Booking.com
Trg bana Jelačića
Zagrebin keskusaukio Trg bana Jelacica on hyvä kiintopiste kaupungissa, sillä sen lähistöllä sijaitsevat tärkeimmät nähtävyydet.

Tärkeimmät maamerkit ja nähtävyydet

Tällä sivulla esitellään Zagrebin merkittävimpiä maamerkkejä, aukioita ja muuta näkemisen arvoista.

Trg bana Jelačića -keskusaukion tienoilla

Zagrebin keskusaukio Trg bana Jelačića on hyvä kiintopiste kaupungissa, sillä sen lähistöllä sijaitsevat tärkeimmät nähtävyydet, parhaat shoppailukadut, ravintolat, yöelämä ja muu tarpeellinen. Sen kautta kulkee seitsemän raitiovaunulinjaa, joilla pääsee kaikkiin tärkeisiin paikkoihin keskustan ulkopuolelle, kuten Jarun-järvelle, jäähallille, Maksimir-puistoon eläintarhaan tai puiston viereen jalkapallostadionille ja Novi Zagreb -alueella sijaitseville nykytaiteen museolle, messualueelle ja Bundek-järvelle.

Ilman päivälippua liikkeellä olevien on hyvä tietää, että kaikki raitiovaunumatkat kahden pysäkin verran aukiolta ovat ilmaisia, ja näin esimerkiksi rautatieaseman ja aukion välin voi huoletta kulkea raitiovaunulla ilman matkalippua. Aukio on paikallisten suosima tapaamispaikka kaupungissa, ja sen laitamilla on hyviä kahviloita, kirjakauppoja ja turisti-infon piste, josta saa hyvin matkamuistoja. Aukiolla on pari suurta patsasta ja paljon tilaa, ja kuvernööri Jeličićin patsaan vieressä on kesäaikaan markkinoita ja kaikenlaisia erikoistapahtumia.

Aukion vieressä, vähän mäkeä ylös, sijaitsee Dolac-markkinapaikka, jossa on hyvä määrä kojuja, jotka myyvät elintarvikkeita, kukkasia ja muutakin. Siellä on myös sisätiloissa kauppahalli. Toinen huomattava Trg bana Jelačićan viereinen shoppailupaikka on Ilica, joka on kaupungin pääshoppailukatu. Sen varrella ja sivukaduilla on tasokas kokoelma kaikenlaisia liikkeitä. Trg bana Jelačićalta lähtee myös Radićeva-katu, joka on hyvä osoite käsitöille, koruille ja muille uniikeille tuotteille.

Huomionarvoinen turistille on myös Kaptol-katu, joka alkaa aukiolta Bakačeva-nimisenä. Se johtaa Kaptol-alueelle, jolle valtaosa turisteista suuntaa ainakin vähäksi aikaa oleskelemaan ja nauttimaan sen tuomiokirkosta, arkkipiispan palatsista ja hienosta puutarhasta.

Trg bana Jelačića on kaupungin elämän keskuksia aamusta myöhäiseen iltaan ja turistille niin oleellinen paikka, että se tulee lyhyenkin loman aikana varsin tutuksi.

Kaptol -kaupunginosassa

Trg bana Jelačićan vieressä sijaitseva Kaptol on kaupungin merkittävimpiä paikkoja. Se on pieni mutta kaunis alue, johon kaikki kaupungissa vierailevat turistit käyvät ainakin pikaisesti tutustumassa. Koko kaupunginosa sijaitsee lähinnä Kaptol-kadun varrella, ja sen laitamilla on paitsi tuomiokirkko ja arkkipiispan palatsi myös ravintoloita, joista monet ovat turisteille suunnattuja. Tuomiokirkko on hyvin kaunis kirkko, ja sen vieressä sijaitseva myöhäisgoottilaista suuntausta edustava arkkipiispan palatsi on sekin kaunista nähtävää. Kumpaankin voi käydä tutustumassa sisällä, ja täällä ollessa kannattaa myös käväistä Ribnjak-puistossa, joka on arkkipiispan palatsin vieressä.

Gradec -kaupunginosassa

Mäen päällä sijaitseva Gradec, jonka paikalliset tuntevat nimellä Gric, oli aikoinaan Kaptolin kilpakumppani. Niiden välissä sijaitsi Dolac-markkinapaikan lävitse kulkenut puro. Gradec ei ole yhtä helposti lähestyttävä kuin Kaptol, sillä se sijaitsee melko korkealla ja sinne Dolacin vierestä kulkevat portaat ovat jyrkät. Paikalle voi kuitenkin tulla myös kiertoteitä pitkin, jolloin ei joudu kävelemään pitkään jyrkkää mäkeä ylöspäin. Toinen vaihtoehto on tulla uspinjača-köysijunalla, joka kulkee 10 minuutin välein ma-su klo 6.30-21.00 ja joka vie keskustan ylitse antavalle puistoalueelle.

Alueen kohokohta on Kula Lotrščak eli varkaiden torni, joka on avoinna vain toukokuun alusta lokakuun loppuun ti-su klo 11-20.00. Torni on Gradecin suojamuurien jäänne. Muurin torneista soitettiin ennen vanhaan illalla kellolla merkkiääni, joka kertoi sen, että varkaat pidettiin alueen ulkopuolella yön ajan sulkemalla portit.

Tornilta on lyhyt matka Gradecin pääpaikoille, jotka ovat Pyhän Markuksen kirkon (Crkva svetog Marka) ja Trg Markov -aukion ympäristössä. Aukion laitamilla on tärkeitä hallinnollisia rakennuksia, kuten Banski dvor eli maan hallituksen päämaja ja Sabor eli maan eduskuntatalo. Aukiolla on itsenäistymisen jälkeen myös suoritettu presidentin virkaanastumisseremoniat, ja aukion laidalla on vielä vanha kaupungintalo, jossa kaupunginvaltuusto kokoontuu.

Aukion lähistöllä on paljon merkittävää nähtävää, ja Gradecin kaduilla on mukavaa tunnelmaa etenkin viikonloppuisin, jolloin siellä ei ole virallisia tilaisuuksia. Museot ovat kaupunginosassa hyviä. Lähellä aukiota sijaitsevat esimerkiksi Hrvatski povijesni muzej eli Kroatian historiaa valaiseva museo (Ulica Antuna Gustava Matoša 9) ja Hrvatski prirodoslovni muzej eli Luonnonhistoriallinen museo (Demetrova 1), mutta myös monia muita, kuten Särkyneiden suhteiden museo, naivistisen taiteen museo, Zagrebin kaupunginmuseo ja Ivan Mestrovicin museoitu ateljee. Vähän kauempana aukiosta sijaitsee Gliptoteka (Medvedgradska 2), jonka suojissa on kuuluisien veistosten kipsikopioita. Kaikki museot Kroatian historiaa käsittelevää museota lukuun ottamatta ovat kiinni maanantaisin, ja viikonloppuisin valtaosalla on varsin rajalliset aukioloajat.

Gradecissa ei juurikaan ole ravintoloita tai edes kahviloita, mutta siellä on mukava kävellä ja tutustua nähtävyyksiin vaikka koko päivän.

Zrinjevac - Strossmayerov trg - Trg kralja Tomislava

Trg bana Jelačića -aukion eteläpuolella sijaitsee niin sanottu Donji Grad eli alakaupunki, joka on vilkas ja mielenkiintoinen korttelisto pääaukion ja päärautatieaseman välimaastossa. Yksi koko alueen pääpaikoista on kolmen puiston muodostama kokonaisuus, joka ei niinkään ole mikään varsinainen puisto vaan kesäaikaan suosittu oleskelupaikka, jossa on taidegallerioita ja muuta mielenkiintoista nähtävää.

Lähimpänä Trg bana Jelačićaa sijaitseva Zrinjevac on varsin tyypillinen 1800-luvulla alkunsa saanut puistoalue, jolla on lavaesityksiä ja kaunis suihkulähde, samoin kuin jäätelökioskeja ja kesäpäivinä erilaisia tapahtumia. Aukion laidalla sijaitsee kauniita rakennuksia, joista Arheoloski muzej eli arkeologinen museo erottuu edukseen myöhäisklassista tyyliä edustavalla julkisivullaan.

Puistoalueen seuraava osa on Park Strossmayera, jonka laidalla sijaitsee Moderna galerija eli niin sanottu modernin taiteen galleria, jossa on kroatialaista taidetta 1850-luvulta eteenpäin. Tämän puistonosan toinen kohokohta on Strossmayerova galerija starih majstora eli Vanhojen mestarien galleria, jossa on esillä kaikkein kuuluisimpien taiteilijoiden kuten El Grecon ja Tintoretton töitä.

Lähimpänä rautatieasemaa sijaitseva puiston kolmas osa on Trg kralja Tomislava -aukio, jonka puisto on kesäisin nuorison suosima paikka nauttia aurinkoisista päivistä ja jolla on viereisen rautatieaseman takia vilkasta tunnelmaa pitkin päivää. Sen huomionarvoisin rakennus on Umjetnicki paviljon eli taidepaviljonki, joka on kaunis, Budapestin vuoden 1896 maailmannäyttelyyn alun perin valmistunut rakennus. Sen suojissa on nykytaiteen näyttelyitä, joihin voi tutustua maanantaisin ilman pääsymaksua.

Trg maršala Tita -aukio

Alakaupungin kolmas suuri aukio on Trg maršala Tita eli marsalkka Titon nimeä kantava aukio, jolla myös on kesäisin hyvää puistomaista tunnelmaa ja kauniita kukkaistutuksia. Sen laitamilla ja lähistöllä on kaikenlaista nähtävää, joista näkyvin on Kroatian kansallisteatteri, vuodelta 1890 peräisin oleva myöhäisklassista tyyliä edustava rakennus. Sen edessä on Ivan Meštrovićin työ Elämänkaivo 1900-luvun alusta, samoin kuin kauniita kukkaistutuksia ja penkkejä, joilla voi nautiskella aukion tunnelmasta.

Aukion laitamilla ja lähistöllä sijaitsee museoita, kuten etnografinen museo, Mimara-museo ja Muzej za Umjetnost i obrt eli taide- ja käsityömuseo, jossa on esillä kokoelma huonekaluja ja tekstiilejä keskiajalta nykypäivään. Museo on maanantaisin kiinni, kuten monet muutkin aukion lähistöllä ja muuallakin kaupungissa olevat museot, ja sinne on melko pieni pääsymaksu. Lähellä aukiota sijaitsevat myös Kroatian kansallisarkiston talo eli Državni arhiv (Marulićev trg), joka on avoinna ma-pe klo 8-16.00, ja kasvitieteellinen puutarha, joka on pääsymaksuton ja joka on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun.

Lisätietoa

Zagrebin turistisivut kertovat lisää kaupungin nähtävyyksistä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti