hotellien haku
Booking.com
Mitte Bahnhof metro- ja rautatieasema
Lentokentältä pääsee junalla (S-Bahn) kätevästi Wien Mitte -asemalle, joka on samalla myös metroasema. Sieltä on hyvät liikenneyhteydet kaikkialle kaupunkiin.

Wienin matkat, lennot ja saapuminen perille

Tällä sivulla kerrotaan ensin, millä tavoin Suomesta pääsee parhaiten Wieniin ja minkälaisia matkavaihtoehtoja ja hintoja on tarjolla. Sen jälkeen kerrotaan, miten matka hoituu Wienissä lentokentältä itse kaupunkiin ja hotellille.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Wieniin

Suomesta voi matkustaa Itävallan pääkaupunkiin suoraan lentäen noin kahdessa ja puolessa tunnissa. Sinne voi matkustaa niin omatoimiselle matkalle kuin hotellin ja lennot sisältävälle valmismatkalle.

Omatoiminen matka tulee yleensä edullisemmaksi ja se on joustavampi, niin että matkan Wieniin voi yhdistää samalla myös vierailuun alueen muissa tunnetuissa kaupungeissa. Alle tunnin matkan päässä Wienistä sijaitsee Bratislava, parin tunnin matkan päässä Budapest ja noin neljän tunnin juna- tai bussimatkan päässä Praha. Kaikista muista kaupungeista paitsi Bratislavasta on hyvät lentoyhteydet Helsinkiin, ja kaupungista toiseen siirtyminen on mahdollista jatkuvasti kohtuuhinnalla.

Wieniin niin omatoimi- kuin valmismatkallekin mennessä kannattaa pitää mielessä, että kaikki kulttuuritarjonta on täydessä vauhdissa syyskuusta kesäkuuhun, mutta heinä- ja elokuu ovat hiljaisia kuukausia kulttuurin osalta ja esimerkiksi Wienin kuuluisa poikakuoro ei esiinny heinä- ja elokuussa ollenkaan. Näin ollen mikäli mielii nauttia kulttuurista ja käydä kuuluisimmilla nähtävyyksillä, matkaa ei kannata ajoittaa keskikesään, eikä kallis ja kiireinen vuodenvaihdekaan ole tähän tarkoitukseen paras aika.

Omatoimimatkat

Omatoimimatkalle lähtevän on hyvä tutkia vaihtoehtoja jo useita kuukausia ennen aiottua matkaa, ja heti lentojen hankkimisen jälkeen on hyvä myös varata Wienistä hotelli. Edullisimmat lennot Wieniin vaativat yleensä koneen vaihtamista, ja lennot saattavat näin kestää suhteettoman kauan, joten varauksia tehdessä on hyvä olla tarkkana. Suorat lennot voivat etenkin isoilla, tunnetuilla lentoyhtiöillä olla hyvin kalliita, mihin vuodenaikaan tahansa.

Air Baltic lentää edullisimmin Helsingin ja Wienin välin, ja lennot voivat kuukauden pari etukäteen tilattuna maksaa alle 100 euroa suuntaansa. Ne kuitenkin vaativat yleensä vaihdon Baltiassa, ja edullisimmat lennot saatavat vaatia yöpymisen, yleensä Riiassa.

Finnair lentää suoria lentoja Helsingin ja Wienin välillä, ja lipun voi tietysti yrittää yhdistää myös lentoon ensin muualta Suomesta Helsinkiin. Lennot voivat kuitenkin olla hyvin kalliita, mutta lentoaika on vain kaksi ja puoli tuntia.

Norwegian lentää myös Helsingin ja Wienin väliä, mutta nämä lennot vaativat vaihdon ja lentoajaksi tulee vähintään 7-8 tuntia. Hinnat ovat melko kalliita, niin että ne voivat koska tahansa maksaa 200 euroa suuntaansa.

Myös Austrian Airlines lentää Helsingin ja Wienin väliä, mutta kyseessä ovat välilaskulliset lennot, joilla yleensä joutuu vaihtamaan konetta Frankfurtissa tai Münchenissä. Vaihdot ovat kuitenkin yleensä joutuisia, niin että matkanteko ei välttämättä vie koko päivää.

Lentoreittien tarjonnassa voi olla kausittaista vaihtelua. Lentoyhtiöt, jotka lentävät Helsingistä Wieniin tiettynä ajankohtana voi selvittää esimerkiksi Skyscannerin avulla.

Valmismatkat

Matkatoimiston järjestämä hotellin ja lennot sisältävä valmismatka voi tulla jonkin verran edullisemmaksi kuin omatoimisesti järjestetty matka Wieniin, etenkin jos ottaa huomioon hotellista aiheutuvat lisäkulut. Kiireimmät matkustusajat eli pääsiäinen, heinä-elokuu, lokakuun syyslomat ja aika joulukuun alkupuolelta tammikuun ensimmäiselle viikolle ovat yleensä kalleimpia aikoja lähteä valmismatkalle kaupunkiin, ja tällöin saattaa tulla edullisemmaksi tehdä matka täysin omatoimisesti. Wienin valmismatkat ovat kalleimmillaan vuodenvaihteessa ja edullisimmillaan alkuvuodesta pääsiäisen kieppeille sekä loppusyksystä ennen joulukuun sesonkiaikaa.

Monet kotimaiset matkatoimistot tekevät Wieniin erityyppisiä matkoja, jotka usein ovat 3-4 vuorokauden mittaisia viikonloppulomia. Yleensä valmismatkat eivät ole mitenkään pilkkahintaisia, sillä Wien mielletään korkeatasoiseksi matkakohteeksi, jonne matkustamisesta ollaan valmiita maksamaan enemmän kuin joihinkin muihin paikkoihin matkustamisesta.

Lennot ja hotellin sisältäviä valmismatkoja Wieniin tekee esimerkiksi Saga-matkat, jonka matkat alkavat reilusta 100 eurosta per matkustettu vuorokausi ja ovat tyypillisesti juuri kolmen vuorokauden mittaisia. Hotellihuone maksaa 3-4 tähden hotelleissa alkaen 70 euroa per yö, ja matkojen hinnat ovat melko vakaita ympäri vuoden. Kesällä ja yleisten lomien aikaan hinnat ovat kuitenkin normaalia kalliimpia ja matka on hyvä varata hyvissä ajoin etukäteen.

Aurinkomatkat tekee Wieniin perinteisiä 2-4 vuorokauden mittaisia kaupunkilomamatkoja, jotka ovat hintavia, niin että parin vuorokauden loma voi maksaa 500-600 euroa. Pidempi 4 vuorokauden matka tulee kuitenkin suhteessa edullisemmaksi.

Matkapojat tekee myös valmismatkoja Wieniin, ja niiden joukossa on vähän erilaisia matkoja, kuten joulunalusaikaan ajoittuva adventtimatka ja matka, jossa näkee myös Tonavan rantojen pikkukaupunkeja.

Lentokenttäbussi Westbahnhof-aseman edessä
Vienna AirportLines Bus kulkee lentokentältä kaupunkiin. Valittavana on eri reittejä, joista esim. Westbahnhof-asemalle kulkeva vie 45 minuuttia.

Siirtyminen lentoasemalta hotellille

Wienin Schwechat-lentoasemalta on helppo nopeasti joko junalla, metrolla, bussilla tai taksilla siirtyä Wienin keskeisille rautatieasemille, joilta on metroyhteys kaikkialle kaupunkiin. Bussilla on erityisen hyvä siirtyä niiden, joiden majapaikka on Mariahilfer Strassen ympäristössä, mutta myös rautateitse pääsee minnepäin kaupunkia haluaakin. Moniin valmismatkoihin kuuluu kuljetukset, mutta niistä ei kannata maksaa paljon ylimääräistä, sillä matkat kentän ja keskustan välillä maksavat alkaen 4 eurosta reiluun 10 euroon suuntaansa per henkilö.

Bussi

Vienna AirportLines Bus lähtee bussilaitureilta 7 ja 9, lipun voi ostaa automaatista ja yhdensuuntainen lippu maksaa 8 euroa suuntaansa. Reittejä on kolme, ja niillä on mahdollista kulkea myös öisin. Linja 1187 kulkee Westbahnhof-asemalle 45 minuutissa, linja 1183 kulkee aamusta iltaan paikkoihin, jotka ovat vähän keskustan ulkopuolella, ja linja myös öisin 20 minuutissa Schwedenplatz-aukiolle, ja tämähän on vain viisi minuuttia hitaampi kyyti kuin kalliimpi lentokenttäjuna.

Juna

Nopein tapa siirtyä Wienin lentokentältä keskustaan on City Airport Train (CAT) -lentokenttäjuna, joka kulkee vartissa kentän ja Landstrassen Wien Mitte -aseman välillä. Yhdensuuntainen lippu maksaa 11-14 euroa ja edestakainen 19-23 euroa (edullisempi etukäteen varattuna). Juna lähtee aina 6 minuuttia ja 36 minuuttia yli tasatunnin: 12.06, 12.36 jne. Lippuja voi junaan ostaa etukäteen CAT-junan verkkosivujen kautta, ja Wien Mitte -asemalta on helppo siirtyä eri puolille kaupunkia metrolla.

Paikalliset pitävät lentokenttäjunaa kuitenkin ylihintaisena, sillä S-Bahn S7 kulkee saman reitin klo 05-24.00. Kuten CAT-lentokenttäjunakin, se pysähtyy Wien Mitte -asemalla, jolta on hyvät liikenneyhteydet kaikkialle kaupunkiin, muun muassa Stephansplatzin ja Karlsplatzin metroasemille mutta myös toiselle puolelle Innere Stadtia, lähelle Schwedenplatz-aukiota. Metrolippu maksaa 4 euroa, ja matkan voi tehdä joillain viikko- ja kuukausilipuilla, mutta näiden pitää kattaa kaikki vyöhykkeet ja ne saattavat monelle tulla ylihintaiseksi. Näin ollen kannattaa kentällä ostaa vain menolippu S7-junaan ja hankkia sitten, mikäli sellaiselle tuntuu olevan tarvetta, 24, 48 tai 72 tunnin lippu tai viikkolippu Wien Mitte -asemalta, jolta on hyvät yhteydet kaikkialle kaupunkiin. S7-juna kulkee kentän ja keskustan välin 25 minuutissa kahdesti tunnissa.

Taksi

Mikäli on mieltynyt ovelta ovelle -kuljetukseen, on monilla Wienin hotelleilla kuljetus kentän ja hotellin välillä, ja tätä kannattaa varausta tehdessä tiedustella. Mikäli kuljetus ei kuulu hintaan, kuljettaa taksi suoraan hotellin oven eteen, ja matka kentän ja keskustan välillä miltei minnepäin tahansa ydinkeskustaa maksaa 25-30 euroa. Jotkin taksiyhtiöt kuten Airport Service Wien tarjoavat kyytejä 30 eurolla suuntaansa korkeintaan kolmelle hengelle, ja niillä on myös minibusseja pienille porukoille (maksimissaan 7-8 henkilöä). Toinen vaihtoehto on esimerkiksi Vienna Airport Cab.

Hauptbahnhof -rautatieasema
Wienin rautatieasemat ovat muuttuneet muutaman vuoden takaisesta, ja nykyään uusi keskusasema on Wien Hauptbahnhof.

Saapuminen Wieniin rautateitse

Wienin rautatieasemat ovat muuttuneet muutaman vuoden takaisesta, ja nykyään uusi keskusasema on Wien Hauptbahnhof [kartalla], joka sijaitsee Belvedere-puistoalueen vieressä ja jonne pääsee kaikkialta kaupungista metrolla. Wien Westbahnhof [kartalla] on toinen tärkeä rautatieasema, ja Wien Meidling [kartalla] on nykyisin entisen Südbahnhof-aseman korvaaja, sillä eteläinen rautatieasema on toistaiseksi remontissa. Kaupunkiin saapuvalle ei juuri ole väliä, millä asemalla jää pois, sillä kaikilta on metroyhteys muualle, mutta suuri Hauptbahnhof ei ole kaikkein paras asema saapua, sillä sieltä on tunnelia pitkin kävelymatkaa lähimmälle metroasemalle.

Kaupungista junalla lähtevän on kuitenkin tärkeää selvittää, miltä asemalta haluaa nousta junaan, sillä jos nousee liian aikaisin junaan esimerkiksi Hauptbahnhof-asemalla, voi sitten muutaman minuutin kuluttua joutua odottamaan vartinkin Westbahnhof-asemalla, mikä herkästi tapahtuu esimerkiksi Innsbruckiin ja Salzburgiin matkatessa.

Wienistä lähtevien junien hintoja, aikatauluja ja parhaita lähtöasemia voi katsella ÖBB:n verkkosivuilta.

Saapuminen Wieniin linja-autolla

Jos saapuu Wieniin linja-autolla esimerkiksi Prahasta, Bratislavasta tai Budapestista, on siellä kaksi pääasiallista paikkaa, joihin bussi saapuu. Toinen on Erdberg-metroaseman vieressä oleva VIB-asema [kartalla], jota etenkin Itävallan Eurolines eli Blaguss käyttää. Toinen on Praterstern-metroaseman ulkopuolella, missä on kaksi erillistä paikkaa: Lassallestrasse [kartalla], jota käyttävät Tourbus ja Student Agency, jotka molemmat suuntaavat Slovakiaan ja Tšekkiin, ja Nordbahnstrasse [kartalla], jota käyttää Budapestiin mutta myös muualle kulkeva Orangeways.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti