Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Turku
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Seikkailupuiston puro
Perheen pienimmille Seikkailupuistossa Kupittaalla on vesileikkipaikka, keinuja, liukumäkiä, kiipeilypaikkoja, riippusilta lammen yli ja ohjelmaa.

Perheen kanssa Turussa

Perheen kanssa Turkuun

Turku on monipuolinen matkakohde perheille, joilla on minkä ikäisiä lapsia tahansa, sillä niin Turku kuin Naantalikin pystyvät tarjoamaan lapsille ja nuorille enemmän kuin monet muut maan kaupungit. Turun nähtävyydet ja ajanvietteet ovat parhaimmillaan kesällä, mutta myös muina vuodenaikoina on tekemistä ja nähtävää. Siinäkin tapauksessa, että Turun tienoolle saapuu koko perheen voimalla vain jääkiekko-otteluun tai Ruisrockiin, kannattaa jonkin verran tutustua Turun hyvään ajanviete- ja nähtävyyskokoelmaan ja mahdollisesti vierailla myös Naantalissa.

Puisto- ja virkistysalueet

Keskustasta katsottuna Turun halkovan Aurajoen toisella puolella, jolla Tuomiokirkko ja Åbo Akademi sijaitsevat, on huomattava määrä puistoalueita. Ne ovat kaikkein parhaimmillaan kesäkaudella, mutta myös muina aikoina niissä voi käydä. Puistoalueilla on eniten ohjelmaa kesäisin, jolloin on kesäteattereita ja maauimaloita toiminnassa, ja myös loppukevät ja alkusyksy ovat ajankohtia, jolloin tekemistä on melkoisesti. Ympäri vuoden puistoalueilla on mitä erilaisimpia tapahtumia, sillä niillä on stadioneita ja muita paikkoja, joissa niin urheilu- kuin muitakin tapahtumia pidetään.

Puistoalueilla on jonkin verran mutta melko heikosti ravintoloita tai muitakaan ruokapaikkoja. Etenkin jos on Luostarinmäellä, Vartiovuorella tai Samppalinnavuorella, on erilaisia ruokapaikkoja melkoinen määrä Kaskenkadulla [kartalla], joka kulkee Vartiovuoren ja Samppalinnan välissä.

Kupittaanpuisto
Kupittaanpuisto on Suomen vanhin ja suurin kaupunkipuisto.

Kupittaanpuisto

Kupittaanpuisto on Suomen vanhin ja suurin kaupunkipuisto. Se on hyvä alue perheille, joilla on lähes minkä ikäisiä lapsia tahansa mukana. Kesällä alueella on vesileikkipaikka täydessä toiminnassa, ja muualla Kupittaan puiston alueella toimii liikennepuisto ja paljon kaikenlaista pomppulinnoista urheilumahdollisuuksiin. Siellä on myös lintutarha, ja kaikenlaista muuta sellaista mistä voi ympäri vuoden lähteä nauttimaan. Tällä alueella on valtava määrä mitä erilaisimpia lasten ja nuorten mieleen olevia keinuja, liukumäkiä, kiipeilypaikkoja, riippusilta lammen yli ja erillistä ohjelmaa myös kesäksi ja talveksi, jolloin etenkin sisätiloissa on ohjelmaa kuten teatteria ja lapsille suunnattuja käsityökursseja.

Monen muun ohessa Kupittaan vetonauloihin kuuluu Seikkailupuisto [kartalla].

Kupittaalla on paljon kaikenlaista muutakin kiinnostavaa, maauimalasta keilahalliin ja jäähalliin. Kaiken lisäksi puistossa on nykyään mahdollisuus pelata shakkia.

Kupittaan tarjontaan kuuluvat myös minigolfrata, ravintola Kupittaan paviljonki, rantalentopallokenttiä, luistinrata, skeittipuisto, pyöräilyrata eli velodromi ja BMX-rata, joista moni paikka sijaitsee liikuntakeskuksessa.

Urheilupuisto

Joen toisella puolella mutta ei kovin lähellä Kupittaata sijaitsee toinenkin urheilualue, Urheilupuisto [kartalla], jossa on Paavo Nurmen mukaan nimetty stadion. Urheilupuiston tarjontaan kuuluvat myös frisbeegolfrata, sen vieressä oleva Karikon lenkki -niminen lenkkipolku ja toisella puolella puistoa olevat rantalentopallokentät, joilla voi pelata toukokuun alusta syyskuun loppuun. Tämä onkin varsinainen kesäkausi, jolloin kesälajeja voi harrastaa, mutta monia asioita voi tehdä myös talvikauden aikana.

Samppalinna

Urheilupuiston vieressä on Samppalinnan puistoalue, josta kuitenkin osia on myös Urheilupuiston puolella. Varsinainen Samppalinnan kukkuloilla oleva puistoalue on paikka, josta on hyvät näkymät kohti jokea ja ydinkeskustaa.

Urheilupuiston puolella sijaitsevat Samppalinnan tuulimylly [kartalla], ja sen lähellä on Samppalinnan kesäteatteri. Samppalinnan näiden osien tuntumassa on myös pari museota, joista voi lukea nähtävyyksistä kertovassa osassa.

Varsinaisen Samppalinnan puolella on melkoisesti kaikenlaista, ja sinne kannattaa ainakin kesäisin lähteä ajan kanssa. Siellä voi pulikoida maauimalassa, joka on avoinna aina syyskuun puoliväliin asti.

Tällä puolella Samppalinnanpuistoa on Samppalinnanvuori, jonka näköalapaikalta voi mennä ihailemaan maisemia. Sen lähellä on leikkipuisto [kartalla], mutta muuten puiston tarjonta on muistomerkkeineen melko aikuismaista. Yksi paikka, jonne perheetkin voivat mennä syömään, on Ravintola Samppalinna, mutta se sijaitsee Samppalinnanvuoren alapuolella ja sinne on käynti Itäiseltä Rantakadulta.

Vartiovuori

Vartiovuori on yksi joenrannan puistoalueista, joka Samppalinnan tavoin on kukkuloilla. Se on puistoalueista helpoiten lähestyttävissä, sillä se sijaitsee kävelymatkan päässä Tuomiokirkosta. Matka on kuitenkin monin tavoin pitkä ja mäkinen, ja aikaa kannattaa puistoalueilla vieraillessa varata aina tuntitolkulla.

Tällä laajalla puistoalueella on Vartiovuoren leikkipaikka [kartalla], ja yksi puiston vetonauloista myös perheiden keskuudessa on kesäteatteri.

Luostarinmäki
Luostarinmäki on museokortteli Vartiovuoren vieressä.

Luostarinmäki

Vartiovuoren vieressä sijaitsee Luostarinmäki [kartalla], joka on vuonna 2020 kahdeksankymmentä vuotta täyttänyt museokortteli. Siellä on paljon erilaisia tapahtumia, ja tämä on eräänlainen museoalue, johon mennään muutamaksi tunniksi viihtymään.

Luostarinmäki on maksullinen vierailupaikka, jonne tosin on “avoimen portin aikoja” silloin tällöin, kuten usein lokakuussa. Erilaiset tapahtumat ovat siellä tärkeässä roolissa, ja siellä on säännöllisesti erilaisia tapahtumia, kuten elokuussa usein pidettävät käsityöläispäivät. Näkökulmaa sekä tapahtumista että muusta museokortteleissa tapahtuvasta saa podcastista, jossa työntekijät kertovat minkälaista kulissien takana on.

Luostarinmäki on maksullinen ja itse asiassa aikuisille melko hintava vierailupaikka, ja siksi se onkin koululaisryhmien ja Turkuun saapuvien luokkaretkeläisten eniten vierailema paikka. Aukioajat ja sisäänpääsymaksut kannattaa katsoa etukäteen. Aikuisten lippu maksaa nykyään 8 euroa, perhelippu 19 euroa ja alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Paikka on avoinna ympäri vuoden: kesällä klo 10–18, mutta koko talvikauden se avautuu jo klo 9 ja joitain juhlapäiviä lukuun ottamatta suljetaan klo 17.

Flowpark
Flow Park kiinnostaa ainakin teinejä. Tämä kiipeilypuisto sijaitsee kauppakeskus Skanssin yhteydessä.

Kiipeilypuisto, sisävesipuisto ja ulkovesipuisto

Turussa on muitakin perheille soveltuvia vierailupaikkoja kuin puistoalueet ja Luostarinmäki, ja monet nähtävyydet kuten Tuomiokirkko ja Turun linna ovat paikkoja, joissa perheidenkin kannattaa vierailla. Turussa on myös paljon meneviä ajanvietteitä, ja niin kiipeily- kuin uintipaikatkin ovat siellä suosittuja vierailupaikkoja.

Yksi paikka, joka kiinnostaa ainakin teinejä, on Flow Park [kartalla]. Tämä kiipeilypuisto sijaitsee Kupittaan ja Kaarinan välimaastossa, ja sinne voi oman auton lisäksi siirtyä esimerkiksi bussilinjalla 9, joka kulkee Kauppatorilta kauppakeskus Skanssille, jonka yhteydessä kiipeilypuisto sijaitsee. Se on avoinna vain toukokuun alusta lokakuun loppuun, ja vain koulujen kesälomien ajan se on avoinna joka päivä. Sinne pääsevät vain 120 senttiä pitkät tai sitä pidemmät, ja se on hintava vierailupaikka, jonka verkkosivulla on kaikki mahdollinen tieto siellä vierailemisesta.

Uiminen on niin lasten kuin nuortenkin mieleen, ja sisävesipuistot ovat siitä hyviä, että niissä voi vierailla ympäri vuoden. Hotelli Caribia sijaitsee lähellä Ylioppilaslaskylää, ja sen tiloissa on nykyään kylpylä [kartalla]. Nimestään huolimatta paikka on vesipuisto, jossa on kahdeksan eri allasta ja jossa niin lapset kuin nuoretkin viihtyvät yhtä hyvin kuin aikuiset.

Jos Turussa on kesällä eikä normaali maauimala innosta, on Turussa myös ulkona oleva vesipuisto. Jukupark [kartalla] sijaitsee Impivaarassa, jossa ovat esimerkiksi jäähalli, jalkapallohalli, liikuntakeskus ja uimahalli. Jukupark on avoinna vain kolme kuukautta vuodesta, kesäkuun puolivälin tienoilta elokuun puolivälin tienoille, ja se on kansainvälisen tason vesipuisto. Siellä ovat Suomen suurin vesileikkimaailma, 16 isoa vesiliukumäkeä, erilaisia altaita, joista suurin on 1200 neliön kokoinen, ja myös ruoka- ja juomapaikkoja. Se on hintava vierailupaikka, mutta perhelippu antaa jonkin verran alennusta.

Merimuseo ja sen aluksia
Perheille kuin nakutettu soveltuu lähellä Turun linnaa ja satamaa sijaitseva merenkulkumuseo.

Perheille soveltuvia museoita

Turussa on paljon museoita, joissa voi käydä niin lasten kuin nuortenkin kanssa. Riippuen siitä, mistä esimerkiksi teinit ovat kiinnostuneet, Turussa on mahdollista vierailla museoissa, joita ei monessa Suomen kaupungissa ole. Esimerkiksi aivan ytimessä, joenrannalla oleva Qwenselin talo [kartalla] on vähän Luostarimäen tapainen vanhanajan vierailupaikka, jossa on apteekkimuseo.

Yksi museo, joka on suosittu perheiden keskuudessa, on Aboa Vetus & Ars Nova [kartalla]. Se sijaitsee hyvällä paikalla Vartiovuoren vieressä, ja sinne voi kaikkialta keskustasta kävellä. Se on monipuolinen museo, jossa on paljon asiaa Turun historiasta ja jossa voi myös katsella maanalaisia kaupunkinäkymiä. Verkkosivuilta selviävät kaikki näyttelyt, ja paikka on avoinna ti–su klo 11–18. Se on aikuisilta hintava vierailupaikka, mutta alle 7-vuotiaat lapset lasketaan ilmaiseksi sisään.

Perheille kuin nakutettu soveltuu lähellä Turun linnaa ja satamaa sijaitseva merenkulkumuseo. Forum Marinum [kartalla] on aivan ehdottomalla paikalla, Aurajoen ja Itämeren risteyksen lähellä, ja siellä on kaikkein paras vierailla kesällä, jolloin myös ulkona olevat laivat ovat avoinna. Näyttelyt, joita on sekä pysyviä että vaihtuvia, ovat kahdessa eri rakennuksessa, kertovat esimerkiksi minkälaista on olla töissä maailman merillä ja minkälaisia retkiä Suomen Joutsen aikoinaan teki. Museolaivat avautuvat yleensä toukokuun lopussa, mutta Bore-laiva on avoinna ympäri vuoden. Talvisin paikka on maanantaisin kiinni, ja ympäri vuoden se on avoinna klo 10–18.

Lisää asiaa Turkuun suuntaaville perheille:

Sekä Turku.fi että Turun viralliset turistisivut kertovat mitä Turussa voi lasten ja kenties nuortenkin kanssa tehdä. Lisäksi Turun viralliset turistisivut esittelevät tekemistä lasten kanssa.

Naantali
Naantalin vanhat osat ovat puutalojen hallitsemia, ja siellä kannattaa kävellä etenkin Mannerheiminkadulla.
Kuva: Peter Forsberg

Naantali

Naantali sijaitsee jonkin matkan päässä Turusta, ja niiden, joilla on ylimääräistä aikaa, kannattaa ainakin nopeasti vierailla siellä. Naantali on vähän sekava paikka, ja jos haluaa siirtyä autolla pääpaikoille, kannattaa reitti katsoa etukäteen. Monet kadut kuten Kaivokatu ovat yksisuuntaisia, ja kun saapuu Naantaliin, täytyy Hesburgerin kohdalla kääntyä oikeaan, mennä ohi torin, kääntyä sen jälkeen vasemmalle Luostarikadulle, ajaa sen loppuun asti ja kääntyä sitten vasemmalle Maariankadun kohdalla. Näin pääsee turisti-infon vieressä oleville parkkipaikoille [kartalla], joilta on esimerkiksi Muumimaailmalle lyhyt matka.

Muumimaailma [kartalla] on kallis mutta unohtumaton paikka vierailla koko perheen kanssa. Se on parhaimmillaan kesällä, joka kestää kesäkuun puolivälin tienoilta aina elokuun loppupuolelle. Syksyisin on yleensä ohjelmaa, joskaan syksyllä 2020 sitä ei ollut, ja ns. Taikatalvi on ajoitettu hiihtolomien aikaan.

Muumimaailman vieressä olevat laiturit ovat mielenkiintoisia paikkoja, mutta lapsia kannattaa niiden tuntumassa pitää jatkuvasti silmällä. Rannalla olevat ravintolat ovat pidettyjä ja suosittuja, mutta niissä koko perheen ruoat maksavat melkoisesti. Naantali ei olekaan mikään kaikkein edullisin paikka viettää montaa päivää, mutta siellä voi koska tahansa nopeasti käväistä.

Naantalin vanhoissa osissa, jotka ovat puutalojen hallitsemia, on paljon kaikenlaista mukavaa, ja siellä kannattaa kävellä etenkin Mannerheiminkadulla [kartalla].

Naantalin turistisivut kertovat jonkin verran siitä, mitä perheen kanssa voi siellä tehdä.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 4: Liikkuminen Turussa ja matkat Turkuun

Teksti: Peter Forsberg
2020/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti