Rakennuksia ja maamerkkejä

Tällä sivulla esitellään Wienin olennaisimpia rakennuksia, maamerkkejä, katuja ja aukioita, kuten Ringstrasse, Schloss Schönbrunn, Stephansdom-kirkko, Hofburgin palatsialue ja Naschmarkt-torikatu.

Ringstrassen maamerkit

Wienin Innere Stadt -ydinkeskustaa kiertää kehätie, Ringstrasse, joka eri osissaan saa eri nimiä, kuten Opernring [kartalla] ja Schubertring [kartalla]. Tämän leveän puistobulevardin laidoilla ja lähettyvillä sijaitsee suuri osa kaupungin parhaista museoista, puistoista ja kulttuuririennoista. Siihen ja sen varrella sijaitseviin rakennuksiin ja puistoihin tutustumalla saa nopean oppitunnin Wienin upeasta arkkitehtuurista, historiasta ja nykyelämästä.

Kehätie on sekä paikallisten että turistien suosikkiväyliä kaupungissa, ja aamuisin sen varrella ulkoilutetaan koiria, käydään lenkillä ja kuljetaan kohti työpaikkaa. Kehätie on leveä, eikä sen varrelle useinkaan muodostu mitään tungosta. Liikennettä, etenkin kevyttä liikennettä ja raitiovaunuja, on kuitenkin sen verran, että kehätietä ylittäessä ja sen osasta toiseen kulkiessa kannattaa ainakin lasten kanssa ja kaupunkiin juuri saapuneiden olla tarkkana.

Ringstrasse kiertää koko Innere Stadt -keskustan, mutta sen parhaat osat ovat ehdottomasti etelässä, missä sijaitsevat monet Wienin merkittävimmät puistot ja nähtävyydet. Rathaus-kaupungintalo [kartalla] on alansa kauneimpia maailmassa. Sitä on mukava katsella vain ulkoakin Rathausplatz-aukiolta, joskin sen sisäpihoille on myös vapaa pääsy ja sen sisäosiin pääsee osallistumalla ilmaisille opastetuille kierroksille. Rathauspark-puisto kaupungintalon vieressä on lämpimällä ilmalla erittäin mukava paikka viettää aikaa, ja talvisin se muuttuu yhdeksi maailman kiemuraisimmista luisteluradoista. Joulukuussa sen alueella on joulumarkkinakojuja.

Heti kaupungintalon puistojen takana on Parlament, yksi Euroopan komeimmista eduskuntataloista. Tätäkin voi ihmetellä ulkona jonkin aikaa, sillä se on arkkitehtuuriltaan ja koristeiltaan ainutlaatuista nähtävää. Parlament-eduskuntatalon sisään pääsee osallistumalla opastetuille kierroksille, jotka ovat maksullisia.

Ringstrassen varrella sijaitsee hallintorakennusten lisäksi kaupungin parhaita puistoja. Volksgarten [kartalla] on kaupungin hienoimpia puistoja, joka pääsee täysiin oikeuksiinsa usein vasta huhtikuun loppupuolella, joskin monena vuotena siellä voi hyvin istuskella aikaisemminkin.

Volksgartenin alueelta pääsee vaivatta siirtymään Hofburgin palatsialueelle, jolla on puistoja ja laaja Heldenplatz-aukio [kartalla]. Tästä puolestaan on suora pääsy Hofburgin palatsin toisella puolella sijaitsevaan Burggarten-puistoon [kartalla], joka sekin on melko ainutlaatuinen. Kunhan tästä jatkaa ohi Hotel Sacherin, jonka kahvila tarjoaa alkuperäisiä sacherkakkuja, ja Wienin Kansallisoopperaan (Staatsoper) [kartalla], saapuu monen suosikkipuistoon, suureen Stadtparkiin [kartalla]. Se on laaja puisto, jolla on paikoitellen jopa metsämäisiä piirteitä, ja sen alueella on erityisen hieno kokoelma patsaita, pieni järvi ja paljon vihreää tilaa virkistäytyä.

Ringstrassen ympärillä on paljon muutakin nähtävää, mutta sitä tutkimaan lähtiessä kannattaa muistaa, että etäisyydet Wienissä ovat melkoisia eikä kaikkien kunto kestä tai halu riitä kävellä kokonaan sen ympäri. Niille, jotka ovat hankkineet esimerkiksi vuorokauden voimassa olevan matkakortin Wienin joukkoliikennevälineisiin, voidaan suositella ainakin ajoittaista turvautumista raitiovaunuihin 1 tai 2, jotka kulkevat ympäri kehätietä vastakkaisiin suuntiin. Kehätie on myös kaikenlaisten yksityisten kiertoajeluiden ykkösväyliä, ja osallistumalla tällaiselle pääsee myös hyvin selville siitä, kuinka paljon merkittävää on yhden tien varrelle historian saatossa ilmaantunut.

Schloss Schönbrunn

Wienissä on paljon kaikenlaisia palatseja puutarhoineen, ja niistä turistien suosikki on Schloss Schönbrunn -palatsi [kartalla] puutarhoineen ja moninaisine vapaa-ajanviettomahdollisuuksineen. Palatsin ensimmäinen, varsin riisuttu versio valmistui vuonna 1700, ja pian sen jälkeen Habsburgin suku alkoi pitää sitä pääasiallisena asuinpaikkanaan. Myöhemmin tosin myös muut mieltyivät palatsissa asumiseen, ja esimerkiksi Napoleon asusteli siellä aina ehtiessään vuosina 1805-09. Vuonna 1918 rakennus siirtyi uuden Itävallan tasavallan omistukseen. Muutama pommi osui siihen toisen maailmansodan aikana, ja sen täydelliset korjaukset valmistuivat 1955, minkä jälkeen niin paikalliset kuin turistitkin mieltyivät etenkin sen puutarhoihin ja kauniisiin näkymiin.

Nykyisin Schönbrunnin palatsiin pääsee monien erilaisten kierrosten yhteydessä sisään tutustumaan sen hulppeisiin sisätiloihin, mutta liput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä palatsin sisäosiin on jatkuva tungos. Sisäosissa voi parhaimmillaan tutustua 40 eri huoneeseen, ja yksi kohokohtia on peilisali, jossa 6-vuotias Mozart piti ensiesiintymisensä. Itse palatsissa on 1 441 huonetta.

Palatsin puutarhat ovat upeita. Istutuksia niihin aletaan tehdä huhtikuun alkupuolella, ja varsinaisessa kesäloistossaan Schönbrunnin suuret puutarhat ovat toukokuulta syyskuuhun. Alueella on melkoisesti nähtävää, ja siellä voi kävellä kymmeniä kilometrejä niin halutessaan. Kuitenkin varsin pienen alueen sisällä, aivan palatsin vieressä olevassa puistikossa on siinäkin kaikenlaista eläintarhasta peilitaloon ja labyrinttiin. Etenkin perheen pienet viihtyvät täällä, mutta eläintarhassa käyminen on melko kallista, ja muutenkin syöminen ja juominen alueen harvoissa kahviloissa on jopa kalliimpaa kuin Wienin keskustassa. Palatsin alue on kuitenkin siitä loistava paikka, että siellä voi viettää aikaa ilmaiseksi vaikka koko päivän, ja jo puutarhat palatsinäkymineen ovat yksinään Wieniin tulemisen arvoisia. Aikaa palatsialueelle menemiseen, siellä oleskeluun ja kaupunkiin paluuseen kuluu helposti helposti vähintään 2-3 tuntia.

Schönbrunnin palatsille on helppo päästä samannimiselle metroasemalle U4-metrolinjalla 10-15 minuutissa Innere Stadt -keskustasta, raitiovaunuilla 10 ja 58 sekä linja-autolla 10A. Metrossa on kesäviikonloppuina suuriakin ruuhkia iltapäivisin.

Stephansdom

Wienissä on monta hienoa kirkkoa, mutta turistien suosikki ja keskeisin suuri kirkko on Stephansdom [kartalla], Stephansplatz-aukion laidalla, Kärntner Strasse- ja Graben-shoppailukatujen risteyksessä. Kirkkoon on ilmainen sisäänpääsy, siellä voi räpsiä kuvia ja siellä on mukava tunnelma, mutta se saattaa mennä melko tukkoon etenkin touko-syyskuussa viikonloppuisin. Tämän goottilaistyylisen kirkon ulko-osat ovat erittäin kiinnostavia ja täynnä upeita yksityiskohtia katon tiilistä ja Itävallan kotkasta ovien ja seinien yksityiskohtiin. Kirkon ulko-osat ovat sen verran häikäiseviä, että sen ulkopuolella käyvä jatkuva kuhina ei juuri häiritse. Kunhan kirkkoa on aikansa katsellut, voi huomion kiinnittää aukion ja lähikatujen yleiseen meininkiin, johon kuuluu kaikenlaista katuesiintyjistä kaikkialta maailmasta saapuviin turisteihin, tosin vain lähinnä huhtikuulta kesäkauden loppuun.

Hofburg

Hofburgin palatsialue [kartalla] useine toinen toistaan hienompine rakennuksineen, patsaineen ja muine vetonauloineen on ainutlaatuinen vierailupaikka, ja se sijaitsee aivan ydinkeskustassa. Sinne on helppo päästä Ringstrassen varrelta, ja sinne on mukava saapua myös hevosvaunukyydillä Michaelerplatzin puolelta. Palatsin alueella voi ulkopuolella vaellella vapaasti ja ilmaiseksi, katsella mielenkiintoisia yksityiskohtia ja nauttia palatsialueen tunnelmasta. Sieltä voi nousta hevoskyytiin kiertämään keskustan muita vanhoja osia ja suunnata seuraavalle nähtävyydelle.

Hofburgin alueella sijaitsee joitain Wienin kuuluisimpia vierailupaikkoja. Espanjalainen ratsastuskoulu sijaitsee Hofburgin suojissa, samoin kuin Burgkapelle-kappeli, jossa Wienin poikakuoro esiintyy jumalanpalveluksen yhteydessä täysin maksutta sunnuntaiaamuisin syyskuulta kesäkuulle. Sen alueella ovat myös Schatzkammer-aarrekammio ja Kaiserappartements-asunnot, joissa keisari Franz Josef I puolisoineen aikoinaan asui. Siellä on myös konserttisaleja, joissa Hofburgin oma orkesteri soittaa Mozartia ja muuta Wieniin oleellisesti liittyvää musiikkia, ja laulua ja balettiakin siellä on ajoittain.

Hofburgin palatsialueelle on helppo tulla Kohlmarktilta shoppailuretkeltä muutamassa minuutissa, ja sinne pääsee keskustan ulkopuolelta vaivatta metrolla kulkemalla Volkstheater-metroasemalle tai raitiovaunulla 1 tai 2 kehätietä pitkin. Sinne on helppo kävelyetäisyys MuseumsQuartier-museokorttelista, samoin kuin Parlament-eduskuntatalolta, eikä sinne ole turhan pitkä matka Neubaun ja Mariahilf-alueen majapaikoiltakaan kävellen.

Naschmarkt

Katumarkkinat ja erilaiset torit kuuluvat muulloin kuin sunnuntaisin oleellisesti Wienin elämänmenoon. Toreilla ja markkinoilla käydään ympäri vuoden tekemässä elintarvikeostoksia, hakemassa viiniä, juomassa kahvit, syömässä etenkin lounas tai iltapäivän välipala ja juomassa olutta tai muita drinkkejä. Meininki on tietenkin parhaimmillaan kesäaikaan, ja Wienin pitkä kesäkausi (maalis-marraskuu) on miltei kokonaan markkinoiden luvattua aikaa. Keskustassa markkinoita ei juuri ole, lukuun ottamatta Naschmarkt-torikatua [kartalla], joka kulkee Mariahilfer Strasse -pääshoppailukadun suuntaisesti, Karlsplatz-aukion ja metroaseman tuntumasta aina Kettenbrückengasse-metroasemalle, jolta lauantaisin alkaa Wienin suosituin kirpputori. Näistä voi hankkia kaikenlaista antiikista käyttötavaroihin ja krääsään. Mikäli mielii edes katsella arvokasta tavaraa, kannattaa paikalle tulla heti aamutuimaan.

Naschmarkt on usein yllättävän edullinen elintarvikkeiden, juomien ja herkkujen ostospaikka, mutta jotkin kojut ja kaupat ovat lähinnä turisteille suunnattuja eivätkä välttämättä tasoltaan kovin hyviä. Etenkin torikadun kaupoissa, jotka myyvät aasialaisia ja muita eksoottisia elintarvikkeita, "parasta ennen" -päivämäärät kannattaa tarkistaa jokaisesta pakatusta tuotteesta, sillä täällä yritetään helposti antaa kerran paikalla käyvälle turistille vähän vanhentunutta tavaraa. Tuoreet tuotteet ovat tietenkin moitteettomia, ja kaikki kojut myyvät puhtaita ja täysin turvallisia välipaloja, juomia ja muita ruokia, joita voi hyvin ostella.

Kadun varrella on niin paikallisia kuin muualtakin maailmasta tulevia tuotteita myyviä kojuja ja kauppoja, ja myös ravintolat tarjoavat siellä kaikkea wieninleikkeistä kebabeihin, sushiin ja kalaruokiin. Monet kahvilat ja ravintolat ovat lauantai-iltapäivisin hyvin suosittuja: istumapaikkaa voi olla vaikea löytää etenkin myöhemmin iltapäivästä. Monissa paikoissa on livemusiikkia tai tiskijukkia, ja etenkin kaupungin 20-40-vuotias väestö viihtyy täällä vähintäänkin yhtä hyvin kuin turistit.

Wien.info-sivut antavat lisävinkkejä kaupungin nähtävyyksien katseluun.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja päivitetty: 2015/05