Venetsian kaupunginosia ja alueita

Venetsia muodostuu 117 saaresta. Ne sijaitsevat Venetsian laguunissa, joka on Pohjois-Italiassa, Adrianmeren rannikolla. Venetsia (italiaksi Venezia, englanniksi Venice) on Veneton alueen pääkaupunki, ja koko Comune di Venezia -tienoolla asuu nykyään 270 000 asukasta. Heistä noin 60 000 asuu Venetsian pääosissa (centro storico), noin 30 000 asuu muilla laguunin saarilla ja valtaosa eli 180 000 asukasta asuu nykyään mantereella (terra ferma), kahdessa suuressa kaupunginosassa, nimeltään Mestre ja Marghera. Ne ovat teollisuudellaan olleet kaupungin vaurauden takaajia jo vuosikymmenten ajan.

Turistit viihtyvät pääosin pääsaarilla, joita jakavat kanavat ja yhdistävät toisiinsa sadat sillat. Ne muodostuvat kaupunginosista, joita kutsutaan sestiere-nimellä. Niitä ovat San Marco, Dorsoduro, Castello, Cannaregio, Santa Croce ja San Polo. Näiden lisäksi tällä eräänlaisella pääsaariryhmällä on muitakin pienempiä alueita ja saaria, kuten Sant’Elena, joka on Castellon takana ja joka kuuluu Castellon kaupunginosaan. Venetsian pääosiin tutustuminen käy suhteellisen nopeasti, mutta kaupunki on yllättävän laaja ja pelkästään sen päänähtävyyksiin tutustumiseen kuluu usea päivä.

Kaupungissa liikkuvan on hyvä tietää, että Venetsian murre poikkeaa melkoisesti Firenzen seudulta peräisin olevasta virallisesta italian kielestä, ja tämä näkyy muun muassa samojen paikkojen erilaisina kirjoitusasuina. Fondamente Nuove on joissain yhteyksissä Fondamente Nove, ja Strada Nuova on joissain kartoissa Strada Nova. Liikkumista Pyhän Markuksen aukion (San Marco), Rialton, Piazzale Roman ja Ferrovian eli rautatieaseman välillä on helpotettu etenkin Santa Crocessa ja San Polossa kyltein, jotka näyttävät, missäpäin mikin on ("per Rialto", "per San Marco").

San Marcon kaupunginosa

Sestiere di San Marco [kartalla] on kuuluisa Venetsian kaikkein tunnetuimmista nähtävyyksistä, ja sen keskusaukio on Piazza di San Marco eli Pyhän Markuksen aukio. Aukiota reunustavat merkittävät rakennukset, joihin kuuluvat basilikakirkko, Dogen palatsi ja niin sanotut Procuratie Nuove- ja Procuratie Vecchie -rakennukset, joista jälkimmäisessä sijaitsee kuuluisa, viime vuosina entisöity Torre dell’Orologio -kellotorni [kartalla]. San Marcon kaupunginosa on myös tunnettu museoistaan. Niitä on aukion rakennuksissa, joihin kuuluvat taide- ja arkeologian museot. Kuuluisat kahvilat ovat nekin osa Procuratie-rakennuksia, ja niiden pohjakerroksissa on myös kalliita liikkeitä. Aukion näkyvin rakennelma on Campanile, 99 metriä korkea kellotorni, jonka huipulle pääsee muutamalla eurolla.

Aukion laidalla oleva Dogen palatsi eli Palazzo Ducale sijaitsee niin sanotun Piazzetan eli pikkuaukion laidalla [kartalla], ja palatsia vastapäätä on kansalliskirjaston rakennus. Piazzetta johtaa Molo-rantakadulle [kartalla], joksi kutsutaan vilkasta merenrantakatua, jolla on paljon tunnelmaa ja kuhinaa koko päivän ja jolta on legendaariset näkymät kohti San Giorgio Maggiore -kirkkoa. Kirkko sijaitsee saarella, joka myös kuuluu San Marcon kaupunginosaan, ja siellä voi lähteä käymään vesibussilla eli vaporetolla muutamassa minuutissa. Molo-rantakatu on pieni alue ja kuuluu pitkään Riva degli Schiavoni -rantakatuun. Sillä on terasseja, ja siltä on pääsy pieneen Giardinetti-puistikkoon [kartalla], jossa on yllättävän rauhallista tunnelmaa vilkkainakin päivinä. Heti tämän takana on kuuluisa Harry’s Bar, jonka takana sijaitsevat San Marcon eräänlaiset pääalueet, joilla on teattereita, museoita, kirkkoja ja toinen toistaan upeampia palatseja.

Alue Pyhän Markuksen aukion ja Accademia-sillan välissä [kartalla] on Venetsian parhaita, ja sillä kannattaa viettää aikaa, etenkin jos sattuu kaupunkiin silloin, kun siellä ei ole aivan valtavaa määrää turisteja. San Marcon kujat ovat suosittuja mutta kapeita, ja niille on helppo lähteä aukiolta syömään, ostelemaan kaikenlaista muodista laskiaisnaamioihin, kulttuuririentoihin La Fenicen oopperataloon [kartalla], kuuntelemaan konsertteja San Vidalin kirkkoon [kartalla] tai katsomaan suurta määrää gondoleja Bacino Orseolo -altaaseen [kartalla], joka on heti arkeologisen museon takana. San Marco on yhdessä Dorsoduron kanssa kulttuuri- ja taidekaupunginosa. Siellä on paljon merkittäviä kirkkoja, joista osa toimii konserttisaleina ja museoina, ja sellaisia upeita palatseja kuin Palazzo Grassi [kartalla], jonka suojissa on merkittävä taidekokoelma. San Marcossa sijaitsee myös Palazzo Fortuny [kartalla], jossa on esillä lähinnä Mariano Fortuny y Madrazon tekstiilejä.

Rialto

San Marco on hyvä alue myös vain vaellella, käydä syömässä, poiketa drinkillä ja viettää iltaakin, sillä Pyhän Markuksen aukion lisäksi Rialton markkinapaikka on jo iltapäivästä lähtien varsin eläväinen paikka tulla vaikka viinilasilliselle ja välipalalle. Iltaisinkin Rialton markkinapaikalla on vielä elämää, ja yöelämän lisäksi alue viihdyttää aamuvarhaisesta, sillä sen torit sekä Rialton kauppahalli, jossa myydään mereneläviä, ovat erittäin eläväisiä aina varhaiseen iltapäivään asti, jolloin sen baarit uudelleen heräilevät henkiin.

Rialton silta [kartalla] on kaupungin kauneimpia, ja siltä saa hyviä, klassisia Canal Grande -kuvia. Rialton siltaan ja myös sen alla oleviin kanavarantoihin ja kujiin on hyvä tutustua ajan kanssa ja kenties nauttia sen tunnelmasta päiväaikaan avoinna olevilta, Canal Grandelle antavilta terasseilta.

Rialton alue ei ole vain kaupankäynnin ja illanvieton keskus, vaan se on myös hyvä alue kulttuurielämälle, sillä sen läheisyydessä, niin San Marcossa kuin sillan toisella puolella San Polossakin, on useita konserttisaleja. San Marcon puolella sijaitsee esimerkiksi Teatro Goldoni [kartalla].

Dorsoduro ja La Giudeccan saari

San Marcon kaupunginosan miellyttävimpiä alueita on monien aukioiden ja normaalia leveämpien katujen täyttämä, kulttuuripitoinen alue ennen Ponte dell’Accademia -siltaa [kartalla]. Sillan toisella puolella alkaa Dorsoduron kaupunginosa [kartalla], johon lasketaan kuuluvaksi myös sen edustalla näkyvä La Giudecca -saari.

Dorsodurossa, heti Accademia -sillan jälkeen tulee vastaan Accademia-taidemuseo, joka on kaupungin merkittävimpiä taidemuseoita. Toinen merkittävä taidemuseo on Guggenheim [kartalla], ja se sijaitsee aivan lähellä, niin ikään Canal Granden rannalla. Alueen päässä, myös Canal Granden rannalla, sijaitsee Punta della Dogana [kartalla], jossa Selma Hayekin aviomies, biljonääri Francois Pinault esittelee Palazzo Grazzin lisäksi omia merkittäviä taidekokoelmiaan melkoista pääsymaksua vastaan. Täällä on esillä nykytaidetta, kuten Jeff Koonsia, Cindy Shermanin valokuvia ja Marlene Dumas’n töitä.

Dorsodurossa on mukava vaellella, poiketa viinille, katsella hienojen putiikkien ikkunoita ja nauttia tunnelmasta, johon kuuluu vähemmän turisteja kun San Marcossa. Eniten turisteja pyörii Canal Granden varrella, missä on kalliita terasseja, mutta täällä kannattaa tutustua muihinkin osiin, etenkin kauniin Campo San Barnaba -aukion [kartalla] ympäristöön, missä on päivittäinen tori ja ajoittaisia kirpputoreja.

Campo San Barnaba -aukiolta kannattaa ottaa suunta kohti Zattere-merenrantakatua, jonka kaunein rakennus lienee Gesuati-kirkko [kartalla]. Aivan sen lähellä sijaitsee kuuluisa gelateria Nico, jossa jäätelöä syödessä on mukava katsella kohti La Giudeccan saarta ja nauttia merenrantakadun usein leppoisasta tunnelmasta. Tilavalla rantakadulla on mukava kävellä isonkin porukan kanssa, ja täällä voi niin halutessaan suunnata kohti risteilijäsatamaa ja alueita, joita on viime vuosina kunnosteltu. Siellä on pari kaunista kirkkoa, San Sebastiano [kartalla], joka on yksi Chorus Venezia -kortin kirkoista, ja Angelo Raffaele [kartalla], jotka kumpikin sijaitsevat kanavien hallitsemalla alueella, jolla myös on yliopiston rakennuksia ja nuorekasta tunnelmaa. Lähistöllä sijaitseva Campo Santa Margherita -aukio [kartalla] on harvoja illanviettopaikkoja kaupungissa.

La Giudecca

Zattere-rantakadulla on useita eri nimiä, mutta se tunnetaan paikallisten suussa nimenomaan Zatterena. Sieltä näkyvä La Giudecca -saari on paikka, jonne pitää suunnata veneellä, ja sinne pääsee täältä muutamassa minuutissa. La Giudeccan saari on pitkä, ja siellä on nykyisin parikin normaalia tasokkaampaa majapaikkaa. Sen näkyvin rakennus on Palladion suunnittelema, vuonna 1577 valmistunut Il Redentore -kirkko [kartalla], jonka edessä oleva samanniminen laituri on hyvä paikka jäädä pois Giudeccan kaupunginosassa. Sen toinen hieno kirkko, Zitelle [kartalla], on muunnettu luksusluokan kylpylähotelliksi, mutta hyvä vierailupaikka on edelleen La Casa dei Tre Oci [kartalla], jossa on taidenäyttelyitä.

La Giudecca on hyvä saari viettää tunnin pari niiden, jotka ovat Venetsiassa ennenkin olleet tai ovat siellä viikon. Se on myös varteenotettava majapaikka, sillä siellä on rauhallista tunnelmaa päivisinkin, mutta tämäkin syrjäinen paikka täyttyy vilkkaina matkustusaikoina täysin ja varaukset kannattaa tehdä kuukausia etukäteen.

Castello

Pyhän Markuksen aukion edustalla oleva Molo-ranta on pieni pätkä suurempaa kokonaisuutta, joka on Riva degli Schiavoni. Tämä on huomattavasti tukkoisempi rantakatu kuin Dorsoduron Zattere, mutta sitä kannattaa kävellä niin pitkälle kuin jaksaa. Heti Dogen palatsin jälkeen alkaa Castellon kaupunginosa [kartalla], joka on varsin laaja ja monipuolinen, ja myös siihen on hyvä tutustua perinpohjaisesti. Sen suosituin nähtävyys on Huokausten silta eli Ponte dei Sospiri [kartalla], ja Rivan kaunein rakennus on Chiesa della Pieta -kirkko [kartalla], jonne asti ainakin kannattaa kävellä.

Jos jatkaa rantakatua pitkin, tulee sen jälkeen vastaan Arsenale eli satama- ja teollisuusalue [kartalla], joka alun perin valmistui 1100-luvulla ja jossa 1400-luvulle tultaessa toimi yli 300 laivanvarustajaa. Napoleon antoi valtaan päästyään vuonna 1797 polttaa kaikki laiturit poroksi ja otti haltuunsa sen, mitä kaupungin laivastosta jäi jäljelle. Arsenaleen pääsee nykyisin vapaasti vain biennaalin aikaan, mutta sitä voi katsella hyvin näkymin Campo d’Arsenale -aukion viereiseltä sillalta [kartalla]. Alueella on mukava kävellä, täällä ei yleensä ole paljon turisteja mutta Arsenalen kaikilla puolilla on ravintoloita, kirkkoja ja myös merenkulkumuseo [kartalla].

Arsenalen ja Merenkulkumuseon jälkeen tulee vastaan Via Garibaldi [kartalla], Castellon pääkatu, joka on hyvä kävellä päästä päähän. Sen varrelta voi kadun keskiosan tienoilla myös kääntyä Viale Garibaldille ja kulkea sitä pitkin kohti Giardini-puistoaluetta [kartalla], jossa on mukava olla kauniina päivinä ja jonka peräosissa ovat biennaalin päänäyttelyt ja kuuluisat paviljongit [kartalla]. Puiston edessä on vesibussipysäkki, jolle pääsee kätevästi myös muualta centro storicosta ja jonne on helppo tulla vaikka San Marcon laitureilta.

Giardini-puistoalueen laiturien edessä on hyviä terasseja, joilla voi ottaa vaikka samppanjaa, ja tästä voi jatkaa kohti kahta pientä saarta, jotka myös ovat osa Castellon laajaa kaupunginosaa. Nämä ovat San Pietro di Castello, jonka kuuluisin nähtävyys on samanniminen kirkko [kartalla], ja Sant’Elena, jolla sijaitsee kaupungin jalkapallostadion ja Sant’Elenan kirkko [kartalla]. Sant’Elenan ja Castellon välimaastossa on hyvää tunnelmaa, aivan tavallisia asuinkortteleita ja varsin hiljaista kaikkein vilkkaimpinakin matkustusaikoina.

Castellon kaupunginosan merkittävimpiin katuihin kuuluu myös Arsenalen ja Cannaregion välimaastossa (ja osin Cannaregiossa) oleva Fondamente Nuove -rantakatu, jonka vesibussilaitureilta [kartalla] on hyvä siirtyä etenkin San Michelen hautausmaasaarelle, Muranoon, Buranoon ja Torcelloon. Fondamente Nove -pysäkin lisäksi tai sijaan kannattaa kokeilla myös Ospedale-laituria [kartalla], jolla hyvinkin voi olla vähemmän tungosta vilkkaina aikoina.

Myös kortteleissa, jotka ovat Fondamente Novesta etelään, on mukavaa tunnelmaa vilkkainakin aikoina. Täällä on lukuisia kirkkoja, ja kaikkein merkittävin kirkko täällä on suuren sairaalan vieressä oleva Basilica di Santi Giovanni e Paolo [kartalla]. Toinen merkittävä kirkko on lähempänä rantakatu Rivaa sijaitseva San Zaccaria [kartalla], joka on jo lähellä Pyhän Markuksen aukiota. Eri aukioita ja kirkkoja bongaillen Castellossakin voi hyvin viettää vaikka kokonaisen päivän.

Cannaregio

Kaupunginosa, joka monelle Venetsiaan saapuvalle tulee ensimmäiseksi tutuksi, on Cannaregio [kartalla]. Sen alussa sijaitsee Ferrovia eli Stazione di Santa Lucia -rautatieasema [kartalla], ja sen suosituimmat alueet ovat Canal Granden varrella. Scalzi-sillalla on hyvä ottaa kuvia ja katsella veneitä, ja Lista di Spagna -katu on hyvä herkkujen, tuliaisten ja ravintoloiden katselulle, samoin kuin drinkille tai vain viihtymiselle. Cannaregiosta San Marcoon tätä reittiä [kartalla] pitkin kävelevä näkee saman tien koko kaupungin kaikkein oleellisimpia näkymiä.

Jos kulkee Lista di Spagnaa pitkin kohti San Marcoa, kannattaa kiinnittää huomio Campo San Geremian kauniiseen taloryppääseen [kartalla], joka on Fondamenta di Cannaregio -kanavan alussa. Kanavaranta on hyvä joskin valtaosan ajasta vilkas tuttavuus. Sen varrella on mukava ottaa drinkki tai syödä ateria, ja tästä on hyvä jatkaa toinen toistaan kauniimpien kirkkojen ja palatsien ohi kasinolle [kartalla].

Seuraava merkittävä Canal Granden rakennus on Ca’ d’Oro [kartalla], jonka suojissa on Giorgio Franchetti -taidegalleria. Tällä osalla Strada Novaa suuri kanava on aivan kadun varrella, ja täälläpäin onkin hyvä kiinnittää huomiota San Polon puolen kauniisiin palatseihin [kartalla], joiden takana onkin jo Rialton silta. Siirtyminen Cannaregiosta San Marcoon tai Castelloon tapahtuu melko huomaamatta pian Campo Santi Apostoli -aukion [kartalla] jälkeen. San Marcon puolella vastaan tulee gondolien täyttämiä kanavia ja kujia, joilla pyörii tauotta turisteja.

Cannaregion turistien suosima alue on juuri Lista di Spagna- ja Strada Nova -katujen muodostama pitkä katu ja sen lähialueet. Varsin paljon turisteja on myös Fondamente Nove -laiturin tienoilla, ja tämä pätkä rantakatua kuuluu Cannaregion kaupunginosaan. Cannaregiossa on kuitenkin myös hiljaisia osia, ja siellä on paljon alueita, joilla pyörii lähinnä paikallisia. Erityisen hyvä tienoo on Chiesa della Madonna dell’Orto -kirkon [kartalla] liepeillä, minne pääsee myös vesibussilla dell’Orto -laiturille. Kirkko itsessään on hieno vierailupaikka, ja sen pihamaalla on usein ilmaisia taidenäyttelyitä.

Chiesa della Madonna dell’Orto -kirkolta ei ole pitkä matka Cannaregion parhaille seuduille juutalaiskorttelistoon, jonka pääpaikat ovat Campo Ghetto Nuovo -aukion [kartalla] tuntumassa. Tämä on myös kohtalainen paikka lähteä syömään, ja yöelämä on normaalia vilkkaampaa Fondamenta Ormesini -kanavan rannoilla [kartalla]. Täälläpäin kuten monissa muissakin Venetsian osissa, etenkin Santa Crocessa ja Dorsodurossa, vaikeus on löytää oikeaan suuntaan kulkevia siltoja. Kulkemista helpottaa kartan tutkiskelu ja hyvien reittien selvittäminen, sillä summamutikassa kulkevalle tulee seinä tämän tästä vastaan.

Santa Croce

Canal Granden toisella puolella Cannaregiosta katsottuna sijaitsee Santa Croce [kartalla], joka useimmille turisteille ei tule kovin tutuksi. Tämä on kuitenkin alue, joka monelle tulee ensimmäiseksi kaupungissa huomaamatta vastaan, sillä linja-autoasemana toimiva Piazzale Roma [kartalla] sijaitsee täällä.

Valtaosalle tulee Santa Crocessa myös tutuksi rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva kaunis San Simeone Piccolo -kirkko [kartalla], jonka luo voi mennä kaunista Scalzi-siltaa pitkin. Scalzi-silta [kartalla] on turistien valtavassa suosiossa: he kuvaavat sillä itseään, toisiaan ja kanavaa aamusta iltaan. Jos sillalta lähtee kohti Santa Crocea, voi kulkea Pyhän Markuksen aukiolle huomattavasti nopeammin [kartalla] kuin Lista di Spagna - Strada Nova -katua pitkin.

Santa Crocessa on erityisen paljon kauniita aukiota ja kirkkoja, ja täällä on enemmän paikallistunnelmaa kuin oikeastaan yhdessäkään toisessa centro storicon osassa. Erityisen hyvää tunnelmaa täällä on illan hämärtyessä, ja muulloin kuin aivan keskipäivällä täällä on melko vähän turisteja. Santa Crocessa on kuitenkin kaikenlaista turisteja kiinnostavaa: on kauppoja, ravintoloita ja nähtävyyksiä, joita on etenkin lähellä Grand Canalea. Luonnontieteellinen museo [kartalla] ja Ca’Pesaro -palatsi [kartalla], jossa sijaitsee nykytaiteen museo, sijaitsevat Canal Granden lähellä. Jos haluaa nähdä tyypillisen Santa Crocen aukion, jonka laidalla on kaunis kirkko, on Campo San Giovanni dell’Orio [kartalla] hyvä valinta.

San Polo

Santa Crocen ja San Marcon välissä sijaitsee San Polo [kartalla], jonka rajanaapuri on myös Dorsoduro. Tämä kaupunginosa on tunnettu Rialton sillasta, jonka San Polon puoleinen alue on yhtä vilkas kuin San Marconkin. Se ei ole ehkä yhtä lailla hyvä paikka lähteä drinkille, mutta täälläkin on hyviä kulttuuririentoja jatkuvasti, esimerkiksi San Giacomo di Rialto -kirkossa [kartalla].

Normaalia vilkkaampi aukio San Polossa on Campo San Polo [kartalla], jolla on kesäisin elokuvaesityksiä ja muitakin tapahtumia. Campo San Polon suurimpiin nähtävyyksiin kuuluu Frari-kirkko [kartalla], jonka ulkopuolella on hyvää tunnelmaa. Täällä ollessa kannattaa ehdottomasti katsastaa myös Scuola Grande di San Rocca [kartalla], jonka suojissa on viitisenkymmentä Tintoretton mestariteosta, ja lisää saman maalarin töitä on vielä viereisessä San Rocca -kirkossa.

Saaret: Lido, Murano, Burano, Torcello ja Canal Grande -kanava

Teksti jatkuu saaria ja Canal Grande -kanavaa tarkemmin käsittelevällä sivulla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/02