Matkakohteita, kulttuuria ja maailman monimuotoisuutta
TwitterInstagram
Booking.com
Kauppatori Turussa
Hyvä kiintopiste Turussa on Kauppatori. Monet mielenkiintoisimmat ostospaikat, ravintolat ja illanviettopaikat sijaitsevat kävelyetäisyydellä siltä.

Turku

Suomen vanhin kaupunki Turku kuuluu maan tunnetuimpiin ja suurimpiin vierailupaikkoihin. Kaupunki tunnetaan hyvistä yhteyksistään Ruotsiin, ja se on nykyään entistä parempi paikka matkustaa Ruotsin lisäksi lentäen Puolaan tai muualle Eurooppaan.

Kaupungin nähtävyydet kuuluvat maan tunnetuimpiin, ja siellä on vanhan ajan maamerkkejä kuten Turun tuomiokirkko ja Turun linna, mutta myös uudempaa nähtävää kuten korkeatasoinen merenkulkumuseo ja lukuisia ajanvietemahdollisuuksia. Turku pystyy lähikuntiensa ja yhdessä Naantalin ja Ruissalon kanssa tarjoamaan kaikenlaista etenkin perheille, mutta kuka tahansa viihtyy siellä nähtävyyksien ja ajanvietteiden parissa päivän pari.

Turku on hyvä matkakohde etenkin perheille mutta siellä viihtyvät myös kulttuurin-, urheilun- ja taiteenystävät. Turkuun on hyvä lähteä myös niiden, jotka haluavat tuntumaa Suomen historiaan ja jotka haluavat oppia enemmän maan kehityksestä vuosisatojen kuluessa. Turun nähtävyydet kuuluvat maan parhaisiin, ja sen ympäri vuoden järjestettävät tapahtumat ovat nekin tunnettuja kautta maan. Turkuun on hyvä lähteä monesta eri syystä, ja oli siellä sitten mistä syystä tahansa, ovat sen ostospaikat, ravintolat ja illanviettomahdollisuudet eräitä Suomen parhaita.

Turku pähkinänkuoressa

Turku on Suomen vanhin kaupunki, ja se alkoi kohota Aurajoen rannoille 1200-luvun lopulla. Turun tienoo oli alusta lähtien vaurasta. Kauppaa käytiin lähelle ja kauas, ja Turun ja Hämeenlinnan välillä jo 800-luvulla kulkenut niin sanottu Härkätie oli maan ensimmäinen. Turku oli maan ensimmäinen pääkaupunki vuosina 1809–1812. Kaupunki oli Helsinkiä suurempi 1840-luvulle saakka, ja siellä oli pitkään valtakunnallisesti tärkeitä hallintoelimiä. Turussa onkin mahdollista tutustua vanhoihin aikoihin linnassa ja tutustumalla moniin muihin historiallisesti merkittäviin nähtävyyksiin. Kaupungin nähtävyyksien joukossa on kuitenkin myös uutta, ja sen päänähtävyydet kuten itse kaupunkikin ovat mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa.

Turussa voisi olla huomattavasti enemmänkin vanhaa merkittävää nähtävää, mutta Turun palo 4.–5.9.1827 tuhosi kolme neljäsosaa kaupungista, ja näin siellä on vain harvoja yksittäisiä rakennuksia ja Luostarinmäen alue ajalta ennen tulipaloa. Turun palon lisäksi toisen maailmansodan pommitukset olivat Viipurin jälkeen maan ankarimpia, ja kaiken muun lisäksi niin sanottu Turun tauti vei vanhoja kauniita rakennuksia etenkin 1960–70-luvuilla uusien, vähemmän kauniiden rakennusten tieltä, mikä tosin oli tyypillinen aikansa suomalainen ilmiö. Näistä syistä ei Turussa kuten muuallakaan Suomessa varsin lupaavista puitteista huolimatta ole vanhaa ja merkittävää nähtävää, kuten niin monessa muussa Euroopan maassa on.

Turussa on melkoinen määrä erilaisia ajanvietemahdollisuuksia, joita on eniten lapsiperheille ja urheilun ystäville. Turkuun voi tulla ja tullaan ympäri vuoden katsomaan jääkiekko- ja jalkapallo-otteluita muualta Suomesta, ja siellä voi harrastaa monenmoista, etenkin Kupittaalla, joka on monipuolinen toimintojen keskus hyvin lähellä ydinkeskustaa ja etenkin Luostarinmäen käsityöläismuseota, jolta sinne on lyhyt kävelymatka. Myös stadion ja muita urheilupaikkoja sijaitsee lähellä Kupittaata ja Luostarinmäkeä, aivan Wäinö Aaltosen museon vieressä.

Turun nähtävyydet sijaitsevat pääasiallisesti joko sataman tai sitten Aurajoen toisella puolella olevan Tuomiokirkon lähimaastossa. Kolmas alue, jolla ahkerasti vieraillaan, on Kupittaa, ja kaupungin rajojen ulkopuolella Naantali on perheiden suosikki ja presidentin kesäpaikkana tyylikäs, aina ajankohtainen vierailupaikka.

Nähtävyydet

Tois puol jokke

Turkulaiset kutsuvat Aurajoen Kauppatorin puoleista puolta ”Turuksi” tai myös nimellä ”tois puol jokke”, ja tämä puoli on se, jolla on matkustajasatama, linna, rautatieasema ja linja-autoasema. Kauppatorin ympäristö on hyvä monelle asialle, kuten ruokailulle, shoppailulle ja yöelämälle, ja tällä puolella jokea on nähtävää muun lisäksi Aurajoen rannoilla, ja lähellä satamaa sijaitsee joen tämän puolen varsinainen nähtävyysrypäs.

Kauppatorin ympäristössä ei ole montaakaan varsinaista nähtävyyttä, mutta Turun taidemuseo [kartalla] on sen vieressä. Tämä on huippuluokan paikka tutustua suomalaiseen mutta myös muualta tulevaan maalaustaiteeseen, niin kokoelmien kuin vaihtuvien näyttelyidenkin osalta. Taidemuseo on kiinni maanantaisin ja parhaiten avoinna ti–pe klo 11–19. Viikonloppuisin se suljetaan jo klo 17.

Kauppatori Turussa
Turun tuomiokirkon vieressä on paljon kaikenlaista nähtävää.

Toinen melko lähellä sijaitseva nähtävyys tällä puolella jokea on niin sanotussa Fortuna-korttelissa sijaitseva Qwenselin talo [kartalla], jonka yhteydessä on Apteekkimuseo ja kahvila. Tästä on lyhyt matka Aurajoen rannoilla oleville puistoalueille, joita on sen koko keskustan matkalla ja jotka kesäkautena ovat suosittuja paikkoja nauttia urbaanista kesätunnelmasta.

Täl puol jokke

Joen toisella puolella sijaitsevan Turun tuomiokirkon vieressä on paljon kaikenlaista nähtävää. Lähellä jokea mutta myös kirkkoa on Aboe Vetus & Ars Nova -museo [kartalla], joka on historian ja nykytaiteen museo. Lähellä Tuomiokirkkoa olevalla viehättävällä alueella, joka on osa Åbo Akademin perinteistä kampusta, sijaitsevat Sibelius-museo [kartalla] ja Ett Hem -kotimuseo.

Joen tällä puolella olevista nähtävyyksistä suosittu on myös Luostarinmäen käsityöläismuseo [kartalla], joka tietenkin on perheiden suosikki. Tämä kaupungissa harvinaislaatuinen puutaloalue on peräisin ajalta ennen Turun paloa. Täällä oppii kaikenlaista, ja täällä on hyvää vanhanajan tunnelmaa. Kortteliston naapurissa sijaitsee yksi kaupungin kesäteattereista.

Tällä puolella jokea varsin suosittu vierailupaikka on myös taiteilija Wäinö Aaltosen museo [kartalla], ja lähellä sijaitseva Biologinen museo [kartalla] kuuluu sekin kaupungin 10 suosituimman nähtävyyden joukkoon. Näiden välissä olevalla jalkapallokentällä pelaa Turun paras jalkapallojoukkue, TPS.

Sataman lähellä

Muualla kuin keskustassa on eniten nähtävää sataman lähistöllä, missä sijaitsee Turun linna [kartalla]. Se sijaitsee aivan Forum Marinum -merenkulkumuseon [kartalla] vieressä, ja myös Kauppatorin ja Forum Marinumin välimaastossa on nähtävää. Matkaa tänne tulee muutama kilometri keskustasta Aurajoen rantoja pitkin. Kävelymatka on mukava kauniina kesäpäivinä mutta sitä ei suositella matkatavaroiden kanssa. Tänne on pakaasien kanssa paras tulla taksilla tai bussilla, mutta muutoin tänne on hyvä kävellä, sillä näin näkee esimeriksi Sigyn-museopurjealuksen [kartalla] ja Suomen Joutsen -purjelaivan [kartalla], joista kummastakin vastaa Merenkulkumuseo.

Aurajoen ylittää Turussa 9 siltaa mutta myös perinteinen Föri [kartalla], lautta joka kulkee ympäri vuoden ja jolla voi kulkea kuuluisaa väliä Turku–Åbo–Turku ilman maksua parissa minuutissa. Lautta jää kulkematta ainoastaan silloin kun joki on umpijäässä, ja tällöin joki ylitetään kävellen.

Ajanviete

Kenties suosituin ajanviete Turkuun tuleville on mennä seuraamaan jääkiekko- tai jalkapallo-ottelua. Jääkiekkoa mennään seuraamaan HK-areenalle [kartalla] ja jalkapalloa Urheilupuiston yläkentälle [kartalla].

TPS oli 1990-luvulla Suomen paras jääkiekkojoukkue, ja edelleenkin se kuuluu yleensä maan parhaiden joukkueiden joukkoon SM-liigassa. TPS pelaa myös jalkapalloa vaihtelevalla menestyksellä Suomen ykkösliigassa, mutta Turussa ei useinkaan nähdä Euroopan liigojen otteluita.

Tuomiokirkko
Turussa on jonkin verran montaa muuta Suomen osaa leudompi ilmasto. Mitään yllättävää kotimaan säihin tottuneille ei kuitenkaan ole tiedossa.

Ilmasto, matkustuskausi ja parhaat matkustusajat

Turun sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Turussa on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Turun ilmasto ei tarjoa yllätyksiä suomalaisille tai ruotsalaisille, mutta siellä on jonkin verran montaa muuta Suomen osaa leudompi ilmasto. Kesäkauden katsotaan Turussa alkavan vappuna ja päättyvän Turun päivänä eli syyskuun 3. sunnuntaina.

Kaupungin talvikausi alkaa marraskuussa, jolloin päivät ovat lyhyitä ja yöt usein pakkasen puolella. Lunta ei kaupunkiin ole yleensä luvassa ennen joulua, ja monina vuosina vasta vuodenvaihteessa on pysyvää lunta maassa. Talvi jatkuu alkuvuodesta loppuvuotta valoisampana. Helmikuu on yleensä talven kylmin kuukausi mutta myös kuukausi, jolloin aurinko palaa parin kolmen kuukauden tauolta. Turkulaisilla on tapana tarkkailla Aurajoen jäiden lähtöä kevään edistymisen merkkien toivossa. Useimpina vuosina jäät lähtevät maalis-huhtikuun vaihteessa, mutta on ollut sellaisiakin vuosia kuin 1990, jolloin ne lähtivät jo helmikuussa, ja vuosi 2008, jolloin jäätä ei ollut lainkaan.

Kevätkausi alkaa kuten muuallakin Suomessa nikotellen huhtikuun aikana. Toukokuu on arvoituksellinen kuukausi, jolloin voi olla jo helteitä mutta voi tulla räntääkin, ja kesäkuussa alkaa kaikesta huolimatta kesäkausi, joka jatkuu aina elokuun loppupuolelle. Kesäkaudella tori on parhaimmillaan, tapahtumia on eniten ja kesä-elokuussa Turkuun on kaikkein paras tutustua.

Syksy alkaa Turussa syys-lokakuussa, ja yleensä syyskuulta eteenpäin illat pimenevät varhain ja lämpötila harvoin kohoaa yli 10 asteen.

Aurinko paistaa Turussa noin 1 900 tuntia vuodessa, mikä on vähän enemmän kuin Helsingissä. Turku on melko sateinen kaupunki, niin että vettä, räntää tai lunta on luvassa keskimäärin joka kolmas päivä.

Turkuun on harvoin tulossa suuria määriä turisteja yhdellä kertaa, mutta Ruisrock heinäkuun alussa tuo melkoisesti eloa kaupunkiin ja myös muina kesäviikonloppuina siellä on tapahtumia ja normaalia enemmän vierailijoita. Jääkiekko- tai jalkapallo-ottelut harvoin tuovat mitään turistipiikkejä. Oikeastaan ainoa aika, jolloin Turussa voi ajatella olevan juuri lainkaan turisteja, on aika toukokuulta syyskuun alkupuolelle, ja tähänkin aikaan viikonloput ovat vilkkaimpia vierailuaikoja.

Lisätietoa: Turun säätiedotus

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Pieni Matkaopas
2015/12

Lukijoiden kommentteja

Hyvä tiivis paketti Turusta. /Innah

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti