hotellien haku
Booking.com
Kävelijöitä
Gdańskissa on mahdollista kävellä melkoisesti mikäli haluaa nähdä mahdollisimman paljon kauniita rakennuksia ja nähtävyyksiä loman aikana, joten hyvät kävelykengät on hyvä ottaa matkaan mukaan.

Liikkuminen Gdańskissa

Kävely on Gdańskin keskustassa ja sen liepeillä paras tapa siirtyä paikasta toiseen. Julkiseen liikenneverkostoon tulee turvauduttua herkimmin lentokenttämatkoilla ja matkoilla kaupungin ulkopuolelle, etenkin Gdyniaan ja Sopotiin. Joukkoliikennevälineisiin kuuluvat junat, ratikat ja bussit, niillä matkustaminen on edullista ja niitä liikkuu Gdańskin ympäristössä paljon. Gdańskissa myös taksilla liikkuminen on edullista ja asiat selvittäneille turvallista, ja sieltä saa myös auton tai pyörän vuokralle.

Kävely

Gdańskin keskustassa on mukava kulkea jalkaisin ja tutustua nähtävyyksiin. Rautatieasemalle on mukava kävelymatka kaupungin ydinkeskustaksi usein mielletyn vanhan keskustan porteilta. Rautatieasemalle tullessa on hyvä pitää mielessä, että se on aivan lähellä ns. vanhaakaupunkia, jossa sijaitsevat keskustan nykyaikaisimmat ostospaikat, joissa on hyvä shoppailla sateellakin. Valtaosa kaikesta tärkeästä sijaitseekin raiteiden tällä puolella, entisen telakka-alueen ja Długa-kävelykadun välimaastossa. Tällä alueella parhaat ostospaikat ovat rautatieaseman lähistöllä, parhaat ravintolat ovat tämän alueen ja Długa-kadun välimaastossa ja Długa lähikatuineen on paras paikka tehdä käsityö- ja tuliaisostoksia.

Vaikka paikan päällä saakin täysin toisenlaisen kuvan, on ns. vanhakaupunki se alue, jolla on huippumoderneja ostospaikkoja, ja uudempia osia pitkällä aikavälillä ovat Długa-kadun ympäristössä olevat korttelit. Ns. vanhakaupunki on alue, jota ei juuri ole jälleenrakennettu sodan jälkeen, ja Długa-kadun ympäristö puolestaan on aluetta, joka on pikkutarkasti rakennettu uudelleen. Eri osista ei kuitenkaan kannata millään tavalla välittää, vaan on hyvä pitää mielessä, että ostospaikat ovat vanhankaupungin puolella, nähtävyydet ovat koko alueella vanhalta telakka-alueelta aina Długa-kadulle ja niin ravintoloita kuin yöelämääkin on myös koko tällä alueella.

Tosin parhaat ravintolat ovat lähellä Długa-katua, ja Długi-aukio ja joenranta ovat parhaita paikkoja muiden turistien kanssa syötäville aterioille. Näiden vieressä olevat osat kuten Piwna-katu ovat parhaita ravintola- ja illanviettopaikkoja keskustassa, ja nämä ovat lähes yksinomaan paikallisten suosiossa. Koko tämä alue, joka jatkuu muutaman sata metriä vielä Długasta, on nimeltään Śródmieście [kartalla] eli kaupungin varsinainen keskusta.

Kävellessä on hyvä tietää tiukat paikalliset säännöt. Jalankulkija ei saa ylittää liikennevaloja punaisella, eikä tietä saa ylittää muualla kuin suojatien kohdalla. Paikalliset poliisit ottavat mielellään turistilta 100 złotyn sakon, jonka voi myös maksaa euroilla ja jonka muut kuin paikalliset joutuvat suorittamaan välittömästi.

Gdańskin pääasiallisen keskusta-alueen entiseltä telakka-alueelta aina Długa-kadun tienoille ja siitä vielä muutaman korttelin eteenpäin kävelee helposti. Eri reitit voivat tehdä suuriakin muutoksia kävelymatkan pituuteen, ja tällä alueella kannattaa loman aikana kävellä mahdollisimman paljon. Jos tältä alueelta poistuu, niin silloin vasta tarvitsee harkita joukkoliikenneverkostoon tai taksiin turvautumista, ja vasta silloin myös pyörän selkään nouseminen tai vuokra-auton käyttäminen tulee ajankohtaiseksi.

Joukkoliikenneverkosto

Gdańskissa lomaileva ei välttämättä joudu lainkaan turvautumaan julkisiin liikennevälineisiin, lukuun ottamatta matkoja lentoasemalta tai satamasta hotellille. Gdańskin keskustassa on runsaasti nähtävyyksiä ja kauniita rakennuksia, ja näin muutama päivä siellä kuluu kävellen. Mutta mikäli haluaa viettää rantalomaa, käydä päiväretkillä tai tutustua Oliwan puistoalueeseen tai Westerplatten sotamuistomerkkiin, on hyvä tutustua paitsi ratikoiden ja linja-autojen myös paikallisjunien liikkeisiin ja aikatauluihin.

Liput Gdańskin alueella liikkuviin raitiovaunuihin ja linja-autoihin ovat edullisia, ja yksittäinen lippu maksaa 3–4 złotya, riippuen vähän siitä minkälaisen lipun ostaa. Lippuja on lyhyelle matkalle ja pidemmälle 60 minuuttia kestävälle matkalle, ja kaikki matkat maksavat alle euron. Gdyniaan mielivän on maksettava 6 złotya lipustaan, samalla lipulla voi matkustella myös Sopotiin ja koko tälle ”kolmoiskaupungin” alueelle on olemassa päivälippuja. Niistä kalleimmat maksavat 20 złotya ja oikeuttavat rajattomaan matkustamiseen kaikilla alueen paikkakunnilla ja niiden välillä. Useimmat eivät kuitenkaan jatkuvasti liiku tällä koko alueella vaan käväisevät Gdyniassa ja/tai Sopotissa ja käyttävät julkisia lähinnä Gdańskin alueella.

Jos haluaa lentoasemamatkan lisäksi käyttää julkisia vähintään 3 kertaa saman vuorokauden aikana, kannattaa sijoittaa normaaliin, Gdańskin kaupungin alueella käyvään 24 tunnin lippuun, joka maksaa 12 złotya ensimmäisestä leimaamiskerrasta. Lapsille liput maksavat puolet aikuisten hinnasta, samoin opiskelijoille, jotka näyttävät kansainvälisen opiskelijakortin. Hinnaston ja tietoja lipuista saa ZTM:n sivuilta. Lippuja saa kioskeista, automaateista ja kuljettajilta vähän kalliimmalla, ja vaikka automaatteihin käyvät maksukortit, on käteinen kuitenkin aina varmin tapa ostella matkalippuja. Lisätietoa matkustamisesta ja esimerkiksi tiedot kaikista Gdańskin kaupungin lippuautomaateista saa ZTM-sivuilta.

Paikallisjuna, Sopot
Paikallisjuna on hyödyllinen kulkuväline, ja se on erityisen hyvä Gdyniaan ja Sopotiin meneville.

Kolmas hyödyllinen kulkuväline on paikallisjuna, joka on erityisen hyvä Gdyniaan ja Sopotiin meneville ja joista tämän kolmoiskaupungin alueella vastaa PKM. Lentoaseman rautatieyhteys ei ehkä kaikkia vaihtojen takia houkuttele, mutta on olemassa paikallisjunia, jotka kulkevat lentoasemalta suoraan päärautatieasemalle. On hyvä olla tietoinen myös siitä, että aivan lähellä Długa-katua on asema, jonka ympäristö on vuosina 2015–16 remontissa, nimeltään Śródmieście [kartalla], ja niiden, joiden majapaikka on Długa -kadun ympäristössä, kannattaa kulkea paikallisjunalla sille.

Paikallisjunat niin lentoasemalle kuin muuallekin liikkuvat 10–15 minuutin välein klo 05–19.00, iltaisin harvemmin ja muutama juna kulkee myös öisin. Paikallisjunat ovat sinikeltaisia, ja lippuja niihin saa käteisellä tai kortilla automaateista tai lipputiskeiltä ja junasta käteisellä. Liput ovat edullisia, päiväliput ovat kannattavia joillekin ja alle 4-vuotiaat voivat matkustaa ilmaiseksi. Erikoinen asia on kuitenkin se, että heille on ostettava 0 złotyn hintainen lippu ja lapsen iän joutuu yleensä todistamaan. On myös huomattavaa, että paikallisjunissa eivät opiskelijat saa alennuksia ISIC-korteilla eivätkä Euro 26 -korteilla.

Gdańskista Sopotiin voi kulkea junalla 20 minuutissa ja 4 złotyn hinnalla. Gdyniaan matka kestää 35 minuuttia ja maksaa 6 złotya. Vain harvalle on hyötyä 17–20 złotya maksavasta koko alueen 24 tunnin lipusta. Niiden, joilla on Gdańskin alueella käyvä vuorokausilippu, täytyy ostaa erillinen lippu Sopotiin ja Gdyniaan mennessä, mutta Gdynian-lipulla voi tietysti myös poiketa Sopotissa.

Joillekin harkinnan arvoinen on kaupunkikortti, jonka tarjoamista eduista voi lukea lisää Gdańskin matkailusivuilta.

Eri liikennelaitteisiin menevän on hyvä olla tarkkana, sillä lähes 90 % matkoista Gdańskin ympäristössä tehdään julkisilla ja sekä niiden käyttäjiä että julkisia liikennevälineitä on aivan eri tavalla kuin Suomessa. Näin ollen pysäkkejä on usein monta etenkin keskustassa vierekkäin, ja näin on hyvä tarkistaa, että pysäkillä lukee juuri sen liikennelaitteen numero mihin haluaa nousta. Raitiovaunuihin on varsin yksinkertaista nousta, mutta linja-autopysäkeillä kannattaa juuri varmistaa, että suojakatoksessa on oikean bussin numero. Sama pätee myös juniin, sillä raiteilla on eri sektoreita ja etenkin päärautatieasemalla kaukojunaan nousevan kannattaa varmistaa, että menee oikealle sektorille.

Taksi

Gdańskissa on takseja siellä täällä, niillä matkustaminen on edullista ja on kannattavaa tarkistaa, että taksiyhtiö kuuluu luotettaviin. Yksi tällainen on Neptun (puh. 0048 58 196 86), joka on myös lentoaseman virallinen, luotettava taksiyhtiö. Lentoasemalla ja muuallakin etenkin ilta-aikaan kannattaa varmistaa, että luku 19686 on taksin sivulla. Muita luotettavia taksiyhtiöitä ovat Hallo Taxi ja Super Hallo Taxi. Taksit tekevät kiertoajelujakin, ja niillä on myös minibusseja ja muita erilaisia mahdollisuuksia. Taksilla voi myös hurauttaa Sopotiin tai Gdyniaan, mutta vaikka taksilla ajelu on edullista, tulee tällainen kyyti maksamaan 30–40 euroa eikä ole paljon junaa nopeampi.

Pyörätie Sopotissa
Gdańsk on kohtalainen pyöräilykaupunki, mutta enemmänkin keskustan ulkopuolella, Sopotissa ja Gdyniassa kuin Gdańskin varsinaisessa keskustassa.

Taksin odotushinta liikkuu puolentoista euron korvilla, ja matkustaminen arkena päivällä maksaa parin złotyn eli alle 50 sentin tienoilla per kilometri. Öisin, juhlapyhinä ja sunnuntaisin on kalliimmat taksat, 60–70 senttiä per kilometri. Eri taksiyhtiöillä on tietenkin kilpailusyistä erilaisia hintoja, jotka voi nähdä ovesta tai ikkunasta, ja valtaosa taksiyhtiöistä ottaa myös maksukortit vastaan. Kannattaa huomata, että vanhaan keskustaan eli kovin lähelle Długa-katua ja Długi-toria ei taksilla pääse, ja mikäli ottaa hotellin vanhan kaupungin keskiosista, joutuu taksilla saapuvakin kävelemään jonkin verran.

Pyöränvuokraus

Gdańsk on kohtalainen pyöräilykaupunki, mutta enemmänkin keskustan ulkopuolella, Sopotissa ja Gdyniassa kuin Gdańskin varsinaisen keskustan alueella. Ajan kanssa siellä pyöräilevä löytää kyllä kaikenlaisia rauhallisiakin reittejä etenkin vanhankaupungin alueelta ja myös ytimen sivukaduilta, mutta keskustassa muiden kuin paikallisten ei välttämättä kannata pyöräillä. Liikennejärjestelyt ovat melkoisia: aivan ydinkeskustassakin esiintyy erilaisia suuria liittymiä ja sekavia risteyksiä, joilla vielä on valtavia rakennusprojekteja. Liikenne on ajoittain painajaismaista lähinnä johtuen siitä, että vain muutama katu ja tie ovat autoilijoiden suosiossa. Pyöräily on Gdańskissa mukavaa huhti-toukokuulta syysmyrskyihin asti, mutta kaupungissa on tuulista lähes aina ja säiden äkilliset muutokset kuuluvat siellä ympäri vuoden asiaan.

Gdańskista voi vuokrata pyöriä monesta paikasta. Majapaikoilla on pyöriä vuokralla, tai ainakin he tietävät vuokrauspisteen. Rent a Bike Gdańsk on yksi vaihtoehto, Telebike on toinen, hyvin monipuolinen vuokrauspiste.

Autonvuokraus

Omalla autolla liikkumista ei suositella Gdańskissa eikä edes sen lähiympäristössä, ja liikennejärjestelyt ja etenkin valtavat liittymät, risteykset ja tiet tekevät siitä hyvin sekavan paikan suunnistaa autolla tai muutenkaan paikasta toiseen. Gdańsk ei ole mikään miellyttävä kaupunki ydinkeskustan ulkopuolella, ja jos autoilla täällä haluaa, kannattaa suunnata kohti Sopotia tai Gdyniaa.

Gdańskista saa auton, moottoripyörän tai muun menopelin vuokralle jo lentoasemalla, missä esimerkiksi Sixt toimii. Muita vaihtoehtoja, joilla on pisteitä keskustassa, ovat esimerkiksi Joka ja Scandic Hotelissa toimiva Avis mutta silläkin on pisteitä muuallakin, kuten lentoasemalla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/04

Lukijoiden kommentteja

Matkalla kannattaa kuitenkin välttää yksityisiä taksikuskeja. He yleensä laskuttavat puolet enemmän kuin viralliset kaupungin taksit, virallisen taksin tunnistaa numerosta auton kyljessä. Nämä viralliset kuskit ovan todella mukavia ja antavat rehellisen vaikutelman. /Folke

Menimme Gdanskista Sopottiin pienellä vanhahtavalla aluksella joen varrelta. Matka kesti noin tunnin ja maksoi 35 zl per henkilö. Puolet ajasta meni massiivisen sataman maisemia katsellessa. Joku tykkää, joku ei. Takaisin Sopotista Gdanskiin tulimme helposti ja nopeasti junalla. Ostimme lipun automaatista asemalla eikä lippua tarvinnut leimata. Matka lipun mukaan 12 km ja hinta vain 4 zl per henkilö. Lomailimme elokuun 2015 lopussa. /Malla

Vaikka nykyisin voi karttoja katsoa tabletilla tai älypuhelimella, niin kannattaa hakea paperikartta turisti-infosta. Siinä on merkitty tärkeimmät nähtävyydet ym. Karttaa ei ole vapaasti otettavana, vaan sitä pitää kysyä virkailijalta. Kun kysyimme Madison-ostoskeskuksen sijaintia, virkailija merkitsi sen karttaamme ja helppo löytää se. Lomasella heinäkuussa 2016. /Jaana

Kannattaa tosiaan katsoa kenen taksiin hyppää kyytiin! "Epäviralliset" taksin vievät saman verran parin kilsan matkasta, kuin viralliset taksi. /HP

Puolalaiset eivät ymmärrä matkailun päälle yhtikäs mitään. Esim. junayhteys lentokentältä pitää kaivamalla kaivaa ja siitä ei oikein missään ole mainintaa, että mistä juna lähtee ja minne se menee? Siihen nähden paljonko turisteja siellä liikkuu, niin huonosti on hoidettu turistien asiat. Muuten kaikki on ok ja ruoka hyvää ja ihmiset ystävällisiä, mutta julkinen puoli elää vielä osittain ryssänaikaa. /Raikku

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti