hotellien haku
Kuvassa näkyy Vilnan nähtävyyksistä mm. Gediminasin torni (oikealla ylhäällä), Užupiksen taiteilijakaupunginosaa (oikealla), Snipiskes:n bisnesalue (vasemmalla takana) ja Theotokos:n katedraali.

Vilna, Liettua

Liettuan pääkaupunki Vilna on jo usean vuoden ajan houkutellut yhä enemmän matkailijoita ympäri Eurooppaa ja maailmaakin. Suunnilleen Helsingin kokoinen kaunis ja siisti kaupunki sijaitsee Liettuan kaakkoisosassa Vilnia- ja Nerisjokien yhtymäkohdassa periaatteessa keskellä Eurooppaa, sillä Euroopan maantieteellinen keskipiste on erittäin lähellä Vilnaa.

Vilna on pitkän historiansa aikana valloitettu moneen kertaan, mikä on jättänyt siihen jälkensä. Nykyisin vapaa pääkaupunki kuitenkin hyödyntää historiaansa ja tarjoaa runsaasti nähtävää erityisesti kulttuurista, historiasta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille matkailijoille. Vilnassa sekoittuvat vanhankaupungin vieriviereen rakennetut eri tyylien kauniit rakennukset, modernit pilvenpiirtäjät sekä neuvostoajan betonirakennukset. Kauniissa ja suuressa vanhassakaupungissa voi viettää mukavan päivän, ja lisäksi edulliset hinnat tuovat matkailijoita kaupunkiin.

Kompaktiin kaupunkiin on helppo tutustua myös kävellen, eivätkä suuret turistimassat vielä häiritse Vilnan vierailua. Kaupunki on myös tunnettu vilkkaasta yöelämästään, joka tuo modernia vastapainoa keskiaikaisen kaupungin tunnelmalle.

Nähtävyydet

Vanhakaupunki

Vilnan vanhakaupunki [Flickr-kuvia] on yksi suurimmista keskiaikaisista vanhoistakaupungeista Pohjois-Euroopassa ja on pikkukatuineen, kahviloineen ja puistoineen erittäin kaunis paikka varsinkin kesäaikaan ja nähtävyys jo itsessään. Liettuan pääkaupungin vanhinta osaa on muokannut kaupungin historia ja muuttuva kulttuuri, ja sen rakennukset on rakennettu useiden vuosisatojen aikana. Siksi sieltä löytyykin Euroopan mahtavimpien arkkitehtuurin suuntausten, kuten goottilaisen, renessanssin, uusklassisen ja barokin ajan, taidonnäytteitä rinta rinnan. Vanhastakaupungista löytyvät Vilnan arvokkaimpia historiallisia ja kulttuurisia kohteita, kuten 1500-luvulla perustettu Vilnan yliopisto, joka suuri alue lukuisine sisäpihoineen hallitsee suurta osaa vanhastakaupungista. Vilnan vanhakaupunki on osa Unescon maailmanperintöluetteloa.

Vilnan katedraali

Vilnan katedraali [Flickr-kuvia] aukioineen on myös osa Vilnan suurta vanhaakaupunkia. Alkuperäinen katedraali rakennettiin 1200-luvulla, ja se on sen jälkeen rakennettu useaan kertaan. Nykyisen uusklassisen ja hieman kreikkalaista temppeliä muistuttavan asunsa kirkko on saanut 1700-luvulla. Neuvostoaikana kirkkoa käytettiin lähinnä urheilutilana ja varastona, mutta viime vuosikymmeninä se on taas ehostettu entiseen loistoonsa ja on täynnä hienoja taideteoksia ja ikoneja. Katedraaliaukio on Vilnan keskus, ja aukiolla katedraalin vieressä sijaitseva korkea kellotorni on yksi Vilnan kuuluisimmista maamerkeistä.

Gediminasin torni

Katedraaliaukion takana kohoavalla kukkulalla on Gediminasin torni [Flickr-kuvia], joka on Vilnan linnakompleksin 1300-luvulla rakennetun ylemmän linnan raunioiden ainoa jäljellä oleva osa. Nykyisin Gediminasin torni on yksi Vilnan kaupungin tärkeimmistä symboleista. Tornissa on esillä arkeologisia löytöjä kukkulalta ja ympäröiviltä alueilta, ja torni tarjoaa hienot panoraamanäkymät Vilnaan. Kukkulalle pääsee joko kävellen tai köysiradalla, ja sieltä on hieno näköala kaupunkiin.

Kansanmurhan uhrien museo eli KGB-museo

Vilnan kansanmurhan uhrien museo eli KGB:n vankilamuseo [Flickr-kuvia] on yksi Vilnan kuuluisimmista museoista. Museo sijaitsee aivan Vilnan ydinkeskustassa entisen KGB:n päämajan rakennuksessa ja muutettiin museoksi vuonna 1992. Museo kertoo Neuvostoliiton miehityksen synkistä ajoista, ja rakennuksessa voi tutustua erilaisten, mm. salakuuntelusta ja vastarintatoiminnasta kertovien näyttelyiden lisäksi rakennuksen tyrmiin, joissa menetti henkensä yli 1000 vankia. Lisätietoa museosta löytyy museon sivuilta.

Užupiksen taiteilijakaupunginosa

Užupiksen kaupunginosaa [Flickr-kuvia] on usein verrattu Pariisin Montmartreen, sillä erityisesti taiteilijoiden ja muiden boheemien asuttamalla alueella on lukuisia gallerioita ja taiteilijoiden työhuoneita sekä kahviloita. Užupis sijoittuu osittain Vilnan vanhaankaupunkiin ja siellä on rento ja rauhallinen tunnelma varsinkin kesällä. Užupis on leikkimielisesti julistautunut Užupiksen tasavallaksi ja viettää itsenäisyyspäiväänsä aprillipäivänä 1.4., jolloin "rajavartijat" leimaavat passeja ja koko alueella juhlitaan railakkaasti. Užupiksen perustuslaki on nähtävissä neljällä eri kielellä Paupio-kadun varrella, ja muita nähtävyyksiä ovat esimerkiksi kaunis Užupiksen enkeli -patsas.

Kolmen ristin kukkula

Lähellä Gediminasin tornia vanhankaupungin alueella on Kolmen ristin kukkula [Flickr-kuvia]. Kukkulan ristit pystytettiin alunperin 1600-luvulla seitsemän fransiskaanimunkin muistoksi, jotka erään tarinan mukaan pakanat ristiinnaulitsivat kukkulalla ja heittivät jokeen. Neuvostovallan aikana ristit kaadettiin, mutta niiden tilalle rakennettiin uusi monumentti vuonna 1989 symboloimaan Liettuan itsenäisyyttä sekä kristinuskon tärkeyttä liettualaisille. Kolmen ristin kukkulalta on hienot näkymät Vilnan vanhaankaupunkiin.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ruokailu, tapahtumat, lapset, jne..


Lukijoiden kommentteja

Vilna, aivan ihana paikka, tahtoisin niin uudelleen. En päässyt kaikkiin kohteisiin, kun ei jalat enää kauhean paljon jaksa, ja sitten oli pääsiäinen, ja paikat kiinni, osaan ainakin. Mutta hyvä merkki, kun hampaan koloon jää, paluu on varma. Syö hyvin, juo hyvin, ja nauti !! /Vilnassa käynyt

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti