Matkakohteita, kulttuuria ja maailman monimuotoisuutta
TwitterInstagram
Booking.com
Vilnan lentoasema (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Vilnan kansainväliseltä lentoasemalta pääsee keskustaan junalla, bussilla tai taksilla. Taksia ei tarvitse enää tilata etukäteen, vaan lentoaseman viralliset taksit ovat luotettavia.

Saapuminen ja matkat Vilnaan

Vilnan lentoasema sijaitsee vain 7 kilometrin päässä Vilnan keskustasta, ja sieltä pääsee keskustaan junalla, bussilla tai taksilla. Linja-auto- ja rautatieasemat, joiden viereen tulee linja-autoja paitsi Vilnan myös Kaunasin lentoasemalta, sijaitsevat lyhyen matkan päässä vanhastakaupungista ja keskustan uusista osista.

Vilnaan tehdään paljon matkatoimistojen järjestämiä matkoja, mutta se on myös erinomainen kohde niille, jotka järjestävät matkansa omatoimisesti ja jotka mahdollisesti vierailevat samalla jossakin muussa kaupungissa. Vilnaan voi paitsi lentää myös siirtyä Tallinnan kautta autolla tai linja-autolla, jolloin näkee paljon muutakin kuin vain Liettuan pääkaupungin.

Vilnan lentoasemalta keskustaan

Vilnan kansainvälinen lentoasema [kartalla] on lyhyen matkan päässä keskustasta.

Sieltä voi tulla taksilla 10–15 eurolla keskustaan tai muualle kaupunkiin, ja vanhaankaupunkiin matka maksaa noin 10 euroa. Taksia ei tarvitse enää tilata etukäteen, vaan lentoaseman viralliset taksit ovat luotettavia.

Niille, joiden majapaikka on lähellä linja-auto- ja rautatieasemia, voidaan suositella nopeaa, noin 7 minuuttia ja 0,70 € maksavaa junakyytiä. Muidenkin kannattaa harkita tätä 16 kertaa päivässä kulkevaa yhteyttä, joka vie melko lyhyen matkan päähän vanhastakaupungista. Lipun voi ostaa etukäteen verkosta, automaatista tai sitten junasta.

Toks-yhtiön minibussi kulkee linja-autoaseman ja lentoaseman väliä. Matka maksaa euron, ja lentoasemalla pysäkki on saapuvien lentojen C-hallin vieressä.

Kaupungin omista linja-autolinjoista numero 1 kulkee lentoasemalta linja-autoasemalle, 2 kulkee sekin saman matkan mutta eri reittiä ja linja 88 kulkee linja-autoaseman kautta vanhaankaupunkiin. Lippu maksaa euron.

Lentoaseman sivut esittelevät lisää kyytejä Vilnan lentoasemalta muualle

Kaunasin lentoasemalta Vilnaan

Kaunasin lentoasema [kartalla] on reilun tunnin matkan päässä Vilnan keskustasta. Sieltä pääsee helpoiten Vilnaan Toks-yhtiön autoilla, jotka kesäisin kulkevat bussiaseman vieressä olevan Hotel Panoraman pysäkiltä muutaman kerran päivässä. Matka maksaa 10 euroa ja kestää 80 minuuttia.

Lentoasemalta voi myös kulkea bussilinjoilla 29 ja 29E Kaunasin keskustaan, ja Kaunasin bussiasemalta on tunneittain vuoroja Vilnaan. Matka lentoasemalta Kaunasiin maksaa euron.

bussi linja-autoasemalla
Tallinnasta lähtee melkoinen määrä linja-autoja Riian kautta Vilnaan ja siitä eteenpäin. Matkan voi tehdä yhtä soittoa tai välillä voi pysähtyä vaikka Riiassa, joka on matkan puolivälissä.
Kuva: Peter Forsberg

Saapuminen linja-autolla tai rautateitse Vilnaan tai sieltä muualle

Vilnan linja-autoasema (Vilniaus autobusų stotis) [kartalla] on keskustan laitamilla, melko lähellä Aamukoiton portteja (Aušros vartai) ja kauppahallia. Se on sekavalla paikalla, jolle saapuvan on hyvä tietää mihin suuntaan on menossa. Asemalla on takseja, sen ohi kulkee busseja mutta kätevintä on siirtyä siitä muualle kävellen. Jos linja-autoasemalta, joka on rautatieaseman vieressä, haluaa lähteä kohti vanhaakaupunkia ja muita pääpaikkoja, on kuljettava kohti Hotel Panoramaa. Sen kohdalla voi kääntyä vasempaan, jolloin saapuu kauppahallin tienoille, tai oikeaan, jolloin lähtee kohti Aamunkoiton porttia. Kaupunki on sekava ja sokkeloinen, ja karttaa on hyvä tutkia etukäteen, jos ei halua harhailla asemien ympäristössä.

Vilnassa on myös muita bussipysäkkejä, joiden kautta kierretään, mutta kaikkein paras on käyttää linja-autoasemaa, jolla on palveluita kuten wc, kauppa ja ravintola klo 20–22 asti. Toiselle pysäkille, joka erehdyttävästi on kauppakeskus Panoraman vieressä (linja-autoasema on hotelli Panoraman vieressä), ei kannata missään nimessä lähteä eikä siellä kannata jäädä pois.

Vilnan rautatieasema on linja-autoaseman vieressä. Se ei ole yhtä vilkas paikka kuin linja-autoasema, eivätkä junat kulje kovin hyvin Liettuassa saati sieltä muualle. Rautatieasemalle saapuvan kannattaa kävellä kohti hotelli Panoramaa ja edetä siitä kohti vanhaakaupunkia. Takseja asemien yhteydessä on aina, ja niillä pääsee nopeasti ja kohtuuhintaisesti etenemään kohti kaupungin muita osia.

Matkat ja matkustaminen Vilnaan

Vilna on erinomainen kohde omatoimisesti järjestetylle matkalle, ja sinne on kaikkein paras matkustaa joko keskikesällä tai keskitalvella. Viikonloput ovat aina muita ajankohtia kalliimpia ja vilkkaampia, ja heinä- ja elokuussa huoneiden hinnat ovat kalleimmillaan. Vilnaan voi Suomesta lentää tai sinne voi mennä linja-autolla, jolloin samaan matkaan voi vaivatta yhdistää muitakin kaupunkeja.

Vilnaan tehdään paljon järjestettyjä matkoja, ja sellaiselle lähtevälle kaikki on helppoa mutta matkalle tulee enemmän hintaa.

Omatoimisesti tehtävät matkat

Vilna sijaitsee lyhyen lentomatkan päässä Etelä-Suomesta, ja sinne menee suoria lentoa ympäri vuoden. Vilnaan voi mennä myös linja-autoilla, etenkin jos muutenkin liikkuu Suomen, Baltian ja Keski-Euroopan välillä, ja sieltä on myös paljon yhteyksiä Valko-Venäjälle, Venäjälle ja pidemmällekin entisen Neuvostoliiton alueelle.

Air Balticin lentokone (License: Public Domain Mark 1.0)
Vilna sijaitsee lyhyen lentomatkan päässä Etelä-Suomesta, ja sinne menee suoria lentoa ympäri vuoden. Normaali kestoaika suoralle lennolle on 1 tunti ja 10 minuuttia.

Lentäen Vilnaan

Vilnaan lentävät Air Baltic ja Finnair, ja normaali kestoaika suoralle lennolle on 1 tunti ja 10 minuuttia. Finnair lentää ajoittain suoria lentoja kolmekin kertaa päivässä, ja alimmillaan matkaan pääsee 149 eurolla edestakaisin. Lennot ovat hyviin aikoihin aamupäivällä, keskipäivän tienoilla ja alkuillasta. Air Balticin lennot ovat usein välilaskullisia, ja sitä kannattaa käyttää tällä reitillä vain hätätapauksessa.

Finnairin koneilla on tietenkin mahdollista lentää muualta Suomesta ensin Helsinkiin ja sitten Vilnaan. Muualta Suomesta ja etenkin Tampereelta ja Turusta pääsee parhaiten Air Balticin lennoilla, joilla on vaihto Riiassa. Nopein lentoaika Turusta on välilaskun kanssa noin kolme tuntia.

Muiden lentoyhtiöiden vuoroja voi tutkia vaikka Skyscannerista

Linja-autolla tai rautateitse Vilnaan tai sieltä muualle

Tallinnasta lähtee melkoinen määrä linja-autoja Riian kautta Vilnaan ja siitä eteenpäin. Matkan voi tehdä yhtä soittoa tai välillä voi pysähtyä vaikka Riiassa, joka on matkan puolivälissä. Tallinnasta on Vilnaan lyhimmillään noin 8 tunnin matka, ja Vilnasta on samantyylinen matka Puolan Varsovaan tai Gdanskiin. Lippujen hinnat ovat yleensä melko kohtuullisia, ja bussit ovat siistejä ja luotettavia. Valko-Venäjälle tai Venäjälle aikovalla pitää olla viisumi mukanaan.

Yksi parhaista yhtiöistä, joka kulkee moneen eri maahan, on Luxexpress, ja se kulkee myös Puolaan. Ecolines on toinen aktiivinen yhtiö, joka kulkee hyvin myös Puolan toiselle puolelle Tšekkiin, Saksaan ja muihinkin maihin.

Muitakin yhtiöitä alueella liikkuu ja junia menee niitäkin joihinkin paikkoihin, ja lisää yhteyksiä voi katsella vaikka Go Euro -sivuilta.

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Vilnaan tehdään paljon erilaisia järjestettyjä pakettimatkoja, joihin kuuluvat lennot ja hotelli. Niitä tekevät niin suuret matkatoimistot kuin pienet paikalliset matkatoimistotkin.

Aurinkomatkat tekee 2–4 vuorokauden kestoisia matkoja Vilnaan. Edullisimmillaan kahden päivän matkalle kaksi aikuista pääsee vähän alle 300 eurolla. Neljän vuorokauden matka tulee suhteessa huomattavasti edullisemmaksi, ja sellaiselle pääsee kaksi ihmistä alkaen reilulla 300 eurolla.

Muista matkatoimistoista Kaleva Travel, Matkapojat ja Saga-Matkat tekevät monen muun tavoin matkoja Vilnaan.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Londo Mollari /Flickr, Peter Forsberg, Valentin Hintikka /Flickr
2017/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti