Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsi suihkulähtellä
Elokuu on lomakuukausi, jolloin kaupungissa on paljon turisteja mutta jolloin moni paikallinen ei ole siellä, eikä esimerkiksi liikennettä ole silloin läheskään yhtä paljon kuin muina aikoina.

Perheen kanssa Pietarissa

Pietari on etenkin kauneimpaan kesäaikaan hyvä matkakohde perheille, sillä sinne on helppo matkustaa 3 ½ tunnissa junalla Helsingistä ja kaupungissa on paljon mielenkiintoista nähtävää. Pietariin voi hyvin lähteä minkäikäisten lasten tai nuorten kanssa tahansa, ja vaikka se on parhaimmillaan kesäaikaan, on kaupunkiin hyvä tutustua myös muulloin.

Pietarin hintataso on pääosin varsin kohtuullinen, ja valtaosa nähtävyyksistä on melko lähellä toisiaan. Täällä on mahdollista myös harrastaa kaikenlaista, kuten mennä huippuluokan KHL-jääkiekko-otteluun, käydä sirkuksessa tai viihtyä nukketeatterissa.

Parhaat matkustusajat

Pietari on hyvä matkakohde kesäisin, ja pääasiallinen kesäkausi siellä on huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Tällöin paikat ovat parhaiten avoinna, ja lämmintä voi olla lähinnä toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Elokuu on lomakuukausi, jolloin kaupungissa on paljon turisteja mutta jolloin moni paikallinen ei ole siellä, eikä esimerkiksi liikennettä ole silloin läheskään yhtä paljon kuin muina aikoina, mikä on hyvä lapsiperheiden kannalta.

Varsinainen kausi kulttuurille, jääkiekko-otteluille ja muille tapahtumille on kuitenkin aika syyskuun alkupuolelta toukokuun puoliväliin, ja tämä on paras aika vierailla nukketeatterissa tai käydä jääkiekko- tai jalkapallo-ottelussa. Talvikausi on tietenkin pitkä ja pimeä ajankohta, jolloin on kylmää ja ulkona ei mielellään kauan ole, mutta keskitalvi joulukuun alkupuolelta helmikuun loppupuolelle voi olla lähes taianomainen ajankohta vierailla Pietarissa. Marraskuu ja maaliskuu ovat huonoja kuukausia matkustaa Pietariin, ja myös huhti- ja lokakuu voivat olla viileitä ja pilvisiä kuukausia.

Ruokailu

Pietarissa on erittäin hyvät ruoat, ja siellä on paljon ruokia, joista lapset pitävät. Hyviä paikkoja aterioida ovat esimerkiksi stolovaja-itsepalveluravintolat, joita on taas alkanut ilmaantua Pietarin kaduille aivan ydinkeskustaankin. Ne ovat ruokalan tapaisia paikkoja, joissa erilaisia ruokia ja juomia valitaan vitriinin takaa, ja ruokiin ei yleensä itse saa koskea. Juomaksi on hyvä ottaa vaikka mors-mehua tai kvassia eli kotikaljaa, ja myös jälkiruoat kuten jäätelö ja hunajakakku ovat suosittuja. Stolovajojen lisäksi erilaiset ketjuravintolat ovat hyviä: niistä saa lettuja, keittoja ja kaikenlaista muuta hyvin kohtuulliseen hintaan. Yksi hyvä stolovaja-ketju on Stolovaja Nr 1, jolla on pisteitä Moskovan aseman vieressä, Heinätorilla, osoitteessa Nevski Prospekt 25 ja monessa muussakin paikassa.

Nevski Prospekt on kohtalainen katu ravintolalle, mutta sen varrella on paljon kalliita, turisteille suunnattuja ravintoloita, ja usein voi olla parempi siirtyä muutaman korttelin siitä poispäin. Paljon ravintoloita on Heinätorin (Sennaja) ympäristössä, ja aukiolla ja sen läpi kulkevilla kaduilla on monenmoisia ravintoloita. Nevskin ja Sennajan välillä kulkeva Sadovaja on kohtalaisen hyvä katu ravintoloiltaan etenkin Heinätorin tuntumassa, ja se varrella on esimerkiksi Teremok-itsepalveluravintolan piste, ja se on erityisen hyvä paikka aamiaisille ja letuille mutta sieltä saa myös muita ruokia.

Pieni matkaopas kertoo lisää ruoista ja ravintoloita Pietarissa.

Ostokset

Nevski Prospekt on kaupungin pääkatu ostoksille mieliville, ja sen varrella on mukava tehdä kaikenlaisia ostoksia aamusta iltaan, joissain tapauksissa 24 tuntia vuorokaudessa. Sen varrella on kaikenlaisia myymälöitä, kuten matkamuistomyymälöitä, mutta paras paikka hankkia matkamuistoja on Verikirkon vieressä oleva tori. Nevskin varrella on ruokakauppoja, kirjakauppoja, vaatekauppoja, elektroniikkamyymälöitä ja ostoskeskuksia, joihin kuuluu Gostiny Dvor, maailman vanhin kauppakeskus, ja sitä vastapäätä sijaitsevat kaksi katettua ostoskeskusta, joissa on hyvä olla huonoilla ilmoilla.

Gostiny Dvorin ohi Nevskiltä kohti Heinätoria (Sennaja) kulkeva Sadovaja on yksi kaupungin tunnetuimpia katuja. Sen varrella on kaksi ostoskeskusta, ja Gostiny Dvoria vastapäätä olevassa pitkässä rakennuksessa on sisäpihalla erikoinen, autenttinen tori. Sadovajalla on kaikenlaisia liikkeitä valintamyymälöistä muihin liikkeisiin, ja itse Heinätorilla on lisää mitä erilaisimpia liikkeitä. Myös Heinätorin läpi kulkevat kadut ovat hyviä ostoksille, ja etenkin Jefimova on hyvä ostoskatu.

Lapsia kävelykadulla
Pietarissa turistialueilla on hyvä kävellä paikasta toiseen. Muuten, metro on usein paras tapa siirtyä paikasta toiseen.

Pieni matkaopas kertoo lisää ostoksista.

Liikkuminen paikasta toiseen

Pietarissa on hyvä kävellä Nevski Prospektin joissain osissa, Nevski Prospektilta Sadovajaa pitkin Heinätorille (Sennaja), puistoissa, joidenkin jokien ja kanavien kuten Fontankan rantakaduilla, Nevan joenvarsilla ja myös tietenkin Palatsiaukion ympäristössä ja sen laidalla olevalta Talvipalatsilta Palatsisillan yli Vasilinsaarelle. Tätä pidempiä matkoja ei kannata ainakaan lyhyellä matkalla kävellä, ja vaikka matka Pietari-Paavalin linnoitukselle tuntuu kartalla ja silmämääräisesti lastenleikiltä, palaa sellaiseen kävelymatkaan tuntitolkulla. Itse linnoituksen ympäristö on erinomainen paikka kävellä, samoin kuin Dostojevskin kotitalon tienoilla Dostoyevskaya-metroaseman ympäristössä. Nevski Prospektilla on erityisen hyvä kävellä Palatsiaukiolta Gostiny Dvorille ja myös siitä vähän eteenpäin kohti Moskovan asemaa. Moskovan aseman ympäristö on vilkas ja ruuhkainen, mutta senkin ympäristössä on hyvä kävellä ja esimerkiksi katsoa jokin sopiva ravintola.

Matkoilla perheet käyttävät mielellään taksia, mutta Pietari on etenkin viikolla varsin ruuhkainen paikka, jossa helposti juuttuu ruuhkiin. Kävely voi olla nopeampaa kuin liikennevälineessä oleskelu, mutta nykyään ruuhkat ovat vähän hellittäneet ja etenkin kesällä taksilla tai linja-autolla voi olla hyvä siirtyä paikasta toiseen. Ruuhkia on vain joillain pääkaduilla mutta monet muut kadut ovat lähes tyhjiä, ja välttelemällä sellaisia katuja kuin Nevski Prospekt ja Sadovaja ruuhkia voi ruuhka-aikoinakin vältellä.

Metron linjoihin ja niiden liikkeisiin on hyvä tutustua kunnolla, ja kannattaa muistaa, että vaikka junia kulkee 1–2 minuutin välein, on aamuisin ja iltaisin valtavia ruuhkia. Heti kaupunkiin saapuessa kannattaa hankkia metroasemalta kortti, jolle voi ladata rahaa (yksi matka maksaa 45 ruplaa). Poletteja voi ostaa niitäkin yksittäisiä matkoja varten, mutta se on hankalampaa ja jonoja asemien lippukassoille ei juuri koskaan voi välttää.

Muista liikennevälineistä linja-auto voi olla hyvä, jos se kulkee muualla kuin keskustassa, raitiovaunut ovat käteviä, mutta niitä on lähinnä vain keskustan ulkopuolella, ja minibusseihin (marshrutka) pätee sama kuin linja-autoihinkin eli ne usein matelevat masentavan hitaasti ruuhkissa. Nykyään kaikkiin liikennevälineisiin ja joihinkin marshrutkiin käy matkakortti, ja sellaiselle on hyvä ladata kunnolla arvoa.

Yksi varteenotettava tapa liikkua kesäkauden aikana paikasta toiseen ja nähdä kaikki merkittävät nähtävyydet on lähteä vesille osallistumalla kiertoristeilylle, jonkalaisia on monia ja joita mainostetaan kuuluvasti ja näyttävästi ympäri kaupungin. Valita voi risteilyn vaikka Moikajoella, Nevalla kulkevan risteilyn tai sitten risteilyn, joka liikkuu ympäri kaupunkia sen kaikissa joissa ja kanavissa. Hyviä paikkoja ostaa lippu ja nousta lauttoihin ovat esimerkiksi Pietari-Paavalin linnoitus, muut Nevajoen laiturit, joita on useita esimerkiksi Vasilinsaaren edustalla, Fontanka-kanava ja Moikajoki, jolla lähellä Nevski Prospektia on laitureita ja lipunmyyjiä. Kiertoveneisiin pääsevät alle 7-vuotiaat ilmaiseksi, ja aikuisilta tyypillinen taksa on 500 ruplaa per tunti.

Pieni matkaopas kertoo lisää liikkumisesta Pietarissa.

Parhaat alueet perheille

Nevski Prospekt on katu, johon on hyvä tutustua ensimmäiseksi, ja sen varrella tai vieressä ovat kaikki tunnetuimmat nähtävyydet. Se on parhaimmillaan Palatsisillalta, joka on Talvipalatsin vieressä, aina Gostiny Dvorille ja siitä eteenkinpäin, ainakin Fontankajoelle asti. Sen tuntumassa ovat Palatsiaukioiden nähtävyyksien lisäksi Moikajoki, jonka varrella ovat Mannerheimin ja Puškinin entiset asuintalot, Gribojedovin kanava, jonka varrella on kuuluisa Verikirkko, ja Fontankajoki, jonka varrella ovat sirkus ja Mikaelinlinna. Kannattavaa on siirtyä Mikaelinlinnan tienoilta Verikirkolle läpi Mihailovskin puiston, ja niiden tuntumasta voi myös kävellä Moikajoen yli Mars-kentälle ja Kesäpuutarhaan.

Toisella puolella Nevskiä olevan Kazanin katedraalin tuntuma on sekin varsin hyvää kävelymaastoa, ja siitä vähän matkan päässä oleva Amiraliteetti on maamerkki, jonka ympäristössä kannattaa viettää aikaa. Iisakinkirkko, Aleksanterin puisto ja Nevajoen rannat, joilla Senaatinaukiolla on Pietarin symboli, pronssinen ratsastajapatsas eli Vaskiratsastaja, ovat kakki nähtävyyksiä, jotka kannattaa kiertää. Jos aikaa ja energiaa riittää, kannattaa vielä siirtyä kävellen Palatsisillan yli Vasilinsaarelle ja ainakin katsastaa siellä rantakaduilla olevia kauniita rakennuksia.

Pietari-Paavalin linnoitus on mukava paikka viettää kesällä aikaa, mutta sinne ei kannata kävellä vaan kannattaa siirtyä sen lähelle (Gor'kovskaya) metrolla ja säästää näin energiaa. Metroaseman ympäristössä on siinäkin hyvä olla, sillä suuri Aleksanterin puistoalue on hyvä paikka viettää aikaa ja sillä on kaikenlaista eläintarhasta huvipuistoon.

Majapaikat

Pietarissa on nykyään paljon kohtuuhintaisia majapaikkoja, ja hotellien lisäksi siellä voi yöpyä hostelissa tai huoneistossa. Hosteleissa on nuorekas tunnelma ja yleensä muutama yksityishuone, joiden joukossa voi olla perhehuoneita. Monet hostelit ovat normaaleissa asuintaloissa, joten samalla voi nähdä paikallista elämäntyyliä.

Huoneistoja on niitäkin monenmoisia, ja mahdollista on varata osa huoneistosta. Perheille soveltuvia hotelleja mainostetaan monessa paikassa, mutta ne ovat yleensä kalliita, suuria ja turhan hyvin varusteltuja hotelleja, jotka ovat ulkomaisten sijoituspankkien omistuksessa. Pietari on suuri ja mielenkiintoinen kaupunki, jossa hotellissa vietetään aika vähän aikaa, ja se on sen verran suuri kaupunki, että siellä aika harvoin lähdetään keskellä päivää hotellissa käymään.

Saint Petersburg.com esittelee hyviä hotelleja perheille.

Booking.comin kaikki majapaikat Pietarissa.

Lisää tietoa perheille:

Pieni matkaopas esittelee hyviä vierailukohteita perheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti