logo
suklaapuoti
Suklaapuodin herkut maistuvat niin lapsille kuin aikuisille. Kannattaa silti muistaa, että aivan tavallisesta supermarketista saa usein samantasoista suklaata edullisemmin kuin erikoissuklaapuodeista.

Lasten kanssa Wienissä

Monen keskieurooppalaisen kaupungin tavoin Wien on miellyttävä kokoperheen matkakohde, jossa viihtyvät hyvin suuremmatkin perheet, ja lapset polvekorkuisista murkkuihin viihtyvät tässä värikkäässä kulttuurikeskuksessa erinomaisesti.

Wien on Pariisin tavoin rakennettu suureen mittakaavaan, ja näin sen monet kadut ja bulevardit ovat leveitä, puistot suuria ja prameita ja muutenkin tilaa riittää temmeltää monessa keskustankin osassa jopa kaikkein kiireimpinä ajankohtina. Wienin kaupunkikuva on täynnä pieniä jännittäviä yksityiskohtia ns. Ankkurikellosta kaikenlaiseen uuteen ja vanhaan, ja siellä pelkästään käveleminen on lapsiperhille (ja muillekin) unohtumaton elämys.

Puistot

Suuret puistot, jotka sijaitsevat kätevästi merkittävimpien nähtävyyksien ja Innere Stadt -ydinkeskustan vieressä, ovat kesäaikaan (huhti-lokakuu) eräitä maailman upeimpia puistoja, ja niissä on hyvä hengähtää ja antaa lasten temmeltää. Wienissä on myös yksi maailman kuulusimmista huvipuistoista eli Prater, missä lapsiperhe viihtyy hyvin vaikka kokonaisen päivänkin.

Ruoka

Wien on hyvä matkakohde lapsiperheille myös ruokiensa suhteen. Yksi tunnetuimmista herkuista on perinteisesti lasteen mieleen ollut wienerleike, ja monet näistä ovat niin suuria, että yhdestä lautasen kokoisesta pihvistä saavat mahansa täyteen kaikki perheen pienimmät jossei vielä äitikin. Wienin ruokatarjontaan kuuluvat myös kebabit, makkarat ja monet muut pikaruoat, joita on usein myös kasvisversioina (etenkin falafejä) ja jotka eivät välttämättä ole aina epäterveellisiä rasvapommeja. Pikaruokapaikkoja Wienissä on erityisen paljon Schwedenplatz-aukion liepeillä, ja Naschmarkt-markkinapaikka on sekin erilaisten pikaruokien luvattua tienoota.

Herkut

Suklaat, jääätelö, leivonnaiset ja kaikenlaiset herkut kuuluvat ollennaisena osana wieniläistä ruokavaliota. Suklaa on tietenkin maailmankuulua, mutta kannattaa muistaa, että aivan tavallisesta supermarketista saa usein samantasoista suklaata huomattavasti edullisemmin kuin erikoissuklaapuodeista ja ydinkeskustan hienoista liikkeistä. Jäätelön hinta saattaa sekin vaihdella jonkin verran sen mukaan mistä sen ostaa, ja hienoissa perinteisissä wieniläisissä kahviloissa leivonnaiset ovat ainakin koko perheelle kahvin kanssa melkoinen sijoitus - leivonnaisiakin on tarjolla kuuluisimpia kahviloista edullisemmin hinnoin monessa paikassa.

Nähtävyydet

Wien on hyvä paikka myös nähtävyyksiensä puolesta lapsiperheille, sillä museot, palatsit ja erilaiset puutarhat keskustassa ja sen ulkopuolella ovat erinomaisia paikkoja liikkua porukalla, ja myös ydinkeskustan kirkot ja muut nähtävyydet ovat nekin lasten mieleen. Museums Quartier -museokortteli on jännitävä paikka oleskella lasten kanssa, vaikka vain pyörisi varsinaisten museoiden ulkopuolella, ja koko tämä tienoo Ringstrasse-kehätien varrella kaupungintalosta Stadtpark-puistoon on maastoa, jolla lasten kanssa on mukava kävellä ja samalla tutustua kirjavaan joukkoon nähtävyyksiä. Katso myös sivu nähtävää ja koettavaa lapsille.

Ostokset

Shoppailu luonnistuu lasten kanssa hyvin Wienissä, ja sen kaupoissa on lapset usein otettu huomioon. Erilaisia lapsille ja nuorille suunnattuja putiikkeja on melkoisesti niin ydinkeskustassa kuin Mariahilfer Strasse -pääshoppailukadun varrellakin, suuren turistikohteen kysyntä on synnyttynyt mitä erilaisimpia erikoisputiikkeja kaupunkiin, ja etenkin Neubaun miellyttävät kadut ovat tunnettuja erikoisista putiikeistaan, joista jotkut ovat lapsille suunnattuja tai ainakin kiinnostavat näitä. Shoppailupaikoista myös torit Naschmarkt-markkinapaikan johdolla ovat värikkäitä, äänekkäitä ja usein eksoottisia paikkoja, joissa hivenen erilaiseen kotimaan menoon tottuneet lapset viihtyvät erinomaisesti.

Wien on hillitty kulttuurikaupunki, ja matkalla etenkin musoisssa, perinteisissä wieniläisissä kahviloissa, hienoissa ravintoloissa ja monilla vanhoilla merkittävillä paikoilla on tärkeää että lapset eivät metelöi eivätkä häiritse asioiden normaalia kulkua. Erityisen tärkeää olla siivosti on klassisissa kahviloissa kuten Cafe Central ja Cafe Sacher, ja mikäli lapsikatras on äänekäs, löytyy Wienistä, etenkin Neubaun kaupunginosasta kahviloita, joihin lapset ovat tervetulleita leikkimään ja ääntäkin pitämään.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.