logo
Santorini
Santorinin saaren maisemia Kreikan saaristossa sanotaan henkeäsalpaaviksi. Vaikka matka Ateenasta sinne kestää viisi tuntia, monet muut saaret ovat huomattavasti lyhyemmän matkan päässä.

Kreikan saaristo ja Ateenan lähisaaret

Lautat ovat ensisijainen tapa matkustaa Ateenan lähisaarille, tai oikeastaan mille tahansa saarille Kreikassa. Matka on jo sinällään kokemus upeiden maisemien ja nähtävyyksien vuoksi ja lautat ovat yleensä hyväkuntoisia ja hyvin varustettuja, eikä niillä käy aika pitkäksi eikä matka rasita lompakkoakaan liikaa. Useimmat isommatkin saaret, kuten Rodos ja Kreeta ovat saavutettavissa hyvin Ateenasta lautalla, matka kestää yön yli mutta on vaivan arvoinen.

Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin lähempänä sijaitseviin saariin, joihin pääsee Ateenan lähisatamista muutamassa tunnissa ja joihin voi tehdä lyhyemmänkin visiitin.

Saroniset saaret

Lähimpänä Ateenaa ovat Saroniset saaret, jotka sijaitsevat aivan Kreikan mantereen edustalla Ateenan lounaispuolella. Saarille voi tehdä helposti päiväretken Piraeuksen satamasta lähtevillä lautoilla, mistä syystä ne ovatkin suosittuja kohteita niin paikallisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa.

Saaret ovat suosiosta huolimatta onnistuneet säilyttämään kreikkalaisen ilmapiirinsä ja sopivat hyvin "maistiaisiksi" kiireiselle matkaajalle, joka kuitenkin haluaa käydä Ateenan lisäksi myös saarilla. Monilla Kreikan mantereella asuvilla kreikkalaisilla on kesäkodit Saronisilla saarilla ja niihin on hyvät yhteydet. Tarkemmin yhteyksistä artikkelin loppupuolella.

Saronisiin saariin kuuluu useita saaria, suurin ja lähinnä niistä on Salamis. Muita saaria ovat mm. Aegina, Poros, Hydra ja Spetses. Seuraavassa suosituimpien joukkoon kuuluvan kahden saaren tarkempi esittely:

Aeginan saari

Aeginan saari sijaitsee hyvin lähellä Ateenaa, lauttamatka saarelle kestää yleensä noin tunnin. Aegina on hyvä päiväretkikohde, myös monet Ateenalaiset menevät sinne kun haluavat hetkeksi pois kaupungin hälinästä. Saarelta löytyy paljon tekemistä ja helposti siellä vierähtäisi enemmänkin aikaa kuin vain päivä. Voit mennä vaikka rannalle, ostoksille tai katsomaan nähtävyyksiä, joista suosituin on Aphaean temppeli.

Hydran saari

Hydran saari on ehdottomasti yksi suosituimmista päiväretkikohteista Ateenasta käsin. Saari sijaitsee hieman Aeginaa kauempana, tavallisella lautalla matka sinne kestää noin kolme tuntia, nopealla katamaraanilla puolet vähemmän. Saarella ei ole juurikaan moottorikulkuneuvoja, joten varsinkin Ateenaan verrattuna saarella mieli lepää. Monet kantosiipialukset, katamaraanit ja muut alukset ja veneet poikkeavat Hydrassa ja suurin vilske saarella käykin veden äärellä satamassa. Sieltä löydät myös taksiveneet, jotka ovat ainoa keino käydä myös muissa osissa saarta.

Kyklaadien saariryhmä

Saronisten saarten lisäksi suhteellisen lähellä Ateenaa sijaitsee Kyklaadien saariryhmä, jonka lähimmille saarille pääsee nopealla katamaraanilla noin kolmessa tunnissa. Saaria saariryhmään kuuluu paljon, tunnetuimpia niistä ovat mm. Santorini, Mykonos, Ios, Naxos ja Paros.

Saarista esim. Mykonokselle pääsee kolmessa tunnissa ja kaukaisimmallekin saarelle (mutta varmasti tunnetuimmalle) Santorinille pääsee nopeimmillaan alle viidessä tunnissa. Pelkän päiväretken arvoinen tuo matka ei kuitenkaan ole, vaan paikalla kannattaa viettää ainakin yksi yö. Esim. Santorinille saavuttaessa maisemat ovat kuitenkin henkeäsalpaavat, joten siltä pohjalta ainakin matka on vaivan väärti.

Useat saarista sijaitsevat suhteellisen lähellä toisiaan ja saman lauttareitin varrella, joten jos vain on aikaa, voi samaan reissuun yhdistää useammankin saaren.

Matkustaminen saarille

Piraeuksen ja Rafinan satama

Melkein kaikki saarille lähtevät laivat ja lautat lähtevät Piraeuksen satamasta, myös kaikille edellä mainituille saarille pääsee sieltä käsin. Piraeukseen pääsee helposti Ateenan keskustasta esimerkiksi metrolla, myös lentokentältä pääsee suoraan bussille satamaan. Satama-alue on valtava ja siellä liikkuminen vaatii hieman suunnistustaitoja. Joillekin Kyklaadien saarille pääsee myös Rafinan satamasta, matka kestää näin kaksikin tuntia vähemmän, mutta toisaalta Rafinaan meno kestää tunnin enemmän. Kolmas lauttasatama on Lavrio, joka on kehittymässä koko ajan.

Lautat

Melkein kaikille saarille lähtee lauttoja päivittäin, lähisaarille kuten Aeginaan ja Hydraan menee useampiakin yhteyksiä joka päivä. Näille saarille pääsee kätevimmin huippunopeilla katamaraaneilla tai kantosiipialuksilla, eli "lentävillä delfiineillä". Hieman kauemmas matkustettaessa kannattaa miettiä, haluaako paikalle nopeasti ja viettää yön hotellissa perillä vai haluaako nauttia isomman lautan palveluista ja nähdä enemmän maisemia (nopeilla aluksilla niitä ei oikein näe tyrskyjen keskeltä) ja nukkua rauhassa hytissä ja herätä määränpäässä aamulla.

Liput

Halvin tapa matkustaa on ottaa lautalta kansipaikka. Sisätiloihinkin pääsee tietysti välillä, mutta jos matkustat esim. yön yli lautalla, niin makuupussissa pärjää Kreikan kesäyössä kannella aivan hyvin. Nopeat yhteydet sekä hytit korottavat hintaa huomattavasti. Esimerkiksi Aeginan lauttamaksu on viitisen euroa, nopea "delfiini" maksaa puolet enemmän. Kauemmas Mykonokselle pääsee halvimillaan kolmella kympillä ja nopeasta yhteydestä saa maksaa tuplasti.

Aikataulut ja majoittuminen saarissa

Keskustan turisti-infosta voi kysellä viikoittaisia lautta-aikatauluja, hintoja sekä lauttayhtiöitä, ja jos myös yövyt kohteessa voit luultavasti varata lautan matkatoimistosta samalla kun varaat hotellinkin. Ennakkovaraus on hyvä tehdä varsinkin juhlapyhien aikaan sekä elokuussa, kun Ateenalaiset itsekin lähtevät lomanviettoon saaristoon.

Teksti: Anniina Simula
2009/11

Lukijoiden kommentteja

Ei kannata unohtaa myöskään Evian saarta! Sama koskee Androsta, Tinosta ja Syrosta. Kaikille näille saarille pääsee kätevästi Rafinan satamasta, jonne bussi vie suoraan lentokentältä (n. 30 min.). Syksyllä 2009 olimme Evian Karystoksessa ja Anroksen Batsissa, varsin mielenkiintoisia paikkoja molemmat. Suosittelen lämpimästi! /Pirkko

2012 Piraeus - Egina: kansipaikallinen lauttamaksu 9,5€, Flying Delphin 13€ /Saga

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.