Booking.com
Lapsi suihkulähtellä
Elokuu on lomakuukausi, jolloin kaupungissa on paljon turisteja mutta jolloin moni paikallinen ei ole siellä, eikä esimerkiksi liikennettä ole silloin läheskään yhtä paljon kuin muina aikoina.

Lasten kanssa Pietarissa

Pietari on etenkin kauneimpaan kesäaikaan hyvä matkakohde perheille, sillä sinne on helppo matkustaa 3½ tunnissa Helsingistä junalla ja kaupungissa on paljon mielenkiintoista nähtävää. Vaikka Pietari ei olekaan maailman paras paikka lastenrattaille, ovat keskustan kadut ja jalkakäytävät hyvässä kunnossa, eikä se ole missään mielessä vaarallinen kaupunki.

Hintataso on pääosin varsin kohtuullinen, ja valtaosa nähtävyyksistä on melko lähellä toisiaan. Täällä on mahdollista myös harrastaa kaikenlaista, kuten mennä huippuluokan KHL-jääkiekko-otteluun, käydä sirkuksessa tai viihtyä nukketeatterissa.

Parhaat matkustusajat

Pietari on hyvä matkakohde kesäisin, ja pääasiallinen kesäkausi siellä on huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Tällöin paikat ovat parhaiten avoinna, ja lämmintä voi olla lähinnä toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Elokuu on lomakuukausi, jolloin kaupungissa on paljon turisteja mutta jolloin moni paikallinen ei ole siellä, eikä esimerkiksi liikennettä ole silloin läheskään yhtä paljon kuin muina aikoina, mikä on hyvä lapsiperheiden kannalta.

Varsinainen kausi kulttuurille, jääkiekko-otteluille ja muille tapahtumille on kuitenkin aika syyskuun alkupuolelta toukokuun puoliväliin, ja tämä on paras aika vierailla nukketeatterissa tai käydä jääkiekko-ottelussa. Talvikausi on tietenkin pitkä ja pimeä ajankohta, jolloin on kylmää ja ulkona ei mielellään kauan ole, mutta keskitalvi joulukuun alkupuolelta helmikuun loppupuolelle voi olla lähes taianomainen ajankohta vierailla Pietarissa. Marraskuu ja maaliskuu ovat huonoja kuukausia matkustaa Pietariin, ja myös huhti- ja lokakuu voivat olla viileitä ja pilvisiä kuukausia.

Ruokailu

Pietarissa on erittäin hyvät ruoat, ja siellä on paljon ruokia, joista lapset pitävät. Hyviä paikkoja aterioida ovat esimerkiksi stolovaja-itsepalveluravintolat, joita on taas alkanut ilmaantua Pietarin kaduille aivan keskustaankin. Ne ovat ruokalan tapaisia paikkoja, joissa erilaisia ruokia ja juomia valitaan vitriinin takaa, ja ruokiin ei yleensä itse saa koskea. Juomaksi on hyvä ottaa vaikka mors-puolukkamehua tai kvassia eli kotikaljaa, ja myös jälkiruoat kuten jäätelö ja hunajakakku ovat suosittuja. Stolovajojen lisäksi erilaiset ketjuravintolat ovat hyviä: niistä saa lettuja, keittoja ja kaikenlaista muuta hyvin kohtuulliseen hintaan.

Stolovajoja on nykyään aivan Nevski prospektin tuntumassa, ja kadulla on myös teehuoneravintoloita ja muita edullisia vaihtoehtoja. Samalla kadulla kuitenkin on kirjava valikoima ravintoloita ja muita ruokapaikkoja, joista saa pitsaa, pastaa, sushia, hampurilaisia ja kaikenlaista muuta, ja myös kansainvälisten pikaruokaketjujen pisteitä sillä on. Teeravintoloissa ja stolovajoissa voi hyvin syödä 3-5 eurolla per henki.

Lapsia kävelykadulla
Pietarissa turistialueilla on hyvä kävellä paikasta toiseen. Muuten, metro on usein paras tapa siirtyä paikasta toiseen.

Ruokapaikkoja Pietarissa on kaikkialla melkoinen määrä, eikä niiden löytämisestä tule ongelmaa. Monet ovat hyvin avoinna, aamusta iltaan, ja kaikilla, joilla on siihen mahdollisuus, on kesäterassit.

Liikkuminen paikasta toiseen

Pietarissa turistialueilla on hyvä kävellä paikasta toiseen. Siirtyä voi toki eteenpäin vaikka taksilla, mutta kannattaa huomata, että muulloin kuin viikonloppuisin Pietarin keskustassa on valtavia ruuhkia, etenkin suurilla kaduilla kuten Nevski prospektilla ja Sadovajalla. Näin ollen metro on paras tapa siirtyä paikasta toiseen, vaikka se ei välttämättä olekaan kovin kätevä aivan ydinkeskustan alueella, sillä asemia on edelleen harvassa. Uusi metrolinja, joka kätevästi vie Amiraliteetilta joen ali kohti Petrogradskoisaarta ja toiseen suuntaan Sennajan eli Heinätorin ohi, on kätevä keskustassa ja myös Zenitin jalkapallo-otteluun mennessä.

Metron linjoihin ja niiden liikkeisiin on hyvä tutustua kunnolla, ja kannattaa muistaa, että vaikka junia kulkee 1-2 minuutin välein, on aamuisin ja lltaisin valtavia ruuhkia. Heti kaupunkiin saapuessa kannattaa hankkia metroasemalta kortti, jolle voi ladata rahaa (yksi matka maksaa 28 ruplaa). Poletteja voi ostaa niitäkin yksittäisiä matkoja varten, mutta se on kalliimpaa ja jonoja asemien lippukassoille ei juuri koskaan voi välttää. Muista liikennevälineistä linja-auto voi olla hyvä, jos se kulkee muualla kuin keskustassa, raitiovaunut ovat käteviä, mutta niitä on lähinnä vain keskustan ulkopuolella, ja marshrutka -minibusseihin pätee sama kuin linja-autoihinkin eli ne usein matelevat masentavan hitaasti ruuhkissa.

Yksi varteenotettava tapa liikkua kesäkautena paikasta toiseen ja nähdä kaikki merkittävät nähtävyydet on lähteä vesille osallistumalla kiertoristeilylle, jonkalaisia on monia ja joita mainostetaan kuuluvasti ja näyttävästi ympäri kaupupunkia. Valita voi risteilyn vaikka Moikajoella, Nevalla kulkevan risteilyn tai sitten risteilyn, joka liikkuu ympäri kaupunkia sen kaikissa vesissä. Hyviä paikkoja ostaa lippu ja nousta lauttoihin ovat esimerkiksi Pietari-Paavalin linnoitus, muut Nevajoen laiturit, joita on useita esimerkiksi Vasilinsaaren edustalla, Fontanka-kanava ja Moikajoki, jolla lähellä Nevski prospektia on laitureita ja lipunmyyjiä. Kiertoveneisiin pääsevät alle 5-vuotiaat ilmaiseksi, ja aikuisilta tyypillinen taksa on 500 ruplaa per tunti. Tuntihinta on sitä halvempi, mitä kauemmin voimassa olevan lipun hankkii.

Shoppailu

Nevski prospekt on kaupungin pääkatu shoppailijoilekin, ja sen varrella on hyvä suorittaa kaikenlaisia ostoksia aamusta iltaan, joissain tapauksissa 24 tuntia vuorokaudessa. Sen varrella on kaikenlaisia myymälöitä, kuten matkamuistomyymälöitä, mutta paras paikka hankkia matkamuistoja on Verikirkon vieressä oleva tori. Nevskin varrella on ruokakauppoja, kirjakauppoja, vaatekauppoja, elektroniikkamyymälöitä ja ostoskeskuksia, joihin kuuluu Gostinyi dvor, maailman vanhin kauppakeskus, ja sitä vastapäätä sijaitsevat kaksi katettua ostoskeskusta, joissa on hyvä olla huonoilla ilmoilla.

Parhaat alueet lapsiperheille

Pietarin Nevski prospekt -pääkatu on leveä mutta iltapäivisin vilkas paikka ainakin kesäaikaan, ja sen varrella oleviin kauppoihin, ravintoloihin ja muuhun tarjontaan on hyvä tutustua kunnolla. Verikirkon ja venäläisen taiteen museon takana ovat keskustan parhaat puistot, Mihailovskajan puisto, Marsovo Pole eli Mars-kenttä ja Kesäpuutarha, jotka kaikki ovat hyvää maastoa perheille. Kesäpuutarhasta on helppo siirtyä kohti Pietari-Paavalin linnoitusta, jolle voi täältä mennä raitiovaunulla, ja se on myös ehdoton paikka lapsiperheille. Täällä on muulloin kuin vilkkaina kesäviikonloppuina hyvä tutustua kaikenlaiseen kidutusvälinemuseosta Leonardo da Vincin keksintöihin, ja täällä on paljon tilaa ja kaikenlaista nähtävää.

Pietari-Paavalin linnoituksen ulkopuolella, Gorkovskaja -metroaseman ympäristössä on siinäkin hyvä olla: suuri puistoalue on hyvä paikka viettää aikaa, ja tällä Aleksanterin puistoalueella on kaikenlaista eläintarhasta huvipuistoon. Tästä on hyvä jatkaa vielä takaisin Vasiljevskin saaren kautta Nevan yli kohti Talvipalatsia, ja täällä on hyvä tutustua Amiraliteetin ympäristössä oleviin puistoalueisiin, Vaskiratsastaja-patsaan ympäristössä olevaan Senaatinaukioon ja sen takana olevaan Iisakin kirkkoon, jotka kaikki ovat lähekkäin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/10

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti