Nähtävyyksiä Wienin lähistöllä

Wienissä riittää näkemistä ja tekemistä vaikka moneksi viikoksi, mutta siellä aiemmin olleiden kannattaa harkita päiväretkelle lähtemistä. Kaupungin lähistöllä on kokoelma mielenkiintoisia vierailupaikkoja, kuten tunnin matkan päässä sijaitseva Tonavajoen mutka, Slovakian pääkaupunki Bratislava ja Budapest, joka on vain parin tunnin matkan päässä sekin. Jotkut saattavat intoutua lähtemään Tšekin tasavallan puolelle Brnoon, joka on parin tunnin junamatkan päässä Wienistä ja jonne vievät myös useat eri bussiyhtiöt.

Kulkuvälineet

Itävallan vierailupaikkoihin, Budapestiin, Brnoon ja Bratislavaan pääsee hyvin rautateitse. Itävallan rautatieyhtiön ÖBB:n sivuilta näkee aikataulut, hinnat ja aseman, jolta on paras nousta junan kyytiin.

Wien Hauptbahnhof on nykyään päärautatieasema, jolta lähtevät esimerkiksi junat Bratislavaan, mutta myös Wien Westbahnhof -asemalta voi nousta moneen junaan, aivan kuten Wien Meidling -asemaltakin. Länteen kuten Salzburgiin ja Saksaan lähteviin juniin on yleensä paras nousta kyytiin Westbahnhof-asemalta, mutta juniin voi nousta miltä asemalta tahansa Wienissä ja liput voi hankkia automaatista tai tiskiltä ennen junaan nousemista miltä asemalta tahansa ja myös verkkosivujen kautta.

Lippujen hinnat ovat kalliita etenkin Itävallassa matkusteltaessa, eikä alennuksia juuri ole luvassa viikolla normaaleilla reiteillä, hankki lippunsa sitten mistä ja koska tahansa. Poikkeuksen muodostavat viikonlopun alennukset ja ryhmäalennusliput, samoin kuin jotkin muut alennukset, joista saa tietoa ÖBB:n sivuilta.

Etenkin Bratislavaan, Budapestiin ja Brnoon pääsee hyvin myös linja-autoilla, joilla matkat tulevat yleensä edullisimmiksi ja jotka lähes aina kiertävät Wienin lentoaseman kautta. Student Agency on aktiivinen matkoilla Tšekin ja muiden maiden välillä, Blaguss on Itävallan Eurolines-kumppani ja kulkee esimerkiksi Bratislavaan, Orangeways kulkee hyvin Unkariin ja Flixbus on paras yhtiö niille, jotka suuntaavat kohti Saksaa. Itävallassa linja-autolla on hankala matkustaa kaupungista toiseen, ja toistaiseksi rautatiet ovatkin vuokra-auton lisäksi oikeastaan ainoa tapa siirtyä suuresta kaupungista toiseen.

Kesäisin Tonavajoen mutkaan, Bratislavaan ja Budapestiin voi kulkea myös Tonavaa pitkin laivalla. Vienna Unwrapped -sivusto kertoo kesäisistä laivamatkoista Tonavan mutkaan ja Budapestiin, ja Lod-yhtiön sivusto kertoo lisää katamaraanimatkoista Bratislavaan.

Klosterneuburg

Lyhyin matka päiväretkelle Wienistä on 20-30 minuutin paikallisjunamatkan päässä sijaitsevaan Klosterneuburgiin [kartalla], joka on tunnettu luostaristaan ja jonka pääpaikat ovat lähellä Tonavan rantoja. Tänne on mukava lähteä katsomaan luostaria, kirkkoja ja kaunista luontoa, ja etenkin kuumina vilkkaina kesäpäivinä tänne voi lähteä myös pakoon kaupungin pölyjä ja turistilaumoja. Tämä on myös erinomainen paikka niille, joita kiinnostavat Habsburgin hallitsijasuku, sillä luostari on suvun kannalta tärkeimpiä paikkoja koko entisessä Itävallan johtamassa suuressa valtakunnassa.

Klosterneuburgiin pääsee parhaiten paikallisjunalla Klosterneuburg-Kierling-asemalle varsin tiuhaan tahtiin Heiligenstadt-rautatieasemalta tai Franz-Josefs-Bahnhof-asemalta Wienin keskustasta.

Tonavajoen mutka

Reilun tunnin junamatkan tai kesäisin laivamatkan päässä sijaitsevat kylät ja kaupungit Tonavajoen mutkassa ovat suositeltava vierailukohde niille, jotka tuntevat Wienin läpikotaisin tai jotka haluavat tutustua ainutlaatuisiin Itävallan Tonavajoen rantoihin.

Melk

Melk [kartalla] on tunnettu Stift Melk -linnastaan, ja myös 5 kilometrin päässä Stiftistä sijaitseva Schallaburg-linna on hyvä vierailukohde täällä käydessä. Paikalle pääsee parhaiten junalla Westbahnhof-asemalta, mutta yleensä junaa pitää vaihtaa 35 kilometrin päässä sijaitsevassa Kremsissä. Matka Wienin ja Melkin välillä kestää 1-1½ tuntia suuntaansa ja maksaa reilut 15 euroa.

Krems

Krems [kartalla] on viinitarhojen keskellä sijaitseva tunnelmallinen pikkukaupunki, jonka museotarjonta on ensiluokkaista ja jonka taidegalleriat ovat myös vierailun arvoisia. Krems ei ole suuri kaupunki, mutta siellä riittää yllättävän paljon nähtävää eikä sinne kannata turhan lyhyelle visiitille lähteä. Junat kulkevat Wienin Westbahnhof-, Franz-Josefs-Bahnhof-, Heiligenstadt- ja Spittelau-asemilta melko tiheään tahtiin noin tunnin matkan päässä sijaitsevaan Kremsiin, jonne yhdensuuntainen lippu maksaa vähän 9-16 euroa.

Dürnstein

Tonavan mutkan monista hyvistä vierailupaikoista kolmas erityismaininnan arvoinen on Dürnstein [kartalla], jossa Englannin kuningas Rikhard Leijonamieli 1100-luvulla virui vankilassa ja jossa nykyään käydään kesäiseen aikaan ahkerasti päiväretkellä Wienistä. Kaupunki on kuuluisa paitsi historiastaan myös upeista jokirantanäkymistään, Kuenringerburg-linnastaan, jossa Rikhard oli vankina, ja ympäröivistä viinitiloistaan, joiden tuotoksia voi maistella Heuringer-viinituvissa, joita on erityisen hyvä valikoima kaupungin ulkopuolella.

Wienistä pääsee hyvin paikalle Franz-Josefs-Bahnhof-asemalta samoin kuin muiltakin asemilta, joilta mennään Kremsiin, mutta junaa pitää yleensä vaihtaa Kremsissä. Matka kestää noin 1½ tuntia ja maksaa reilut 15 euroa suuntaansa.

Bratislava, Slovakia

Slovakian pääkaupunki Bratislava [kartalla] on kiinnostava vierailupaikka, jonka vanhakaupunki ja sitä ympäröivät korttelit ovat juuri sopiva tutustumiskohde päiväretkelle. Bratislavan vanhakaupunki on pieni ja kaunis, ja siihen voi hyvin tutustua muutamassa tunnissa. Muualla Bratislavassa ei ole paljon nähtävää, mutta vanhankaupungin lisäksi kaupungissa on sellaisia suuria nähtävyyksiä kuin linna. Edullisten hintojen perässä olevat vierailevat mielellään vanhankaupungin laidalla olevassa Tesco-tavaratalossa, ja ostoksien tekemistä helpottaa euro, joka on myös Slovakian valuutta. Kaupunkiin päiväretkelle tulevan on hyvä jo Wienistä ostaa edestakainen lippu. Ennen junaliput maksoivat Bratislavassa vähemmän kuin Wienissä, mutta nykyään on lähes sama, kummasta kaupungista lippunsa hankkii.

Bratislavaan pääsee hyvin rautateitse Hauptbahnhof-asemalta, yleensä kerran tunnissa kulkevilla junilla reilussa tunnissa suuntaansa. Yhdensuuntaiset liput maksavat kummassakin kaupungissa noin 15 euroa, mutta Wienissä kannattaa kysellä EUregio-lippuja, joiden kanssa voi yhden päivän aikana tehdä edestakaisen matkan Slovakian pääkaupunkiin ja matkata siellä julkisilla ilmaiseksi samalla lipulla. Bratislavan huonossa kunnossa olevalta rautatieasemalta pääsee vanhaankaupunkiin parhaiten nykyään raitiovaunulla numero 1, samoin kuin johdinautoilla, ja matkalippuja niihin saa keltaisista automaateista.

Budapest, Unkari

Budapest [kartalla] ei paljon esittelyjä kaipaa: tämä yksi Keski-Euroopan upeimmista kaupungeista sijaitsee 2-3 tunnin junamatkan päässä Wienistä. Hyviä syitä lähteä Budapestiin on monia, ja niistä pienellä budjetilla liikkeellä olevat pitävät arvossa sitä, että kaikki on siellä huomattavasti edullisempaa kuin Wienissä: kun oluttuopista joutuu Wienissä pulittamaan 3-4 euroa, saa sellaisen Budapestissa 1-2 eurolla. Ostoksia voi niitäkin usein tehdä huomattavasti edullisemmin Budapestissa.

Budapestiin pääsee parhaiten Hauptbahnhof-asemalta melko tiheään tahtiin kulkevilla junilla, ja erilaisia lippuvaihtoehtoja on melkoisesti. 19 euron hintaiset yhdensuuntaiset liput ovat tavallisia, ja matka kestää 2-3½ tuntia suuntaansa. Myös Orangeways-yhtiön bussit kulkevat kaupunkien väliä, ja lippujen hinnat ovat 10-15 euroa suuntaansa.

Brno, Tšekki

Tšekin toiseksi suurin kaupunki Brno [kartalla] on hyvä vierailupaikka lyhyellekin visiitille, sillä sen keskusta on aivan rautatieaseman (ja linja-autoaseman) vieressä, ja sen parhaisiin osiin voi tutustua melko nopeasti. Brnossa on mukava tunnelma, ja ihmiset tuntuvat viettävän siellä kesäiseen aikaan päivät päästään terasseilla, hörppimässä kahvia ja olutta, joka Tšekissä on hyvää ja edullista. Tuopin saa 1-1½ eurolla, ja myös kaupassa hintataso on sama luokkaa kuin Bratislavassa ja Budapestissa.

Ravintoloita Brnon keskustassa on runsaasti, ja opiskelijaväestö pitää huolen siitä, että menoa ja meininkiä riittää ympäri vuoden. Mikäli aikaa riittää, kannattaa vierailla Brnon linnassa, jonne on melko jyrkkä nousu. Linna edelleenkin soittaa keskipäivän soiton klo 11.00, sillä keskiajalla kellon soittaminen liian aikaisin pelasti kaupungin Ruotsi-Suomen joukkojen varmalta valtaukselta.

Brnoon pääsee sekä Orangeways-yhtiön busseilla parissa tunnissa että junalla samassa ajassa melko edullisesti (5-15 euroa suuntaansa). Myös Student Agency- ja TourBus-yhtiöiden bussit kulkevat usein kaupunkien väliä, joskus vain 5 eurolla suuntaansa.

Lisätietoa

Lisätietoa Wienin päiväretkistä muualle Itävaltaan

Teksti: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/05