Tapahtumat, kulttuuri- ja yöelämä

Tällä sivulla kerrotaan, minkälaista kulttuuria, millaisia konsertteja ja tapahtumia Zagrebissa on odotettavissa, missä suosituimmat tapahtumien pitopaikat ovat ja miten lippuja voi hankkia. Lisäksi luomme katsauksen kaupungin ilta- ja yöelämään.

Klassinen musiikki, baletti, teatteri ja ooppera

Zagreb on erinomainen kaupunki suunnata seuraamaan klassisen musiikin konsertteja, oopperaa ja balettia. Lippujen hinnat ovat kohtuullisia, ja tarjonta on korkeatasoista. Oopperaa ja teatteria näkemään haluaville tiedoksi, että esitykset ovat miltei poikkeuksetta kroatiaksi. Ainoan poikkeuksen muodostavat lukuisat festivaalit, joiden aikana on esillä englanninkielisiä esityksiä ja esityksiä joskus muillakin kielillä.

Upea, neoklassista rakennustyyliä edustava Kroatian kansallisteatterirakennus (Trg maršala Tita 15) on paras paikka seurata oopperaa, balettia ja teatteriesityksiä. Teatteri sijaitsee aivan ydinkeskustassa, aukiolla, jonka laitamilla on paljon nähtävyyksiä ja hyvää tunnelmaa etenkin kesäkautena.

Paras paikka seurata klassisen musiikin konsertteja mutta myös oopperaa ja teatteriesityksiä on Vatroslav Lisitski -konserttitalo (Trg Stjepana Radića 4). Tämä on sekä Zagrebin filharmonisen orkesterin että Kroatian radio-orkesterin kotitalo, ja se sijaitsee lähellä päärautatieasemaa, lyhyen kävelymatkan päässä sen takana keskustan suunnasta tultaessa.

Kamarimusiikin konserttien pääasiallinen esityspaikka on Hrvatski glazbeni zavod eli Krotian musiikki-instituutti (engl. Croatian Musical Institute) (Gundulićeva 6). Se sijaitsee aivan ydinkeskustassa, kaupungin pääasiallisen shoppailukadun eli Ilican viereisellä kadulla.

Lapsiperheitä kiinnostava Zagrebačko kazalište lutaka eli Zagrebin nukketeatteri (engl. Zagreb Puppet Theatre) (Trg kralja Tomislava 19) sijaitsee sekin aivan ydinkeskustassa. Esityksiä on yleensä klo 12 ja klo 18, ja lippuja voi hankkia alkaen tuntia ennen esitystä.

Jazz, rock, pop ja tanssimusiikki

Zagreb on hyvä paikka vaihtaa vapaalle, kuulla paikallisia bändejä ja joskus kansainvälisiäkin akteja. Tvornica (Šubićeva 2) on ydinkeskustassa paikka, missä on musiikkia ja muutakin ohjelmaa harva se ilta. Sitäkin suurempia konsertteja ja etenkin kansainvälisiä suuria nimiä on luvassa Zagreb Arenalla (Lanište bb), jonne pääsee raitiovaunulla numero 14 keskustasta.

Jatsia, bluesia, soulia ja muuta vastaavaa musiikkia on hyvä lähteä kuuntelemaan BP-klubille (Teslina 7), joka sijaitsee aivan ydinkeskustassa. Toinen hyvä jazz-klubi ydinkeskustassa on Bacchus (Trg kralja Tomislava 16).

Elektronisen tanssimusiikin keskus Zagrebissa on Aquarius (Jarun-järvi), jossa on tiskijukkia ja kaikenlaista toimintaa sisätiloissa ja kesäisin konsertteja ulkosalla. Jarun-järvellä on muitakin menopaikkoja, kuten Piranha Bar, ja järvelle pääsee parhaiten raitiovaunulla numero 17.

Songkick-sivusto listaa Zagrebin rock- ja muitakin konsertteja.

Elokuvat

Elokuvanystäviä ilahduttava tieto on se, että Kroatiassa kuten muuallakin entisen Jugoslavian alueella elokuvat esitetään miltei poikkeuksetta alkukielisinä ja kroatiaksi tekstitettyinä. Elokuvissa käymisen lisäksi on hyvä tutkailla kaupungilla DVD-elokuvien myyjiä, sillä entisen Jugoslavian alueelta tulevat elokuvat ovat usein korkeatasoisia ja mielenkiintoisia, ja niitä on runsaasti kaupan englanninkielisillä teksteillä varustettuna.

Vanhanajan tyyliä edustava Europa (Varšavska 3) on erikoistunut eurooppalaiseen korkeatasoiseen elokuvaan, ja sen elokuvat ovat yleensä elokuvafestivaalien parhaita. Tuškanac (Tuškanac 1) on elokuva-arkistotyylinen teatteri, jossa on esillä klassikkoja ja muita korkeatasoisia vanhoja elokuvia. Dokukino Croatia (Katančićeva 3) on omistautunut pelkästään dokumenttielokuvien esittämiselle.

Hollywood-elokuvia ja muuta mainstream-elokuvaa on parhaiten tarjolla Cinestar-elokuvateatterissa (Branimirova 29).

Eventful-sivusto antaa tietoa kaupungissa esitettävistä elokuvista.

Urheilu

Jalkapallo, koripallo ja syksystä 2013 alkaen huippuluokan jääkiekko kuuluvat Zagrebin penkkiurheilutarjontaan. Kaikki urheiluareenat sijaitsevat suhteellisen lähellä ydinkeskustaa, ja niille pääsee hyvin julkisilla. Edullinen taksikyyti on kuitenkin paras matkustustapa urheilua katsomaan suuntaaville.

Jalkapallo

Zagrebin paras jalkapallojoukkue on yleensä ollut Dinamo Zagreb, joka usein voittaa Kroatian kovatasoisen jalkapalloliigan ja joka yleensä myös pelaa Euroopan liigaotteluita. Joukkue pelaa Maksimir-stadionilla (Maksimirska 128), missä pelaa myös Kroatian kovatasoinen maajoukkue. Paikalle pääsee hyvin raitiovaunulinjoilla 1, 9 ja 17 keskustasta. Kroatian liigan otteluita pelataan elokuun alusta toukokuulle, mutta tammi-helmikuussa on talvitauko.

Koripallo

Kroatia on kovatasoinen koripallomaa, ja täällä on hyvä lähteä katsomaan Zagrebin parhaan joukkueen eli Cibonan otteluita Dražen Petrović -areenalle (Savska 30). Joukkue pelaa yleensä lauantaisin klo 19.30 syyskuun alusta huhtikuun loppupuolelle. Areenalle on helppo suunnistaa, sillä se sijaitsee korkean Cibona-tornin vieressä, lähellä Trg maršala Tita -aukiota. Lippuja saa ostettua kassalta ennen ottelun alkua, mutta koripallo on paljon seurattu laji Zagrebissa ja näin paikalle kannattaa mennä ajoissa.

Jääkiekko

Medveščak Zagreb pelasi kaudet 2013 – 2017 Jokerien kilpakumppanina KHL-liigassa, mutta menestystä ei tullut ja joukkue päätti kaudeksi 2017–18 palata Itävallan kansainväliseen jääkiekkoliigaan. Erste Bank Eishockey Liga eli EBEL on varsin erikoinen ja myös tasoltaan kohtalaisen kova liiga, jossa on joukkueita paitsi Itävallasta myös Tšekistä, Sloveniasta ja Unkarista. Runkosarjaa pelataan syyskuun puolivälistä helmikuulle, ja jatkopelit päätyvät huhtikuun alkuun mennessä.

Otteluita voi mennä katsomaan Dom Športova -halliin (Trg Krešimira Ćosića 11) [kartalla]. Sinne on tietysti vaivattomin siirtyä taksilla, mutta se on aivan läntisen rautatieaseman (Zapadni kolodvor) vieressä, ja paikallisjunan lisäksi sinne voi hyvin mennä bussilinjalla 118, jolloin jäädään pois hallin nimeä kantavalla pysäkillä. Kaikkein kätevimmin julkisilla sinne pääsee kuitenkin raitiovaunuilla 1, 2 ja 11, jolloin joutuu vähän enemmän kävelemään kuin bussipysäkiltä ja jolloin jäädään pois pysäkillä nimeltään ”Jagićeva”.

Tapahtumia

Zagreb on kaupunki, jossa on valtavasti tapahtumia, joista monet ovat suuren luokan kansainvälisiä tapahtumia. Tapahtumien aateliin kuuluu Music Biennale, joka pidetään kahden vuoden välein, seuraavan kerran vuonna 2015. Kaupungissa on kirjava valikoima tapahtumia elokuvafestivaaleista Jarun-järven rannalla pidettäviin kesäisiin rockfestivaaleihin. Tietoa kaupungin tapahtumista antaa pikkutarkasti Zagrebin turisti-infon sivusto.

Ilta- ja yöelämä

Zagreb on erinomainen kaupunki viettää iltaa baarissa tai klubissa, ja sen keskustasta ei ole vaikeuksia löytää hyvää illanviettopaikkaa. Olut on ykkösjuoma kaupungissa. Paikallinen olut on maukasta ja kohtuuhintaista, niin että tuopin saa miltei paikasta kuin paikasta alle 3 eurolla, joskin klubit ja yökerhot ovat tätä kalliimpia. Pääasiallinen baarikatu on miellyttävä Tkalčićeva, jonka baarit levittäytyvät ulos aina, kun sää sen sallii. Muualla keskustassa paljon kesäterasseja, ja baareja on Bogovićeva-kävelykadun varrella aivan ydinkeskustan parhailla paikoilla. Jarun-järven rannalla on sielläkin paljon illanviettopaikkoja, ja tämä on etenkin kesäisin hyvä paikka noin 4 kilometrin päässä keskustasta lähteä kuuntelemaan musiikkia ja viettämään iltaa. Jarun-järvelle pääsee parhaiten raitiovaunulinjalla numero 17.

Lisätietoa: TimeOut-sivusto esittelee yökerhoja ja klubeja  |  Zagreb.com-sivusto esittelee illanviettopaikkoja

Teksti: Peter Forsberg
2013/10