Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Dubrovnik
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Aurinkoinen sää Banje-rannalla
Dubrovnikissa on periaatteessa aina lämmintä päivisin, mutta marraskuusta maaliskuuhun kylmät tuulet saattavat laskea lämpötilan öisin lähelle nollaa ja päivisin alle 10 asteen.

Dubrovnikin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Dubrovnikissa nyt

Sääennuste

Ilmatieteen laitoksen sääennuste Dubrovnikiin

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Dubrovnikissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Dubrovnikissa on subtrooppinen ilmasto, mikä tarkoittaa pitkiä kuivia kesiä ja lyhyitä sateisia talvia. Dubrovnikin ilmat poikkeavat kuitenkin monesta muusta Välimeren kolkasta, sillä eteläisen Dalmatian Adrianmeren rannikolla on paljon ukkosmyrskyjä ja talvisin siellä puhaltaa ajoittain bora eli monella kielellä termillä “buran” tunnettu kylmä viima.

Dubrovnikissa on periaatteessa aina lämmintä päivisin, mutta marraskuusta maaliskuuhun kylmät tuulet saattavat laskea lämpötilan öisin lähelle nollaa ja päivisin alle 10 asteen. Bora puhaltaa kuitenkin vain ajoittain ja yleensä korkeintaan viikon yhtä soittoa, ja normaalisti kylmimpään aikaan tammi-helmikuussa on päivisin 12–15 astetta, öisin 7–10 astetta. Syksy ja talvikauden alku ovat sateisimpia aikoja kaupungissa, ja loka-joulukuussa sataa eniten, joskin sadepäiviä on tammi-helmikuussa myös melkoisesti mutta sademäärät ovat pienempiä. Aurinko porottaa Dubrovnikissa reilut 2600 tuntia vuodessa, ja aurinkoisin ajanjakso kaupungissa on heinä-elokuu, pilvisin marraskuusta maaliskuulle.

Dubrovnikin kesäkausi pyörähtää liikkeelle huhtikuun aikana, mutta tällöin rannat eivät ole täydessä toiminnassa eikä meriveteen monikaan uskalla vielä silloin uimaan. Uimavesien lämpötilat kohoavat yli 20 asteen huhti- tai toukokuussa, ja vesien lämpötila riippuu lämpimien päivien määrästä. Paikallisten mukaan on oltava 3 viikkoa lämmintä yhtä mittaa, ja vasta sitten merivesi lämpenee uimakelpoiseksi.

Kesä Dubrovnikissa on pitkä kuuma aika, jolloin siellä ei ole lämpötilojen ja tungosten takia kaikkein miellyttävintä vierailla. Kuumimmat kuukaudet eli heinä- ja elokuu ovat todella kuumia ja kiireisiä, ja mikäli mielii matkata Dubrovnikiin kesän aikana, ovat kesäkuun alkupuoli ja syyskuu siihen varsin hyviä aikoja. Rannalla Dubrovnikissa on mahdollista teoriassa viettää aikaa miltei ympäri vuoden. Lämpimiä yli 20 asteen päiviä on tammikuussakin, ja terassit ovat nekin toiminnassa hyvinä päivinä ympäri vuoden. Varsinaista rantalomaa, johon kuuluvat palvelut ja railakas meininki, voi Dubrovnikissa viettää toukokuun alkupuolelta lokakuun alkupuolelle.

Ympäri vuoden ja myös kuumimpaan kesäaikaan Dubrovnikissa esiintyy paljon ukkosmyrskyjä. Nämä päättävät kuumat jaksot kesäkaudella, ja ukkosmyrskyjen tuomat sateet voivat kestää pari päivää. Viereiset vuoret, jotka suojaavat Dubrovnikia kylmiltä tuulilta, tuovat alueelle pilviä enemmän kuin joihinkin muihin Dalmatian osiin, ja näin säät voivat Dubrovnikissa muuttua lyhyellä varoajalla myös kesäkauden aikana.

Parhaat matkustusajat

Dubrovnik on kiireinen matkakohde suuren osan vuodesta, ja vilkkaimpina aikoina sinne suuntaa valtava määrä turisteja. Heistä kuitenkin suuri osa on siellä päiväretkellä ja alkaa valua keskustasta pois klo 16.00 alkaen, joten vanhankaupungin nähtävyyksiin on hyvä tutustua aamulla tai illalla, jolloin kesälläkin näin voi välttää tungoksen.

Kiireisimpiä aikoja matkustaa Dubrovnikiin ovat pääsiäinen, kesä-syyskuu, lokakuun syyslomien viikot ja aika joulusta loppiaiseen. Viikonloput ovat aina kiireisempiä kuin viikot, ja risteilylaivoja tulee kaupunkiin ympäri vuoden, joskin eniten niitä on touko-lokakuussa.

Pakettimatkalle lähtevä suomalainen joutuu pulittamaan sellaisista matkustusajoista kuin pääsiäinen ja aika juhannuksesta elokuun puoliväliin normaalia enemmän. Omatoimisesti kaupunkiin matkaava maksaa majoituksesta eniten kesä-elokuussa ja vähiten marras-maaliskuussa, ja varaukset kesäkaudella on hyvä tehdä kuukausia etukäteen. Kesällä ja muina vilkkaina matkustusaikoina omatoimisesti paikalle lentävä varaa lippunsa kuukausia etukäteen, ja myös pakettimatkalle lähtevän on aina hyvä tehdä varaus hyvissä ajoin etukäteen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti