Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Berliinissä on vuodesta 2022 lähtien ollut vain yksi lentoasema, eivätkä sen muut lentoasemat ole enää toiminnassa. Jos loma on lyhyt eli parin kolmen päivän mittainen, kannattaa hotelli varata lentoaseman ja päärautatieaseman väliä kulkevan paikallisjunan reitin varrelta. Matkat Berliiniin, liikkuminen paikan päällä ja majoittuminen
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Etagi (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Maksuttomia taidenäyttelyitä on tarjolla Ligovski prospektilla, jossa sijaitsee Loft Project Etaži (kuvassa) sekä taidekeskus Puškinskaja 10.

Pietari pienellä budjetilla

Pietari on miljoonakaupunki, jossa on tarjontaa monenkokoisille budjeteille. Kuten missä tahansa suurkaupungissa, Pietarissa hinnat ovat maan keskitasoa kalliimpia. Nevski prospekt on tunnettu luksuskaupoistaan ja -kahviloistaan, mutta se ei tarkoita, ettei kaupungin keskustassa olisi tarjontaa budjettimatkailijallekin.

Suomalaiselle Pietari on ruplan syöksyn vuoksi tätä nykyä edullinen paikka syödä hyvin, tehdä ostoksia ja käyttää palveluita. Budjettimatkailijan on hyvä varautua matkaan ottamalla mukaan käteistä: eurolle saa parhaan kurssin paikan päältä, ja käteisellä maksava välttää korttimaksuihin ja -nostoihin menevät kulut.

Ilmaista nähtävää Pietarissa

Pietari on tunnettu kirkoistaan ja katedraaleistaan, ja niistä osassa voi vierailla myös ilmaiseksi. Nevskillä oleva Kazanin tuomiokirkko [kartalla] on yksi näistä. Pietari-Paavalin linnoituksen alueelle [kartalla] on myös ilmainen sisäänpääsy. Nevski prospekt 56:ssa sijaitsee kalliiden tuotteiden puoti Cafe Elisejev Emporium [kartalla], jossa voi käydä ilmaiseksi ikkunaostoksilla. Eremitaašiin ja palatsinaukion toisella puolella olevaan pääesikuntarakennuksen (General Staff Building) taidenäyttelyyn pääsee opiskelijakortilla ilmaiseksi.

Museoilla on ilmaispäiviä kerran kuukaudessa. Pietaria ei turhaan kutsuta Venäjän kulttuuripääkaupungiksi, sillä kaupungissa on jatkuvasti uusia näyttelyitä sekä teatteri- ja musiikkiesityksiä. Ilmaisia tapahtumia voi tarkastella tapahtumasivusto KudaGo.ru:lla. Maksuttomia taidenäyttelyitä on lähes poikkeuksetta tarjolla Ligovski prospektilla, jossa sijaitsee Loft Project Etaži [kartalla] sekä taidekeskus Puškinskaja 10 [kartalla].

Pietarissa on monia jazzhenkisiä illanistumispaikkoja, joista moniin pääsee nauttimaan live-musiikista ilman sisäänpääsymaksua. Ulkomaalaisten suosimassa The Hat -jazzbaarissa [kartalla] esiintyy kokeneita soittajia iltaisin kello 23:n aikoihin. Viikonloppuisin Happy Bob -baarissa [kartalla] raikaa rento reggae. Sini Puškin -ravintolabaarissa [kartalla] järjestetään torstaisin klo 20 open mic -iltoja, eli lava on vapaa paikallisille, usein rock-henkisille esiintyjille.

Syöminen pienellä budjetilla

Pietarissa on monia ravintoloita ja kahviloita, joista saa ruokia erityisesti venäläiseen makuun. Venäläiset pikaruokaketjut kuten Teremok, Tšainaja ložka ja Brynza tarjoavat blinejä, keittoja ja salaatteja tuoreista raaka-aineista, eikä niitä voi välttää kaupungilla kulkiessa. Pietarissa on myös perivenäläisiä stolovaja-ruokaloita, joissa lounaansa voi koota itse erilaisista keitoista, pääruoista ja leivonnaisista. Lounasaikaan Pietarin kaduilla on kuitenkin edullisempiakin vaihtoehtoja, esimerkiksi monessa ravintolassa saa lounasaikaan bisneslounaan noin 200 ruplalla. Siihen kuuluu useimmiten salaatti, keitto sekä pääruoka.

Stolovaya (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Tyypillinen stolovaja – edullinen perivenäläinen ruokala.

Erikoisemmista ruokapaikoista mainittakoon neuvostojohtajien kuvilla ja kipsipatsailla sisustettu, nostalginen Kafe Majak [kartalla], joka sijaitsee kävelymatkan päässä Nevskiltä. Listalla on perinteisiä venäläisiä ruokia huokeaan hintaan, ja juomat ovat kaupungin keskustan halvimmasta päästä. Kallein pääruoka on hinnaltaan vain hieman yli sata ruplaa, ja juomat ovat miltei yhtä edullisia kuin kaupasta ostettuna.

Monet stolovajat keskusta-alueella ovat auki iltamyöhään, mutta mikäli tahtoo illallistaa edullisesti tunnelmallisemmassa paikassa ja haluaa vaihtelua venäläiseen ruokaan, sen voi tehdä edullisesti Art Cafe Afrikassa [kartalla]. Viihtyisässä ravintolassa on sekä afrikkalainen, venäläinen, georgialainen että eurooppalainen menu. Esimerkiksi lohikeitto on maukas, sen saa suomalaisena tai tsaarilaisena versiona, eikä se maksa kuin 200 ruplaa.

Pietari on tunnettu myös monista sushi-ravintoloistaan. Sushia saa lukemattomia erilaisia, ja hintaluokkia on monenlaisia. Sushirullan, jossa on tuoretta lohta, saa edullisimmillaan noin 200 ruplalla.

Ruoka

Itse kokkailemalla pystyy venyttämänään budjettiaan huomattavasti. Keskustan kaduilla sijaitsevien Produkty -lähimarkettien sijaan on edullisempaa käydä isommissa supermarketeissa, kuten kauppakeskus Galerian [kartalla] ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevassa OKEI-supermarketissa tai esimerkiksi Aleksandra Nevskogo -metroaseman vieressä sijaitsevassa Prismassa [kartalla].

Lisäksi Pietarissa on paljon kauppahalleja ja ruokatoreja. Esimerkiksi Sennajan aukion vieressä on ruokatori Sennoi rynok [kartalla], jossa hedelmät, kasvikset, kuivatut hedelmät ja pähkinät maksavat murto-osan siitä, mitä marketeissa. Vieressä on myös kauppahalli, josta voi ostaa tuoreiden hedelmien ja vihannesten lisäksi venäläisiä liha-, kala- ja maitotuotteita sekä mausteita.

Kahvilat

Yksi pietarin erikoisuuksista ovat antikahvilat, joissa kahvin ja teen sijaan maksetaan siellä vietetystä ajasta. Antikahvilat ovat edullisia paikkoja viettää aikaa lautapelien, keskustelujen tai vaikka omien eväiden kera odotellessaan aamun ensimmäistä metroa illanvieton jälkeen.

Munkkeja
Noin 15 ruplan kappalehintaan myytävät tuoreet munkkirinkilät ovat niin budjettimatkailijan kuin paikallisenkin ykkösvälipala.

Anticafe Tsiferburg (ostoskeskus Passagen kolmannessa kerroksessa) [kartalla] on hipsterityyliin sisustettu iso antikahvila, jossa lämpimiä juomia ja keksejä voi nauttia lautapelien kera viikonloppuisin jopa aamuseitsemään saakka. Ensimmäinen tunti maksaa kaksi ruplaa minuutilta ja siitä eteenpäin yhden ruplan minuutilta. Kodikkaasta tunnelmasta voi nauttia myös antikahvila Radiolassa [kartalla].

Toinen paikallinen erikoisuus ovat munkkikahvilat. Bolšaja Konjušennajalla sijaitsee paikallisten suosima munkkikahvila Pyški [kartalla], jossa tarjoillaan tomusokerilla kuorrutettuja tuoreita munkkeja yksinkertaisen maitokahvin kera.

Matkustaminen edullisesti Suomesta Pietariin

LuxExpressiltä bussimatkan voi saada halvimmillaan 16 euron kampanjahintaan. Helsingin ja Pietarin välillä liikennöi myös muita linja-autoyhtiöitä, joilta lipun voi saada jopa halvemmalla. Esimerkiksi ExpressRTC ja AMGtravel tarjoavat minibussimatkoja 1 000 ruplan hintaan. Nopein ja vaivattomin matka Pietariin on VR:n Allegro-junalla. Budjettimatkailijalle sopinee myös Helsingistä lähtevä aamukuuden juna, jolla matka maksaa 39 euroa.

Liikkuminen edullisesti paikan päällä

Pietarissa on toimiva julkinen liikenne, joka sopii myös budjettimatkailijalle. Reitit ja kaupungin sisällä käytettävät kulkuneuvot selviävät helposti Google Mapsin reittihausta. Hinnat nousivat 2015 ruplan kurssisyöksyn takia kolmella ruplalla. Metromatka maksaa 31 ruplaa, ja linja-auto-, johdinbussi- ja raitiovaunumatkat maksavat 28 ruplaa.

marshrutka Pietarissa
Kaupungin reunamille ja metrojen ulottumattomiin matkattaessa marshrutka eli vakioreittiä ajava minibussi voi olla aikaa säästävä vaihtoehto.

Kaupungin reunamille ja metrojen ulottumattomiin matkattaessa marshrutka eli minibussi voi olla aikaa säästävä vaihtoehto, ja se maksaa 36 ruplaa. Minibussien reittejä voi tarkastella osoitteesta wikiroutes.info. Mikäli Pietarissa oleskelee useita päiviä, on suositeltavaa hankkia Podorožnik eli ladattava matkakortti, joka käy yksityisiä minibusseja lukuunottamatta kaikissa julkisissa kulkuvälineissä. Kun hankkii matkakortin, niin metromatkan hinta laskee ruplalla jokaista kymmentä matkaa kohden kuukaudessa, ja lisäksi välttää lippujonossa seisomisen.

Paikalliset taksit

Ulkona myöhään liikkuvan on ennemmin tai myöhemmin turvauduttava taksiin, sillä metro ei kulje klo 0.15 ja 5.30 välisenä aikana, bussit kulkevat öisin harvoin ja osa silloista on nostettu ylös, jolloin kulku toiselle saarelle vaikeutuu. Taksin saa tilattua Pietarissa nopeasti, eikä matka ole Suomen taksihintoihin verrattuna kallis.

Penninvenyttäjän kannattaa kuitenkin hankkia kielitaitoa sen verran, että voi turvautua paikallisten suosimaan, niin sanottuun lapataksiin, jossa matkan hinnan voi neuvotella etukäteen parhaimmillaan puoleen normaalista. Takseja on kaikkialla missä liikennettäkin, eli taksin saa keskustasta nopeasti ja tarjontaa on niin paljon, että tinkiä ei tarvitse kauaa. Tapana on, että kadun varteen mennään käsi ojossa alaspäin, ja kun taksi pysähtyy, hinta sovitaan ennen autoon istumista. Jos hinta ei käy, ei ole mitenkään tavatonta vain sulkea ovea sen kummempia neuvotteluja ja pysäyttää seuraava Lada. Kaupungin sisällä taksimatkan pitäisi saada 200–500 ruplan hintaan.

Yksin, kielitaidottomana, tuntemattomassa ympäristössä ja tuntemattoman kyydissä matkustamisessa on kuitenkin omat riskinsä. Omiin vaistoihinsa kannattaa yleensä luottaa ja olla hieman varuillaan. Tyypillinen lapataksin kuljettaja on kuitenkin puhelias paikallinen mies, joka on pienen lisätienestin tarpeessa.

Lisätietoa

Lähteitä ajankohtaisiin ja ilmaisiin tapahtumiin: https://vk.com/spbfree  |  http://kudago.com/spb/events/?only_free=y

Teksti: Antton Ikola
Kuvat: Michael Fludkov, Yahontow/Wikimedia, Antton Ikola, Artzzz/Dreamstime
2015/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti