Rooman kaupunginosia ja alueita

Rooma on Euroopan suurimpia kaupunkeja, ja erilaisia turistille tärkeitä kaupunginosia on koko joukko. Tällä sivulla käydään läpi muutama kaikkein oleellisin kaupunginosa, joista löytyvät miltei kaikki parhaat nähtävyydet, ravintolat, shoppailupaikat ja muut kaupungissa vierailevaa kiinnostavat asiat. Läpikäytävät alueet ovat Antiikin Rooma, centro storico -vanhakaupunki, Tridente (Trevi), Termini-rautatieaseman ympäristö, Vatikaani, Prati ja Borgo sekä Trastevere, Testaccio, EUR ja Via Appia Antica.

Antiikin Rooma

Muinainen Rooma [kartalla] on osittain hyvin säilynyt kaupunginosa, johon nykyään on sekoittunut aimo annos nyky-Roomankin arkielämää, kuten kirkkoja, uudempia rakennuksia ja valtakatuja. Antiikin Rooman alue on laaja, ja se alkaa Piazza Venezia -aukiolta [kartalla] aivan vanhakaupunki centro storicon laidalta ja jatkuu aina Tiberjoen tuntumaan asti, Circus Maximukselle [kartalla]. Kaupunginosan laajuuden takia siellä on mukava kävellä melko rauhassa mihin vuodenaikaan tahansa, ja tungosta on helppo paeta siirtymällä alueen eri osaan.

Alueen kaikkein suosituimmatkin nähtävyydet, kuten Colosseum, joka on vaikuttavin muinaisen Rooman jäljellä olevista rakennelmista, eivät ainakaan ulkopuolelta mene väkimäärän takia täysin tukkoon juuri koskaan. Ruuhkia kuitenkin on, ja ne ovat pahimmillaan keskikesällä ja iltapäivisin. Mikäli mielii mennä sisään, kannattaa harkita muita aikoja.

Ilmaiseksi muinaisen Rooman alueella on mukava kierrellä Colosseumin ympärillä, viettää aikaa Circus Maximuksen laajalla kentällä ja sen yllä olevilla näköalatasanteilla, oleskella aluetta ympäröivissä puistoissa ja Capitolium-kukkulalla (Campidoglio) [kartalla], josta on hyvät näkymät Palatine-kukkulalle ja Forum Romanumille.

Palatine-kukkulalle ja Forum Romanumille vaaditaan Colosseumin ohella pääsylippu, joka oikeuttaa sisäänpääsyn kaikkiin kolmeen paikkaan, joskin Capitolium-kukkulalla voi vaellella vapaasti ja maksamaan joutuu vain, jos haluaa sisään sen museoihin. Colosseumin lippukassa on yleensä eniten tukossa, ja liput saa monesti nopeammin tien toiselta puolelta Palatinesta tai Forumin lippukassalta. Kaikkein helpointa ja vähiten aikaa vievää on varata lippu etukäteen internetistä.

Antiikin Rooman alueella on vähän hotelleja, ja ne usein sijaitsevat alueen läpi kulkevien vilkkaiden teiden varrella, joista tosin monelta ovat viime vuosina yksityisautot kadonneet. Mikäli kuitenkin onnistuu löytämään rauhalliselta paikalta yömajan, on tämä erittäin tunnelmallista aluetta yöpyä. Alueella on jonkin verran turisteille suunnattuja ravintoloita, kahviloita ja baareja, joiden terasseilta on mukavat näkymät etenkin huikeasti valaistulle Colosseumille, ja mikäli täällä on illan hämärtyessä, kannattaa harkita drinkin tai jopa aterian nauttimista. Shoppailua täällä ei kannata harrastaa, sillä lähes ainoita mahdollisuuksia ovat epäviralliset myyjät, joiden tarjonta on lähinnä heikkolaatuista krääsää.

Lisätietoa kaikista muinaisen Rooman nähtävyyksistä on esimerkiksi Go Italy -sivustolla.

Centro storico

Rooman keskustan vanhin keskiaikainen osa on eräänlainen vanhakaupunki centro storico [kartalla]. Se on turistille hyvä vaeltelupaikka, sillä osa sen keskiaikaisista kujista on hektisessä Roomassa suhteellisen rauhallisia mutta siellä on myös nähtävyyksiä ja kaikenlaista mielenkiintoista. Vaikka alue ei olekaan suurkaupungin mittakaavassa mitenkään valtava, tulee siellä silti käveltyä melkoisesti ja hyvät kävelykengät kannattaa ottaa matkalle mukaan - tai ostaa sellaiset alueen kenkäkaupoista, joita riittää joka lähtöön.

Turistin näkökulmasta olennaisimmat osat centro storicoa sijoittuvat Piazza Navona- ja Campo de’ Fiori -aukioiden välimaastoon ja liepeille [kartalla]. Tällä alueella on paitsi hyvä määrä shoppailumahdollisuuksia, ravintoloita, kahviloita ja nähtävyyksiä myös yöelämän viettopaikkoja - etenkin Piazza Navonan terassit sopivat hyvin tunnelmalliseen illanviettoon. Eräät Rooman kuuluisimmista nähtävyyksistä, kuten Pantheon-kirkko [kartalla], sijaitsevat tällä alueella, ja Tiberjoen ranta kuuluu centro storicon viehättävimpiin osiin. Centro storico on erinomainen paikka hotellille, ja moniin sen osiin on kelvolliset liikenneyhteydet bussilla tai raitiovaunulla.

Tridente (Trevi)

Centro storicon kanssa tyyliltään melko samanlainen on alue Trevi-suihkulähteen ja Espanjalaisten portaitten ympärillä, ja tätä aluetta kutsutaan paitsi Trevi- myös Tridente-nimellä [kartalla]. Alueen voidaan katsoa alkavan Piazza del Popolo -aukiolta ja jatkuvan siitä Piazza Barberini -aukiolle. [kartalla]

Rooman hienoimmat shoppailukadut ovat tällä alueella, ja muutenkin Piazza del Popolo -aukion ja Espanjalaisten portaitten välinen alue [kartalla] on Rooman kerman hengailualuetta, joskin muitakin sinne suuntaa sankoin joukoin. Espanjalaisia portaita pitkin pääsee ylös Villa Borghesen puistoon, ja Spagna-metroaseman kautta on nopea yhteys moneen eri paikkaan, samoin kuin Barberini-metroasemalta.

Kahviloita ja ravintoloita ei alueelta puutu: niitä on hivenen yllättäen miltei joka lähtöön. Myös illanviettopaikkoja Trevin suihkulähteen ja Espanjalaisten portaitten lähettyvillä on melkoinen määrä. Trevin tienoo on halutuimpia ja kalleimpia yöpymispaikkoja Roomassa.

Termini-rautatieaseman alue

Termini-päärautatieaseman tienoo [kartalla] ei ole maineeltaan Rooman parhaita, sillä seudulla oleskelee suuri määrä etenkin afrikkalaisia ja aasialaisia siirtolaisia, onnenonkijoita ja hämärämiehiä, jotka etenkin öiseen aikaan ilmaantuvat kaduille. Alue on kuitenkin mainettaan parempi, ja kenties aivan sydänyötä lukuun ottamatta se ei ole mitenkään vaarallinen alue. Sivukatuja kannattaa öisin vältellä, eikä ventovieraiden kanssa kannata lyöttäytyä juttusille etenkään aivan Termini-rautatieasemalla tai sen ulkopuolella.

Termini-rautatieasemaa ympäröivät kadut ovat käteviä erilaisille ostoksille, ja alueella on suuri määrä edullisia hotelleja, majataloja (guest house) ja hostelleja. Terminiltä on myös Rooman parhaat liikenneyhteydet kaikkialle kaupunkiin, sillä täällä yhdistyvät Rooman metron A- ja B-linja ja täällä sijaitsee myös yksi Rooman suurimmista paikallisbussien asemista. Raitiovaunulla ei pääse kätevästi kulkemaan täältä muualle kaupunkiin, mutta paikallisjunalla pääsee monille Rooman ulkopuolisille päiväretkikohteille täältä hyvin. Itse asema on iso, sekava ja aina vilkas, mutta pienen totuttelun jälkeen sen logiikka paljastuu kyllä.

Terminin tienoo on täynnä halpoja ruokapaikkoja, joista monet ovat tasoltaan heikkoja tai sitten tarjoavat tyypillisiä, rasvaisia pikaruokia. Mikäli aika ei ole rajoituksena, Terminin seudulla ei kannata syödä muuta kuin nopea välipala, eikä siellä myöskään kannata juoda kahvia tai edes tehdä muita kuin välttämättömimpiä ostoksia - lukuun ottamatta elintarvikkeita ja joitakin muita tuotteita, joita saa parhaiten Terminin omista kaupoista.

Terminiä ympäröivällä alueella on jonkin verran nähtävää, ja sen mielenkiintoisin osa on Monti-kaupunginosan laitama, missä sijaitsee Piazza Santa Maria Maggiore -aukio [kartalla] kauniine kirkkoineen. Aukion laidalla on Simply Market -ruokakauppa ja muitakin liikkeitä, jotka myyvät etenkin edullisia vaatteita. Ravintolat ovat aukion tuntumassa ja lähistöllä vähän parempia kuin lähempänä rautatieasemaa sijaitsevat.

Toinen mielenkiintoinen alue, joka on toisenlainen kuin Terminin lähikorttelit, on Piazza della Repubblica -aukion tienoo [kartalla]. Nämä korttelit ovat vilkkaita mutta tyylikkäitä. Aukiolla ja sen lähellä on hienoja usein suuria hotelleja, täällä sijaitsee Rooman oopperatalo ja täältä lähtee yksi kaupungin pääostoskaduista, Via Nazionale.

Vatikaani, Prati ja Borgo

Rooman ydinkeskustan ulkopuolella sijaitseva Vatikaanin valtio [kartalla] on merkittävä turistimagneetti. Alue on kuitenkin pieni ja suureen osaan siitä ei ole yleisölle pääsyä, tai pääsy on maksullista tai edellyttää jonottamista. Vatikaani on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa, mutta muuta kuin ilmapiirin haistelemista ja nähtävyyksiin tutustumista siellä ei juuri tule tehtyä.

Monet kojuissa myytävät tuliaiset ovat halpoja tekeleitä, joita ostetaan lähinnä hetken mielijohteesta. Mikäli mielii ostaa jotakin vähän juhlavampaa, kannattaa hankinnat tehdä virallisissa kaupoissa, joiden hinnat ovat kilpailukykyisiä ja joista saattaa löytyä mielekästäkin kotiin vietävää - putiikkeja on lähinnä Borgon ja Pratin puolella lähellä Ottavianon metroasemaa.

Pratissa sijaitsee yksi kaupungin parhaista ja tyylikkäimmistä ostoskaduista, Via Cola di Rienzo [kartalla]. Pratissa merkittävä on myös Piazza Cavour -aukio [kartalla], jolla on mukavaa tunnelmaa ja jonka naapurissa sijaitsee merkittävää arkkitehtuuria, kuten heti aukion laidalla sijatseva oikeustalo.

Borgossa, joka on alue Vatikaanin ja joen välissä, hyvä katu etenkin kahville, jäätelölle tai aterialle on Via Borgo Pio [kartalla]. Ottavianon metroaseman [kartalla] lähettyvillä on myös hyvä määrä ravintoloita ja pizzerioita, joista monien väitetään valmistavan eräitä kaupungin parhaita pitsoja. Borgossa kannattaa myös tutustua sen hienoimpiin nähtävyyksiin, etenkin Castel Sant'Angelo -linnakkeeseen [kartalla]. Myös sillat, jotka tulevat centro storicosta Borgon puolelle, ovat ihailemisen arvoisia, etenkin Ponte Sant'Angelo -silta.

Trastevere

Trastevere [kartalla] on lyhyen matkan päässä ydinkeskustasta joen toisella puolella, mutta tunnelma siellä on melko erilainen kuin Rooman turistien kansoittamassa ydinkeskustassa. Travesteren keskiaikaiset kujat [kartalla] ovat pienten yksilöllisten putiikkien maastoa, jolla on myös hyviä ravintoloita, baareja ja kahviloita.

Vaikka Trastaveressä on turisteja, heitä on huomattavasti vähemmän kuin centro storicossa ja Vatikaanin liepeillä ja vain harvoin turistiryhmiä. Alue on lähinnä Rooman (englanninkielisen) ulkomaalaisväestön, paikallisten vaihtoehtoihmisten, opiskelijoiden ja taiteilijoiden tyyssijaa, joskin se on viime vuosikymmenen aikana keskiluokkaistunut jonkin verran ja myös turisteille suunnattuja ravintoloita on sinne ilmaantunut entistä enemmän. Trastevere on melko laaja kaupunginosa, ja sinne monet palaavat saman matkan aikana useankin kerran.

Hyvä aika vierailla Trasteveressä on alkuilta, jolloin keskiaikaiset kujat ovat tunnelmallisimmillaan ja siellä voi nauttia happy hour -drinkeistä ja myöhemmin illallisesta. Shoppailua siellä voi siestatauon jälkeen harrastaa melko myöhään, ja monet kaupat ovat auki 20.00-21.00 asti. Trasteveressä on myös hyviä, tunnelmallisia yöpymismahdollisuuksia, joskin kannattaa huomata, että liikenneyhteydet sieltä muualle kaupunkiin eivät ole yhtä hyvät kuin centro storicon tai Terminin alueilta.

Hyvä alue Trasteveressa on sen pääkadun, Viale Trasteveren varrella, missä etenkin Via di San Francesco di Ripa -kadun kulmauksen [kartalla] ympäristössä on paljon kauppoja ruokakaupoista muotoilua myyviin liikkeisiin. San Francesco -kadulla on myös ravintoloita, joka lähtöön, ja katua pitkin on myös paras siirtyä keskiaikaisen kortteliston ja pääkadun väliä.

Trastevereen on helpoin tulla raitiovaunulla numero 8 keskustasta, joskin raitiovaunu on usein täysin tukossa. Travestereen kannattaa myös lähteä sunnuntaiaamuisin, jolloin Porte Portesen markkinat ja kirpputori [kartalla] pidetään aamupäivällä ympäri vuoden.

Testaccio

Trastevereäkin vähemmän turisteja on Testacciossa [kartalla], joka on joen toisella puolella Trasteverestä etelään. Piazza Testaccio -aukion tori [kartalla] on hyvä katsastaa. Testacciossa on myös Rooman ainoa pyramidi (metro: Piramide) [kartalla], jonka näkeminen ilahduttaa etenkin perheen pienimpiä. Sen takana sijaitsee niin sanottu englantilainen hautausmaa eli Rooman protestanttinen hautausmaa, jonne tullaan lähinnä katsomaan runoilija Keatsin hautaa.

Via Monte Testaccio -kadun [kartalla] ympäristön klubit ja muut illanviettopaikat ovat legendaarisessa maineessa. Vilkkain ja sisäänpääsymaksuiltaan kallein ilta on lauantai, jolloin parhaisiin klubeihin on parinkymmenen euron pääsymaksuja. Täysin toisenlaista illanviettoa kaupunginosan lähistöllä voi viettää myös, sillä kesäkuulta lokakuulle Rooman ooppera siirtyy Terme di Caracalla -kylpylän raunioille [kartalla].

EUR (Esposizione Universale di Roma)

Erikoisuus Rooman kaupunginosien joukossa on Mussolinin alkuunpanema EUR [kartalla], jonka tunnelma on rationalistisen arkkitehtuurin ja kaiken suoraviivaisuuden takia täysin poikkeava kaupungin muista alueista.

EURiin pääsee kulkemalla metron B-linjalla Palasport-asemalle [kartalla], jolloin saapuu postitalon viereen, melko lähelle eri puolilla tätä laajaa kaupunginosaa sijaitsevia upeita rakennuksia. Asemalta on hyvä kävellä kohti Piazza Guglielmo Marconi -aukiota [kartalla], jonka laidalla on Museo Arti e Tradizioni Popolari eli kansanperinteen ja -taiteen museo, joka sijaitsee eräissä alueen hienoimmista rakennuksista. Lähellä sitä sijaitsee yksi alueen arkkitehtuurin kohokohdista, Palazzo dei Congressi. Siitä ei myöskään ole pitkä matka Piazza Giovanni Agnelli -aukiolle [kartalla], jonka laidalla sijaitsee lapsiperheitä viikonloppuisin kiinnostava planetaario.

Muualla kaupunginosassa on nähtävää myös. EURiin ei kannatakaan lähteä käymään nopeasti eikä niiden, joita muutaman kilometrin kävely ei kiinnosta, joskin alueesta kiinnostuneet voivat myös harkita sen kiertämistä taksilla. Muita erityisen hienoja rakennuksia täällä ovat Pietarin ja Paavalin basilikakirkko [kartalla] ja sen lähellä sijaitseva Palazzo della Civiltà Italiana [kartalla], joka onkin EURin massiivisista rakennuksista ehkä hienoin, joskin se on alkanut pahasti rapistua viime vuosina.

EURissa on paljon hallinnollisia rakennuksia, suuryritysten päämajoja ja ylipäätään toimistotyöntekijöitä, jotka mielellään alkuillasta siirtyvät sen kahviloihin ja ravintoloihin drinkille tai aperitivo-noutopöydän ääreen. Täällä onkin paljon paikkoja, joissa voi levähtää viinilasin kanssa tai syödä kaikenlaisia ruokia. Hyviä paikkoja tällaiselle on lähellä postitaloa ja metroasemaa mutta myös useilla alueen pääkaduilla, etenkin kirkon ja postitalon välimaastossa.

Via Appia Antica -puistoalue

Rooman keskustan lisäksi vanhasta Roomasta kiinnostuneiden on hyvä vierailla muinaisen Via Appia Antica -tien varrella olevalla puisto-alueella [kartalla]. Puistoalueella on nähtävissä katakombeja eli hautakammioita, kuten San Callisto [kartalla]. Hautakammioiden lisäksi alueella sijaitsee Chiesa del Domine Quo Vadis -kirkko [kartalla], jonka kohdalla Pietari näki Jeesuksen tämän ristiinnaulitsemisen jälkeen, ja josta hän lähti Jeesuksen mukana takaisin Roomaan. Roomassa Pietari otettiin kiinni ja teloitettiin.

Muuta näkemisen arvoista ovat mausoleumit kuten Romuluksen mausoleumi [kartalla], joka sijaitsee Rooman parhaiten säilyneen kilparadan yhteydessä. Näiden lisäksi Rooman valtakunnan aikaiset asuintalot ovat nekin vierailun arvoisia, ja samalla paikalla sijaitsee Villa di Massenzio, jonka kautta siirrytään katsomaan 10 000 katsojaa vetänyttä Circo di Massenzio -rataa, jota käytettiin hevoskilpailuihin.

Via Appia Antica -puiston infopiste sijaitsee osoitteessa Via Appia Antica 58 [kartalla]. Puistoon voi matkustaa omatoimisesti tai sitten kalliimmin ja vaivattomammin Archeobus-linja-auton kyydissä. Via Appia Antica -puistoon pääsee omatoimisesti esimerkiksi tulemalla Colli Albani -metroasemalle [kartalla]. Asemalta puistolle on kuitenkin vielä matkaa, ja asemalta kannattaa matkaa puistoon jatkaa esimerkiksi taksilla, tai ryhmien kannattaa alunperinkin lähteä sinne taksilla keskustasta. Puiston alueeseen voi tutustua omatoimisesti tai sitten opastetun kävely- tai pyöräilykierroksen yhteydessä, joista saa tietoa turisti-infosta. Puisto on avoinna loka-maaliskuussa päivittäin klo 9.30-16 ja kesällä klo 9.30-17.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/11

Lukijoiden kommentteja

Hyvä ja informatiivinen sivusto eka kertaa kohteeseen matkustavalle. /Risto