Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Talvipalatsi, keisarien talviasunto
Pitkään tsaarin ja muiden kuninkaallisten talviasuntona toiminut Talvipalatsi, johon kuuluu osa valtavan Eremitaašin taidekokoelmista, sijaitsee Nevan rannalla, suuren Palatsiaukion laidalla.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Pietarissa on paljon hämmästyttävää nähtävää, ja siellä erilaisia nähtävyyksiä voisi kierrellä viikkotolkulla ilman, että ne loppuisivat. Kaikkein tärkeimmät nähtävyydet ovat aivan ytimessä, Nevski Prospektin tuntumassa ja lähinnä alueella, joka ulottuu Talvipalatsilta Fontankajoelle. Nähtävyyksiin on mukava tutustua vain ulkoapäin, palatseihin tai kirkkoihin ei ole välttämätöntä mennä sisälle, ja kaikkein paras nähtävyyksiä on kierrellä arkisin, sillä viikonloppuisin ja loma-aikoina tungoksia on arkea enemmän.

Talvipalatsi

TalvipalatsiTalvipalatsi [kartalla], johon kuuluu osa valtavan Eremitaašin taidekokoelmista, sijaitsee Nevan rannalla, suuren Palatsiaukion laidalla. Vuosina 1754–1762 rakennettu Talvipalatsi oli pitkään tsaarin ja muiden kuninkaallisten talviasunto, ja heti alusta lähtien sinne alettiin kerätä merkittävää taidetta. Vuonna 1917 väliaikainen hallitus piti majaa siellä, ja lokakuun vallankumous vuonna 1917 alkoi Talvipalatsin valtaamisella. Vuodesta 1922 alkaen rakennus on ollut osa Eremitaaši-taidemuseota.

Palatsiaukiolla (Dvortsovaja ploštšad) on vipinää aamusta iltaan. Siellä on hevosia vaunuineen, tsaarinaikaisiin asuihin pukeutuneita miehiä ja naisia, jotka poseeraavat turistien kanssa valokuvissa, ja muutenkin laaja aukioPalatsiaukio tekee vaikutuksen melko tyhjänäkin. Keskellä sitä sijaitsee Aleksanterin pylväs, ja eteläpuoleisella laidalla Pääesikunnan rakennusPääesikunnan rakennus, jossa on yksi Eremitaašin monista sivumuseoista ja jonne on oma erillinen pääsymaksunsa.

Talvipalatsin ulkopuolella ja Palatsiaukiolla on erityisen mukava vaellella alkuillasta, auringon laskiessa, ja sen ympäristössä on toimintaa ja ohjelmaa aamusta iltaan.

Aleksanteri Nevskin luostari

Nevski prospektin itäpäässä sijaitsee Aleksanteri Nevskin luostari (Lavra Aleksandra Nevskogo) [kartalla], jonka yhteydessä on myös yksi kaupungin kuuluisimmista hautausmaista. Luostarin alueelle on nykyisin muutaman euron pääsymaksu, hautausmaille on erilliset pääsymaksut ja valokuvaus on kirkon sisäosia lukuun ottamatta sallittu. Kirkossa on usein jumalanpalveluksia, ja täällä naisilla pitää olla päässään huivi eikä kukaan saa tulla paikalle t-paidassa tai sortseissa. Pitkään Aleksanteri Nevskin luostari oli vain paikallisten kansoittamana ja se oli enintäänkin kuriositeetti turisteille, mutta nykyään siellä käydään bussilasteittain eikä kokemus enää ole entisenlainen.

Tämä Pietari Suuren perustama luostari sai luostareiden korkeimman lavra-arvonimen vuonna 1797. Nykyään se on ainakin teoriassa toimiva luostari, jossa käy hartaita uskovaisia ja jonka tunnelma on paikoin autenttistakin autenttisempi. Kirkon lisäksi kannattaa käydä luostarin veistosmuseossa. Luostarin yhteydessä on myös erinomainen kahvila-ravintola, josta saa tyypillisiä venäläisiä ruokia ja makeita paloja, samoin kuin teetä, kahvia ja mehuja.

Fjodor Dostojevski oli luostarin kuuluisin vierailija, ja hänet on haudattu viereiselle Tihvinän hautausmaalle. Siellä ovat myös satukirjailija Ivan Krylovin ja säveltäjä Tšaikovskin haudat, ja lisää merkkihenkilöiden hautoja on viereisellä Lasarev-hautausmaalla, jonne etenkin kaupungin kuuluisimpia arkkitehtejä on haudattu.

Pietari-Paavalin linnoitus
Pietari-Paavalin linnoitus sijaitsee niin sanotulla Jänissaarella Nevajoen rannalla.

Pietari-Paavalin linnoitus

Vuodelta 1703 peräisin oleva Pietari-Paavalin linnoitus (Petropavlovskaja Krepost ) [kartalla] sijaitsee Gorkovskajan metroaseman lähettyvillä, niin sanotulla Jänissaarella Nevajoen rannalla, Talvipalatsia vastapäätä. Linnakkeelle on hyvät näkymät joen rannalta Eremitaašin pohjoispuolelta ja Dvortsovyi most -sillalta [kartalla], jota pitkin kävellen perille aikovien kannattaa saapua paikalle Koivusaaren (eli Petrogradskajan) kautta. Kesäpuutarhasta voi Troitski most -siltaa [kartalla] pitkin kävellä linnoitukselle, mutta se on hyvin pitkä matka, joka ei ainakaan muutaman päivän lomalla ole suositeltava.

Linnoitusalue on melko laaja, ja siellä käydessä kannattaa myös tutustua sitä ympäröiviin muureihin ja mielenkiintoiseen hiekkarantaanhiekkaranta, jolla on auringonpalvojia huhtikuulta pitkälle syksyyn.

Linnoitus toimi lähinnä poliittisten vankien tyrmänä vuoteen 1917 asti, mutta siellä on kirjava kokoelma erilaisia rakennuksia ja museoita, samoin kuin upea Pietari-Paavalin katedraaliPietari-Paavalin katedraali, jonne kaikki tsaarit sitten Pietari Suuren on haudattu. Hyvä ajankohta tulla paikalle on keskipäivä, sillä tällöin ammutaan tykillä merkkilaukaus. Tietoa eri tapahtumista ja vierailupaikoista voi katsella englanniksi linnoituksen virallisilta sivuilta.

Linnoituksen muurien sisälle pääsee ilman maksua, mutta alueen museoihin ja muihin rakennuksiin on pääsymaksu. Mikäli mielii nähdä useampia rakennuksia on kaksi päivää voimassa oleva 600 ruplan hintainen lippu hyvä hankinta. Eri rakennuksiin ja museoihin on omat, edullisemmat pääsylippunsa, ja monet tyytyvätkin pelkästään kirkon upeiden barokkisisustusten tutkimiseen.

Linna-alue on avoinna päivittäin klo 9–20, ja pääsymaksulliset vierailupaikat ja muut sisätilat ovat avoinna keskiviikkoa lukuun ottamatta klo 10–18, paitsi tiistaisin, jolloin ne suljetaan tuntia aikaisemmin.

Iisakinkirkko

IisakinkirkkokuvaIisakinkirkko ] [kartalla] on tullut monille tutuksi sananparresta, joka syntyi kirkon pitkän rakennushistorian takia. Isaakijevski Sobor -kirkkoa rakennettiin 40 vuotta (1818–1858), sen kupoli on maailman neljänneksi korkein (101,5 metriä) ja kupolin rakentamiseen käytettiin yli 100 kiloa kultaa.

Noin kuuden euron maksua vastaan pääsee kirkon pylväiköstä ihailemaan kenties kaupungin komeinta panoraamanäkymää. Iisakinkirkkoon on 250 ruplan liput, ja ne sisältävät oikeuden ottaa valokuvia ja videota, mutta siellä on myös osia, joihin on erillisiä pääsymaksuja. Kirkko on avoinna klo 10.30–18, paitsi keskiviikkoisin, jolloin se on kiinni. Huhtikuun lopulta syyskuun loppupuolelle kirkko on avoinna muina päivinä paitsi keskiviikkoisin myös illalla (klo 18–22.30). Kesällä (kesäkuun alusta elokuun loppupuolelle), niin sanottujen valkeiden öiden aikaan, kirkko on avoinna myös öisin, klo 22.30–4.30.

Verikirkko
Vuonna 1907 valmistunut Verikirkko sai nimensä siitä, että rakennuspaikaksi valittiin Aleksanteri II:n murhapaikka vuodelta 1881.

Verikirkko

Verikirkko eli Kirkko veren päällä (Hram Spasa na Krovi) [kartalla] on keskeisen sijaintinsa ja kauniiden kupoliensa takia kaupungin suosituimpia vierailupaikkoja. Tämän Gribojedovin kanavan varrella sijaitsevan kirkon ympärillä on vilkasta elämänmenoa etenkin viikonloppuisin, ja tietenkin koko kesän ajan, jolloin siellä on mitä erilaisimpia viihdyttäjiä. Tämä osittain Moskovan Pyhän Vasilin kirkon mallin mukaan rakennettu katedraali valmistui vuonna 1907 yli 20 vuoden urakan jälkeen. Nimensä se on saanut siitä, että rakennuspaikaksi valittiin Aleksanteri II:n murhapaikka vuodelta 1881.

Kirkko on luonnollinen vierailupaikka kaikille, jotka ovat Nevskillä ja liikuskelevat Talvipalatsin ja Gostiny Dvorin välimaastossa. Sen lähellä on paljon suosittuja vierailupaikkoja, kuten suuri miellyttävä Mihailovin puistoalue, Venäläisen taiteen museo ja Mars-kenttä, joka on Moikajoen toisella puolella. Kirkon takana ovat Pietarin suurimmat tuliaismarkkinattuliaismarkkinat [kartalla], joilla tosin hinnat saattavat olla jonkin verran korkeampia kuin muualla kaupungissa mutta jonka valikoimat ovat tyypillisten venäläisten tuliaisten osalta kaupungin parhaat.

Verikirkko on avoinna muina päivinä paitsi keskiviikkoisin klo 10.30–18, ja huhtikuun lopulta syyskuun lopulle se on avoinna myös klo 18–22.30, ja liput aikuisilta maksavat 250 ruplaa.

Jusupovin palatsi

Pietari on entisenä hallitsijoiden kaupunkina täynnä toinen toistaan upeampia palatseja, ja mikäli mielii käydä katsastamassa hyvää esimerkkiä parhaista palatseista, on lähellä Heinätoria (Sennaja) sijaitseva Jusupovin palatsi [kartalla] yksi parhaista vierailupaikoista. Palatsin on tehnyt varsin tunnetuksi se, että tsaariperheen suosioon päässeen Rasputinin tappoivat täällä Feliks Jusupovin johtamat joukot vuoden 1916 viimeisinä päivinä.

Palatsi sijaitsee Moikajoen rannalla, eikä sitä kannata sekoittaa reilun puolen kilometrin päässä Fontankan rannalla sijaitsevaan Jusupovin puistoon [kartalla] ja sen yhteydessä olevaan palatsiin.

Rakennuksessa on teatteri, jossa edelleenkin on esityksiä, ja niistä saa parhaiten tietoa käymällä paikan päällä. Nykyään palatsissa järjestetään mitä erilaisimpia opastettuja kierroksia, ja esimerkiksi yhden kierroksen yhteydessä pääsee tutustumaan läheisesti Rasputinin murhaan.

Palatsiin on erilaisia lippuja: liput pääsaliin maksavat 700 ruplaa, ja liput Rasputinin tappopaikalle, jossa on asiaan liittyvä näyttely, 350 ruplaa. Palatsi on avoinna päivittäin klo 11–17.

Lisää asiaa Pietarin nähtävyyksistä:

Tietoa Pietarin hienoimmista rakennuksista

Tietoa Pietarin palatseista ja linnoista

Tietoa Pietarin kirkoista

Tietoa Pietarin muistomerkeistä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti