Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Turku
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vähätori, Turku
Aurajoki Turussa

Turku

Suomen vanhin kaupunki Turku kuuluu maan tunnetuimpiin ja suosituimpiin vierailupaikkoihin. Kaupunki tunnetaan hyvistä yhteyksistään Ruotsiin, ja se on nykyään entistä parempi paikka matkustaa Ruotsin lisäksi lentäen moneen eri Euroopan kolkkaan.

Kaupungin nähtävyydet kuuluvat maan kuuluisimpiin, ja siellä on vanhanajan maamerkkejä kuten tuomiokirkko ja linna, mutta myös uudempaa nähtävää kuten korkeatasoinen merenkulkumuseo ja kautta maan kuuluisaksi tullut funikulaari. Turku pystyy lähikuntiensa ja etenkin Naantalin ja Ruissalon kanssa tarjoamaan kaikenlaista etenkin perheille, mutta kuka tahansa viihtyy siellä nähtävyyksien ja ajanvietteiden takia päivän pari.

Turku on hyvä matkakohde etenkin perheille mutta siellä viihtyvät myös kulttuurin-, urheilun- ja taiteenystävät. Turkuun on hyvä lähteä myös niiden, jotka haluavat tuntumaa Suomen historiaan ja jotka haluavat oppia enemmän maan kehityksestä vuosisatojen aikana. Turun ympäri vuoden järjestettävät tapahtumat ovat nekin tunnettuja kautta maan. Turkuun on hyvä lähteä monesta eri syystä, ja oli siellä sitten mistä syystä tahansa, ovat sen ostospaikat, ravintolat ja illanviettomahdollisuudet eräitä Suomen parhaita.

Ilmasto, matkustuskausi ja parhaat matkustusajat

Turun ilmasto ei tarjoa yllätyksiä suomalaisille tai ruotsalaisille, mutta siellä on jonkin verran montaa muuta Suomen osaa leudompi ilmasto. Kesäkauden katsotaan Turussa alkavan vappuna ja päättyvän Turun päivänä eli syyskuun 3. sunnuntaina.

Kesä Aurajoella
Kesällä sellaiset paikat kuin joenrannat ja suuret puistoalueet ovat parhaimmillaan.
Kuva: Peter Forsberg

Kaupungin talvikausi alkaa lokakuussa, jolloin päivät ovat lyhyitä ja yöt loppu kuuta kohden joskus jo pakkasen puolella. Lunta ei kaupunkiin ole yleensä luvassa ennen joulua, ja monina vuosina vasta vuodenvaihteessa on pysyvää lunta maassa. Talvi jatkuu alkuvuodesta loppuvuotta valoisampana, ja kevättalvi on parempi vierailuaika kuin loka- tai marraskuu. Helmikuu on yleensä talven kylmin kuukausi mutta myös kuukausi, jolloin aurinko palaa parin kolmen kuukauden tauolta. Turkulaisilla on tapana tarkkailla Aurajoen jäiden lähtöä kevään edistymisen merkkien toivossa. Useimpina vuosina jäät lähtevät maalis-huhtikuun vaihteessa, mutta on ollut sellaisiakin vuosia kuin 1990, jolloin ne lähtivät jo helmikuussa, ja vuosi 2008, jolloin jäätä ei ollut lainkaan.

Kevät alkaa kuten muuallakin Suomessa nikotellen huhtikuun aikana. Toukokuu on arvoituksellinen kuukausi, jolloin voi olla jo helteitä mutta voi tulla räntääkin, ja kesäkuussa alkaa kaikesta huolimatta kesä, joka jatkuu aina elokuun loppupuolelle. Kesällä sellaiset paikat kuin joenrannat ja suuret puistoalueet ovat parhaimmillaan, tapahtumia on eniten ja kesä-elokuussa Turkuun on kaikkein mukavinta ja hedelmällisintä tutustua.

Syksy alkaa Turussa elokuun loppupuolella, ja yleensä syyskuulta eteenpäin illat pimenevät varhain ja lämpötila harvoin kohoaa yli 10 asteen.

Aurinko paistaa Turussa noin 1 900 tuntia vuodessa, mikä on vähän enemmän kuin Helsingissä. Turku on melko sateinen kaupunki, niin että vettä, räntää tai lunta on luvassa keskimäärin joka kolmas päivä.

Turkuun on harvoin tulossa suuria määriä turisteja yhdellä kertaa, mutta heinäkuun alussa pidettävä Ruisrock tuo melkoisesti eloa kaupunkiin. Myös muina kesäviikonloppuina siellä on tapahtumia ja normaalia enemmän vierailijoita. Jääkiekko- tai jalkapallo-ottelut harvoin tuovat mitään turistipiikkejä. Oikeastaan ainoa aika, jolloin Turussa voi ajatella olevan juuri lainkaan turisteja, on aika toukokuulta syyskuun alkupuolelle, ja tähänkin aikaan viikonloput ovat vilkkaimpia vierailuaikoja.

Turun säätiedotus

Turku pähkinänkuoressa

Turku on Suomen vanhin kaupunki, ja se alkoi kohota Aurajoen rannoille 1200-luvun lopulla. Turun tienoo oli alusta lähtien vaurasta, ja kaupankäynti oli vaurauden perustekijöitä. Kauppaa käytiin lähelle ja kauas, ja Turun ja Hämeenlinnan välillä jo 800-luvulla kulkenut niin sanottu Härkätie oli maan ensimmäinen valtaväylä. Turku oli maan ensimmäinen pääkaupunki vuosina 1809–1812. Kaupunki oli Helsinkiä suurempi 1840-luvulle saakka, ja siellä oli pitkään valtakunnallisesti tärkeitä hallintoelimiä. Turussa onkin mahdollista tutustua vanhoihin aikoihin linnassa ja tutustumalla moniin muihin vanhanajan merkittäviin nähtävyyksiin. Kaupungin nähtävyyksien joukossa on kuitenkin myös uutta, ja sen päänähtävyydet kuten itse kaupunkikin ovat mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa.

Turussa voisi olla huomattavasti enemmänkin vanhaa merkittävää nähtävää, mutta Turun palo 4.–5.9.1827 tuhosi kolme neljäsosaa kaupungista. Tästä syystä ajalta ennen tulipaloa jäljellä on vain harvoja yksittäisiä rakennuksia ja Luostarinmäen alue. Turun palon lisäksi toisen maailmansodan pommitukset olivat Viipurin jälkeen maan ankarimpia, ja kaiken muun lisäksi niin sanottu Turun tauti vei vanhoja kauniita rakennuksia uusien tieltä etenkin 1960–70-luvuilla uusien, vähemmän kauniiden rakennusten tieltä, mikä tosin oli tyypillinen aikansa suomalainen ilmiö. Näistä syistä ei Turussa kuten muuallakaan Suomessa varsin lupaavista puitteista huolimatta ole vanhaa ja merkittävää nähtävää, kuten niin monessa muussa Euroopan maassa on.

Turussa on melkoinen määrä erilaisia ajanvietemahdollisuuksia, joita on eniten perheille ja urheilun ystäville. Turkuun voi muualta Suomesta tulla ympäri vuoden katsomaan jääkiekko- ja jalkapallo-otteluita, ja siellä voi harrastaa monenmoista. Parhaita paikkoja harrastuksille on etenkin Kupittaalla, joka on ydinkeskustan vieressä sijaitseva monipuolinen ajanviete- ja urheilukeskus.

Turun nähtävyydet sijaitsevat pääasiallisesti joko sataman tai sitten Aurajoen toisella puolella olevan tuomiokirkon lähimaastossa. Kolmas alue, jolla ahkerasti vieraillaan, on Kupittaa, ja kaupungin rajojen ulkopuolella Naantali on perheiden suosikki ja presidentin kesäpaikkana tyylikäs, aina ajankohtainen vierailupaikka.

Turisti-info

Turisti-infon piste ei enää sijaitse samassa paikassa kuin se oli pitkän aikaa, vaan se on nykyään osoitteessa Aurakatu 8 [kartalla], joka on kauppahallia vastapäätä.

Turun taidemuseo
Turun taidemuseossa voi tutustua suomalaiseen mutta myös muualta peräisin olevaan maalaustaiteeseen.
Kuva: Peter Forsberg

Nähtävyydet

Tois puol jokke

Turkulaiset kutsuvat Aurajoen Kauppatorin puoleista puolta ”Turuksi” tai myös nimellä ”tois puol jokke”. Tämä alue on se, jolla ovat esimerkiksi matkustajasatama, linna, rautatieasema ja linja-autoasema. Kauppatorin ympäristö on kätevä alue monelle asialle, kuten ruokailulle, ostoksille ja yöelämälle. Tällä joen keskustan puolella on nähtävää muun lisäksi Aurajoen rannoilla, ja lähellä satamaa sijaitsee joen tämän puolen varsinainen nähtävyysrypäs.

Kauppatorin ympäristössä ei ole montaakaan varsinaista nähtävyyttä, mutta Turun taidemuseo [kartalla] on sen vieressä. Tämä on huippuluokan paikka tutustua suomalaiseen mutta myös muualta peräisin olevaan maalaustaiteeseen, niin kokoelmien kuin vaihtuvien näyttelyidenkin kautta. Taidemuseo on kiinni maanantaisin ja parhaiten avoinna ti–pe klo 11–19. Viikonloppuisin se suljetaan jo klo 17, ja aikuisten pääsylippu maksaa 12 euroa.

Puisto Tuomiokirkon vieressä
Turun tuomiokirkon vieressä on paljon kaikenlaista nähtävää.

Toinen melko lähellä Kauppatoria sijaitseva nähtävyys on niin sanotussa Fortuna-korttelissakuvaQwenselin talo ] sijaitseva Qwenselin talo [kartalla], jonka yhteydessä ovat myös Apteekkimuseo ja kahvila. Korttelistosta on lyhyt matka Aurajoen rannoilla oleville puistoalueille, joita on sen koko keskustan matkalla ja jotka kesäkautena ovat suosittuja paikkoja nauttia urbaanista kesätunnelmasta.

Täl puol jokke

Joen toisella puolella sijaitsevan Turun tuomiokirkon vieressäTuomiokirkon tienoita on paljon kaikenlaista nähtävää. Lähellä jokea mutta myös kirkkoa on Aboe Vetus & Ars Nova -museo [kartalla], joka on historian ja nykytaiteen museo. Lähellä Tuomiokirkkoa olevalla viehättävällä alueella, joka on osa Åbo Akademin perinteistä kampustakampusta, sijaitsevat Sibelius-museo [kartalla] ja Ett Hem -kotimuseo. Sibelius-museossa on säännöllisesti ja yleensä keskiviikkoisin musiikkiesityksiä, joiden joukossa on muutakin kuin klassista musiikkia.

Joen tällä puolella olevista nähtävyyksistä suosittu on myös Luostarinmäen käsityöläismuseo [kartalla], joka tietenkin on perheiden suosikki. Tämä kaupungissa harvinaislaatuinen puutaloalue on peräisin ajalta ennen Turun paloa. Paikka on suosittu etenkin koululaisryhmien vierailupaikkana, sinne on melko hintava pääsymaksu mutta se on erinomainen vierailupaikka kenelle tahansa.

Luostarinmäen vieressä joen rannoilla on kaksi merkittävää puistoaluetta. Aivan Luostarinmäen naapurissa sijaitsee Vartiovuorenpuisto, joka on erinomainen vierailupaikka ja jolla voi vain käväistä tai sitten viihtyä jonkin aikaa. Sieltä on hyviä näkymiä ja jonkin verran vanhanajan rekvisiittaa kuten tykkejä ja observatorioobservatorio eli Vartiovuoren tähtitorni [kartalla], joka on jo pitkään ollut näyttelytila. Vartiovuoren yksi merkittävä kesäinen viihtymispaikka on Vartiovuoren kesäteatteri [kartalla].

Joen tämän puolen toinen huomionarvoinen puistoalue on Samppalinnanpuisto, joka Vartiovuoren tavoin on kukkuloilla ja jolta on näkymiä joelle. Puistoalue on itse asiassa jakautunut kahtia, ja puistojen välissä kulkee Neitsytpolku. Karttaa kannattaa katsella, sillä välimatkat ovat pitkiä ja mäet puuduttavia. Yksi suosittu vierailupaikka puiston tuntumassa on taiteilija Wäinö Aaltosen museo [kartalla]. Sitä lähellä sijaitseva Biologinen museo [kartalla] kuuluu sekin kaupungin 10 suosituimman nähtävyyden joukkoon. Puisto tunnetaan myös nimellä Urheilupuisto, ja sen alueella on kaikenlaista Paavon Nurmen stadionista erilaisiin kuntoratoihin ja harrastuspaikkoihin. Suosittu esityspaikka alueella on Samppalinnan kesäteatteri [kartalla]. Lähellä sijaitseva tuulimylly [kartalla] on sekin hyvä vierailupaikka.

Föri
Förillä voi parissa minuutissa kulkea kuuluisan matkan Turku–Åbo–Turku Aurajoen yli.
Kuva: Peter Forsberg

Sataman lähellä

Muualla kuin keskustassa on eniten nähtävää sataman lähistöllä, missä sijaitsee muutama näyttävä vierailupaikka.

Turun linnakuvaTurun linna ] [kartalla] on erinomainen vierailupaikka, mutta sisäänpääsymaksu on sen verran korkea, että sinne kannattaa mennä vain jos on sen tarjonnasta todella kiinnostunut. Linnassa on erilaisia näyttelytiloja, ja se on avoinna ti–su klo 10–18, mutta kesäisin se on avoinna myös maanantaisin. Aukioloajat kannattaa katsoa verkkosivuilta ennen paikalle lähtemistä.

Turun linnassa
Turun linnassa on erilaisia näyttelytiloja.

Linna sijaitsee aivan Forum Marinum -merenkulkumuseon [kartalla] vieressä. Se on monipuolinen vierailupaikka, joka on todellinen helmi merenkulusta ja erilaisista aiheeseen liittyvistä asioista kiinnostuneille. Myös Forum Marinum on kesäisin (eli toukokuun lopulta elokuun loppuun) avoinna joka päivä klo 10–18 mutta talvikaudella se on maanantaisin suljettu. Museon yhteydessä on myös kaksi alusta, joista Suomen Joutsen on muuten kuin erikoistilauksesta vain kesäisin vierailtavissa ja Bore-laivan näyttely on avoinna myös talvisin.

Koville kävelijöille voi ainakin toiseen suuntaan suositella kesäistä retkeä joenrantoja pitkin ohi Kakolan funikulaarin [kartalla]. Matkalla on lukuisia ravintolalaivoja, jotka ovat pääosin avoinna vain kesällä, ja tällaiselle kävelyretkelle voi hyvin varata puoli päivää.

Aurajoen ylittää Turussa 9 siltaa mutta myös perinteinen Föri [kartalla], lautta joka kulkee ympäri vuoden ja jolla voi parissa minuutissa kulkea kuuluisan matkan Turku–Åbo–Turku maksutta. Lautta jättää seilaamatta vain silloin kun joki on umpijäässä, ja tällöin joki ylitetään kävellen.

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

Viralliset turistisivut esittelevät museoita.

Ajanvietteet

Kenties suosituin ajanviete Turkuun tuleville on mennä seuraamaan jääkiekko- tai jalkapallo-ottelua. Jääkiekkoa mennään seuraamaan HK-areenalle [kartalla] ja jalkapalloa Urheilupuiston yläkentälle [kartalla].

TPS oli 1990-luvulla Suomen paras jääkiekkojoukkue, ja maan muiden kärkijoukkueiden tavoin se pelaa Liigassa.

TPS pelaa myös jalkapalloa vaihtelevalla menestyksellä Veikkausliigassa, mutta Turussa ei useinkaan nähdä Euroopan-liigojen otteluita.

Opastetut kävelykierrokset Turun pimeään / liekehtivään / paheelliseen / jne. puoleen

Oletko koskaan pohtinut, mitä yllättäviä käänteitä, salaisuuksia ja draamoja Turussa piilee? Magni Mundin kävelykierrokset avaavat nämä mysteerit ja tarjoavat uuden näkymän kaupunkiin. Kävelykierrokset, jotka kestävät noin 1,5 tuntia, tuovat Turun historiaan ja elämänmenoon uutta syvyyttä kokeneiden oppaiden johdolla.

"Paheiden Turku" -kävelykierros on omistettu kaupungin pimeämmälle puolelle – paheille, joita on yritetty kitkeä vuosisatojen ajan. "Paskareissu Turussa" -kävelykierros puolestaan on nimensä mukaisesti suorasukainen katsaus Turun likaiseen historiaan. Tällä kierroksella keskustellaan avoimesti käymälöistä, jätöksistä ja Turun kyseenalaisesta maineesta, pilke silmäkulmassa, mutta asiantuntevasti. "Ne 29 muuta paloa" -kävelykierroksella pääset laskemaan tulimyrskyjä yhdessä oppaan kanssa ja samalla selviää, miksi Turku on ollut yksi Suomen paloherkimmistä kaupungeista. "Pimeä keskiaika" -kävelykierros johdattaa sinut keskiaikaan, jonka vaikutus näkyy kaupungissa yhä tänään. Kierroksella pohditaan myös, kuinka myytit ja todellisuus kohtaavat ja oliko keskiaika todella niin pimeä kuin annetaan ymmärtää.

Myös muita kävelykierroksia on saatavilla liittyen esimerkiksi Vareksen kantapaikkoihin, ruoka- ja juomakulttuuriin sekä Aurajokirantaan, ja Magni Mundin verkkosivustolta on niistä lisätietoa sekä ilmoittautumisohjeet.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat.

Teksti: Peter Forsberg, Sami Jaatinen
Kuvat: Peter Forsberg, Sami Jaatinen
2020/09

Muualla netissä

Paras kaupunkiloma Suomessa - 6 ideaa
Millainen Turku on verrattuna Tampereeseen, Helsinkiin ja muihin Etelä-Suomen isoihin kaupunkeihin? Matkailesuomessa.fi vertailee eteläisen Suomen kaupunkeja ja niiden parhaista puolia.

Varaa ikimuistoinen saunailta Turussa

Lukijoiden kommentteja

Hyvä tiivis paketti Turusta. /Innah

Forum Marinumissa on Suomen Joutsenen ja Boren lisäksi myös muita laivoja: miinalaiva Keihässalmi, tykkivene Karjala ja parkki Sigyn. Kaikki viisi ovat avoinna kesällä. /Borsukowski

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti