Booking.com
Nevski prospekt
Nevski prospekt on noin viiden kilometrin pituinen valtakatu. Se on maailman tunnetuimpia katuja ja kaupungin elämän ehdoton keskus kesät talvet.

Nevski prospekt ja tienoita sen varrella

Pietarin pääkatu Nevski prospekt on noin viiden kilometrin pituinen valtakatu. Se on maailman tunnetuimpia katuja ja kaupungin elämän ehdoton keskus kesät talvet.

Tällä sivulla katsotaan, mitä tulee vastaan kun kulkee Nevski prospektia Palatsiaukion tienoilta aina Moskovan rautatieasemalle asti, ja hieman eteenpäin. Matkalla ylitetään Moika-joki, Gribojedovin kanava ja Fontanka, joiden varrella oleviin nähtävyyksiin tutustutaan niinikään tarkemmin.

Muut Pietarin alueet käydään läpi omalla sivullaan.

Nevskin alkupää eli Palatsiaukion ja Senaatintorin tienoot

Nevski prospekt alkaa Talvipalatsin ja Nevajoen vierestä, Amiraliteetin vieressä olevan mutkan [kartalla] jälkeen, ja nimenomaan kadun tässä päässä ovat kaikki kaupungin oleellisimmat nähtävyydet.

Palatsiaukio [kartalla], jonka laidalla Eremitaašin sisältävä Talvipalatsi sijaitsee, on kaupungin tunnetuin aukio. Vuoden 1917 vallankumous alkoikin täältä, kun bolševikkijoukot juoksivat läpi aukion ja valtasivat Talvipalatsin. Talvipalatsia alettiin rakentaa 1710-luvulla, ja se oli ollut tsaarien ja muiden kuninkaallisten pääasiallinen asunto talviaikaan sen valmistumisesta lähtien. Silloin kuten vielä nykyäänkin siinä oli 1 500 huonetta, 1 945 ikkunaa ja 117 portaikkoa.

Palatsiaukion laidalla sijaitsee myös Esikunnan talo, jossa on Eremitaašin osia. Aukio on laaja ja eläväinen paikka kesäaikaan, siellä on hevosvaunuja, kaikenlaisia esiintyjiä ja kojuja, joissa kaupataan matkamuistoja. Talvipalatsin takaa Nevan rannalta lähtee kesäkaudella kantosiipialuksia Pietarhoviin (Petergof), ja tästä on helppo myös ylittää Palatsisilta [kartalla] ja kävellä Vasilinsaarelle tai Pietari-Paavalin linnoitukselle.

Samalla alueella, Nevskin alkupäässä ja Nevan rannalla sijaitsee kaupungin kaikkein oleellisimpiin kuuluvia nähtävyyksiä, kuten Amiraliteetti [kartalla], joka ei koskaan ole ollut yleisölle avoimena, ja sen ulkopuolella kesäisin etenkin illanviettopaikkana suosittu Aleksanterin puutarha.

Aivan Aleksanterin puutarhan vieressä, Nevan rannalla sijaitsee Senaatintori (Senatskaja) [kartalla], jota koristaa Vaskiratsastaja-pronssipatsas, joka kuvaa kaupungin perustajaa. Puškinin runo teki patsaan 1830-luvulla maailmankuuluksi, ja patsaasta muodostui koko kaupungin symboli. Runoa on kuvailtu kaikkein pietarilaisimmaksi runoksi, ja Puškinia pidetään yhdessä Gogolin, Anna Ahmatovan ja Dostojevskin ohella kaikkein pietarilaisimpana klassikkokirjailijana.

Singerin talo
Kaunis Singerin talo, joka myös tunnetaan Dom Knigi- eli Kirjatalo-nimellä.

Senaatintorin laidalla on kauniita rakennuksia kuten Lobanov-Rostovski-palatsi, joka valmistui vuonna 1820. Aukion takana on Iisakinkirkko [kartalla], yksi suosituimmista vierailupaikoista kaupungissa. Tänne suuntaa kesäiltapäivisin sen verran turisteja, että tämä kuten Senaatintorikin on hyvä vierailupaikka lähinnä aamupäivällä tai muina vähemmän suosittuina vierailuaikoina, sillä tilaa kummallakin aukiolla on rajallisesti. Iisakinkirkko sijaitsee Iisakinaukion laidalla, jonka laitamilla on kauniita ja merkittäviä rakennuksia ja jonka keskellä on Nikolai ensimmäisen patsas.

Iisakinkirkolta n. 400 metrin kävelymatkan päässä sijaitsee vielä kirjailija Vladimir Nabokovin museoitu kotitalo [kartalla], josta hän tosin perheensä kanssa heti vallankumouksen alkajaisiksi pakeni palaamatta ikinä enää Neuvostoliittoon. Tämä Bolšaja Morskaja 47 -osoitteessa sijaitseva museo on avoinna päivittäin klo 10-18, mikä onkin varsin normaali aukioloaika Pietarin museoille.

Moika-joen varrella

Ensimmäinen vesiväylä, jonka Nevski prospekt ylittää on Moika. Moikajoen rannalla sijaitsee Stroganovin palatsi [kartalla], jossa on osia Venäläisen taiteen museosta. Moikajoen varrella sijaitsee paljon muutakin nähtävää, kuten kansallisrunoilija Puškinin museoitu viimeinen asunto [kartalla] ja yksi Mannerheimin viidestä Pietarin-asunnosta [kartalla] Moikan numerossa 29.

Nevski jatkuu Moikajoen jälkeen vilkkaana. Jokea seuraavalla kadunosalla on paljon kauppoja kuten kirjakauppoja ja muita liikkeitä, ja monet niistä ovat avoinna 24 tuntia vuorokaudessa tai ainakin myöhäiseen iltaan joka viikonpäivä. Merkittävin nähtävyys näillä tienoin on Kazanin tuomiokirkko [kartalla], joka 1930-luvulta vuoteen 1991 toimi ateismin museona. Sitä vastapäätä sijaitsee kaunis, kuuluisa Singerin talo, joka myös tunnetaan Dom Knigi- eli Kirjatalo-nimellä. Se kuten Kazanin katedraalikin sijaitsee Gribojedovin kanavan varrella.

Gribojedovin kanavan tienoot

Seuraavaksi Nevski kulkee Gribojedovin kanavan yli. Gribojedovin kanavan varrella ja lähistöllä sijaitsee kaikenlaista nähtävää, kuten alueen päänähtävyys, Verikirkko. Sitä käydään niin venein kuin kävellenkin katsomassa pitkin päivää, ja näillä seuduilla onkin ominaisinta Pietarin lomatunnelmaa aistittavissa.

Gribojedovin kanava ja Verikirkko
Gribojedovin kanavan varrella on kaikenlaista, kuten alueen päänähtävyys, Verikirkko (kuvassa taustalla).

Verikirkon takana sijaitsee keskustan nähtävyystori Konjušennaja-aukiolla [kartalla], jossa on maatuskoja ja muita tyypillisiä paikallisia tuliaisostoksia kaupan. Paljon sen taakse ei tarvitse mennä, kun turistit katoavat. Verikirkon takana olevilla alueilla onkin hyvä vähän jaloitella, katsella kauniita palatseja ja kanavanrantoja, ja etenkin Teatterisillan [kartalla] alueella on mukava vähän aikaa oleskella.

Teatterisillalta onkin sitten lyhyt matka Mars-kentälle [kartalla], joka ennen oli sotilasparaatien suosima hiekkakenttä mutta nykyisin keskustan laajimpia puistoalueita, joskin se on vehreydestään huolimatta aukionomainen oleskelupaikka. Tilaa riittää, ja täällä on kesäpäivinä paljon paikallisia mutta täällä pyörii myös turisteja, sillä heitä kulkeutuu tänne viereisen kesäpuiston takia.

Kesäpuisto [kartalla], joka on avoinna ympäri vuoden, on suosittu vierailupaikka, tyypillinen geometrinen puisto, jossa on paljon kauniita patsaita, suihkulähteitä, kahvila-terassi ja Pietari I:n kesäpalatsi, joka valmistui vuonna 1714 ja joka oli Pietarin ensimmäinen kivitalo. Kesäpuistossa ollessaan voi harkita matkan jatkamista Troitski most-sillan yli kohti Petrogradskaja-kaupunginosaa ja Pietari-Paavalin linnoitusta, mutta kävellen sinne tulee kuitenkin matkaa, ja sinne on paras siirtyä täältä raitiovaunulla, joka kulkee kohti Gorkovskayan metroasemaa.

Jos Kesäpuistolta alkaa palata takaisin kohti Verikirkkoa ja Nevskiä, kannattaa matkalla tutustua Mihailovskin puistoon [kartalla], jonka palatsissa sijaitsee nykyään Venäläisen taiteen museo [kartalla], joka on kenties maailman paras paikka tutustua klassisten venäläisten maalarien kuten Ilja Repinin töihin.

Venäläisen taiteen museon edustalla sijaitsee Taideaukio, jota koristaa Puškinin patsas, ja tällä paikalla onkin hyvä vähän levähtää ennen kuin jatkaa takaisin kohti Nevski prospektia. Taideaukion laidalla sijaitsee myös Mihailovski-teatteri [kartalla] on kaupungin kuuluisimpia. Taideaukion edessä oleva suuri hotelli on Grand Hotel Europa, joka on Pietarin kuuluisimpia hotelleja. Sitä vastapäätä sijaitsee Pietarin filharmoniaorkesterin pääsali [kartalla].

Gribojedovin kanavalta takaisin Nevskille

Kun Taideaukiolta palaa Nevski prospektille, tulee pian näkyviin Gostinyi dvor [kartalla], ostoskeskus, jonka väitetään olevan maailman ensimmäinen nimenomaan ostoskeskukseksi tarkoitettu rakennus. Gostinyi dvor -ostoskeskusta vastapäätä on useita muita hyviä ostoskeskuksia ja liikkeitä, ja ostoksia tekevälle tämä osa on Talvipalatsin edustan kanssa parhaita osia pääkadun varrella tehdä ostoksia.

Jelisejevin herkkukauppa
Jelisejevin kuuluisa ruoka- ja herkkukauppa.

Gostiny dvor -ostoskeskuksen kohdalla sijaitsevat myös Gostiny dvor ja Nevskiy prospekt -metroasemat, ja tänne pääseekin, ja täältä myös pääsee, metrolla nopeasti lähes minnepäin kaupunkia tahansa. Gostinyi dvorin takana sijaitsee vielä Lomonosova-katu [kartalla], joka on kaupungin pääasiallinen yöelämän keskus, jossa voi juhlia pitkälle seuraavaan päivään asti.

Seuraava merkittävä kohta on aivan kulman takana. Täällä tulee vastaan Ostrovskogo-aukio [kartalla], jonka laitamilla voi kesäisin olla koko aukion sekoittavia tapahtumia mutta jolla muulloin on melko rauhallista tunnelmaa. Täältä voi nousta kiertoajelubussin kyytiin, mitä tosin ei ruuhkien takia kannata tehdä muulloin kuin viikonloppuisin. Aukion laidalla sijaitsevat myös Venäjän kansalliskirjasto ja Aleksandrinski-teatteri, jonka yhteydessä on museo.

Nevski jatkuu vilkkaana tästä eteenpäin. Miltei vastapäätä aukiota on Jelisejevin kuuluisa ruoka- ja herkkukauppa [kartalla], ja sitä seuraa pian kadun silloista kuuluisin, Anitškov, jota koristavat kauniit veistokset. Tämä silta ylittää Fontankan, yhden Pietarin hienoimmista vesiväylistä, johon kannattaa mahdollisuuksien mukaan tutustua kiertoristeilyn kannelta.

Fontankan vesiväylän varrella

Fontankan varrella on paljon kauniita palatseja, joihin kuuluu Šeremetevin palatsi [kartalla], jossa nykyisin sijaitsee Anna Ahmatovan museoitu kotitalo. Runoilija asui täällä 1920-luvulta eteenpäin noin 30 vuoden ajan, ja täällä pääsee todellakin kiinni tämän yhden Pietarin arvostetuimman kirjailijan elämään ja aikakauteen.

Moskovan rautatieaseman tienoot

Nevski prospekt ylittää Fontankan vesiväylän, ja noin kilometri tämän jälkeen saavutaan Moskovan rautatieasemalle ja sen viereiselle Vosstanija-aukiolle [kartalla]. Nevskin osat Fontankalta Moskovan rautatieasemalle ovat hyvää maastoa tehdä kohtuuhintaisia ostoksia, käydä teellä, kahvilla tai syömässä, sillä tämä on varsin arkista Pietaria, jossa hinnat ovat normaaleja.

Moskovan rautatieasema sisältä
Myös Moskovan rautatieaseman sisältä löytyy kohtuuhintaisia ruoka- ja juomapaikkoja.

Moskovan rautatieaseman tienoo on kaupungin vilkkaimpia liikenteen solmukohtia, ja se on valtaosan mielestä rasittava paikka, jolla on etenkin päivisin vähän ikävä oleskella. Täältä pääsee metrolla nopeasti muualle kaupunkiin, ja täällä on etukäteen hyvä tietää minne on menossa, sillä kadut ovat leveitä, liikenne kovaa ja katujen ylittäminen vaikeaa. Muutenkin täällä liikuskelu vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Täällä on hyvä katsastaa Puškinskaja 10 -museo ja -kulttuurikeskus [kartalla], jossa on epätavallinen museo, taidegallerioita, näyttelytiloja ja yökerhoja.

Nevski Moskovan rautatieasemalta eteenpäin

Nevski jatkuu aseman jälkeen vilkkaana, mutta sen loppuosa ei ole enää yhtä kiinnostava tai hienokaan kuin sen alkuosa. Moskovan aseman tienoilla liikkuvan on hyvä pitää mielessä, että baareja, kahviloita ja ravintoloita on rautatieaseman yhteydessä. Etenkin sen sisäpihalla on edullisia terasseja ja ravintoloita, mutta niitä on myös varsinkin 1-ya Sovetskaya ul. -kadulla [kartalla] ja sen lähellä, missä on esimerkiksi kaukasialaisia kuten georgialaisia ravintoloita.

Nevskin loppupää on huomattavasti arkisempaa aluetta kuin katu Talvipalatsin tienoilla, mutta tämä osa on kohtalaisen hyvää tienoota syödä kohtuuhinnalla ja löytää kohtuuhintainen majapaikkakin. Nähtävyyksiä ei Nevskin loppuosassa juuri ole, lukuun ottamatta Aleksander Nevskin luostaria [kartalla]. Siellä on hyvä käydä katsomassa kirkonmenoja, syödä sen puhvetissa, nauttia ilmapiiristä ja käydä katsomassa Dostojevskin ja Tšaikovskin hautoja sen hautausmaalla. Luostarin ulkopuolella on metroasema, joka kulkee koko Nevski prospektin päästä päähän muutamassa minuutissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/10

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti