logo
Sziget-festivaali
Budapestin ehkä tunnetuin festivaali, Sziget tarjoaa lukuisten pop- ja rock-konserttien lisäksi ohjelmaa, joka käsittelee mm. kirjallisuutta, teatteria ja ihmisoikeuksia.

Tapahtumat ja esitykset

Budapest tarjoaa laajan valikoiman erilaisia tapahtumia, hienoja teatteriesityksiä, konsertteja ja festivaaleja. Tapahtumissa ovat mukana niin alan Unkarin huippunimiä kuin ulkomaisiakin tähtiä.

Tapahtumakalenteri

Budapestinfo-sivustolta löytyy kattavasti tietoa Budapestin eri tapahtumista ja niiden pitopaikoista.

Seuraavassa muutamia vinkkejä Budapestin kulttuuritarjonnasta kiinnostuneille.

Budapestin oopperatalo on vierailun arvoinen, vaikkei oopperasta välittäisikään, sillä Unkarin valtionoopperan rakennusta pidetään yhtenä Budapestin kauneimmista rakennuksista. Valtionoopperassa toimii myös Unkarin Kansallisbaletti, joten oopperaesitysten lisäksi oopperataloon voi mennä nauttimaan myös baletista.

Unkarilainen klassinen ja kansanmusiikki ovat maailmankuuluja ja Budapestin konserttisaleissa vieraileekin usein musiikin ja tanssin taitajia ympäri maailman. Duna Palota -teatterissa järjestetään monia klassisen musiikin konsertteja, vakituisesti siellä toimii Tonavan sinfoniaorkesteri, myös monet tunnetut kansanmusiikkiryhmät esiintyvät siellä. Kansanmusiikkiryhmien esityksen ovat laadukkaita ja suosittuja, tunnetuimpia ovat mm. Unkarin valtion sekä Tonavan kansanmusiikkiryhmät, joiden jäsenet ovat sekä hyviä muusikkoja että tanssijoita. Madách-teatterin näytökset sopivat varsinkin musikaalien ystäville. Teatterin Oopperan kummitus -esitys on niin suosittu, että sen muita esityksiä on jouduttu siirtämään muualle.

Festivaalit

Budapestissa järjestetään vuosittain monia festivaaleja. Maaliskuun loppupuolella järjestetään kevätfestivaalit, jolloin kaupunkiin saapuu lukuisia klassisen musiikin, jazzin, oopperan ja kansantanssin ystäviä katsomaan sekä kotimaisten että ulkomaisten artistien ja taiteilijoiden esityksiä.

Budapestin festivaaleista tunnetuin lienee Sziget Festival, joka on Keski-Euroopan suurin musiikki- ja kulttuurifestivaali. Lukuisten pop- ja rock-konserttien lisäksi festivaali tarjoaa eri tapahtumapisteissä paljon muuta ohjelmaa, jotka käsittelevät mm. kirjallisuutta, teatteria ja ihmisoikeuksia. Tapahtuma järjestetään vuosittain elokuussa Óbudan saarella ja festivaalin aikana Budapest täyttyy varsinkin reppureissaajista.

Jos haluat Budapestin vierailun aikana mennä katsomaan popin ja rockin tähtiä, mutta et pääse Sziget Festivaliin, niin kannattaa tarkistaa Papp László Budapest Sport Arénan tarjonta, sillä siellä esiintyvät useimmat Budapestissä konsertoivat huippunimet.

Eikä siinä kaikki

Budapestissä on myös monia näyttelytiloja ja kulttuurikeskuksia. Yksi näistä on Millenárisin kulttuurikeskus, joka on kultuurin, tieteen ja viihteen keskus. Keskuksessa on paljon vaihtuvia näyttelyitä, joista löytyy mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Lisäksi keskuksessa järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä sekä festivaaleja. Myös Unkarin suurimmassa näyttelytilassa Taidepalatsissa on nykytaiteen näyttelyiden lisäksi mm. hienoja klassisen musiikin ja jazzin konsertteja.

Jos mielii elokuviin Budapestin vierailun aikana, kannattaa suunnata lähimpään ostoskeskukseen, sillä suurin osa elokuvateattereista sijaitsee niiden lähistöllä. Ostoskeskusten elokuvateatterit keskittyvät lähinnä Hollywood-filmeihin, mutta esimerkiksi Art-Mozi-ketjun teatterin esittävät myös valtavirrasta poikkeavaa unkarilaista ja muun Euroopan tuotantoa. Yleensä elokuvat esitetään alkuperäiskielellä, tekstitykset unkariksi.

Formula-fanit jo varmasti tietävätkin, että Unkarin F1-osakilpailun tapahtumapaikka Hungaroring sijaitsee lähellä Budapestiä. Vain noin puolen tunnin matkan päässä oleva rata voi olla kiinnostava vierailukohde myös kisojen ulkopuolella.


Tiedot tarkistettu ja päivitetty 2013/01
Alkuperäisteksti 2010/05

Lukijoiden kommentteja

Heips! Onko tuonne Hungaroringin F1-radalle yksinkertaista päästä vierailemaan, meitä olisi kolmen hengen porukka? Virallisilta nettisivuilta ei löytynyt kunnolla tietoa.. /Budapestiin reissulle

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.