Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Shrek Divo Ostrov -huvipuistossa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Perheiden perinteinen suosikki Krestovskin saarella on huvipuisto Divo Ostrov, jossa maksetaan vain laitteisiin menemisestä, ei huvipuistossa oleskelusta.

Hyviä vierailupaikkoja perheille

Pietari on oiva matkakohde perheille, joilla on matkassa minkäikäisiä lapsia tai nuoria tahansa, mutta siellä ei ainakaan parin kolmen päivän lomalla tarvitse etsiä erikseen tekemistä. Pietarissa pari päivää kuluu helposti pelkästään siihen, että tutustuu Nevski Prospektin tarjontaan, johon kuuluvat myös monet lähellä olevat nähtävyydet kuten Palatsiaukion ympäristö, Verikirkko ja Amiraliteetin ympäristö.

Jos Pietarissa haluaa tehdä jotakin sellaista, mistä lapset tai nuoret erityisesti pitävät, on siellä nukketeatteri, sirkus, akvaariomaailma, eläintarhoja, delfinaario ja myös maailman suurin planetaario.

Nukketeatteri

Nevski Prospektin varrella on kaikenlaista mielenkiintoista, ja jos haluaa sukeltaa pintaa syvemmälle, on nukketeatteri Demmeni (Sadovaja 14) (Nevski 52) [kartalla] aivan sen parhailla paikoilla, Nevskin ja Sadovajan risteyksessä, Gostiny Dvoria vastapäätä.

Esityksiä on monta kertaa viikossa, ja tyypilliset esitysajat ovat klo 11, 12, 14 ja 17. Kunkin esityksen yhteydessä on mainittu, minkäikäisille lapsille se sopii. Valtaosa esityksistä sopii nelivuotiaille ja sitä vanhemmille, ja monet esitykset ovat parhaimmillaan 4–10-vuotiaille. Tarjolla on sekä venäläistä että ulkomaista ohjelmistoa, ja esitysten joukossa on kaikenlaista Tuhkimosta Umkaan ja Gulliveriin.

Liput voi ostaa verkkosivuilta, ja moniin päivänäytöksiin liput maksavat 250 ruplaa ja iltaesityksissä on enemmän mahdollisuuksia ja istumapaikkoja. Lippuja voi saada lyhyelläkin varoajalla, mutta jos haluaa varmistaa sen, että pääsee näkemään teatteriesityksen, kannattaa liput ostaa etukäteen.

Sirkus

Nähtävyyksin pakatulla tienoolla, Fontankajoen varrella ja Mikaelinlinnan lähellä sijaitseva Pietarin sirkus [kartalla] on yksi kaupungin suuria vetonauloja lapsiperheille. Esityksiä on vaihtelevasti viikoittain, niin että niitä voi olla päivittäin tai sitten vain pari kolme. Viikonloppuisin on eniten esityksiä, ja silloin on yleensä näytös sekä iltapäivällä että alkuillasta.

Lippuja voi ostaa verkkosivujen kautta, ja yleinen hintahaarukka on 500–6000 ruplaa. Lapsille ei ole omia lippuja, vaan kaikkien sivut ovat saman hintaisia, ja niitä voi hankkia myös teatterin lippukassalta päivittäin klo 10–21. Lähin metroasema on noin 800 metrin päässä sijaitseva Gostiny Dvor, ja sirkukselle on mahdollista kävellä Nevskin parhailta paikoilta.

Rakennuksessa toimii myös maailman ensimmäinen sirkusmuseo, joka avattiin vuonna 1928 ja jossa on esillä yli 90 000 sirkuksen historiasta kertovaa esinettä. Pääsyä sinne on kuitenkin viime vuosina rajoitettu etukäteen vierailunsa varanneille ryhmille, mutta sinne voi silti olla mahdollista mennä tutustumaan.

Akvaariomaailma

Suomalaisen arkkitehdin suunnittelemassa rakennuksessa, hyvien kulkuyhteyksien varrella sijaitseva Planeta Neptun [kartalla] on korkeatasoinen akvaariomaailma eli Okeanarium. Se sijaitsee Neptun-ostoskeskuksessa, joka on lähellä Zvenigorodskaya-metroasemaa.

Akvaariomaailmassa on tietenkin mahdollista tutustua erilaisissa vedenalaisissa ympäristöissä kuten tropiikissa ja riutalla elävien, tuhansien eri kala- ja merieläinlajien puuhiin. Siellä on erilaista ohjelmaa, kuten haiden ja hylkeiden esittelyä, ja siellä voi myös syöttää mereneläviä.

Kaikesta on englanninkielisillä sivuilla vähän vaikea päästä selville, mutta alle 4-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, 5–6-vuotiaiden liput maksavat 400–550 ruplaa ja aikuisten liput maksavat 600–750 ruplaa. Ohjelmaa on yleensä klo 13, 16 ja 19, ja yhtenä maanantaina joka kuukausi paikka on kiinni. Lippuja voi ostaa verkkosivujen kautta, mutta paras on vain mennä paikan päälle ja katsoa mikä on homman nimi.

Lego-museo

Maailman suurin legomuseo on Lego Polegon [kartalla], joka sijaitsee lähellä akvaariomaailmaa ja jonne on puolen miljoonan legopalasen avulla rakennettu palatseja, pilvenpiirtäjiä, linnoja ja avaruusasemia. Siellä voi nähdä 1750 eri hahmoa, joiden joukossa on lapsille tuttuja, kansainvälisiä supersankareita ja menninkäisiä. Legopalasilla käydään läpi historiaa, ja näyttelyssä viihtyvät kaikenikäiset pienistä lapsista vanhuksiin.

Lego-museolle on helppo päästä menemällä metrolla Zvenigorodskaya-asemalle, jolta on lyhyt matka museolle. Venäjänkielisten verkkosivujen avulla on vaikea päästä oikein mistään selvyyteen, mutta niillä on havainnollistavia kuvia museosta ja niiltä selviää, että museo on avoinna klo 11–18.

Planetaario

Kohtalaisen lähellä lego-museota ja akvaariomaailmaa sijaitsee Planetarium nr 1 [kartalla], jonka kupolin halkaisija on 37 metriä ja joka näin on maailman suurin planetaario. Se on melko uusi vierailupaikka, ja sen puolitoista tuntia kestävät esitykset ovat yleensä klo 10–22. Planetaario ei ole avoinna joka päivä, mutta englanninkielisiltä verkkosivuilta on mahdollista helposti selvittää vierailupäivät ja ajat.

Planetaario sijaitsee melko lähellä Obvodny Kanal -metroasemaa ja sen viereen saapuu bussilinja 65. Aikuisten liput maksavat viikolla 400 ruplaa ja viikonloppuisin 550 ruplaa, 3–18-vuotiaat saavat viikonloppuisin vähän alennusta ja alle 3-vuotiaat lasketaan ilmaiseksi sisään.

Aleksanterin puisto ja eläintarha

Aleksanterin puisto (metro Gorkovskaya) on monipuolinen vierailupaikka perheille Petrogradskajan (eli Koivusaaren) kaupunginosassa, ja lisäksi sen vieressä sijaitseva Pietari-Paavalin linnoitus on myös erittäin hyvä vierailukohde perheille. Hyvällä ilmalla näissä kahdessa käymiseen saattaa hyvinkin kulua kokonainen päivä, ja täälläpäin etäisyydet ovat melkoisia, joten reitteihin on hyvä tutustua etukäteen.

Aleksanterin puiston laitaosissa, lähellä Pietari-Paavalin linnoitukselle johtavaa siltaa sijaitsee Leningradsky Zoopark [kartalla]. Normaalin eläintarhan lisäksi siellä on lasten erillinen eläintarha, hyvillä ilmoilla ratsastusrata ja myös kahvila. Se on avoinna ympäri vuoden, aina vähintään klo 10–17 (kesällä klo 19 asti). Aikuisten lippu maksaa 500 ruplaa ja 7–18-vuotiaiden 200 ruplaa. Hevosella pääsevät ratsastamaan alle 85-kiloiset 200 ruplalla, ja korkeintaan 45 kiloa painavat voivat ratsastaa aasilla tai ponilla.

Venäjän rautatiemuseo

Vuonna 2017 avattiin kuuden hehtaarin alueelle uusi rautatiemuseo [kartalla], joka kokonsa ja tarjontansa puolesta hakee vertaistaan. Siellä on esillä 27 000 näyttelyesinettä, 38 multimediainstallaatiota ja yli 100 vaunua ja veturia. Vetureiden ja vaunujen joukossa on monenmoisia, kuten Suomesta sodan jälkeen Neuvostoliittoon sotakorvauksien muodossa luovutettu Pikku-Jumbo. Vetureiden joukossa on myös läpinäkyvä veturi, joka antaa hyvän mahdollisuuden tarkastella veturin sisäosia. Osa näyttelyistä on sisällä, osa ulkona, ja lapsille museossa on simulaattoreita, joilla voi kokeilla veturin ajamista.

Museo sijaitsee Baltian rautatieaseman takana, ja sinne pääsee nopeasti kulkemalla metrolla Baltiyskaya-asemalle. Museo on avoinna ke–su klo 10.30–18, ja ennen paikalle lähtemistä onkin hyvä varmistaa verkkosivuilta, että museo on avoinna. Ulkomaalaisten liput maksavat 300 ruplaa, ja tarjolla on 1000 lippua päivää kohden, joten ainakin vilkkaina aikoina ne kannattaa ehkä ostaa verkkosivujen kautta etukäteen.

Eläintieteellinen museo

Pietarin eläintieteellisen museon [kartalla] kokoelmissa on noin 60 miljoonaa näytettä, joskin vain noin 30 000 niistä on kerrallaan esillä. Esitteillä on kaikenlaista mammuteista valaiden luurankoihin ja täytettyihin eläimiin. Saman katon alla on myös laaja ja ainutlaatuinen kokoelma perhosia ja myös elävien hyönteisten eläintarha.

Museo sijaitsee Vasilinsaarella, aivan Talvipalatsilta johtavan Palatsisillan lähellä. Sen vieressä on muitakin vierailupaikkoja, kuten antropologinen museo ja merenkulkumuseo, ja tämä on hyvää tienoota käydä ainakin vähän tutustumassa. Museo on avoinna muina päivinä paitsi tiistaisin klo 11–18, ja liput sinne maksavat 250 ruplaa.

Piterland ja Lahta-keskus

Pietarin laitaosiin, lähelle Krestovski-saaren kärkeä on ilmaantunut kaikenlaista suuresta jalkapallostadionista hulppeaan Piterland-ostoskeskukseen, jonka suojissa on suuri vesipuisto. Se on jonkin verran hankalan matkan päässä, mutta sinne pääsee nopeasti kulkemalla uudelle Begovaya-metroasemalle, joka on kuuluisan Savushkina-kadun varrella.

Piterland
Piterlandissa on vesipuiston lisäksi trampoliinimaailma, 7D-kino, peilimaailma, simulaattoreita, perheille tarkoitettu aktiviteettipuisto ja AeroDream, jossa voi vapaana lentää ja liidellä.
Kuva: Peter Forsberg

Piterland [kartalla] on perheiden paratiisi, ja vaikka sivut ovat venäjänkieliset, voi ne helposti selaimessa kääntää suomeksi. Keskuksessa on vesipuiston lisäksi trampoliinimaailma, 7D-kino, peilimaailma, simulaattoreita, perheille tarkoitettu aktiviteettipuisto ja AeroDream, jossa voi vapaana lentää ja liidellä. Toisin sanoen koko keskus on perheiden unelmapaikka, jossa voi tietenkin myös syödä ja tehdä ostoksia, ja tänne voi hyvin lähteä ympäri vuoden. Pietarin 300-vuotisjuhlia varten valmistunut puisto, joka on keskuksen vieressä, on hyvä paikka nauttia kesäpäivistä, ja Nevajoen suiston rannoilla on suuri hiekkaranta, jolla on suuri trampoliini ja jolta on erinomaiset näkymät vähän erilaiseen, uuteen ja entistä mahtipontisempaan Pietariin.

Melko lähellä puistoa mutta ei ehkä aivan kävelymatkan päässä on uusi, vuonna 2018 valmistunut Gazpromin pääkonttori, eli Lahta-keskusLahta-keskus [kartalla]. Se on vaikutuksen tekevä, hämmästyttävä rakennus, jota moni käy vähän lähempää katsomassa, ja siitä saa hyvän kuvan menemällä joko Piterlandin vieressä olevaan puistoon tai sitten FC Zenitin käyttämän uuden stadionin viereen, mistä kulkee uusi silta kohti Piterlandia, ja stadionillehan pääsee nopeimmin kulkemalla Novokrestovskaya-metroasemalle.

Krestovski Ostrov

Jos kesäaikaan lähtee jatkuvasti muuttuvaan Luoteis-Pietariin, joka on tuulisen Nevajoen suiston lähellä, kannattaa hyvällä säällä myös katsastaa Krestovski Ostrov eli Ristisaari (metro Krestovskiy ostrov). Tämä on osa Pietarin pientä saaristoa, joka on varteenotettava kesäajan vierailupaikka, ja tänne tulee muulloinkin lähdettyä niiden, jotka haluavat nähdä FC Zenitin pelaaman jalkapallo-ottelun.

Saaren uudet rakennelmat ja sillat ovat sen kärjessä, jossa ei pitkään aikaan ollut oikein mitään, mutta sen vanhimmat osat, jotka ovat lähellä Krestovsky Ostrov -metroasemaa, ovat helpommin lähestyttäviä ja välimatkat ovat siedettäviä.

Perheiden perinteinen suosikki täällä on huvipuisto Divo Ostrov [kartalla], jonne on mukavin mennä toukokuulta syyskuun alkupuolelle. Venäjänkieliset verkkosivut voi kääntää selaimessa suomeksi, ja sieltä voi katsoa mitä puisto pitää sisällään. Mahdollisuuksia ja laitteita on melkoinen määrä, ja viikonloput ovat aina viikonpäiviä vilkkaampia. Eri laitteisiin on erilaisia hintoja, ja täällä maksetaan vain laitteisiin menemisestä, ei huvipuistossa oleskelusta. Puisto on avoinna lähes ympäri vuoden klo 12–20, mutta tämä on nimenomaan kesäajan vierailupaikka.

Saaren toisella puolella, lähellä uutta stadionia sijaitsee vielä yksi lapsiperheiden suosikki, eli minieläintarha [kartalla]. Tämä on monipuolinen vierailupaikka, jossa eläimiä voi pientä maksua vastaan kosketella, ja täällä on myös lasten leikkipuisto, ravintoloita ja huone, jossa on lastenhoitaja. Eläintarha on avoinna klo 12–24 paitsi pe–la klo 01 asti, ja se on viikonloppuisin suosittu vierailupaikka.

Lisää asiaa Pietariin suuntaaville perheille

Pieni matkaopas kertoo lisää Pietarista perheiden näkökulmasta

St Petersburg Essential Guide esittelee tekemistä ja näkemistä perheille.

Teksti: Peter Forsberg
2018/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti