Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pikaruokaravintola Kroshka Kartoshka
Kalliita, hyviä ruokia ja moitteetonta palvelua tarjoavia ravintoloita ei Nevski Prospektilla tarvitse etsiä kauan. Edullisesti voi syödä itsepalveluravintoloissa.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri Pietarissa

Pietarin ydinkeskustassa on paljon erilaisia ruokapaikkoja, joiden kirjo on yllättävän kansainvälinen ja taso hyvä. Nevski Prospektilla on paljon ravintoloita, ja parhaat apajat ruokailulle on tämän kadun varrella tai lähistöllä.

Ruokien joukossa on eniten venäläisiä ja Venäjän lähimaista kuten Georgiasta ja Uzbekistanista peräisin olevia. Pietarissa on paljon myös italialaisia ja aasialaisia ravintoloita, ja sieltä löytyy nykyään paljon hampurilaispaikkoja mutta myös paikallisia lettuja tarjoavia pikaruokaravintoloita. Juomarahoja Pietarissa voi jättää silloin kun on pöytiintarjoilu, hinta-laatusuhde on kohtuuhintaisissa ravintoloissa kohdallaan ja korteilla voi maksaa nykyään samalla tyylillä kuin muuallakin Euroopassa.

Pietarin parhaat ravintolaseudut

Pietarissa on paljon ravintoloita, ja niitä on erityisen paljon ytimessä, Nevski Prospektin varrella ja lähistöllä. Muita paikkoja, joissa on paljon valinnanvaraa ravintoloiden suhteen, ovat etenkin Heinätorin ympäristö, Moskovan-aseman ympäristö, Dostojevski-museon ympäristö ja Vasilinsaaren pääkadut, mutta muuallakin on keskitetysti ravintoloita.

Nevski Prospekt

Nevski Prospekt on Pietarin pääkatu, ja se on lähistöineen paras paikka paitsi viihtyä loman aikana ja myös löytää kelvollinen ravintola. Nevski Prospektin varrella voi syödä edullisesti itsepalveluravintoloissa, joista monet ovat erikoistuneet blineihin, salaatteihin ja muihin myös kasvissyöjille soveltuviin aterioihin. Kalliita, hyviä ruokia ja moitteetonta palvelua tarjoavia ravintoloita ei Nevski Prospektilla tarvitse etsiä kauan, ja etenkin sushia ja italialaisia ruokia tarjoavat ravintolat ovat melko yleisiä ja trenditietoisten suosiossa.

Nevski Prospektin varrella on myös runsaasti erilaisia pikaruokapaikkoja kuten blinejä, shavermaa (kebabeja), saslikkia, peruna-annoksia ja hampurilaisia myyviä ruokapaikkoja. Monet kahvilat tarjoavat ruokia, ja myös bar-, stolovaja-, traktir-, bistro- ja restoran-nimiset paikat myyvät ruokia. Monet Pietarin ravintolat ovat auki 11–23, mutta osa etenkin Nevskin varrella ja Sennajan lähistöllä sijaitsevista ruokapaikoista on auki 24 tuntia vuorokaudessa.

Kazanin tuomiokirkon ympäristö ja Gorohovaja

Nevskin varrella olevista alueista Kazanin tuomiokirkon ympäristö on yksi suurimman tutustumisen arvoisista. Täällä oleva Lomonosova on yksi yöelämän pääkallopaikkoja, ja sen vieressä olevan Gribojedovin kanavan rannalla [kartalla] on huomattava määrä erilaisia ravintoloita. Jonkin verran ravintoloita on myös kirkon toisella puolella, mutta siellä on enemmän tasokkaita ja jopa ylihintaisia ravintoloita, joissa tosin voi syödä hyvin ja tyylillä.

Hyvä katu tutustua monessa mielessä on Gorohovaja [kartalla], joka alkaa Amiraliteetilta ja joka jatkuu aina Heinätorin (Sennaja) tuntumaan. Sen varrella on melkoisesti mitä erilaisimpia ravintoloita, mutta etenkin lähellä Amiraliteettia ravintolat ovat pääasiallisesti turisteille suunnattuja. Ne ovat yleensä jonkin verran ylihintaisia mutta toisaalta niissä on takuuvarmasti englanninkieliset ruokalistat ja henkilökunta osaa englantia. Lähellä Sadovajan kulmausta ja Heinätoria Gorohovajalla on myös paljon ravintoloita, ja ne ovat paikallisille suunnattuja ja niiden joukossa on kaikille jotakin. Kadun varrella on eniten tarjolla venäläisiä ja sen lähialueita tulevia ruokia, aasialaisia ruokia ja kansainvälisiä ruokia kuten pihvejä ja hampurilaisia.

Moskovan-aseman ympäristö

Hyvä määrä kaikenlaisia ravintoloita Nevskin varrella ja lähistöllä on etenkin Moskovan rautatieaseman tienoilla eli Pl. Vosstánija -aukion ympäristössä [kartalla], ja myös Nevski Prospekt ennen ja jälkeen tämän aukion on ravintoloiden osalta suotuisaa maastoa. Tämä on yksi parhaita paikkoja suunnata nälkäisenä, ja jos on lähdössä junalla Moskovan suuntaan, kannattaa syödä muualla kuin aseman ravintoloissa, joista parhaat viime vuosina ovat kadonneet pikaruokapaikkojen tieltä.

Paljon ravintoloita, joiden joukossa on kebabpaikkoja, on sekä vastapäätä rautatieasemaa että Nevskin varrella matkalla kohti Aleksanteri Nevskin luostaria. Asemaa vastapäätä on useita itsepalveluravintoloita, joista osa on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, ja niihin kuuluvat vilkas Stolovaja Nr 1 ja Dinastia, joilla molemmilla on erityiset baarit ja baariosastot ja jotka molemmat ovat myös erinomaisia kahvittelupaikkoja.

Niiden vieressä on muitakin paikkoja, myös pöytiintarjoilupaikkoja, kuten italialainen ravintola ja useita kebabpaikkoja. Paikallinen kebab, joka tunnetaan nimellä Shaverma tai ShawarmaShaverma tai Shawarma, on melko maukasta ja erittäin edullista. Tarjolla on eniten kanakebabia, mutta myös lampaanlihakebabia on tarjolla. Monet kebabpaikat ovat avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, ja ne ovat myös hyviä paikkoja ryystää edullista olutta. Kebabpaikoista saa myös muita ruokia, etenkin falafelia ja grillilihoja.

Muutama ravintola on myös Nevskin kanssa samansuuntaisesti kulkevan kadun (1-Ya Sovetskaya Ulitsa) varrella, mutta se ei enää ole yhtä hyvä ravintolakatu kuin aikoinaan. Sen sijaan aseman ohi kulkeva, ärsyttävän vilkas Ligovsky [kartalla] on varteenotettava ravintolakatu aseman tämänpuoleisella laidalla. Tällä kadulla on useita kahviloita, muutama baari, pari itsepalveluravintolaa, uzbekistanilainen ravintola, sushi-ravintola ja muitakin ravintoloita.

Vladimirskaya-metroaseman tienoo

Dostojevskin kotitalo vetää puoleensa monia, ja jos tällä alueella sattuu olemaan nälkäisenä, on siellä hyviä ruokapaikkoja. Etenkin kauppahallin [kartalla] ympäristö on mielenkiintoista maastoa, ja kauppahallissa on kaupan hyviä pähkinöitä ja muita tuotteita. Hallin ohi kulkevilla kaduilla on useita kahviloita, blini-paikka Teremok, kebabpaikkoja ja kirkkoa vastapäätä myös Stolovaja Nr 1.

Heinätori
Heinätori eli Sennaja on erinomainen paikka majoittua loman ajaksi ja myös ruokailla.

Heinätori

Nevski Prospektista reilun kilometrin päässä eikä kovin kaukana Dostojevskin kotitalon ympäristöstä on Heinätori eli Sennaja, jolla on kolmen metrolinjan asemat. Se on erinomainen paikka katsella monenmoisia arkipäiväisiä ostoksia, majoittua loman ajaksi ja myös ruokailla. Myös sen varrella ja sen ohi kulkevilla kaduilla, joista Sadovaja on tunnetuin ja monipuolisin, on ravintoloita.

Pikaruokakojut ja ravintolat, joilla oli terassit, ovat viime vuosina totaalisesti kadonneet, ja nykyään Heinätori ei enää ole entisen kaltainen viihtymispaikka, jonne kannattaisi muualta kaupungista lähteä iltaa viettämään. Muutama terassi täällä vielä kesäaikaan on, ja niitä on eniten Moskovsky-valtakadun puoleisessa päässä [kartalla]. Tällä puolella myös Sadovajalla on useita ravintoloita, joiden joukossa on erityisen hyvä aasialainen ravintola Joly Woo, ja sitä vastapäätä on georgialainen ravintola Hotšu Hartšo. Aukion tällä puolella on myös Hesburgerin piste, ja toisella puolella Sadovajaa on Stolovaja Nr 1 ja kulman takana Moskovsky-kadulla toinen itsepalveluravintola. Aukion näissä osissa on myös kebabpaikkoja, ja lisää kaikenlaista löytyy kolmannelta Sennajan läpi kulkevalta kadulta, nimeltään Jefimova.

Jos lähtee Heinätorilta kävellen kohti Nevskiä ja Gostiny Dvoria, on lähellä aukiota muutama varteenotettava ruokapaikka. Teremokin piste (Sadovaja 32), sen vieressä erinomainen täysin perinteinen paikallinen munkki- ja kahvipaikkamunkki- ja kahvi ja vastapäätä niitä paljon kaikenlaista sushi-paikoista eteläamerikkalaiseen ravintolaan ja kebabpaikkoihin. Kaiken kaikkiaan tämä on yksi parhaita alueita löytää nopeasti baari, kahvila tai ravintola, mutta suuren luokan gourmet-elämyksiä täälläpäin on vähän.

Ravintola
Vasilinsaaren 6. ja 7. linjan tienoilla on mahdollista syödä paikallisia ruokia, lähialueiden ruokia, aasialaisia ruokia, italialaisia ruokia ja vastaan tulee muitakin ruokia.

Rautatieasemien ruokapaikat

Vielä muutama vuosi tai ainakin vuosikymmen sitten Venäjällä rautatieasemat olivat hyviä paikkoja nauttia tyypillisiä ja edullisia paikallisia ruokia. Nykyään varsinaiset asemaravintolat ovat myyneet sielunsa kansainväliselle kapitalismille, ja Pietarin rautatieasemilta ja etenkin Moskovan-asemilta löytyy lähinnä vain heikkotasoisia kansainvälisiä pikaruokia, kuten pitsoja, voileipiä ja hampurilaisia. Edelleenkin kuitenkin asemien ympäristössä on paljon autenttisia ruokapaikkoja ja terasseja, joilla voi ottaa juoman.

Baltian-aseman ympäristössä, jonne monet lähtevät uuden rautatiemuseon takia, on useita ruokapaikkoja. Niitä on etenkin aseman edustalla [kartalla], ja täällä voi syödä kebabia, blinejä ja muita ruokia, ja täällä on myös itsepalveluravintoloita, joihin kuuluvat Stolovaja Nr 1 ja Teremok.

Suomen asemankin (Finlyandsky Vokzal) ympäristössä on kaikenlaista, mutta lähinnä Ploshchad Lenina -metroaseman edessä ja samannimisen puistoaukion vieressä [kartalla], parin sadan metrin päässä itse rautatieasemast a

Vasilinsaari

Jos majapaikka on Vasilinsaarella tai sen syövereihin tulee muuten lähdettyä, on etenkin metroaseman ja kauppahallin [kartalla] ympäristössä ja välimaastossa paljon erilaisia ruokapaikkoja.

Eniten kaikenlaista on 6. ja 7. linjan (6-ya liniya ja 7-ya liniya) Vasileostrovskaya-metroaseman ja Bolšoi prospekt -kadun välillä [kartalla]. Täällä on mahdollista syödä paikallisia ruokia, lähialueiden ruokia, aasialaisia ruokia, italialaisia ruokia ja vastaan tulee muitakin ruokia. Myös 1. linja (1-ya liniya) [kartalla] on tunnettu ravintoloistaan, joissa on mahdollista haukata erinomaisia, kasvissyöjillekin maistuvia georgialaisia ruokia, ja kadulla on myös aasialaisia ravintoloita.

Pikaruokaketjut

Hyvä, riskitön ja edullinen tapa nauttia perinteisiä venäläisiä ruokia ja juomia ovat uudehkot pikaruokaketjut, joista monet myyvät blinejä eli lettuja niin makeina kuin suolaisinakin, salaatteja, keittoja, pääruokia ja jälkiruokia. Niistä saa myös erilaisia paikallisia juomia kuten kvassia (kotikaljaa), mors-mehua ja teelaatuja, joita saattaa olla kymmenittäin.

Chainaya Lozhka -ketjun ravintola
Chainaya Lozhka -pikaruokaketjun ravintoloista saa blineja, salaatteja ja teetä monissa eri mauissa.

Monissa pikaruokaketjujen pisteissä on kuvia sisältävä ruokalista, jota osoittamalla saa mitä haluaa, ja yhä useammassa on myös englanninkielinen ruokalista. Paikat pidetään erityisen siisteinä, asioiminen niissä on helppoa ja hyvän aterian juomineen ja jälkiruokineen saa helposti 200–400 ruplalla. Kaikista ketjubliniravintoloista ei saa alkoholia ruokajuomaksi.

Hyviä pikaruokaketjuja, joissa on itsepalvelu, ovat etenkin

  • Tšainaja ložka (Chainaya Lozhka) Blineja, salaatteja ja teelaatuja eri pisteissä, keskeisimmät osoitteissa Nevski Prospekt 44 (metro: Gostiny Dvor) ja 136 (metro Pl. Vosstaniya). “Teelusikalla” on pisteet myös Heinätorilla ja monessa muussa paikassa.
  • Teremok (Tepemok) Kioskeja ympäri kaupungin, esimerkiksi Gorkovskaya-metroaseman vieressä [kartalla], ja ketjulla on myös ravintoloita, kuten Sadovajan numerossa 32.

Itsepalvelupaikat (Stolovaja)

Pitkään vaikutti siltä, että neuvostoaikojen ulkonasyömisen kulmakivet eli stolovaja-itsepalveluravintolat olisivat katoamassa Pietarista kokonaan. Teremok- ja Tšainaja ložka -ketjuravintoloiden tarjonta korvasikin pitkään nuhjaantuneiksi käyneitä itsepalveluravintoloita, joita nykyään on kuitenkin taas entistä parempina ilmaantunut lähes kaikkialle Pietariin.

Itsepalveluravintolat ovat erinomaisia paikkoja maistella tyypillisiä venäläisiä ruokia: hinnat ovat edullisia, paikat ovat siistejä ja ruoat ovat maukkaita. Tarjolla on aina keittoja, lihoja, kalaa, blinejä, salaatteja ja kaikenlaisia juomia, niin että niissä viihtyvät niin kasvissyöjät kuin lihanystävätkin. Juomia on tarjolla monenmoisia, maidosta piimään ja mors-mehuun, ja yleensä stolovajat tarjoilevat ainakin olutta, joskus myös sitä terävämpiä. Juomat ovat edullisia, ja oluet maksavat niissä yleensä 130–200 ruplaa per puoli litraa. Stolovajat ovat erittäin hyviä niin lounaalle kuin illallisellekin, mutta monet niistä ovat avoinna jo aamutuimaan, ja ne ovatkin hyviä paikkoja syödä monipuolinen aamiainen. Entistä useampi Stolovaja on avoinna ympäri vuorokauden, joten nykyään niihin voi hyvin suunnata myös aamiaiselle.

Paras ketju jo nimensäkin puolesta on vuonna 2003 perustettu Stolovaja Nr 1, jolla on niin paljon pisteitä, että niihin ei voi olla törmäämättä. Nevskillä on piste numerossa 25, Sennajalla numerossa 6, Moskovan aseman vieressä osoitteissa Ligovsky 10 ja 43 ja monessa muussa paikassa. Ne ovat avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, ja niissä on myös hyvät juomat kefiiristä morsiin ja oluisiin.

Paljon muitakin itsepalveluravintoloita Pietarista löytyy, ja niitä tulee automaattisesti vastaan, kunhan vain kiinnittää huomiota sanaan “Cтоловaя” (lausutaan ”stalovaja”). Yksi melko hyvä itsepalveluravintola on Moikajoen rannalla, matkalla Amiraliteetilta kohti Sennajaa sijaitseva korkeatasoinen Cafe Stolovaja (Gorohovaja 17, avoinna ma–su 9–21) [kartalla].

Hyviä illallispaikkoja

Pietarissa on paljon hyviä ravintoloita, mutta niiden löytäminen noin vain saattaa olla hankalaa. Jos haluaa noin vain löytää tasokkaan illallispaikan, yksi hyvä alue suunnata on Nevski Prospekt lähikortteleineen Moikajoen ja Gribojedovin kanavan välimaastossa.

Hyvät apajat normaalia paremmalle illalliselle on Kazanin tuomiokirkkoa vastapäätä, jossa Nevskin toisella puolella on useiden hotellienkin suosima kävelykatu, Bolshaja Konjushennaja Ulitsa [kartalla]. Samansuuntaisesti sen vieressä kulkeva Malaja Konushennaja Ulitsa on sekin katu, jonka Nevskin kulmauksen tienoilta löytyy nopeasti tasokas ravintola. Ravintoloiden joukossa on monenmoista, ja täälläpäin voi syödä venäläisiä, aasialaisia, italialaisia ja muitakin ruokia.

Tasokas ravintola on Malaja Konjushennajan ja Nevskin kulmauksessa oleva Katyusha, joka tarjoaa venäläisiä ruokia.

Katyushan vieressä oleva Café Ukrop on toinen saman kadun tasokas venäläinen ravintola. Siellä on ruokia myös kasvissyöjille ja vegaaneille.

Jos haluaa muuta kuin venäläistä ruokaa, tarjoaa Namaste saman kadun varrella intialaisia ruokia, joista löytyy kaikenlaista kasvissyöjillekin.

Jos haluaa takuuvarmasti hyviä italialaisia ruokia, on Bolshaja Konjushennajalla oleva Amo Cucinare yksi näiden korttelien pidetyimpiä ravintoloita.

Jos haluaa ruokailla oikein hienossa ravintolassa muualla kaupungissa, voi katsoa TripAdvisorista hienoja ravintoloita.

Lisää asiaa Pietarin ravintoloista:

St Petersburg.com esittelee ravintoloita laidasta laitaan.

OpenTable esittelee ravintoloita ja antaa mahdollisuuden tilata etukäteen pöydän.

Kasvisruoat

Pietarissa on kasvissyöjille on melko hyvin ruokia tarjolla nykyään, ja siellä on paljon kasvisruokia aivan tavallisissakin ravintoloissa. Perinteisesti georgialaiset ravintolat, itsepalveluravintolat, intialaiset ravintolat, muut aasialaiset ravintolat ja italialaiset ravintolat ovat paikkoja, joissa on normaalia enemmän lihattomia ruokia. Jos mielii syömään hyviä kasvisruokia, on niitä tarjolla pelkästään kasvisruokia tarjoavissa ravintoloissa, aivan kuten vegaaneillekin soveltuvia ruokia.

Govinda-tyylisiä ruokia tarjoaa ravintolaketju Troitski Most, jolla on ravintoloita eri puolilla kaupunkia. Kätevin on Moikajoen rannalla numerossa 30 sijaitseva ravintola [kartalla]. Verkkosivuilla luetellaan ravintolat, joita on enää neljä, ja ne ovat kaikki avoinna klo 8.30–22.30.

Varsinaisista ravintoloista takuuvarmasti hyvä kasvisravintola on luovan nuorison keskuudessa suosittu Cafe Idiot (nab. Reki Moyki 82), josta saa myös liha- ja kalaruokia.

Lähellä Vladimirskaya-metroasemaa sijaitseva intialainen Kashmir (Bolshaya Moskovskaya 7) on hyvä paikka niille, jotka haluavat Nevskin kulmauksen lähellä intialaisen kasvisaterian.

Lähellä Kesäpuistoa sijaitseva Botanika (Pestelya 7) on monipuolinen ravintola, josta saa venäläisiä, intialaisia ja italialaisia kasvisruokia. Tästä Pietarin vanhimmasta kasvisravintolasta saa myös muualta tulevia ruokia, kuten Libanonista.

Happy Cow listaa kasvisravintoloita.

Hintataso

Pietarissa ravintolaruoat ovat ruplan kurssin kanssa tulleet takavuosia edullisemmiksi, mutta ruplahinnat ovat kuitenkin jonkin verran nousseet. Hinta-laatusuhde on viimeisen puolen vuosikymmenen aikana jälleen ottanut jättiharppauksia eteenpäin, ja Pietarista voi oikeastaan jo alkaa puhua kulinaristisena keskuksena.

Kebab-ravintola Sennaja-aukiolla
Edullisinta on ruokailla itsepalveluravintoloissa, joissa täyden aterian saa 300–500 ruplalla, ja kebabpaikoissa, joista rullakebabin saa alkaen 200 ruplalla ja kebab-lautasen saa 300–400 ruplalla.

Hinnat ovat Pietarissa aivan toista luokkaa kuin monessa muussa metropolissa, ja siellä voi niin halutessaan syödä kaikki ateriat edullisesti. Itsepalveluravintolassa nautittu aamiainen maksaa 150–400 ruplaa juomineen. Lounaan saa lähes kaikkialta, myös tasokkaista paikoista 300–500 ruplalla. Illalliseen voi kulua hienoissa ravintoloissa huomattavasti enemmän mutta 1000–1500 ruplalla saa kyllä erittäin tasokkaan illallisen juomineen. Edullisinta on ruokailla itsepalveluravintoloissa, joissa täyden aterian saa 300–500 ruplalla, ja kebabpaikoissa, joista rullakebabin saa alkaen 200 ruplalla ja kebab-lautasen saa 300–400 ruplalla.

Ruokajuomat ovat melko edullisia, ja puoli litraa paikallista olutta saa 120–160 ruplalla. On myös paikkoja, joissa olut maksaa 160–250 ruplaa, mutta ne ovat yleensä pienpanimo-oluita.

Ennen matkaan lähtemistä ruplan kurssin voi katsoa XE:stä.

Maksutavat

Halvimmissa ravintoloissa saattaa käydä vain käteinen, mutta nykyään myös itsepalveluravintolat, kuten Sennajan kebabpaikat, ottavat vastaan kortteja, joista Visa ja Mastercard ovat yleisimpiä. Normaalit ravintolat ottavat vastaan luottokortteja tietenkin nekin, mutta käteisellä liikkeellä olevan on hyvä pitää mielessä, että Venäjällä vain rupla on laillinen valuutta eikä euroja saa edes ottaa vastaan ravintoloissa tai liikkeissä.

Juomaraha

Juomarahoja jätetään Pietarissa vähän, mutta ravintoloissa, joissa palvelu on erityisen ystävällistä, asiantuntevaa ja kielitaitoista, on hyvä jättää 5–10 % laskun loppusummasta tarjoilijalle. Tippejä ei kannata lisätä korttimaksuun vaan antaa se erikseen käteisenä, sillä muuten verottaja nappaa siitä osansa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti