logo
Lentokentältä pääsee busseilla erityisen kätevästi Schwedenplatz-aukiolle ja myös Westbahnhof-rautatieasemalle (kuvassa), jonka vieressä on Mariahilfer Strasse ja Neubaun kaupunginosa.

Matkat Wieniin ja saapuminen perille

Tällä sivulla kerrottaan miten matka hoituu lentokentältä hotellille ja millä tavoin Suomesta pääsee parhaiten Wieniin ja minkälaisia matkavaihtoehtoja ja hintoja kaupunkiin matkaavalle on odotettavissa.

Matkustaminen ja Matkat Suomesta Wieniin

Suora lentoaika Wieniin on noin kaksi ja puoli tuntia, ja hinnat edestakaisille lennoille ovat 250-500 euroa, hivenen ajankohdasta riippuen. Suomesta Wieniin lentävät lentoyhtiöt voi selvittää ja niiden hintoja ja matkustusaikoja vertailla vaikka Skyscannerin avulla.

Lentäminen Helsingistä Bratislavaan ja kulkeminen sieltä maateitse Wieniin on myös yksi vaihtoehto. Lentäminen Bratislavaan saattaa olla ylihintaista mutta näitäkin lentoja kannattaa silti käydä läpi. Harvat lennot ovat suoria, ja matka-aikaa tulee usein vähintään 4 tuntia. Lentoyhtiöistä Czech Airlines lentää parhaiten Helsingin ja Bratislavan väliä, joskin usein matkaan sisältyy välilasku Prahassa.

Valmismatkat

Lähteminen matkatoimiston valmismatkalle voi tulla huomattavasti edullisemmaksi kuin omatoiminen lentäminen Wieniin, etenkin jos ottaa huomioon hotellista aiheutuvat lisäkulut. Kiireimmät matkustusajat eli pääsiäinen, heinä-elokuu, lokakuun syyslomat ja aika joulukuun alkupuolelta tammikuun ensimmäiselle viikolle ovat yleensä kalleimpia aikoja lähteä valmismatkalle kaupunkiin, ja tällöin saattaa tulla edullisemmaksi tehdä matka täysin omatoimisesti. Wienin valmismatkat ovat kalleimmillaan vuodenvaihteessa, edullisimmillaan alkuvuodesta pääsiäisen kieppeille, ja loppusyksystä ennen joulukuun sesonkinaikaa.

Monet kotimaiset matkatoimistot tekevät erityyppisiä matkoja Wieniin, ja usein ne ovat ovat 3-4 vuorokauden mittaisia viikonloppulomia ja yleensä ne eivät ole mitenkään pilkkahintaia, sillä Wien mielletään korkeatasoiseksi matkakohteeksi, jonne matkustamisesta ollaan valmiita maksamaan enemmän kuin joihinkin muihin paikkoihin matkustamisesta.

Matkatoimistoista esimerkiksi Mr Travel tekee melko tyypillisiä kotimaisen matkatoimiston valmismatkoja Wieniin: ne ovat 4 vuorokauden pituisia, yöpyminen tapahtuu 4 tähden hotellissa ja matkojen hinnat vaihtelevat ajankohdan mukaan reilustikin, niin että edullisin matkustusajankohta on marraskuun alusta joulukuun alkuun ja tammikuun alusta maaliskuun loppuun (noin 550 euroa per matka) mutta täysin samasta matkasta joutuu kalleimmillaan (vuodenvaihde) pulittamaan miltei 900 euroa.

Monien matkatoimistojen valmismatkat pyörivät 500-700 euron hinnoissa muulloin kuin vuodenvaihteessa, ja kannattaa ehdottomasti tutustua kaikkien matkatoimistojen tarjontaan jos Wieniin päättää lähteä lyhyelle kaupunkilomalle. Muita sinne suuntaavia matkatoimistoja ovat mm. Aurinkomatkat ja Tjäreborg. Myös monet pienemmät, paikalliset matkatoimistot kuten Kokkolan Matkatoimisto ja Matka-Saarikoski tekevät valmis- ja ryhmämatkoja Wieniin.

Wieniin mennessä kannattaa pitää mielessä että kaikki kulttuuritarjonta on täydessä vauhdissa syyskuusta kesäkuuhun, mutta heinä- ja elokuu ovat hiljaisia kuukausia kulttuurin osalta ja esimerkiksi Wienin kuuluisa poikakuoro ei esiinny heinä- ja elokuussa ollenkaan. Näin ollen mikäli mielii nauttia kulttuurista ja käydä kuuluisimmilla nähtävyyksillä, matkaa ei kannata ajoittaa keskikesään eikä kallis ja kiireinen vuodenvaihdekaan ole tähän tarkoitukseen paras aika.

Siirtyminen lentokentältä hotellille

Suomesta jotkut lentoyhtiöt lentävät 54 kilometrin päässä Wienin keskustasta sijaitsevalle Bratislavan Milan Rastislav Stefanik -lentokentälle mieluummin kuin Wienin omalle lentokentälle, ja myös jotkut valmismatkat tehdään Bratislavan kautta. Saapui Wieniin sitten sen omalle kentälle tai Bratislavan kautta, on kummaltakin helppo siirtyä Wienin ydinkeskustaan tai sen liepeille hotellille.

Wienin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee lähellä kaupungin ydinkeskustaa, ja sieltä pääsee 15-30 minuutissa keskustaan, ja siirtyminen tapahtuu lentokenttäjunalla, S-Bahnin linjalla S7, linja-autoilla tai taksilla.

Nopein tapa siirtyä Wienin lentokentältä keskustaan on lentokenttäjuna, joka kulkee vartissa kentän ja Landstrassen Wien Mitte -aseman välillä, yhdensuuntainen lippu maksaa 9 euroa, edestakainen 16 euroa ja juna lähtee joka tunti 5 minuuttia ja 35 minuttia yli (12.05, 12.35 jne). Lippuja voi junaan ostaa etukäteen CAT-junan verkkosivujen kautta, ja Wien Mitte -asemalta on helppo siirtyä eri puolille kaupunkia metrolla.

Paikalliset pitävät junaa kuitenkin ylihintaisena, sillä S-Bahn S7 kulkee saman reitin klo 05-24.00. Kuten CAT-lentokenttäjunakin se pysähtyy Wien Mitte -asemalla, jolta on hyvät liikkenneyhteydet kaikkialle kaupunkiin, mm. Stephansplatzin ja Karlsplatzin metroasemille mutta myös toiselle puolelle Innere Stadtia, lähelle Schwedenplatz-aukiota. Metrolippu maksaa ripauksen alle 4 euroa, ja matkan voi tehdä joillain viikko- ja kuukausilipuilla, mutta näiden pitää olla kaikki vyöhykkeet kattavia ja saattavat monille tulla ylihintaseksi. Näin ollen kannattaa kentällä ostaa vain menolippu S7-junaan ja hankkia sitten mikäli sellaiselle tuntuu olevan tarvetta 24-tunnin, 48-tunnin, 72-tunnin tai viikkolippu Wien Mitte -asemalta, jolta on hyvät yhteydet kaikkialle kaupunkiin. S7-juna kulkee kentän ja keskustan välin 25 minuutissa kahdesti tunnissa.

Lentokentältä tulee myös busseja klo 05-24.00 välisenä aikana ja näillä pääsee erityisen kätevästi Schwedenplatz-aukiolle ja myös Westbahnhof-rautatieasemalle, jonka vieressä on Mariahilfer Strasse ja Neubaun kaupunginosa, joilla monet edulliset ja keskihintaiset majapaikat sijaitsevat. Matka maksaa 6 euroa suuntaansa, 9 euroa edestakaisen matkasta ja lippu ostetaan käteisellä kuljettajalta tai lipunmyyjältä.

Mikäli on mieltynyt ovelta ovelle kuljetukseen, on monilla Wienin hotelleilla kuljetus kentän ja hotellin välillä, ja tätä kannattaa varausta tehdessä tiedustella. Mikäli kuljetus ei kuulu hintaan, kuljettaa taksi suoraan hotellin oven eteen, ja matka kentän ja keskustan välillä, miltei minnepäin tahansa ydinkeskustaa maksaa 25-30 euroa. Jotkut taksiyhtiöt kuten Airport Service Wien tarjoavat kyytejä alle 30 eurolla suuntaansa korkeintaan kolmelle hengelle, ja heillä on myös minibusseja pienille porukoille (maksimissaan 7-8 henkilöä). Toinen varteenotettava kyyti on Rosenov, joka myös vie Wienin kentältä keskustaan alle 30 eurolla, ja joka myös Bratislavan lentokentälle 75 eurolla.

Siirtyminen Bratislavan kentältä Wieniin

Siirtyminen Bratislavan Milan Rastislav Stefanik -lentokentältä Wienin keskustaan on hankalampaa kuin Wienin omalta kentältä. Matkaa on 54 kilometriä, se kestää 60-90 minuuttia ja nykyisin kun sekä Slovakia että Itävalta kuuluvat Schengen-alueeseen, mitään passitarkastuksia tai muita rajamuodollisuuksia ei enää matkan varrella ole. Bratislavan kentälle saapumista helpottaa nykyisin myös se, että Slovakian rahayksikkönä on jo jonkin aikaa ollut euro.

Tiheimpään tahtiin Bratislavan kentän ja Wienin välillä kulkee itävaltalainen Blaguss-bussiyhtiö ja matka maksaa 10 euroa suuntaansa, 20 euroa edestakainen matka. Myös itävaltalainen Postbuss matkaa alle 8 eurolla suuntaansa kentän ja Wienin keskustan välin, ja mahdollista on myös hivenen seikkailla ja siirtyä bussilla 61 Bratislavan rautatieasemalle ja sieltä junalla noin tunnissa ja alle 10 eurolla suuntaansa Wien Süd -rautatieasemalle, jolta on hyvät yhteydet kaikkialle kaupunkiin. Mikäli käyttää tätä viimeisintä vaihtoehtoa, kannattaa ostaa edestakainen lippu Bratislavan rautatieasemalta, sillä jos lipun ostaa Wienin rautatieasemalta, tulee se huomattavasti kalliimmaksi.

Vaivattomin ja kallein tapa siirtyä Wieniin on Rosenov-yhtiö, joilla voi siirtyä ovelta ovelle 75 euron hintaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.