasta per tunti, ja saunoa voi klo 8–22. Täällä kuten muuallakin Smolnan suunnalla heikkous on se, että alueen lähellä ei ole metroasemaa. Linja-autot ja marshrutkat tulevat tänne parhaiten, täällä ei ole valtavia ruuhkia ja Krasnogo Tekstilštšika -pysäkille [kartalla] tulee lukuisia busseja, kuten K26, K28 ja K90.

Lähde kylpylään, uimaan tai kuntosalille

Moni saunoo Suomessa sen verran paljon, että Pietarissa ei välttämättä halua saunaan mennä, mutta kaupungissa on muitakin rentoutumismahdollisuuksia, kuten kylpylähoitoja, uima-altaita ja kuntosaleja.

Mops Spa (ul Rubinšteina 12) (metro: Dostoyevskaya) [kartalla] sijaitsee hyvin lähellä Nevski Prospektia ja Fontankaa. Siellä voi nauttia thaihieronnasta, hiushoidoista, aromiterapiasta, kiviterapiasta ja paljon muustakin. Paikka on avoinna päivittäin klo 11–23.

PGUPS (Kronverkskiy prospekt 9A) [kartalla] on kuntokeskus lähellä Gorkovskaya-metroasemaa. Venäjänkielisillä verkkosivuilla, jotka on helppo selaimessa kääntää suomeksi, on kartta ja tarkka reitti miten metroasemalta pääsee kuntokeskukselle. Täällä on perinteinen kuntosali, uima-altaita, aerobicia ja erilaisia urheiluharrastusmahdollisuuksia lähes loputtomiin. Paikka ei ole yhtä hieno kuin jotkin kalliit yksityisklubit, mutta se on kohtuuhintainen (sisäänpääsymaksu 500 ruplaa) ja avoinna klo 7–23 (jotkin osastot ovat avoinna vain klo 10–22).

Uimaan tai kuntosaliin haluaville SKA (Sredni pr 87) [kartalla] on kaupungin suurin, 50-metrinen uima-allas Vasilinsaarella. Tänne pääsee parhaiten raitiovaunulla numero 6 Vasileostrovskaya-metroasemalta. Tämä uima-allas on suljettu kesäkuun alusta elokuun loppuun, ja sisällä uidaan ma–pe klo 7–22 ja la–su klo 8–21.

Lisä asiaa kuntoilusta: Pietarin kuntosaleja  |  Pietarin uimahalleja ja vesipuistoja

Tutustu metroasemiin ja Pietarin laitaosiin

Pietarin metroverkosto on yksi Euroopan suurimpia ja vaikuttavimpia, ja se on aivan ehdoton liikkumistapa kesät talvet. Junat liikkuvat parhaimmillaan alle minuutin välein, eikä juuri koskaan ainakaan keskustassa metrojunaa tarvitse odotella kauempaa kuin pari kolme minuuttia. Asemat ovat aina tavalla tai toisella vaikutuksen tekeviä, ja niiden joukossa on vanhoja eli joskus 50-luvulla ja 60-luvulla rakennettuja mutta myös aivan uusia asemia ilmestyy edelleen ja uusi linjakin on työn alla. Pietarin metro on vaikutuksen tekevä verkosto, ja tämä vuonna 1955 avattu metro on yli kolmen miljoonan matkustajan päivittäisessä käytössä ja se on maailman 19. vilkkain metroverkosto.

Metrolla on hyvä matkustaa paikasta toiseen, mutta sillä matkustelu vie aikaa, sillä valtaosa asemista on liejuisen maaperän takia syvällä, 70–86 metrin syvyydessä. Talvisin ja huonoilla ilmoilla suuret metroasemat ovat hyviä paikkoja myös oleskella, ja osa niistä on erittäin kauniita ja läheisen tutustumisen arvoisia. Itse asiassa turistiryhmät käyvät monilla asemilla kameroiden kanssa, ja jos asemiin haluaa tutustua lähemmin, niihin ei kannata mennä viikolla aamupäivän ja iltapäivän ruuhkien aikaan. Erityisen vilkkaita aikoja ovat arkisin klo 8–10 ja klo 16–18, mutta myös muut ajankohdat voivat ajoittain olla hyvinkin vilkkaita.

Avtovon metroasema
Talvisin ja huonoilla ilmoilla suuret metroasemat ovat hyviä paikkoja myös oleskella, ja osa niistä on erittäin kauniita ja läheisen tutustumisen arvoisia. Kuvassa Avtovon asema.

Kauniita metroasemia ovat etenkin AvtovoAvtovo, Kirovsky Zavod Narvskaya, PushkinskayaKirovsky Zavod Narvskaya, Pushkinskaya, Sportivnaya, keskeinen ja kaikkein syvimmällä oleva AdmiralteyskayaAdmiralteyskaya ja Ploschad Vosstaniya Moskovan-aseman vieressä. Myös Moskovan-rautatieaseman odotussalitMoskovan-rautatieaseman odotussali on hyvä katsastaa, sillä ne ovat suureellisia ja katoissa on kauniita maalauksia.

Pyöräile paikasta toiseen

Liikenne Pietarissa on viikolla turhan vilkasta, mutta se vähenee dramaattisesti viikonlopuiksi. Myös kesäkausi ja etenkin elokuu on normaalia ruuhkattomampaa aikaa. Pietari ei ainakaan vielä kuulu Euroopan suurten pyöräilykaupunkien joukkoon, mutta sillä on potentiaalia ainakin kesäkaudella tulla sellaiseksi. Välimatkat ovat vähän rasittavan pitkiä jatkuvalle kävelylle, ja pyörällä on mahdollista nähdä laajoja alueita lyhyessä ajassa.

Pietarissa on helppo vuokrata pyörä vain itsekseen, ja siellä voi myös ottaa osaa kesällä viikonloppuina tehtäville opastetuille pyöräilykierroksille. Opastetulle retkelle haluavan tai pyörän itsekseen vuokraavan on hyvä muistaa, että pantiksi vaaditaan usein (mutta ei aina) joko iso tukko ruplia (esim. 5000 ruplaa) tai sitten luottokortti tai passi ja vähän pienempi tukko ruplia.

Peterstour on hyvä paikka niille, jotka haluavat ottaa osaa kesäisin opastetuille pyöräilykierroksille. Heillä on viikonloppuisin opastettuja kierroksia ja kesäiltaisin klo 22 kesä-elokuussa yöttömän yön pyöräilykierroksia.

Nykyään pyöränvuokraus on suurta bisnestä Pietarissa, ja pyöräilijöitä näkyy entistä enemmän. Moni hotelli, hostel ja muukin yritys vuokraa sivutoimisesti pyöriä, ja niitä on mahdollista vuokrata monesta paikasta.

St Petersburg Essential Guide kertoo lisää pyöräilystä Pietarissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti