

- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Pietarissa on paljon hämmästyttävää nähtävää, ja siellä erilaisia nähtävyyksiä voisi kierrellä viikkotolkulla ilman, että ne loppuisivat. Kaikkein tärkeimmät nähtävyydet ovat aivan ytimessä, Nevski Prospektin tuntumassa ja lähinnä alueella, joka ulottuu Talvipalatsilta Fontankajoelle. Nähtävyyksiin on mukava tutustua vain ulkoapäin, palatseihin tai kirkkoihin ei ole välttämätöntä mennä sisälle, ja kaikkein paras nähtävyyksiä on kierrellä arkisin, sillä viikonloppuisin ja loma-aikoina tungoksia on arkea enemmän.
Talvipalatsi
[kartalla], johon kuuluu osa valtavan
Eremitaašin taidekokoelmista, sijaitsee Nevan rannalla, suuren Palatsiaukion laidalla. Vuosina 1754–1762 rakennettu Talvipalatsi oli pitkään tsaarin ja muiden kuninkaallisten talviasunto, ja heti alusta lähtien sinne alettiin kerätä merkittävää taidetta. Vuonna 1917 väliaikainen hallitus piti majaa siellä, ja lokakuun vallankumous vuonna 1917 alkoi Talvipalatsin valtaamisella. Vuodesta 1922 alkaen rakennus on ollut osa Eremitaaši-taidemuseota.
Palatsiaukiolla (Dvortsovaja ploštšad) on vipinää aamusta iltaan. Siellä on hevosia vaunuineen, tsaarinaikaisiin asuihin pukeutuneita miehiä ja naisia, jotka poseeraavat turistien kanssa valokuvissa, ja muutenkin laaja
aukio
tekee vaikutuksen melko tyhjänäkin. Keskellä sitä sijaitsee Aleksanterin pylväs, ja eteläpuoleisella laidalla Pääesikunnan
rakennus
,
jossa on yksi Eremitaašin monista sivumuseoista ja jonne on oma erillinen pääsymaksunsa.
Talvipalatsin ulkopuolella ja Palatsiaukiolla on erityisen mukava vaellella alkuillasta, auringon laskiessa, ja sen ympäristössä on toimintaa ja ohjelmaa aamusta iltaan.
Nevski prospektin itäpäässä sijaitsee Aleksanteri Nevskin luostari (Lavra Aleksandra Nevskogo) [kartalla], jonka yhteydessä on myös yksi kaupungin kuuluisimmista hautausmaista. Luostarin alueelle on nykyisin muutaman euron pääsymaksu, hautausmaille on erilliset pääsymaksut ja valokuvaus on kirkon sisäosia lukuun ottamatta sallittu. Kirkossa on usein jumalanpalveluksia, ja täällä naisilla pitää olla päässään huivi eikä kukaan saa tulla paikalle t-paidassa tai sortseissa. Pitkään Aleksanteri Nevskin luostari oli vain paikallisten kansoittamana ja se oli enintäänkin kuriositeetti turisteille, mutta nykyään siellä käydään bussilasteittain eikä kokemus enää ole entisenlainen.
Tämä Pietari Suuren perustama luostari sai luostareiden korkeimman lavra-arvonimen vuonna 1797. Nykyään se on ainakin teoriassa toimiva luostari, jossa käy hartaita uskovaisia ja jonka tunnelma on paikoin autenttistakin autenttisempi. Kirkon lisäksi kannattaa käydä luostarin veistosmuseossa. Luostarin yhteydessä on myös erinomainen kahvila-ravintola, josta saa tyypillisiä venäläisiä ruokia ja makeita paloja, samoin kuin teetä, kahvia ja mehuja.
Fjodor Dostojevski oli luostarin kuuluisin vierailija, ja hänet on haudattu viereiselle Tihvinän hautausmaalle. Siellä ovat myös satukirjailija Ivan Krylovin ja säveltäjä Tšaikovskin haudat, ja lisää merkkihenkilöiden hautoja on viereisellä Lasarev-hautausmaalla, jonne etenkin kaupungin kuuluisimpia arkkitehtejä on haudattu.
Vuodelta 1703 peräisin oleva Pietari-Paavalin linnoitus (Petropavlovskaja Krepost ) [kartalla] sijaitsee Gorkovskajan metroaseman lähettyvillä, niin sanotulla Jänissaarella Nevajoen rannalla, Talvipalatsia vastapäätä. Linnakkeelle on hyvät näkymät joen rannalta Eremitaašin pohjoispuolelta ja Dvortsovyi most -sillalta [kartalla], jota pitkin kävellen perille aikovien kannattaa saapua paikalle Koivusaaren (eli Petrogradskajan) kautta. Kesäpuutarhasta voi Troitski most -siltaa [kartalla] pitkin kävellä linnoitukselle, mutta se on hyvin pitkä matka, joka ei ainakaan muutaman päivän lomalla ole suositeltava.
Linnoitusalue on melko laaja, ja siellä käydessä kannattaa myös tutustua sitä ympäröiviin muureihin ja mielenkiintoiseen
hiekkarantaan,
jolla on auringonpalvojia huhtikuulta pitkälle syksyyn.
Linnoitus toimi lähinnä poliittisten vankien tyrmänä vuoteen 1917 asti, mutta siellä on kirjava kokoelma erilaisia rakennuksia ja museoita, samoin kuin upea
Pietari-Paavalin katedraali,
jonne kaikki tsaarit sitten Pietari Suuren on haudattu. Hyvä ajankohta tulla paikalle on keskipäivä, sillä tällöin ammutaan tykillä merkkilaukaus. Tietoa eri tapahtumista ja vierailupaikoista voi katsella englanniksi linnoituksen virallisilta sivuilta.
Linnoituksen muurien sisälle pääsee ilman maksua, mutta alueen museoihin ja muihin rakennuksiin on pääsymaksu. Mikäli mielii nähdä useampia rakennuksia on kaksi päivää voimassa oleva 600 ruplan hintainen lippu hyvä hankinta. Eri rakennuksiin ja museoihin on omat, edullisemmat pääsylippunsa, ja monet tyytyvätkin pelkästään kirkon upeiden barokkisisustusten tutkimiseen.
Linna-alue on avoinna päivittäin klo 9–20, ja pääsymaksulliset vierailupaikat ja muut sisätilat ovat avoinna keskiviikkoa lukuun ottamatta klo 10–18, paitsi tiistaisin, jolloin ne suljetaan tuntia aikaisemmin.
Iisakinkirkko
[ kuva ]
[kartalla] on tullut monille tutuksi sananparresta, joka syntyi kirkon pitkän rakennushistorian takia. Isaakijevski Sobor -kirkkoa rakennettiin 40 vuotta (1818–1858), sen kupoli on maailman neljänneksi korkein (101,5 metriä) ja kupolin rakentamiseen käytettiin yli 100 kiloa kultaa.
Noin kuuden euron maksua vastaan pääsee kirkon pylväiköstä ihailemaan kenties kaupungin komeinta panoraamanäkymää. Iisakinkirkkoon on 250 ruplan liput, ja ne sisältävät oikeuden ottaa valokuvia ja videota, mutta siellä on myös osia, joihin on erillisiä pääsymaksuja. Kirkko on avoinna klo 10.30–18, paitsi keskiviikkoisin, jolloin se on kiinni. Huhtikuun lopulta syyskuun loppupuolelle kirkko on avoinna muina päivinä paitsi keskiviikkoisin myös illalla (klo 18–22.30). Kesällä (kesäkuun alusta elokuun loppupuolelle), niin sanottujen valkeiden öiden aikaan, kirkko on avoinna myös öisin, klo 22.30–4.30.
Verikirkko eli Kirkko veren päällä (Hram Spasa na Krovi) [kartalla] on keskeisen sijaintinsa ja kauniiden kupoliensa takia kaupungin suosituimpia vierailupaikkoja. Tämän Gribojedovin kanavan varrella sijaitsevan kirkon ympärillä on vilkasta elämänmenoa etenkin viikonloppuisin, ja tietenkin koko kesän ajan, jolloin siellä on mitä erilaisimpia viihdyttäjiä. Tämä osittain Moskovan Pyhän Vasilin kirkon mallin mukaan rakennettu katedraali valmistui vuonna 1907 yli 20 vuoden urakan jälkeen. Nimensä se on saanut siitä, että rakennuspaikaksi valittiin Aleksanteri II:n murhapaikka vuodelta 1881.
Kirkko on luonnollinen vierailupaikka kaikille, jotka ovat Nevskillä ja liikuskelevat Talvipalatsin ja Gostiny Dvorin välimaastossa. Sen lähellä on paljon suosittuja vierailupaikkoja, kuten suuri miellyttävä Mihailovin puistoalue, Venäläisen taiteen museo ja Mars-kenttä, joka on Moikajoen toisella puolella.
Kirkon
takana ovat Pietarin suurimmat
tuliaismarkkinat
[kartalla], joilla tosin hinnat saattavat olla jonkin verran korkeampia kuin muualla kaupungissa mutta jonka valikoimat ovat tyypillisten venäläisten tuliaisten osalta kaupungin parhaat.
Verikirkko on avoinna muina päivinä paitsi keskiviikkoisin klo 10.30–18, ja huhtikuun lopulta syyskuun lopulle se on avoinna myös klo 18–22.30, ja liput aikuisilta maksavat 250 ruplaa.
Pietari on entisenä hallitsijoiden kaupunkina täynnä toinen toistaan upeampia palatseja, ja mikäli mielii käydä katsastamassa hyvää esimerkkiä parhaista palatseista, on lähellä Heinätoria (Sennaja) sijaitseva Jusupovin palatsi [kartalla] yksi parhaista vierailupaikoista. Palatsin on tehnyt varsin tunnetuksi se, että tsaariperheen suosioon päässeen Rasputinin tappoivat täällä Feliks Jusupovin johtamat joukot vuoden 1916 viimeisinä päivinä.
Palatsi sijaitsee Moikajoen rannalla, eikä sitä kannata sekoittaa reilun puolen kilometrin päässä Fontankan rannalla sijaitsevaan Jusupovin puistoon [kartalla] ja sen yhteydessä olevaan palatsiin.
Rakennuksessa on teatteri, jossa edelleenkin on esityksiä, ja niistä saa parhaiten tietoa käymällä paikan päällä. Nykyään palatsissa järjestetään mitä erilaisimpia opastettuja kierroksia, ja esimerkiksi yhden kierroksen yhteydessä pääsee tutustumaan läheisesti Rasputinin murhaan.
Palatsiin on erilaisia lippuja: liput pääsaliin maksavat 700 ruplaa, ja liput Rasputinin tappopaikalle, jossa on asiaan liittyvä näyttely, 350 ruplaa. Palatsi on avoinna päivittäin klo 11–17.
Tietoa Pietarin hienoimmista rakennuksista
Tietoa Pietarin palatseista ja linnoista
Tietoa Pietarin muistomerkeistä
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/10
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.
Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.