Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Äkkiä lähtöön
Äkkilähdöt sopivat joustaville matkailijoille, jotka ovat valmiita lähtemään reissuun lyhyellä varoitusajalla.

Kaikki mitä haluat tietää äkkilähdöistä – matkailijan opas

Kaupallisessa yhteistyössä Rantapallon kanssa.

Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!

Mikä on äkkilähtö?

Äkkilähdöllä viitataan matkanjärjestäjien pakettimatkoihin, joiden hinnat laskevat lähtöpäivän lähestyessä. Äkkilähtö on mahdollista ostaa vaikka vasta lähtöä edeltävänä päivänä tai jopa saman päivän aamuna.

Perinteisen äkkilähdön hintaan kuuluu sekä lennot että majoitus. Hotelli tai huoneisto voi äkkilähdöissä olla mitä tahansa vaatimattomasta hotellista luksusresortiin. Äkkilähtöjä myydään myös all inclusive -hotelleihin. Tällöin hintaan kuuluvat lisäksi ateriat loman aikana.

Joissain äkkilähdöissä saattaa olla määrittelemätön majoitus, joskin tämä on nykyään harvinaisempaa. Silloin hotellin nimi ja tähtiluokitus ei ole tiedossa matkaa varatessa.

Kenelle äkkilähtö sopii?

Äkkilähdöt sopivat joustaville matkailijoille, jotka ovat valmiita lähtemään reissuun lyhyellä varoitusajalla.

Äkkilähtöjen hinnat on laskettu yhdelle hengelle, kun samassa huoneessa majoittuu kaksi henkilöä. Aina paikkoja ei välttämättä edes ole enempää – parhaiten äkkilähdöt sopivat siis kahden henkilön seurueessa matkustaville.

Yksin matkustaville äkkilähdön varaaminen tulee hieman kalliimmaksi. Sooloreissaajan tulee varautua siihen, että hinta pomppaa ylöspäin, kun lähtijöitä onkin vain yksi.

Takavuosina äkkilähdöille saatettiin myydä niin kutsuttuja nais- ja miespaikkoja, jolloin huone jaettiin toisen yksin matkustavan henkilön kanssa. Tällaista käytäntöä ei enää ole.

Tutki myös äkkilähtölentoja

Matkanjärjestäjät myyvät suosittuihin kohteisiin myös pelkkiä meno-paluulentoja sekä yhdensuuntaisia lentoja. Lennot saattaa liikennöidä esimerkiksi Finnair tai jokin charter-lentoyhtiö.

Äkkilähtölentoja voi löytää todella edullisesti. Joustavalla aikataululla reissaavien omatoimimatkailijoiden kannattaa hyödyntää erityisesti yhdensuuntaisia lentoja, joita voi bongata jopa alle 50 eurolla.

Äkkilähtölennoissa hintaan ei sisälly majoitusta, vaan matkailija huolehtii sen varaamisesta itse. Matkatavaroiden kuuluminen lennon hintaan riippuu matkanjärjestäjästä.

Kreikka
Kesäkaudella äkkilähtöjä on erityisesti Kreikan, Turkin, Espanjan ja Kroatian kaltaisiin matkailumaihin.

Mihin äkkilähdöillä pääsee?

Äkkilähtöjä voi tulla tarjolle kaikkiin kohteisiin, joihin matkanjärjestäjät tekevät pakettimatkoja. Eniten tarjontaa on suosittuihin lomakohteisiin, joihin on paljon lähtöjä.

Kesäkaudella äkkilähtöjä on erityisesti Kreikan, Turkin, Espanjan ja Kroatian kaltaisiin matkailumaihin. Kreikassa määrällisesti eniten äkkilähtöjä on tarjolla Rodokselle ja Kreetalle, mutta äkkilähdön avulla voi päästä kokemaan myös pienempiä saaria kuten Karpathos tai Lefkas.

Talvikaudella äkkilähtöjä on erityisesti Kanariansaarille. Niitä myydään myös Thaimaan ja Meksikon kaltaisiin kaukokohteisiin.

Äkkilähdöillä voi päästä edulliselle kaupunkilomalle ympäri vuoden. Suosittuja kohteita ovat esimerkiksi Lontoo, Berliini ja Riika.

Mitä äkkilähdöt maksavat?

Äkkilähtöjen hinnat elävät sesongin ja maailmantilanteen mukaan. Inflaatio ja suositut matkustuspäivät nostavat matkojen hintoja.

Äkkilähtöjen hinta saattaa laskea hyvinkin alas. Viikon matkan lentoineen ja majoituksineen voi saada parhaimmillaan parilla sadalla eurolla.

Äkkilähtöjä kannattaa kärkkyä erityisesti rauhallisempina matkailukausina. Esimerkiksi huhti–toukokuussa, syyskuussa ja marraskuussa voi tehdä edulisia löytöjä. Elokuussa hinnoissa näkyy pudotus heti, kun koulut alkavat.

Tietysti hintaan vaikuttaa myös hotellin taso. Äkkilähtö viiden tähden hotelliin maksaa aina enemmän kuin kahden tähden huoneistohotelliin.

Kalleimpia ja varatuimpia matkat ovat koulujen loma-aikoina sekä juhlapyhinä kuten jouluna. Silloin äkkilähtöjen tarjontakin on vähäisempää.

Äkkilähtöjen varauksessa ei voi hukata aikaa. Kun näet hyvän tarjouksen, siihen kannattaa tarttua.

Ole joustava ja nopea äkkilähtöä varatessa

Parhaan äkkilähdön löytääkseen ei kannata asettaa liian tarkkoja kriteerejä. Olemalla avoin kaikille Kanarian tai Kreikan saarille saat todennäköisesti paremman diilin kuin jos tutkit tarjouksia vain yhdelle saarelle.

Joustavuuden voi ottaa myös haasteena: jokaisessa kohteessa on takuulla kiinnostavaa nähtävää ja tekemistä, kun niiden selvittämiseen varaa hieman aikaa. Saatat ihastua paikkaan, johon et muuten olisi ikinä tullut matkustaneeksi!

Äkkilähtöjen varauksessa ei voi hukata aikaa. Kun näet hyvän tarjouksen, siihen kannattaa tarttua. Sama hinta ei pyöri palveluissa päiväkaupalla, ja parhaat tarjoukset katoavat nopeasti.

Muista matkavakuutus

Äkkilähdöllä reissuun saatetaan lähteä hyvin lyhyellä varoitusajalla. Älä unohda huolehtia matkavakuutuksesta, kun varaat viime hetken matkan.

Jos teet useampia matkoja vuodessa, on jatkuvasti voimassa oleva matkavakuutus kätevä ja edullinen ratkaisu.

Mistä äkkilähtöjä löytää?

Äkkilähtöjä on helppo etsiä ja vertailla Rantapallon äkkilähtöhaun avulla. Palvelusta löytyy kaikkien suurimpien Suomessa toimivien matkanjärjestäjien tarjonta.

Voit hakea matkoja kaikkiin kohteisiin tai määritellä itse kohteet, joista olet kiinnostunut. Hakuja voi rajata esimerkiksi matkustuspäivien, budjetin tai hotellien tähtiluokituksen mukaan.

Tuloksista näet heti helposti, minne pääset lähtemään edullisimmin tai nopeimmin.

Teksti: Rantapallo
2023/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti