Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Tartto on viime vuosien aikana tullut entistä monipuolisemmaksi ja tasokkaammaksi ravintolakaupungiksi. Ravintolat ovat keskittyneet vanhankaupungin kaduille, eikä yliopiston vieressä olevista vanhoista kortteleista muualle tarvitse syömään lähteä. Uuden keskustan puolella on sielläkin jonkin verran ruokapaikkoja, mutta ne eivät ole yhtä tasokkaita. Ravintolat tarjoavat monipuolisen valikoiman ruokia, hintahaitari on laaja ja ravintolat ovat hyvin avoinna.

Tarton parhaat ravintolaseudut

Ravintoloita ei tarvitse Tarton ydinkeskustasta erikseen etsiä, ja syömään voi mennä samoille alueille, joilla myös shoppaillaan ja katsellaan nähtävyyksiä. Rüütli, Raatihuoneentori ja Küüni ovat kaikki hyviä alueita löytää nopeasti ravintola. Küüni johtaa keskustan uudelle puolelle, missä on paljon ostoskeskuksia, ja vaikka siellä on huomattavasti vähemmän vaihtoehtoja, saa uudesta keskustastakin ruokaa.

Ravintolan löytäminen Tartosta on helppoa, sillä Raatihuoneentorilla (Raekoja plats) ja sen tuntumassa on valtava määrä erilaisia ruokapaikkoja. Itse aukiolla on koko joukko kohtalaisia ja kohtuuhintaisia ravintoloita ja kahviloita, joilla miltei kaikilla on kesäkaudella suuret terassit. Sen varrella on nykyään entistä monipuolisempia ravintoloita, mutta osa ravintoloista on kalliita, joten ruokalistaa kannattaa katsella etukäteen. Kuten muuallakin kaupungissa, lounas aika eli noin klo 11–15 viikolla on edullisin aika aterioida, ja tällöin niin pääaukiolla kuin muuallakin kaupungissa on mahdollista saada kokonaisia aterioita juomineen kolmella neljällä eurolla.

Pääaukion tarjonta on melko tasapaksua mutta niin hinnoiltaan kuin tasoltaankin kohtuullista, ja se on hyvä paikka käydä paitsi lounaalla myös kauniina iltoina tunnelmallisilla illallisilla. Pääaukiolla palvelu pelaa monella eri kielellä, eivätkä illalliset tai alkoholijuomatkaan ole paljon muuta keskustaa kalliimpia.

Pääaukiolta lähtevä Rüütli [kartalla] on erinomainen kävelykatu kaikenlaisille aterioille letuista pitsoihin. Se on kuulunut Viron parhaisiin ravintolakatuihin jo jonkin aikaa, mutta viime vuosina se on entisestäkin parantanut otettaan. Sen varrella on ravintoloita, etenkin Pool Kuus, joista saa ruokaa öisinkin, ja sen varrella on edullisia helppoja ruokapaikkoja, kuten pitsoja ja lettuja tarjoava Ruunipizza & Pannkoogikohvik numerossa 2. Ruunia vastapäätä Pool Kuuden vieressä oleva Mandala on monipuolinen ravintola aasialaisten ruokien ystäville, sillä sen tarjontaan kuuluvat thaimaalaiset, kiinalaiset ja nepalilaiset ruoat. Grillilihojen ystäville erinomainen tuttavuus kadun varrella on Georgian Kitchen (Rüütli 8), josta saa nykyään Tarton keskustassa harvinaiseksi jääneitä kaukasialaisia ruokia.

Rüütlin sivukadut Küütri-kadun johdolla ovat varteen otettavia ravintoloille myös. Epäilyttävästä nimestään huolimatta Meat Market (Küütri 3) on yksi kaupungin parhaita paikkoja pihville ja muille liharuoille.

Myös Rüütlin suuntainen Ülikooli-katu, joka kulkee yliopiston päärakennuksen edestä, on Raatihuoneentorin kummallakin puolella hyvä ravintolakatu. Tunnelmallisille mutta ei enää kovin edullisille aterioille soveltuu hyvin University Café eli yliopiston kahvila (Ülikooli 20). Yliopiston vieressä on myös yksi kaupungin ehdottomasti hienoimmista ravintoloista, Antonius (Ülikooli 15), joka on tunnelmallinen, moitteeton kellariravintola. Kadun varrella on muitakin ruokapaikkoja, mutta valtaosa on kahviloita, kuten Werner (Ülikooli 11), joka on aina ollut kaupungin intelligentsijan suosiossa, joka on hivenen piilossa toisessa kerroksessa ja joka on kokenut totaalisen muodonmuutoksen. Jos Wernerin muodonmuutos ja jatkuva jonottelu eivät kiinnosta, on lähellä hienon hotellin suojissa oleva Ylicool (Ülikooli 8), josta kuten valtaosasta Tarton kahviloista saa myös kunnollisia ruoka-annoksia.

Toomemägi-puistoalue ei ole hyvä paikka aterialle, vaikka sen hienossa Rotunda-kahvilassa [kartalla] (avoinna ma–la klo 10–19, su klo 11–17) on kylläkin kaikenlaisia aterioita, joita on kesäpäivänä mukava terassilla palanpainikkeen kanssa nautiskella. Aivan puiston alaosissa oleva Püssirohukelder (Lossi 28) [kartalla] on ehdoton valinta ruokapaikaksi kaupungissa ollessa. Täällä voi syödä monenmoisia ruokia ja juoda litran tuopista ravintolan omaa tummaa tai vaaleaa olutta. Ravintolan suuri sisätila on usein iltaisin ja viikonloppuisin täynnä ja äänekäs, mutta kesäaikaan sen terassialue on hyvä paikka kiireisinäkin aikoina nauttia vaikkapa ravintolan erikoisuudesta, jota on leipien sisällä tarjottava keitto.

Puistoalueen alapuolella oleva Vallikraavi on varteenotettava katu mennä syömään. Kadun varrella oleva Eduard Vilde Lokaal (Vallikraavi 4) [kartalla] on pidentänyt nimeään, ja se on hyvä paikka alle neljän euron lounailla ma–pe klo 11–15. Muina aikoina se on hyvä paikka grilliaterioille ja muille varsin tasokkaille ruoille, kuten myös kohtuuhintaisille juomille. Vieressä oleva Vilde Tervisekohvik on nimensä mukaan terveellinen ruokapaikka, jossa on hyviä juomia ja ruokia. Kasvisruokailijat ja muut erityisruokavaliota noudattavat on otettu huomioon, ja kahvilassa on varsin älyllinen ilmapiiri, mutta se on viikonloppuisin suljettu ja avoinna vain ma–pe klo 11–17.

Rüütli-kävelykatua Raekoja platsin eli Raatihuoneen aukion jälkeen jatkava Küüni [kartalla] on sekin keskustan ykköskatuja ravintolalle. Tämä kätevä katu johtaa vanhastakaupungista keskustan uudelle puolelle, alueelle jota hallitsevat suuret ostoskeskukset, linja-autoasema ja monet muut suuret rakennukset. Küünin varrella on terasseja ja monenmoista vaihtoehtoa, mutta mielenkiintoisin sen ruokapaikoista on tiibetiläisiä ja intialaisia ruokia tarjoava Himaalaja Jutud (Küüni 5b), josta saa alle neljän euron lounaan. Küünin varrella on muitakin vaihtoehtoja, kuten Ristiisa, josta saa aika tyypillisiä pubiruokia, ja Peetri Pizzan piste, Ristiisan vieressä olevan Kesklinna-kauppakeskuksen yhteydessä numerossa 7.

Keskustan uudella puolella vaihtoehdot kunnolliselle ravintola-aterioille ovat vähissä, sillä ostoskeskusten tarjonta on paljolti pikaruokaa. Vähän erilainen on kesällä 2016 avattu Vapiano, joka on Kvartal-ostoskeskuksen alakerrassa ja jossa niin sisällä kuin ulkonakin riittää tilaa ruokailla. Vastapäätä olevan Tasku-ostoskeskuksen yhteydessä on myös italialaisia ruokia tarjoava ravintola, Da Vinci, joka tosin on sunnuntaisin vain klo 18 asti avoinna. Kaubamajassa on kenties ostoskeskusten tasokkain ravintola, Romaan Buffet Restoran, jonka seisova pöytä on hyvässä maineessa ja joka on ostoskeskuksen ravintolaksi varsin mukava.

Joen toisella puolella on vähän ruokapaikkoja, mutta jos siellä haluaa syödä, on Raatihuoneentorillekin näkyvä Atlantis (Narva mnt 2) [kartalla] hyvä valinta. Täällä on kattava menu ja mahdollisuus syödä virolaisiakin ruokia. Edullinen ruokapaikka joen toisella puolella nopealle aterialle puolestaan on Metro (Raatuse 18), joka on erikoistunut voileipiin ja muihin pikkupurtaviin, ja se sijaitsee Raatusen kauppakeskuksen yhteydessä.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Tarton ravintoloista saa hyvin virolaisia ruokia, kansainvälisiä turistien suosikkeja kuten pihvejä ja pastoja, muitakin italialaisia ruokia on hyvin tarjolla ja aasialaisia ravintoloita on entistä enemmän. Kaukasialaisia ruokia on tarjolla harmillisen vähän, ja ravintoloiden tarjonta on yhdenmukaistunut viime vuosina. Tartossa on hyvä kokeilla paikallisia erikoisuuksia, joihin kuuluvat niin suolaisilla kuin makeillakin aineksilla täytetyt pannukakut. Pitsa on Virossa hyvin suosittua, ja Tartossa pitsanystävät saavat hyviä pitsoja 4–6 eurolla.

Virolaisia ruokia on tarjolla siellä täällä keskustassa, etenkin yliopiston kahvila-ravintolassa ja Atlantis-ravintolassa joen toisella puolella. Vanhassakaupungissa uutuus ravintoloiden joukossa on Umb Roht (Ülikooli 7), josta entrecôten ja risoton lisäksi saa virolaisia ruokia. Tämä on tasokas paikka, jonka kalaruoat ovat tuoneet sille hyvää mainetta.

Vanhankaupungin tarjonta on varsin monipuolista, mutta pääaukion eli Raekoja platsin tarjonta ei ole mitään hirvittävän monipuolista saati virolaista. Monipuolisin katu on Rüütli, jonka varrella on niin virolaista, italialaista, balkanilaista, yleisaasialaista, georgialaista kuin pannukakkujakin tarjolla.

Venäläisiä ruokia on aina ollut tarjolla Tarton keskustassa, ja hyvä paikka maistella blinejä ja muita sikäläisen keittiön kulmakiviä on Vassilissa (Kompanii 2) [kartalla], Raatihuoneentorilla olevan taidemuseon vieressä.

Aasialaisia ravintoloita on kaupungissa sushi-baarien lisäksi muutama. Näistä huomion arvoinen on Asian Chef (Võru 2) [kartalla], joka todellakin on erikoistunut aasialaisiin ruokiin. Tästä Riia-maantien takaa, läheltä Karlovan puutalokaupunginosaa sijaitsevasta ravintolasta nimittäin saa niin intialaisia, kiinalaisia kuin thaimaalaisiakin ruokia, ja annokset ovat nykyään sen verran kookkaita, että käyvät kahdelle hengelle. Pelkästään kiinalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita on kaupungissa useita, ja niistä Kung Fu (Ülikooli 5) on parhaita. Lähellä sitä sijaitseva Hot Pot (Küütri 5) on eräänlaisia fuusioruokia tarjoava aasialainen ravintola, sillä sieltä saa monesta eri Aasian maasta peräisin olevia ruokia.

Tartto on varsin monipuolinen ravintoloiltaan, ja siellä voi maistella myös balkanilaisia ruokia Restoran Balkanissa (Rüütli 5, toinen kerros). Italialaisia ruokia on tarjolla hyvin vaikkapa pääaukion ravintoloissa, mutta ne eivät tasoltaan ole parhaita mahdollisia. Mikäli mielii varsinaiseen italialaiseen ravintolaan, on La Dolce Vita (Kompanii 10) kulman takana siihen hyvä vaihtoehto. Aivan pääaukion lähellä vanhoissa kortteleissa sijaitseva ravintola tarjoaa 40 erilaista pitsaa, erinomaisia pääruokia ja autenttista italialaista jäätelöä. Chez André (Küütri 3) vanhankaupungin pääpaikoilla on myös korkeatasoinen, kallis ravintola, joka näyttää vähän kahvilalta, mutta sen ravioli on maineeltaan erinomaista.

Kasvisruoat ja gluteenittomat ruoat

Kasvisruokailijat löytävät aterioita italialaisista ravintoloista, ja kaikki ravintolat tarjoavat salaatteja. Georgialainen ja aasialaiset ravintolat ovat hyviä lämpimille kasvisaterioille, ja uusi, vegaaneillekin soveltuva Pahupidi (Gildi 3) [kartalla] on varma valinta kasvisravintolaksi. Se on avoinna klo 11–21, se sijaitsee vanhassakaupungissa ja kaikki sen ruoat ja juomat olutta myöten ovat gluteenittomia. Lähellä sitä sijaitseva Genialistide Klubi (Lai 37) on elokuva-arkiston kanssa samassa rakennuksessa ja kasvitieteellistä puutarhaa vastapäätä oleva kulttuuritalon kahvila, josta saa kasvisruokia. Keskustan ulkopuolella, Karlovan laitamilla sijaitseva Aparaat (Kastani 42) [kartalla] on ravintola, jossa on gluteenittomia vaihtoehtoja ja ruokia myös vegaaneille, joskin sieltä saa liha-aterioitakin.

Hintataso, juomaraha, maksukortit ja ruokailuajat

Tarton hintataso on mukavan kohtuullinen, mutta siellä saa niin halutessaan törsättyä illallisiin rahaa melkoisestikin. Ateriointi lounasaikaan on kaikkialla kaupungissa edullista, ja lounaan saa useimmiten 4–8 eurolla. Muina aikoina lettupaikat, kebabpaikat, pizzeriat ja muut paikallisten suosiossa olevat ravintolat tarjoavat aterioita suurin piirtein samoihin hintoihin. Edullisia ruokapaikkoja on niin keskustassa kuin muuallakin, ja esimerkiksi Rüütli-kävelykadun varrella voi aamusta iltaan ruokailla huokein kustannuksin.

Pääaukion varrella voi lounaan tai illallisen syödä melko kohtuulliseen hintaan, ja lounas maksaa neljästä eurosta ylöspäin, pääateriat yleensä 5–10 euroa. Aukion laitamille kuten muuallekin kaupunkiin on kuitenkin viime vuosina tullut entistä parempia ja hintavampia ruokapaikkoja, joten etenkin pääaukiolla suositeltavaa on tutustua ruokalistaan etukäteen. Alkoholijuomien nauttiminen nostaa aterian hintaa nykyisin enemmän kuin mihin monet ovat varautuneet. Oluttuoppi tai viinilasillinen maksaa ravintoloissa 2,50 eurosta ylöspäin, mutta normaalia vähän hienommissa ruokaravintoloissa hinta on yleensä lähellä 3,50 euroa. Baareissa, jotka tarjoavat ruokia, on yleensä juomien suhteen edullisinta, ja esimerkiksi pizzeriat ja monet baarit myyvät niin ruokia kuin juomiakin ravintoloita edullisemmin.

Juomarahaa ei Tarton ravintoloissa ole tapana paljon jättää, mutta koska tarjoilu on yleensä asiantuntevaa, ystävällistä ja kielitaitoista, on hyvä aina pyöristää summaa ylöspäin sen verran, että tippiä jää tarjoilijalle 5–10 %. Juomarahaa on tapana antaa paikoissa, joissa pöytiintarjoilu pelaa ja joissa otetaan myös ruokia.

Maksukortit käyvät Tarton ravintoloissa kuten myös baareissa ja muissa ruokia tarjoavissa paikoissa samaan tyyliin kuin Suomessakin. Kortilla maksaminen on Tartossa vaaratonta ja vaivatonta, ja korttimaksuihin on kaupungissa kaikkialla totuttu.

Ruokailuajat ovat Tartossa suomalaistyyliin sopivia. Lounaita tarjotaan aikaisin, joskus jo pian aamukymmenen jälkeen, ja lounastarjouksia on eniten ma–pe klo 11–15. Mitään varsinaista illallisaikaa ei Tartossa ole, sillä ravintolat ovat avoinna aamusta iltaan ja tarjoavat koko aukioloaikansa ajan ruokia. Varsinaiset ruokaravintolat sulkeutuvat yleensä klo 22–24, mutta monet muutkin paikat kuten baarit tarjoavat ruokia. Monet baarimaiset ruokapaikat tarjoavatkin ruokia huomattavasti myöhempään kuin Suomessa, ja syöminen on esimerkiksi Rüütli-kadun varrella mahdollista vielä puoliltaöin ja sen jälkeenkin. Ruokapaikoista kauimmin avoinna on Faster’s Express (Küüni 7), joka on sunnuntaisin suljettu mutta joka muuten on avoinna aamuvarhaisesta aamunkoittoon.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/08

Lukijoiden kommentteja

Paikallisten ja turistien suosikiksi on 2015 noussut Crepp -kahvila: salaatteja, makeita ja suolaisia lettuja tarjolla: Rüütli 16. /tampere

Tbilisi ravintola on siirtynyt Tallinnaan, mutta hyvä georgilainen Georgian Kitchen on edelleen osoitteessa Ruutli 8. /Helsinki/Mika