hotellien haku
Booking.com
Galeries Lafayette-tavaratalo
Joulu Galeries Lafaytte-tavaratalossa.

Ostokset

Pariisilaisille muodikkaasti pukeutuminen ja muodin seuraaminen tuntuu joskus olevan äärimmäisen helppoa. Haute couture -muodin keskuksena Pariisin matkailijat tulevatkin, museoiden ja monumenttien lisäksi, kaupunkiin ennen kaikkea ostoksille ja tutustumaan senhetkisiin trendeihin. Kaupunki ei ole kaikkein halvimpia ostoskaupunkeja, päinvastoin Pariisi on täynnä kalliita erikoisliikkeitä ja pikkuputiikkeja, eivätkä huippusuunnitelijoiden luomukset yleensä irtoa yhtään sen halvemmalla kuin muuallakaan.

Toisaalta pienellä vaivannäöllä kaupungin valtavasta tarjonnasta voi tehdä todella hyviä löytyjä. Pienten huippusuunnittelijoiden liikkeiden vastapainona Pariisi on kuuluisa lukuisista tavarataloistaan, joista monet säväyttävät huikean valikoimansa lisäksi myös rakennustensa hienolla arkkitehtuurilla.

Huomaa, että monet kaupat saattavat viettää muutaman tunnin siestan puolenpäivän aikoihin, poikkeuksena yleensä isot kaupat ja tavaratalot, jotka ovat auki koko päivän ilman taukoa. Kaupat ovat yleensä auki klo 20:een, joinain päivinä myös myöhempään. Kaikki kaupat eivät ole auki sunnuntaisin, tosin pienet matkamuistomyymälät ovat yleensä auki joka päivä sekä mm. osa Marais'n alueen liikkeistä. Suurimmassa osassa kaupoista ostokset voi maksaa yleisimmillä luottokorteilla sekä Visa Electronilla, varaa käteistä pikkuliikkeisiin sekä katuvarsien kojuihin.

Seuraavassa lisää Pariisin ostosmahdollisuuksista, listan pitäisi tyydyttää niin alennusten perässä juoksijat, designer-diivat, ikkunaostosten tekijät kuin muutkin muodin perässä kulkijat.

Ostoskatuja ja -alueita

Champs-Élysées'n tunnettu puistokatu kuuluu Pariisin nähtävyyksien joukkoon ja se on myös kuuluisa ostoskatu. Champs-Élysées'n ja siitä haarautuvan Avenue Montaignen varrelta löytyy monia kuuluisia haute couture-liikkeitä, kuten Chanel, Dior ja Louis Vuitton sekä muita trendiliikkeitä. Näiden katujen sekä Avenue George V:n rajaamaa aluetta kutsutaan myös nimellä Triangle d'Or eli kultainen kolmio mm. alueen luksusliikkeiden vuoksi. Nykyisin katu ei kuitenkaan ole aivan entisensä, sillä sinne on alkanut ilmestyä yhä enemmän turisteille suunnattuja ostoskeskuksia, pikaruokaloita ym.

Toinen tunnettu ostoskatu on Boulevard Haussmann, jolla sijaitsevat kuuluisat tavaratalot Galeries Lafaytte ja Printemps. Galeries Lafaytte on kahdeksalla kerroksellaan Ranskan suurin tavaratalo, eikä Printempskaan ole paljon naapuriaan pienempi. Galeries Lafayette tunnetaan mm. ruokaosastostaan, Printempsissa on taas Pariisin suurin kenkävalikoima.

Melko lähellä Boulevard Haussmannia on Saint-Honorén muotialue, jossa sijaitsevat mm. Versacen, Hermesin ja Yves Saint Laurent'n klassikoliikkeet.

Les Halles'n alue oli aikoinaan Pariisin keskeisin torialue, kunnes tori siirrettiin muualle ja paikalle rakennettiin iso maanalainen ostoskeskus sekä puistoalue. Ostoskeskus on täynnä kansainvälisten ketjujen liikkeitä, ja sama pätee myös lähellä sijaitsevaan ostoskatuun Rue de Rivoliin.

Lähellä Les Halles'a on Le Marais'n alue, jonka mutkaisten mukulakivikatujen liikkeet ovat pääasiassa intiimejä pikkuputiikkeja ja antiikki- ja taideliikkeitä, joista voi tehdä mitä mielenkiintoisimpia löytöjä. Kiertele alueella rauhassa ja nauti sen mukavasta ilmapiiristä.

Joen toisen puolen Saint-Germain-des-Prés'n alueelta löytyy mm. muutamia hyviä vintage-vaateliikkeitä sekä myös kivoja kahviloita, joihin pysähtyä shoppailun lomassa. Tunnetuin liike alueella on kuitenkin Pariisin vanhin tavaratalo Le Bon Marché, jonka rakennus on Gustave Eiffelin suunnittelema. Tavaratalon tunnetuin osasto on ruokatori La Grande Épicerie, jossa jokaisen herkuttelijan tulisi käydä. Vaikka Bon Marché tarkoittaakin ranskaksi halpaa, niin siitä ei kannata vetää mitään johtopäätöksiä tavaratalon hinnoittelusta, päin vastoin useimmat tuotteet ovat hintahaitarin korkeammasta päästä.

Vastapainona luksusliikkeille ja kalliille tavarataloille, Montmarten alueelta läheltä Moulin Rougea löytyy Tati, joka mainostaa halpoja hintojaan ja jota voidaan pitää jossain määrin Ranskan vastineena H&M-ketjulle.

Ruoka

Jos haluat ruokaostoksille, niin isojen tavaratalojen lisäksi esim. Monoprix'ssä on ruokaosasto. Ranskassa kun ollaan, niin jos nälkä yllättää niin käväise vaikka ensin leipomossa hakemassa ihanan tuoretta leipää, sen jälkeen suuntaa juustokauppaan tai juusto-osastolle ostoksille, päälle vielä sopiva pullo viiniä ja "iltapala" on valmis!

Kirpputorit

Pariisissa on kolme suurta kirpputoria keskustan laitamilla, joista tunnetuin on Marché aux Puces de St-Ouen Porte Clignancourtissa. Kirpputori ainakin väittää olevansa maailman suurin ja se tarjoaa erittäin hyvän valikoiman antiikkia, retromuotia ja muuta kiinnostavaa tavaraa. Muita kirpputoreja ovat Marché aux Puces d'Aligre ja Marché aux Puces de la Porte de Vanves, jotka ovat St-Ouenia pienempiä, mutta joissa voi silti tehdä mahtavia löytöjä. Nämä kirpputorit ovat myös ehkä vähemmän kaupallisia St-Oueniin nähden, jossa monet myyjät ovat jo jossain määrin ammattilaisia. Paras aika kirpputorien kiertämiseen on kevät- ja kesäaika, silloin ne ovat vilkkaimmillaan. Viikonloppuna kirpputorien valikoima on todennäköisesti laajin, toisaalta viikolla väentungos ei ole niin suuri. Huomaa, että myös kirpputoreilla myyjät saattavat viettää pienen siestan päivällä.

Mitä tuliaisiksi?

Tuliaisostoksille mielivä löytää yleensä matkamuistomyymälöitä eri nähtäävyyksien läheltä, kuten Montmartrelta, Eiffelin ja Notre Damen läheltä sekä Champs-Élysées'ltä. Niiden valikoima on usein melkolailla sama, ehkä esim. Eiffel-tornin kaupoista löytyy suurempi tornin pienoismallivalikoima ja muita siihen liittyviä esineitä, kuten magneetteja, kahvikuppeja, postikortteja, korurasioita ym. ym. Jos haluat ilahduttaa kotiväkeä tai itseäsi myös jollain muulla ostoksella, niin seuraavassa muutamia ideoita tähän:

Hajuvesi - Pariisissa monet hajuvedet tulevat markkinoille ennen muita maita, joten voit tehdä hyviä löytöjä kotiinviemisiksi. Esim. Guerlainilla ja Kenzolla on omat hajuvesiliikkeet Pariisissa.

Taideteos - Seinen rannalla ja Montmartren entisessä taiteilijakaupunginosassa on usein katumaalareita myymässä taideteoksiaan. Monet ovat paikalla turisteja varten, mutta pienellä etsinnällä ja sivukujille eksymällä voi löytää hienoja maalauksia suhteellisen halvalla.

Antiikkiesineet - Monet tulevat kaupunkiin varta vasten antiikin perässä. Kaupungissa on useita hyviä antiikkiliikkeitä ja kirpputoreilla voi tehdä hyviä löytöjä.

Viini - Ranskassa viini on Suomeen verrattuna edullista, joten jos matkalaukussa vain on tilaa ja viini maistuu, mikä mikäpä parempi tuliainen kuin muutama pullo kuuluisan viinimaan viiniä.

Lukijoiden kommentteja

Matkamuistojen hinnosta - riemukaaren ja eiffelin tykönä muistomyymälöiden hinnat ovat kalleimmat. Notre damen vieressä on mukavia pieniä kojuja, jossa saa 3-5 eurolla kivan erilaisemman ja ehkä laadukkaamman muistoesineen. "käteentyrkkääjiltä" saa tornin pienoismalleja eurolla. Pashminat ovat kojuissa edullisa, varsinkin Eiffelin tykönä. /srii

Anoki Paris myy viehättäviä laukkuja ja pussukoita suht edullisesti. Myymälöitä on Pariisissa kolme. Katso nettisivulta lisää tarjonnasta ja myymälöiden osoitteet: www.anoki-paris.com. /Eleeo

Tavarataloissa voi kätevästi hoitaa myös lounaan syömisen. Salaattia vanhojen varakkaiden pariisilaisrouvien kanssa. Tavarataloista löytää myös kohtuusiistit yleisövessat. /Amelie

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti