hotellien haku
Munchenin joulumarkkinat
Münchenissä Marienplatz-aukio raatihuoneen edessä on joulumarkkinoiden pääpaikka, ja kaikki siltä lähtevät kävelykadut ovat kojujen täyttämiä nekin.

Keski-Euroopan vuoden 2016 joulumarkkinoilla

Keski-Euroopan joulutoreilla on todellista joulutunnelmaa marraskuun loppupuolelta jouluun. Euroopan-matkailun kohokohtia onkin vuoden loppupuolella vierailla ainakin yksillä Euroopan hienoimmista joulumarkkinoista.

Saksan joulumarkkinat ovat kaikkein perinteisimpiä, ja niitä on lähes joka kaupungissa. Suurissa kaupungeissa kuten Berliinissä ja Münchenissä lähes koko kaupunki muuttuu kuukauden päiviksi yhdeksi suureksi joulumaaksi. Wienin joulutorit Itävallassa kilpailevat Saksan markkinoiden kanssa puitteittensa hienoudella ja ilmapiirillään, ja joulumarkkinoita on myös muualla Itävallassa, kuten Innsbruckissa ja Salzburgissa. Itäisessä Keski-Euroopassa viime vuosikymmenen aikana myös Praha ja Budapest ovat kunnostautuneet normaalia parempien joulutoriensa ansiosta.

Keski-Euroopan joulutoreille on lyhyt matka. Gdańskiin ja Bremeniin lentää noin tunnissa, eikä Budapestiinkaan ole kuin parin tunnin lentomatka. Monet joulutorit ovat Suomen toreihin ja jouluhässäkkään nähden edullisia, ja erityisen edullisia ovat itäisen Keski-Euroopan kuten Prahan, Bratislavan ja Budapestin joulutorit, joilla glögilasin saa eurolla parilla. Alkoholipolitiikka kaikkialla Keski-Euroopassa on toisenlaista kuin Suomessa, ja siellä voi esimerkiksi kulkea glögilasi kädessään ja katsella vapaasti kojuja, eikä glögiä tarvitse ryypätä äkkiä jollain aidatulla alueella.

Joulutoreja pidetään 11.11.2016 alkaen. Valtaosa Saksan joulumarkkinoista avataan 21.11., ja ne ovat avoinna ainakin 23.–24.12. asti, osa 1.1. asti. Viikonloput ovat aina vilkkaampia kuin viikot. Ohjelmaa on eniten viikonloppuisin ja iltaisin, ja monilla Keski-Euroopan joulumarkkinoilla on kuuluisia kuoroja esittämässä joululauluja ja muutakin unohtumatonta ohjelmaa. Ilmasto on Keski-Euroopassa arvaamaton, niin että siellä voi olla erittäin leutoa, mutta etenkin Münchenissä voi hyvinkin olla luvassa kovia pakkasia ja perinteistä joulutunnelmaa.

Saksan joulumarkkinoilla

Saksa on Euroopan suurin maa ja myös joulumarkkinoiden pääpaikka. Miltei joka paikkakunta Saksassa juhlistaa markkinoilla joulun saapumista, ja muutenkin tämä vuodenaika on varsinaista karnevaaliaikaa Saksassa. Monessa Saksan kolkassa juhlitaan samanaikaisesti jo kevään saapumista, sillä esimerkiksi Düsseldorfissa ja Kölnissä laskiaistiistaihin päättyvät karkelot alkavat joka vuosi 11. marraskuuta klo 11.11. Joulumarkkinat pyörähtävät useimmissa Saksan kaupungeissa täyteen vauhtiin noin kuukausi ennen joulua, ja Saksassa on hyvä käydä joulumarkkinoilla missäpäin maata tahansa. Kölnin joulumarkkinat alkavat vuonna 2016 marraskuun 21. päivä ja päättyvät 23.12.

Pieni Matkaopas Düsseldorfiin

Lyypekin joulumarkkinat (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Lyypekissä koko vanhakaupunki on marraskuun loppupuolelta lähtien joulua viettämässä.

Pohjois-Saksa: Lyypekki, Bremen ja Hampuri

Pohjois-Saksa on suomalaisille tuttu paikka, ja siellä on hyviä joulumarkkinoita, joille on helppo lähteä. Bremenin joulumarkkinat ovat lähellä, ja vaikka Ryanair ei talvella 2016–17 lennäkään sinne Tampereelta, pääsee sinne lentäen Helsingistä alle tunnissa. Läheinen Hampuri on Saksan toiseksi suurin kaupunki, sen joulumarkkinat ovat vilkkaita ja niille saapuu kaupustelijoita kaikkialta Saksasta. Myös samalla seudulla pidettävät Lyypekin joulumarkkinat ovat kuuluisat.

Lyypekki

Lyypekki on suomalaisille tuttu kaupunki, ja siellä on mahdollista päästä hetkessä joulutunnelmaan. Koko vanhakaupunki on marraskuun loppupuolelta lähtien joulua viettämässä. Täällä eniten kojuja ja parasta tunnelmaa on Rathausmarkt-aukiolla, jolla on noin 150 kojua, mutta joulumarkkinoita on myös muualla, kuten Koberg-aukiolla ja St. Petri -kirkolla. Näiden lisäksi joulun ihmemaa laitetaan pystyyn Obertravenjoen rannalla.

Muualla kaupungissa Breite Strasse -kävelykatu sivukatuineen muuntuu marras-joulukuussa joulutoriksi. Tänne on hyvä tulla maistelemaan kaupungin päämakeista eli marsipaania. Kuuluisin sitä kauppaava liike on Niederegger, jolla silläkin on oma joulubasaari. Lyypekin joulumenot pyörähtävät käyntiin virallisilla avajaisilla 21.11., jolloin myös on klo 16.30 adventtikirkko Mariankirkossa ja sen jälkeen kulkue läpi vanhankaupungin St. Petrin kirkolle. Lisätietoa: Lyypekin joulumarkkinat

Bremen

Koko Bremenin vanhankaupungin keskusta Marktplatz-aukion ympäristössä sonnustautuu joulutamineisiin marraskuun loppupuolelta lähtien, ja täällä jos missä pääsee hetkessä joulutunnelmaan. Rathaus-raatihuoneen eteen ilmaantuu tänäkin vuonna lähes 200 puukojua, jotka tarjoavat joulukoristeiden lisäksi hehkuviiniä, paahdettuja manteleita ja piparkakkuja, ja tätä pidetäänkin yhtenä Saksan parhaista joulumarkkinoista. Joulumeininkiä on muuallakin keskustassa, ja Böttcherstrasse-katu ja Schlachte-joenranta ovat nekin joulutunnelmissa. Vuonna 2016 joulumarkkinat pidetään 21.11.–23.12., ma–la klo 10–20 ja su klo 11–20.

Lisätietoa: Bremenin joulumarkkinat  |  Pieni Matkaopas Bremeniin

Hampurin joulumarkkinat (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Hampurissa on myös nähtävissä kuuluisa lentävä joulupukki, joka lentelee joka päivä klo 16, 18 ja 20.

Hampuri

Hampuri on Euroopan suuria satamakaupunkeja, ja se on Bremenin tavoin leuto kaupunki, jossa harvoin on pakkasta ja jossa joulumarkkinoita voi mahdollisesti viettää suhteellisen leudoissa olosuhteissa.

Rathausplatz-pääaukion joulutori on ehdoton paikka vierailla ennen joulua. Tämä muulloinkin hieno aukio tarjoaa ruokia, joulukoristeita ja kaikenlaista muuta kaupungin parhaiden nähtävyyksien ja shoppailukatujen vieressä. Paikalla kannattaa olla etenkin lauantaisin, sillä koko adventtikauden ajan silloin on kulkue, ja täällä on myös nähtävissä se kuuluisa lentävä joulupukki, joka lentelee joka päivä klo 16, 18 ja 20. Rathausplatzin joulumarkkinat pidetään 21.11.–23.12., klo 11–21, paitsi pe–la klo 22 asti.

Hampurissa on paljon muitakin joulutoreja, kuten St Petri -kirkon joulutori. Erilaista tunnelmaa on luvassa Fleetinsel-saarella, jolla yhdistellään perinteistä Hansa-tunnelmaa ja Hampurin uusittujen satama-alueiden elinvoimaa. Tämäkin joulutori alkaa 21.11., ja se pidetään päivittäin klo 12–21.

Lisätietoa Hampurin joulumarkkinoista on Hamburg Travel -sivustolla.
Pieni Matkaopas Hampuriin

Berliini

Berliinissä on lukuisia joulumarkkinoita, ja siellä on mahdollista vierailla vaikka kymmenellä eri markkinapaikalla. Perinteisimpiin ja upeimpiin kuuluu Gendarmenmarkt-aukion joulutori, ja tämä onkin niin sijainniltaan kuin puitteiltaankin huippuluokan paikka valmistautua jouluun. Aukio, jolla sijaitsee kaksi samanlaista kirkkoa ja konserttitalo, on lähellä Stadtmitte-metroasemaa, Checkpoint Charlie -rajavartiota ja monia muita kaupungin kaikkein olennaisimpia nähtävyyksiä. Paikalla on kaikenlaista viihdyttävää kuten origami-mestari ja hatuntekijä, ja täällä on mahdollista syödä kojuista Michelin-tähtiravintoloiden kokkien ruokia. Vuonna 2016 Gendarmenmarktin joulutori pidetään 21.11.–31.12., ja toisin kuin monille muille Saksan joulutoreille, sinne on muulloin kuin ma–pe klo 11–14 pääsymaksu, joka tosin on vain euron. Berliinin joulumarkkinoilla on hivenen erilaisia aukioloaikoja, mutta kuten Gendarmenmarktin joulutorikin, ne ovat toiminnassa suurin piirtein klo 11–22. Mgendarmenmarktin joulutori on avoinna jouluaattona klo 11–18, ja 31.12. klo 19–01 siellä on erillistä ohjelmaa, jota seuratakseen pitää ostaa 12 euron lippu.

Berliinin joulumarkkinat (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Berliinin Alexanderplatzin joulutorilla voi luistella, ja siellä on "joulupyramidi", jota valaisee 5 000 lamppua.

Erilaista nykyajan tunnelmaa on luvassa lähistön Alexanderplatzin joulutorilla. Koko tämä suuri aukio muuntuu joulutoriksi 21.11. alkaen, ja se on avoinna 26. päivään asti klo 10–22. Torin kohokohta on Euroopan suurin ”joulupyramidi”, jota valaisee 5 000 lamppua. Täällä on mukava maistella illan pimetessä hehkuviiniä, ja jos illat tuntuvat kylmiltä, on täällä lukuisia tavarataloja ja ostoskeskuksia, joissa voi jatkaa shoppailua. Alexanderplatzilta pääsee helposti myös etenemään mihin tahansa muualle Berliiniin metrolla tai raitiovaunulla.

Charlottenburg on läntisen Berliinin tyylikkäimpiä kaupunginosia. Se tunnetaan etenkin oopperatalostaan, museoistaan ja palatsistaan, jonka pihamaalla pidetään yhdet koko maan tunnelmallisimmista joulumarkkinoista. Barokkipalatsin pihamaalla on hyvä viettää aikaa joulun alla, ja tämä on erityisen hyvä vierailupaikka lapsiperheille, sillä sen ”talvimetsä”, jossa on muun muassa karuselli ja junarata, samoin kuin ”taikateltta”, tekevät tästä joulutorista unohtumattoman perheen pienimmille. Nämäkin joulumarkkinat alkavat 21.11. ja päättyvät 26.12.

Berlin.de kertoo kaikista joulumarkkinoista ja myös muista jouluun liittyvistä tapahtumista
Pieni Matkaopas Berliiniin

Etelä-Saksa: München ja Nürnberg

Baijerissa ja muussa eteläisessä Saksassa on hyviä joulumarkkinoita, joilla saattaa olla kylmempää ja lumisempaa kuin Berliinin tai Pohjois-Saksan markkinoilla. Münchenin joulumarkkinat ovat maailmankuulut ja vetävät puoleensa suuren määrän ihmisiä ympäri maailman. Myös Nürnbergin joulumarkkinat ovat kaikkein tunnetuimpia ja pidetyimpiä alallaan koko maassa. Wienin joulutorit eivät jää näistä jälkeen, ja on vain makukysymys, mistä näistä eniten pitää.

München

Münchenin joulumarkkinat ovat yhdet Euroopan kuuluisimmat, suurimmat ja vilkkaimmat. Täällä Alppien juurella voi ennen joulua olla oikea talvi lumineen ja jopa parinkymmenen asteen pakkasineen, ja niiden, jotka mieluummin ottavat joulun vastaan valkeassa ja viileässä kuin leudossa ilmanalassa, kannattaa suunnata tänne.

Munchenin joulumarkkinat
Münchenin Viktualienmarkt-torilla on kaupan kohtuuhintaisia elintarvikkeita ja viinejä, ja sen tunnelma on erilainen kuin varsinaisilla joulutoreilla.

Münchenissä koko vanhakaupunki on yhtä joulumarkkinaa, mutta Marienplatz-aukio raatihuoneen edessä on pääpaikka, ja kaikki siltä lähtevät kävelykadut ovat kojujen täyttämiä nekin. Vierailla kannattaa myös viereisellä Viktualienmarkt-torilla, jolla ma–la on kohtuuhintaisia ruokia, kaupan normaalihintaisia elintarvikkeita ja viinejä ja muutenkin melko erilaista tunnelmaa kuin varsinaisilla joulutoreilla.

Münchenissä joulumarkkinakojuja on myös Englantilaisessa puutarhassa, jonka Kiinalaisen tornin alapuolella on kojuja. Sendlinger Tor -aukio on paikka, jossa kannattaa käydä, Haidhausen (Ostbahnhof) on sekin joulumarkkinapaikka, ja opiskelijoiden täyttämän Schwabingin joulutori pidetään Münchner Freiheit -pysäkin vieressä. Joulumarkkinat alkavat 25.11, päätorin aukioloajat ovat ma–la 10–21, su klo 10–20 ja 24.12. klo 10–14, ja muilla joulutoreilla on vastaavia aukioloaikoja. Lisätietoa: Münchenin joulumarkkinat 2016  |  Pieni Matkaoopas Müncheniin

Nürnberg

Nürnberg (englanniksi Nuremberg) Etelä-Saksassa tunnetaan Zeppelin-kenttänsä ja natsien puoluekokousten takia, mutta se on kunnostautunut myös viihteen saralla. Nürnberg mainostaa itseään Saksan ykkösjoulukaupunkina, ja sen vanhankaupungin joulumarkkinat ovat Saksan pidetyimmät ja kuuluisimmat.

Nürnberg on erityisen hyvä joulumarkkinapaikka perheille, sillä perheen pienimmät on otettu täällä erityisen hyvin huomioon. He voivat täällä tehdä 10 minuutin ajelun vanhoilla postivaunuilla, täällä on lasten lyhtykulkue 10.12., lasten joulutori 25.11.–24.12. ja 26.11. alkaen Sternehaus-kulttuuritalo lapsille. Vuonna 2016 avajaisseremoniat pidetään 28.11. klo 17.30 ja joulukarkelot jatkuvat aina 24.12. asti, klo 10–21, mutta jouluaattona suljetaan jo klo 14.

Saksan kaikista joulumarkkinoista on tietoa aiheeseen erikoistuneella Christmas Markets -sivustolla.

Itävalta: Wien, Innsbruck ja Salzburg

Wien

Itävallan puolella Wienin joulumarkkinat ovat tunnelmaltaan samantyyliset kuin Müncheninkin, ja kaupungin joulumarkkinat alkavat normaalia aikaisemmin. Kuuluisimmat joulumarkkinat pidetään kaupungintalon vieressä Rathausplatz-aukiolla, ja täällä on aina suuri joulukuusi, suuri luistelurata ja paljon kojuja. Joulutori avautuu ennen kuin muut, 11.11 klo 16.30, ja se pidetään päivittäin 26.12. asti, viikolla klo 10–21.30 ja la–su klo 10–22.

Wienin joulumarkkinat (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Wienin kuuluisimmat joulumarkkinat pidetään kaupungintalon vieressä Rathausplatz-aukiolla.

Puitteiltaan Rathausplatz-aukiotakin tavallaan hienommat ovat Spittelbergin alueen joulumarkkinat, sillä tällä kävelykatujen alueella on aivan ainutlaatuista tunnelmaa niin talvella kuin kesällä. Täällä on paljon ravintoloita, kahviloita ja baareja, joihin voi paeta lämmittelemään, jos ulkona tuntuu olevan liian viileää. Tämäkin joulutori avautuu jo 12.11., ja se pidetään 23.12.2016 asti ma–to klo 15–21, pe 15–21.30, la 12–21.30 ja su klo 12–21, Breite Gassen ja Stiftgassen välissä (metro: Volkstheater).

Wienissä on paljon muitakin joulumarkkinoita, ja jos haluaa bongata niiden joukosta vielä sellaiset, joiden puitteet ovat ainutlaatuiset, on Schönbrunnin linnan joulutori tavanomaista paremmalla paikalla. Upeiden palatsirakennusten keskellä on mukava maistella Glühweiniä eli hehkuviiniä ja katsella tarjontaa 19.11. alkaen ja 26.12.2016 asti, päivittäin klo 10–21 (metro: Schönbrunn).

Tietoa kaikista Wienin joulumarkkinoista  |  Pieni Matkaopas Wieniin

Salzburg

Parin tunnin junamatkan päässä Wienistä sijaitseva Salzburg on tunnettu etenkin Mozartin kotikaupunkina ja Sound of Music -elokuvan takia. Se on talvikaudella suosittu laskettelupaikka, ja siellä pidetään joulumarkkinat 17.11.–26.12.2016. Joulutori on vanhankaupungin upeilla aukioilla, Domplatzin ja Residenzplatzin alueella. Joulutori pidetään noin klo 10–21, mutta kuten muutkin Euroopan joulutorit, se suljetaan alkuviikosta aiemmin kuin loppuviikosta ja jouluaatosta tapaninpäivään on luvassa normaalia lyhyempiä aukioloaikoja. Joka lauantai klo 18.30 Residenzplatzilla on myös musiikkiesituyksiä.

Innsbruck

Salzburgista pari tuntia länteen, melko lähellä Müncheniä sijaitseva Innsbruck on Salzburgin kaltainen unelmien talvimatkakohde, ja se on tunnettu monista korkeatasoista joulutoreista. Niitä on vanhankaupungin upeimmilla paikoilla niin sanotun Kultaisen katon tuntumassa, vanhankaupungin vieressä Maria-Theresien-Strassella ja Marktplatzilla, ja myös ylhäällä Hungerburgissa toisella puolella jokea pidetään viehättävät joulumarkkinat. Keskustan joulutorit avataan 15.11., Hungerburgin 19.11. Niillä on vähän erilaisia aukioloaikoja, mutta klo 11–21 on tyypillinen joulutoriaika. Hungerburgin joulutori suljetaan 23.12., Maria-Theresien-Strassen joulutori suljetaan vasta 6.1., ja muut joulutorit suljetaan 23.12.2016.

Pieni Matkaopas Innsbruckiin

Itäisen Keski-Euroopan joulumarkkinoita

Monet Saksan itäpuolella sijaitsevat Keski-Euroopan kaupungit ovat yli neljännesvuosisata sitten tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen ottaneet asiakseen pitää saksalaistyylisiä joulumarkkinoita, ja monessa hienossa kaupungissa voi ottaa joulun vastaan huomattavasti edullisemmin kuin Saksassa tai Itävallassa. Puolassa Gdańsk on lyhyen lennon päässä Suomesta, Praha on monelle tuttu paikka, Bratislava on hyvä vaihtoehto Wienille joulumarkkinoidensa puolesta ja Budapest on joulumarkkinapaikka vailla vertaa.

Gdańsk

Gdańsk sijaitsee lyhyen lennon päässä Suomesta, ja Wizz Airin koneet lentävät alle tunnissa Turusta Puolan Itämeren-rannikolle. Gdańskin joulutorille ei kannata lähteä vielä marraskuussa, sillä perinteisesti se avataan vasta joulukuun puolella, ja vuonna 2016 se pidetään 5.12.–23.12 päivittäin klo 11–19.

Itse joulupukki vierailee Gdańskin joulutorilla, ja täällä on myös joulukuusi Suomesta, joskin niitä on muistakin maista. Markkinat pidetään Targ Węglowy -aukiolla niin sanotun kultaisen portin vieressä, ja suuri joulukuusi on nähtävissä Długi Targ -aukiolla tästä muutaman sadan metrin päässä pääkadun varrella.

Praha

Melkoisesti Saksan joulumarkkinoita muistuttavat Prahan lukuisat joulutorit, joita alkaa ilmaantua eri puolille kaupunkia marraskuun puolivälin jälkeen. Hinnat ovat kuitenkin Saksan ja Wienin markkinoita edullisempia: glögilasin saa reilulla eurolla ja bratwurstin kahdella, ja parhaat joulumarkkinat ovat kävelyetäisyyden päässä toisistaan.

Prahassa kannattaa ainakin vierailla Staroměstské náměstí -aukion eli vanhankaupunginaukion torilla (26.11.–1.1. ma–su klo 10–22), Náměstí Republiky -aukion torilla vanhan- ja uudenkaupungin välissä (25.11.–24.12. ma–su klo 10–19) ja siitä muutaman sadan metrin päässä Václavské náměstí -aukiolla (26.11.–1.1. ma–su klo 10–22), jolla nykyisin on kojuja sekä vanhankaupungin päässä että toisessa, Muzeum-metroaseman ja kansallismuseon puoleisessa päässä. Václavské náměstín vanhankaupunginpuoleisessa päässä on vielä Havelskán torikatu, joka on tori ympäri vuoden mutta joka ennen joulua saa uutta ilmettä.

Jos haluaa vierailla markkinoilla, joilla on vähän tai ei lainkaan turisteja, Náměstí Míru samannimisen metroaseman yläpuolella on erityisen hyvä vierailupaikka joulunalusaikaan (20.11.–24.12 klo 10–19). Erilaisen joulumarkkinatkokemuksen tarjoaa Prahassa Výstavište Holešovice –messukeskuksen sisätilojen joulymyyjäiset, jotka pidetään joulukuun ensimmäisen viikonloppuna 2.–4.12. klo 10–18, ja pääsymaksu on 25 kruunua eli vähän alle euron.

Prahan joulumarkkinat
Prahan lukuisilla joulutoreilla hinnat ovat Saksan ja Wienin markkinoita halvempia.

Tšekin suurin joulukuusi tuodaan perinteisesti perinteisesti joka vuosi eri maan metsästä vanhankaupunginaukiolle, ja sen valot sytytetään joka ilta klo 17. Vanhankaupunginaukiolla on ohjelmaa pitkin päivää, ja siellä on kuoroja ja hyvin tasokkaita musiikkiesityksiä luvassa. Vanhankaupunginaukiolla on perinteisesti myös eläimiä talleissa, ja lapset pääsevät niitä katselemaan ja koskettelemaan.

Pieni Matkaopas Prahaan

Bratislava

Slovakian pääkaupunki Bratislava on sekin hyvä vaihtoehto Saksan joulutoreille. Tämä hyvin lähellä Wieniä sijaitseva kaupunki on edullinen, ja hommaa helpottaa siellä se, että käytössä on euro. Bratislavan joulutorit pidetään vanhankaupungin suurimmilla aukioilla, ja täällä on viikonlopun tungoksista huolimatta melko rauhallista Wienin ja Saksan joulumarkkinoihin verrattuna. Vuonna 2016 Bratislavan joulutorit pidetään 18.11.–22.12. päivittäin klo 10–22.

Pieni Matkaopas Bratislavaan

Budapest

Parin tunnin matkan päässä sekä Bratislavasta että Wienistä sijaitseva Budapest on hyvä joulumarkkinapaikka sekin, ja kuten Prahassa ja Bratislavassakin, hinnat ovat edullisia. Ilmat voivat kuten Prahassakin ennen joulua olla hyvin leutoja, tai sitten voi olla paukkupakkanen. Keskustan Vörösmarty tér -aukio, jolle pääsee metrollakin, on pääjoulutori, ja tänne ilmaantuu yli 100 puukojua 11.11. alkaen. Joulutori kestää 1.1. saakka ja on avoinna yleensä klo 10–20. Täällä on melkoisesti kaikenlaista käsityötorista ohjelmaan, ja aikatauluun ja vaihtoehtoihin on kannattaa tutustua jonkin verran verkkosivuilla etukäteen.

Pieni Matkaopas Budapestiin

Lisätietoa

Christmas Markets antaa tarkkaa tietoa joulumarkkinoista

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Traveljunction, Justus Blümer, Thomas Quine ja Nico Paix
Tarkistettu ja päivitetty: 2016/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti