Kanavat ja saaret

Venetsia sijaitsee Venetsian laguunilla yli sadalla saarella, jotka kaikki ovat yhteydessä toisiinsa. Kaupungin noin 150 kanavaa ovatkin sen ominaisimpia tunnuspiirteitä, ja ne toimivat samalla tavoin kuin tiet muissa hieman perinteisemmissä kaupungeissa. Tällä sivulla tutustutaan kanavista tärkeimpään, Canal Grandeen ja isoimmista lähisaarista Lidoon, Muranoon, Buranoon ja Torcelloon.

Canal Grande

Yksi Venetsian kauneimmista ja näyttävimmistä kanavista on sen pääkanava Canal Grande [kartalla]. Kanava kulkee s-kirjaimen mallisesti kaupungin läpi ja halkaisee Venetsian kahteen osaan. Canal Grande on melkein neljä kilometriä pitkä ja leveimmillään noin 90 metriä leveä.

Tämä Venetsian "pääkatu" on jo itsessään nähtävyys, ja sen varrella on lukuisia mielenkiintoisia ja kiehtovia paikkoja, kuten palatseja, kirkkoja ja vanhoja rakennuksia, joista osa on entisöity näyttävästi, toiset ovat valitettavasti jääneet rapistumaan. Kanavan varren lukuisat palatsit antavat matkailijalle mahdollisuuden kurkistaa venetsialaisten aatelisperheiden vuosisataiseen kilpailuun hienoimmista palazzoista ja samalla yhteiskunnallisesta asemasta.

Tunnetuimpiin Canal Granden nähtävyyksiin kuuluu koristeellisesta goottilaistyylisestä julkisivustaan tunnettu Ca’ d’Oro [kartalla], jota pidetään yhtenä Venetsian kauneimmista palatseista, jonka suojissa on nykyään Giorgio Franchettin taiteelle omistautunut museo. Lähellä Ca’ d’Oroa sijaitsee muitakin merkittäviä palatseja, kuten Casinò di Venezia [kartalla], ja myös sen lähellä San Geremian kirkon [kartalla] tienoilla on rypäs kauniita rakennuksia. Kaikkia näitä voi parhaiten katsella Santa Crocen kaupunginosasta, esimerkiksi perheitä kiinnostavan luonnontieteellisen museon tienoilta [kartalla].

Paljon upeita rakennuksia on myös Rialton kuuluisan kivisillan [kartalla] tienoilla. Sillalla tietenkin voi tehdä ostoksia, siltä voi katsella upeita kanavan näkymiä ja sen alapuolella on terasseja ja hyvää tunnelmaa, josta myös kannattaa käydä nauttimassa. Lisää hyviä näkymiä on Scalzin sillalta [kartalla] rautatieaseman edustalta, ja myös Accademia-sillalta [kartalla] on äärimmäisen kauniit näkymät. Täällä San Marcon ja Dorsoduron kaupunginosien välissä on yleensä ainakin jonkin verran vähemmän ihmisiä kuin Rialtolla ja Scalzilla. Venice Mapped -sivusto kertoo lisää Canal Granden palatseista ja muista tärkeistä rakennuksista.

Siltojen lisäksi Canal Granden voi ylittää perinteisemmällä tavalla yksinkertaisen gondolin eli traghetton kyydissä. Ne ylittävät kanavan muutamasta paikasta, ja traghettojen ylityspaikat voi nähdä vaikkapa Worldwide Accom -sivuilta. Traghetto-kyydit kestävät minuutin pari, ja niistä vastaavat vapaalla olevat gondolin kuljettajat. Kyyti on edullinen, noin puoli euroa. Muutenkin paras tapa nähdä Canal Granden sekä muidenkin kanavien varrella sijaitsevia nähtävyyksiä on hypätä gondolin tai vaporetton eli vesibussin kyytiin. Näistä 1, 2 ja A kulkevat nykyisin pitkin kanavaa. Yhden matkan liput ovat kalliita, mutta päivälippu on suhteessa halvempi, ja mitä kauemmin voimassa olevan lipun hankkii, sitä edullisemmaksi matkustaminen suhteessa tulee.

Gondolilla meno on vesibusseja huomattavasti hintavampaa, ja se saattaa välillä vaikuttaa pelkältä turistien rahastukselta. Monet gondolieerit vievät kuitenkin mielenkiintoisiin ja uusiin paikkoihin, joihin vesibussilla ei pääse, ja onhan tunnelmakin paljon romanttisempi. Toiset kehottavat tinkimään kyydin hinnasta, sillä hinnoissa on varmasti ilmaa, toiset taas ovat sitä mieltä, että tingityllä kyydillä gondolieeri ei vie niihin kaikkein mielenkiintoisimpiin paikkoihin. Gondolieereja on monenlaisia: toiset laulavat, toiset antavat tietoa nähtävyyksistä ja historiasta, joten niin halutessaan kannattaa asiasta kysäistä. Lisätietoa gondolikyydeistä antaa Go Italy -sivusto.

Lidon saari

Venetsian laguuni on Adrianmeren umpinainen lahti, ja siellä sijaitsee itse Venetsian lisäksi lukuisia pienempiä saaria. Yksi näistä saarista on Lidon saari [kartalla], jossa asuu noin 20 000 asukasta ja joka on suosittu retkikohde varsinkin kesäaikaan. Saarella kannattaa käydä varsinkin, jos haluaa rentoutua rannalla, sillä Lidolla sijaitsevat Venetsian ainoat hiekkarannat. Näistä Blue Moon Beach -ranta [kartalla] sijaitsee lähellä vesibussilaituria, mutta paremmat ja rauhallisemmat rannat ovat kauempana. Esimerkiksi Alberonin hiekkaranta [kartalla], joka sijaitsee Lidon Pellestrinan puoleisessa päässä, on Blue Beachia eksoottisempi ja siellä on vähemmän turisteja. Alberonille päästäkseen voi vuokrata pyörän tai hypätä sataman edustalta Pellestrinaan kulkevaan bussiin. Täällä sijaitsee myös Venetsian golfkenttä. Aivan toisella puolella pitkulaista Lidon saarta sijaitsee yksi sen leirintäalueista, ja saarella on myös melkoisesti hotelleja ja muita majapaikkoja, jotka ovat hyviä kesäisin muuten kuin elokuvafestivaalien aikaan.

Rannan lisäksi Lidon saari on tunnettu siellä vuosittain järjestettävistä Venetsian elokuvajuhlista. Niiden aikaan ei Lidoon kannata oikeastaan mennä rannalle saati yöpyä siellä. Lidon saarella voi myös istahtaa sen kahviloihin, käydä syömässä ravintoloissa, tehdä ostoksia yleensä huokeammin kuin pääsaarella sekä yleisesti nauttia saaren rauhallisesta ilmapiiristä, kanavista sekä hienoista näkymistä Venetsiaan laguunin yli. Hyvin kahviloita ja ravintoloita sekä myös putiikkeja on Lidon saarella lähellä vesibussilaituria, etenkin Via Lepanto -kadun [kartalla] varrella ja lähellä. Lidon pääostoskatuja on myös Gran Viale Santa Maria Elisabetta -pääkatu.

Lidoon on vesibussiyhteyksiä, ja osa laivoista on suoria ja nopeita, mutta useimpien kyydissä matka kestää puolisen tuntia vähän sen mukaan, mistäpäin Venetsiaa Lidon vaporettoon nousee. Lidoon kulkevat esimerkiksi vesibussit numerot 5.1, 5.2 ja B.

Muranon saari

Venetsian laguunin virallinen lasisaari on Murano [kartalla], joka sijaitsee melko lyhyen venematkan päässä Fondamente Nuovelta. Muranoon tulevan on usein nopeinta jäädä pois Colonna-laiturilla, jolta on helppo kävellä Daniela Manin -kanavarantaa kohti saaren pääpaikkoja, jotka ovat Museo-laiturin lähellä [kartalla]. Matkalla tulee vastaan Campo Santo Stefano, jonka vieressä sijaitsee San Pietro Martire -kirkko [kartalla], ja aukion kaunis torni ja silta vetävät aina ihmisiä puoleensa. Jos Muranossa mielii syödä lounasta, on tornin alapuolella oleva Busa alla Torre -terassiravintola siihen maineeltaan saaren paras paikka.

Tästä on lyhyt matka sillan yli Riva Longa -rantakadulle [kartalla], jolla on hyvä määrä lasitavaraliikkeitä ja jolla voi sekä nauttia kanavanäkymistä että tehdä ikkunaostoksia. Kulman takana sijaitseva Museo del Vetro eli lasimuseo [kartalla] on hyvä vierailupaikka niille, jotka haluavat oppia lasinpuhaltamisesta ja tästä alasta yleensäkin. Täällä ollessa on hyvä vierailla myös kauniissa Santi Maria e Donato -kirkossa [kartalla], joka sekin sijaitsee mielenkiintoisella kanavarannalla.

Museo-laiturilta voi palata helposti takaisin Venetsian keskustaan, mutta jos intoa ja energiaa riittää, on Muranossa muitakin vierailupaikkoja, joihin kuuluvat esimerkiksi lasitehtaat, lasiliikkeet ja lasipajat. Niitä on etenkin Colonna-laiturin ja Faro-laiturin [kartalla] välimaastossa, ja Faron (eli majakan) vieressä on myös paljon lasiliikkeitä, joista osa myy erittäin halpaakin lasia.

Buranon saari

Seuraava saari Muranon jälkeen on Burano [kartalla], joka on Venetsian kuuluisa pitsisaari. Se on pienempi saari kuin Murano, mutta se on hyvin suosittu vierailupaikka kesäisin, ja etenkin viikonloppuisin sinne suuntaa valtava määrä ihmisiä. Sinne lähdetään paitsi pitsin takia myös ottamaan valokuvia, sillä se on kuuluisa väreistään ja eräistä kaikkein hienoimmista Venetsian kanavanäkymistä.

Hyvä vierailupaikka Muranossa on Museo di Merletto eli pitsimuseo [kartalla]. Sen lähellä sijaitsee San Martino -kirkko [kartalla], ja tällä alueella on myös hyvä määrä ravintoloita ja kahviloita. Täällä ollessa on hyvä tietää, että Burano on edelleenkin pääasiallisesti kalastajien saari. Täältä tulee valtaosa Rialton merenelävistä, ja täällä tietenkin kannattaa ottaa kalaa tai mereneläviä ruoaksi.

Buranolla on vain yksi vesibussilaituri [kartalla], mutta täältä on yhteys siltaa pitkin Mazzorbon saarelle, ja siellä on toinen vesibussilaituri [kartalla], jonne kuten Buranonkin laituriin tulee kaupungista vesibussi numero 12. Mazzoboron saarella on myös jonkin verran ravintoloita.

Torcellon saari

Sama vesibussi numero 12 (joka ajaa Buranoon ja Mazzorboon) tulee myös Torcelloon [kartalla], joka on Venetsian laguunin varhaisimmin asutettuja alueita. Täällä on ollut ihmisiä jo 400-luvulta lähtien, ja täällä asui vielä 1300-luvulla 20 000 ihmistä. Sen jälkeen Venetsian pääsaari jätti Torcellon varjoonsa, ja väki kaikkosi täältä 1500-luvulle tultaessa. Nykyään Torcellossa sinnittelee kolmisenkymmentä vakinaista asukasta.

Hyvä vierailupaikka Torcellossa on Casa Andrich -taidegalleria [kartalla], joka sijaitsee kauniin puutarhan keskellä. Lähellä tätä on San Fosca -tuomiokirkko, jota vastapäätä sijaitsee Torcellon historiaa valottava Museo di Torcello, joka on maanantaisin kiinni. Lähellä sijaitsee Venetsian ensimmäinen tuomiokirkko, Santa Maria dell’Assunta, jonka kellotorniin on kannattavaa kiivetä. Tänne ja museoon on olemassa yhteislippu, joka kannattaa hankkia, jos aikoo kumpaankin sisään.

Jos täällä haluaa ruokailla normaalia paremmin, on museon ja kirkon lähellä sijaitseva Locanda Cipriani -ravintola, jossa kuuluisuudet ovat aina käyneet syömässä. Joukkoon on kuulunut prinsessa Dianaa, muita Englannin kuninkaallisia ja tietenkin Ernest Hemingway. Vuodesta 1948 lähtien Hemingway mielellään söi ja joi Ciprianissa ja vietti aikaa Torcellon rauhassa, metsästäen ja myös kirjoittaen Venetsiaan sijoittuvan romaanin Joen yli puiden siimekseen, jonka sivuilta pääsee hyvin kärryille kirjailijan ennätyksiäkin rikkoneista juomatavoista.

Torcellossa on yksi vesibussilaituri, jolta on muutaman minuutin matka Buranoon.

Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Luca Fasolo/Flickr
Uudistettu: 2015/02