Lasten ja nuorten kanssa Wienissä

Monen keskieurooppalaisen kaupungin tavoin Wien on miellyttävä kokoperheen matkakohde, jossa viihtyvät hyvin teini-ikäisetkin, ja kaikki polvenkorkuisista murkkuihin viihtyvät tässä värikkäässä kulttuurikeskuksessa erinomaisesti.

Wien on Pariisin tavoin rakennettu suureen mittakaavaan, ja näin sen monet kadut ja bulevardit ovat leveitä, puistot suuria ja prameita ja muutenkin tilaa riittää temmeltää monessa keskustankin osassa jopa kaikkein kiireimpinä ajankohtina. Perheiden on hyvä lähteä Wieniin etenkin keväällä tai syksyllä upeita nähtävyyksiä katselemaan, klassisista katunäkymistä nauttimaan, maailmanluokan puistoissa rentoutumaan, tekemään ostoksia ja syömään hyviä ruokia.

Parhaat matkustusajat

Wien on kaupunki, jolla on paljon kokoa ja jossa voi vilkkainakin matkustusaikoina nähdä kaikenlaista ilman jatkuvaa tungosta. Vilkkaat matkustusajat ovat kuitenkin myös ajankohtia, jolloin säät ovat usein kaikkea muuta kuin ihanteellisia, ja keskikesän helteet eivät välttämättä ole paras aika vierailla Itävallan pääkaupungissa. Vilkkaista matkustusajoista myös pääsiäinen, lokakuun syyslomien viikot ja joulun ja loppiaisen väliin jäävä aika ovat usein myös normaalia kalliimpia ajankohtia vierailla Wienissä, ja tällöin hotellit ja lennot ovat yleensä ainakin jonkin verran normaalia kalliimpia.

Näin ollen huhtikuun alkupuolelta aina juhannuksen tienoille ja syyskuun alusta lokakuun puoliväliin on usein miellyttävää vierailla kaupungissa, sillä ilmasto on nimenomaan keväällä ja syksyllä parempi ja lämpimämpi kuin kotimaassa. Talvikausi on pimeä ja säiltään usein huono kausi vierailla kaupungissa, mutta siellä on tekemistä ja nähtävää myös tällöin, etenkin museoiden, kauppakeskusten ja muiden sisällä olevien vierailupaikkojen takia.

Ruokailu ja herkuttelu

Wien on hyvä matkakohde lapsiperheille myös ruokiensa puolesta. Yksi tunnetuimmista aterioista on perinteisesti lasten mieleen ollut wieninleike. Monet niistä ovat niin suuria, että yhdestä lautasen kokoisesta pihvistä saavat mahansa täyteen kaikki perheen pienimmät, jossei vielä äitikin. Wienin ruokatarjontaan kuuluvat myös kebabit, makkarat ja monet muut pikaruoat, joita on usein myös kasvisversioina (etenkin falafeja) ja jotka eivät välttämättä ole aina epäterveellisiä rasvapommeja. Pikaruokapaikkoja Wienissä on erityisen paljon Schwedenplatz-aukion liepeillä, ja Naschmarkt-markkinapaikka on sekin erilaisten pikaruokien luvattua tienoota.

Herkut

Suklaat, jäätelö, leivonnaiset ja kaikenlaiset herkut kuuluvat olennaisena osana wieniläiseen ruokavalioon. Suklaa on tietenkin maailmankuulua, mutta kannattaa olla tietoinen siitä, että aivan tavallisesta supermarketista saa samantasoista suklaata usein huomattavasti edullisemmin kuin erikoissuklaapuodeista ja ydinkeskustan hienoista liikkeistä.

Jäätelön hinta saattaa sekin vaihdella jonkin verran sen mukaan, mistä sen ostaa, ja hienoissa perinteisissä wieniläisissä kahviloissa leivonnaiset ovat ainakin koko perheelle kahvin kanssa melkoinen sijoitus. Leivonnaisiakin on tarjolla monessa paikassa edullisemmin hinnoin kuin kuuluisimmissa kahviloissa.

Wien on hillitty kulttuurikaupunki, ja matkalla etenkin museoissa, perinteisissä wieniläisissä kahviloissa, hienoissa ravintoloissa ja monilla vanhoilla merkittävillä paikoilla on tärkeää, että lapset eivät metelöi eivätkä häiritse asioiden normaalia kulkua. Erityisen tärkeää olla siivosti on klassisissa kahviloissa kuten Café Central ja Café Sacher, ja mikäli lapsikatras on äänekäs, on Wienissä, etenkin Neubaun kaupunginosassa, kahviloita, joihin lapset ovat tervetulleita leikkimään ja ääntäkin pitämään.

Ostokset

Shoppailu lasten kanssa luonnistuu Wienissä hyvin, ja sen kaupoissa on lapset usein otettu huomioon. Erilaisia lapsille ja nuorille suunnattuja putiikkeja on melkoisesti niin ydinkeskustassa kuin Mariahilfer Strasse -pääshoppailukadun varrellakin. Tämän suuren turistikohteen kysyntä on synnyttänyt mitä erilaisimpia erikoisputiikkeja kaupunkiin, ja etenkin Neubaun miellyttävät kadut kuten Neubaugasse ovat tunnettuja erikoisista putiikeistaan, joista osa on suunnattu lapsille tai ne ainakin kiinnostavat heitä. Shoppailupaikoista myös torit Naschmarkt-markkinapaikan johdolla ovat värikkäitä, äänekkäitä ja usein eksoottisia paikkoja, joissa hivenen erilaiseen kotimaan menoon tottuneet lapset viihtyvät erinomaisesti.

Parhaat alueet lapsiperheille

Sisimmän kehätien eli Ringstrassen sisään jäävä alue on Innere Stadt, joka muodostuu pääosin Altstadt-vanhastakaupungista. Alue on turistien ykköstutustumiskohde kaupungissa, mutta sillä on sen verran kokoa ja tilaa riittää kaduilla ja aukioilla, että siellä ei useinkaan ole valtavia tungoksia vastassa. Toki ihmisiä on eniten aina viikonloppuisin ja lomien aikaan, mutta siellä pystyy tungoksista huolimatta toimimaan varsin vapaasti.

Ydinkeskustassa on hyvä kävellä paikasta toiseen, mutta sielläkin kaikkialle kaupunkiin kulkeva metro on liikenneväline, jolla voi tehdä lyhyitä matkoja. Raitiovaunut kiertävät ydinkeskustan ja kulkevat kehätietä pitkin, niin että raitiovaunut 1 ja 2 ovat kyytejä, joista näkee kaikkein olennaisimpia nähtävyyksiä normaalin matkalipun hinnalla. Hevoskyytejä on tarjolla etenkin Michaelerplatz-aukiolla [kartalla], ja vanhankaupungin tunnelmallisimpien katujen kiertely niillä on vaihtoehto kävelylle sekin.

Ydinkeskustan ulkopuolelle on helppo kävellä kohti Karlsplatz-aukiota [kartalla] ja sen vieressä olevaa Naschmarkt-torikatua, jonka loppupäässä pidetään lauantaisin kirpputori. Myös Naschmarktin vieressä sijaitsevat Neubau ja Mariahilf, jotka ovat tunnettuja hyvistä ostospaikoistaan, ovat kävelymatkan etäisyydellä Naschmarktista ja ytimestä. Jos vielä haluaa kävellä sieltä Mariahilfer Strasselle, kaupungin ykkösostoskadulle, voi samalla tutustua MuseumsQuartier-korttelistoon [kartalla], joka on kaikenikäisiä lapsia kiinnostava kulttuurikehto kaupungin parhailla paikoilla. MuseumsQuartierin tienoilla on muitakin museoita, joista useat sijaitsevat hienoissa palatseissa, ja niiden ympärillä on erilaisia puistoja, joihin on hyvä tutustua samalla kun kulkee ydinkeskustasta kohti Neubauta.

Ydinkeskustan toisella puolella sijaitseva Schwedenplatz-aukio [kartalla] on hyvä liikenteen solmukohta, jonne on helppo tulla muualta kaupungista ja josta on lyhyt kävelymatka ydinkeskustan parhaille paikoille. Aukiolla on paljon pikaruokakioskeja, eikä se vilkkaudestaan huolimatta ole mikään vaarallinen paikka. Tästä on hyvä nousta myös raitiovaunujen 1 ja 2 kyytiin, samoin tästä on hyvä suunnata myös kohti Leopoldstadt-kaupunginosaa. Siellä on mukavaa tunnelmaa ja jonkin verran nähtävyyksiä, etenkin suuressa Augarten-puistossa [kartalla]. Kaupunginosan vieressä sijaitseva Prater-huvipuisto [kartalla] on tietenkin perheiden ykköskohteita kesäkautena. Sen ympäristössä on muutakin perheitä kiinnostavaa, kuten Handelskai-laituri, jolta jokiristeilyt Tonavajoen mutkaan ja muissa maissa sijaitseviin kaupunkeihin lähtevät.

Muualla kaupungissa Schönbrunn-palatsin [kartalla] puutarha eläintarhoineen on ehdoton vierailupaikka kaupungissa. Palatsin, puistoalueen ja eläintarhan lisäksi kiinnostavia täällä ovat joulukuussa ja pari kolme viikkoa ennen pääsiäistä alkavat markkinat, jotka kuuluvat alallaan Euroopan unohtumattomampiin. Vaikka tänne voi teoriassa kävellä Mariahilfer Strassea pitkin ydinkeskustasta, kannattaa tänne tulla julkisilla, joista metro ja raitiovaunut ovat turistille olennaisimpia kyytejä.

Siirtyminen paikasta toiseen

Wienissä on helppo edellä kuvatuilla alueilla kävellä paikasta toiseen, mutta kävelymatkat voivat monelle olla liian pitkiä. Myös ryhmän koostumus, kuten siihen kuuluvien ikä ja muut ominaisuudet, voivat ratkaista sen miten pitkiä matkoja halutaan kävellä.

Niille, jotka eivät halua kävellä paikasta toiseen koko ajan tai haluavat kävellä vain osan ajasta, suositellaan raitiovaunun tai metron käyttämistä. Yksittäiset liput niihin ovat kalliita, mutta päiväliput ja niitä kauemmin voimassa olevat liput ovat yleensä hintansa väärtejä niille, jotka tekevät ainakin 3-4 matkaa per vuorokausi. Metrolla pääsee nopeasti pitkiäkin matkoja, mutta vaunuista ei juuri näe ulos, ja näin raitiovaunulla kulkemista kannattaa maisemien takia harrastaa ainakin jonkin verran. Verkosto on laaja mutta selkeä, aamusta iltaan on jatkuvasti vuoroja ja viikonloppuisin vain osa metro- ja raitiovaunureiteistä on tungokseen asti suosittuja.

Lisätietoa joukkoliikenteestä saa siitä vastaavan Wiener Linien -yhtiön verkkosivuilta.

Turisti-info

Wienissä on kaikenikäisten lasten ja nuorten kanssa hyvä vierailla turisti-infossa, joka sijaitsee Albertinaplatz-aukiolla [kartalla]. Täältä saa kaikenlaista tietoa ja ajankohtaista vinkkiä, ja teini-ikäisille on myös Use-It-kartta, joka kertoo nuoria kiinnostavista nähtävyyksistä ja muista vierailupaikoista.

Turisti-infossa käymisen voi yhdistää samalla vierailuun Café Sacherissa [kartalla], joka sijaitsee aukion ja oopperatalon vieressä ja josta sacherkakku sai alkunsa. Tänne kannattaa kävellä Burggarten-puiston kautta, jonka alueella on kesäkaudella rauhallista tunnelmaa ja jossa kuuluu käydä katsomassa ainakin kenties kuuluisimman wieniläisen eli Mozartin muistomerkkiä [kartalla].

Lisätietoa

Wien.info-sivusto antaa lisätietoa Wieniin matkustaville perheille

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/05