Wienin kaupunginosia ja alueita

Suuri osa Wienissä vierailevista turisteista viihtyy ydinkeskustan eli ns. Innere Stadtin alueella, missä sijaitsee suuri osa oleellisimmista nähtävyyksistä ja missä riittää ihmeteltävää vaikka viikonkin kestävän loman ajaksi. Nuorten turistien suosikki on usein Neubaun kaupunginosa, joka sijaitsee aivan Innere Stadtin kainalossa. Näiden välissä on MuseumsQuartier-museokortteli, joka sekin on varsin nuorekas paikka ja jossa jokaisen kaupungissa olevan kannattaa käydä etenkin kesäaikaan vaikka syömässä tai muuten vain yleisestä luovasta tunnelmasta nauttimassa.

Näiden vieressä sijaitseva Mariahilf on kaupunginosa, joka sekin on turistille varsin mielenkiintoista vaeltelupaikkaa. Sen läpi kulkeva ostoskatu on paikka, josta löytää kaikenlaista tavaraa, usein Innere Stadtia edullisemmin hinnoin. Monille turisteille tuntemattomaksi jäävä Leopoldstadt on sekin varteen otettava vierailupaikka muutenkin kuin sen laitamilla sijaitsevan huvipuiston osalta.

Wieden on nimenä kaupungissa useinkin vierailleille tuntemattomin, mutta sen alueella sijaitsee Karlsplatz-aukio nähtävyyksineen, samoin kuin Naschmarkt-torikatu.

Innere Stadt

Ringstrassen eli kehätien sisään jäävä Innere Stadt [kartalla] tulee turistille kuin turistille tutuksi lyhyenkin Wienin-matkan aikana. Alueella sijaitsee lähes kaikki oleellinen Wieniin liitettävä, Mozartin entisestä kotitalosta [kartalla] upeisiin kirkkoihin, Hofburgin palatsiin ja kaupungin hienoimpiin shoppailukatuihin, joina voidaan pitää Kärntner Strassea, Grabenia ja Kohlmarktia.

Turistit viihtyvät mieluusti myös Michaelerplatz-aukiolla [kartalla], sillä tämä portti Hofburgin palatsialueelle on vilkas ja tunnelmallinen aukio, jolla riittää tarkasteltavaa ja jonka läpi kulkee hevosvaunuja ja loputtomia turistivirtoja. Täällä ollessa kannattaa huomio kiinnittää myös Looshaus-taloon, joka on yhden kaupungin suurimman modernin arkkitehdin, Alfred Loosin, käsialaa. Saman arkkitehdin käsialaa on alkuperäinen, pikkuruinen Loos American Bar [kartalla], joka on kaupungin mielenkiintoisimpia illanviettopaikkoja. Innere Stadtin kaikkien nähtävyyksien pintapuoliseenkin näkemiseen kuluu monilta monta päivää, joten Wienin-matkalla kannattaa ensimmäiseksi tutustua tähän alueeseen ja lähteä vasta sen jälkeen tutkimaan muita kaupunginosia.

Ruokailu ja yöelämä hoituvat hyvin Innere Stadtin alueella, mutta halpoja majapaikkoja siellä ei juuri ole. Vauraimmat matkaajat yöpyvät mieluiten tällä alueella, ja pienemmällä budjetilla liikkeellä olevat tulevat tänne Neubaun tai Mariahilfin puolelta syömään kebabeja ja muita pikaruokia Schwedenplatz-aukiolle [kartalla] sekä notkumaan sen vieressä sijaitsevalle, Bermudan kolmiona tunnetulle alueelle [kartalla]. Täällä on menoa ja meininkiä ympäri vuoden, mutta alue on erityisen eläväinen kesäaikaan, huhtikuusta syyskuulle, jolloin kymmenet terassit valtaavat monet sen kadut ja aukiot.

Innere Stadtin alueella sijaitsevat tietenkin kaupungin parhaat ravintolat ja klassisimmat kahvilat, ja onpa sen laitamilla Wienin hienoimpia puistojakin. Kulttuurielämä on sekin vilkasta, Bermudan kolmion baarien musikanteista ja tiskijukista Hofburgin kappelissa sunnuntaisin laulavaan poikakuoroon, Oper-ooppertalon tarjontaan ja kenties maailman parhaaseen valikoimaan konsertteja ja esityksiä.

Neubau

Neubaun [kartalla] miellyttävä ja värikäs kaupunginosa on hyvää maastoa monenlaiselle puuhalle, ja erityisen hyvin siellä viihtyvät nuoret ja ne, jotka haluavat tehdä ainutlaatuisia hankintoja sen kymmenistä uniikeista putiikeista. Neubaun ja Innere Stadtin välissä oleva MuseumsQuartier-museokorttelisto [kartalla] on näillä tienoilla paras paikka päästä nauttimaan Wienin kulttuuritarjonnasta, ja Neubaun majapaikkojen joukosta löytyy jokaiselle jotakin, korkeatasoisista hotelleista halpoihin hostelleihin. Kaupunginosa on maahanmuuttajien luvattua aluetta. Siitä syystä täällä on valtava määrä ruokapaikkoja, jotka myyvät aasialaisia ruokia, kebabeja ja muita Lähi-idän ruokia, mutta täällä on myös hyvä määrä kojuja ja ravintoloita, jotka myyvät tyypillisiä paikallisia ruokia, kuten makkaroita.

Neubaun yöelämä on legendaarista, ja täällä on niin kaupungin englanninkielisen ulkomaalaisväestön pitämiä ja suosimia baareja kuin tyypillisiä wieniläisiä oluthuoneitakin, kahviloita, jotka iltaisin muuttuvat baareiksi ja jopa yökerhoiksi, ja paljon muita illanviettomahdollisuuksia. Koko Neubaun alue on miellyttävää ja monipuolista vaeltelualuetta, ja mikäli aikaa riittää, kannattaa sen katuja mittailla niin päivällä kuin illan hämärryttyäkin.

Mariahilf

Mariahilf-alue [kartalla], joka on keskittynyt Mariahilfer Strasse -shoppailukadun eteläpuolelle, on hivenen erilainen etenkin shoppailumahdollisuuksiensa puolesta kuin Neubau. Pääshoppailukadun ja sen sivukatujen tarjonta tuppaa olemaan mainstream-henkistä, ja yksilöllisten putiikkien sijaan siellä on tunnettujen ketjuliikkeiden suuria myymälöitä. Kadun varrelta löytyy hyvin myös Wien-aiheista materiaalia, kuten nukkeja, Mozart-tavaraa ja muuta Wienistä haluttua tavaraa, usein Innere Stadtia edullisemmin hinnoin. Kadun varrella on valtava määrä kahviloita ja ruokapaikkoja, joilla on terasseja ja jotka myyvät lähinnä makeita paloja ja pikaruokia.

Mariahilfer Strassen lähistöllä on hyvä määrä elokuvateattereita, ja kadun Innere Stadtin puoleisessa päässä sijaitsee MuseumsQuartier. Se on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa niin hengen kuin ruumiinkin ravinnon perässä olevalle. Mariahilf on majapaikkojensa puolesta erityisen hyvää maastoa pienellä budjetilla liikkeellä oleville, ja sieltä on hyvät liikenneyhteydet mihin tahansa Wienin osaan, samoin kuin pois Wienistä Westbahnhof-rautatieaseman kautta. Mariahilfer Strasse jatkuu Westbahnhofin jälkeenkin. Tämä alue on varsin miellyttävä paikka, jolla on täysin erilainen tunnelma kuin suuren yleisön suosiossa olevalla Mariahilfer Strassen pääpätkälläkin.

Wieden

Wieden-kaupunginosa [kartalla] sijaitsee Mariahilfin eteläpuolella, ja sen pääkallopaikka on ehdottomasti Karlsplatz ja sen vierestä alkava Naschmarkt-tori [kartalla]. Naschmarkt on kaupungissa vierailevalle erityisen hyvä paikka tehdä elintarvike- ja viinihankintoja, nauttia leppoisasta tunnelmasta, käydä kahvilla ja syödä niin suuria aterioita kuin haukata välipalaakin. Kannattaa muistaa, että lauantaisin Naschmarktin takana on loistava kirpputori ja että sunnuntaisin kaikki torikadun paikat ovat kiinni - lukuun ottamatta lukuisia ravintoloita, joita on varsinaisen markkina-alueen ulkopuolella, toria reunustavien katujen varsilla. Niiden joukosta löytyy hyvin kasvisravintoloita ja aasialaisia ruokapaikkoja.

Sunnuntaisin Wieden ei kokonaisuudessaan ole kuollut paikka ainakaan kesäaikaan, sillä tällöin kaupunkilaiset, jotka jäävät viikonlopuiksikin sankoin joukoin kaupunkiin, viettävät aikaansa Karlsplatz-aukiolla ja sen vieressä olevissa puistoissa ja muilla aukioilla.

Alueella ollessa kannattaa myös käydä katsastamassa erikoinen neuvostomonumentti, jonka ympärillä kaupungin venäläisväestö mielellään viettää lämpimään aikaan vapaapäiviään. Sen vieressä sijaitsee myös Wienin historiasta ja nykypäivästä paljon opettava kaupunginmuseo [kartalla]. Arkkitehtuurista kiinnostuneiden mielenkiinnon vie Secession-rakennus [kartalla], joka ulkoapäinkin tarkasteltuna on yksityiskohtineen hienoa nähtävää ja jonka sisällä on nykytaidetta esittelevä galleria. Yksi alueen kohokohdista on tietenkin myös Karlskirche-kirkko [kartalla], jonka barokkimainen olemus on erikoinen ja jonka antiikin Roomasta vaikutteet saaneet pylväät ovat nekin tutkimisen arvoisia.

Leopoldstadt

Leopoldstadt [kartalla] on pinta-alaltaan suuri ja hivenen erikoinen kaupunginosa, ja täällä jos missä voi päästä kiinni todelliseen wieniläiseen elämänmenoon. Kaupunginosan pääpaikat ovat Augarten-puiston ja Prater-huvipuiston hallitsemalla alueella, missä myös sijaitsee Handelskai-laituri.

Mikään nurkkakuntainen paikka tämän alun perin kaupungin juutalaisväestön asuinpaikkana ollut alue ei ole, sillä siellä pyörii aina jonkin verran turisteja etenkin syömässä, ja Wienin ulkomaalaisväestö viihtyy sekin kaupunginosassa hyvin.

Nähtävyyksistä Leopoldstadtin kohokohta on sen reunalla oleva Prater-huvipuisto [kartalla], mutta paljon siitä ei jää jälkeen suuri Augarten-puisto [kartalla], jossa sijaitsee erinomainen Belvederen palatsiin yhteydessä oleva Gustinus Ambrosi -museo, johon käy sama lippu kuin Belvederen palatsiinkin. Sen suojissa on nykytaidetta ja etenkin veistoksia 1900-luvulta aivan nykypäiviin. Verkkosivut kertovat tasokkaista, usein vaihtuvista näyttelyistä. Toinen turistimagneetti Augartenissa on Wiener Porzellanmanufaktur -posliinitehdas, joka on Euroopan toiseksi vanhin alallaan ja jonka tunnin kierroksilla voi oppia posliininvalmistamisen saloja.

Erikoinen tutustumiskohde täällä on Flakturm [kartalla] eli toisen maailmansodan aikainen jykevä torni, joka suunniteltiin kestämään suuriakin pommituksia ja jollaisia ei Wienin ja Hampurin parin esimerkin lisäksi enää juuri ole jäljellä. Ruokailu ja myös viihtyminen onnistuvat Augartenin alueella myös, sillä siellä sijaitsee Bunkerei-ravintola, jossa on musiikkia, tapahtumia ja kaikenlaista mielenkiintoista.

Augartenissa on mukava muutenkin kävellä. Siellä on palatseja, kuten Wienin poikakuoron harjoittelupalatsi, ja sinne pääsee nopeimmin metron U4-linjalla kulkemalla Taborstrassen asemalle. Tänne kuten muuallekin kaupunginosaan kävelee varsin nopeasti Schwedenplatz-aukiolta Donaukanal-kanaalin ylitse Taborstrassea pitkin, raitiovaunulinjan 2 raiteita seuraamalla.

Leopoldstadt on hyvä paikka käydä syömässä tyypillisiä wieniläisiä ruokia niin sanotuissa Beisln-ruokaloissa, joista parhaimpia on Schöne Perle (Grosse Pfargasse 2) [kartalla]. Täältä saa hyviä wieninleikkeitä, ja kasvisruokailijoille on tarjolla erinomaisia muhennoksia tästä instituutioksi muodostuneesta ravintolasta. Michelin-tähtiin mieltyneille löytyy heillekin täältä paikallisia aineksia käyttävä Restaurant Vincent (Grosse Pfargasse 7) [kartalla]. Muulloin kuin sunnuntaisin vilkkaana pysyttelevän Karmeliterplatz-aukion [kartalla] numerossa 2 sijaitseva Spezerei on wieniläisiin ruokiin kyllästyneiden mieleen oleva tapaksia ja välimerellisiä ruokia tarjoava viinitupa.

Illanvietolle alue on trendikäs valinta, ja etenkin Tachles (Karmeliterplatz 1), jossa on intellektuelli tunnelma, on ajoittaisine musiikkiesityksineen ja kirjallisine iltoineen oiva valinta. Nuorekas Bricks Lazy Dancebar (Taborstrasse 38) on parikymppisten suosiossa oleva baari ja disko, jonka innovatiiviset tiskijukat ovat saaneet paljon faneja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/05