Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Passage-ostoskeskus Pietarissa
Nevski Prospektin varrella on kaupan kaikkea mahdollista, ja alueella on yksi maailman vanhimmista ostoskeskuksista, Gostiny Dvor samoin kuin vastapäätä sijaitsevat Passage (kuvassa).

Ostokset

Pietari ei ole kaupunki, johon lähdettäisiin varta vasten ostoksia tekemään, mutta sieltä on tapana tuoda kotimaahan ainakin tuliaisia. Pietarista löytyy paljon kaikenlaista, laidasta laitaan, ja myös hintataso vaihtelee melkoisesti riippuen siitä mitä ostelee ja missäpäin kaupunkia on.

Pietarissa on viime vuosina ollut ruplan alhaisen kurssin takia hyvin edullista, mutta siellä on myös luksusluokan tuotteita, jotka maksavat kaikkialla suurin piirtein saman verran. Pietarissa ostoksia voi tehdä aamuvarhaisesta yömyöhään, ja erilaisia ostospaikkoja on useassa eri kaupunginosassa.

Parhaat ostosalueet Pietarissa

Pietari ei kenties ole kaupunki, johon lähdettäisi pääasiallisesti ostoksia tekemään, mutta ostosten tekeminen on siellä helppoa ja erilaisia ostospaikkoja on paljon. Ytimestä ei ostosten takia ole välttämätöntä lähteä muualle, mutta parhaan kuvan kaupungin kaupoista saa, jos Nevski Prospektin lisäksi vierailee kauppahalleissa, ostoskeskuksissa ja Heinätorilla (Sennaja), jonka ympäristössä on paljon erilaisia liikkeitä.

Nevski Prospekt

Kaupungin kuuluisin katu on Nevski Prospekt, ja se on kaupoiltaan melko monipuolinen katu. Sen varrella on monenmoista liikettä, mutta ne ovat melkoisesti viime vuosina muuttuneet eikä esimerkiksi kirjakauppoja ole samalla tavalla kuin takavuosina. Kadun liikkeet ovat nykyään melko hintavia, ja tämä pätee etenkin Kazanin katedraalin ja Talvipalatsin välisellä pätkällä. Katu on pitkä ja jossakin määrin rasittava katu katsella kauppoja, mutta sen varrelta saa hätätapauksessa kaikenlaista aamusta iltaan ja öisinkin. Kuten muuallakin Pietarissa kadun varrella on paljon kauppoja avoinna sunnuntaisin mutta viikolla on enemmän paikkoja avoinna kuin viikonloppuisin. Nevski on hyvä katu kaikkina vuodenaikoina ja kaikilla säillä, sillä sen varrella on useita ostoskeskuksia, joissa voi viihtyä pitkiäkin aikoja. Kulkuyhteydet ovat muualle kaupunkiin hyvät, ja muualta tuleva voi vain kulkea metrolla kadun eri osiin.

Nevski Prospektin varrella on kaupan kaikkea mahdollista, ja erityisen hyvin turistien mieleen olevia liikkeitä on lähellä Gostiny Dvor- ja Nevsky Prospekt -metroasemia, aivan Kazanin katedraalin vieressä, Sadovaja-kadun ja Moikajoen välisellä alueella. Alueella on yksi maailman vanhimmista ostoskeskuksista, Gostiny Dvor (Nevski Prospekt 35) [kartalla], samoin kuin vastapäätä sijaitsevat Passage ja luksustavaroihin keskittyvä Grand Palace. Alueella on myös paljon muitakin kauppakeskuksia ja liikkeitä, ja tämä on hyvää aluetta katsella ostoksia myös huonoilla ilmoilla.

Tuliaisia voi ostella monesta eri paikasta, ja jos haluaa oikein hienoja ja hintavia tuliaisia, on Nevskin alkupäässä, Talvipalatsin ja Gostiny Dvorin välimaastossa useita matkamuistoja myyviä liikkeitä. Myös Gostiny Dvorissa ja sitä vastapäätä olevissa ostoskeskuksissa on liikkeitä, jotka myyvät tuliaisia. Kaikkein eniten näillä tienoin tuliaisia on Verikirkon [kartalla] ympäristössä, ja siellä on tuliaistori, yksityisiä ihmisiä, jotka kaupustelevat tyypillisiä tuliaisia ja liikkeitä, joista saa tuliaisia.

Sadovaja ja Heinätori (Sennaja)

Sennaja eli Heinätori [kartalla] sijaitsee parin kilometrin päässä Nevskiltä, ja sinne voi mennä kolmella eri metrolinjalla tai kävellä yhtä kaupungin kuuluisinta ja merkittävintä katua pitkin, nimeltään Sadovaja.

Tämä pitkä katu on ostosmielessä parhaimmillaan Nevskin ja Heinätorin välimaastossa. Alkuosaa elävöittää pitkä Gostiny Dvor, jonka sisätiloissa voi kävellä pari kolme sataa metriä kohti Heinätoria. Pian sen päättymisen jälkeen alkaa toisella puolella katuaSadovaya pitkä Apraksin Dvor, joka on toinen Pietarin vanha ostoskeskus. Sitä reunustavat monenmoiset liikkeet, joista voi saada mitä tahansa, ja sen sisäpihalla on eräänlainen markkinapaikka, jolla on kaupan kaikenlaista piraattituotteista eteenpäin.

Huomionarvoinen seikka sekä täällä että muilla kirpputoreilla ja markkinoilla on se, että ainakaan tupakkaa tai hajuvesiä niiltä ei kannata ostaa, vaan varmistaakseen, että ne ovat aitoja, kannattaa kaupat tehdä oikeissa liikkeissä. Myös merkkivaatteet eivät ole epämääräisillä kauppapaikoilla kannattavia ostoksia, sillä ne ovat usein piraattituotteita.

Sadovajalla on kaikenlaisia liikkeitä myös tästä kohti Heinätoria kuljettaessa, ja sen varrella on näillä osin monta valintamyymälää ja muuta ruoka- ja juomakauppaa, joista osa on avoinna ympäri vuorokauden. Heinätorilla on silläkin hyvä suuri valintamyymälä, joka on muitakin hyviä liikkeitä sisällään pitävän kauppakeskuksen [kartalla] yhteydessä. Kauppakeskuksen vierestä kulkevalla kadulla (Jefimova) on lukuisia liikkeitä, ja katua pitkin voi kävellä aina Fontankajoelle asti.

Heinätoria reunustavat lukuisat yksityisliikkeet, jotka myyvät kaikenlaista lääkkeistä tupakkatuotteisiin, alkoholiin, videopeleihin, elokuviin, vaatteisiin ja muihin tuotteisiin. Kesäkauden aikana aukiolta voi ostella kirsikoita ja muita luomakunnan tuotteita. Aukio on parhaimmillaan kesällä mutta se ei ole enää yhtä eläväinen paikka iltaisin kuin aikoinaan.

Elintarvikeostoksilla

Pietarissa on melkoinen määrä sekä suuria valintamyymälöitä että pieniä ruokakauppoja. Monet niistä ovat avoinna aamusta yömyöhään ja osa ympäri vuorokauden.

Nevski Prospektin varrella on muutama valintamyymälä ja pienempiä ruokakauppoja, joista löytyy kaikenlaista elintarviketta ja juomaa. Kadun ja koko kaupungin hienoin elintarvikeliike on Elisejev (Jelisejev, Yeliseyev) Emporium (Nevski 56) [kartalla], jossa on useita eri elintarvikeosastoja ja myös ravintola.

Nevskin ja Heinätorin (Sennaja) välissä kulkevan Sadovajan varrella on useita elintarvikeliikkeitä, joiden joukossa on pari valintamyymälää, leipomoita, luomuelintarvikeliike ja lihakauppa. Heinätorilla on useita ruokia ja juomia myyviä liikkeitä, ja myös sen kautta kulkevilla kaduilla on valintamyymälöitä.

Vasilinsaarella on metroaseman lähellä ja myös kauppahallin tuntumassa paljon liikkeitä, jotka myyvät ruokia ja juomia. Pienemmällä pääkadulla (Maly Prospekt 54) on Lenta-elintarvikeliike, ja sen kanssa samansuuntaisesti kulkevalla välikadulla eli Sredny Prospektilla on metroaseman vieressä parikin valintamyymälää.

Kuznetšnyin kauppahalli
Kuznetskin kauppahalliin tuodaan hedelmiä ja muita tuoreita tuotteita ympäri entisen Neuvostoliiton alueen, ja monet myyjät tulevat itsekin Etelä-Venäjältä tai kauempaakin.

Torit ja kauppahallit

Parhaita paikkoja katsella ja ostella elintarvikkeita ja usein myös matkamuistoja ovat ehdottomasti torit ja kauppahallit. Ne ovat muualla kuin aivan ytimessä, ja ne ovat lähes poikkeuksetta metroasemien lähellä. Kesällä kaupungissa on paljon kojuja, joista saa elintarvikkeita, ja kesäisin on enemmän toreja ulkona. Kauppahallien ulkopuolella on aina torikojuja, ja kauppahallien ympäristössä on yleensä myös hyviä kahviloita ja ravintoloita.

Nevski Prospektin varrella ei ole toreja tai kauppahalleja, mutta lähellä sitä Vladimirskayan metroaseman vieressä Kuznetskin kauppahalliKuznetskin kauppahalli (Kuznetšnyi pereulok 3) [kartalla] on yksi kaupungin värikkäimmistä ostospaikoista. Hedelmiä ja muita tuoreita tuotteita tuodaan sinne ympäri entisen Neuvostoliiton alueen, ja monet myyjät tulevat itsekin Etelä-Venäjältä tai kauempaakin. Kauppahalli on päivittäin avoinna klo 8–20.

Toinen hyvä markkinapaikka on melko lähellä sijaitseva Maltsevskin kauppahalli (ul Nekrasova 52) [kartalla] lähellä Ploschad Vosstaniya -metroasemaa. Se on kuitenkin hyvä vierailupaikka vain niille, jotka sattuvat olemaan tai majailemaan tällä tienoolla. Kauppahallin vieressä on useita elintarvikemyymälöitä, ja kauppahalli on avoinna päivittäin klo 9–20.

Kolmas hyvä kauppahalli, jonka yhteydessä on laaja tori, sijaitsee Vasilinsaarella. Andreaksen tori ja kauppahalli [kartalla] on noin 900 metrin päässä Vasileostrovskaya-metroasemalta, 6. linjan ja Bolšoi Prospektin kulmauksessa. Se on avoinna päivittäin klo 8–19 mutta kuten Kuznetskin kauppahallikin se suljetaan sunnuntaisin tuntia aikaisemmin.

St Petersburg.com kertoo valintamyymälöistä. Sivulla esitelty Stockmann myytiin vuonna 2016, eikä sitä enää Nevskin varrella ole.

Mitä Pietarista kannattaa ostaa?

Pietarista voi hankkia kaikenlaista kotiin vietäväksi, mutta tyypillisiä tuliaisia ovat edelleen ikonit, ikonijäljennökset ja erilaiset ikoneihin liittyvät koristeet, posliinituotteet, turkikset, kynttilät ja alkoholijuomat. Suklaa on erityisen hyvää, ja hunajaa on kaupan monessa paikassa, monissa eri muodoissa. Venäjän aron mausteet mutta kauempaakin tulevat mausteet ovat hyvin kaupan, ja kaikenlaista muutakin eksoottista elintarviketta tulee kaupoissa vastaan.

Fabergé-munat, jotka ovat maailman hienoimpia pääsiäismunia, ovat perinteisin luksusostos Pietarissa. Niihin voi tutustua tarkkaan Fabergé-museossa [kartalla], joka sijaitsee Shuvalovin palatsissa, lähellä Fontankajoen ja Nevskin kulmausta. Museo on kiinni perjantaisin mutta avoinna muina päivinä klo 19–21.

Tupakkatuotteet, alkoholijuomat ja alkoholilaki

Venäjältä voi hyvin tuoda alkoholia ja tupakkaa, sillä ne ovat edullisia ja monet alkoholijuomat ovat tasoltaan erinomaisia. Tuontirajoituksiin, jotka liittyvät EU:n ulkopuolelta tuotaviin alkoholijuomiin ja tupakkatuotteisiin kannattaa tutustua ennen matkalle lähtemistä.

Venäjällä tupakan hinta on aivan toinen kuin Suomessa, ja nykyään kun rupla on arvoltaan melko heikko on tupakka entistäkin edullisempaa. Monet askit maksavat alle 100 ruplaa, ja kaikkein hienoimmat merkit kuten Davidoff, Parliament ja Sobranie maksavat 130–150 ruplaa. Tupakkatuotteita ei kannata ostaa toreilta tai muista kuin virallisista tupakkakaupoista, sillä piraattituotteita on liikkeellä.

Alkoholi on Venäjällä edullista, vaikka viime aikojen veronkorotukset näkyvät hinnoissa. Hyvää, useaan kertaa tislattua vodkaa saa litran 600–800 ruplalla, ja sellainen legendaarinen merkki kuin Stolišnaja maksaa noin 800 ruplaa. Hinnat voivat vaihdella paikasta toiseen, tarjoukset ovat yleisiä ja vodkaa ja muita alkoholituotteita kannattaa ostaa vain virallisista alkoholiliikkeistä ja valintamyymälöistä. Muista alkoholijuomista yksi legendaarisimpia on Ararat, armenialainen konjakki, joka on melko hintavaa, mutta sitä saa puoli litraa reilulla tuhannella ruplalla. Viini on suhteessa kalliimpaa kuin muut alkoholijuomat, mutta sen hinta on viime vuosina laskenut ja tarjouksesta viiniä voi saada alle kahdella sadalla ruplalla pullon.

Venäjällä on viime vuosina astunut voimaan useita alkoholin vastaisia lakeja, ja vuoden 2017–18 lakien mukaan alkoholia ei saa juoda yleisillä paikoilla, lukuun ottamatta anniskelupaikkoja. Pietarissa alkoholia ei ainakaan teoriassa myydä klo 23–08 ja on myös rajoituksia, jotka kieltävät alkoholin myymisen tiettyinä pyhäpäivinä.

Kannattaa myös huomata, että vuoden 2014 kesästä Venäjällä on myös ollut voimassa uusi tiukka tupakkalaki, eikä tupakointi ole enää sallittua juuri missään muualla kuin baarien terasseilla eikä aina niilläkään.

Outlet- ja tehtaanmyymälät

Pulkovon lentoaseman lähellä sijaitseva Outlet Village Pulkovo [kartalla] on kaikkein paras paikka ostella tunnettujen merkkien tuotteita alehintaan. Sinne on helppo kulkea julkisilla, ja ensin kannattaa mennä Moskovskaya-metroasemalle, jonka ohi kulkevan Moskovskaja Prospektin numerossa 197 on bussipysäkki. Siltä kulkee 20 minuutin välein minibussilinja 33 suoraan keskukselle, ja lippu maksaa 40 ruplaa. Outlet-keskus on avoinna päivittäin 10–21, paitsi lauantaisin klo 22 asti.

Udelnajan markkinapaikka

Yksi hyvä vierailupaikka kenelle tahansa, joka sattuu olemaan viikonloppuna Pietarissa ja joka haluaa nähdä paitsi monenmoisia tuotteita myös aitoa laitakaupungin elämänmenoa, on Udelnaja. Alueella on paljon vaatekauppoja ja kirpputoriUdelnayan kirpputori, jolla on sekä käytettyjä vaatteita että keräilytavaraa, antiikkia ja käyttötavaraa, laidasta laitaan. Siellä on myös uusia vaatteita ja kaikenlaista muuta, ja kaikkea on kaupan paitsi kojuissa myös alueen liikkeissä. Alueelle kannattaa lähteä vain viikonloppuna, ja siellä on paljon kahviloita ja ravintoloita, joissa voi syödä ja juoda jotakin.

Alue on melko laaja ja sinne vierailulle kannattaa varata muutama tunti. Sinne lähtevän on myös hyvä ottaa viimeistään Udelnaya-metroaseman automaatista käteistä mukaansa, sillä kortit käyvät vain joissain liikkeissä. Kaupan on monenmoisia elintarvikkeita, etenkin makeisia, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, ja alueella on myös apteekkeja ja elektroniikkaliikkeitä. Jos paikalle lähtee nimenomaan käytetty arvotavara mielessään, on sinne hyvä suunnata aamupäivällä. Markkinoiden tarjonta ja ilmapiiri vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, mutta sinne on kannattavaa lähteä hyvillä säillä ympäri vuoden.

Kirpputori Udelnayassa
Udelnajan alueella pidetään viikonloppuisin kirpputori, jolta voi löytää mitä tahansa.

Jos haluaa suoraan kirpputorille, kannattaa Udelnaya-metroasemalta ulos tultaessa kääntyä oikeaan, mennä yli rautatien ja alkaa kulkea siitä radanvartta pitkin kohti kirpputoria [kartalla]. Tätä väylää reunustavat erilaiset vaate- ja muut kaupat, jotka ovat avoinna päivittäin. Jonkin matkan päässä on satoja kojuja, joissa on viikonloppuisin vaatemyyjiä, ja vaatteiden jälkeen tulee vastaan kirpputori, jolta voi löytää mitä tahansa.

Valuutta,

Venäjällä on käytössä rupla, ja ruplan kurssi on viime vuosina heilahdellut euroon nähden melkoisesti. Alhainen rupla on vaikuttanut myös hintatasoon, ja ruplissa monet hinnat ovat viime vuosina nousseet mutta euroissa niiden arvo on laskenut.

Tämän hetkisen ruplan kurssin voi tarkastaa ennen matkaan lähtemistä. Venäjällä ei kannata yrittää maksaa muilla valuutoilla, ja sinne suuntaavan on hyvä sisäistää ruplan arvo.

Rahanvaihto

Rahaa ei kannata vaihtaa euroista rupliin Helsingin rautatieasemalla eikä junassa matkalla Pietariin, sillä niissä vaihtokurssi on erittäin epäedullinen. Rahaa kannattaa mieluummin vaihtaa Pietarissa, ja siellä on heti Suomen-asemalla ja sen lähistöllä vaihtopisteitä, joiden kurssit ovat virallisen tietämissä. Paras kurssi on aina se, jossa osto- ja myyntihinnat ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Pietarissa vaihtokurssit eivät vaihtele paikasta toiseen juurikaan, mutta on paikkoja, joissa on vaihtopalkkio. Pietarissa on aivan tavallista, että rahaa voi vaihtaa monessa eri paikassa niin, että osto- ja myyntikurssit ovat lähes samat.

Maksukortit

Maksukortit käyvät nykyään hyvin ostoskeskuksissa, valintamyymälöissä ja tavarataloissa, ja niitä käytetään nykyisin melkoisesti myös kioskeilla ja pienissä liikkeissä. Visa- ja Mastercard ovat yleisimmät länsimaiset luottokortit, ja ne käyvät hyvin lähes kaikissa hotelleissa, hosteleissa ja ravintoloissa. Lähimaksu on yleinen tapa maksaa laskunsa, ja paljon näkee myös kännykällä tehtäviä maksuja. Tästä huolimatta käteistä on hyvä pitää mukana, sillä toreilla, kauppahalleissa ja joissain liikkeissä kortit eivät käy.

Pankkiautomaatit

Pankkiautomaatteja Pietarissa on paljon, eikä niiden löytäminen tuota ongelmia. Rahaa kannattaa kuitenkin ottaa mukaan euroina, joita on helppo sitten vaikka Nevski Prospektia mittaillessa vaihdella rupliin tarpeen mukaan.

Hintataso

Pietarissa on vertailujen mukaan huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa, mutta hinnat vaihtelevat suuresti tuotteesta toiseen. Elintarvikkeet ovat edullisia, erittäin laadukasta vodkaa saa 400 ruplalla puoli litraa, kalleimmat tupakka-askit maksavat 150 ruplaa ja myös tunnettujen merkkien tuotteet ovat siellä ainakin 15–20 % kotimaata edullisemmissa hinnoissa. Tästä huolimatta Pietarissa voi laittaa rahaa menemään myös kaupoissa, ja siellä kannattaa suosia venäläisiä ja muita lähialueiden tuotteita eikä ostella ylihintaisia länsimaisia tuotteita.

Lisää asiaa ostosten tekemisestä:

Lisää asiaa ostosten tekemisestä Saint-Petersburg.com -sivustolla

Matkamuistomyymälöitä keskustassa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Nevskin juuri päästä päähän kävelleenä voin todeta, että mitään normaalihintaisia tai edullista vaatetta ei ollut kuin H&M-liikkeessä. Ja niitä saa Suomestakin. Mistä tavalliset venäläiset ostavat vaatteensa, kun Pradan ja Gucciin ei ole varaa, ei heillä, eikä minulla. Katu oli suuri pettymys koko naisseurueelle. Lisäksi englanninkielentaitoisia myyjiä ei ollut missään. /Wellamo

Ei pidä mennä Nevski prospektille jos etsii halpoja vaatteita. Pietari on iso, edulliset ostokset tehdään muualla kun Nevskilla.

No ei todellakaan kannata vaatteita ostaa pääkadulta! Ja onko pakko olla Prada ja Gucci? Tavalliset venäläiset naiset ostavat niitä ostoskeskuksista, joista löytyy sopivan hintaisia tyylikkäitä vaatteita ja kenkiä,vaikka ei oliskaan merkkivaatteita... eikä merkkivaate ole aina edes laadukas (omat kokemukset)... Paitsi kyllä keskuksestakin löytyy alen aikana hyviä löytöjä ja suht. edullisesti...pitää tietää paikkoja :) /Pietarilainen

Edullisempi outletti löyty "Rumba" Kirovski zavod - metroaseman läheltä. Mutta ei sieläkään montaa kauppaa ollut, muutama hassu. Paikallinen opas olisi kyllä tarpeen kun ei ruskia osaa puhua eikä lukea. /markki

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti