logo
Stift Melk
Melk on tunnettu Stift Melk -linnastaan. Matka Wienin ja Melkin välillä kestää tunnista puoleentoista tuntiin suuntaansa

Nähtävyyksiä Wienin lähistöllä

Wienissä riittää näkemistä ja tekemistä vaikka muutamaksi viikoksi, mutta siellä aiemmin olleiden kannattaa harkita päiväretkelle lähtemistä. Kaupungin lähistöllä sijaitsee kokoelma mielenkiintoisia vierailupaikkoja, kuten tunnin matkan päässä sijaitseva Tonavajoen mutka, Slovakian pääkaupunki Bratislava ja Budapest, joka on vain puolentoista tunnin matkan päässä sekin. Jotkut saattavat intoutua lähtemään Tsekin tasavallan puolelle Brnoon, joka on parin tunnin junamatkan päässä Wienin Südbahnhof-rautatieasemalta ja jonne kulkee myös useita eri bussiyhtiöitä.

Tonavajoen mutka

Reilun tunnin junamatkan tai kesäisin venematkan päässä sijaitsevat kylät ja kaupungit Tonavajoen mutkassa ovat suositeltava vierailukohde niille, jotka tuntevat Wienin läpikotaisin.

Melk

Melk on tunnettu Stift Melk -linnastaan, ja myös 5 kilometrin päässä Stiftistä sijaitseva Schallaburg-linna on hyvä vierailukohde täällä käydessä. Paikalle pääsee parhaiten junalla Westbahnhof-asemalta, mutta yleensä pitää vaihtaa junaa 35 kilometrin päässä sijaitsevassa Kremsissä. Matka Wienin ja Melkin välillä kestää 1-1½ tuntia suuntaansa ja maksaa reilut 15 euroa. Westbahnhofilla kannattaa kysellä mahdollisista alennuksista, kuten ryhmäalennuksista tai viikonlopun edestakaisista matkalipuista.

Krems

Krems on viinitarhojen keskellä sijaitseva tunnelmallinen pikkukaupunki, jonka museotarjonta on ensiluokkaista ja jonka taidegalleriat ovat myös vierailun arvoisia. Krems ei ole suuri kaupunki, mutta siellä riittää yllättävän paljon nähtävää eikä sinne kannata turhan lyhyelle visiitille lähteä. Junat kulkevat Wienin Franz-Josefs-Bahnhof ja Spittalau-asemilta melko tiheään tahtiin noin tunnin matkan päässä sijaitsevaan Kremsiin, jonne yhden suuntainen lippu maksaa vähän alle 15 euroa.

Dürnstein

Tonavanmutkan monista hyvistä vierailupaikoista kolmas erityismaininnan arvoinen on Dürnstein, jossa Englannin kuningas Rikhard Leijonamieli 1100-luvulla virui vankilassa ja jossa nykyään käydään kesäiseen aikaan ahkerasti päiväretkellä Wienistä. Kaupunki on kuuluisa paitsi historiastaan myös upeaista jokirantanäkymistään, Kuenringerburg-linnastaan, jossa Rikhard oli vankina, ja ympäröivistä viinitiloistaan, joiden tuotoksia voi maistella Heuringen-viinituvissa, joita löytyy erityisen hyvä valikoima kaupungin ulkopuolelta. Wienistä pääsee hyvin paikalle Franz-Josefs-Bahnhof -asemalta, mutta junaa pitää yleensä vaihtaa Kremsissä. Matka kestää noin 1½ tuntia ja maksaa reilut 15 euroa suuntaansa.

Bratislava

Jotkut saapuvat Wieniin Bratislavan lentokentän kautta, ja Slovakian pääkaupunki on kiinnostava vierailupaikka, jossa kannattaa tutustua muuhunkin kuin lentokenttään. Bratislavan vanhakaupunki on pieni ja kaunis, ja siihen voi hyvin tutustua parissa tunnissa. Muualla Bratislavassa ei ole paljon nähtävää, mutta edullisten hintojen perässä olevat vierailevat mielellään vanhankaupungin laidalla olevassa Tesco-tavaratalossa. Ostoksien tekemistä helpottaa euro, joka on Slovakian valuutta, ja mikäli matkalle tulee Bratislavan kautta, kannattaa ehdottomasti ostaa edestakainen junalippu sieltä, sillä se on edullisempi kuin Wienistä ostettava matkalippu.

Bratislavaan pääsee hyvin Südbahnhof-asemalta, yleensä kerran tunnissa kulkevilla junilla reilussa tunnissa suuntaansa. Jos lipun ostaa Wienistä, maksaa yhden suunnan lippu 9 euroa, mutta kannattaa kysellä EUregio-lippuja, joiden kanssa voi yhden päivän aikana tehdä edestakaisen matkan Slovakian pääkaupunkiin ja matkata siellä julkisilla ilmaiseksi samalla lipulla. Bratislavan huonossa kunnossa olevalta rautatieasemalta pääsee vanhaankaupunkiin parhaiten tällä hetkellä ratikalla numero 13 ja matkalippuja niihin saa keltaisista automaateista.

Budapest

Budapest ei paljon esittelyjä kaipaa, ja tämä yksi keski-Euroopan upeimmista kaupungeista sijaitsee 2-3 tunnin junamatka päässä Wienistä. Hyviä syitä lähteä Budapestiin on monia, ja näistä pienellä budjetilla liikkeellä olevat pitävät arvossa sitä, että kaiken suhteen se on huomattavasti Wieniä edullisempi kaupunki - kun oluttuopista joutuu Wienissä pulittamaan 3-4 euroa, saa sellaisen Budapestista 1-2 eurolla. Ostoksia niitäkin voi usein tehdä huomattavasti edullisemmin Budapestissa.

Budapestiin pääsee sekä Südbahnhof - että Westbahnhof -asemilta melko tiheään tahtiin kulkevilla junilla, ja erilaisia lippuvaihtoehtoja on melkoisesti. 19 euron hintaiset yhden suunnan liput ovat tavallisia, ja matka kestää reilut 3 tuntia suuntaansa. Myös Orangeways-yhtiön kulkevat kaupunkien väliä, ja lippujen hinnat ovat 10-15 euroa suuntaansa.

Brno

Tsekin toiseksi suurin kaupunki Brno on hyvä vierailupaikka lyhyellekin visiitille, sillä sen keskusta on aivan rautatieaseman (ja linja-autoaseman) vieressä, ja sen parhaisiin osiin voi tutustua melko nopeasti. Brnossa on mukava tunnelma, ja ihmiset tuntuvat viettävän siellä kesäiseen aikaan päivät päästään terasseilla, hörppimässä kahvia ja olutta, joka Tsekissä on hyvää ja edullista. Tuopin saa 1-1½ eurolla, ja myös kaupassa hintataso on sama luokkaa kuin Bratislavassa ja Budapestissa. Ravintoloita Brnon keskustassa on runsaasti, ja opiskelijaväestö pitää huolen siitä, että menoa ja meininkiä riittää ympäri vuoden. Mikäli aikaa riittää, kannattaa vierailla Brnon linnassa, jonne on melko jyrkkä nousu ja joka edelleenkin soittaa keskipäivän soiton klo 11.00, sillä keskiajalla kellon soittaminen liian aikaisin pelasti kaupungin Ruotsi-Suomen joukkojen varmalta valtaukselta.

Brnoon pääsee sekä Orangeways-yhtiön busseilla parissa tunnissa että junalla samassa ajassa melko edullisesti (5-15 euroa suuntaansa). Myös Student Agency ja TourBus -yhtiöiden bussit kulkevat usein kaupunkien väliä, joskus vain 5 eurolla suuntaansa.

Itävallan rautatieyhtiön verkkosivut

Lisätietoa Wienin päiväretkistä muualle Itävaltaan

Teksti: Peter Forsberg
2011/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.