hotellien haku
Booking.com
Kaarlensilta
Kuva: Roman Boed /Flickr (Creative Commons: Attribution 2.0 Generic)
Orkesteri Kaarlensillalla
Puistoelämää Prahassa Luistelijoita vanhassakaupungissa Vltava-joki

Praha, Tšekki

Kun rautaesirippu väistyi sotamies Švejkistäkin tunnetun Tšekinmaan yltä sen pääkaupunki Praha kohosi nopeasti Euroopan suosituimpien matkakohteiden joukkoon. Eikä ihme. Euroopan sydämessä, Vltava-joen varrella sijaitseva Praha on yksi Euroopan kauneimpia ja mielenkiintoisimpia kaupunkeja. Unescon maailmanperintöluetteloonkin yltänyt keskiaikainen Vanhakaupunki, olut, tukeva ruoka ja tsekkiläinen mustalla huumorilla kyllästetty elämänmeno. Ja tämä on vasta alku.

1. Tekemistä

Tsekkiruoan tai kasvisruoan maistelua prahalaisissa ravintoloissa. Musiikkielämyksiä keikoilla, klubeilla ja klassisen musiikin parissa. Jääkiekkoa, jalkapalloa, teatteria ja puuhaa lapsille. Ostoksia kävelykaduilla ja muita ajanvietevinkkejä. Tässä osiossa pohditaan, mitä kaikkea Prahassa voi tehdä. >> Tekemistä

2. Nähtävää

Prahan keskiaikaiset korttelit historiallisine rakennuksineen ja maamerkkeineen ovat kaupungin tärkein nähtävyys. Prahan nähtävyydet -osiossa ovat tarkastelun kohteena mm. Prahan kaupunginosat alue alueelta, merkittävimmät rakennukset ja maamerkit, puistot, museot ja taidegalleriat ja mielenkiintoiset paikat Prahan lähistöllä. >> Nähtävää

3. Selviytymisopas

Selviytymisoppaassa paneudutaan liikkumiseen Prahassa ja mietitään, miten Praha on saavutettavissa kävellen, joukkoliikennevälineillä ja taksilla ja miten lentokentän ja kaupungin välillä pääsee kulkemaan. Lisäksi perehdytään alueen ilmastoon eri vuodenaikoina. >> Selviytymisopas

4. Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä käydään läpi niitä kaupunginosia ja alueita, jotka ovat matkailijalle hyviä valintoja majapaikan sijainnin näkökulmasta. Alueiden yhteydessä nostetaan lisäksi esiin mielestämme hyviä hotelleja kullakin alueella. >> Hotellit ja majoittuminen

Praha pähkinänkuoressa

Praha on Tšekin tasavallan pääkaupunki ja yli miljoonan ylittävällä asukasmäärällä maan suurin kaupunki. Se sijaitsee Vltavajoen varrella, joka halkaisee kaupungin. Joen yli on rakennettu siltoja, joista Kaarlensilta on kuuluisin ja upein. Sen turistivilinässä matkaajat ihailevat pyhimysten patsaita, seuraavat katutaiteilijoiden esityksiä ja tekevät kadunvarsiostoksia.

Prahan arkkitehtuuri on ainutlaatuinen sekoitus niin barokkia, jugendia kuin pahaenteisiä keskiajan tyylejä, jotka näyttäytyvät sulassa sovussa kaupunkikuvassa. Prahan historiallinen Vanha kaupunki on säilynyt erittäin hyvin ja kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Vanhastakaupungista löytyy sokkeloisia kujia, omaperäisiä kahviloita ja viehättäviä aukioita. Keskiaukaisesta kaupunkimiljööstä nauttivalle Praha onkin ykkösvaihtoehtoja Euroopassa.

Rakkaalla kaupungilla on useita lempinimiä. Prahaa on kutsuttu mm. "Kultaiseksi kaupungiksi" ja "Sadan tornin kaupungiksi". Ja toden totta. Kun kiipeät käytännössä mihin tahansa näköalapaikkaan ja katselet ympärillesi, näet lukuisan määrän torneja ja niiden huippuja: Uskonnollisten rakennusten torneja, vesitorneja, rakennuksia, jne.

Prahan nähtävyydet

Prahan tunnetuimmat nähtävyydet ovat vain kävelymatkan päässä toisistaan ja kaupungin tunnelman kokee voimakkaimmin ilman tiukkoja aikatauluja ja ennaltamäärättyjä reittejä. Suositeltavaa onkin vain lähteä kuljeskelemaan ja tunnelmoimaan pikkukatuja- ja kujia pitkin. Ikinä ei tiedä, mitä kulman takaa tulee vastaan. Toisaalta, myös lukuisat matkailuyrittäjät järjestevät bussi- ja kävelykierroksia, joiden kuluessa Prahan nähtävyydet kuljetaan läpi.

Hyvä vaihtoehto on myös hypätä raitiovaunu 22:n kyytiin. Useat mielenkiintoiset Prahan nähtävyydet kuten Kaarlenaukio, Kansallisteatteri, Prahan linna ja Vltava-joen rantakaistale sijoittuvat sen reitin varrelle.

Turisti-info

Matkaaja voi käydä kyselemässä lisätietoja paikallisen turisti-infon toimistoista, jotka tarjoavat monia matkaajan elämää helpottavia palveluja. Niistä saa vinkkejä ja tietoa mm. museoiden ja muiden nähtävyyksien aukioloajoista ja niistä voi ostaa lippuja julkisiin kulkuvälineisiin, tapahtumiin, konsertteihin, karttoja, esitteitä, jne. Julkisten kulkuvälineiden lippuja kannattaa ostaa samalla pidemmäksi ajaksi, jotta aikaa ei turhaan kulu myyntipisteen tai lippuautomaatin etsimiseen. Itse kulkuvälineistä kun lippuja ei saa.

Prahan-matka on kaupunkiloma parhaimmillaan

Prahan matkat kuuluvat monien matkatoimistojen, kuten Tjäreborg:n, OK-Matkojen ja Kaleva Travelin valikoimiin. Mikäli paketoitu valmis kaupunkiloma ei kuitenkaan miellytä, voi lennot varata helposti suoraan myös Prahaan lentävien lentoyhtiöiden sivuilta ja hotellin vaikka hotels.com:sta.

Lennot Suomesta Prahaan

Suurin osa suomalaisista matkustaa Prahaan lentäen. Lentoaika on reilut kaksi tuntia. Prahan lentokenttä on Václav Havelin lentokenttä, jonne lennot Suomesta laskeutuvat. Sieltä on kaupunkiin vielä noin 20 km. matka.


Arkisto

Uutta Prahassa loppuvuonna 2016

Praha on hyvä matkakohde ympäri vuoden, ja vuoden jälkimmäinen puolisko on etenkin loppukesän ja alkusyksyn osalta vuoden parhaita ajankohtia vierailla siellä. Kesällä kaupungissa on paljon tapahtumia, joista kerrotaan tällä sivulla, ja siellä on myös kaikenlaista uutta, eksoottisista ravintoloista museoihin ja muihin mielenkiintoisiin vierailupaikkoihin. Lue lisää Prahan tapahtumista ja uutuuksista vuoden 2016 loppupuolelle.

Uutta Tšekissä ja Prahassa vuonna 2015

Vuosi 2015 on Tšekissä kiireistä aikaa, sillä lähellä Prahaa sijaitseva Plzen on Euroopan kulttuuripääkaupunki ja Prahassa sekä lähellä Puolan rajaa sijaitsevassa Ostravassa on jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut toukokuussa. Muitakin tapahtumia Prahassa tänä vuonna on, ja kaupungissa on myös kaikenlaista uutta, minkä takia sinne on hyvä lähteä tänäkin vuonna käymään. Lue lisää Tšekin ja Prahan tapahtumista ja uutuuksista vuodelle 2015.

Uutta Prahassa vuonna 2014

Praha on kaupunki, jossa on kesällä ja syksyllä paljon tapahtumia, etenkin musiikkitapahtumia. Monet väittävätkin, että juuri loppuvuosi on parasta aikaa vierailla Prahassa. Myös ravintolatarjonta on monipuolistunut, ja etenkin kasvissyöjät viihtyvät siellä entistä paremmin. Lisäksi Prahassa on hyvä kiinnittää huomio johonkin keskustan ulkopuoliseen kaupunginosaan. Vuonna 2014 Žižkovin ja Vinohradyn kanssa kilpailemaan on alkanut Vršovice, joka sijaitseekin aivan näiden ja keskustan naapurissa. Lue lisää Prahan tapahtumista ja uutuuksista vuodelle 2014.

Uutta Prahassa vuonna 2013

Prahan kesäkausi vuonna 2013 pyörähti lupaavasti hellesäässä liikkeelle jo huhtikuussa, mutta kesäkuun alun tulvat pilasivat etenkin jokirantojen nähtävyyksiä. Tulviin tottuneessa Prahassa ongelmat jäivät kuitenkin vähäisiksi, ja valtaosa veden alle jääneistä tai sen osittain tuhoamista nähtävyyksistä ja alueista on heinäkuuhun mennessä taas entisellään. Lue lisää Prahan tapahtumista ja uutuuksista vuodelle 2013.

Prahan kesä 2012

Prahan kesäkausi pyörähtää liikkeelle toukokuussa, jolloin vappu tuo katukuvaan juhlintaa. Pian muitakin kesäisiä juhlia alkaa saapua kaupunkiin niin paikallisia kuin turistejakin ilahduttamaan. Toukokuu on perinteisesti Prahan kevään eli kuuluisan klassisen musiikin festivaalin kuukausi. Festivaali jatkuu kesäkuulle, ja sitä jatkavat Prague Proms -festivaalit. Kesän aikana myös rock- ja pop-konsertit ja -festivaalit ovat parhaimmillaan. Muitakin tapahtumia on luvassa. Lue lisää: Prahan kesä 2012

Prahan joulu- ja talviaika 2011-2012

Prahaan voi hyvin matkustaa talvellakin. Talvikausi lähtee liikkeelle joulumarkkinoin, joulun ja uuden vuoden aika on vilkasta matkustusaikaa, ja Praha tyhjenee turisteista tammikuun alkupuolelta pääsiäiseen. Talvikausi tarjoaa hyvää tunnelmaa vanhassakaupungissakin, kiinnostavia tapahtumia, korkeatasoista urheilua, markkinoita ja mahdollisuuden tutustua Prahan nähtävyyksiin väljissä olosuhteissa. Lue lisää: Prahan joulu, joulumarkkinat ja talvi 2011-2012

Uutta Prahassa 2011

Tsekin pääkaupunki on jo pitkään kuulunut Euroopan suosituimpien matkakohteiden joukkoon, ja myös suomalaisten keskuudessa tämä yksi keski-Euroopan kauneimmista pääkaupungeista on säilyttänyt suosionsa. Kaupungin kauniit vanhat osat vetävät väkeä aina puoleensa, ja joka vuosi kaupunkikuvaan ilmestyy jotakin uutta. Viime vuosina ilmestyneisiin uutuuksiin kuuluvat mm. entisöity tekniikan museo, Kafkan entinen työhuone, taidegallerioita ja -festivaaleja, uusia ravintoloita sekä tapahtumia, jotka vuonna 2011 tuovat etenkin uutta taidetta ja musiikkia kaupunkiin. Lue lisää: Vuoden 2011 uutuudet


Muita www-palveluita

Praha Wikipediassa  |  Prahan viralliset matkailusivut  |  Ulkoministeriön matkustustiedote Tšekkiin  |  Suomen Prahan suurlähetystö  |  Tšekin tasavallan esittely turisteille

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Roman Boed /Flickr, Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/07

Arvostele tämä pieni matkaopas

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Menomatkan lentokentältä Prahan keskustaan varasin edellisiltana netistä Prague Airport Transfer -firman kautta. Kaikki sujui hyvin. Katselin ensin E-Mersua ja olin ottamassa tavallisen sedanin, kun tuli tarjous MBE 25 euroa. Maksu sujui luottokortilla ja sai kuitin. Paluumatkalle tilasin AAA-taksin, maksu vain käteisellä eikä kortti onnistunut, vaikka esitteessä väitettiin. Onneksi pojalla oli 20 euron seteli mukana, siihen hintaan sain matkan tingattua. Suosittelen edellistä firmaa!
Kävimme Kansallisessa Tekniikan museossa, joka oli huippu. Vietimme siellä 6 tuntia, on myös kahvio. Nähtävää riitti. Sen vieressä on maatalousmuseo, jonne emme enää jaksaneet mennä. Taideteollisuusmuseo oli myös mielenkiintoinen. Kotva-tavaratalon alakerrassa on hyvä ruokakauppa 2 kerroksessa. Alimmassa kerroksessa myydään hyvää slovakialaista tummaa kirsikkasuklaata. Kotvaa vastapäätä olevan Palladium-ostarin (kallis!) sisäänmenon vasemmalla puolella on hyvä rahanvaihtopaikka.

Rahaa meni 200 euroa/henki/vrk. Emme pihistelleet emmekä tuhlanneet. Lukiolaisen kannattaa ottaa opiskelijakortti mukaan, sillä sai museoissa alennusta. Emme ottaneet matkaa matkatoimiston kautta, mutta jo maksettuani huomasin, että kannattaa tarkistaa matkatoimistojen hinnat. Esim. OK-matkoilla oli heti lomamme (vk 42) jälkeen tosi hyvä tarjous. /Marjaliisa

Käytimme myös Prague Airport Transferiä lähtiessämme lentoasemalta lähiöön. Matka sujui hyvin ja kuski osasi englantia. Suosittelen firmaa kaikille, mikäli et ole varma, miten pääset hotelliisi. /EP

Hei! Vinkkinä Prahaan matkaaville: sähköpolkupyörällä pääsee kiertämään kaupungin upeimmat paikat helposti ja vaivattomasti. Jalat eivät väsy, eikä tarvitse "taistella" ruuhkassa. Tässä parhaan kierroksen järjestäjän osoite: http://www.pragueonebike.com/. Heillä on mukavat ja asiantuntevat oppaat (välillä opastus myös suomeksi). /Marja

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti