Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Malaga
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Alcazaba-linnake
Málagan suosituin vierailukohde on Alcazaba-linnake, joka on suuri mäen päällä oleva kompleksi Rooman valtakunnan ajoilta.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Tällä sivulla esitellään Málagan olennaisimpia nähtävyyksiä, aukioita, katuja ja muuta merkittävää. Varsinaisia nähtävyyksiä ovat oikeastaan vain linnakkeet ja tuomiokirkko, mutta kaupungin vanhassa keskustassa tulee vastaan kaikenlaista muutakin mielenkiintoista.

Jos Málagassa mielii nähdä nähtävyyksiä ja myös museoita, joihin on hintavat liput, kannattava hankinta voi olla Malaga Card eli Málaga-kortti. Sillä pääsee määrätyn ajan pääsymaksuitta tai alennuksilla sisään nähtävyyksiin ja museoihin, sillä saa alennuksia ravintoloista ja kaupoista, sen kanssa voi ilmaiseksi ottaa osaa kaupunkikierrokselle ja ajella julkisilla ilman lisälippujen hankkimista.

Alcazaba – Málagan suurin linnoitus

Málagan suosituin vierailukohde on Alcazaba-linnake joka on suuri mäen päällä oleva kompleksi. Alue sai alkunsa Rooman valtakunnan aikoina, ja tältä ajalta on peräisin vuonna 1951 löydetty amfiteatteri [kartalla]. Maurilaiset antoivat sille omia lisäyksiään, ja heidän johtajiensa suojaksi linnake valmistuikin vuonna 1057. Linnake on nykyisin hyvässä kunnossa, sillä vuonna 2002 valmistunut suuri entisöintityö on tehnyt siitä täysin turvallisen.

Tätä linnaketta, jonka rakentamisen aloittivat arabit 700-luvulla, onkin mukava tarkastella niin sisä- kuin ulkotiloissakin, etenkin alkuillasta tai aikaisin aamulla. Palatsia on myöhemmin muunneltu melkoisesti, viimeksi 1930-luvulla, ja sen alueella on mukava kierrellä tunnin pari erilaisiin näyttelyihin ja puistoihin tutustuen ja hienoista maisemista nauttien.

Linnakkeelle on helppo kavuta linnakkeen alapuolelta kulkevan Calle de la Alcazabillan kautta lähteviä portaita pitkin. Linnake on avoinna ti–su huhti–lokakuussa klo 9.30–20 ja marras–maaliskuussa klo 8.30–19. Liput maksavat 2,20 euroa, mutta jos haluaa vierailla myös Gibralfaro-linnakkeella, kannattaa ostaa 3,55 euroa maksava yhteislippu.

Linnakkeella on ympäri vuoden vähiten ihmisiä paikalla viikolla aamupäivisin, ja ylipäätään ensimmäiset ja viimeiset aukiolotunnit ovat usein väljempiä vierailuajankohtia kuin keskipäivän tienoo. Hyvä aika vierailla linnakkeella on sunnuntai-iltapäivä klo 14.00, jolloin linnakkeelle pääsee ilmaiseksi ja jolloin siellä ei ainakaan loppua kohden ole minkäänlaista tungosta. Alcazabassa käydessään kannattaa katsastaa myös Rooman valtakunnan aikainen amfiteatteri, joka on hyvin säilynyt ja jolla on kesäaikaan konsertteja ja muita tapahtumia.

Castillo de Gibralfaro – Málagan toinen linnoitus

Alcazaban yläpuolella sijaitseva Gibralfaro-linnake on hienosti entisöity, ja sen menneisyydestä pääsee hyvin selville vierailemalla kukkulan päällä olevassa museossa. Näkymät ympäri Málagan ovat kaupungin parhaat, ja täällä voi myös istua kahvilla tai ateriallakin näkymiä ihailemassa. Linnake on avoinna suurin piirtein samoin kuin Alcazabakin, marras–maaliskuussa klo 9–18, huhti–lokakuussa klo 9–21.

Catedral de Málaga – Tuomiokirkko

Málagan erikoinen katedraali [kartalla] on kaupungissa käyvien keskuudessa kolmas suosittu vierailukohde, joskin katedraalia on hyvä ihailla sen edessä olevalta aukioltakin. Myös istuskelu sen miellyttävissä puutarhoissa on vanhassakaupungissa ollessa mukavaa, ja samoin sen edessä olevalla aukiolla on mukava viettää aikaa. Kirkko sijaitsee Calle Molina Lario -kadun varrella, Plaza del Obispo -aukiolla, ja tänne on vain parin minuutin kävelymatka Alcazaban alapuolelta. Kirkko rakennettiin 1500–1700-luvuilla. Huomionarvoisinta sen ulko-osissa on upea barokkityyliä edustava julkisivu ja länsipuolen tornin puuttuminen. Sen sisätiloja pidetään yleisesti yhtenä Andalusian kirkkojen upeimmista, mutta merkittävää sisustuksissa on myös se, että niitä ei parin sadan vuoden urakoinninkaan jälkeen saatu täysin valmiiksi. Rakennuskustannukset nousivat niin suuriksi, että vuonna 1782 työt päätettiin lopettaa, ja näin tuomiokirkko on alkuperäissuunnitelmaan verrattuna keskeneräinen.

Kirkko oli alun perin moskeija, mutta ainoa muistomerkki noilta ajoilta on puutarhan suihkulähde. Muunnostöiden alettua 1500-luvulla yhteensä viisi arkkitehtia työskenteli sen parissa noiden kahden vuosisadan ajan. Sisätilat ovat 40 metriä korkeat, kirkon yhteydessä on 15 kappelia ja sen suojissa on kokoelma 1700-luvulta peräisin olevia raamattuaiheisia maalauksia. Ulkopuolella huomion arvoista on se, että toinen torni on viimeistelemätön, ja se on antanut kirkolle lempinimen ”La Manquita”, joka tarkoittaa yksikätistä naista.

Malagan katedraali
Málagan katedraali on kaupungissa käyvien keskuudessa suosittu vierailukohde. Huomionarvoisinta sen ulko-osissa on upea barokkityyliä edustava julkisivu.

Tuomiokirkossa on hyvä käydä sisällä myös, ja monet mieluusti tutustuvat samalla sen vieressä olevaan Iglesia del Sagrario -kirkkoon, johon pääsee samalla lipulla sisään ja jonka goottilaistyyliset ovet ja hienot sisäosat kannattaakin katsastaa.

Tuomiokirkko on avoinna ma–la klo 10–18. Sunnuntaisin sinne pääsee ilmaiseksi sisään kirkonmenojen yhteydessä, ja muulloin sinne on reilun kolmen euron liput, jotka oikeuttavat myös pääsyyn tuomiokirkon museoon.

Paseo de Maritimo de Pablo Ruiz Picasso – Málagan pääasiallinen rantapromenadi

Málagan keskustan hiekkaranta, Playa de la Malagueta, alkaa heti keskustan satama-alueiden ja vuonna 2013 valmistuneen Muelle Unon takaa, härkätaisteluareenan vierestä. Se on houkutteleva ranta-alue aivan ydinkeskustan liepeillä, ja siellä on muulloin kuin keskikesällä tilaa rentoutua ja ruskettua. Hiekkaranta ei ole yhtä kaunis kuin Costa del Sol -rannikolla voisi kuvitella, sillä se on väriltään ruskea, mutta sen varrella on kesäkautena (huhti–lokakuu) ja usein muulloinkin valtava määrä kaikenlaista rannoille tyypillistä tekemistä. Sen alueella on lukuisia lasten leikkipuistoja, kahviloita, ravintoloita, kuntosaleja ja muuta mielenkiintoista.

Itse ranta on tietenkin kesäisin kiireinen ja joulu–helmikuussa melko autio, mutta sen edestä kulkeva palmujen reunustama rantapromenadi, Paseo de Maritimo de Pablo Ruiz Picasso [kartalla], on kaupungin mieleenpainuvimpia. Katu on pyöräilijöiden, lenkkeilijöiden ja koiranulkoiluttajien suosiossa ympäri vuoden. Se jatkuu rannan jälkeenkin aina Pedregalejon ja El Palon kaupunginosiin asti, ja tällä välillä riittää vilkkainakin aikoina tilaa auringonotolle ja uimiselle. Jos paikalle sattuu kauniilla, suhteellisen tuulettomilla ilmoilla, kannattaa rantapromenadia kävellä niin kauas kuin viitsii, ja keskustaan voi aina palata linja-autolla, johon saa lipun kuskilta. Mukavaa on myös pyöräily rantapromenadia pitkin, ja pyörällä El Palon suunnassa voi hyvin käydä syömässä vaikka hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen aterian grillattuja mereneläviä.

Playa de la Malagueta
Málagan keskustan hiekkaranta, Playa de la Malagueta, alkaa heti keskustan satama-alueiden ja vuonna 2013 valmistuneen Muelle Unon takaa.

Plaza de la Merced -aukio

Pablo Picasson nimi tulee Málagassa tämän tästä vastaan, sillä tämä 1900-luvun tunnetuin taiteilija syntyi kaupungissa vuonna 1881. Hän syntyi Plaza de la Merced -aukion [kartalla] laidalla olevassa talossa eli numerossa 15, joka on museoitu ja jossa voi pientä pääsymaksua vastaan käydä katsomassa sisätiloja.

Plaza de la Merced -aukio on vilkas paikka päiväsaikaan, ja siellä on, ainakin vilkkaimman kesäkauden ulkopuolella, yleensä enemmän paikallisia kuin turisteja. Sen yhdellä laidalla olevat terassit ovat kuitenkin lähinnä turistien suuressa suosiossa ympäri vuoden, ja niillä on hyvää kansainvälistä tunnelmaa talvisinkin. Terasseilla on mukavaa nauttia ateria kuin ateria aamiaisesta myöhäiseen illalliseen, ja alkuillasta sinne ilmaantuu niin paikallisia kuin turistejakin, lähinnä drinkille ja tapakselle.

Aukiolla on usein muusikoita, skeittailijoita, vanhuksia lukemassa lehteä ja kaikkea muuta, mikä antaa hyvän kuvan Málagan elämänmenosta. Aukio on viime vuosina siistiytynyt ja keskiluokkaistunut täysin erilaiseksi kuin se oli vielä muutama vuosi sitten, ja nykyisin se on lapsiperheiden ja eläkeläisten suosikkipaikka aamusta iltaan. Katumuusikoita ja skeittailijoita siellä on enää vähän, mutta edelleenkin se on eräänlainen ikkuna málagalaisten keskustan normaalihkoon elämänmenoon.

Semana Santa – Málagan vilkas pääsiäisviikko

Pääsiäisviikko on suurimpia juhlia katolisissa maissa, ja Andalusiassa monet kaupungit juhlistavat ajankohtaa suurten turistilaumojen seuraamina. Ajankohta ei ole paras mahdollinen lähteä nauttimaan normaalista lomasta Málagassa, missä pääsiäisjuhlinta poikkeaa jonkin verran muista Andalusian kaupungeista: tämä on kiireisimpiä viikkoja koko kaupungissa, tungos on monessa paikassa hirveä ja monet majapaikat nostavat tällä viikolla hintojaan. Mutta Semana Santa eli pääsiäisviikko on hyvä katsastaa Málagassa vaikkapa läheisiltä lomakohteilta, kuten Fuengirolasta tai Torremolinoksesta, joilta tänne pääsee nopeasti ja vaivattomasti. Pääsiäisviikolla suositeltavaa on myös yöpyä jossain muualla, esimerkiksi Andalusian sisämaassa, missä on pienissä kaupungeissa ja tunnettujen kaupunkien ulkopuolella aina tilaa ja edulliset hinnat.

Pääsiäisviikko tuo ydinkeskustaan kulkueita, musiikkia, juhlintaa ja yleistä ilonpitoa. Espanjassa kun ollaan niin alkoholia ei käytetä juhlien yhteydessä yhtä runsaasti kuin Pohjoismaissa ja juhliminen on melko siistiä (joskin äänekästä) puuhaa. Rekvisiitta on melkoista nähtävää, ja muutenkin viikko on unohtumaton ajankohta ainakin käväistä Málagassa.

Mikäli paikalle ei pääse pääsiäisviikkona, kannattaa Málagaan tulla 40 vuorokautta aikaisemmin, jolloin suuret laskiaiskarnevaalit pidetään. Ennen laskiaistiistaita on paljon kaikenlaista tapahtumaa etenkin edellisenä viikonloppuna, jolloin perinteisesti juhlien päätapahtumapaikkoja ovat Calle Marqués Larios -kävelykatu ja Plaza de la Constitución -aukio. Laskiainen on yleensä helmikuussa, mutta joinain vuosina se voi alkaa jo tammikuun lopulla tai jatkuu maaliskuun puolelle.

Esimerkiksi Visit Costa Del Sol -sivustolla tarjotaan lisää näkemistä ja tekemistä Málagassa ja muualla Costa del Sol -rannikolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Alcazaba- ja Gibralfaro-linnakkeiden välillä oleva kulku on suljettu. Hissillä ei myöskään pääse ylös Alcazaba -linnakkeelle, vaan pitää mennä rappusia tai bussilla 35. (2014/11) /leena t.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti