Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Göteborgiin voi lentää suoraan Suomesta puolessatoista tunnissa, ja välilaskullisella lennolla myös Turun kautta. Göteborgiin saavutaan suorilla lennoilla Landvetterin lentoasemalle, joka sijaitsee noin puolen tunnin bussimatkan päässä ytimessä sijaitsevasta linja-autoasemasta.
koristekuva Liguriassa, Pohjois-Italian rannikolla sijaitseva Genova on kuuluisa satamakaupunki, jonka sijainti on ainutlaatuinen ja jossa on täysin omaa tunnelmaansa. Genovaan ei voi Suomesta suoraan lentää ja myös välilaskulliset lennot ovat aika harvinaisia. Genovaan onkin paras matkustaa jonkin muun kaupungin kuten Milanon tai sen lähellä sijaitsevan Bergamon kautta.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tyypillistä Pietarin keskustaa
Vladimirskaya-metroasemalta Pushkinskaya-asemalle ulottuva alue on tyypillistä Pietarin keskustaa.

Pietarin kaupunginosia ja alueita

Nevski Prospekt on Pietarin pääkatu ja kaikin tavoin tärkein katu, ja siihen ja sen lähellä oleviin kortteleihin kannattaa tutustua ensimmäiseksi ja mahdollisimman tarkkaan.

Sen lisäksi kaupungissa on monia mielenkiintoisia alueita ja kaupunginosia, joihin kannattaa myös tutustua. Jotkin alueet kuten Vladimirskajan ympäristö ovat helpon matkan päässä Nevskiltä, mutta toiset kuten Smolna vaativat enemmän vaivaa ja aikaa. Kaiken kaikkiaan Pietarissa ei kannata yrittää mahdottomia vaan siellä kannattaa rennosti tutustua pariin kolmeen tienooseen, jotka vaikuttavat mielenkiintoisilta.

Vladimirskaya-metroasemalta Pushkinskaya-asemalle

Vladimirskaya-metroasemalta Pushkinskaya-asemalle ulottuva alue [kartalla] on tyypillistä Pietarin keskustaa.

Vladimirskaya-metroasema [kartalla], kuten se englanniksi tunnetaan, sijaitsee kävelymatkan päässä Nevski Prospektilta ja sinne voi hyvin kävellä vaikka Moskovan asemalta. Tämä on varsin tyypillistä Pietarin keskusta-aluetta, eikä turisteja täällä joistain nähtävyyksistä huolimatta tule kovin paljon vastaan. Pääasiallinen syy lähteä tänne on museoitu Dostojevskin viimeinen kotitalo [kartalla], ja toinen syy on aivan sen vieressä sijaitseva Kuznetskin kauppahalli [kartalla], joka on yksi kaupungin parhaita paikkoja tehdä elintarvike- ja tuliaisostoksia.

Niiden lisäksi metroasemaa vastapäätä sijaitsee Vladimirin kirkko, jossa on jumalanpalvelus klo 18. Kirkkoa käytettiin neuvostoaikoina alusvaatetehtaana, mutta nykyisin se on keskustan suosituimpia kirkkoja jumalanpalveluksessa käyvien keskuudessa. Kirkon sisäosat ovat upeat, ja sinne voi mennä sisään paitsi jumalanpalvelusten aikaan myös päivittäin klo 8–18.

Tästä voi niin halutessaan lähteä kävelemään kohti Pushkinskaya- metroasemaa [kartalla], joka sijaitsee lähellä Pietarin kauneinta rautatieasemaa, Vitebskiä. Näiden kahden aseman välimaastossa sijaitsee Etagi (Etazhi) (Ligovski pr 74) [kartalla]. Etagi on Pietarin luovimpia paikkoja, siellä on on 3000 neliötä näyttelytilaa ja siellä pääsee kärryille kaupungin nykytaiteen tilasta. Tilassa on kolme taidegalleriaa, kahvila, kesäterassi, hostel ja muutama kauppa. Etagin vieressä on metroasema, ja sinne voi siirtyä esimerkiksi Dostoyevskaya-asemalta metrolinjalla 4. Näyttelytilat ovat avoinna ma–pe klo 12–22 ja la–su klo 10–22, ja vain joihinkin harvoihin näyttelyihin on pääsymaksu.

Alueella on myös Rimski-Korsakovin museoitu kotitalo (Zagorodny pr 28) [kartalla], joka on avoinna ke–su klo 11–18. Säveltäjä asui täällä 1900-luvun alkupuolella, ja talo on jätetty sellaiseksi kuin se hänen elinaikanaan oli. Täällä on myös usein ollut konsertteja, mutta niistä ei juuri saa tietoa muuten kuin käymällä museossa.

Samalla seudulla on myös Vitebskin rautatieasema [kartalla], mistä yhteys Tsarskoje Seloon vuonna 1837 oli maan ensimmäinen rautatieyhteys. Vitebskin rautatieasemalta on edelleen hyvä kulkea tähän nykyään Puškinina tunnettuun kylään, joka on Pietarin ympäristön upeimpia vierailupaikkoja. Asemaa kannattaa käydä katsomassa, sillä se on varsin hulppea ja sen kahvilassa on mukava ottaa olut, kahvi tai tee.

Sennaja-aukio
Heinätori eli Sennaja on Pietarin tunnetuimpia aukioita, ja se on aina tunnettu paikkana, jossa sattuu ja tapahtuu.

Heinätori ja lähialueet

Sennaja eli HeinätoriSennaja eli Heinätori [kartalla] on Pietarin tunnetuimpia aukioita, ja se on aina tunnettu paikkana, jossa sattuu ja tapahtuu.

Tämä on tienoota, jolla Dostojevski nuorempana asui, ja tänne hän sijoitti Rikoksen ja rangaistuksen tapahtumiakin. Kirjailija itse asui osoitteessa Kaznatšeiskaja 7 [kartalla], ja hän sijoitti romaaninsa päähahmon Raskolnikovin osoitteeseen Stoljarny 5 [kartalla], missä voi käydä katsomassa asuntoa. Talolta on mahdollista kävellä Gribojedovin kanavalle, sillä sen numerossa 104 [kartalla] asui koronkiskuri, jonka Raskolnikov tappoi. Jos asuntoa haluaa käydä katsomassa, sijaitsee se rapussa numero 5, neljännessä kerroksessa.

Melko lähellä kanavaa sijaitsee Pietarin kuuluisin teatteri, Mariinski [kartalla], joka neuvostoaikoina tunnettiin Kirovina ja joka on maailman kuuluisimpia baletti-, ooppera- ja konserttisaleja. Melko lähellä sitä sijaitsee kaunis Pyhän Nikolaoksen merikatedraali [kartalla], jonka sisälle pääsee päivittäin klo 9–19. Tämä sininen kirkkoPyhän Nikolaoksen merikatedraali on Pietarin pidetyimpiä kirkkoja, joka on saanut lempinimen "merimiesten kirkko" sen takia, että Nikolaos oli alun perin merimiesten suojelupyhimys. Tämä on hyvä paikka tutustua kirkonmenoihin, joita pidetään miltei jatkuvasti, ja ikoneihin, jotka täällä ovat erityisen upeita. Kannattaa myös käydä Staro-Nikolskin sillalla [kartalla], jolta näkee 7 muuta siltaa. Pietarin 342 sillasta miltään toiselta sillalta ei näe yhtä monta siltaa kuin tältä.

Tällä alueella, jolla on itse asiassa melko mukava kävellä, sijaitsee myös Jusupovin palatsi (Moiki 74) [kartalla], jonka alueella Rasputin vuonna 1916 sai surmansa. Sitä ei kannata sekoittaa toiseen Jusupovin palatsiin [kartalla], jonka puistoalue lähellä Sennajaa on hieno paikka viettää aikaa kesäisin.

Sennaja-aukiolle tulee kolme eri metrolinjaa, ja se on vilkas liikenteen solmukohta, jonka läpi kulkeva Sadovaja on viikolla aamusta iltaan vilkas. Sennajalla sijaitsi ennen turisti-info rakennuksessarakennus Sennajalla (Sadovaja 37), johon Dostojevski 1840-luvun lopulla pidätettynä vietiin ja jonkin aikaa säilytettiin, ja myöhemmin lähettiin yli vuosikymmeneksi vangiksi ja karkotukseen Siperiaan.

Smolna

Smolnassa [kartalla] sijaitsee kuuluisa Smolnan katedraali ja suuri Taurian puisto (Tavritšeski sad). Smolnaan pääsee nopeimmin menemällä metrolla Tšernyševskaja-asemalle (Chernyshevskaya) [kartalla], mutta bussimatkaa tänne etenkin lähes aina tukossa olevaa Liteiny -katua pitkin kannattaa välttää. Smolnan katedraalille pääsee vähimmällä kävelymäärällä trollikkabusseilla 5 ja 7, jotka tulevat Nevski Prospektin suunnalta.

Smolnan katedraali [kartalla] valmistui vuonna 1757, ja sen suunnitteli italialainen Bartolomeo Rastrelli, joka on vastuussa myös Talvipalatsin suunnittelusta. Tämä on tehty samaan tyyliin kuin ikivanhat venäläiset luostarikirkot, ja se onkin paitsi poikkeuksellista myös silmiä hivelevää katseltavaa vain ulkopuoleltakin. Katedraalin sisälle voi mennä ti–su klo 10 –19, jolloin myös voi kiivetä sen torniin ja saada hyvät näkymät reilun 60 metrin korkeudesta.

Smolnan tuomiokirkon vieressä olevilla puistoalueilla ei valitettavasti voi täysin vapaasti vaellella, sillä tämä on tärkeää hallintoaluetta, jossa on kokouksia ja tarkkoja turvatoimia. Tämä alue ei missään nimessä ole suuressa turistien suosiossa, eikä alueella ole koskaan montaakaan turistia. Eniten täälläpäin näkyy opiskelijoita, sillä täällä on yliopiston laitoksia, ja tämä onkin aitoa ja autenttista Pietaria, jossa pääsee hyvin kaupungin todelliseen henkeen kiinni.

Taurian puistoalue (Tavritšeski) [kartalla] sijaitsee viitisensataa metriä Smolnan katedraalin puistoalueista lounaaseen. Monet paikalliset pitävät Taurian puistoaluetta kaupungin keskuspuistona, ja tämä suuri puistoalue on kesäisin erinomainen paikka oleskella paitsi päivällä myös iltaisin, sillä puisto on avoinna klo 23 asti. Puistossa on hieno palatsi, jonka rakennutti Katariina Suuren rakastaja, Potemkin (Potjomkin), vuosina 1783–89, mutta sen sisälle ei pääse. Palatsi ja sitä ympäröivä puistoalue on saanut nimensä Krimistä, jonka nimi aikoinaan oli Tavria, ja vuosina 1906–17 duuma, väliaikainen hallitus ja kaupungin ensimmäinen neuvosto kokoontuivat täällä.

Alueella on jonkin verran muutakin nähtävää, ja täällä ollessa hyvä vierailukohde on Leningradin piirityksen ja puolustuksen museo [kartalla], joka on avoinna to–ma klo 10–17 ja ke klo 12.30–21. Museo itse asiassa sijaitsee lähempänä Nevskiä ja ydinkeskustaa kuin puisto tai Smolna, ja museossa on hyvä vierailla samalla kun käy Anna Ahmatovan museoidussa kotitalossa, joka on lähellä. Täällä lähellä Fontankaa sijaitsee myös taideteollisuusmuseo [kartalla]. Molemmat museot sijaitsevat lähes vierekkäin Soljanoi Pereulok (Solyanoy Pereulok) -kadulla.

Vasilinsaari

Jos Pietarissa haluaa tutustua muuhunkin kuin Nevski Prospektin hallitsemaan ydinkeskustaan, on Vasilinsaari siihen kätevä kaupunginosa. Monilla Pietariin matkaavilla voi olla hotellikin siellä, sillä saarella on muutama suomalaisten suosiossa oleva majapaikka. Jos Vasilinsaarella yöpyy, kannattaa ehdottomasti valita majapaikka, joka on alle kilometrin päässä Vasileostrovskaya-metroasemasta [kartalla].

kävelykatu Vasilinsaaressa
6. ja 7. linjoista muodostuva kävelykatu Vasilinsaaressa on tunnettu kauniin kirkkonsa ja lukuisten ravintoloidensa takia.

Talvipalatsin vierestä Vasilinsaarelle pääsee parissa minuutissa ylittämällä Palatsisillan, joka vie saarelle eläintieteellisen museon eteen [kartalla]. Sen vieressä sijaitsee etnologinen ja antropologinen museo eli Kunstkamera, ja jos rantakatua jatkaa jonkin matkaa, tulee vastaan vielä Menšikovin palatsi [kartalla], joka on osa Eremitaašin taidemuseoita. Eläinlääketieteellisen vieressä, saaren kärjessä sijaitsee Strelka [kartalla], jonka pylväistä on tullut yksi kaupungin tunnusmerkeistä. Paikalta näkee myös hyvin Pietari-Paavalin linnoitukselle.

Tästä voi lähteä kävelemään kohti metroasemaa, ja matkalla vastaan tulee kasvitieteellinen puutarha [kartalla] ja sen vieressä kuuluisa Venäjän tiedeakatemian kirjasto [kartalla]. Sen edessä on mielenkiintoinen patsas, joka muistaa neuvostoaikojen kuuluisinta toisinajattelijaa, Andrei Saharovia. Tästä kannattaa sitten kävellä kohti Bolšoi Prospekt -puistokatua [kartalla], jonka alussa sijaitsee luterilainen Katariinankirkko. Puistokadun mielenkiintoisin vierailupaikka on Andreaksen tori ja kauppahalli [kartalla], jonka ulkopuolellakin on kojuja. Tämä on erinomainen paikka katsella kaikenlaisia elintarvikkeita ja hankkia niitä. Meininki on ystävällistä, turisteja täällä näkyy vähän ja täällä on hyvä haukata vähän välipalaakin ja juoda vaikka tee.

Kauppahallin edestä kohti metroasemaa kulkee katu, joka muodostuu 6. ja 7. linjoista (6-ya linija ja 7-ya linija). Tämä kävelykatu [kartalla] on tunnettu kauniin kirkkonsa ja lukuisten ravintoloidensa takia. Sen varrella on hyvä syödä minkälaisia ruokia tahansa, Nevski Prospektia edullisemmin hinnoin. Metroaseman tienoo on liikenteen solmukohta, jolta pääsee muualle paitsi metrolla myös marshrutka -minibussilla tai raitiovaunulla. Jos haluaa lähteä Venäjällä harvinaiseen yksityiseen taidegalleriaan, pääsee tästä raitiovaunulla numero 6 lähelle Erartaa.

Petrogradskaja

Vasilinsaaren vieressä sijaitsee Petrogradskaja eli Koivusaari [kartalla], jonka edessä on Pietari-Paavalin linnoitus [kartalla], joka tulee monelle Pietarissa vierailevalle tutuksi. Linnoitus on hyvä vierailupaikka etenkin lapsiperheille, sillä siellä on kaikenlaista perheen pienimpiä kiinnostavaa. Parhaimmillaan koko alue on vierailupaikkana kesäkautena, mutta Pietari-Paavalin linnoituksella voi kyllä käydä muinakin vuodenaikoina. Viikonloput ovat usein vilkkaita, mutta linnoituksen muurien suojissa on paljon tilaa, ja siellä voi myös viettää paikallisten tavoin aikaa muurien ulkopuolella olevilla hiekkarannoilla, joilla on auringonpalvojia aina huhtikuulta lokakuulle.

Pietari-Paavalin linnoituksen portti
Pietari-Paavalin linnoitus Koivusaaren edessä on hyvä vierailupaikka etenkin lapsiperheille.

Linnoituksen takana sijaitsee Petrogradskaja, jonka Aleksanterin puistoalue on loistava paikka viettää päiviä kesäisin. Sillä on Gorkovskaya-metroasema, ja sen vieressä perheille hyviä nähtävyyksiä, kuten planetaario [kartalla] ja omalla saarellaan sijaitseva tykistömuseo [kartalla]. Puistossa sijaitsee myös eläintarha [kartalla]. Eläintarhalta on noin kilometrin kävelymatka Sportivnaya-metroasemalle. Metroaseman vieressä sijaitsee Petrovskin stadion [kartalla], jolla Pietarin Zenit-jalkapallojoukkue ennen pelasi.

Kirovskin saaret

Petrogradskajan takana sijaitsee kolme saarta: Kamenny, Jelagin ja Krestovski, jotka ovat hyviä vierailupaikkoja niille, jotka ovat aiemmin kaupungissa olleet tai jotka viihtyvät siellä normaalia pidempään. Nämä ovat alueita, joista tuli Pietarin kerman kesänviettopaikkoja 1800-luvulla, ja tämä on erinomainen paikka yöttömien öiden aikaan ja muulloinkin kesällä tulla piknikille tai viihtyä puhtaassa luonnossa.

Kamennysaarella [kartalla] on paljon puistoja ja kaunis Johannes kastajan kirkko, joka valmistui vuonna 1781. Sen takana sijaitsee saaren oma palatsi, jonka Katariina Suuri rakennutti pojalleen. Kirkkoa tai palatsia lähelle ei kuitenkaan nykyään pääse, eikä Kamennysaarella ole paljon muuta nähtävää. Jos sinne lähtee käymään, kannattaa kulkea metrolla asemalle nimeltään Chyornaya Rechka, ylittää silta ja alkaa kävellä kohti Jelaginsaarta. Kamennysaarella on kauniita kesäasuntoja ja muitakin asuntoja, sillä se on Pietarin varakkaiden suosiossa ainakin ajoittaisena asuinpaikkana.

Jelaginsaari [kartalla] on monipuolisempi kuin Kamenny, ja sinne pääasiallisesti lähdetään tutustumaan palatseihin. Jelaginin palatsikuvaJelaginin palatsi ] [kartalla] erillisine lisärakennuksineen on paikka, jossa ainakin aasialaiset turistit käyvät suurina ryhminä, ja paikalliset viettävät mielellään aikaa entiseen hevostalliin sijoitetussa kahvila-ravintolassa [kartalla], jolla on kesäterassi. Saarelle on pääsymaksu viikonloppuisin, eikä siellä ole autoja. Palatsialueen tienoilta on mukava kävellä kohti siltaa (Jelagin Most), jonka ylittämällä pääsee saarista vilkkaimmalle ja suosituimmalle.

Krestovski [kartalla] on suurin Kirovskin saarista. Paikallisten keskuudessa suosittu vierailupaikka on Voitonpuisto [kartalla], joka sijaitsee rannalla. Dino Ostrov -huvipuisto [kartalla] on lapsiperheiden suosikkipaikka Krestovskin saarella. Saaren kärjessä on nykyään uusi stadion, ihmeellisiä siltoja ja metroasema. Stadionilla pelaa talvikauden aikana FC Zenit, ja Krestovskille tai sieltä pois pääsee käyttämällä myös huvipuiston lähellä olevaa Krestovskin metroasemaa.

pl. Lenina -aukio
Suomen rautatieaseman edessä on pl. Lenina -aukio, jolla edelleen on suuri Leninin patsas.

Vyborgskaja - Viipurin puoli

Suomalaiselle niin sanottu Viipurin puoli eli Vyborgskaja on usein ensimmäinen paikka, jonka hän kaupungissa näkee, sillä kuuluisa Suomen rautatieasema (Finljandski vokzal), jolle Lenin tunnetusti saapui ennen vallankumousta Suomesta, sijaitsee aivan sen laita-alueilla.

Suomen rautatieaseman edessä on pl. Lenina -aukio [kartalla], jolla edelleen on suuri Leninin patsas ja joka on suosittu paikka paikallisten keskuudessa viettää aikaa kesäisin. Jonkin verran hämäävästi alueen metroasema eli Ploshchad Lenina [kartalla] ei sijaitse lähelläkään Leninin patsasta. Metroasemalle on myös rautatieasemalta reilun parin sadan metrin matka, joka jo kotona kannattaa tarkistaa kartalta, jotta sen sitten saavuttuaan vaivattomasti löytää. Asemalta voi suunnata muualle kaupunkiin muillakin tavoin kuin metrolla, mutta bussi- tai taksimatkaa keskustaan ei missään nimessä voi suositella ainakaan viikolla aamupäivisin tai noin klo 15–19 ruuhkien aikaan.

Viipurin puolella ei ole paljon nähtävää, mutta pari vierailupaikkaa vetää sinne ihmisiä muualta kaupungista. Toinen on Staraya Derevnya -metroaseman vieressä oleva Eremitaašin varastotila [kartalla], joka edustaa uusinta uutta museoissa ja jonne tehdään opastettuja kierroksia ke–su klo 11, 13, 13.30 ja 15.30.

Toinen nähtävyys sijaitsee Vyborgskaya -metroaseman lähellä, ja se on Sampsonin katedraalikuvaSampsonin katedraali ] [kartalla] eli Sampsonijevski sobor. Tämä kirkko on avoinna to–ti klo 11–18. Tämä vuonna 1740 valmistunut vaaleansininen kirkko on paikka, jossa Katariina Suuri vuonna 1774 meni naimisiin salaisin häämenoin yksisilmäisen Grigori Potemkinin kanssa.

Moskovski

Yksi hyvä paikka vierailla metrolla on Moskovskaja, jolta lentokenttäbussit kulkevat kohti lentoasemaa. Alueella on kaikenlaista nähtävää, ja se on hyvä esimerkki Pietarin laitakaupungeista. Stalin yritti tehdä alueesta uutta keskusta, ja siksi täällä on paljon tyypillisiä stalinistisia, mahtipontisia rakennuksia, jotka antavat alueelle oman tunnelmansa.

Moskovskajan suihkulähde
Moskovskissa on paljon tyypillisiä stalinistisia, mahtipontisia rakennuksia.

Tiet ovat täällä leveitä ja välimatkat pitkiä. Kiintopisteenä kannattaa käyttää Moskovskaya-metroasemaa ja kävellä siltä eri suuntiin. Aivan metroaseman yläpuolella on aukio, jolla on suuri Leninin patsas ja suihkulähdeSuihkulähde Moskovskajalla. Tämä on paikallisten suosittu tapaamis- ja oleskelupaikka kesäisin, ja täällä on koossa koko kaupungin kirjo. Tästä on hyvä kävellä vasempaan valtakatua pitkin ja mennä tutustumaan suureen Leningradin puolustajien monumenttiinLeningradin puolustajien monumentti [kartalla]. Muutamaa euroa vastaan voi myös mennä museoon, jossa oppii lisää 3 vuotta kestäneestä Leningradin piirityksestä, jonka aikana Pietarin 2 ½ miljoonasta asukkaasta kuoli lähes miljoona.

Jos metroasemalta Leninin patsaan vierestä kääntyy Moskovski Prospektia oikealle ja kulkee kohti Park Pobedya eli Voitonpuistoa, niin vähän ennen sitä tulee vastaan yksi Venäjän hienoimmista kirkoista, Chesme [kartalla] (ul Lensoveta 12). Tästä on hyvä jatkaa Voitonpuistoon, jossa kesällä voi viettää pitkänkin aikaa, ja palata metrolla keskustaan.

Tämä Moskovskin kaupunginosa on eläväinen paikka, jossa on jonkin verran ravintoloita, baareja ja kahviloita, ja täällä voi viettää muutaman tunnin. Metroaseman vieressä olevan valtavan Neuvostojen talonNeuvostojen talo vasemmalla puolella (ul Tipanova 19) [kartalla] sijaitsee itsepalveluravintola, jolla on kesäterassi ja jossa voi ottaa vain oluen tai teenkin.

Lisää asiaa Pietarin alueista ja kaupunginosista:

Pieni matkaopas käy läpi Nevski Prospektia ja sen lähikortteleita

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti