Praha - Pieni matkaopas
Viulisti Kaarlensillalla
Katulampun heijastus Prahassa Prahan siltoja Malostranska:n metroasema

Praha

Kun rautaesirippu väistyi sotamies Svejkistäkin tunnetun Tsekinmaan yltä sen pääkaupunki Praha kohosi nopeasti Euroopan suosituimpien matkakohteiden joukkoon. Eikä ihme. Euroopan sydämessä, Vltava-joen varrella sijaitseva Praha on yksi Euroopan kauneimpia ja mielenkiintoisimpia kaupunkeja. Unescon maailmanperintöluetteloonkin yltänyt keskiaikainen Vanhakaupunki, olut, tukeva ruoka ja tsekkiläinen mustalla huumorilla kyllästetty elämänmeno. Ja tämä on vasta alku.

Olet Prahan pienen matkaoppaan etusivulla. Seuraavaksi kerrotaan, mitä matkaoppaan eri osioissa on.

1. Tekemistä

Tsekkiruoan tai kasvisruoan maistelua Prahalaisissa ravintoloissa. Musiikkielämyksiä keikoilla, klubeilla ja klassisen musiikin parissa. Jääkiekkoa, jalkapalloa, teatteria ja puuhaa lapsille. Ostoksia Na Prikope -kävelykadulla. Tässä osiossa pohditaan, mitä kaikkea Prahassa voi tehdä. >> Tekemistä

2. Nähtävää

Prahan keskiaikaiset korttelit historiallisine rakennuksineen ja maamerkkeineen ovat kaupungin tärkein nähtävyys. Prahan nähtävyydet -osiossa ovat tarkastelun kohteena mm. puistot, museot, kirkot ja näköalapaikat. >> Nähtävää

3. Selviytymisopas

Selviytymisoppaassa paneudutaan liikkumiseen Prahassa, Prahan säähän ja ilmastoon ja matkailijan palveluihin kuten rahanvaihto, posti, jne. Liikkumisen osalta mietitään, miten Praha on saavutettavissa kävellen ja joukkoliikennevälineillä. Sään ja ilmaston osalta kerrotaan Prahan vuodenajoista. >> Selviytymisopas

4. Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä käydään läpi niitä kaupunginosia ja alueita, jotka ovat matkailijalle hyviä valintoja majapaikan sijainnin näkökulmasta. Alueiden yhteydessä nostetaan lisäksi esiin mielestämme hyviä hotelleja kullakin alueella. >> Hotellit ja majoittuminen

Uutta Prahassa vuonna 2014

Praha on kaupunki, jossa on kesällä ja syksyllä paljon tapahtumia, etenkin musiikkitapahtumia. Monet väittävätkin, että juuri loppuvuosi on parasta aikaa vierailla Prahassa. Myös ravintolatarjonta on monipuolistunut, ja etenkin kasvissyöjät viihtyvät siellä entistä paremmin. Lisäksi Prahassa on hyvä kiinnittää huomio johonkin keskustan ulkopuoliseen kaupunginosaan. Vuonna 2014 Žižkovin ja Vinohradyn kanssa kilpailemaan on alkanut Vršovice, joka sijaitseekin aivan näiden ja keskustan naapurissa. Lue lisää Prahan tapahtumista ja uutuuksista vuodelle 2014.

Praha pähkinänkuoressa

Praha on Tšekin tasavallan pääkaupunki ja yli miljoonan ylittävällä asukasmäärällä maan suurin kaupunki. Se sijaitsee Vltavajoen varrella, joka halkaisee kaupungin. Joen yli on rakennettu siltoja, joista Kaarlensilta on kuuluisin ja upein. Sen turistivilinässä matkaajat ihailevat pyhimysten patsaita, seuraavat katutaiteilijoiden esityksiä ja tekevät kadunvarsiostoksia.

Prahan arkkitehtuuri on ainutlaatuinen sekoitus niin barokkia, jugendia kuin pahaenteisiä keskiajan tyylejä, jotka näyttäytyvät sulassa sovussa kaupunkikuvassa. Prahan historiallinen Vanha kaupunki on säilynyt erittäin hyvin ja kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Vanhastakaupungista löytyy sokkeloisia kujia, omaperäisiä kahviloita ja viehättäviä aukioita. Keskiaukaisesta kaupunkimiljööstä nauttivalle Praha onkin ykkösvaihtoehtoja Euroopassa.

Rakkaalla kaupungilla on useita lempinimiä. Prahaa on kutsuttu mm. "Kultaiseksi kaupungiksi" ja "Sadan tornin kaupungiksi". Ja toden totta. Kun kiipeät käytännössä mihin tahansa näköalapaikkaan ja katselet ympärillesi, näet lukuisan määrän torneja ja niiden huippuja: Uskonnollisten rakennusten torneja, vesitorneja, rakennuksia, jne.

Prahan nähtävyydet

Prahan tunnetuimmat nähtävyydet ovat vain kävelymatkan päässä toisistaan ja kaupungin tunnelman kokee voimakkaimmin ilman tiukkoja aikatauluja ja ennaltamäärättyjä reittejä. Suositeltavaa onkin vain lähteä kuljeskelemaan ja tunnelmoimaan pikkukatuja- ja kujia pitkin. Ikinä ei tiedä, mitä kulman takaa tulee vastaan. Toisaalta, myös lukuisat matkailuyrittäjät järjestevät bussi- ja kävelykierroksia, joiden kuluessa Prahan nähtävyydet kuljetaan läpi.

Hyvä vaihtoehto on myös hypätä raitiovaunu 22:n kyytiin. Useat mielenkiintoiset Prahan nähtävyydet kuten Kaarlenaukio, Kansallisteatteri, Prahan linna ja Vltava-joen rantakaistale sijoittuvat sen reitin varrelle.

Turisti-info

Matkaaja voi käydä kyselemässä lisätietoja paikallisen turisti-infon Prague Info Servicen (PIS) toimistoista, jotka sijaitsevat Vanhankaupungin aukiolla raatihuoneessa, päärautatieasemalla ja Kaarlensillan luona Pienpuolen siltatornissa. Ne tarjoavat monia matkaajan elämää helpottavia palveluja. Niistä saa vinkkejä ja tietoa mm. museoiden ja muiden nähtävyyksien aukioloajoista ja niistä voi ostaa lippuja julkisiin kulkuvälineisiin, tapahtumiin, konsertteihin, karttoja, esitteitä, jne. Julkisten kulkuvälineiden lippuja kannattaa ostaa samalla pidemmäksi ajaksi, jotta aikaa ei turhaan kulu myyntipisteen tai lippuautomaatin etsimiseen. Itse kulkuvälineistä kun lippuja ei saa.

Prahan matka on kaupunkiloma parhaimmillaan

Prahan matkat kuuluvat monien matkatoimistojen, kuten Tjäreborg:n, OK-Matkojen, Töölön Matkatoimiston ja Kaleva Travelin valikoimiin. Mikäli paketoitu valmis kaupunkiloma ei kuitenkaan miellytä, voi lennot varata helposti suoraan myös Prahaan lentävien lentoyhtiöiden sivuilta ja hotellin vaikka hotels.com:sta.

Lennot Suomesta Prahaan

Suurin osa suomalaisista matkustaa Prahaan lentäen. Finnairilla, Czech Airlinesilla ja Lufthansalla on suoria lentoja Helsingistä. Lentoaika on reilut kaksi tuntia. Prahan lentokenttä on Ruzynen kansainvälinen lentokenttä (Ruzyne International Airport,), jonne lennot Suomesta laskeutuvat. Sieltä on kaupunkiin vielä noin 20 km. matka.

Lentokentältä pääsee kaupunkiin edullisimmin menemällä ensin bussilla Dejvickan metroasemalle ja jatkamalla sieltä metrolla kaupunkiin. Toinen vaihtoehto on käyttää taksia, jossa tapauksessa kannattaa valita luotettavan taksiyhtiön maineessa oleva AAA Taxi. Se kannattaa tilata puhelimitse kentälle, koska kentällä odottavat taksit ovat ylihintaisia. Muutenkin taksit ovat Prahassa poikkeuksellinen huonossa maineessa koska monet kuljettajat yliveloittavat mielellään turisteja. Joidenkin hotellien palveluun kuuluu myös järjestetyt halvat tai jopa ilmaiset kuljetukset lentoasemalta hotellille ja takaisin, mikä kannattaa tarkistaa omasta hotellista.

Arkisto

Uutta Prahassa vuonna 2013

Prahan kesäkausi vuonna 2013 pyörähti lupaavasti hellesäässä liikkeelle jo huhtikuussa, mutta kesäkuun alun tulvat pilasivat etenkin jokirantojen nähtävyyksiä. Tulviin tottuneessa Prahassa ongelmat jäivät kuitenkin vähäisiksi, ja valtaosa veden alle jääneistä tai sen osittain tuhoamista nähtävyyksistä ja alueista on heinäkuuhun mennessä taas entisellään. Lue lisää Prahan tapahtumista ja uutuuksista vuodelle 2013.

Prahan kesä 2012

Prahan kesäkausi pyörähtää liikkeelle toukokuussa, jolloin vappu tuo katukuvaan juhlintaa. Pian muitakin kesäisiä juhlia alkaa saapua kaupunkiin niin paikallisia kuin turistejakin ilahduttamaan. Toukokuu on perinteisesti Prahan kevään eli kuuluisan klassisen musiikin festivaalin kuukausi. Festivaali jatkuu kesäkuulle, ja sitä jatkavat Prague Proms -festivaalit. Kesän aikana myös rock- ja pop-konsertit ja -festivaalit ovat parhaimmillaan. Muitakin tapahtumia on luvassa.
Lue lisää: Prahan kesä 2012

Prahan joulu- ja talviaika 2011-2012

Prahaan voi hyvin matkustaa talvellakin. Talvikausi lähtee liikkeelle joulumarkkinoin, joulun ja uuden vuoden aika on vilkasta matkustusaikaa, ja Praha tyhjenee turisteista tammikuun alkupuolelta pääsiäiseen. Talvikausi tarjoaa hyvää tunnelmaa vanhassakaupungissakin, kiinnostavia tapahtumia, korkeatasoista urheilua, markkinoita ja mahdollisuuden tutustua Prahan nähtävyyksiin väljissä olosuhteissa.
Lue lisää: Prahan joulu, joulumarkkinat ja talvi

Uutta Prahassa 2011

Tsekin pääkaupunki on jo pitkään kuulunut Euroopan suosituimpien matkakohteiden joukkoon, ja myös suomalaisten keskuudessa tämä yksi keski-Euroopan kauneimmista pääkaupungeista on säilyttänyt suosionsa. Kaupungin kauniit vanhat osat vetävät väkeä aina puoleensa, ja joka vuosi kaupunkikuvaan ilmestyy jotakin uutta.

Viime vuosina ilmestyneisiin uutuuksiin kuuluvat mm. entisöity tekniikan museo, Kafkan entinen työhuone, taidegallerioita ja -festivaaleja, uusia ravintoloita sekä tapahtumia, jotka vuonna 2011 tuovat etenkin uutta taidetta ja musiikkia kaupunkiin.

Muita www-palveluita

Praha Wikipediassa | Suomen Prahan suurlähetystö | Suomenkielinen kaupunkiopas Tšekinmaahan je sen pääkaupunkiin Prahaan | Virallinen Tšekin tasavallan esittely turisteille

Teksti: Peter Forsberg
Päivitetty: 2011/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.