Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Jalankulkijoita liikenneruuhkassa
Ruuhkat tekevät taksilla matkustamisesta ydinkeskustan alueella päiväsaikaan turhauttavaa, mutta iltaisin ja öisin takseihin kannattaa nousta.

Liikkuminen Moskovassa paikasta toiseen

Moskovassa tulee etenkin Kremlin ja Arbatin ympäristöissä sekä puistoissa ja Moskvajoen rannoilla käveltyä ainakin kesäkaudella sen verran, että mukaan kannattaa ottaa hyvät kävelykengät.

Kävellen voi kuitenkin liikkua varsin rajallisesti, ja yleensä kilometriä paria pidemmät matkat hoidetaan metrolla. Samat liput kuin metroonkin käyvät myös muihin liikennevälineisiin, ja lippujen hankkiminen on yksinkertaista ja edullista.

Ainakin kesäkauden aikana erilaiset Moskvajoella tehtävät risteilyt ovat suosittuja ja suositeltaviakin, ja kesällä Moskovassa voi myös pyöräillä. Ruuhkien takia taksilla ajelu ei välttämättä ole paras ratkaisu, eikä Moskovassa ole kannattavaa ajella omalla tai vuokra-autolla, mutta auton saa sieltä halutessaan vuokralle.

Kävely

Moskovassa on kaikkein mukavinta kävellä ydinkeskustassa, kuten Kremlissä ja sen muurien ulkopuolella kuten Punaisen torin liepeillä, Punaiselta torilta alkavalla Nikolskaja-kävelykadulla, sen päässä olevassa Kitai-Gorodissa, Arbatilla ja joissain Tverskajan osissa ja sivukaduilla, etenkin sen alkupäässä olevilla kävelykaduilla ja sen puolivälissä olevilla aukioilla..

Monet alueet tai kaupunginosat ovat hyviä kävelylle, ja myös Moskvajoen rannat ovat mukavia kävelypaikkoja. Etenkin Kremlin takana olevat joenrannat sekä Gorkin puiston rannat ovat miellyttäviä paikkoja kävellä ja katsella kauniita näkymiä. Uusi ja ihmeellinen paikka kävellä, ihailla Moskvajokea ja nähdä kaikenlaista ihmeellistä on Kremlin vieressä oleva laaja puistoalue, Park Zarjadje (engl. Zaryadye Park, Пaрк Зaрядье), joka on parhaimmillaan kesäisinä alkuiltoina.

Kaupunginosien väliä ei kannata yrittää ainakaan lyhyellä lomalla tai tottumattoman kävelijän kävellä. Vaikka kartalla jokin etäisyys näyttää lyhyeltä, on reitti käytännössä yleensä pitkä ja vaivalloinen, sillä Moskovassa on mäkiä, leveitä teitä, siltoja ja muita kävelymatkaa hankaloittavia asioita.

Teiden ylittäminen vaikuttaa ensi kertaa Moskovassa vierailevasta hengenvaaralliselta puuhalta, mutta onneksi koko kaupungin keskusta on täynnä alikulkukäytäviä, jotka kulkevat leveimpien katujen alta. Niitä kannattaa aina yrittää etsiä, sillä joidenkin teiden ylittäminen on mahdollista vain tunnelien kautta. Niitä on yleensä ainakin metroasemien yhteydessä, ja Tverskajan varrella kuten muuallakin alikulkukäytävissä on paljon mitä erilaisimpia kauppoja ja kioskeja.

Etäisyydet keskustassakin ovat kuitenkin pitkiä, ja näin ei kannata epäröidä hypätä metroon, joka ydinkeskustankin alueella on kätevä liikkumismuoto.

Julkinen liikenneverkosto

Moskovan valtava julkinen liikenneverkosto on ehdoton apuväline kaupungissa vierailevalle. Sen tärkein osa on metro, jonka käyttäminen on helppoa ja jonka avulla suhteellisen lyhyessä ajassa voi nähdä paljon tässä kooltaan valtavassa kaupungissa. Uusia julkisia liikennevälineitä ovat raitiovaunut, joita on ilmaantunut muutama, ja yksi hyvä linja kulkee Tverskajan päästä muualle kaupunkiin.

Busseja, johdinautoja, minibusseja (marshrutka), yksiraiteista Ostankinon rautatietä ja MCC:tä eli Moskovaa kiertävää paikallisjunarataa kaupungissa voi myös käyttää, mutta niille tuskin tulee kovin paljon tarvetta. Tärkeintä on opetella käyttämään metroa, ja on hyvä tietää, että siihen käyvät liput käyvät myös muissa liikennevälineissä.

Liput

Joukkoliikenneverkoston lippujärjestelmä on viime vuosina muuttunut ja tullut helpommaksi. Enää ei ole tarvetta hankkia Troika-korttia, mutta sellaisen hankkiva saa edelleen alennusta yksittäisistä lipuista ja voi myös ostaa 2000 ruplaa maksavan kuukausikortin.

Kaikkein helpointa on hankkia heti saavuttuaan tai lentokenttäjunasta pois noustuaan, lähimmältä metroasemalta, jonkinlainen lippu, jolla pääsee etenemään ainakin majapaikalle. Jos majapaikka on lähellä Kremliä, ei julkisille ehkä tule kovin paljon tarvetta, mutta useimmat käyttävät metroa matkansa aikana ja ilman sitä näkee melko rajallisen määrän kaikenlaista.

Samat liput käyvät eri liikennevälineisiin, ja yksi matka maksaa 55 ruplaa ja kaksi matkaa 110 ruplaa. On mahdollista ostaa myös monen matkan sarjalippuja, jotka kaikki tulevat luottokortin kokoiselle älypahvilipulle, mutta on mahdollista myös ostaa Troika-kortti. Jos korttia ei osta, voi silti hankkia samalla hinnalla yhden vuorokauden voimassaolevan lipun (210 ruplaa), 3 vuorokautta (400 ruplaa) tai viikon (800 ruplaa). Vuorokauden tai useamman voimassaoleva lippu astuu voimaan silloin kun sitä käyttää ensimmäistä kertaa.

Metrossa yksi matka on yksinkertaisesti se kun matkustaa yhdeltä asemalta ja tulee porteista ulos toiselta. Linjaa voi vaihtaa niin monta kertaa kuin haluaa, ja metrossa voi teoriassa viettää yhden lipun kanssa vaikka koko päivän.

Jos haluaa 20 tai 40 matkaa, voi ne ostaa yhdelle kortille ja niitä voi käyttää useampi kuin yksi ihminen.

Jos hankkii Troika-kortin, joka maksaa 50 ruplaa, saa sen kanssa alennusta yksittäisistä matkoista, ja yksi matka maksaa 35 ruplaa. Korttia ei kuitenkaan enää kannata hankkia, vaan kannattaa ostaa matkoja tai päivälippuja, jotka tulevat punaiselle ilmaiselle älylipulle, nimeltään Eдиный (lausutaan “jedinyi”).

Kaikki 7-vuotiaat ja sitä vanhemmat joutuvat ostamaan normaalihintaisen lipun, mutta alle 7-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi.

Russia Beyond kertoo erilaisista lipuista.

Mayakovskayan metroasema sisältä
Moskovan metroasemista Majakovskaya ja monet muut ovat sisältä upeita.

Metro

Kaikkein paras tapa siirtyä paikasta toiseen Moskovassa on metro, jonka verkosto on yksi maailman suurimpia ja johon ilmestyy jatkuvasti uusia linjoja ja osia. Vuonna 2018 verkostolla oli 222 asemaa ja raiteita 380 kilometriä, mutta uuden, toisen kehäradan valmistuttua asemia on kymmeniä enemmän. Asemat ovat syvällä, ja syvin asema on Park Pobedy, joka 84 metrillään kuuluu maailman syvimmällä oleviin asemiin.

Metrokartta metroaseman ulkopuolella
Metrossa kuten muuallakin kaupungissa nimet ovat paitsi kyrillisin aakkosin myös latinalaisin.

Metrossa on nykyään turvatarkastuksia, aivan kuten rautatieasemillakin, ja käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laukut läpivalaistaan samaan tapaan kuin lentoasemalla.

Metrossa on suuria ruuhkia aamulla ainakin klo 8–10 ja iltapäivisin klo 16–17 eteenpäin noin klo 19.30 asti. Ruuhkia on vain viikolla, ja niitä on enemmän toisilla linjoilla ja asemilla kuin toisilla. Metro on toiminnassa noin klo 5.30–01.

Metrolla liikkuminen on kaikin tavoin turvallista, ja pitkissä rullaportaissa on tärkeää seistä oikealla, olla istuutumatta alas ja ottaa lapset pois rattaista, pitää heitä kädestä ja muutenkin vahtia. Metrojunien perässä ei kannata juosta, sillä valtaosan ajasta ne liikkuvat alle minuutin välein ja harvoin metroa joutuu odottamaan pidempään kuin puolitoista minuuttia. Metrolla liikkuminen on pitkien käytävien ja rullaportaiden takia aikaavievää, eikä sillä kannata välttämättä jatkuvasti tehdä lyhyitä matkoja.

Metrossa kuten muuallakin kaupungissa nimet ovat paitsi kyrillisin aakkosin myös latinalaisin, ja eroja suomennettuihin venäläisiin erisnimiin on jonkin verran (“y” on “j” ja “ch” on “tsh”). Kun hankkii lipun, kannattaa ottaa myös pieni paperinen metrokartta, sillä siitä on paljon hyötyä ja sitä on kannattavaa tutkia, jotta parhaat reitit löytyvät.

Metrolla on 14 linjaa, ja lisäksi siihen lasketaan kuuluvaksi paikallisjunaverkosto (MCC) ja monorail eli kohorata-linja, joka on Ostankinon raitiovaunulinja. Tämä maan yläpuolella kulkeva juna aiotaan kuitenkin lähivuosina lopettaa ja tilalle tulee normaali raitiovaunulinja. Uusin lisäys verkostoon on MCC eli kehälinja, joka avattiin vuonna 2016.

Moskovan metron kartta

Bussit, johdinautot, raitiovaunut, monorail, lähijunat ja marshrutkat

Metro toimii pääasiallisena matkustusmuotona keskustassa ja myös sen ulkopuolella, ja muut liikennevälineet vain tukevat metroverkostoa, etenkin kaupungin laitaosilla. Bussi tai raitiovaunu on kätevä esimerkiksi Ostankinon kaupunginosassa, ja marshrutka tai bussi on hyvä, kun haluaa vierailla vaikkapa Kuskovon puistossa. Keskustan ulkopuolisiin nähtävyyksiin mennessä onkin aina hyvä selvittää, kuinka lähellä lähin metroasema on ja millä liikennevälineellä pääsee perille asti.

Raitiovaunu
Yksi hyvä raitiovaunureitti ainakin niille, jotka viihtyvät Moskovassa viikon tai ovat olleet siellä aikaisemminkin, on raitiovaunulinja 7, johon voi nousta aukiota Valko-Venäjän rautatieaseman edustalla.

Nykyään raitiovaunut ovat yleisempiä kuin ennen, ja yksi hyvä reitti ainakin niille, jotka viihtyvät Moskovassa viikon tai ovat olleet siellä aikaisemminkin, on raitiovaunulinja 7, johon voi nousta Valko-Venäjän rautatieaseman edustalla olevalta aukiolta (Tverskaja Zastava) ja jonne pääsee kulkemalla Tverskajan päässä olevan rautatieaseman yhteydessä olevalle metroasemalle, nimeltään “Belorusskaya”. Raitiovaunulinjan matkan varrella on Dostojevskin asunto, useita hienoja kirkkoja, Sokolnikin palotorni ja kaikenlaista muuta. Parhaista raitiovaunulinjareiteistä voi lukea Russia Beyondista.

Kannattaa kiinnittää myös huomiota kohorataan (monorail) eli junaan, joka on raitiovaunun tyylinen ja joka kulkee yläilmoissaKohorata (Monorail). Sillä voi matkustaa kätevimmin VDNKh-keskuksen ja Ostankinon televisiotornin välillä, ja siihen käy myös yksittäinen metrolippu vielä 90 minuuttia metromatkan alkamisen jälkeen ja päinvastoin. Monorail aiotaan lähivuosina sulkea ja sen tilalle tulee normaali raitiovaunulinja, ja sen alapuolella kulkeekin samaa reittiä pitkin raitiovaunuraitiovaunu.

Paikallisjunalla matkustaminen on tarpeellista, mikäli lähtee retkelle Moskovan ulkopuolelle. Eri suuntiin lähtevillä paikallisjunilla on omat asemansa, ja esimerkiksi Jaroslaviin suuntaavat paikallisjunat, jotka ovat käteviä päiväretkelle mentäessä, lähtevät Jaroslavin asemalta, joka on Suomen-junien päätepysäkin eli Leningradin aseman vieressä ja jolta lähtevät myös junat Siperiaan ja Kiinaan asti. Sinne pääsee käyttämällä samaa metroasemaa (Komsomolskaya) kuin Leningradin asemallekin mentäessä.

Minibussit, jotka tunnetaan nimellä “marshrutka” ovat perinteisiä kyytejä Venäjällä. Niitä on Moskovassa melkoisesti, mutta ne ovat laitakaupungilla eikä sellaiselle välttämättä tule tarvetta. Jos marshrutkaan hyppää, matkan hinta on lähellä kuskia olevassa hinnastossa ja matka kannattaa maksaa heti sen alkaessa.

Taksi

Taksilla matkustamista ei Moskovassa suositella kuin hätätapauksessa. Ruuhkat tekevät taksilla matkustamisesta ydinkeskustan alueella päiväsaikaan turhauttavaa puuhaa, mutta iltaisin ja öisin takseihin kannattaa nousta, mikäli majapaikka ei ole aivan kivenheiton päässä.

Yandexin taksi Moskovassa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kannattaa valita vain sellainen taksi, jolla on keltainen rekisterikilpi.

Jotkut taksiyhtiöt ja epäviralliset kuskit yliveloittavat joskus ulkomaalaisia tai kuljettajat eivät puhu muita kieliä kuin venäjää. Mikäli taksilla haluaa matkustella enemmänkin Moskovassa, kannattaa siitä kysyä tarkemmin majapaikasta. Taksimatkan odotettavissa olevaa hintaa voi tarkastella Numbeo-sivuilta. Yleisesti ottaen taksilla matkustaminen on edullista, ja kyytiin voi päästä 100 ruplalla ja kilometri voi maksaa vain 10 ruplaa mutta jonkin verran kalliimpiakin hintoja voi tulla vastaan. Lentoasemilta pääsee taksilla keskustaan 1200–2000 ruplalla, ja keskustan läpi pääsee noin 700 ruplalla.

Kannattaa valita vain sellainen taksi, jolla on keltainen rekisterikilpi, ja jos mukana on alle 12-vuotias lapsi, pitää hänen istua lastenistuimessa, josta kannattaa mainita jo taksia tilatessa.

Öisin yökerhojen ulkopuolella ja lähellä olevia takseja kannattaa vältellä, ja kaikilla asemilla myös kyytejä, jotka etsivät asiakkaita, kannattaa vältellä.

Venäjänkieltä taitamattomalle taksin tilaaminen voi olla ongelmallista, mutta hotelli, ravintola tai muu vastaava paikka voi tilata taksin asiakkaalle. Englanninkielinen tilaus on kuitenkin mahdollinen verkossakin, ja esimerkiksi Taxi 956, Mostaxi, NYT, ja Formula Taksi ovat sellaisia, että niillä on englanninkieliset sivut, joilta varauksen voi itse tehdä.

Epäviralliset taksit, jonkalaisia ovat täysin tavallisten ihmisten ajamat autot, ovat olleet yleisiä Venäjällä, mutta enää ne eivät oikeastaan ole ajankohtaisia. Normaaleja takseja on pilvin pimein ja julkiset liikennevälineet kulkevat niin hyvin, että kaikkein paras on käyttää niitä.

Moscovery kertoo kaikenlaista taksilla liikkumisesta.

Jalankulkijoita liikenneruuhkassa
Turistin on paras Moskovassa pyöräillä puistoissa ja tietyillä alueilla esimerkiksi Moskvajoen rannoilla.

Polkupyöräily

Moskovassa on entistä enemmän tilaa pyörille, siellä on pyöräteitä ja pitkät välimatkat tekevät pyöräilystä ja nykyään myös sähköpotkulaudalla eteenpäin siirtymisestä houkuttelevaa. Turistin on paras Moskovassa pyöräillä puistoissa ja tietyillä alueilla esimerkiksi Moskvajoen rannoilla, mutta pyöräilyä paikasta A paikkaan B ei voi asiaan vihkiytymättömälle suositella. Pyörän saa vuokralle monesta puistosta ja muusta alueesta, jolla on kesäisin mukava pyöräillä. Pyöräilykausi on oikeastaan vain toukokuulta syyskuun lopulle, mutta joinain vuosina jo huhtikuussa ja vielä lokakuussa voi olla siedettäviä ilmoja pyöräilylle.

Parhaita paikkoja löytää pyörä vuokralle ovat puistot ja muut laajemmat alueet, kuten Gorkin puisto ja VDNKh. Kaupungissa on melkoinen määrä kaupunkipyörien vuokrauspisteitä, mutta niiden käyttöön ottaminen ei ole turistille kaikkein helpointa. Niinpä yksityiset pyörävuokraamot ovat varmimpia paikkoja vuokrata pyörä, ja yksi sellainen on Kruti Pedali, jolla on piste Gorkin puiston lähellä olevan Park Kultury -aseman vieressä.

Moscovery kertoo lisää pyöräilystä, kaupunkipyöristä, hyvistä pyöräilyreiteistä ja yksityisistä pyörävuokraamoista.

Sähköpotkulaudat

Pyöräilyn lisäksi erittäin suosittua Moskovassa on sähköpotkulaudalla ajelu. Leveiden jalkakäytävien ja kaikkialla olevan tilan vuoksi niillä mennään paikasta toiseen, ja sähköpotkulautoja (electric kick scooters, escooters) vuokrataan monessa paikassa.

Esimerkiksi VDNKh-alueen porttien vieressä on vuokraamoSähköpotkulautojen vuokraamo, josta saa paitsi pyöriä ja sähköpotkulautoja myös monia muita menopelejä käyttöönsä.

Gorkin puistossa ja sen lähellä, Oktyabrskaya-metroaseman vieressä vuokrataan sähköpotkulautoja, ja puistoissa on eniten pyörä- ja muita liikennevälinevuokraamoita.

Sähköpotkulautojen vuokrauspiste
Suosittua Moskovassa on sähköpotkulaudalla ajelu, ja niitä vuokrataan monessa paikassa.

Myös Moskovan eläintarhan vieressä olevan metroaseman (Barrikadnaya) ulkopuolella on sähköpotkulautavuokraamo, ja niitä tulee kesäkauden aikana muuallakin vastaan.

Sähköpotkulauden vuokraamiseen tarvitaan sovellus, jonka saa Delisamokat-sivulta olevan linkin kautta. Samalta sivulta näkee kartan, jossa on vuokrauspisteitä, ja myös Russia Beyond kertoo sähköpotkulautojen vuokrauksesta.

Jokiristeilyt

Yksi hyvä ajanviete kesäkauden aikana on jokiristeilylle osallistuminen, sillä alusten kyydistä näkee paljon kaikenlaista oleellista ilman että tarvitsee olla ruuhkissa tai vaellella pitkiä matkoja. Tyypilliset risteilyt ovat jo pitkään käyttäneet kahta laituria [kartalla], jotka ovat Hotel Ukrainan vieressä olevat laiturit ja Gorkin puistossa olevat laiturit. Niitä käyttävät “Flotilla Radisson Royal” -veneet, jotka ovat hienoja ja katettuja, ja ne palaavat poikkeuksetta laituriin, josta matka alkoikin. Kummankaan laiturin vieressä ei ole metroasemaa, mutta sellainen löytyy reilun kilometrin päässä.

Näiden jokiristeilyjen lisäksi on muitakin mahdollisuuksia, ja nykyään on risteilyjä, joiden yhteydessä syödään ja viihdytään musiikin tahdissa. Nykyään on myös laivakierroksia, joita tehdään ympäri vuoden, ja risteilyjä on reilun tunnin mittaisesta noin kolme tuntia kestäviin. Kaikkein edullisimmat risteilyt maksavat 400 ruplaa, lapsille on edullisempia lippuja ja illallisristeilyt maksavat reilusta 2000 ruplasta ylöspäin.

Hyvä sivusto tutustua risteilyihin ja ostaa niihin liput on Rivertickets.

Autoilu ja autonvuokraus

Moni menee Viipuriin ja jotkut Pietariin autolla, mutta Moskovaan on pidempi matka eikä ole edes tavallista, että Pietarista ajettaisiin Moskovaan autolla, sillä junalla matka taittuu neljässä tunnissa. Jos kuitenkin lähtee autolla Venäjälle ja aina Moskovaan asti, kannattaa tutustua Visit Pietarin ohjeisiin. Jos Moskovaan ajaa autolla, kannattaa majapaikka katsoa keskustan ulkopuolelta, kuten VDNKh-alueen vierestä, sillä ytimeen autolla ei kannata lähteä

Jos Moskovassa haluaa auton vuokralle, on Rental Cars kätevä sivusto, sillä se näyttää monen autovuokraamon tarjonnan.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Sergey Boyko /Wikimedia
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti