Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Nevski prospekt (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Pietarin Nevski prospektilla yöelämä on värikästä ja vilkasta, vaikka yökerhoon saakka ei päätyisikään.

Pietarin yöelämä

Pietarin yöelämä on vilkas, ja vaihtoehtoja on lukemattomia. Keskustassa iltaansa voi viettää tavanomaisessa ketjubaarissa, trendikkäässä siideripubissa, trendikkäässä drinkkiklubissa tai esimerkiksi tyypillisessä kovaäänisessä yökerhossa. Yökerho- ja baarikulttuuria dominoivat pääasiassa nuoret ja opiskelijat, kun varttuneempi väki viettää iltaansa usein hintavammissa paikoissa, brittipubeissa ja ravintoloissa.

Useat baarit pitävät ovensa auki viimeiseen asiakkaaseen saakka, ja suosituissa yökerhoissa bileet jatkuvat arkipäivinäkin aamukuuteen, jolloin metrot taas kulkevat ja Nevan ylittävät sillat on jälleen laskettu. Tässä jutussa esitellään Pietarin yöelämän kohokohtia aina muodikkaista kuppiloista europopin valtaamiin jättiklubeihin.

Villi Dumskaja keskustan ytimessä

Nevskin lähistöllä on baarikatuja, joista suosituimpia samoin kuin pahamaineisimpia lienevät Gostinyi dvor -metroaseman takana sijaitsevat ulitsa Dumskaja ja Lomonosova. 50 metrin säteelle on pakkautunut toistakymmentä illanviettopaikkaa: ideaali kohde suunnistaa vaikkapa baarikierrokselle. Baareista mainittakoon julkkisten piipahtamispaikkanakin tunnettu, minimalistinen ja aina täysi pikkubaari Fidel [kartalla] ja Dumskajan vanhin, edullinen ja äänekäs Dacha [kartalla], jossa voi nauttia paikallisista esiintyjistä ja esimerkiksi pöytäjääkiekosta.

Toisella puolen Lomonosovaa on vieri vieressä neljä kompaktin kokoista ja erittäin suosittua yökerhoa. Kolmikerroksisessa, ulkomaalaisten suosimassa Lomonosov-yökerhossa [kartalla] raikaavat housen ja valtavirtapopin miksaukset, kun taas pohjakerroksessa paikalliset laulavat karaokea. Viikonloppuisin Lomonosovan baaritiskeille hyppäävät tanssitytöt. Pienemmässä Cube Barissa [kartalla] on rennompi soul-funk-tunnelma, ja Soul Kitchenistä [kartalla] voi hakea kansainvälistä klubimeininkiä kolmesta eri kerroksesta. Soul Kitchenin vieressä sijaitsee viime aikoina otsikoissa pyörinyt Central Station [kartalla], yksi Pietarin otsikoissakin pyörineistä gay-klubeista.

Fidel Bar (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Fidel-baarin niin ikään vallankumouksellista tunnelmaa ulitsa Dumskajalla.

Rauhallisempi Rubinšteina

Tunnetulla baari- ja ravintolakadulla ulitsa Rubinšteinalla sijaitsee muun muassa Tesla Bar [kartalla], joka on yksi kaupungin uusimmista ja trendikkäimmistä drinkkibaareista. Tesla Barissa on tarkkaan harkittu drinkkilista ja muutamia ruoka-annoksia. Takahuoneessa soi house, mutta vain harva tanssii. Saman kadun toisella puolella Poison-baarissa [kartalla] voi sen sijaan vapauttaa sisäisen rokkitähtensä ja haastaa toverit laulamaan englanninkielistä karaokea.

Rubinšteinalla perinteisemmästä Irish Pub -tunnelmasta ja ulkomaisista oluista voi nauttia saman kadun varrella Mollie’s Pubissa [kartalla] tai The Telegraphissa [kartalla]. Olutpaikoista ehdoton on kuitenkin Rubinšteinan alussa sisäpihalla sijaitseva BeerGeek [kartalla], joka toimii panimo-oluita tarjoavana baarina sekä kauppana.

Teknoa Verikirkon varjossa

Viiden minuutin päässä Kristuksen ylösnousemuksen kirkolta (Spas na Krovi) sijaitseva ploštšad Konjušennaja on yksi trendikkäimmistä ja minimalistisimmista Pietarin baari- ja yökerhokeskittymistä. Kopen-baarissa [kartalla] on pohjoismainen tunnelma, hyvät drinkit ja elektronista musiikkia soittava talon vakio-dj. Aivan vieressä on teknoa vierailevien venäläisartistien voimin soittava, 100-prosenttinen tanssipaikka Stackenschneider [kartalla].

Toisella puolella aukiota sijaitsevassa BarackObamaBarissa [kartalla] jatkuu samanlainen teema. Täällä soi valtavirrasta poikkeava elektroninen musiikki, joka kaikuu isolla tupakansavuisella tanssilattialla. Melko uusi tulokas aukiolla on Mosaique [kartalla], jossa soi vastaavasti house ja tekno. Erikoisen paikasta tekee sisutus: seiniin on jätetty alkuperäiset neuvostoaikaiset kaakelit, kun taas kattoa hallitsee moderni geometrinen valoasetelma.

Club Gribojedov (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Paikallinen bändi esiintymässä pommisuojaan rakennetussa Club Gribojedovissa.

Isot ja legendaariset

Pietarin legendaarisimpiin yökerhoihin kuuluu 1996 perustettu Gribojedov [kartalla]. Pommisuojaan rakennettu, psykedeelisesti sisustettu yökerho on jaettu kahteen osaan, ja eri iltoina siellä voi nauttia erilaisesta musiikista. Musiikki vaihtelee rockabillyhenkisestä musiikista aina nykyaikaisempaan vaihtoehtoiseen elektroniseen musiikkiin. Yläkerrassa on kahvila-ravintola, jossa pidettäviä teemailtoja lukuun ottamatta soitetaan hittibiisejä.

Yksi isoimmista yökerhoista on kolmekerroksinen jättiyökerho Metro Club [kartalla]. Klubille on melko kallis sisäänpääsymaksu, mutta paikka kuuluu niihin yökerhoihin, joissa Pietarissa juhlivan on ainakin kerran käytävä. Tähän yökerhoon ei pääse purukumi suussa. Ensimmäisessä kerroksessa soitetaan modernia venäläistä musiikkia ja eurodancea, toisessa hiphoppia ja kolmannessa kerroksessa dj-miksejä.

Pienet ja trendikkäät baarit

Pietarissa on lukemattomia pieniä baareja, joista erityisesti keskustan lähistöllä olevilla on tapana erikoistua hieman erilaiseen tapaan viettää iltaa. Esimerkiksi Mishka Bar [kartalla] on rento ja pieni tanssibaari katutason alapuolella Fontankan varrella. Siellä voi kuitenkin vetäytyä hiljaisemmallekin puolelle juttelemaan ja tilaamaan voileipiä ja salaatteja. New York -tyyliin sisustetussa Union Barissa [kartalla] voi nauttia hyvien drinkkien ja lisäksi paikan päällä valmistetuista burgereista. Sidrerijassa [kartalla] voi illanvieton lomassa testata suosikkinsa yli sadasta niin paikallisesta kuin ulkomaisestakin siiderilaadusta.

Illanvietto musiikin kera

Jazz- ja blueshenkisistä paikoista mainittakoon siisti ja sisäänpääsyltään ilmainen The Hat [kartalla]. JFC Jazz Club [kartalla] on isompi paikka, jossa on joka ilta nimekkäitä ulkomaalaisia ja venäläisiä muusikoita. Jimi Hendrix Blues Clubissa [kartalla] on vastaava meininki Liteinyi prospektilla. Hienompaa jazztunnelmaa voi hakea Jazz Philharmonyn mukavista pöydistä ja suurenmoisesta hallista, johon mahtuu 200 ihmistä.

The Hat
The Hat -baarissa pääsee nauttimaan elävästä jazzmusiikista.

Fish Fabriquessa [kartalla]on sen sijaan tarjolla paikallista rockmusiikkia. Tässä Puškinskaja 10:n vieressä sijaitsevassa baarissa on huokeahintaiset juomat, mutta sisäänpääsy esiintyjän aloitettua maksaa parisataa ruplaa. Mikäli Pietarissa haluaa viettää illan klubikeikalla, on suositeltavaa suunnistaa A2:lle [kartalla] tai Kosmonavtiin [kartalla]. Molemmissa esiintyy venäläisiä ja kansainvälisiä muusikoita ja bändejä. Silloin tällöin klubikeikoilla voi törmätä myös suomalaiseen raskaaseen musiikkiin.

Baariketjut

Baareihin ja pubeihin on suositeltavaa mennä suhteellisen ajoissa viikonloppuisin, mikäli haluaa saada ystäväporukalleen vapaan pöydän. Isoimmat baarit Pietarissa ovat ketjuja, kuten SPB (СПБ) (ul. Sadovajalla) [kartalla], Kontakt Bar (lähellä Majakovskajan metroasemaa) [kartalla] ja KillFish [kartalla]. Ketjujen baareja on ympäri keskustaa ja metroasemia. Ketjubaareissa on usein paikallisia nuoria viettämässä iltaa naposteltavien, vesipiipun ja halvan oluen kera. KillFish on ketjuista edullisin, mutta laatu ja ilmapiiri vastaavat aika hyvin toisiaan. SPB bar on nimensä mukaisesti olutbaariketju, joka muistuttaa ilmapiiriltään pitkälti Amarilloa. Ketjun mukaan nimetty olut on usein edullisinta, mutta paikallisen urbaanilegendan mukaan halvin olut on laimennettu vedellä ja höystetty väsyttävillä antihistamiineilla.

Hyvä tietää Pietarin yöelämästä

Suomeen verrattuna Pietarin vilkasta yöelämää sävyttää esimerkiksi vapaampi anniskelukulttuuri. Yökerhossa voi ostaa halutessaan koko pullon vodkaa, vaikka se ei välttämättä suositeltavaa olisikaan. Toisaalta yöelämän erityispiirteenä on yökerhojen joskus tiukka ja mielivaltainenkin ”face-control”. Sisään ei välttämättä pääse, jos ulkonäkö, tyyli, varallisuus tai asenne ei miellytä ovimiestä.

Mikäli haluaa viettää iltansa keskustan suosituimmissa yökerhoissa, on suositeltavaa siis pukeutua siististi, olla yleisesti hyvällä tuulella ja välttää vahvaa humalatilaa. Pieniin yökerhoihin ei kannata yrittää ison ryhmän kanssa sisään. Ovimiehen kanssa on turha alkaa väittelemään, vaan parempi on näyttää ulkomaista passia, kertoa kavereiden odottavan sisällä tai viime kädessä maksaa ovimiehelle parinsadan ruplan ”sisäänpääsymaksu”.

Yleensä sisäänpääsymaksua yökerhoihin ei ole, ellei illan aikana juuri ole erityistä ohjelmaa tai esiintyjiä. Nevskin lähistöllä sijaitseviin baareihin ja pubeihin on suositeltavaa mennä suhteellisen ajoissa viikonloppuisin, jos haluaa saada kaveriporukalla oman pöydän.

Teksti: Antton Ikola
Kuvat: Alexander Savin, Aleksandr Zykov, Rick Cox, Emma Modéer Wiking
2015/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti