Booking.com
Pikaruokaravintola Kroshka Kartoshka
Nevski prospekt -katu lähistöineen on paras paikka paitsi tehdä ostoksia myös löytää kelvollinen ravintola, vaikkakaan ei välttämättä budjettimatkaajalle.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri Pietarissa

Tällä sivulla pohditaan ensin, miltä Pietarin seuduilta voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia vaihtoehtoja on tarjolla kasvisruoan ystäville tai tyypillisestä venäläisestä ruoasta kiinnostuneille. Tämän jälkeen tutustutaan tarkemmin venäläiseen ruokaan kuten keittoihin, pelmeneihin, blineihin ja tavallisiin ruokajuomiin. Lopuksi valaistaan Pietarin hintatasoa, maksutapoja ravintoloissa ja tippauskulttuuria.

Pietarin parhaat ravintolaseudut

Nevski prospekt

Nevski prospekt -katu lähistöineen on paras paikka paitsi tehdä ostoksia myös löytää kelvollinen ravintola. Nevski prospektin varrella voi syödä edullisesti itsepalveluravintoloissa, joista monet ovat erikoistuneet blineihin, salaatteihin ja muihin myös kasvissyöjille soveltuviin aterioihin. Kalliita, hyviä ruokia ja moitteetonta palvelua tarjoavia ravintoloita ei Nevski prospektilla tarvitse etsiä kauan, ja etenkin sushia ja italialaisia ruokia tarjoavat ravintolat ovat melko yleisiä ja trenditietoisten suosiossa.

Nevski prospektin varrella on myös runsaasti erilaisia pikaruokapaikkoja kuten blinejä, shavermaa (kebabeja), saslikkia, peruna-annoksia ja hampurilaisia myyviä ruokapaikkoja. Monet kahvilat tarjoavat ruokia, ja myös bar-, stolovaja-, traktir-, bistro- ja restoran-nimiset paikat myyvät ruokia. Monet Pietarin ravintolat ovat auki 11-23.00, mutta osa etenkin Nevskin varrella ja Sennajan lähistöllä sijaitsevista ruokapaikoista on auki 24 tuntia vuorokaudessa.

Liikenteen solmukohdat

Nevski prospektin lisäksi sellaiset liikenteen solmukohdat kuin Heinätori (Sennaja) ovat hyviä tienoita löytää ruokapaikka - Sennaja on täynnä normaaleja ravintoloita, pikaruokaravintoloita, ruokakojuja ja itsepalveluravintoloita. Täältä saa erityisen hyvin saslikkia, kebabia ja muita vastaavia itämaistyyppisiä ruokia. Ne ovat edullisia, niin että aterian saa 200-400 ruplalla, ja kaikilla paikoilla on kesäterassit, joilla on elävää musiikkia kesäiltaisin. Sennajan ympäristössä on paljon erilaisia ruokapaikkoja, myös korkeatasoisia. Normaalia parempia, georgialaisia ruokia tarjoaa Hotšu Hartšo (Sadovaya 39), jonka bravuureihin kuuluu hartšo-lammaskeitto, jonka kanssa on hyvä ottaa hatšapuri-leipää.

Hyvä määrä kaikenlaisia ravintoloita on myös Moskovan rautatieaseman tienoilla Pl. Vosstánija -aukion lähettyvillä [kartalla], ja myös Nevski prospekt ennen ja jälkeen tämän aukion on ravintoloiden osalta suotuisaa maastoa.

Ravintola
Vasilinsaaren 6. ja 7. linja tarjoavat huomattavan määrän monenlaisia ravintoloita blinipaikoista italialaisiin.

Vasilinsaari

Hyvä ruokailupaikka on myös Vasilinsaari, missä 6. ja 7. linja (6-ya liniya ja 7-ya liniya) Vasileostrovskaya -metroaseman ja Bolšoi prospekt -kadun välillä [kartalla] tarjoavat huomattavan määrän monenlaisia ravintoloita, blinipaikoista italialaisiin. Myös 1. linja (1-ya liniya) [kartalla] on tunnettu ravintoloistaan, joissa on mahdollista haukata erinomaisia, hyvin kasvissyöjillekin maistuvia georgialaisia ruokia.

Rautatieasemien ruokapaikat

Hyvä vinkki pienellä matkakassalla liikkeellä oleville ja niille, jotka haluavat nähdä aitoa paikallista meininkiä, on suunnata kahville, teelle, oluelle tai aterialle yhdelle Pietarin monista rautatieasemista. Esimerkiksi Baltian aseman [kartalla] edessä on kesäterasseja, joilla voi särmiä olutta parilla eurolla per puoli litraa, ja siinä on myös lukuisia kebab-ravintoloita ja muitakin ruokapaikkoja, joissa voi syödä edullisesti.

Itse asemilla on niilläkin aina hyvät puhvetit, kahvilat ja ravintolat, joissa on edullista. Upea Vitebskin asema [kartalla] on esimerkiksi tässä mielessä vierailun arvoinen. Moskovan asema [kartalla] on sekin paikka, jossa on kaikenlaisia ruoka- ja juomapaikkoja, etenkin sen sisäpihalla. Suomen asemankin ympäristössä on kaikenlaista, mutta lähinnä Ploshchad Lenina -metroaseman edessä [kartalla], parin sadan metrin päässä itse rautatieasemata

Kasvisruoat

Kasvissyöjille on melko hyvin ruokia tarjolla nykyään. Govinda-tyylisiä ruokia tarjoaa ravintolaketju Troitski Most, jolla on ravintoloita eri puolilla kaupunkia. Kätevin on Moikajoen rannalla numerossa 30 sijaitseva ravintola [kartalla]. Keskustassa toinen hyvä piste on osoittessa Zagorodnyi pr. 38 [kartalla], joka sijaitsee lähellä Dostoyevskaya -metroasemaa. Vasilinsaarella on myös piste osoitteessa 6. Linja 27 (6-ya liniya 27), aivan metroaseman vieressä, ja Koivusaarella on piste osoitteessa Kamennoostrovsky pr 9/2 (metro: Gorkovskaya). Ketjun pisteet ovat avoinna päivittäin klo 9-23.

Varsinaisista ravintoloista luovan nuorison keskuudessa suosittu Cafe Idiot (nab. Reki Moyki 82), josta saa myös liha- ja kalaruokia, lähellä Vladimirskayan metroasemaa sijaitseva intialainen Kashmir (Bolshaya Moskovskaya 7) ja lähellä Kesäpuistoa sijaitseva Botanika (Pestelya 7) ovat hyviä ravintoloita niille, jotka haluavat herkutella lihattomilla aterioilla.

Lisätietoa: Happy Cow -sivusto esittelee Pietarin kasvisravintoloita.

Chainaya Lozhka -ketjun ravintola
Chainaya Lozhka -pikaruokaketjun ravintoloista saa blineja, salaatteja ja teetä monissa eri mauissa.

Pikaruokaketjut

Hyvä, riskitön ja edullinen tapa nauttia perinteisiä venäläisiä ruokia ja juomia ovat uudehkot pikaruokaketjut, joista monet myyvät blinejä eli lettuja niin makeina kuin suolaisinakin, salaatteja, keittoja. Niistä saa myös erilaisia paikallisia juomia kuten kvassi-kotikaljaa, mors-puolukkamehua ja teelaatuja, joita saattaa olla kymmenittäin.

Monissa pikaruoketjujen paikoissa on kuvia sisältävä ruokalista, jota osoittamalla saa mitä haluaa, ja yhä useammassa on myös englanninkielinen ruokalista. Paikat pidetään erityisen siisteinä, asioiminen niissä on helppoa ja hyvän aterian juomineen ja jälkiruokineen saa helposti 200-300 ruplalla. Kaikista ketjubliniravintoloista ei saa alkoholia ruokajuomaksi.

Hyviä pikaruokaketjuja, joissa on itsepalvelu, ovat etenkin

  • Tšainaja ložka (Chainaya Lozhka) Blineja, salaatteja ja teelaatuja eri pisteissä, keskeisimmät osoitteissa Nevski prospekt 44 (metro Gostinyy dvor) ja 136 (metro Ploshchad Vosstaniya)
  • Teremok (Tepemok) Kioskeja ympäri kaupungin, esimerkiksi Gorkovskaya-metroaseman vieressä [kartalla].

Stolovaja-itsepalvelupaikat

Pitkään vaikutti siltä, että neuvostoaikojen ulkonasyömisen kulmakivet eli stolovaja-itsepalveluravintolat olisivat katoamassa Pietarista kokonaan. Teremok- ja Tšainaja ložka -ketjuravintoloiden tarjonta korvasikin pitkään nuhjaantuneiksi käyneitä itsepalveluravintoloita, joita nykyään on kuitenkin taas entistä parempina ilmaantunut lähes kaikkialle Pietariin.

Stolovaja-itsepalveluravintolat ovat erinomaisia paikkoja maistella tyypillisiä venäläisiä ruokia: hinnat ovat halpoja, paikat ovat siistejä ja ruoat ovat maukkaita. Tarjolla on aina keittoja, lihoja, kalaa, blinejä, salaatteja ja kaikenlaisia juomia, niin että niissä viihtyvät niin kasvissyöjät kuin lihanystävätkin. Juomia on tarjolla monenmoisia, maidosta piimään ja mors-puolukkamehuun, ja yleensä stolovajat tarjoilevat ainakin olutta, joskus myös sitä terävämpiä. Juomat ovat edullisia, ja oluet maksavat niissä usein alle 100 ruplaa per puoli litraa. Stolovajat ovat erittäin hyviä niin lounaalle kuin illallisellekin, mutta monet niistä ovat avoinna jo aamutuimaan, ja ne ovatkin hyviä paikkoja syödä monipuolinen aamiainen.

Stolovajoja on ympäri kaupungin. Nevski prospektin varrella niitä ei juuri ole, mutta aivan sen lähistöllä niitä tulee vastaan. Yksi aivan Nevskin vieressä on Palatsiaukiolta, Talvipalatsin edustalta johtavan Bolšaya Morskaya -kujan varrella [kartalla]. Tämä paikka mainostaa itseään ravintolana, jolla on "sosialistiset hinnat". Toinen lähellä Nevskiä sijaitseva korkeatasoinen itsepalveluravintola on Cafe Stolovaya (Gorokhovaya 17, avoinna ma-su 9-21) [kartalla] Moika-joen kulmauksessa. Lisäksi aivan Nevskin kulmauksessa, Kazanin katedraalin vieressä on stolovaja [kartalla], josta saa erityisen maukkaita aamiaisia jokaisena viikonpäivänä mutta tietenkin myös muita ruokia.

Hyviä illallispaikkoja

Pietarissa on paljon hyviä ravintoloita, mutta niiden löytäminen noin vain saattaa olla hankalaa. Hyvä paikka nauttia tyypillinen venäläinen ateria hienoissa puitteissa on lähellä Mariinskin teatteria sijaitseva Sadko (ul. Glinki 2, metro Spasskaya/Sadovaya/Sennaya ploshchad). Nevski prospektin toisella puolella, lähellä talvipalatsia sijaitsee Pietarin viiden parhaan ravintolan joukkoon valittu PMI (nab. Reki Moyki 7), jossa on tarjolla on koristeellisia, näyttäviä annoksia. Uutta venäläistä ruokakulttuuria edustaa Kokoko (Nekrasova 6), jossa on luvassa näyttäviä, paikallisista aineksista valmistettuja annoksia. Uzbekistanilaisia ruokia voi kätevästi herkutella samalla seudulla 1001 yön ravintolassa (Millionnaya 21).

Petrogradskaja-kaupunginosassa hyvä paikka kaukasialaisille aterioille on Vostotšnyi ugolok (Gorokhovaya 52). Vasilinsaarella sijaitsee yksi kaupungin pidetyimmistä illallispaikoista, Cafe Abajour (9. Linja 20) (9-ya liniya 20), ja illallinen siellä on huippuluokan unohtumaton kokemus. Näihin ravintoloihin on hyvä aiemmin päivällä tai jo edellisenä päivänä käydä tekemässä pöytävaraus, etenkin vilkkaina matkustusaikoina (touko-elokuu, joulukuu ja tammikuun ensimmäinen viikko).

Ravintololistoja

Lisää ravintoloita listataan esimerkiksi näillä sivustoilla:
TripAdvisor-sivuston käyttäjät rankkaavat Pietarin ravintoloita
Saint-petersburg.com -sivuston ravintolalista

Tyypillisiä venäläisiä ruokia

Pietarissa tarjolla on pääosin venäläisiä ruokia, joskin aasialaiset, italialaiset ja muualta entisen Neuvostoliiton alueelta tulevat ateriat ovat melko helposti saatavilla. Monet aasialaiset ja italialaiset ravintolat ovat kalliita, jopa ylihintaisia, samoin kuin irlantilaisten ja englantilaisten pubien tarjontakin. Pietarissa onkin parasta pitäytyä venäläisissä tai muissa entisen Neuvostoliiton alueen ruoissa, sillä ne ovat erittäin maukkaita ja monipuolisia ja niiden hinta-laatusuhde on yleensä hyvä.

Kalakeittoa
Kalakeittoa, salaattia ja mors-puolukkamehua venäläiseen tapaan.

Tyypillisiä venäläisiä ruokia ovat keitot, salaatit, blinit eli letut ja lihasta tai kalasta valmistetut pääruoat. Tilliä, perunaa, kermaviiliä ja suolaa käytetään ruoissa melkoisesti, ja etenkin kermaviiliä syödään niin makeiden kuin suolaistenkin ruokien kanssa. Salaatitkin saattavat olla raskaamman puoleisia, joskin hapankaalisalaatti on usein kevyempää mutta saattaa silti sisältää suolaa.

Keitot

Keitoista borssi on muuallakin maailmassa tunnettua. Borssikeitto valmistetaan yleensä lihasta, punajuuresta, perunasta, porkkanasta, kaalista ja muista vihanneksista - joskin borssi muistuttaa pyttipannua siinä mielessä, että siihen voi laittaa miltei mitä tahansa. Toinen suosittu keitto on seljanka eli eri lihoista valmistettu lämmin keitto, jossa on yleensä suolakurkkua, oliiveja ja mausteita. Marsalkka Mannerheimin suosikkiruokiin kuului kalaseljanka, joka on nimensä mukaisesti kirpeän makuista kalakeittoa. Uha-kalakeitto on myös suosittu keitto, jossa on yleensä lohta, perunaa, porkkanaa, sipulia ja mausteita. Myös muita keittoja saattaa Pietarin ravintoloissa tulla eteen.

Pelmenit ja kaalikääryleet

Pelmenit ovat raviolin kaltaisia: ne ovat yksinkertaisesti taikinapalloja, joiden sisään on laitettu jauhelihaa. Ne ovat parhaimmillaan erilaisten kastikkeiden kera, ja kastikkeet voivat olla vaikkapa majoneesikastiketta, tomaattikastiketta tai sienikastiketta. Kaalikääryleet eli golubtsi on myös suosittu ruokalaji, mutta ainakin kotona niiden tekeminen säästetään yleensä juhlapyhiin tai muihin erityistilaisuuksiin.

Blinit

Blinit eli letut ovat suosittuja, ja niitä on kaupan miltei joka korttelissa, ja toisin kuin kotimaisissa ravintoloissa, niitä on tarjolla muillakin täytteillä kuin kaviaarilla. Pietarilaisten suosimia täytteitä ovat peruna ja jauheliha tai hapankaali ja kananmuna, mutta eri ketjuilla on eri suosikkeja, ja miltei mitä tahansa makuja tulee vastaan. Makeilla täytteillä täytettyjäkin blinejä on monenlaisia. Suosittuja pietarilaisten keskuudessa ovat etenkin mansikkahillolla makeutetut, mutta makeita lettujakin on monenmoisia.

Ruokajuomat

Ruokajuomista yleisimpiä ovat tee, piimä, mors-puolukkamehu, kvassi-kotikalja ja olut. Viiniä juodaan harvemmin ruokajuomana, mutta jos juodaan, niin lähinnä kaupungin vähän paremmissa ravintoloissa. Olutta on hyvin tarjolla ruokapaikoissa, ja se onkin monissa paikoissa suosituin juoma, jota jäädään lipittelemään pitkäänkin aterian päätteeksi. Etenkin kebab-paikat ovat hyviä olutpaikkoja, samoin stolovaja-itsepalveluravintolat ja muut perustason ravintolat. Oluen hintahaitari on suuri, ja puoli litraa voi maksaa mitä tahansa 80 ruplan ja 200 ruplan välillä, mutta irlantilaisissa ja englantilaisissa pubeissa ja hienoissa ravintoloissa olut voi olla käsittämättömän kallista, niin että siitä saa pulittaa 10 euroa ja ylikin per puoli litraa.

Kebab-ravintola Sennaja-aukiolla
Edullisimpia ruokapaikkoja ovat teetä tarjoavat itsepalvelupaikat, stolovajat ja kebabia ja muita pikaruokia tarjoavat ravintolat, joita on erityisen hyvin Sennaja-aukiolla.

Lisätietoa: Venäläisiä ruokia ja reseptejä (suomeksi)

Hintataso

Pietarissa on valtava hintahaitari, niin että siellä voi itsepalveluravintolassa syödä alkaen parilla eurolla, mutta toisaalta siellä on etenkin Nevski prospektin varrella ravintoloita, joissa 30 euroa kuluu helposti yhteen ateriaan. Edullisimpia ruokapaikkoja ovat teetä tarjoavat itsepalvelupaikat, stolovajat ja kebabia ja muita pikaruokia tarjoavat ravintolat, joita on erityisen hyvin Sennaja-aukiolla. Kalleimpia ravintoloita ovat trendikkäät italialaiset ja japanilaiset ravintolat, joiden suurin suosio tosin alkaa olla ohi.

Uusin suuntaus Pietarissa ovat maailmalla oppinsa saaneiden venäläisten kokkien avaamat hintavat ja suositut ravintolat, jotka viime aikoina ovat alkaneet tehdä klassisia venäläisiä annoksia ja myös uudenlaisia venäläisiä fuusioruokia. Nykyään Pietarissa siis voi syödä pikkurahalla, mutta sieltä löytyy herkkuja, jotka kelpaavat kaikkein vaateliaimmillekin.

Maksutavat

Halvimmissa ravintoloissa saattaa käydä vain käteinen, mutta nykyään stolovajat ja muut itsepalveluravintolat, kuten Sennajan kebab-paikat, ottavat vastaan kortteja, joista Visa ja Mastercard ovat yleisimpiä. Normaalit ravintolat ottavat vastaan luottokortteja tietenkin nekin, mutta käteisellä liikkeellä olevan on hyvä pitää mielessä, että Venäjällä vain rupla on laillinen valuutta eikä euroja saa edes ottaa vastaan ravintoloissa tai liikkeissä.

Juomaraha

Juomarahoja jätetään vähän Pietarissa, mutta hienoissa ravintoloissa, joissa palvelu on asiantuntevaa ja kielitaitoista, on hyvä jättää 5-10 % laskun loppusummasta tarjoilijalle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/10

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti