Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Nevski prospekt
Nevski prospekt on noin viiden kilometrin pituinen valtakatu. Se on maailman tunnetuimpia katuja ja kaupungin elämän ehdoton keskus kesät talvet.

Nevski Prospekt ja sen tuntumassa olevat korttelit

Pietarin pääkatu Nevski Prospekt on noin viiden kilometrin pituinen valtakatu. Se on maailman tunnetuimpia katuja ja kaupungin elämän ehdoton keskus kesät talvet. Nevskistä tuli jo 1700-luvulla koko keskustan halkova katu, joka alusta lähtien oli ikkuna pietarilaiseen elämänmenoon. Se on esiintynyt useissa eri kirjoissa ja tarinoissa, ja yksi tunnetuimpia on Gogolin joissain yhteyksissä väärin suomennettu “Nevan valtakatu”. Nevski Prospekt sai alun perin nimensä Aleksanteri Nevskin mukaan, eikä sen nimellä ole mitään tekemistä Nevajoen kanssa.

Nevski alkaa Palatsisillalta ja Palatsiaukiolta Talvipalatsin vierestä, ja se jatkuu aina Aleksanteri Nevskin luostarille asti. Kaikkein mielenkiintoisimmat ja suurimman tutustumisen arvoisimmat osat ovat Talvipalatsin ja Fontankajoen välimaastossa. Joen jälkeen vielä Moskovan aseman edustalla ja lähistöllä on mielenkiintoisia kortteleita, mutta sen ja Aleksanteri Nevskin luostarin välimaastossa on vähän mitään sellaista mitä olisi välttämätön nähdä.

Nevan rannat ja Palatsiaukion ja Senaatintorin tienoot

Nevski Prospekt alkaa Talvipalatsin ja Palatsiaukion jälkeen olevasta mutkasta [kartalla], jonka toisella puolella ovat yllättävän rauhalliset ja suuren tutustumisen arvoiset Aleksanterin puistoalueet. Niitä vastapäätä olevat Talvipalatsin puistoalueet jäävät keskeisyydestään huolimatta monelta tutustumatta, ja ne ovat eräitä kaikkein värikkäimpiä paikkoja kesäaikaan, sillä täällä pyörii turisteja, joita paikalliset yrittävät juottaa, syöttää ja viihdyttää.

Palatsiaukio [kartalla], jonka laidalla Eremitaašin sisällään pitävä Talvipalatsi sijaitsee, on kaupungin tunnetuin aukio. Vuoden 1917 vallankumous alkoikin täältä, kun bolševikkijoukot juoksivat läpi aukion ja valtasivat Talvipalatsin. Talvipalatsin ensimmäisiä osia ja versioita alettiin rakentaa 1710-luvulla, ja se oli talviaikaan tsaarien ja muiden kuninkaallisten pääasiallinen asunto valmistumisestaan lähtien. Talvipalatsin suunnittelussa olivat mukana monet merkittävät arkkitehdit mutta heistä tärkein ja myös eniten muuta Pietaria muokannut arkkitehti oli Bartolomeo Rastrelli. Kun Talvipalatsi vihdoin lopulta valmistui vuonna 1837 siinä oli kuten nykyäänkin on 1500 huonetta, 1945 ikkunaa ja 117 portaikkoa.

Palatsiaukion laidalla sijaitsee myös Esikunnan talo, jossa on Eremitaašin osia. Aukio on laaja ja eläväinen paikka kesäaikaan, siellä on hevosvaunuja, kaikenlaisia esiintyjiä ja kojuja, joissa kaupataan matkamuistoja, ja niitä on erityisen paljon Palatsisillan ja Talvipalatsin välissä olevassa puistikossa. Talvipalatsin takaa Nevan rannalta lähtee kesäkaudella kantosiipialuksia Pietarhoviin (Peterhof tai Petergof), ja rantakadulta myös on helppo ylittää Palatsisilta [kartalla] ja kävellä Vasilinsaarelle tai Pietari-Paavalin linnoitukselle.

Samalla alueella, Nevskin alkupäässä ja Nevan rannoilla sijaitsee kaupungin kaikkein oleellisimpiin kuuluvia nähtävyyksiä, kuten AmiraliteettikuvaAmiraliteetti ] [kartalla], joka ei koskaan ole ollut yleisölle avoimena, ja sen ulkopuolella kesäisin etenkin illanviettopaikkana suosittu Aleksanterin puutarhaAleksanterin puutarha .

Aivan Aleksanterin puutarhan vieressä, Nevajoen rannalla sijaitsee Senaatintori (Senatskaja) [kartalla], jota koristaa Vaskiratsastaja (engl. Bronze Horseman), joka on kaupungin perustajaa, Pietari Suurta kuvaava pronssipatsasPietari Suurta kuvaava pronssipatsas. Puškinin runo teki patsaan 1830-luvulla maailmankuuluksi, sen nimi muutettiin runoilijan runolle antamaksi ja patsaasta tuli hetkessä koko kaupungin symboli. Runoa on kuvailtu kaikkein pietarilaisimmaksi runoksi, ja Puškinia pidetään yhdessä Gogolin, Anna Ahmatovan ja Dostojevskin ohella kaikkein pietarilaisimpana klassikkokirjailijana.

Singerin talo
Kaunis Singerin talo, joka myös tunnetaan Dom Knigi- eli Kirjatalo-nimellä.

Senaatintorin laidalla on kauniita rakennuksia kuten Lobanov-Rostovski-palatsi, joka valmistui vuonna 1820. Aukion takana on Iisakinkirkko [kartalla], yksi kaupungin suosituimmista vierailupaikoista. Tänne suuntaa kesäiltapäivisin sen verran turisteja, että tämä kuten Senaatintorikin on hyvä vierailupaikka lähinnä aamupäivällä tai muina vähemmän suosittuina vierailuaikoina, sillä tilaa kummallakin aukiolla on rajallisesti. Iisakinkirkko sijaitsee IisakinaukionIisakinaukio laidalla, jonka laitamilla on kauniita ja merkittäviä rakennuksia ja jonka keskellä on Nikolai ensimmäisen patsasNikolai ensimmäisen patsas.

Iisakinkirkolta noin 400 metrin kävelymatkan päässä sijaitsee vielä kirjailija Vladimir Nabokovin museoitu kotitalo [kartalla], josta hän tosin perheensä kanssa heti vallankumouksen alkajaisiksi pakeni palaamatta ikinä enää Neuvostoliittoon. Tämä osoitteessa Bolšaja Morskaja 47 sijaitseva museo on avoinna ti–pe klo 10–18 ja la klo 12–17.

Moikajoen rannat ja niiden lähistöt

Ensimmäinen vesiväylä, jonka Nevski Prospekt ylittää on Moika. Joenrannoille voi mennä Iisakinaukiolta, jolloin näkee ensin sinisen sillan [kartalla] ja sitten jonkin matkan päässä kohti Nevskia olevan punaisen sillanPunainen silta [kartalla]. Nämä ovat melko rauhallisia alueita valtaosan vuodesta, ja punaisen sillan vierestä on kesäkauden aikana mahdollista nousta jokeen paremmin tutustuttavan risteilyn kyytiin. Sillan yli kulkee yksi kaupungin suurimmista ja kuuluisimmista kaduista, Gorohovaja (engl. Gorokhovaya), joka kulkee Aleksanterin puistoalueen suihkulähteeltä Heinätorin vierestä yli Sennajan ja aina Fontankajoelle asti.

Nevskin ja Moikajoen risteyksessä sijaitsee Stroganovin palatsi [kartalla], jossa on osia Venäläisen taiteen museosta.

Nevskin toisella puolella, Moikajoen varrella sijaitsee paljon lisää nähtävää, ja sinne voi mennä risteilyn kyydissä tai sitten itsekseen kävellen. Suurimman kansainvälisen huomion siellä vie kansallisrunoilija Aleksander Puškinin viimeinen asunto, [kartalla], joka jätettiin 1830-luvulle, sellaiseksi kuin se runoilijan eläessä oli. Nykyään se on varsin suosittu museo, joka on avoinna ke–ma klo 11–17, ja sisään pääsee 20–30 minuutin välein alkavilla opastetuilla kierroksilla. Museo on suljettu kuun viimeisenä tiistaina ja perjantaina, ja sinne voi olla loma-aikoina jonoja.

Museota vastapäätä Moikan numerossa 29 sijaitsee yksi Mannerheimin viidestä Pietarin-asunnosta [kartalla]. Mannerheimin entisen talon takana on Talvipalatsin vähemmän tunnettuja osia, kuten sen teatterirakennus, ja tästä voi myös lähteä kohti Nevajoen rantoja tai sitten kohti Verikirkkoa ja Mihailovskin puistoa.

Moikajoelta Gribojedovin kanavalle

Nevski jatkuu Moikajoen jälkeen vilkkaana, ja nämä korttelit ovat sekä rasittavia että antoisia oleskelupaikkoja. Jokea seuraavalla kadunosalla on paljon kauppoja, ravintoloita, kesäterasseja ja kaikenlaista muuta kiinnostavaa, ja tämä Nevskin osa on vilkas lähes ympäri vuorokauden.

Merkittävin nähtävyys näillä tienoin on Kazanin tuomiokirkkokuvaKazanin tuomiokirkko ] [kartalla], joka 1930-luvulta vuoteen 1991 toimi ateismin museona. Sitä vastapäätä sijaitsee kaunis, kuuluisa Singerin talo, joka myös tunnetaan nimellä Dom Knigi eli Kirjatalo. Se kuten Kazanin katedraalikin sijaitsee Gribojedovin kanavan rannoilla.

Gribojedovin kanavan tienoot

Seuraavaksi Nevski kulkee Gribojedovin kanavan yli, ja on erittäin suositeltavaa kävellä loman aikana Talvipalatsilta ainakin tänne asti. Gribojedovin kanavan varrella ja lähistöllä sijaitsee kaikenlaista nähtävää, kuten alueen päänähtävyys, Verikirkko. Sitä käydään niin venein kuin kävellenkin katsomassa pitkin päivää, ja näillä seuduilla on Pietarin kaikkein kansainvälisintä ja rempseintä lomatunnelmaa. Alueella on paljon nähtävää, ja täällä voi vierailla myös Venäläisen taiteen museossa ja nähdä useita upeita patsaita ja palatseja.

Verikirkon takana sijaitsee keskustan tuliaistori Konjušennaja [kartalla], jolla kaupan on maatuskoja ja muita tyypillisiä paikallisia tuliaisostoksia. Kauas sen taakse ei tarvitse mennä, kun turistit jo katoavat. Verikirkon takana olevilla alueilla onkin hyvä vähän jaloitella, katsella kauniita palatseja ja kanavanrantoja, ja etenkin Teatterisillan [kartalla] alueella on mukava vähän aikaa oleskella.

Gribojedovin kanava ja Verikirkko
Gribojedovin kanavan varrella on kaikenlaista, kuten alueen päänähtävyys, Verikirkko (kuvassa taustalla).

Teatterisillalta on melko lyhyt matka Mars-kentälleMars-kenttä [kartalla], joka ennen oli sotilasparaatien suosima hiekkakenttä mutta nykyisin keskustan laajimpia puistoalueita, joskin se on vehreydestään huolimatta aukionomainen oleskelupaikka. Tilaa riittää, ja täällä on kesäpäivinä paljon paikallisia mutta täällä pyörii myös turisteja, sillä heitä kulkeutuu tänne viereisen kesäpuiston takia.

KesäpuistokuvaKesäpuisto ] [kartalla], joka on avoinna ympäri vuoden, on suosittu vierailupaikka, tyypillinen geometrinen puisto, jossa on paljon kauniita patsaita, suihkulähteitä, kahvila-terassi ja Pietari Suuren rakennuttama kesäpalatsiKesäpalatsi, joka valmistui vuonna 1714 ja joka oli Pietarin ensimmäinen kivitalo. Kesäpuistossa ollessaan voi harkita matkan jatkamista Troitski most -sillan yli kohti Petrogradskaja-kaupunginosaa ja Pietari-Paavalin linnoitusta, mutta kävellen sinne tulee kuitenkin matkaa, ja sinne on paras siirtyä täältä raitiovaunulla, joka kulkee kohti Gorkovskaya-metroasemaa.

Jos Kesäpuistolta alkaa palata takaisin kohti Verikirkkoa ja Nevskiä, kannattaa matkalla tutustua Mihailovskin puistoon [kartalla]. Sen varsinaisessa palatsissaVenäläisen taiteen päämuseo Mihailovskin puistossa (engl. Mikhailovsky Palace) sijaitsee Venäläisen taiteen päämuseo [kartalla], joka on kenties maailman paras paikka tutustua klassisten venäläisten maalarien kuten Ilja Repinin töihin. Museolla on muitakin osia, kuten erillisessä ja kauniissa Mikaelinlinnassa [kartalla] (Mihailovsky Zamok, engl. St Michael’s Castle) oleva osa. Nämä Fontankajoen lähellä olevat alueet, joilla on upeita palatseja, aukioita ja katunäkymiä, ovat oivia tutustumispaikkoja etenkin kesällä niille, jotka ovat Pietarisssa ennenkin olleet tai jotka viihtyvät siellä viikon.

Venäläisen taiteen päämuseon edustalla sijaitsee TaideaukioTaideaukio [kartalla], jota koristaa Puškinin patsas, ja tällä paikalla onkin hyvä vähän levähtää ennen kuin jatkaa takaisin kohti Nevski Prospektia. Taideaukion laidalla sijaitseeva Mihailovski-teatteri [kartalla] on kaupungin kuuluisimpia esityspaikkoja. Taideaukion edessä oleva suuri hotelli on Grand Hotel Europa, joka on Pietarin kuuluisimpia hotelleja. Sitä vastapäätä sijaitsee Pietarin filharmoniaorkesterin pääsali [kartalla].

Gostiny Dvorin tienoo

Kun Taideaukiolta palaa Nevski Prospektille, tulee pian näkyviin Gostiny dvor [kartalla], ostoskeskusGostiny dvor jonka väitetään olevan maailman ensimmäinen nimenomaan ostoskeskukseksi tarkoitettu rakennus. Gostiny Dvoria vastapäätä on muutama muu ostoskeskus ja useita liikkeitä, ja tämä onkin yksi parhaita alueita kesät talvet katsella monenmoisia ostoksia.

Jelisejevin herkkukauppa
Jelisejevin kuuluisa ruoka- ja herkkukauppa.

Gostiny Dvorin kohdalla sijaitsevat Gostiny Dvor ja Nevsky Prospekt -metroasemat, ja tänne pääsee ja täältä pääsee metrolla nopeasti lähes minnepäin kaupunkia tahansa. Gostiny Dvorin takana sijaitsee Lomonosova [kartalla], joka on kaupungin pääasiallinen illanviettokatu. Se on Nevskin yli kulkevan Sadovajan sivukatu, ja Sadovaja on hyvä katu lähteä poispäin Nevskiltä. Sen varrella on paljon kauppoja, ravintoloita ja muuta mielenkiintoista, kuten Suvorovin sotilasakatemiaSuvorovin sotilasakatemia. Katua eteenpäin kulkeva saapuu reilun kilometrin taivalluksen jälkeen Sennajalle eli HeinätorilleSennaja eli Heinätori, joka on yksi kaupungin kuuluisimpia ja merkittävimpiä aukioita ja liikenteen solmukohtia.

Nevskillä on Gostiny Dvorin jälkeen vielä muutama sata metriä kaikenlaista nähtävää, ja sitä pitkin voi kävellä kahden puiston alueelle, jonka takana on merkittävä aukio nimeltään Ostrovskogo [kartalla]. Toinen puistoista on nimetty Katariina Suuren mukaan, ja sen keskusta koristaa Katariina Suuren patsasKatariina Suuren patsas. Se on yllättävän rauhallinen paikka silloinkin kun Nevski on liikenteen täyttämä, ja sitäkin rauhallisempaa tunnelmaa on itse aukiolla, joka on nimetty näytelmäkirjailija Aleksandr Ostrovskin mukaan. Aukion laidalla sijaitsevat Venäjän kansalliskirjasto, joka itse asiassa on Katariinan puiston laidalla, ja teatterin nimeltään Aleksandrinski. Suomeksi se tunnetaan usein Aleksanterin teatterinaAleksanterin teatteri, ja sen vieressä on muitakin kauniita rakennuksia, kuten Dom Basina (129832).

Vaikka kadun parhaat palat ovat jo takanapäin, Nevski Prospekt jatkuu vilkkaana myös Katariinan puistosta eteenpäin. Miltei vastapäätä puistoa on Jelisejevin kuuluisa ruoka- ja herkkukauppa [kartalla], ja sitä seuraa pian kadun silloista kuuluisin, Anitškov, jota koristavat kauniit veistoksetVeistos Anitskovin sillalla. Tämä silta ylittää Fontankan, joka on yksi Pietarin hienoimmista vesiväylistä ja johon kannattaa mahdollisuuksien mukaan tutustua kiertoristeilyn kannelta.

Fontankajoen varrella

Fontankan varrella on paljon kauniita palatseja, joihin kuuluu Šeremetevin palatsi [kartalla], jossa nykyisin sijaitsee Anna Ahmatovan museoitu kotitalo. Runoilija asui täällä 1920-luvulta eteenpäin noin 30 vuoden ajan, ja täällä pääsee todellakin kiinni tämän yhden Pietarin arvostetuimman kirjailijan elämään ja aikakauteen.

Moskovan aseman tienoot

Nevski Prospekt ylittää Fontankajoen, ja noin kilometri tämän jälkeen saavutaan Moskovan rautatieasemalle ja sen viereiselle Vosstanija-aukiolleVosstanija-aukio [kartalla]. Nevskin osat Fontankalta Moskovan asemalle ovat hyvää maastoa tehdä kohtuuhintaisia ostoksia, käydä teellä, kahvilla tai syömässä, sillä tämä on varsin arkista Pietaria, jossa hinnat ovat kaikkien ulottuvissa.

Moskovan rautatieasema sisältä
Myös Moskovan rautatieaseman sisältä löytyy kohtuuhintaisia ruoka- ja juomapaikkoja.

Moskovan aseman tienoo on kaupungin vilkkaimpia liikenteen solmukohtia, ja se on monin tavoin rasittava paikka, jolla on etenkin päivisin vähän ikävä oleskella. Täältä pääsee metrolla nopeasti muualle kaupunkiin, ja täällä on etukäteen hyvä tietää minne on menossa, sillä kadut ovat leveitä, liikenne kovaa ja katujen ylittäminen vaikeaa. Muutenkin täällä liikuskelu vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Moskovan aseman edustalla on paljon hyviä ja halpoja ravintoloita, ja Moskovan aseman laidalla oleva LigovskyLigovsky ja ostoskeskus on yksi kaupungin vilkkaimpia katuja. Sen varrella on aseman takana suuri Galeria-ostoskeskus, ja sitä vastapäätä Ligovskyn varrella yksi kaupungin parhaita paikkoja löytää nopeasti ravintola.

Moskovan asemalta Aleksanteri Nevskin luostarille

Nevski Prospekt jatkuu aseman jälkeen kenties vähemmän vilkkaana kuin sitä ennen, mutta sen loppuosa ei ole enää yhtä kiinnostava tai hienokaan kuin sen alkuosa. Moskovan aseman tienoilla liikkuvan on hyvä pitää mielessä, että baareja, kahviloita ja ravintoloita on kaikilla rautatieaseman puolilla ja myös Nevskin varrella kohti luostaria mentäessä. Jonkin verran ravintoloita on 1-ya Sovetskaya ul. -kadulla [kartalla] ja sen lähellä, mutta tämä ei ole enää yhtä monipuolista ravintola-aluetta kuin vielä muutama vuosi sitten.

Nevskin loppupää on huomattavasti arkisempaa aluetta kuin katu Talvipalatsin ja Gostiny Dvorin tienoilla, mutta tämä osa on kohtalaisen hyvää tienoota syödä kohtuuhinnalla ja löytää kohtuuhintainen majapaikka. Nähtävyyksiä ei Nevskin loppuosassa juuri ole, lukuun ottamatta Aleksanteri Nevskin luostaria [kartalla]. Siellä on hyvä käydä katsomassa kirkonmenoja, syödä sen puhvetissa, nauttia ilmapiiristä ja käydä katsomassa Dostojevskin ja Tšaikovskin hautoja sen hautausmaalla. Luostarin ulkopuolella on metroasema, joka kulkee koko Nevski Prospektin päästä päähän muutamassa minuutissa. Tämä alue on melko tuttua monelle suomalaiselle, sillä jo vuosikymmeniä sillä olevaan Hotelli MoskvaanHotelli Moskva ovat matkaryhmät majoittuneet ja sen vieressä olevassa Moskva-ostoskeskuksessa ovat Prisma ja Yliopiston Apteekki.

Lisää asiaa Pietarin alueista ja kaupunginosista:

Muita Pietarin alueita

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti