Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti
Hotelleja – Barcelona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Macba-museo
El Ravalissa sijaitseva suuri taidemuseo MACBA on mukavalla, lähinnä paikallisten hallitsemalla alueella. Museon edustalla oleva aukio on ympäri vuoden eläväinen paikka, ja museon kahvila on suosittu.

Barcelonan museoita

Barcelonassa on normaalia enemmän korkeatasoisia taidemuseoita, ja sinne suuntautuvalla matkalla monet suuntaavat ainakin yhteen. Joan Mirolle ja Pablo Picassolle on omat taidemuseot, mutta Salvador Dalista kiinnostuneiden on paras vierailla hänen kotikaupungissaan, josta kerrotaan lähemmin päiväretkiä käsittelevällä sivulla.

Taiteen lisäksi Barcelonan ja Katalonian historia ja värikkäät vaiheet ovat hyvin esillä monessa eri museossa. Myös merenkulku, arkkitehtuuri, taideteollisuus ja erilainen muotoilu ovat hyvin esillä Barcelonan lukuisissa museoissa.

Barcelona Card, Gaudì Bundle ja Articket

Paljon museoihin mielivälle kortti nimeltään Barcelona Card saattaa olla hyvä hankinta. Sillä saa ilmaisen sisäänpääsyn joihinkin museoihin ja muihin nähtävyyksiin, ja yksi sen parhaista puolista on se, että museoihin ja nähtävyyksiin pääsee jonottamatta lippuja. Kortti antaa myös mahdollisuuden matkustella julkisilla ilman lisälippuja, ja sen kanssa saa alennuksia ravintoloista ja muistakin paikoista. Kortti on edullisempi verkon kautta etukäteen hankittuna, missä tapauksessa kotiin lähetetään kuponki. Kupongin voi vaihtaa korttiin jo lentoasemalla, ja verkkosivuilta voi katsoa listan paikoista, joista kupongilla saa kortin. Kortin voi ottaa vain 72–120 tunniksi, ja yhdelle päivälle tulee hintaa 12–15 euroa.

Korttiin voi liittää ominaisuuden, jonka kanssa Gaudìn suunnittelemiin nähtävyyksiin (Sagrada Familia ja Park Guëll) pääsee ilman lisämaksuja ja jonottamatta sisään. Jos näihin aikoo, on ”Gaudì Bundle” kannattava hankinta.

Toinen hyvä hankinta paljon museoihin mieliville on kuuteen taidemuseoon käyvä Articket, joka maksaa 30 euroa. Se ei kuitenkaan sisällä muita etuja, mutta jos aikoo näihin kuuteen museoon säästää lähes 50 %. Museot ovat taidemuseoita, ja niitä ovat MACBA, CCCB, MNAC, Picasso-museo, Joan Miró -museo ja Antoni Tàpies -museo.

Museoiden pääsymaksuttomat ajat

Monilla Barcelonan museoilla on aikoja, jolloin niihin pääsee pääsymaksutta sisään, ja etenkin sunnuntai-ilta on ajankohta, jolloin joihinkin museoihin voi mennä ilmaiseksi. Monet kaupungin ylläpitämät museot ovat ilmaisia sunnuntaisin klo 15 alkaen ja koko päivän jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Moniin museoihin pääsee ilmaiseksi kolme kertaa vuodessa, ja nämä päivät ovat 12.2., 18.5. ja 24.9. Osa museoista päästää ilmaiseksi sisään myös 23.4. ja 11.9.

Picasso-museo on pääsymaksuton joka torstai klo 18–21.30 ja jokaisen kuukauden ensimmäisen sunnuntain.

CCCB on ilmainen joka sunnuntai klo 15–20.

Museo D’Història de Barcelona (MUHBA) päästää sisään ilmaiseksi jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina ja muina sunnuntaina klo 15–20.

Katalonian taidemuseo (MNAC) on ilmainen klo 15 alkaen jokaisena lauantaipäivänä ja jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Katalonian historian museo (MHCAT) on pääsymaksuton kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Musiikkimuseo on ilmainen jokainen sunnuntai klo 15 alkaen ja joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai, eikä merimuseo ota pääsymaksua sunnuntaisin klo 15–20.

TimeOut-sivusto esittelee aikoja, jolloin museoissa voi vierailla maksutta.

Aukioloajoista

Monet Barcelonan museot ovat kiinni maanantaisin ja osa tiistaisin, ja kesäisin museot ovat yleensä avoinna tunnin pari pidempään kuin talvisin. Keskiviikko, torstai tai perjantai on joillain museoilla päivä, jolloin ne ovat normaalia pidempään avoinna, ja sunnuntaisin jotkin museot sulkevat ovensa jo klo 14–15.

Taidemuseoita

Taidemuseot ovat Barcelonan museoiden aatelia, ja siellä jos missä kannattaa vierailla maailmankuulua taidetta katsomassa. Taiteen joukossa on kaikkea perinteisestä nykytaiteeseen, mutta yleisesti ottaen uudempi, 1900-luvun alun ja nykypäivän välinen taide on siellä kaikkein parhaiten esillä.

Museu Picasso

Picasson isä toi 15-vuotiaan poikansa Pablon vuonna 1895 Malagasta Barcelonaan, ja hänen varsinaisena tarkoituksenaan oli saada pojalleen normaalia parempi koulutus taiteilijan ammattia ajatellen. Picasso maalasi Barcelonan-vuosinaan nimellä ”P. Ruiz” joitain kuuluisimpia töitään, ja hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä pidettiin vuonna 1900 kahvilassa nimeltään Els 4Gats. Värikkäillä, usein boheemeilla mutta myös työntäyteisillä Barcelonan-vuosilla oli selvää vaikutusta myös hänen myöhempään tuotantoonsa, vaikka Picasso ei vuoden1904 Pariisiin siirtymisenjälkeen juuri enää kaupungissa vieraillutkaan.

Niin sanottu sininen aikakausi (1901–1904) kuuluu Picasson Barcelonan-vuosien kuuluisimpiin saavutuksiin, ja hänen nuoruudentyönsä ennen vuonna 1900 ovat myös näkemisen arvoisia. Yksi parhaita paikkoja nähdä Picasson Barcelonan- ajan töitä on keskeisellä paikalla sijaitseva Museu Picasso [kartalla], joka sijaitsee sen kadun (Carrer Montcada) varrella, jolla hän pitkään asui ja jonka varrella hän kävi taidekoulua.

Museo on useissa eri keskiaikaisissa rakennuksissa, ja vaikka siellä on hyvä määrä töitä Picasson nuoruudenvuosilta, ei siellä ole hänen kuuluisimpia töitään, mikä saa jotkut poistumaan paikalta pettyneinä. Museossa ei myöskään ole paljon kubismin ajan töitä, ja sen antiin kuuluvatkin lähinnä monille tuntemattomat nuoruudentyöt, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua Picasson kehittymiseen taiteilijana ja nähdä miten hän päätyi maalaamaan myöhemmin tauluja, joita voidaan pitää eräinä kaikkien aikojen merkittävimpinä. Sinisen (1901–1904) ja ruusukauden (1904–1906) lisäksi museossa on muutama kubistinen teos, joita Picasso maalasi 1907–20, samoin kuin töitä hänen myöhemmältä klassismin ajaltaan (1920–25).

Museu Europeu d'Art Modern (MEAM)
Picasso-museon vieressä sijaitseva MEAM on modernin mutta pääasiallisesti nykytaiteen museo, joka on varsinainen monitoimikeskus. Siellä on konsertteja, kursseja ja teatteria.

Museon kokoelmiin ja näyttelyihin on kahdentoista euron pääsymaksu, ja pelkkiin vaihtuviin näyttelyihin pääsee sisään 6,50 eurolla. Jos ei halua jonottaa, kannattaa varata liput etukäteen, sillä museoon on jonoja ja usein sinne saattaa tulla ryhmiäkin mihin vuodenaikaan tahansa. Museoon on ilmainen sisäänpääsy joka torstai klo 18–21.30 ja jokaisen kuukauden ensimmäisen sunnuntain, mutta tällöin on yleensä normaalia enemmän vierailijoita. Museon ulkopuolella on taulu, josta näkee minkä verran ihmisiä siellä yleensä käy ja minkä verran siellä on ihmisiä sisällä. Museon sisäpihalla on hyvä joka tapauksessa käydä, ja sen ylihintainen kauppa on myös melko mielenkiintoinen.

Museo on avoinna ti–su klo 9–19 (mukaan lukien muut kuin maanantaille sattuvat juhlapyhät), ja torstaisin se on avoinna klo 21.30 asti.

Museu Europeu d'Art Modern (MEAM)

Modernin eurooppalaisen taiteen museo eli MEAM (Barra de Ferro 5) [kartalla] sijaitsee Picasso-museon vieressä, alueella jolla melko varmasti tulee loman aikana vierailtua. Tämä on modernin mutta pääasiallisesti nykytaiteen museo, joka on varsinainen monitoimikeskus. Siellä on konsertteja, kursseja ja teatteria, ja jo sen sisäänkäyntiMEAM-museon sisäänkäynti on erikoinen.

Museossa on yleensä yksi taidenäyttely kerrallaan, ja sen kokoelmiin kuuluu 2000-luvun maalauksia, ja 1900-luvun veistoksia niin Kataloniasta kuin muualtakin Euroopasta. Espanjan kielen taitoisille kaikki avautuu muita paremmin, sillä joka la ja su klo 12 siellä järjestetään opastettuja kierroksia. Jokaisen kuukauden viimeisenä viikonloppuna museossa on maalauskursseja, ja siellä järjestetään myös savenvalantakursseja ja muitakin kursseja. Kaiken muun lisäksi siellä on perjantai-iltaisin blues-konsertteja ja lauantaisin klassisen musiikin konsertteja. Kaikista aktiviteeteista ja järjestettävistä kursseista voi lukea museon sivuilta.

Museo on avoinna ti–su klo 11–19. Aikuisten lippu maksaa 9 euroa, nuorten 7 euroa ja alle 10-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA)
Itse MACBA on valtava, valkoinen rakennus, joka jo sinänsä tekee vaikutuksen.

Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) ja Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

El Ravalissa mutta lähellä Boqueria-kauppahallia ja Ramblasia sijaitseva suuri MACBA [kartalla] on mukavalla, lähinnä paikallisten hallitsemalla alueella, jolla on myös yliopiston rakennuksia. Museon edustalla oleva aukio (Plaça dels Àngels) on ympäri vuoden eläväinen paikka, ja museon kahvila on suosittu.

Itse museo on valtava, valkoinen rakennus, joka jo sinänsä tekee vaikutuksen. Sen suojissa on nykytaidetta lähinnä Kataloniasta ja Espanjasta mutta myös muualta maailmasta. Se on erikoistunut vuoden 1945 jälkeiseen taiteeseen eli nykytaiteeseen, ja siellä on esillä muun muassa Joan Mirón, Barcelonan suuren nykytaiteilijan Antonio Tàpiesin ja Paul Kleen töitä, samoin kuin katalonialaisen "Dau al Set” -ryhmän töitä. Teoksia on museon kokoelmissa melkoinen määrä, ja vain osa on esillä kerrallaan, joten museossa voi käydä uudestaankin. Museossa on hyvä kauppa, josta saa paitsi taidekirjoja myös vaikkapa kahvikuppeja ja muuta tuliaistuotavaa.

Macba-museo (CC License: Attribution 2.0 Generic)
MACBAn suojissa on nykytaidetta lähinnä Kataloniasta ja Espanjasta mutta myös muualta maailmasta.

Museoon on 10 euron pääsymaksu, joka on voimassa kuukauden ja jolla pääsee kaikkiin näyttelyihin niin monta kertaa kuin haluaa. Museossa on opastettuja kierroksia, joille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen ja joita on myös englanniksi. Museo on avoinna arkipäivisin klo 11–19.30 paitsi tiistaisin, jolloin se on aina kiinni, lauantaisin klo 10–20 ja sunnuntaisin ja juhlapyhinä klo 10–15.

Centre de Cultura Contemporania de Barcelona (CCCB) on MACBAn yhteydessä oleva museo, joka esittelee uutta ja vanhaa Barcelonaa erilaisin, jatkuvasti vaihtuvin näyttelyin. Siellä on monenmoista näyttelyä, joihin kuuluu valokuvia, videoita ja installaatioita. Tämä on hyvä museo myös niille, jotka eivät yleensä taiteesta kovin paljon välitä, ja museon verkkosivuilla on paljon videoita kuten muutakin materiaalia, josta saa esimakua.

CCCB on avoinna ti–su klo 11–20, ja museon arkistoihin voi päästä ti–pe klo 15–20 ja la su klo 11–20. Yhteen näyttelyyn lippu maksaa 6 € ja kahteen 8 €. Museoon on ilmainen sisäänpääsy sunnuntaisin klo 15–20 mutta sinne päästetään vain tietty määrä ihmisiä sisään ja näin siellä on hyvä olla ajoissa.

Fundació Antoni Tàpies

Suuri maailma ei tunne Antoni Tàpiesia yhtä hyvin kuin Picassoa tai Miróa, mutta häntä on usein nimitetty viimeiseksi suureksi taiteilijaksi. Hän on kuuluisin niistä katalonialaisista taiteilijoista, jotka toisen maailmansodan jälkeen nousivat kuuluisuuteen, ja häneen on hyvä Barcelonan-matkalla tutustua. Tàpies aloitti uransa surrealistina, mutta myöhemmin hän oli lähinnä informalisti. Tàpies oli älyllinen taiteilija, ja hän sai innoitetta etenkin filosofiasta ja hän itse kirjoitti esseitä paitsi taiteesta myös politiikasta ja elämästä yleensä. Kaiken kaikkiaan Tàpies on kuitenkin hyvin perinteinen nykytaiteilija, eivätkä läheskään kaikki hänen maalauksistaan ja muista teoksistaan innostu.

Fundació Antoni Tàpies [kartalla] sijaitsee Eixamplessa, aivan kulman takana suuresta bulevardista (Passeig de Gràcia), jonka metroasema on melko lähellä. Tänne voi kuitenkin Ramblasilta kävellä vartissa, ja museo on lähellä Gaudín Casa Milàa.

Museossa on kokoelmat, joista saa hyvän kuvan verkkosivuilta, ja yleensä yksi vaihtuva näyttely, joka on siellä aina lähemmäs vuoden päivät. Museo on suljettu maanantaisin, ja se on avoinna klo 10–19 paitsi perjantaisin klo 21 asti ja sunnuntaisin vain klo 15 asti. Museo on yleensä kerran vuodessa kiinni pari viikkoa ennen näyttelyn avajaisia, ja tästä on maininta verkkosivun alalaidassa. Aikuisten liput maksavat 7 euroa, ja alle 17-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Fundacio Joan Miro
Fundacio Joan Miró sijaitsee upeassa valkoisessa rakennuksessa, jonka suunnitteli Mirón kaveri Josep Lluís Sert.

Fundacio Joan Miró

Katalonian kahdesta suuresta nykytaiteilijasta eli Joan Mirósta ja Salvador Dalista Miróa pidetään merkittävämpänä, mutta hän ei nauti Dalin kaltaista suuren yleisön suosiota ja on näin jäänyt tuntemattomammaksi. Mirón maalaukset eivät avaudu helposti, ja ne ovat monesta liian abstrakteja, mutta niitä kannattaa katsella sillä silmällä, että Miró yrittää kertoa jokaisella taululla tarinan mahdollisimman niukoin aineksin.

Joan Miro -museo (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Miró yrittää kertoa jokaisella taululla tarinan mahdollisimman niukoin aineksin.

Pelkistetyt teokset avautuvat parhaiten Miró-museossa (Plaça de Neptú) [kartalla], joka sijaitsee Montjuïcin kukkulalla, lähellä funikulaari-asemaa. Museo, joka avattiin vuonna 1975, sijaitsee upeassa valkoisessa rakennuksessa, jonka suunnitteli Mirón kaveri Josep Lluís Sert. Se on yllättävän suosittu vierailukohde etenkin aasialaisten ja koululaisryhmien keskuudessa, ja sinne on hyvä olla lippu etukäteen ostettuna.

Museossa on Mirón merkittävimmät työt, joita voi katsella verkkosivuilta, ja niitä on vuodesta 1917 aina vuoteen 1979. Mirón monet myöhäiskauden työt olivat veistoksia, joten museossa on esillä monipuolinen valikoima taiteilijan töitä. Yhteensä museossa on lähes 300 maalausta, lähes 200 veistosta ja noin 8000 piirrosta. Museossa on säännöllisesti vaihtuvia näyttelyitä, joissa voidaan esitellä vaikka japanilaista taidetta. Museossa on ilmaisia, lipunhintaan sisältyviä opastettuja kierroksia, ja sellainen on klo 11 englanniksi.

Mirón töiden lisäksi museossa on kiertäviä näyttelyitä, ja siellä on myös muita merkittäviä töitä, jotka silloin tällöin vaihtuvat. Museon kokoelmissa on muiden taiteilijoiden sellaisia töitä, joita he ovat tehneet Mirón hengessä, ja siellä voi ihailla myös Henri Matissen ja Henry Mooren töitä. Muita kuin Mirón museossa olevia töitä voi katsella verkkosivuilta.

Museoon on erilaisia pääsymaksuja, mutta 12 euroa maksava lippu antaa sisäänpääsyn sekä kokoelmiin että vaihtuvaan näyttelyyn. Pelkkään näyttelyyn pääsee edullisemmin, ja kolmellatoista eurolla voi ostaa lipun, joka oikeuttaa rajattomaan sisäänpääsyyn seuraavan vuoden ajan. Alle 15-vuotiaat lapset lasketaan ilmaiseksi sisään, ja 15–30-vuotiaat opiskelijat saavat alennuksen. Museo on avoinna ti–la marraskuun alusta maaliskuun loppuun klo 10–18 ja kesällä klo 10–20.Ympäri vuoden se on torstaisin avoinna klo 21 asti ja sunnuntaisin klo 10–15.

Museo Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)
Katalonialaisen taiteen museo (MNAC) sijaitsee Montjuïcin puistossa, alueella jolla pidettiin Barcelonan vuoden 1929 maailmannäyttely.

Museo Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Montjuïcin puistoalueen Plaça d’Espanyan puoleisessa päässä, kävelymatkan päässä itse aukiolta on katalonialaisen taiteen museo [kartalla]. Museorakennus sijaitsee alueella, jolla pidettiin Barcelonan vuoden 1929 maailmannäyttely, ja sen sijaan että se alkuperäissuunnitelman mukaan olisi maailmannäyttelyn jälkeen hajotettu, tänne perustettiin vuonna 1934 paikallisen taiteen museo. Kokoelmat ovat korkeatasoisia, ja niihin kuuluu kaikenlaista eurooppalaisesta renessanssi- ja barokkiajan maalauksista 1940-luvun taiteeseen. Sitä myöhempää paikallista taidetta on esillä MACBA-museossa El Ravalin kaupunginosassa, ja tämä on katalonialaisen modernin taiteen museo.

MNAC -museo (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
MNAC:n kokoelmat ovat korkeatasoisia, aina eurooppalaisesta renessanssi- ja barokkiajan maalauuksista 1940-luvulle.

Nähtävillä on töitä taiteilijoilta, jotka ovat kotoisin tai vaikuttaneet Kataloniassa ja muualla Espanjassa. Niihin kuuluvat Rubens, Francisco de Goya, El Greco ja Diego Velazquez. Museossa on paljon erilaista taidetta, ja yleisesti sitä pidetään tavallista monipuolisempana ja korkeatasoisempana taidemuseona. Kokoelmien lisäksi museossa on huikeita kiertäviä näyttelyitä, ja sen suojissa on muutakin kuin taidetta, kuten Gaudín sisustuksia, avantgardistista veistostaidetta ja valokuvia. Museon annista saa hyvän kuvan katselemalla sen sivuilta esimerkkejä siellä olevasta taiteesta.

Museoon on 12 euron pääsymaksu, ja lipulla pääsee seuraavan kuukauden aikana kahdesti sisään. Lipun lisäksi voi ostaa kahden euron lisälipun, jolla voi ihailla maisemia museon katolla olevalta näköalatasanteelta (kesällä klo 23 asti). Alle 16-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Sisään pääsee ilmaiseksi myös lauantaisin klo 15 alkaen ja jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Museo on avoinna hivenen sekavasti, niin että aukioloajat on hyvä tarkistaa ennen sinne menemistä. Museo on kiinni maanantaisin, ja talvikaudella se on avoinna ti–la klo 10–18 ja su klo 10–15, kesäkaudella eli toukokuun alusta syyskuun loppuun ti–la klo 20 asti.

Muita museoita

Muista Barcelonan museoista etenkin kaupungin ja Katalonian historiaan pureutuvat museot ovat antoisia, mutta siellä on myös muita museoita, joissa kannattaa käydä.

Museu del Disseny de Barcelona

Barcelonan taideteollisuusmuseo eli design-museo on Museu del Disseny de Barcelona (Plaça de les Glòries 37) [kartalla], ja se sijaitsee helppojen liikenneyhteyksien varrella, Glòries-metroaseman vieressä.

Museon kokoelmissa on kaikenlaista sellaista mitä taideteollisuusmuseoissa yleensä on, eli huonekaluja, muotia, graafista muotoilua ja kaikenlaista sellaista mikä kuuluu ihmisen arkipäiväiseen, lähinnä nykyaikaiseen elämään. Museon vaihtuvissa näyttelyissä on vastaavanlaista materiaalia, ja museo järjestää opastettuja kierroksia huoneistoon talossa ”Casa Bloc” [kartalla] (la klo 11, kesto 90 min, hinta 4 €).

Museon kokoelmiin on kuuden euron pääsymaksu ja vaihtuviin näyttelyihin reilun neljän euron pääsymaksu. Lippu on voimassa kahtena päivänä seuraavan puolen vuoden aikana, joten siellä voi käydä kaksi kertaa yhden lipun hinnalla. Alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja 16–29-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat saavat alennuksen. Museo on avoinna ti–su klo 10–20.

Museu d'Història de Catalunya (MHCAT)

Katalonian historiasta kertova museo eli MHCAT (Port Vell) [kartalla] tulee vastaan, jos kävelee venelaiturien vierestä Ramblasilta kohti Barcelonetaa. Se sijaitsee rakennuksessa nimeltä Palau de MarPalau de Mar, joka oli ennen varastorakennus ja joka on aivan kaupungin viehättävimmillä paikoilla.

Museon anti, joka nykyaikana on jälleen kovin ajankohtainen, on kertoa Katalonian historiasta aivan sen alkuajoista nykyaikaan. Tämä ei ole tylsä historiamuseo, vaan kaikki näyttelyt ovat visuaalisesti mielenkiintoisia. Ne on järjestetty aikakausien mukaan, ja tutustumalla näihin näyttelytiloihin oppii kaiken olennaisen alueen pitkästä ja värikkäästä historiasta. Näyttelyiden lisäksi Palau de Marin antiin kuuluvat hyvät näkymät katolta niin satamaan kuin Barcelonetaankin, ja museon ravintolaa, nimeltään 1881, pidetään normaalia parempana.

Museo on avoinna ti–su klo 10–19 paitsi keskiviikkoisin klo 20 asti. Sunnuntaisin se on avoinna rajallisemmin, klo 10–14.30. Lippu aikuisilta maksaa 6,50 €, ja 7–18-vuotiaat pääsevät alennetuilla lipuilla sisään. Alle 7-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja kaikki pääsevät sinne ilmaiseksi sisään jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Museu d'Historia de Barcelona (MUHBA)
Museu d'Història de Barcelonassa vieraileva pääsee myös lähemmin tutustumaan kuninkaalliseen linnaan, jossa se toimii.

Museu d'Història de Barcelona (MUHBA)

Barcelonan historiasta kertova museo, Museu d'Història de Barcelona eli MUHBA (Plaça del Rei) [kartalla] on vanhankaupungin pääpaikoilla, tuomiokirkon ja monen muun oleellisen paikan vieressä. Se on toinen ajankohtainen museo, joka kertoo Barcelonan kaupungin pitkää ja värikästä tarinaa. Museon pinta-ala on yli 4000 neliötä, ja tilasta iso osa on maan alla, missä voi esimerkiksi tutustua Rooman valtakunnan aikaiseen Barcelonaan. Museossa vieraileva pääsee myös lähemmin tutustumaan tähän kuninkaalliseen linnaan (Palau Reial), joka on rakennettu romaaniseen ja varhaisgoottilaiseen tyyliin.

Museoon on seitsemän euron pääsymaksu aikuisilta, ja alle 29-vuotiaat opiskelijat pääsevät sisään viidellä eurolla. Alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja yli 65-vuotiaat saavat lippunsa viidellä eurolla. Kaikki pääsevät ilmaiseksi sisään joka sunnuntai klo 15–20 ja jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Museo on avoinna ti–la klo 10–19 ja klo 10–20.

Museu del Futbol Club Barcelona
Camp Nou -stadionilla ja sen yhteydessä olevassa jalkapallomuseossa voi vierailla ympäri vuoden, ja museossa vieraileva pääsee myös käymään stadionin joissain osissa.

Museu del Futbol Club Barcelona

Barcelona on tietenkin jalkapallohullu kaupunki, ja FC Barcelona pelaa 98 000 katsojaa vetävällä stadionilla, nimeltään Camp Nou [kartalla], Stadionilla ja sen yhteydessä olevassa jalkapallomuseossa voi vierailla ympäri vuoden, ja museossa vieraileva pääsee myös käymään stadionin joissain osissa. Stadionille ja museoon voi joko mennä omatoimiselle kierrokselle tai sitten osallistua opastetulle kierrokselle, joka valottaa eri tilojen ja seuran historiaa.

Sekä omatoimisella että opastetulla kierroksella pääsee stadionin sisuksiin. Jos haluaa nähdä stadionin osia, kannattaa sellaiselle mennä joko itsekseen tai opastetun kierroksen yhteydessä. Kierros vie läpi pukukoppien nurmikon laidalle, lehdistöboksiin ja joukkueenjohtajien aitioon, josta on upeat näkymät kentälle. Itse museossa on palkintopokaaleja, vanhoja pelipaitoja, valokuvia ja kaikenlaista muuta nähtävää, joka valottaa joukkueen historiaa aina sen alusta vuodesta 1899 lähtien. Museon yhteydessä on myös Megastore, josta voi hankkia pelipaitoja ja muuta joukkueeseen liittyvää.

Museo on avoinna eri tavoin eri aikoina, mutta normaali aukioloaika on ma–la klo 10–18.30 ja su ja juhlapyhinä klo 10–14.30. Museolla on kuitenkin melkoinen määrä erilaisia päiviä, jolloin stadioniin ei voi tutustua tai siihen voi tutustua vain osittain, ja tästä on asiaa verkkosivuilla. On myös päiviä, jolloin museo on avoinna mutta stadionista voi saada vain panoraamanäkymät, ja tämä tapahtuu esimerkiksi päivää ennen Mestarien liigan ottelua ja Mestarien liigan ottelupäivinä. Ottelupäiviä on kuitenkin melko vähän, yleensä kaksi tai kolme kuukaudessa, ja La Ligan ottelut ovat melko usein lauantaina tai sunnuntaina ja Mestarien liigan aina tiistaina tai keskiviikkona.

Itsekseen menevä maksaa lipusta 25 euroa, ja 6–14-vuotiaat pääsevät kahdellakymmenellä eurolla. Alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja yli 70-vuotiaat maksavat 20 euroa. Kannattaa huomata, että loma-aikoina ja etenkin lauantai-iltapäivisin museoon on normaalia enemmän menijöitä. Jos haluaa ottaa osaa opastetulle kierrokselle, maksavat sekä lasten että aikuisten liput 28 euroa.

Museolle voi mennä metrolinjoilla L3, josta jäädään pois pysäkillä ”Palau Reial” ja L5, josta jäädään pois pysäkillä ”Collblanc”.

Muita museoita

  • Museu Blau [kartalla] Tämä uudella ja kehittyvällä El Forum -alueella (metro: El Maresme - Forum) sijaitseva luonnontieteellinen museo on upeassa rakennuksessaMuseo Blau alueella, jolla kannattaa vierailla perheiden ja niiden, jotka ovat olleet Barcelonassa ennenkin.
  • Museu Marítim Merenkulkumuseo, joka sijaitsee La Ramblan satamanpuoleisessa päässä, Drassanes-metroaseman vieressä. Se on hyvä vierailupaikka kaikille merenkulusta kiinnostuneille, ja se on pääsymaksuton vierailupaikka sunnuntai-iltapäivisin klo 15 jälkeen. Muulloin aikuisten liput maksavat 10 €, lasten 5 €.
  • Casa Museu Gaudí [kartalla] Park Güell -puistossa sijaitseva museoitu talo, jossa Gaudí asui vuosina 1904–11 ja jossa voi tutustua Barcelonan suuren arkkitehdin askeettisiin elinoloihin.
  • Museu Etnològic [kartalla] Montjuïcin kukkulalla sijaitseva museo esittelee maailman eri kulttuureja, etenkin Amazonin, Polynesian, Australian, Etiopian ja Marokon kulttuureja, mutta myös Espanjaa ja etenkin sen maalaiselämää.

Lisää aiheesta:

Barcelonan turistisivut esittelevät museoita

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Davide Costanzo/Flickr, renatamartins/Flickr, Jaume Meneses/Flickr
2018/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Design-museo oli todella kiva myös teinille. Koko kirjo esillä. Rakennuskin on kiva. Gloríes-metroaseman vastapäätä löytyy. /Sari

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti