Zagrebin osia ja alueita

Zagrebissa ensimmäinen paikka, jonka moni sinne saapuva näkee, on Autobusni kolodvor eli linja-autoasema [kartalla], joka on varsin erikoinen rakennelma keskustan laitaosissa, noin puolen kilometrin päässä päärautatieasemasta ja sen edessä olevasta kolmen puiston muodostamasta tärkeästä aukiosta.

Linja-autoasemalle tulee tiiviiseen tahtiin linja-autoja lentokentältä, ja aseman edestä kulkee raitiovaunuja, jotka vievät muutamassa minuutissa päärautatieasemalle tai muualle ydinkeskustan alueelle. Linja-autoasemalta lähtee autoja kaikkialle Kroatiaan. Sieltä pääsee hyvin päiväretkelle kaupungin ulkopuolelle, ja sieltä on mahdollista nousta moneen eri Euroopan kolkkaan suuntaavaan bussiin.

Puolen kilometrin päässä linja-autoasemasta sijaitseva Glavni kolodvor -päärautatieasema [kartalla] sijaitsee keskustassa, alueella, jolla on paljon hotelleja ja josta on lyhyt matka kävellen eri puolille keskustaa. Sieltä pääsee raitiovaunulla helposti minnepäin kaupunkia tahansa, myös pääaukiolle ja jäähallille.

Rautatieaseman takana sijaitseva alue ei ole turistin näkökulmasta kovinkaan oleellinen, mutta siellä on lyhyen kävelymatkan päässä rautatieasemalta Lisinski-konserttisali [kartalla], jossa on klassisen musiikin konsertteja ja muita tapahtumia. Alueella sijaitsee myös Suomen suurlähetystö [kartalla]. Jos tästä jatkaa kohti länttä, tulee noin kilometrin päässä vastaan alue, jolla sijaitsee hyvä maamerkki eli Cibona-torni ja sen vieressä Dražen Petrović -koripalloareena [kartalla], jolla pelaa Zagrebin paras koripallojoukkue, Cibona. Hyvin lähellä koripallohallia sijaitsee NK-jalkapallostadion [kartalla], jolla pelataan Kroatian liigan otteluita. Tästä vielä jonkin matkaa kohti länttä sijaitsee Dom športova -jäähalli [kartalla], jossa KHL-joukkue Medveščak Zagreb pelaa. Hallille on sen verran matkaa keskustasta, että matka kannattaa tehdä raitiovaunulla tai taksilla.

Novi Zagreb -kaupunginosa

Päärautatieaseman takana sijaitsevalla alueella on myös Novi Zagreb -kaupunginosa (säde noin 3 km), joka on monen lähiön muodostama pitkien etäisyyksien alue, joka ei ensisilmäykseltä vaikuta kovinkaan houkuttelevalta. Se on kuitenkin Zagrebin erinomaisen, vuonna 2009 avatun nykytaiteen museon [kartalla] koti. Museon vieressä sijaitsee vielä Avenue Mall -ostoskeskus, joka on alansa parhaita kaupungissa. Noin puolen kilometrin päässä museolta kohti keskustaa, Savajoen lähellä, sijaitsee vielä Bundek-järvi [kartalla], joka suurine puistoalueineen on erinomainen paikka kesäkautena perheille ja niille, jotka haluavat paeta helteitä keskustan ulkopuolelle. Novi Zagrebiin pääsee useilla eri raitiovaunuilla ja busseilla keskustasta.

Rautatieaseman edessä sijaitseva kolmen puiston alue on osa hevosenkengän muotoista keskustan puistoaluetta, joka ei kuitenkaan ole mikään varsinainen puisto vaan aukio. Heti rautatieaseman edessä olevalla Trg kralja Tomislava -aukiolla [kartalla] on ruohikkoa, jolla nuoriso kesäkautena viihtyy. Sen pääasiallinen vierailupaikka turistille on niin sanottu taidepaviljonki, jossa on nykytaiteen näyttelyitä. Seuraava aukion osa on Park Strossmayera [kartalla], jonka suuri nähtävyys on niin sanottu vanhojen mestarien galleria, taidegalleria, jossa on merkittävien taiteilijoiden töitä menneiltä vuosisadoilta. Varsin miellyttävä on myös kolmas, lähellä pääaukiota sijaitseva puisto eli Zrinjevac [kartalla], jonka esityslavalla on kesäisin konsertteja ja muita tapahtumia ja jonne pääsee nopeasti pääaukiolta ja pääshoppailukaduilta istuskelemaan puiden siimekseen ja syömään vaikka jäätelön. Puiston reunustamat rakennukset ovat kauniita, ja niiden joukosta merkittävin turistin näkökulmasta on arkeologinen museo.

Kaptol- ja Donji grad -alue

Zrinjevacin jälkeen tulee parin korttelin päästä vastaan Trg bana Jelačića -aukio [kartalla], joka on kaupungin pääaukio, liikenteen solmukohta ja lähellä miltei kaikkea tärkeää keskustassa. Sen vieressä sijaitsee Kaptol -alue [kartalla], jolla on tuomiokirkko ja arkkipiispan palatsi, ja niihin turistit käyvät kesällä bussilasteittain tutustumassa.

Trg bana Jelačićan yläpuolella sijaitsee Dolac-markkinapaikka [kartalla], jossa on hyvä määrä elintarvikkeita, kukkasia ja muutakin myyviä kojuja. Lisäksi siellä on sisätiloissa kauppahalli. Sen alueella on hyviä kahviloita, jotka avautuvat kukonlaulun aikaan, ja erityisen vilkasta täällä on kesäkaudella (maaliskuusta marraskuuhun) lauantaiaamuisin, jolloin paikallisilla on tapana tulla Dolaciin terasseille kahville tai sitä väkevämmälle drinkille. Trg bana Jelačića -aukio sijaitsee niin sanotulla Donji grad -alueella (säde noin 1 km) eli alakaupungissa, johon kuuluvat myös rautatieasema ja alueet lähellä Trg maršala Tita -aukiota.

Gradec

Trg bana Jelačića -aukiosta etelään ja ylöspäin, Dolacin takana, sijaitsee niin sanottu yläkaupunki, jonka muodostaa Gradec-kaupunginosa (säde noin 400 m). Tämä on tunnelmallinen, museoiden ja muiden nähtävyyksien täyttämä alue, jolla sijaitsee tärkeitä hallinnollisia rakennuksia ja melkoinen määrä museoita ja taidegallerioita, etenkin Trg Markov -aukion [kartalla] lähettyvillä mutta myös muualla kaupunginosassa. Sen puistosta, jolle köysijuna alhaalta läheltä Trg bana Jelačićaa tulee, on hienot näkymät alakaupunkiin, ja alueella on mukava viettää useakin tunti, etenkin aurinkoisina kesäviikonloppuina.

Gradecissa on paljon nähtävää mutta ei kovinkaan paljon ravintoloita. Sekä ruokapaikkoja että yöelämää löytyy läheltä, Tkalčića-kävelykadulta [kartalla]. Tämä on kaupungin pääasiallinen baari- ja ravintolakatu, ja pitkän kesäkauden ajan terassit täyttävät sen ja ne pysyttelevät vilkkaina aamusta iltaan. Kadun varrella on jonkin verran käsitöitä ja muita tuotteita myyviä putiikkeja. Niitä on lisää takaisin kohti pääaukiota johtavan Radićeva-kadun [kartalla] varrella, joka on kaupungin paras osoite, kun haluaa ostaa käsitöitä, paikallista muotoilua ja muita uniikkeja tuotteita.

Trg bana Jelačića -aukion ja Gradecin välin voi kulkea köysijunalla tai sitten kävellen eri reittejä, joista voi valita jyrkän ja suoran tai loivemman kiertotien. Pääaukiolla sijaitsevasta turisti-infosta kannattaa hakea kartta ja tietoa kaupungista, ja siellä myydään myös matkamuistoja. Aukiolta lähtevistä kaduista Ilica [kartalla] on kaupungin pääshoppailukadun maineessa. Tämä on monipuolinen katu putiikkiensa puolesta, ja sen varrella on myös kaupungin parhaimmistoon kuuluvia kahviloita. Monet sen sivu- ja lähikaduista ovat myös hyviä shoppailukatuja, kuten toinen kaupungin pääillanviettokaduista, Bogovićeva [kartalla], jonka varrella on myös ostoskeskuksia. Kaikkia katuja kannattaa täällä tutkia, Varšavskaa, Teslinaa ja Masarykovaa, joka johtaa Trg maršala Tita -aukiolle [kartalla]. Tämä on keskustan kolmas merkittävä aukio ja hyvä paikka mihin vuodenaikaan tahansa kaupungissa vierailevalle.

Trg maršala Tita -aukion laidalla sijaitsee Kroatian kansallisteatteri, kaunis rakennus, jonka suojissa on oopperaa, balettia ja klassisen musiikin konsertteja. Aukion laidalla on parikin hyvää museota ja hyvää tunnelmaa kesäisin, jolloin kukkaistutukset tuovat aukiolle oman lisänsä. Aukion lähistöllä on monta museota, kansallisarkisto ja lähempänä päärautatieasemaa myös kasvitieteellinen puutarha [kartalla].

Muualla kaupungissa

Muualla kaupungissa on nähtävää siellä täällä, ja keskustan ulkopuolella on hyvä käväistä, jos matka on ainakin parin kolmen päivän mittainen. Jarun-järvi [kartalla], jolle kulkee raitiovaunu numero 17, on hyvä osoite kesäkautena niille, jotka mielivät uimaan, piknikille tai muuten vain luonnon helmaan. Jarun on myös suosittu illanviettopaikka, missä on baareja, yökerhoja ja kesällä tapahtumia ulkosalla.

Maksimir-puistoalue [kartalla] on toinen keskustan ulkopuolella sijaitseva merkittävä paikka, jossa sijaitsee Dinamo Zagrebin ja Kroatian jalkapallojoukkueen käyttämä stadion, suuri puistoalue ja järviä. Täällä on hyvä käydä piknikillä, ja etenkin lapsiperheet viihtyvät puistoalueella, jonka tarjontaan kuuluu myös jalkapallostadionin vieressä oleva eläintarha [kartalla].

Kolmas paikka, jossa moni keskustan ulkopuolella vierailee, on Medvednica-vuori, jonka yhteydessä on suuri luonnonpuisto. Vuoren huippu, nimeltään Sljeme [kartalla], on reilun kilometrin korkeudessa, ja lähelle sitä pääsee bussilla. Vuoren ympäristössä on paljon ravintoloita, kahviloita ja ruokakojuja, ja sen näkyvin maamerkki on tv-torni, johon ikävä kyllä ei voi nousta maisemia ihailemaan. Vuorella voi patikoida kesällä ja hiihtää talvella, ja se on hyvä vierailupaikka niille, jotka viettävät Zagrebissa useita päiviä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/10