Omat vinkit
Your message:
hotellien haku
Booking.com
Vaatekauppa
Mitä erilaisimmat vaatteet klassisista trendikkäisiin, ja siltä väliltä ovat Barcelonasta helposti löydettävissä, ja myös nahkatuotteet kuten kengät, laukut ja asusteet ovat hyviä hankintoja.

Ostokset

Tällä sivulla pohditaan aluksi, minne Barcelonassa kannattaa lähteä shoppailemaan. Tämän jälkeen tutustutaan kaupungin kauppahalleihin, kirpputoreihin ja outlet-myymälöihin sekä maksutapoihin, hintatasoon ja liikkeiden aukioloaikoihin. Lopuksi mietitään, mitä Barcelonasta kannattaa ostaa tuliaisiksi ja mistä matkan aikana tarvittavat elintarvikkeet on hyvä hankkia.

Parhaat ostosseudut

Barcelona on varsinainen shoppailukaupunki, jossa ei ole mitään yhtä aluetta, joka kohoaisi muiden yläpuolelle shoppailumahdollisuuksiensa takia. Alueita on useita, ja ne käydään seuraavaksi tarkemmin läpi.

Barri Gòtic eli goottilaistyylinen vanhakaupunki [kartalla] on kujineen miellyttävä shoppailupaikka, josta löytyy paljon kaikenlaista erikoista ja nuorekasta mutta ei mitään suuria ketjuliikkeitä tai muutenkaan räikeää nykyajan kaupallisuutta. Markkinoita ilmaantuu monille sen aukioille ympäri vuoden, ja niiltä saa kaikenlaista kirpputoritavarasta luomuelintarvikkeisiin ja koruihin. Sant Pere ja La Ribera ovat vastaavanlaisia ostospaikkoja, joista voi ostaa kaikenlaista, mitä muualta ei saa.

Ramblasin toisella puolella oleva El Raval [kartalla] on hyvää aluetta löytää vaatteita, etenkin retroa ja muuta nuorekasta, ja sieltä saa myös hyvin edullisia, eksoottisia elintarvikkeita. Tarjolla on tosin tuttuakin mutta usein huomattavasti Barri Gòticin turistikatuja ja muita turistien suosimia alueita edullisemmin. El Raval on hyvä shoppailupaikka nuorille ja pienellä budjetilla liikkeellä oleville, mutta sen kadut eivät välttämättä houkuttele varttuneempaa ja vakavaraisempaa väkeä.

Plaça de Catalunya -aukio [kartalla] on tunnettu kahdesta suuresta tavaratalosta, jotka ovat El Corte Inglés ja El Triangle. Näistä kautta Espanjan on tunnettu erityisesti El Corte Inglés, ja se onkin varsin kohtuuhintainen shoppailupaikka. Tämä ja sitä vastapäätä sijaitseva El Triangle ovat erityisen hyviä alennusmyyntien aikaan (Kataloniassa yleensä 7.1. alkaen ja keskikesällä 1-2 kuukauden ajan), samoin kuin siesta-aikaan, sillä tavaratalot, ostoskeskukset ja elintarvikeliikkeet eivät yleensä pidä taukoa noin klo 14-16.00, toisin kuin pienet liikkeet. Hyvä, sunnuntaishoppailuun sopiva ostoskeskus on myös Maremagnum [kartalla] Ramblasin toisessa päässä, Port Vell -satamassa. Täälläkin on hyvä valikoima merkkituotteita ja kaikenlaista osteltavaa laidasta laitaan.

Vaatekauppa Barri Goticissa
Barri Gòtic on kujineen miellyttävä shoppailupaikka, josta löytyy paljon kaikenlaista kiinnostavaa.

Eixample [kartalla] on paras paikka suunnata, mikäli mielii tehdä merkkivaateostoksia tai haluaa koruja, kultaa, tyylikkään rannekellon tai vaikkapa Louis Vuitton -käsilaukun. Korkeatasoiset muotiliikkeet kuten Chanel pitävät majaa täällä, ja Passeig de Gràcia -bulevardi [kartalla] on paikka, jolle suunnata, mikäli mielii tehdä kalliita mutta korkeatasoisia ostoksia.

Kauppahallit

Barcelonan kauppahallit ovat legendaarisia, ja ne sopivat parhaiten elintarvikkeiden osteluun - jotkin kauppahallit tosin myyvät muitakin tuotteita. La Boqueria [kartalla] sijaitsee Ramblasin varrella, ja tämä on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa. Kannattaa tosin pitää mielessä, että Ramblasin puolen ensimmäisiltä myyjiltä ei kannata ostaa mitään, sillä hinnat laskevat sitä enemmän, mitä kauemmas Ramblasista siirtyy, ja sitä vähemmän turisteja silmiin myös näkyy.

Toinen hyvä keskustan kauppahalli on Santa Caterina [kartalla], mutta sen miltei kaikki kojut pitävät tauon noin klo 13-16.00, ja Barcelonetan kauppahalli [kartalla] tuntuu olevan enemmän kiinni kuin auki. Neljäs hyvä kauppahalli on Mercat de Sant Antoni [kartalla], ja Eixamplessa sijaitseva Conceptio-kauppahalli [kartalla] on kätevä niille, joiden hotelli on lähistöllä.

Torit ja kirpputorit

Kauppahallit ovat Barcelonan toreja, eikä elintarvikkeita juuri kaupata siellä muualla kuin niissä tai sitten elintarvikeliikkeissä. Barri Gòticissa on usein luomuelintarvikemarkkinoita ja muitakin markkinoita, joilta voi saada kaikenlaista varsinkin viikonloppuisin. Markkinoita on etenkin tuomiokirkon ulkopuolella olevalla aukiolla [kartalla], jolla joulukuussa pidetään kiireinen joulutori. Myös muualla Barri Gòticin alueella olevilla aukioilla on kojuja, joista saa erityisen hyvin käsitöitä, koruja ja koristeita samoin kuin asusteita ja joskus vaatteita.

Antiikkia Port Vell -alueella
Port Vellissä on viikonloppuisin ja juhlapyhinä Port Antic -antiikkitori ja kirpputori.

Kojuja on ympäri kaupungin, ja erilaisia markkinoita tulee vastaan muuallakin kuin Barri Gòticissa. Ramblasin varrella on usein muitakin kojuja kuin virallisia, ja El Ravalin Ramblasilla on silläkin kojuja, joista saa koruja ja kaikenlaista muuta erikoista. Myös Port Vell -satamassa, etenkin Plaça de Pau Vila -aukion [kartalla] tuntumassa, on viikonloppuisin kojuja, joista saa kaikenlaista, mitä kaupoista ei helposti löydy.

Port Vellissä on viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 10-20 Port Antic -antiikkitori ja kirpputori [kartalla] sen toisella puolella, Ramblasin päässä. Siellä on kaikenlaista antiikkia ja vanhaa tavaraa, kuten vinyylilevyjä, leluja, vaatteita ja kaikenlaisia keräilyesineitä, kuten kolikoita.

Lisää tietoa Barcelonan toreista antaa Europe Cities -sivusto.

Outlet-myymälät

Barcelonassa ja sen ulkopuolella on myös outlet- ja tehtaanmyymälöitä. Kaupungin rajojen sisällä sijaitsee Heron City [kartalla], jonka lähelle pääsee esimerkiksi metrolla L1 (asema: Fabra). La Roca Village [kartalla] sijaitsee Barcelonan ja Gironan välimaastossa, puolen tunnin matkan päässä kummastakin. Sinne voi olla hankala päästä muuten kuin autolla, mutta joitain kuljetuksia on, ja verkkosivut antavat lisätietoa siitä, miten sinne pääsee. Barcelona Yellow -sivusto esittelee lisää outlet-myymälöitä Barcelonan ympäristössä.

Alennusmyynnit

Alennusmyyntiajat ovat parhaita shoppailuaikoja Barcelonassa, ja huonoin aika tulla shoppailemaan lienee elokuu, jolloin monet liikkeet sulkevat ovensa. Keskikesän alennusmyynnit ovat varsin hektisiä, sillä ne sijoittuvat kiireisimpään turistiaikaan. Mikäli haluaa nimenomaan omistaa matkan shoppailulle, kannattaa paikalle tulla talvikaudella, jolloin loppiaisen jälkeen alkavat armottomat ja suositut alennusmyynnit, jolloin esimerkiksi El Corte Inglés myy erittäin hyvää tavaraa kohtuuhintaan.

El Corte Ingles -tavaratalo
Alennusmyyntien aikaan esimerkiksi El Corte Inglés -tavaratalo myy erittäin hyvää tavaraa kohtuuhintaan.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Barcelonassa kuten muuallakin Espanjassa on käytössä euro, ja niitä on hyvä ottaa jonkin verran matkaan mukaan. Pankkiautomaatteja löytää keskustasta lähes joka nurkasta, ja esimerkiksi Ramblasin varrella on paljon automaatteja. Electron- tai debit-ominaisuudella euroja Barcelonassa nostava maksaa tästä useimpien pankkien korteilla alle euron per nosto.

Maksukortit käyvät yleisesti muualla kuin toreilla, markkinoilla ja kauppahalleissa. Visa ja Mastercard ovat yleisimpiä, mutta etenkin suuret liikkeet ottavat vastaan myös muita kansainvälisiä maksukortteja.

Hintataso

Barcelonan hintataso miellyttää suurelta osalta suomalaista, ja miltei kaikki on edullisempaa kuin Suomessa. Vertailujen mukaan kaupungin hintataso on reilun neljänneksen edullisempi kuin Suomen pääkaupungin.

Aukioloajat

Aukioloajat muiden kuin La Boqueria -kauppahallin, tavaratalojen, ostoskeskusten ja valintamyymälöiden osalta ovat yleensä klo 10.00-13/14.00 ja klo 16/17.00-21/22.00. Barri Gòticin liikkeet pitävät usein pidemmän tauon mutta saattavat sitten olla jopa iltakymmeneen auki. Lauantaisin ei yleensä tulla tauolta takaisin ollenkaan, ja sunnuntaisin muut kuin markkinat ja Maremagnum-ostoskeskus ovat kaupungissa yleensä kiinni. Kaupungissa on vuodessa kahdeksan sunnuntaita, jolloin kaupat voivat olla normaalisti avoinna, ja kaupat ovat avoinna normaalisti sunnuntaisin joulukuussa.

Lisätietoa shoppailusta Barcelonassa on esimerkiksi Barcelona Tourist Guide -sivustolla.

Mitä ostaa Barcelonasta?

Mitä erilaisimmat vaatteet klassisista trendikkäisiin ovat Barcelonasta helposti löydettävissä, ja myös nahkatuotteet kuten kengät, laukut ja asusteet ovat hyviä hankintoja täällä. Erilaisia koruja, koristeita ja kaikenlaista muuta pientä jännää kotiin tuotavaa löytyy paljon paitsi vanhankaupungin kaduilta myös joiltain markkinoilta, joita esiintyy etenkin Santa Caterina -kauppahallin ympäristössä, Santa Maria del Pi -tuomiokirkkoa ympäröivillä aukiolla ja Plaça del Rei -aukiolla, jolla pidetään usein antiikkimarkkinoita ja ennen joulua erinomaiset, suuret joulumarkkinat.

Leipomo Eixamplessa
Elintarvikkeet ovat erinomaisia ostoksia Barcelonassa, ja monet tuotteet ovat täällä huomattavasti edullisempia kuin kotimaassa.

Elintarvikkeet ovat erinomaisia ostoksia Barcelonassa, ja monet tuotteet ovat täällä huomattavasti edullisempia kuin kotimaassa. Erilaisia ruokia ja herkkuja on valtava määrä tarjolla yleensä kohtuuhintaan, ja vain mielikuvitus on täällä rajana sille, mitä kotiin vie.

Alkoholituotteet ovat Barcelonassa hyviä ostoksia, ja vaikka niiden hinnat ovat viime aikoina nousseet, saa viiniä helposti parilla kolmella eurolla per litra ja esimerkiksi europullo Absolut-vodkaa maksaa alimmillaan vain noin 12 euroa. Tupakkatuotteet ovat Espanjassa miltei Suomen hinnoissa, mutta piipunpolttajat ja sikari-ihmiset poikkeavat mielellään paikallisissa tupakkakaupoissa, sillä niissä on hyvä valikoima kaikenlaista korkeatasoista ja hintatasokin on usein alhaisempi kuin Suomessa.

Kiireisinä aikoina Barcelonassa on paljon katukauppiaita, jotka myyvät lähinnä krääsää; ostokset kannattaa tehdä virallisissa kaupoissa ja putiikeissa, jotka myyvät hyvää tavaraa ja joiden toimintaan ei kytkeydy veronkiertoa tai muuta hämäräperäistä. Kojut, joita on satamassa, Ramblasin sataman puoleisessa päässä, El Ravalin Ramblasilla, kauppahallien ulkopuolella ja muualla Barri Gòticin alueella, ovat hyviä paikkoja tehdä ostoksia. Hyviä ostoksia niistä sekä liikkeistä, joita on erityisen hyvin Barri Gòticissa, ovat kaikenlaiset paikalliset tuotteet, kuten muotoilu. TimeOut esittelee hyviä liikkeitä, joista saa paikallista designia.

Elintarvikeostoksilla

Parhaita paikkoja suorittaa elintarvikeostoksia ovat kauppahallit, joista La Boqueria on keskeisin ja turistivetoisin. Santa Caterinan kauppahalli on ajoittaisten turistivirtojen läpikulkupaikka, mutta suurelta osin siellä ruokia ostelevat paikalliset. Kauppahalleja on miltei joka kaupunginosassa, ja ne on helppo löytää kartalta. Kauppahalleista ja niiden liepeiltä on mahdollista hankkia minkälaisia elintarvikkeita tahansa, ja niiden hintataso on aina kilpailukykyinen suurienkin valintamyymälöiden kanssa.

Suuri Carrefour-kauppaketju on levittäytynyt Barcelonaan, ja yksi kätevä, kohtuuhintainen Carrefour Market [kartalla] löytyy Ramblasin yläpäästä, läheltä Plaça de Catalunya -aukiota. Samaa hintatasoa tai vähän enemmän voi odottaa Barri Gòticin ja La Riberan sivukaduilla, etenkin George Orwell -aukion liepeillä. Myös El Ravalin hintataso on kohtuullinen, etenkin mikäli astelee yhteen kaupungin siirtolaisväestön pitämistä elintarvikeliikkeistä. Eixamplen pienet elintarvikeliikkeet ovat usein täysin ylihintaisia, eikä niistä kannata ostaa mitään muuten kuin pakon edessä.

Vesi on Barcelonassa tietenkin juomakelpoista, mutta se ei maistu hyvältä ainakaan halpojen hotellien hanoista, ja näin pullovesi saattaa kiinnostaa joitakuita. Sen hankkiminen on keskustan liikkeistä edullista ja helppoa.

Lisätietoa valintamyymälöistä Barcelonassa on esimerkiksi Barcelona Tourist Guide -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2015/01

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti