Tapahtumat, kulttuuri ja yöelämä

Pietarissa on hyvä tilaisuus mennä kohtuuhinnalla korkeatasoiseen oopperaan, balettiesitykseen tai klassisen musiikin konserttiin. Jos Pietarissa mielii kuulla jatsia, rokkia tai poppia, onnistuu se niin pienillä klubeilla kuin suurilla stadioneillakin.

Pietari on erinomainen urheilukaupunki, joka on erityisen tunnettu jääkiekko- ja jalkapallojoukkueistaan, mutta siellä on myös kansainvälisissä liigoissa pelaava koripallojoukkue. Tapahtumia Pietarissa on kesät talvet, ja ne huipentuvat touko-kesäkuussa Pietarin syntymäpäivään ja valkeisiin öihin.

Pietarissa on kannattavaa mennä illan koittaessa drinkille, ja siellä on mitä erilaisimpia anniskelupaikkoja ja kesällä runsaasti mukavia terasseja.

Ooppera, baletti ja klassinen musiikki

Pietari on aivan ylittämätön kulttuurikaupunki, ja siellä voi seurata oopperaa, balettia, klassista musiikkia ja muutakin korkeakulttuuria monessa eri paikassa. Lippuja myydään niitäkin monessa eri paikassa, ja jos lipun ostaa matkatoimiston tai muun välikäden kautta, joutuu siitä yleensä maksamaan ylimääräistä. Pietarissa oopperaan tai konserttiin haluavan on kannattavaa varata lippu hyvissä ajoin etukäteen.

Oopperaan, balettiin tai muuhun esitykseen menevän on hyvä huomioida, että turvatoimet ovat nykyään tarkkoja eikä mukaan kannata ottaa mitään ylimääräistä. Esityksiin menevän ei tarvitse olla puku ja kravatti päällä, mutta pitää olla siististi pukeutunut eikä paikalle saa mennä esimerkiksi farkuissa, joissa on reikiä, tai muuten epäsiistiksi miellettynä.

Ooppera ja Baletti

Mariinski I (Pl. Teatralnaja 1) [kartalla] tunnettiin ennen Kirov-teatterina ja nykyään se tunnetaan englanniksi nimellä “Mariinsky Theatre”. Itse asiassa Mariinskilla on kolme erillistä osoitetta [kartalla], ja lähellä pääteatteria sijaitsevat myös Mariinski II, joka on kanavan toisella puolella, ja Mariinskin konserttitalo. Lippukassoja on kaikissa rakennuksissa, ja ne ovat avoinna klo 11–19 (Mariinski II ja konserttitalo kiinni klo 14–15). Oopperan verkkosivuilta voi nähdä kaikki lippukassat ja esityspaikat, ja lippuja, jotka yleensä maksavat 400 ruplasta ylöspäin, voi myös ostaa verkkosivujen kautta. Ohjelmiston kaikille saleille voi nähdä verkkosivuilta. Saleissa on esillä oopperaa, balettia ja klassista musiikkia, ja monet esitykset alkavat viikolla klo 19 ja viikonloppuisin klo 12 tai 13. Talvikauden aikana talossa on keskiviikkoisin klo 14 klassisen musiikin ilmaiskonsertteja. Esityksiä on ajoittain myös muissa paikoissa, ja osoitteen voi nähdä verkkosivuilta. Osa esityksistä on loppuunmyytyjä viikkoja etukäteen, mutta verkkosivuilta kuten myös lippukassoilta voi saada lipun myös muutamaa tuntia ennen esitystä.

Toinen Pietarin oopperatalo eli Mihailovskin teatteri (Pl. Isskustv 1) [kartalla] tunnetaan englanniksi nimellä “Mikhailovsky Theatre”, ja se sijaitsee aivan ytimessä, lähellä kaikkea tärkeää. Siellä on erityisen paljon balettia, jonkin verran oopperaa eikä juuri lainkaan konsertteja. Liput, joita voi hankkia verkkosivujen kautta tai sitten oopperatalon lippukassalta, maksavat alkaen 400 ruplaa, ja monet liput, joita on kaupan vielä viime hetkelläkin, maksavat tuhansia ruplia. Jos ei halua maksaa lähes 100 euroa esityksestä, kannattaa lippu ostaa verkkosivujen kautta ainakin pari viikkoa ennen esitystä. Vaikka talossa on vähän klassista musiikkia, on siellä kamarimusiikin konsertteja, joita pidetään yleensä kerran viikossa mutta ei suinkaan joka viikko (la tai su klo 16). Liput konsertteihin maksavat yleensä 600 ruplaa, ja ne on kannattavaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Pietarin kamariooppera (Galernaja 33) [kartalla] sijaitsee julkisia ajatellen vähän syrjässä, mutta se on ainutlaatuinen pieni oopperatalo, jossa on tarjolla pienimuotoista oopperaa ja jonka kruunaavat lokakuun pari ensimmäistä viikkoa kestävät kamarioopperafestivaalit. Siellä on monenmoista pienimuotoista oopperaa, mukaan lukien espanjalaista zarzuelaa ja laululla höystettyä balettia, ja lippuja voi ostaa verkkosivujen kautta. Edullisimmat liput maksavat noin 700 ruplaa, ja liput on kannattavaa hankkia ainakin pari viikkoa ennen esitystä.

Pietarissa on muitakin paikkoja, joissa on oopperaa ja balettia, kuten myös musikaaleja ja kansanmusiikkiesityksiä, ja yksi paikka, jossa voi nähdä balettiesityksen muutaman kerran viikossa klo 20 on Eremitaasin teatteri [kartalla], joka on Talvipalatsin lähellä samalla joenrannalla ja johon mahtuu vain 250 katsojaa. Liput ovat kuitenkin julman hintaisia, ja liput, joita myydään eurohinnoilla, maksavat yleensä yli 150 euroa.

Pietarissa on muuallakin oopperaa ja balettia, ja monet esitykset voi nähdä Ballet and Opera -sivulta.

Klassisen musiikin konsertit

Pietari on yksi maailman suuria musiikkikaupunkeja, josta oli kaikkein kuuluisimpana ja merkittävimpänä kotoisin Dimitri Šoštakovitš, jonka 5. sinfonia kertoo Stalinin vainoista ja jonka 7. sinfonia kertoo Leningradin piirityksestä.

Jos haluaa kuulla kaupungin filharmoniaorkesteria, keskeinen Pietarin filharmoniatalo (Mihailovski 2) [kartalla] on paikka, jossa kuulee jatkuvasti kaikkein korkeatasoisinta klassista musiikkia. Konserttitalo sijaitsee aivan ytimessä, alueella jolla on valtava määrä kaikkein tärkeimpiä asioita. On olemassa myös Pietarin filharmoniatalon pieni sali (Nevski Prospekt 30), jossa on erityisen hyviä kamarimusiikkikonsertteja. Lippuja voi hakea kummankin salin lippukassasta, mutta lippuja, jotka maksavat alkaen noin 350 ruplaa ja joista viime tingassa voi ainakin eturivin penkeistä joutua maksamaan tuhansia euroja, saa myös verkkosivujen tapahtumakalenterin yhteydestä.

Mariinskin konserttitalo [kartalla] on syrjemmällä, mutta myös siellä on klassisen musiikin konsertteja. Konsertit on merkitty punaisella, lippuja saa verkkosivujen kautta ja lipun saa alkaen noin 800 ruplalla.

Jazz, blues, pop ja rock

Jazzia voi kuunnella Zvenigorodskaya-metroaseman lähellä olevassa Jazzin Filharmoniatalossa (Zagorodnyi 27) [kartalla], jossa on muutama konsertti joka viikko. Paikassa on kaksi salia, konsertit alkavat klo 19 tai klo 20 ja liput pitää käydä etukäteen hakemassa talolta klo 14–20.

Yksi suosituimpia paikkoja rock- ja pop-keikoille on Aurora Hall (Pirogovskaya) [kartalla]. Se ei ole millään kaikkein keskeisimmällä paikalla, mutta sinne voi kävellä Suomen-aseman yhteydessä olevalta metroasemalta 10–15 minuutissa.

Rokkia ja muita kevyen musiikin konsertteja voi kuulla myös Jääpalatsissa (Ledovyi Dvorets) (metro Prospekt Bolshevikov) [kartalla], kaukana keskustasta, samalla areenalla kuin jääkiekkojoukkue SKA pelaa, ja Oktyabr'-konserttitalossa (Ligovski 6, metro Ploschad Vosstaniya).

Pietarissa on valtava määrä erilaisia keikkapaikkoja, joissa on jatkuvasti konsertteja, ja niitä voi nähdä lisää vaikka Eventbritestä.

Urheilutapahtumat

Pietari on hyvä kaupunki lähteä katsomaan huippuluokan urheilua. Parhaimpia lajeja ovat jääkiekko ja jalkapallo, ja kummassakin lajissa Pietarilla on todellinen huippujoukkue. Pietarissa on myös melko korkeatasoisia koripallo-otteluita, joiden joukossa on Eurocupin otteluita.

Jääkiekko

Huippuluokan KHL-otteluita voi Pietarissa seurata 12 300 katsojaa vetävässä Jääpalatsissa (Ledovyi dvorets) (metro: Prospekt Bol’shevikov) [kartalla], jossa Pietarin SKA pelaa kotiottelunsa. Joukkue on sarjan vauraimpia ja voittajaehdokas joka kaudella, ja pelit jatkuvat Pietarissa play offseilla ainakin maaliskuun loppupuolelle. Ottelut ovat suosittuja, sillä niissä on vuodesta 2012 lähtien käynyt keskimäärin yli 10 000 katsojaa jokaista kotiottelua kohden, ja liput, jotka maksavat 300 ruplasta ylöspäin mutta harvoin paljon yli 1000 ruplaa, kannattaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen. Helsingin Jokerit pelaa Pietarissa runkosarjassa kahdesti joka kausi.

Jalkapallo

Pietarissa pelaa myös huippuluokan jalkapallojoukkue eli Zenit, joka pelaa sekä Venäjän liigassa että Euroopan liigoissa, joista Euroopan liigan se voitti kaudella 2007–08. Joukkue pelaa nykyään uudella stadionilla nimeltään Krestovsky Stadium [kartalla], jota myös kutsutaan nimillä Saint Petersburg Stadium ja Zenit Stadium. Se sijaitsee Krestovskin saaren länsikärjessä, aivan Nevajoen suun lähellä, ja tälle melko räväkälle alueelle, jota ovat elävöittäneet muutkin suuret rakennusprojektit, pääsee kulkemalla metrolla asemalle nimeltään Novokrestovskaya.

Venäjän liiga on nykyään talviliiga, jota pelataan heinäkuun alusta joulukuun puoliväliin ja maaliskuun puolivälistä toukokuun loppuun. Lippuja voi hankkia verkkosivuilta, ja joukkueella on virallinen faniliike aivan ytimessä (Nevski Prospekt 20).

Koripallo

BC Zenit pelaa Venäjän VTB-liigassa, joka on kansainvälinen liiga, ja Eurocupissa, ja sen kotiottelut ovat Sportivnaya-metroaseman vieressä olevassa hallissa nimeltään Jubilejni (Yubileyny) [kartalla]. VTB-liigassa on pelannut suomalaisjoukkueita, ja nykyään virolainen Kalev pelaa liigaa monen muun joukkueen kanssa. Zenit on pelannut Pietarissa vasta vuodesta 2014 lähtien.

Tapahtumakalenteri: Muita tapahtumia ja festivaaleja

Pietarissa on milloin tahansa meneillään mitä erilaisimpia festivaaleja ja muita tapahtumia. Erilaisia taide- ja musiikkifestivaaleja on pilvin pimein, ja myös elokuvafestivaaleja on melko usein. Hyvä ajankohta vierailla kaupungissa on toukokuun 27. päivän Pietari-päivä, jota juhlistetaan aina näyttävin menoin.

Pietarin tapahtumia listataan esimerkiksi Eventbrite-sivustolla.

Yöelämä

Pietari on nykyään turvallinen ja viihtyisä kaupunki olla iltaisin viihteellä, ja siellä on valtava valikoima mitä erilaisimpia mahdollisuuksia yöelämälle. Baareja ei Pietarissa ole perinteisesti hirveästi ollut, ja niinpä monet kebab-ravintolat, muut itsepalveluravintolat, tavalliset perusravintolat ja kahvilat ovat kaikki käypiä paikkoja useammallekin oluelle. Pietarissa on nykyään huomattava määrä erilaisia klubeja, cocktailbaareja ja muita drinkkipaikkoja, jotka ovat kalliita ja jotka voivat olla avoinna aamuun asti.

Pietarissa voi viettää iltaa monella eri tavalla, eikä istuskelu baareissa tai vastaavissa paikoissa suinkaan ole ainoa mahdollisuus. Ooppera, musiikkiesitykset, ravintolat, joissa mielellään istuskelee monta tuntia, ja vain kävely kaupungilla kesäaikaan ovat suosittuja tapoja viettää iltaa Pietarissa. Tavallista on myös mennä Nevan rannoille katsomaan, kuinka siltoja nostetaan klo 1.35 alkaen, huhtikuun puolivälistä marraskuun puoliväliin.

Se, että sillat nostetaan ylös huhti- ja marraskuun välisenä aikana, on hyvä pitää mielessä, jos on Pietarin yössä, sillä tällöin ei pääse helposti esimerkiksi Nevskin varrelta Vasilinsaarelle. Kaksi henkireikää ovat keskustan siltojen alaslasku 20 minuutiksi aamukolmen aikoihin ja metrolinja numero 5, joka kulkee muutaman kerran yössä lauantai- ja sunnuntaiaamuisin välin Admiralteiskaja-Sportivnaja klo 01.00–03.00. Tietenkin aina on mahdollista siirtyä Nevajoen yli Obuhovin sillan (Bolšoj Obuhovski most) kautta [kartalla], mutta kieppi on melkoinen ja kestää puolitoista tuntia.

Baarit, baarimaiset itsepalveluravintolat, kesäterassit ja muut perusillanviettopaikat

Nevski Prospekt on etenkin Talvipalatsin tienoilla muuta Pietaria kalliimpi paikka mennä oluelle tai muulle drinkille. Siellä on kuitenkin kirjava valikoima erilaisia anniskelupaikkoja, joilla on kesäisin terassit ja joita on avoinna milloin tahansa.

Kesäisin parhaita paikkoja Nevskin varrella ja tuntumassa ovat Baltika-mainosteksteistä tunnistettavat yksittäiset kesäterassit, joita ilmaantuu sinne tänne ja joilla voi juoda oluen 150–200 ruplalla. Nämä eivät liity ravintoloihin, vaan niitä on missä tahansa, myös muualla kaupungissa. Nevskiä halvempia ne ovat esimerkiksi Moskovan- ja Baltian-asemien ympäristössä. Terassit ovat hyviä myös kahville, teelle, limsalle tai jäätelölle, ja osa niistä ei itse asiassa tarjoile ollenkaan alkoholia.

Meni Nevski Prospektin varrella minne tahansa drinkille, tulee se yleensä kalliimmaksi kuin muualla kaupungissa, ja erityisesti tämä pätee alueella Talvipalatsilta Gostinyi Dvorille. Poikkeus kuitenkin on Kazanin katedraalin viereinen alue, ja etenkin sen ja Gostinyi Dvorin välimaastossa on paljon kaiken hintaisia anniskelupaikkoja. Pääasiallinen illanviettokatu täällä on Lomonosova [kartalla], jolla on baareja auki aina seuraavaan puoleenpäivään ja jolla on riehakasta meininkiä luvassa etenkin kesäviikonloppuisin.

Sennaya eli Heinätori [kartalla] ei enää ole paikka, jonne suunnataan kaikkialta kaupungista baariin tai terassille, sillä valtaosa niistä on viime vuosina suljettu. Aukiolla on edelleen pari terassia, joilla paikalliseen tapaan voi myös syödä, mutta huomattavasti otollisempi aukio nykyisin oluelle on Pl. Vosstanija (metro: Ploschad' Vosstaniya). Se on ns. Moskovan-aseman vieressä oleva alue, jolla on melkoinen määrä kebabpaikkoja, itsepalveluravintoloita ja kaikenlaisia ravintoloita ja kahviloita joka lähtöön. Eniten niitä on asemaa vastapäätä, itse Nevski Prospektin varrella, ja täällä yksi vilkkaimpia on erillisellä baarilla varustettu Stolovaya nr. 1, ja sen vieressä oleva, omalla baarilla ja omilla pienpanimo-olueilla varustettu Dynamo. Baareja ja ravintoloita on myös jonkin verran kävelykadulla nimeltään 1-Ya Sovetskaya Ulitsa [kartalla]. Jonkin verran baareja on myös Moskovan-aseman vieressä kulkevalla, uskomattoman vilkkaalla ja leveällä kadulla (Ligovski Prospekt).

Muualla kaupungissa on vaihtelevalla menestyksellä erilaisia juomapaikkoja, mutta erityisen hyvin niitä on rautatieasemien yhteydessä ja läheisyydessä. Esimerkiksi Baltian-aseman (metro: Baltiyskaya) edustalla on paljon terasseja ja pikaruokapaikkoja, joista saa eksoottisia ruokia ja edullista olutta.

Myös Vasilinsaari (Vasiljevski Ostrov / Vasileostrovsky District) on hyvä paikka illanvietolle niille, joiden majapaikka on siellä. Eniten kaikenlaista on keskitetysti metroaseman (Vasileostrovskaya) tuntumassa, ja sen ohi kulkevien 6. ja 7. linjan varrella on paljon ravintoloitakin.

Klubit, yökerhot ja muut vastaavat illanviettopaikat

Erilaisia klubeja, yökerhoja ja muuta vastaavaa yöelämää Pietarissa on enemmän kuin baareja. Siellä on paljon kalliita yökerhoja, joihin mennään vasta puoliltaöin ja joihin eivät muut kuin tunnetut kanta-asiakkaat helposti pääse sisään. Niin sanottu "face control" karsii jonosta pois ne, joita ei haluta sisään, ja sen välttely voi ulkomaalaiselle olla vaikeaa.

Hyvä paikka lähteä etsimään yökerhoa tai klubia, johon helposti pääsee sisään, on Gostinyi Dvor -ostoskeskuksen takana oleva Lomonosova-katu [kartalla]. Täällä on valtava määrä erilaisia drinkkipaikkoja, jotka ovat muulloinkin avoinna kuin öisin ja aamuisin, mutta täällä on myös paikkoja, jotka järjestävät "after party" -jatkobileitä aina seuraavaan iltapäivään. Autenttista meininkiä on luvassa Lomonosov Barissa (Lomonosova 1), joka on avoinna klo 22–10. Lisää baareja näillä kulmin on Gribojedov-kanavan rannalla ja etenkin Kazanin katedraalin ympäristössä, missä on useita erityylisiä ja eri tyyleille soveltuvia illanviettopaikkoja.

Lisää asiaa Pietarin yöelämästä:

Like a Local esittelee baareja ja muita illanviettopaikkoja.

Russia Beyond esittelee parhaita klubeja ja yökerhoja.

Teksti: Peter Forsberg
2018/10

Lukijoiden kommentteja

Slaavilaistunnelmaa riittää mutta ihme kyllä kumma länsimaistamisbuumi on tehnyt tepposiaan Pietarissakin.

Mihin on hävinnyt vanha ja aito slaavilaistunnelma? Pitääkö joka paikan olla täynnä rockia, kyllä turistit tulevat hakemaan aitoa tunnelmaa. /tarmo viinikainen