Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kieltotaulu
Venäjälle matkustaminen ei enää ole sen vaarallisempaa kuin muissakaan maissa vierailu.

Turvallisuus

Pietari kuten muukin Venäjä on nykyään turvallinen ja toimiva matkakohde, josta ystävälliset ja avuliaat paikalliset tekevät entistäkin turvallisemman ja toimivamman. Mitään uhkia Venäjälle ja etenkään Pietariin matkustavalla ei ole tiedossa, ja Pietarissa on ainakin viikonloppuöisin huomattavasti rauhallisempaa ja turvallisemman oloista kuin Suomen suurten kaupunkien keskustoissa. Humalaisia tai muita järjestyshäiriöitä ei katukuvassa näy, kerjäläiset ovat hyvin harvinaisia ja ainoita ärsykkeitä voivat olla jotkut palvelukyvyttömät työntekijät, joita voi tulla vastaan kioskeissa, kaupoissa tai ravintoloissa. Pietarissa ei tarvitse olla huolissaan turvallisuudestaan tai rikollisuudesta, ja siellä voi rauhassa keskittyä lomailuun ja kaupunkiin tutustumiseen.

Terrorismi ja terrori-iskut

Yksi suurimpia huolenaiheita Pietarissa ovat viime vuosina olleet terrori-iskut, joita tosin ei ole kovin montaa onnistuttu tekemään. Viimeisin isku oli metrossa huhtikuussa 2017, mutta venäläiseen tyyliin iskun ei annettu liikaa häiritä ja metroliikenne palautui normaaliksi jo saman päivän aikana.

Terrori-iskut ovat olleet Venäjälläkin kaiken kaikkiaan aika harvinaisia, eikä niitä tarvitse kaupungissa ollessa pelätä. Yksi seuraus iskuista on ollut se, että turvatoimet ovat tiukentuneet. Kun esimerkiksi siirtyy Suomen asemalta metroon laukkujen kanssa, ne läpivalaistaan. Jos turvamiehet tai muut metron työntekijät viittoilevat tai sanovat jotakin, johtuu se siitä, että ko. henkilö halutaan muutaman sekunnin kestävään turvatarkastukseen, jossa laukut läpivalaistaan. Samaa on odotettavissa muilla metroasemilla, jos mukana on mitään selkäreppua suurempaa, ja joihinkin muihin paikkoihin, kuten rautatieasemille menevän on aina mentävä turvatarkastuksesta läpi. Näin ollen Pietarissa lomailevan ei kannata kuljettaa paljon tavaraa mukanaan.

Metro

Metrossa on turvatarkastusten ohella muutama asia, joka kannattaa ottaa huomioon.

Metroasemat ovat liejuisen maaperän takia syvällä, usein noin 80 metrin syvyydessä, ja rullaportaat ovat päätähuimaavan pitkiä. Rullaportaiden alapäässä on aina henkilö, joka tarkkailee ihmisten käyttäytymistä, sillä jonkun loukkaantuminen tai metroaseman sulkeminen tai ruuhkautuminen pilaisivat kaikkien päivän. Tilannetta tarkkaileva henkilö voi kovaäänisen kautta herkästi laittaa ihmisiä ojennukseen, ja on tärkeää ettei rullaportaissa istu, seisoo aina oikealla puolella niin että muut voivat mennä halutessaan ohi ja pitää lapsista erityistä huolta. Hissejä ei yleensä ole, ja lapset tulee ottaa pois rattaista.

Metroasemat ovat hyvin vilkkaita viikolla noin klo 8–10 ja klo 16–18 ja kenties muinakin aikoina, ja vaikka junia tulee alle minuutin välein, ovat tungokset suuria. Näin ollen metroa ei kannata käyttää kuin hätätapauksessa näihin aikoihin.

Liikenne

Liikkuminen Pietarissa tuntuu monesta ongelmalliselta jo ennen matkaan lähtöä, sillä kaupunki on suuri ja kyrilliset aakkoset kaduilla ja metrossa arveluttavat monia. Nykyään kuitenkin Pietarin keskustassa ja jopa sen ulkopuolella monet katukyltit on kirjoitettu myös latinalaisin kirjaimin. Sama pätee nykyään metrossa, missä ei tule hankaluuksia löytää asemaa ilman kyrillisten aakkosten tuntemusta.

Liikenneruuhkia esiintyy Pietarissa maanantaista perjantaihin aamusta myöhään iltaan, ja etenkin Nevski Prospekt on auttamattoman tukossa miltei mihin aikaan tahansa. Liikennekulttuuri on kuitenkin Pietarissa kehittynyt viime vuosina melkoisesti, ja tiet on varsin helppo ylittää. Autoilijat ovat kohtalaisen huomaavaisia, ja sekä liikennevaloja että jalankulkijoita suosivia kadun ylityspaikkoja on keskustan alueella melkoinen määrä.

Hygienia ja yleinen siisteys

Pietari on kaikin tavoin siisti kaupunki, jonka hygieniataso on aivan sama kuin muuallakin. Kadut ovat kuopattomia ja tasaisia, kaupungissa on siistiä ja erilaiset työntekijät näkevät jatkuvasti vaivaa sen eteen, että kaikki on siistiä ja toimivaa. Tämä pätee myös laitakaupunkiin, mutta etenkin Pietarin ydin Nevski Prospektin ympäristössä on siisti, turvallinen ja toimiva paikka viettää aikaa.

Ennen wc:n löytäminen Pietarista saattoi olla hankalaa, ja vessat olivat usein epäsiistejä eikä paperista ollut kuultukaan. Tämäkin on Pietarissa viime vuosina täysin muuttunut, ja nykyään miltei minkä tahansa nähtävyyden kuten kirkon tai palatsin ulkopuolella on sekä miehille että naisille omat vessansa, jotka ovat siistejä ja joissa käyminen maksaa muutaman kymmenen ruplaa. Miltei minkä tahansa ravintolan, kahvilan, baarin tai muun paikan kuten museon vessat ovat nykyään uskomattoman siistejä - usein siistimpiä kuin vastaavissa paikoissa kotimaassa.

Hygieniataso ravintoloissa, baareissa ja jopa katujen ruokakojuissa ei nykyään Pietarissa poikkea millään tavalla kotimaan tasosta. Venäjä on ottanut ruoan hygieniassa käyttöön EU:n standardeja, ja ruokamyrkytykset ovat nykyään yhtä harvinaisia kuin Suomessakin. Toki tervettä talonpoikaisjärkeä kannattaa käyttää tässäkin asiassa eikä mitä tahansa kannata suuhunsa pistää, mutta mitään erityistä syytä huoleen ei ole.

Yksi asia Pietarissa kuitenkin vielä pätee - vesijohtovettä ei kannata juoda. Siinä olevat bakteerit, joita voi huonolla tuurilla sattua suuhun, saattavat aiheuttaa pahoja, usein matkan pilaavia ongelmia. Pullovettä on kaikkialla, sitä saa todella edullisesti katumyyjiltä joka korttelista, ja valintamyymälöissä vettä saa pari kolme litraakin samalla hinnalla. Hampaat voi huoletta pestä vesijohtovedellä, eikä veden käyttämisestä hampaiden pesemiseen pitäisi tulla lapsillekaan ongelmia.

Rahanvaihto ja maksaminen

Rahanvaihto tapahtuu Pietarissa helposti vaikkapa Nevski Prospektin varrella olevissa monissa eri rahanvaihtopisteissä. Vaihtokurssit eivät olennaisesti poikkea toisistaan, ja suurin haaste on löytää paikka, joka ei ota liikaa välityspalkkiota. Hyvä välityspalkkio on noin 30 ruplaa, mutta nykyään välityspalkkiota ei ole yhtä usein kuin ennen. Rahan vaihtaminen Pietarissa tulee vähintään 10 % edullisemmaksi kuin kotimaan pankeissa ja vaihtopaikoissa, ja se on saman verran halvempi myös verrattuna junissa kiertäviin valuutanvaihtokärryihin.

Yliveloitus oli aikoinaan Pietarissa ongelma, mutta nykyään vaihtorahat tulevat aina säntillisesti takaisin eikä näitä ongelmia luulisi tulevan. Joissain turistipaikoissa saatetaan yrittää ehkä pitkittää vaihtorahan tuomista edelleenkin jonkin aikaa niin että turisti kyllästyisi ja lähtisi pois, mutta tämäkin tuntuu olevan harvinaista. Luottokortilla maksetaan yleensä niin, että kortti ei häivy käsistä. Mitään sen suurempia ongelmia kuin muuallakaan ei maksukorttien, maksamisen tai rahanvaihdon kanssa ole luvassa.

Rikollisuus ja poliisit

Rikollisuus on Venäjällä ja etenkin sen suurien kaupunkien keskustoissa vähentynyt huomattavasti viime vuosikymmenten aikana, eikä siellä tarvitse pelätä rikollisuutta yhtään sen enempää kuin muuallakaan Euroopassa.

Pietarin keskusta on Nevski Prospektin johdolla vähintäänkin yhtä turvallinen oleskelupaikka kuin vaikkapa Helsingin keskusta, eikä siellä ole hankaluuksia luvassa. Erotuksena kotimaahan voi kuitenkin todeta sen, että humalaisia ei Pietarin keskustassa näy. Etenkin nuoriso on käytöstavoiltaan moitteetonta, eikä Pietarissa tarvitse pelätä joutuvansa esimerkiksi nuorisojengin hakkaamaksi. Myös kerjäläiset puuttuvat Pietarin keskustasta nykyään miltei tyystin, ja niiden sijalle on tullut mitä erikoisimpia asioita myyviä kaupustelijoita, samoin kuin äänekkäästi etenkin turistikierroksia mainostavia myyjiä.

Pietarin pääkatu Nevski Prospekt on paikka, josta löytyy koko elämän kirjo suuren osan vuorokaudesta, joten siellä liikkuu myös huijareita ja varkaita. Rahojaan ei kannata näyttävästi levitellä tai laskeskella kadun varrella, sillä tämä saattaa herättää vääränlaisten henkilöiden kiinnostuksen. Koskaan ei myöskään ole hyvä idea näyttää liian turistilta tai etenkään hukassa olevalta turistilta. Meininki kadun varrella on päiväsaikaan kuitenkin leppoisa, eikä esimerkiksi takavuosina pahamaineiseksi tulleita orpolaumoja siellä enää liiku - eikä niitä näy muuallakaan kaupungissa. Kulkukoiria on laitakaupungillakaan hyvin vähän jos lainkaan.

Illan pimetessä meininki saattaa Pietarin monilla kaduilla muuttua, mutta Nevski Prospekt ja sen sivukadut pysyvät vilkkaina normaaleina iltoina aina klo 21–22 asti ja monet kaupat ovat auki vähintään yhtä myöhään, osa vuorokauden ympäri. Öiseen aikaan kannattaa olla tarkempi siitä, millä kaduilla liikkuu, joskin ongelmia ei normaalilla talonpoikaisjärjellä varustetulle henkilölle silloinkaan tule. Autioita katuja, pimeitä puistoja ja keskustan laitaosien kujia kannattaa vältellä, eikä yksinään kannata vaellella puoliyön jälkeen juuri muualla kuin Nevski Prospektilla ja sen välittömässä läheisyydessä.

Kuten muuallakin lomaillessa kannattaa myöhäisen baari- tai teatteri-illan jälkeen ottaa taksi tai valita illanviettopaikka majapaikan läheltä. Takseja, jotka odottelevat yökerhojen ulkopuolella, on syytä vältellä. Taksit kannattaa tilauttaa luotettavilta taksiyhtiöiltä Kannattaa kuitenkin huomata, että huhtikuun puolivälistä marraskuun puoliväliin sillat nostetaan yöllä klo 1.30 lähtien, eikä taksilla voi näin siirtyä esimerkiksi Nevskiltä Vasilinsaarelle kovin helposti. Hyvä on pitää myös mielessä, että vuoden 2013 alusta Pietarissa on metrolinjojen reittejä pitkin liikkunut yöbusseja, mutta nämäkään eivät pääse siltojen yli kesäkauden aikana öisin.

Takavuosina papereita kyselevät poliisit herättivät turisteissa kauhistusta, sillä he saattoivat takavarikoida passin ja antaa sen takaisin vasta maksua vastaan. Nykyään ei turistin papereita katsella muualla kuin rajalla, majapaikassa ja rautatieasemalla lippua ostaessa, eivätkä lukuisat poliisit ja turvamiehet kiinnitä huomiota tavallisiin kansalaisiin tai turisteihin juuri millään tavalla. Kannattaa kuitenkin varotoimenpiteenä kantaa mukanaan vain kopiota passin etusivusta ja mahdollisesti viisumista ja näyttää sitä, mikäli joku haluaa paperit kadulla nähdä. Mikäli poliisi tai muu taho alkaa tehdä kysymyksiä, kannattaa soittaa majapaikkaan ja antaa heidän puhua virkavallalle; toinen vaihtoehto on soittaa suurlähetystöön tai konsulaattiin, mutta tällaisiin tilanteisiin ei lakia noudatteleva turisti juuri koskaan enää joudu. Humalassa äänekkäästi liikkuvat turistit tai paikalliset saattavat kuitenkin saada poliisin tai turvamiesten huomion.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Olen asunut vajaan vuoden Pietarissa enkä ole kertaakaan juonut paikallista hanavettä! Mielestäni siinä asiassa ei voi olla liian tarkka, parempi pestä hampaansakin pullovedellä, sen verran ikäviä seuralaisia voi hanaveden mukana tulla niellyksi! Pullovesi on erittäin halpa "henkivakuutus". /Kaisa

Olen kulkenut Pietarissa myös ns. "lapataksilla" eli yksityisten henkilöiden kyydissä niin päivällä kuin yölläkin. Kaikki on toiminut moitteettomasti. Hinta kannattaa sopia etukäteen ja sitten ei enää tingitä. Etenkin yöllä jotkut tekevät bisnestä yksityisesti ja kaikki toimii hyvin, koska eivät he halua pilata bisneksiään. En kuitenkaan suosittele yksin käyttämään tätä keinoa. /Hessu

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti