Ruoka, ravintolat ja kahvilat

Tällä sivulla kerrotaan, mistä Wienissä voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita, minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla ja minkälainen hintataso ruokapaikoissa on. Lisäksi käydään kahvilla, etsitään kasvisruokaa ja käsitellään maksutapoja, aukioloaikoja ja tippikulttuuria.

Wienin parhaat ravintolaseudut

Wienin tunnelmallisin ja suosituin ateriointipaikka on Innere Stadt -ydinkeskusta, jossa voi nauttia erityisen hyvin tyypillisiä wieniläisiä ruokia, kuten wieninleikkeitä, makkaroita ja voileipiä. Erilaisia ravintoloita on kaikkialla ydinkeskustan alueella. Monet paikat ovat melko hintavia, ja suosituimmat ruokailupaikat menevät lounasaikaan ja viikonloppuisin usein tukkoon. Edullisia aterioita, ruokia muualta kuin Itävallasta ja pikaruokia on tarjolla melkoinen valikoima Innere Stadtin Bermudan kolmioksi nimetyllä alueelta sekä sen vierestä Schwedenplatz-aukion laidalla ja lähettyvillä. Myös muualla Altstadt-vanhankaupungin alueella on paljon ravintoloita, jotka ovat enemmän turistien suosiossa ja vähän kalliimpia kuin muualla kaupungissa, mutta täältä on helppo katsoa mieleinen ruokapaikka.

Naschmarkt-torikatu [kartalla] on loistava paikka aterialle, mutta täällä etenkin kauniina lauantai-iltapäivinä monet terassit ja sisätilatkin täyttyvät totaalisesti, eikä alue tällöin ole paras mahdollinen ateriointipaikka. Valikoima on hyvä, ja täällä voi nauttia tyypillisiä paikallisia ruokia ja kalaruokia. Myös muita ruokia on kuitenkin paljon tarjolla, etenkin aasialaisia, italialaisia ja Lähi-idästä tulevia ruokia. Varsinaisen torialueen lisäksi kannattaa katsastaa myös itse kadun laitamien ravintoloita, joista löytyy hyviä ruokia kasvissyöjille, etenkin aasialaisista ravintoloista, miltei poikkeuksetta Naschmarktin ruokia edullisemmin hinnoin. Naschmarkt-tori ja sen ruokapaikat ovat sunnuntaisin kiinni, mutta kadun muut ravintolat ovat avoinna sunnuntaisin.

Neubau on hyvää maastoa kaikenlaisille ruoille, ja siellä on tarjolla niin wieniläisiä ruokia kuin muualtakin tulevia ruokia, erityisen hyvin aasialaisia, turkkilaisia ja muita Lähi-idän ruokia. Israelilainen kasvissyöjille soveltuva Maschu Maschu (Neubaugasse 20) [kartalla], jolla on myös piste Bermudan kolmiossa Rabensteig-kadun varrella, on oiva paikka syödä vähän erilaisia Lähi-idän ruokia. Pienellä budjetilla liikkeellä olevat löytävät Neubausta ja sen liepeiltä valtavan määrän pikaruokia myyviä kioskeja, samoin kuin muitakin kohtuuhintaisia vaihtoehtoja.

Mielenkiintoinen paikka nauttia tunnelmallinen ateria on Spittelberg-alue [kartalla] MuseumsQuartierin takana Burggassen ja Spittelberggassen välissä, jonka biedermeier-rakennusten keskellä on mukava nauttia tyypillisiä paikallisia ruokia ja juomia. Yksi hyvä ravintola siellä on Boheme (Burggasse 17).

Ruokapaikan löytäminen ei muuallakaan Wienissä ole kiven takana, vaan missä tahansa osassa kaupungin keskustaa on valtava määrä kahviloita, ravintoloita ja pikaruokakojuja. Kojut ovat nykyisin varsin monipuolisia, monet tarjoavat kokonaisia aterioitakin ja etenkin aasialaiset ruoat sopivat kasvissyöjillekin.

Leopoldstadt on hyvää maastoa löytää ravintoloita, ja hyvä paikka täällä syödä kasvisruokia, wieninleikkeitä ja tyypillisiä paikallisia ruokia on Schöne Perle (Grosse Pfarrgasse 2) [kartalla].

Josefstadt-kaupunginosassa Yppenplatz-aukio [kartalla] Brunnengassen torikadun varrella on lähitienoineen hyvää maastoa aterialle. Täällä on suuri määrä autenttisia turkkilaisia ruokia myyviä ravintoloita ja kioskeja, samoin kuin paljon muitakin eksoottisia vaihtoehtoja. Paikalle pääsee hyvin kulkemalla metrolinjalla U6 Josefstädter Strasse -asemalle.

Monet Wienin klassiset kahvilat tarjoavat ruokia nekin, mutta taso on usein korkeintaan keskinkertainen ja hinnat yläkanttiin, sillä nämä tuppaavat olemaan yksinomaan turistien suomia ruokapaikkoja. Paikalliset viihtyvät näissä kahviloissa toki kahvilla, ja ruoista leivokset ja muut makeat palat ovat niissä parhaita valintoja.

Tripadvisor-sivuilla on lisätietoa ja kommentteja Wienin ravintoloista.

Wienin ravintoloiden tyypilliset ruoat

Wienin tyypillisiä ruokia on hyvin tarjolla keskustan turistien suosimissa ravintoloissa, joissa etenkin Wiener Schnitzel eli wieninleike on monien haluama ateria, jota on tarjolla erityisen hyvin Beisln-ravintoloissa. Nämä ovat tyypillisiä wieniläisiä ruokia myyviä, usein suhteellisen yksinkertaisia ruokaloita, joissa hinnat eivät kuitenkaan ole mitenkään ruokalan tasolla. Palvelu on yleensä hyvää ja toimii englanniksikin, ruoat ovat poikkeuksetta korkeatasoisia, ja myös kasvissyöjille löytyy näistä ravintoloista hyvä määrä ruokia.

Wieninleikkeen lisäksi tyypillisiä paikallisia ruokia ovat naudanlihasta valmistettu gulassi (Gulasch), joita on erilaisia ja joista naudanlihasta valmistettu Rindgulasch on arvostetuinta. Tafelspitz eli keitetty naudanliha maistuu saksankielisissä maissa mutta on muualla harvinaista, ja se tarjotaan monesti keitettyjen kasvisten kera, yhdessä vahvan piparjuuritahnan kanssa. Monia muitakin pääruokia tulee Wienissä vastaan, ja mikäli haluaa maistaa näitä edullisemmin ja usein myös korkeatasoisemmin kuin turistipaikoissa, ovat paikallistenkin suosiossa olevat Beisln-ravintolat tähän paras ratkaisu. Ruokalistat ovat miltei poikkeuksetta myös englanniksi, ja ruokien joukosta löytyy niin tuttuja kuin vähän tuntemattomampiakin ruokia, yleensä myös kasvissyöjille.

Jälkiruoat ja makeiset ovat hyviä Wienissä, ja jäätelön ja suklaan lisäksi omenapiirakka eli Apfelstrudel on tyypillinen paikallinen kahvin kanssa nautittava herkku. Hyviä Wienissä ovat myös pannukakut, joista suosittuja ovat rusinoiden kanssa tarjottavat Kaiserschmarrn-letut.

Wikipediassa on tietoa Wienin ruoista.

Wien on Euroopan kosmopoliittisimpia kaupunkeja, ja sen suuri ulkomaalaisväestö takaa sen, että Itävallan pääkaupungissa voi syödä muitakin kuin oman maan ruokia. Turkkilaiset ja muut Lähi-idän alueelta tulevat ruoat ovat yleisiä, samoin kuin Välimeren alueen ruoat, italialaiset ruoat etunenässä. Kaupungista löytyy hyvin myös kreikkalaisia, balkanilaisia ja ranskalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Kalaruokia on sisämaan kaupungiksi yllättävän hyvin tarjolla. Aasialaiset ravintolat ovat paras valinta kasvissyöjille, ja valtaosa niistä sopii vegaaneillekin. Wienin ravintolavalikoima on melkoinen, ja siellä ollessa voi maistella miltei minkälaisia ruokia tahansa, kunhan ottaa selvää, mistä tietynlaisia ruokia myyviä ravintoloita löytyy.

Kasvisruoat

Wien on kasvissyöjille hyvä kaupunki syödä kaikenlaisia ruokia, ja täällä on tarjolla myös hyvin korkeatasoisia lihattomia ruokia. Aasialaiset ravintolat ovat melko yleisiä, ja niiden ruokalistoissa on aina erinomaisia lihattomia annoksia, yleensä kohtuuhintaan (5-8 euroa). Maschu Maschu on kaupungin parasta falafelia tarjoava ketju, jolla on pisteet Neubaussa (Neubaugasse 20) ja Schwedenplatz-aukion vieressä olevalla Bermudan kolmion alueella (Rabensteig 8).

Neubau ja Schwedenplatz ovat kumpikin hyvää tienoota kasvissyöjille muunkin tarjontansa takia, sillä niiden kummankin alueella on melkoisesti aasialaisia ravintoloita, jotka Schwedenplatzilla ovat lähinnä kojuja, samoin kuin muita kasvisruokia tarjoavia ravintoloita. Wienissä on nykyisin myös Loving Hut -ketjun piste, jonka ruoat sopivat vegaaneillekin. Loving Hut -ketjun erinomaisia, terveellisiä ruokia Neubaussa (Neubaugürtel 38) voi syödä muulloin kuin pe ja la vain iltaisin klo 16.30 lähtien. Ketjulla on kaupungissa pari muutakin pistettä, joista verkkosivut kertovat lisää.

HappyCow-sivusto kertoo Wienin kasvisravintoloista.

Kahvilat

Wienin kahvilat ovat maailmankuuluja, ja nykyisin turistit käyvät niissä ahkerasti. Niistä on tullut kalliita mutta alituiseen vilkkaita vierailupaikkoja. Etenkin viikonloppuisin sellaiset legendaariset kahvilat kuin Café Hawelka (Dorotheergasse 6) [kartalla], Café Central (Herrengasse 14) [kartalla], Café Landtmann (Universitätsring 4) [kartalla], joka tunnetaan Sigmund Freudin entisenä kantapaikkana, ja Café Sacher (Philharmoniker Strasse 4) [kartalla] ovat melko tukossa aamu- ja iltapäivisin, ja ne ovat nykyisin täysin ylihintaisia vierailupaikkoja. Niissä on kuitenkin vanhanajan tyyliä ja tunnelmaa, ja kahvit ja kakut ovat erinomaisia.

Muutenkin wieniläisessä kahvilassa istuskelu usein kruunaa kaupunkiin suuntautuneen matkan. Kahvihan saapui Wieniin 1600-luvulla turkkilaisten piirittäjien mukana. Sitä juodaan Itävallassa nykyisin henkilöä kohti enemmän kuin Italiassa, ja Wienissä on ollut kahviloita yhtä pitkään kuin Venetsiassa ja Varsovassa, missä niitä on myös ollut pitkään. Kahvit ovat Wienissä erilaisia kuin kotimaassa, ja on hyvä tutustua ainakin jonkin verran valikoimiin ennen tilaamista. Lähinnä "tavallista kahvia" on Brauner-kahvi, jossa on maitoa ja josta on suuri tai pieni versio.

Kahvi on Wienissä kallista: lähes paikassa kuin paikassa kahvikuppi maksaa 3-4 euroa. Tätä ajatellen on hyvä sijoittaa jonkin verran enemmän klassiseen kahvilakokemukseen kuin maksaa lähes saman verran muualla. Wienin kahviloista saa myös ruokia, mutta ne eivät ole kaikkein parhaita. Kahvin kanssa niissä mieluiten otetaankin Café Sacherista kotoisin olevaa sacherleivosta tai muita leivoksia, joita kahviloissa on melkoinen valikoima.

Tour My Country -sivustolla on tietoa Wienin kahvilaaduista.

Hintataso

Wienissä on nykyään kotimaata edullisempi hintataso, ja sieltä saa hyvän täyttävän pääaterian koska tahansa alle 10 eurolla. Esimerkiksi turistien suosiossa olevat wieninleikkeet maksavat noin 10 euroa ja vähän allekin, mutta ylipäätään vanhassakaupungissa ja muilla turistien suosimilla alueilla hinnat ovat kalliimpia kuin muualla kaupungissa.

Turistien suosimissa paikoissa Innere Stadtissa ateria juomineen maksaa helposti 15-25 euroa, mutta Schwedenplatzin halvoissa ravintoloissa ja kojuissa selviää 4-8 eurolla, jos niin haluaa. Neubaun ravintolat eivät ole paljon Innere Stadtia edullisempia. Viereinen Mariahilfer Strasse -katu tarjoaa jonkin verran edullisempia ateriointivaihtoehtoja, joskin monet ruoat ovat pikaruokia tai korkeintaan keskinkertaisia tasoltaan.

Mariahilfer Strassen loppupää Westbahnhof-rautatieaseman takana on edullisempaa tienoota aterialle ja miltei yksinomaan paikallisten suosiossa. Täällä voi syödä kaikenlaisia ruokia turkkilaisista itävaltalaisiin. Edullisimpia ruokapaikkoja Wienissä ovat kebab- ja makkarakojut, samoin kuin aasialaisia ruokia myyvät kojut, joilla usein on istumapaikkoja aterian nauttimista varten. Ne myyvät oluita ja muitakin alkoholijuomia, ja niissä voi syödä suuren dürum-kebabrullan ja huuhtoa sen alas puolella litralla paikallista olutta 5-7 eurolla.

Juomarahat

Wienissä harrastetaan juomarahojen antamista selvästi enemmän kuin kotimaassa, ja normaalia on ainakin pyöristää loppusumma lähimpään vitoseen tai kymppiin ravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu. Jos palvelu on erityisen hyvää ja ystävällistä, kannattaa jättää 10-15 % laskun loppusummasta juomarahaksi. Nykyään Wienissä on paljon itsepalvelupaikkoja ja valtavasti myös erilaisia ruokia tarjoavia kioskeja, toreja ja markkinoita, eikä niissä tietenkään jätetä juomarahoja.

Maksukortit

Wienissä otetaan vastaan entistä enemmän maksukortteja, joista Visa ja Mastercard ovat yleisimmät, mutta siellä ei kulujen takia pieniä summia maksettaessa yleensä käytetä kortteja. Edulliset ruoat kuten makkarat ja kebabit, joita eniten tarjoillaan kioskeista ja kojuista, pitää aina ostaa käteisellä, ja itse asiassa muihin kuin hienoihin ravintoloihin menevällä on hyvä aina olla käteistä mukana ateriaa varten.

Ruokailuajat

Wienin ravintolat ovat avoinna klo 11-12.00 alkaen myöhään, usein 23-24.00 asti. Suuri osa ravintoloita on avoinna kaikkina viikonpäivinä, joskin jotkin Innere Stadtin ulkopuolella sijaitsevat ravintolat rajoittavat aukioloaikojaan viikonloppuisin tai voivat olla kiinni lauantaisin tai sunnuntaisin tai molempina viikonlopun päivinä. Sunnuntaisin lähes kaikki kaupat mutta myös monet ravintolat ja ruokapisteet ovat kiinni, jopa turistien suosimassa ydinkeskustassa. Vilkkailla paikoilla kuten Schwedenplatz-aukiolla ruokakojut ja muut paikat ovat avoinna erittäin hyvin myös sunnuntaisin ja myöhään yöllä ja osa läpi yönkin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/05

Lukijoiden kommentteja

Yksi tutustumisen arvoinen ravintola on myös Salm Bräu, panimoravintola, joka on vanhassa luostarissa, osoite Rennweg 8. Kävellen keskustasta n. 15-20 min, tai ratikalla, linja 71 pysäkki Unteres Belvedere. Vaikka klise, niin en ole parempaa Wienin leikettä saanut missään muualla, toki muutenkin ruoka ja olut hyvää. /wiskari

Jos majoittuu, tai muuten on lähellä Petrusgassea, Landstrasser-Hauptstrassen poikkikatua, niin kannattaa poiketa Petrus&Paulus Stuben -nimisessä paikallisväestön suosimassa olut-tuvassa/ravintolassa Petrusgassen ja Paulusgassen kulmassa. Ei välttämättä mikään gourmetpaikka, mutta isot annokset hyvää ruokaa ja kohtuu hinnalla, hyvän ja nopean palvelun kera. Esim. huhtikuussa 2014 illallinen kahdelle oluineen ja viineineen sekä brandyt päälle vain 32€, jolla hinnalla Tampereella saattaa juuri saada alkupalat.... Suosittelen.
Myös keskikaupungilla sijaitsevat 2 Figlmüller-ravintolaa, osoitteessa Wollzeile 5, sekä Bäckerstrasse 6, ovat käymisen arvoisia ravintoloita, mutta kannattaa varautua jonottamaan, tuntuivat olevan sekä paikallisten että turistien suosimia. /wiskari