Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Zagreb
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Gradec
Varkaiden torni eli Kula Lotrščak rakennettiin 1200-luvulla osaksi vanhankaupungin suojamuureja. Tornin yläosissa oleva tykki laukaistaan puolenpäivän aikaan, ja tällöin tornilla käy suurin kuhina.

Zagrebin nähtävyyksiä

Kroatian pääkaupunki ei ole suurten nähtävyyksien kaupunki, mutta siellä on muutama kirkko ja muu maamerkki, jotka kiinnostavat siellä vierailevia. Kiinnostavimmat varsinaiset nähtävyydet ovat yläkaupungissa (Gornji grad) mutta alakaupungissa (Donji grad) on eniten museoita, puistoja ja muita vierailupaikkoja.

Yläkaupungin kaksi tärkeintä osaa ovat Gradec, joka on eräänlainen vanhakaupunki, ja Kaptol, joka on lähellä pääaukiota oleva pieni alue, jolla on tuomiokirkko. Jos näihin kahteen alueeseen tutustuu parin tunnin ajan, näkee kaikkein suurimmat nähtävyydet, jotka ovat pääosin joko ilmaisia tai edullisia vierailupaikkoja.

Alakaupungissa ei ole paljon varsinaisia nähtävyyksiä, mutta pääaukiolla on mukava oleskella suuren ratsastajapatsaan vaiheilla ja mahdollisesti nousta 16. kerrokseen katsomaan näkymiä yläilmoista.

Zagreb card

Zagrebin kaupunkikortti antaa alennuksia tai ilmaisia sisäänpääsyjä moneen paikkaan, mutta ne ovat lähinnä museoita ja perheille soveltuvia vierailupaikkoja. Varsinaisista nähtävyyksistä siihen kuuluu Zagreb 360 -näköalapaikka, mutta muuten se on parempi niille, jotka mielivät eläintarhaan ja useaan museoon. Kortti on hintava vuorokaudeksi mutta jos ottaa kolmen vuorokauden kortin, voi kortista olla paljonkin hyötyä. Kortin hinnalla voi matkustaa ilmaiseksi julkisilla, mutta julkisilla ei Zagrebin ytimessä juuri liikuta.

Gradec

Yläkaupungin viehättävin paikka on Gradec (eli “Grič”), jonka keskusaukio on Pyhän Markuksen ympäristössä. Siellä on monenmoista korttelia, ja sen suurinta antia ovat lukuisat museot, monet hienot kirkot ja kujat, jotka pysyttelevät valtaosan vuodesta rauhallisina. Gradeciin voi nousta montaa eri reittiä pitkin, ja yksi turistien suosima tyyli mennä ylös on käyttää funikulaaria [kartalla], joka vie sinne hyvin nopeasti ja edullisesti. Funikulaarin vierestä kulkevat portaat, joita pitkin voi suhteellisen vaivattomasti nousta ylös, ja myös monet kadut, kuten Radićeva, kulkevat kohti Gradecia. Radićevaa pitkin kulkee myös minibussi, joka vie normaaleilla matkalipuilla ihmisiä kohti yläkaupunkia.

Funikulaari
Alakaupungista voi nousta funikulaarilla tai niiden vierestä kulkevia portaita pitkin ylös Gradeciin.

Lotrščak

Jos alakaupungista nousee funikulaarilla tai niiden vierestä kulkevia portaita pitkin ylös Gradeciin, tulee vastaan ensimmäisenä ns. varkaiden torni eli Kula Lotrščak [kartalla]. Torni rakennettiin 1200-luvulla osaksi vanhankaupungin suojamuureja, mutta nykyisen nimensä se sai vasta 1600-luvulla, jolloin sen kelloa alettiin soittaa merkiksi sille, että päivä on päättymässä ja että kaupungin portit suljetaan.

1800-luvulla tykki asennettiin tornin yläosiin, ja vuodesta 1877 lähtien tykki on laukaistu puolenpäivän aikaan, ja tämä on nykyäänkin ajankohta, jolloin tornilla käy suurin kuhina. Tykin laukaisulle on parikin eri teoriaa, mutta se luultavasti on vain tarkoittanut sitä, että päivä on puolessavälissä. Nykyään tornin alakerrassa on kauppa ja taidegalleria, ja sen tuntumassa on yleensä kaikenlaista mielenkiintoista.

Vaikka tornin vierestä olevilta puistomaisilta alueilta on upeat näkymät niin kaikkein parhaat näkymät on itse tornin huipulta. Näkymät ovatkin suurin syy tulla paikalle, ja jos mielii kavuta tornin yläosiin, kannattaa paikalle tulla aikaisin aamulla tai sitten vasta myöhemmin iltapäivällä, sillä puolilta päivin on kaikkein eniten vierailijoita.

Torni on avoinna ma–pe klo 9–21 ja la–su klo 10–21. Pääsymaksu aikuisilta on 20 kunaa, ja alle 18-vuotiaat maksavat 10 kunaa.

Pyhän Markuksen kirkko
Pyhän Markuksen kirkko sai alkunsa 1200-luvulla mutta sen huomiota herättävät kattotiilet lisättiin siihen vasta 1880-luvulla.

Pyhän Markuksen kirkko

Crkva svetog Marka [kartalla] (engl. Saint Mark’s Church) on yksi Zagrebin vanhimpia pystyssä olevia rakennuksia ja nykyään myös yksi suosituimpia vierailupaikkoja. Aukiolla, jolla myös on Kroatian parlamentti (Sabor) ja muita tärkeitä hallintorakennuksia, käy jatkuva kuhina, ja sinne tullaan bussilasteittain ihmettelemään kaunista aukiota ja kirkkoa, joka on monin tavoin hämmästyttävä rakennus.

Kirkko sai alkunsa 1200-luvulla mutta sen huomiota herättävät kattotiilet lisättiin siihen vasta 1880-luvulla. Kirkon katolla ovat Slavonijan, Dalmatian ja Kroatian vaakunat, ja toisella puolella myös Zagrebin vaakuna. Myös goottilaistyyliä edustavat ikkunat ovat merkittävät, ja kirkon sisäosissa on tauluja, freskoja eli seinämaalauksia ja Ivan Meštrovićin tekemiä veistoksia, ja sisäosat ovatkin paremminkin barokkia kuin goottilaistyyliä edustavia.

Kirkkoon voi tutustua muulloin kuin kirkonmenojen aikaan päivittäin klo 7.15–19, eikä siihen tutustumiseen kulu kuin puolisen tuntia. Se on vilkkaimmillaan kesäkuun alusta elokuun loppuun, mutta koko kesäkauden sinne on paras mennä heti aamulla tai sitten vasta myöhemmin iltapäivällä. Kirkon tuntumassa on paljon mukavia kortteleita, joihin kannattaa vähän tutustua, mutta täälläpäin ei juurikaan ole kahviloita, ravintoloita tai muita palveluita.

Tunel Gric (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Tunel Grič tarjoaa tilaisuuden olla viileämmissä oloissa ja myös tutustua kaupunkiin erilaisesta näkökulmasta.
Kuva: Miroslav Vajdic /Flickr (CC BY-SA 2.0)

Tunel Grič

Toisen maailmansodan aikana rakennettu tunneli [kartalla], joka yhdistää kaksi katua, on melko uusi nähtävyys, joka ei ainakaan vielä ole kovin suosittu vierailupaikka. 350 metriä pitkä tunneli on 3,2 metriä leveä, ja sen tarkoitus oli sekä tarjota oikotie kahden kadun (Mesnička ja Radićeva) välillä että tarjota suojaa pommeilta, joita jonkin verran tippui myös 1990-luvun alun sotien aikana. 1990-luvulla se oli myös rave-bileiden pitopaikka, mutta sittemmin se jäi unholaan ja joutui huonoon kuntoon. Tunneli avattiin uudelleen vuonna 2016, ja se on vastikään täysin uudistettu ja kunnostettu.

Tunnelissa ei ole kovin paljon nähtävää, mutta kesähelteillä se tarjoaa tilaisuuden olla vähän aikaa viileämmissä oloissa ja myös tutustua kaupunkiin vähän erilaisesta näkökulmasta kuin yleensä. Ajoittain tunnelissa on myös esityksiä ja tilaisuuksia, ja siellä on yleensä ollut ennen joulua markkinat.

Tunneliin saattaa lähivuosina tulla “aistimuseo”, jotka ovat yleistyneet maailmalla ja jonkalainen Zagrebissakin jo on.

Tunneli on avoinna klo 9–21.

Zagrebin tuomiokirkko
Zagrebin tuomiokirkko Kaptolin alueella on Kroatian korkein rakennus.

Kaptol

Gradecin pahin kilpakumppani on aina ollut Kaptol, ja näiden kahden osan välimaastossa kulkeva Krvavi most eli “verisilta” [kartalla] on saanut nimensä näiden alueiden verisiksi yltyneistä kiistoista. Se onkin hyvä reitti, jos haluaa oikotietä pitkin kulkea Gradecin ja Kaptolin välisen matkan, mutta tännekin on paras tulla muulloin kuin kaikkein vilkkaimpiin aikoihin, sillä Kaptolin kaduilla käy bussilasteittain turisteja, eniten kesällä klo 11–15. Kovin paljon nähtävää ei Kaptolissa ole, ja siihen on mahdollista tutustua puolessa tunnissa.

Kocatepe Mahallesi Kocatepe Mahallesi (täyskuva)
Tuomiokirkon ympäristössä sijaitsee myös Arkkipiispan palatsi.

Tuomiokirkko ja sen ympäristö

Zagrebin tuomiokirkko [kartalla] eli Zagrebačka katedrala on Kroatian korkein rakennus (108 metriä), ja tämä roomalaiskatolinen kirkko edustaa goottilaistyyliä. Kirkon ensimmäinen versio valmistui 1210-luvulla, mutta mongolit tuhosivat sen vuonna 1242 ja kirkko piti rakentaa uudelleen. Kun ottomaanit valloittivat Kroatiaa 1400-luvulla, rakennettiin kirkon ympärille suojamuureja, joista osa on edelleen pystyssä, ja ottomaanien takia 1600-luvulla rakennettiin renessanssityyliä edustava torni, josta vartioitiin vihollisen mahdollisen hyökkäyksen varalta. Vuoden 1880 suuri maanjäristys vaurioitti kirkkoa jonkin verran, ja kirkko piti osin rakentaa uudelleen, myöhäisgoottilaiseen tyyliin. Kaksi 108 metriä korkeaa tornia valmistuivat vasta 1800-luvun lopulla, ja nykyisin kirkko onkin eri tyylisuuntien yhdistelmä, mihin sen viehätys monin tavoin perustuukin.

Kirkon sisätiloissa on jonkin verran nähtävää, kuten Ivan Meštrovićin käsialaa oleva Kristus-veistos, mutta sen tärkeimmät osat ovat ulkona, ja etenkin sen portaaliportaali on lähemmän tarkastelun arvoinen. Myös kirkon edustalla oleva aukio on mukava paikka viettää jonkin aikaa, ainakin silloin kun siellä ei ole useita eri ryhmiä juuri käymässä. Kirkon edustalla oleva muistomerkkiengl. Monument of the Assumption of the Blessed Virgin Mary (engl. Monument of the Assumption of the Blessed Virgin Mary) on erityisen hieno, ja Neitsyt Maria on myös tuomiokirkon suojeluspyhimys. Toinen merkittävä asia tuomiokirkon ympäristössä on Arkkipiispan palatsi, ja monet vierailevat myös kirkon takana olevalla puistoalueella.

Kaiken muun lisäksi tämän Kroatian pyhimmän kirkon urut ovat merkittävät, ja kirkossa on usein urkumusiikin konsertteja ja myös urkumusiikin festivaalit, jotka tuovat normaalia enemmän konsertteja kirkkoon (heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin).

Kirkon sisäosiin on paras tutustua muulloin kuin kirkonmenojen aikaan, ja se on avoinna ma–la klo 10–17 ja su klo 13–17.

Muualla kaupungissa sijaitsevat nähtävyydet

Alakaupunki eli Donji grad on hieno laaja korttelisto, jossa on kaikenlaista ja johon on helpompi tutustua kuin ylhäällä olevaan Gradeciin. Sinne on helppo siirtyä tuomiokirkolta, ja pääaukiolla on vilkasta tunnelmaa, turistien kiinnostusta nauttiva suihkulähde (Manduševac) ja ratsastajapatsasRatsastajapatsas, jonka alapuolella turistiryhmät jatkuvasti käyvät. Zagrebin varsinaisessa ydinkeskustassa on paljon museoita ja muita vierailupaikkoja, mutta varsinaisia nähtävyyksiä siellä on vähän.

Zagreb 360

Kaupungin uusi näköalapaikka tunnetaan sekä nimellä Zagreb Eye [kartalla] että Zagreb 360, ja se on erinomainen paikka nousta hissillä maisemia ihailemaan, mutta se on tietenkin järkevää vain aurinkoisella säällä. 16. kerroksessa sijaitseva näköalapaikka antaa näkymät kaikkiin ilmansuuntiin, ja sieltä näkee niin Kaptolin kuin Gradecinkin, kuten myös toripaikan ja Gornji gradin kukkuloilla olevat korttelit. Täältä saa tietenkin hyviä kuvia, paikka on ilmastoitu, hissikyyti on nopea ja paikan päällä on myös kahvila.

182 metriä merenpinnan yläpuolella oleva tasanne on vähän hintava vierailupaikka, mutta se on myös ainutlaatuinen ja unohtumaton. Aikuisten lippu maksaa 60 kunaa, mutta jos mukana on alle 150-senttisiä lapsia, pääsevät he puolella hinnalla. Zagreb 360 on avoinna eri vuodenaikoihin eri tavoin, mutta parhaaseen kesäaikaan, jolloin sinne on kannattavinta nousta, se on avoinna klo 10–22 paitsi to–la klo 10–23.

Lisää aiheesta:

Visit Zagreb esittelee kaupungin maamerkkejä ja nähtävyyksiä.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Miroslav Vajdic /Flickr
2019/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti