Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Porvoo
Porvoo (täyskuva)

Porvoon tärkeimmät alueet ja majapaikat

Suomen toiseksi vanhin kaupunki Porvoo sijaitsee Itä-Uudellamaalla, reilun 50 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Porvoo on ympäri vuoden mutta etenkin keskikesällä ja -talvella Suomen kenties hienoin vierailupaikka, jossa myös on kansainvälistä tunnelmaa, jota ei muista Suomen pikkukaupungeista löydy.

Porvooseen on hyvät liikenneyhteydet Helsingistä, Kotkasta ja Haminasta, mutta muualta Suomesta sinne on paras matkustaa joko omalla autolla tai bussilla Helsingin kautta. Porvoo on erinomainen matkakohde etenkin perheille, pariskunnille ja pienille porukoille, jotka voivat viettää unohtumattoman loman tässä ainutlaatuisessa kaupungissa.

Kampin bussiasema
Helsingistä busseja Porvooseen lähtee sekä Kampin linja-autoasemalta että Rautatientorilta. Kampista lähtevät bussit ovat lähes poikkeuksetta nopeampia, ja kulkevat matkan nopeimmillaan 50 minuutissa.

Porvoo soveltuu hyvin päiväretkikohteeksi, mutta jos Porvoon nähtävyyksistä ja elämänmenosta haluaa päästä kunnolla perille, kannattaa siellä viettää ainakin pari yötä.

Matkustaminen muualta Suomesta Porvooseen

Porvooseen on kaikkein helpoin matkustaa Helsingistä, ja se on yksi Helsingin parhaita päiväretkikohteita.

Helsingistä on helppo siirtyä julkisilla Porvooseen, ja monista Suomen kolkista matkustavan on paras mennä ensin Helsinkiin ja siirtyä sieltä linja-autolla Porvooseen. Poikkeuksen muodostavat paikkakunnat, jotka ovat Porvoosta itään ja joista voi niiden ja Helsingin välillä kulkevilla busseilla siirtyä suoraan Porvooseen. Tällaisia paikkakuntia ovat esimerkiksi Hamina ja Kotka.

Helsingistä busseja Porvooseen lähtee sekä Kampin linja-autoasemalta että Rautatientorilta. Kampista lähtevät bussit ovat lähes poikkeuksetta nopeampia, ja kulkevat matkan nopeimmillaan 50 minuutissa. Mahdollista on myös siirtyä ensin metrolla Itäkeskukseen ja nousta vasta siellä Porvoon-bussiin, ja etenkin aamu- ja iltaruuhkissa se voi olla huomattavasti nopeampi tapa siirtyä Helsingin ja Porvoon välillä. Etenkin linjalla 848, joka lähtee Kampista, on paljon pysäkkejä matkan varrella. Tietoa siitä ja muistakin linjoista saa myös Koiviston Auton sivuilta.

Tietoa siitä miten Porvooseen voi siirtyä muualta Suomesta saa Matkahuollon sivuilta.

Kesällä Helsingin ja Porvoon välillä kulkee laiva, jolla matkaa tehdään pidempään ja matkustaminen on hintavampaa kuin bussilla. J/L Runeberg lähtee Kauppatorilta, Presidentinlinnan edustalta, ja saapuu Porvoon keskustaan. Matkan voi tehdä edestakaisin, ja tällöin kysymyksessä on päiväretki, jolle lähdetään aamulla ja jolta palataan iltapäivällä. Laiva pysähtyy pyydettäessä myös Sipoon alueella olevan Musta Hevosen saarella ja Haikon kartanon laiturissa, joka on kätevä yhteys niille, jotka yöpyvät kartanon kylpylässä.

Yksityisveneitä Porvoonjoella
Jos Porvooseen saapuu omalla veneellä, on Jokikadun keskustan vierasvenesatama noin puolen kilometrin päässä vanhastakaupungista..

Saapuminen Porvooseen

Jos Porvooseen saapuu linja-autolla, on linja-autoasema [kartalla] kaupungin torilla, joka on aivan vanhankaupungin ja myös keskustan uusien osien vieressä.

Jos Porvooseen saapuu omalla autolla, tietoa pysäköintimaksuista ja pysäköintipaikoista, mukaan lukien pysäköintipaikat näyttävän kartan, saa Porvoon virallisilta sivuilta.

Jos Porvooseen saapuu J/L Runebergilla tai jollain muilla niistä viidestä yhtiöstä, jotka Porvoosta liikennöivät esimerkiksi saaristoon, on Porvoon Satama [kartalla] Aleksanterinkadun sillan vieressä. Satama on hyvin lähellä J.L. Runebergin kotimuseota ja Porvoon toria.

Jos Porvooseen saapuu omalla veneellä, on Jokikadun keskustan vierasvenesatama [kartalla] noin puolen kilometrin päässä vanhastakaupungista.

Liikkuminen Porvoossa

Porvoon keskusta, joka muodostuu vanhoista ja uusista osista, ei ole iso paikka. Siellä voi hyvin kävellä paikasta toiseen, eikä keskustassa ole tarpeellista edes käyttää pyörää.

Jos mielii muuten kuin omalla autolla esimerkiksi majapaikalle, joka on keskustan ulkopuolella, voi pyörä olla hyvä apuväline. Porvoosta voi saada pyörän vuokralle, ja niillä voi esimerkiksi lähteä tutustumaan laajaan Porvoon kansalliseen kaupunkipuistoon. Pyöriä tosin ei ole paljon tarjolla vuokralle, mutta Cyclexistä voi löytää esimerkiksi ravintolan, joka vuokraa pyöriä. Porvoossa on myös kaupunkipyöriä, ja tietoa niistä ja myös pyöräily- ja ulkoilukartan saa Porvoon virallisilta sivuilta.

Porvoossa on tietenkin paikallisbusseja, joilla voi liikkua pidempiä matkoja keskustan ulkopuolelle. Niistä saa tietoa Koiviston Auton sivuilta.

Sunnuntai-markkinat

Porvoon tapahtumia

Porvoon suosituin tapahtuma on jo pitkään ollut joulunalla pidettävä joulutori, joka on perinteisesti ollut Raatihuoneentorilla mutta joka on viime vuosina pidetty myös sisätiloissa Taidetehtaalla. Raatihuoneentorin joulumarkkinat pidetään marraskuun toiseksi viimeisen viikonlopun tietämiltä aina noin 21.12. asti. Yleensä avajaiset pidetään marraskuun toiseksi viimeisenä lauantaina, tori on avoinna joka päivä mutta 6.12. se on suljettu. Taidetehtaan joulumarkkinat puolestaan kestävät vain pari päivää, ja ne ovat yleensä joulukuun toisen viikonlopun aikana. Kaikenlaista tietoa joulumarkkinoista ja muusta jouluun liittyvästä saa Porvoon virallisilta sivuilta.

Porvoonjoki, kahvila
Ravintoloiden hinnat ovat Porvoossa Suomen korkeimpia, eikä kaupungissa ole helppo ruokailla paljon alle 20 eurolla.

Porvoon tapahtumiin kuuluu myös Porvoo Jazz Festival, joka syksyllä tuo Vanha 123 -ravintolaan [kartalla] muutamana perjantai-iltana jatsia.

Kaikki Porvoon tapahtumat näyttelyineen ja konsertteineen voi katsoa Porvoon virallisilta sivuilta.

Porvoon tärkeimmät alueet, niiden nähtävyydet ja niiden lähellä olevat majapaikat

Valtaosa Porvooseen matkustavista on kiinnostunut Vanhasta Porvoosta, mutta myös osin kaunis keskustan uudempi puoli, jonka Engel suunnitteli 1830-luvulla, on tutustumisen arvoinen.

Pikkuliikkeitä Porvoossa
Pikkuliikkeitä Porvoossa

Porvoon ytimessä olevan torin [kartalla] vieressä on paljon ostospaikkoja. Niihin kuuluvat Kauppakeskus Lundi, jolla on omat parkkipaikat, Porvoon Sokos ja Citymarket. Kattavaa tietoa ostospaikoista, mukaan lukien pikkuliikkeetPikkuliikkeitä Porvoossa, saa Porvoon matkailusivuilta.

Lohikeittoa
Varsin kohtuuhintainen paikka syödä esimerkiksi lohikeittoa viikolla lounasaikaan on Hanna Maria.

Porvoon ytimessä on melkoinen määrä kahviloita ja ravintoloita, ja vanhakaupunki on erinomainen paikka mennä syömään vaikkapa kala-ateria. Ravintoloiden hinnat ovat kuitenkin Suomen korkeimpia, eikä Porvoossa ole helppo ruokailla paljon alle 20 eurolla. Jonkin verran edullisempia hintoja on viikolla lounasaikaan, ja kaikkina aikoina kebabpaikat ovat huomattavasti ravintoloita edullisempia. Yksi varsin kohtuuhintainen paikka syödä esimerkiksi lohikeittoaLohikeittoa viikolla lounasaikaan on Hanna Maria, joka suljetaan varhain ja joka sijaitsee Vanhan raatihuoneen naapurissa.

Tietoa Porvoon ravintoloista saa TripAdvisorista, ja Porvoon kahviloita ja ravintoloita listaa myös Porvoon virallinen kotisivu.

Jokikatu, Vanha Porvoo
Pitkä Jokikatu on yksi kaupungin pääkatuja, ja se on paras katu tutustua tarkoin Porvoon-retkellä.

Vanha Porvoo

Valtaosa Porvoon nähtävyyksistä sijaitsee 1300-luvulla alkunsa saaneen vanhankaupungin alueella, joka on kooltaan 18 hehtaaria. Vanha Porvoo on vuosisatojen saatossa tuhoutunut monta kertaa tulipaloissa ja sodissa, ja tämä alun perin ruotsalaisten siirtolaisten asuttama alue lakkautettiin 1500-luvulla pariinkin otteeseen, jotta väkeä muuttaisi Helsinkiin. Näistä syistä valtaosa Vanhan Porvoon rakennuksista on peräisin 1700- ja 1800-luvuilta, eikä esimerkiksi 1500-luvulta ole jäljellä taloja.

Runebergin patsas Porvoossa
Suomen kansallisrunoilijaksi tituleerattu J.L. Runeberg asui ja vaikutti Porvoossa.

Porvoon maine myös perustuu pitkälti 1800-luvun tapahtumiin, jolloin Venäjän autonomian ajan aluksi Suomen valtio perustettiin Porvoon valtiopäivillä. Tämän lisäksi 1800-luvulla Suomen kansallisrunoilijaksi tituleerattu J.L. Runeberg asui ja vaikutti kaupungissa, ja hänestähän tuli ”maan ensimmäinen suurmies”, jonka syntymäpäivää (5. helmikuuta) juhlittiin hänen 50-vuotispäivistään lähtien kansallisena juhlapäivänä, eli Runebergin päivänä. Runebergin jäljiltä on myös hänen nimeään kantava makupala eli Runerbergintorttu, jota hänen väitetään syöneen aamupalakseen ja jolla herkutellaan Runebergin päivän tienoilla.

Porvoon tuomiokirkko
Porvoon tuomiokirkko

Porvoon suosituin nähtävyys on Porvoon tuomiokirkko [kartalla], joka sijaitsee vanhankaupungin pohjoisosissa. Kirkkoa alettiin rakentaa 1400-luvulla hirsistä, urut sinne saatiin 1600-luvun alussa ja kirkkoa entisöitiin 1700-luvulla pariinkin otteeseen, kuten myös 1970-luvulla. Tuomiokirkko siitä tuli vuonna 1723, ja vuoden 1809 valtiopäivät ovat tehneet siitä yhden Suomen tunnetuimmista rakennuksista. Kirkon myöhempiin vaiheisiin kuuluu myös vuoden 2006 tuhopoltto, mutta kirkko avattiin uudelleen kahden ja puolen vuoden kuluttua tulipalosta. KirkossaPorvoon tuomiokirkko on jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10, ja siellä on muutakin ohjelmaa, kuten monipuolisia musiikkiesityksiä, joista saa tietoa verkkosivuilta. Kirkossa voi muina aikoina vierailla parhaiten kesäkauden aikana, mutta etenkin talvikaudella aukioloajat kannattaa katsoa etukäteen.

Melko lähellä kirkkoa sijaitseva Raatihuoneentori [kartalla] on vanhankaupungin keskusaukio, ja sen laidalla sijaitsevat Porvoon museon kaksi eri osaa. Vanhan raatihuoneen tiloissa toimii Porvoon kaupunginmuseo, ja sehän on mielenkiintoinen vierailupaikka jo sen takia, että kysymyksessä on Suomen vanhin raatihuone, joka on rakennettu vuosina 1762–64. Museossa on useita pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä, joissa esitellään paitsi kaupungin historiaa myös Suomen kuvataiteita, huonekaluja ja itäisen Uudenmaan vaiheita jääkaudelta keskiajalle. Aukioloajat kannattaa katsoa verkkosivuilta, ja vaikka aikuisten liput ovat hintavia, pääsevät alle 18-vuotiaat ilmaiseksi sisään.

Porvoon museon toinen osa sijaitsee aukion toisella puolella olevassa Holmin talossa, joka on 1700-luvulta peräisin oleva varakkaan kauppiaan talo ja joka sinänsä on myös mielenkiintoinen rakennus. Vaihtuvissa näyttelyissä esitellään usein Suomen kuvataiteita, ja tänne voi tulla samoin aukioloajoin ja lipuin kuin Vanhan raatihuoneen museoonkin.

Tuulan aitta
Jokikadun varrella sijaitsevat punaiset vanhat ranta-aitat. Niiden antiin kuuluu Tuulan-Aitta, joka on antiikki- ja keräilyesinekauppa.

Raatihuoneentorin lähellä sijaitsee myös yksi Porvoon monista taidegallerioista, Galleri Sofia (Kirkkokatu 14). Siellä on esillä Markku Halmeen tauluja ja Sofia Wilkmanin veistoksia. KirkkokatuSofia Wilkmanin veistoksia. Kirkkokatu on yksi vanhankaupungin parhaita katuja, ja sehän jatkaa torin ja linja-autoaseman ohi kulkevaa Piispankatua, jota pitkin pääsee suoraan Vanhan Porvoon parhaille paikoille.

Jokikatu
Jokikatu

Toinen saman alueen taidegalleria on Galleria Maari (Jokikatu 22), jonka yhteydessä ovat myös design- ja antiikkiliike Viridianne ja kosmetiikkapuoti. Galleriassa on aina näyttelyitä, joissa on sekä kotimaista että ulkomaista taidetta, ja tämän rauhallisen tilan näyttelyt vaihtuvat säännöllisin väliajoin. Pitkä JokikatuJokikatu on yksi kaupungin pääkatuja, ja se on paras katu tutustua tarkoin Porvoon-retkellä.

Kolmas tämän kortteliston taidegalleria on Galleria Vanha Kappalaisentalo (Välikatu 13), jossa vanhassa arvokkaassa rakennuksessa on esillä taidetta, jota Porvoon kaupunki on tilaan valinnut. Välikatu, jolla on risteys Jokikadun kanssa, on yksi vanhankaupungin kauneimmista ja monipuolisimmista kaduista, jonka varrella on useita ihastuttavia pikkuputiikkeja, kahviloita ja ravintoloita.

Porvoon ranta-aitat
Porvoon ranta-aitat

Lähellä Raatihuoneentoria, Jokikadun varrella sijaitsevat punaiset vanhat ranta-aitatPorvoon ranta-aitat [kartalla], jotka ovat erinomainen paikka nähdä ikonisia Porvoon maisemia, vierailla museossa ja kahviloissa ja viettää aikaa viehättävässä vanhanajan ympäristössä. Alueen antiin kuuluvat Porvoon nukke- ja lelumuseo ja Tuulan-Aitta, joka on antiikki- ja keräilyesinekauppa. Nukke- ja lelumuseon näyttelyssä on noin 1000 nukkea ja leluja, jotka ovat peräisin 1800-luvun alkupuolelta 2000-luvun alkuun. Museo on avoinna lähinnä kesäkautena, mutta se on avoinna muulloinkin, eli silloin kun on jonkinlainen sesonkiaika. Myös Tuulan-Aitta on avoinna parhaiten kesäkautena ja erilaisten lomien aikaan.

Itse ranta-aitoista saa parhaan näkymän kun menee joen toiselle puolelle Näsin kiven näköalatasanteelle tai sen alapuolelle joen rannalle. Jos vierailee täällä, kannattaa ainakin harkita vierailua 1400-luvulta peräisin olevassa Näsin kartanossa, jonka taidegalleriassa on esillä tunnettujen taiteilijoiden luomaa nykytaidetta.

Vanhankaupungin majapaikkoja

Jos mielii yöpyä kauneimmassa Porvoossa, on vanhakaupunki siihen ehdottomasti paras alue. Korttelistossa pyörii tuhottomasti turisteja etenkin kesäviikonloppuisin, mutta alkuillasta eteenpäin alue hiljenee ja on autenttisimmillaan. Omalla autolla liikkeellä olevien kannattaa kiinnittää huomiota pysäköintiin. Alueelle voivat majoittua myös bussilla kaupunkiin saapuvat, sillä bussiasemalta on lyhyt matka kaikkiin vanhankaupungin osiin. Sama pätee niihin, jotka saapuvat Porvooseen laivalla, sillä laivalaiturilta on vanhaankaupunkiin noin puoli kilometriä.

Vanhassakaupungissa on hotelleja ja huoneistoja, ja se on sen verran pieni alue, että sen kummempaa syytä tutkia missä tarkalleen ottaen majapaikka on, ei ole. Jos varaa majapaikkansa vanhankaupungin alueelta, on sieltä lyhyt matka nähtävyyksille, syömään, ostoksille, joenrannalle ja myös keskustan uudelle puolelle. Täysin välttämätöntä majoittua juuri vanhankaupungin alueelle ei kuitenkaan ole, sillä Mannerheiminkadun toisella puolella, keskustan uudella puolella, on myös hotelleja ja huoneistoja. Monista niistä on lähes yhtä lyhyt matka vanhankaupungin pääpaikoille kuin vanhankaupungin majapaikoistakin.

Hotelli Onni

(Kirkkotori 3)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Porvoon tuomiokirkkoa vastapäätä sijaitseva neljän tähden vanhanajan tyylillä sisustettu hotelli, johon ollaan oltu erittäin tyytyväisiä. Sijainti on hyvä nähtävyyksiä ja ravintoloita ajatellen, eikä keskustan uudelle puolelle sijaitsevalle linja-autoasemallekaan ole kuin noin 600 metrin matka. 15 euroa vuorokaudessa maksava parkkipaikka kuuluu asiaan, ja huoneita on lähinnä kahdelle hengelle. Kesällä ilmastointi pitää hotellin viileänä, ulkona tarjottu aamiainen on kaikkien mieleen ja muutenkin puutarhassa voi vapaasti oleskella. Tämä on pieni ja suosittu majapaikka, joten varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Old Town B&B Ida Maria

(Välikatu 10A)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Aivan Raatihuoneentorin vieressä sijaitseva kolmen tähden huoneistohotelli, jossa on melkoinen määrä huoneita 1–5 hengelle. Huoneet ovat erinomaisesti sisustettuja, mutta osassa niistä on vain jaettu kylpyhuone. Jos haluaa oman kylpyhuoneen, pitää varata huoneisto. Aamiainen, sijainti, siisteys, ystävällisyys ja sauna ovat kaikki saaneet roppakaupalla kehuja. Linja-autoasemalle on 400 metrin matka, mutta autoilijoille ei ole hotellin puolesta pysäköintipaikkoja.

Piispan majatalo

(Lukiokuja 4B)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Aivan tuomiokirkon vieressä sijaitseva pidetty majatalo 1–2 hengelle, jossa on yksi 40 neliön huoneisto. Tämä on kohtalaisen hyvin varusteltu yksinkertainen majapaikka, jossa on varsin mukava tunnelma ja jossa voi myös itse laittaa aterioita. Pysäköinti on maksuton joskaan omaa parkkipaikkaa ei ole, ja linja-autoasemalle on noin 700 metrin matka. Varaus tänne kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen, sillä varattavana on vain yksi huoneisto.

Porvoo Castle Apartments

(Jokikatu 12A)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Joenrannalla oleva yksi 56-neliön kokoinen huoneisto, joka on lähinnä tarkoitettu kahdelle hengelle. Varustelutaso on huikea, vanhanajan tyyli on lyömätön ja keittiössä voi ainakin laittaa aamu- ja iltapalaa. Pysäköinti on ilmaista, ja linja-autoasemalle on 400 metrin matka. Tämän majapaikan yksi suuri täky on Hurriganes-teema, sillä Remu Aaltonen aikoinaan asui tässä talossa, ja siellä voi television katselemisen sijaan kuunnella kaikki Hurriganesin vinyylilevyt.

RUNO Hotel Porvoo

(Rihkamakatu 4)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Aivan Vanhan raatihuoneen ja ranta-aittojen naapurissa sijaitseva vanhaan rakennukseen sijoitettu neljän tähden hotelli, joka on saanut lähes yksinomaan hyvää palautetta. Erilaisia huoneita on melkoinen määrä 1–5 hengelle, ja huoneen varaavalla on ilmainen sisäänpääsy yleisiin saunatiloihin ja mahdollisuus syödä ilmainen, hyvänä pidetty aamiainen. Linja-autoasema on vain 300 metrin päässä, mutta autolla liikkeellä oleville on tarjolla vain 25 euroa vuorokaudelta maksavia parkkipaikkoja. Tämä on vanhanajan tyyliä uhkuva tasokas hotelli, jossa on rauhallinen tunnelma ja jonka aulabaari on yksi kaupungin ykköspaikkoja drinkille.

Keskustan uusi puoli ja muu kaupunki

Mannerheiminkadun eteläpuolella oleva keskustan uusi puoli oli aikoinaan kaunis empiretyyliä edustava alue, jonka suunnitteli Engel. 1960- ja 1970-luvuilla vanhoja rakennuksia kuitenkin purettiin, mutta jäljelle jäi paljon kauniita 1800-luvun rakennuksia. Keskustan uusi puoli on hyvä alue arkisille ostoksille, ja se voi myös olla yhtä kätevä ja rauhallinen majapaikalle kuin vanhakaupunkikin. Jos mielii majoittua hyvälle paikalle, on torin ja linja-autoaseman tuntuma keskeinen paikka, josta voi helposti kävellä kaikkialle keskustan alueelle ja myös Porvoojoen toiselle puolelle. Joen toisella puolella on paitsi hyviä näkymiä vanhaankaupunkiin myös muutama vierailupaikka.

Walter Runebergin veistoskokoelma
Walter Runebergin veistoskokoelmaan voi tutustua Aleksanterinkadun varrella, ja samalla lipulla pääsee myös J.L. Runebergin museoon.

Porvoon suurimpiin nähtävyyksiin kuuluu melko lähellä linja-autoasemaa ja satamalaitureita oleva J.L. Runebergin koti [kartalla]. Museon sisustus on aitoa 1800-luvun tyyliä, ja siellä pääsee näkemään sen ajan huonekaluja, taideteoksia, huonekasveja, astioita ja puutarhan. Museo on avoinna ympäri vuoden klo 10–16 mutta talvisin vain ke–su. Museon tiloissa on myös tapahtumia, kuten kursseja ja opastettuja kierroksia, ja erityisen aktiivista on tässä mielessä joulukuussa.

Porvoo on tunnettu taidekaupunki, ja siellä voi nähdä mitä erilaisinta taidetta, jota on esillä niin museossa kuin yksityisissä gallerioissakin. Perinteisin ja klassisin paikka nähdä taidetta on Walter Runebergin veistoskokoelma [kartalla], joka on Aleksanterinkadun varrella, hyvin lähellä J.L. Runebergin kotimuseota. Walter Runeberg syntyi Porvoossa, asui yli 40 vuotta ulkomailla ja kuoli Helsingissä, missä hän esimerkiksi suunnitteli Helsingin Senaatintoria koristavan Aleksanteri II:n veistoksenAleksanteri II:n veistos. Tässä galleriassa esillä on noin 100 veistosta, ja samalla lipulla pääsee myös J.L. Runebergin museoon, joskin alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Ikävä kyllä tämä on vain kesäajan vierailupaikka, sillä veistoksia voi mennä katsomaan toukokuun loppupuolelta elokuun loppuun klo 10–16.

Keskustan uudella puolella on lukuisia taidegallerioita, joista Galleria Katu on kylläkin vielä vanhankaupungin puolella mutta Mannerheiminkadun varrella. Tämä muutaman vuoden vanha galleria esittelee yleensä yhden taiteilijan joka vuosi, ja taidetta on jonkin verran myös muualla alueella. Tietoa vuoden 2021 näyttelystä saa Porvoon verkkosivuilta.

Vanha rautatieasema
Porvoon vanhan rautatieaseman pihamaalla on rautatievaunuja ja erilaista vanhanajan rekvisiittaa, joka kiinnostanevat junaihmisten lisäksi perheitä.

Joen toisella puolella myös Läntinen Aleksanterinkatu 1 on erinomainen osoite taiteesta kiinnostuneille, sillä tällä paikalla sijaitsee useita näyttely- ja muita vierailupaikkoja. Porvoon Taidetehdas [kartalla] on keskus, jossa on taidenäyttelyitä, konsertteja, tapahtumia, ravintoloita, kauppoja ja kokoustiloja. Kauppakujalla on tarjolla etenkin muodikkaita vaatteita, ja sinne voi mennä myös kahville. Taidehalli on paikka, jossa voi tutustua mitä erilaisimpaan nykytaiteeseen. Ravintolat, joita on pari, ovat kokeilemisen arvoisia, ja Fabriken on viikolla hyvä lounaspaikka.

siltaa
siltaa

Toinen vierailupaikka joen länsirannalla on Porvoon vanha rautatieasema [kartalla]. Sinne voi hyvin kulkea tuomiokirkon vieressä olevaa vanhaa siltaasiltaa pitkin, jolloin samalla voi katsastaa Siltapuiston tarjonnan, johon kuuluu puita, kioski ja tykistömuistomerkki. Itse vanhan asemanaseman tarjonta on vuosien saatossa muuttunut, ja mahdollista että tulevaisuudessa se on vain asuintalo. Kesät talvet sen pihamaalla on vanhoja rautatievaunuja ja erilaista vanhanajan rekvisiittaa, joka kiinnostanevat junaihmisten lisäksi perheitä.

Jos mielii tutustumaan Porvoon saaristoon, lähtee keskustan uudella puolella olevasta satamasta erilaisia laivoja ja veneitä kesäkauden aikana kohti avomerta. Tietoa saaristossa vierailemisesta saa Porvoon virallisilta sivuilta.

Keskustan uudella puolella sijaitsevat majapaikat

Apartamento Lux

(Rauhankatu 33)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Kahden makuuhuoneen huoneisto, joka sijaitsee aivan vanhankaupungin vieressä ja jossa voi yöpyä 1–4 henkeä. 45 neliön huoneisto on erinomaisesti varusteltu, ja muutenkin asunto on miellyttävän oloinen ja keskeisestä sijainnista huolimatta rauhallinen. Linja-autoasema on aivan vieressä, mutta omalla autolla liikkeellä olevien pitää katsoa parkkipaikka muualta. Myöskään internetyhteyttä ei tässä majapaikassa ole.

Hotelli Seurahovi

(Rauhankatu 27)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Torilla ja linja-autoasemalla sijaitseva pidetty perushotelli, jossa on viihtyisä sisustus ja jonka huoneet ovat ilmastoituja. Pysäköinti sisällä maksaa 10 euroa vuorokaudelta, ja huoneita on oikeastaan vain 1–2 hengelle. Huoneen hintaan sisältyy pidetty aamiainen, ja tämä on keskeinen mutta rauhallinen majapaikka, joka soveltuu kenelle tahansa Porvooseen matkustavalle.

Hotel Sparre

(Piispankatu 34)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Aivan uuden keskustan ja vanhankaupungin rajamailla oleva kolmen tähden hotelli, jonka sijainti on ollut kaikkien mieleen. Myös tilavat ja kevyesti kalustetut huoneet, aamiainen ja uusi saunaosasto ovat miellyttäneet asiakkaita. Huoneita on lähinnä 1–5 hengelle, sisähalliin parkkeeraavat joutuvat maksamaan ylimääräistä ja linja-autoasema on aivan vieressä.

Porvoo City Apartments

(Aleksanterinkatu 12)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Hyvin lähellä satamaa ja laivalaitureita kuten myös Runebergin museota ja linja-autoasemaa sijaitseva kolmen huoneiston majapaikka, jonka huoneistoissa voi yöpyä maksimissaan 6 henkeä. Asunnot ovat äärimmäisen hyvin varusteltuja ja myös kodikkaita, ja tämä on erittäin pidetty majapaikka. Majapaikalla ei sinänsä ole parkkipaikkoja, mutta läheltä löytyy maksuton pysäköintipaikka.

Haikkoo

Porvoon lähellä sijaitseva Haikkoo on Helsingistä veneellä tai laivalla saapuvalle matkan varrella, ja se on kesäisin ainutlaatuinen vierailupaikka. Se on tietenkin tunnettu kartanostaan, joka on nykyään korkeatasoinen kylpylähotelli, mutta alueella on muutakin mielenkiintoista. Haikkoon voi siirtyä Porvoon ytimestä bussilinjalla 2, joka kulkee sinne noin vartissa. Omalla veneellä liikkeellä oleville on vierasvenesatama, ja J/L Rubeberg -laiva pysähtyy niin halutessa Haikon kartanon laiturissa.

Haikkoossa on yksi nähtävyys yli muiden, ja se on Albert Edelfeltin ateljeemuseo [kartalla]. Edelfelt vietti Porvoossa lukuisia kesiä ja maalasi siellä yli 200 taulua. Vuonna 1883 hän rakennutti Porvoon lähelle ateljeen, jossa nykyään on nähtävillä piirroksia, valokuvia ja Edelfeltin esineitä. Museon pääasiallinen anti on esitellä kuuluisan ”Leikkiviä poikia rannalla” -taulun syntyhistoriaa, mutta siellä on myös mitä erilaisimpia vaihtuvia näyttelyitä, joista voi lukea verkkosivuilta. Paikka on avoinna vain toukokuun loppupuolelta lokakuun loppuun, aikuisille on pääsymaksu mutta aikuisten seurassa saapuvat alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Majapaikkoja Haikkoossa

Hotel Haikko Manor & Spa

(Haikkoontie 114)
Tutustu tarkemmin ja varaa huone Oikeastaan Haikon toinen nähtävyys on Haikon kartano, joka nykyään tunnetaan paremmin sen ulkomaisella nimellä. Tämä kuuden kilometrin päässä Porvoon keskustasta sijaitseva kartano on paras paikka Haikkoon suunnalla mennä syömään, mutta se on tietenkin myös koko alueen hienoin ja monipuolisin majapaikka. Sen huoneiden hintaan kuuluu ilmainen sisäänpääsy kylpylään, joka on pieni mutta tasokas, ja huoneen varaaville myös erinomainen aamiainen kuuluu hintaan. Ilmainen pysäköinti kuuluu asiaan, ja kartanolle voi saapua myös bussilla, veneellä ja laivalla. Jos haluaa viettää yönsä Porvoon tienoilla tyylillä, on Haikon kartano siihen paras paikka, mutta se on suosittu majapaikka, joten varaus kannattaa aina tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Lisää majapaikkoja:

Kaikki Booking.comin majapaikat Porvoossa

Lisää asiaa Porvoosta:

Porvoon menovinkkejä on lisää Pienen matkaoppaan Suomi-vinkeissä.

Porvoon virallisten sivujen matkailusivusto löytyy jos klikkaa kohtaa ”Matkailu & vapaa-aika”.

Porvooseen voi tehdä järjestetyn matkan esimerkiksi Ikaalisten matkatoimiston kanssa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/11

Lukijoiden kommentteja

Ravintola Fryysarinranta

Ravintola Fryysarinranta sijaitsee osoitteessa Jokikatu 20, punamultaisissa ranta-aitoissa, ja se on avoinna kesäisin. Aitoissa on käyty kauppaa vuosisatojen ajan, ja aitta jossa ravintola toimii on ollut aikaisemmin suolavarasto. Fryysarinranta on ihastuttava, idyllinen ravintola, jolla on hauska historia, mistä kannattaa käydä lukemassa vaikka ravintolan kotisivuilta tai kysäistä tarjoilijalta. Alustukseksi sanottakoon, että asiaan liittyvät niin porvoolainen legenda, jäätelö kuin makkaratkin. Kesäisin on mukava ruokailla 80 hengen terassilla, jolle myös koirat ovat tervetulleita. Paikan erikoisuus ovat etanat, joita saa niin alku- kuin pääruokana. Kuuluisat Porvoon etanat alkupalana tuovat mieleen lomat Espanjassa ja pääruoaksi tarjottu etena-annos on varmasti riittävän iso. Viimeksi perheemme tilasi savulohisalaatin, kermaisen lohikeiton ja paistettua siikaa savulohicrepellä. Salaatti oli herkullinen ja keitto vielä parempi. Mieskin piti kala-annoksestaan vaikkei mikään suuri kalan ystävä olekaan. Jälkiruoaksi söimme popcorn-jäätelöä. Fryysarinranta on ihana ja tunnelmallinen ravintola, jossa oli ystävällinen henkilökunta ja herkullinen ruoka. Suosittelen lämpimästi.

Brunbergin karkkien tehtaanmyymälä

Brunbergin tehtaanmyymälä on todellinen herkkupala kaikille makeanhimoisille. Heti kun astut sisään, sinua tervehtii mitä ihanin tuoksu. Valikoimassa on koko tehtaan tuotanto, mukaan lukien joitain harvinaisuuksia, joita ei muualla tule vastaan. Myös laktoosittomien ja gluteenittomien makeisten valikoima on todella hyvä. Lähdin kotiin pussi täynnä pusuja, lakritsia ja riisisuklaata. Hinnat ovat kohtuulliset, varsinkin kun ottaa huomioon, että kyseessä on oma myymälä. Täällä ollessasi voit myös oppia hieman Brunbergin historiasta ja makeistehtailusta nykyaikana. Esillä on vanhoja koneita ja lasin takaa voit seurata työntekijöitä tekemässä suklaata. Kaikki on erittäin siistiä ja hyvin järjestettyä. Ainoa toiveeni on, että sisällä olisi kahvila. Osoite Teollisuustie 21 A, Porvoo. Lisätietot https://brunberg.fi/myymalat/tehtaanmyymala/ Jos olet joskus Porvoossa, muista poiketa Brunbergin tehtaanmyymälässä. Et tule pettymään!

Lounaalle ravintolaan

Yksi lempipuuhistani Porvoossa on käydä siellä kaveriporukalla syömässä. Täällä on todella upeita ravintoloita, ja mereneläviä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Valitettavasti ravintolahinnat voivat olla aika korkeat, joten ei ole aina helppoa syödä ulkona pienellä budjetilla. Viikolla on tarjolla lounaita edullisempaan hintaan tietysti, kannattaa kokeilla vaikka Bistro Gustaf, Fabriken tai Ripakka. Lisää lounaspaikkoja listataan porvoonlounaat.fi -sivustolla.

Kasvisravintola Aatos Cafe

Rakastan tätä paikkaa. Aatos Cafe on Porvoon parhaimpia paikkoja aamupalalle, kahville, leivonnaisille ja lounaalle. Tunnelma on todella viihtyisä ja ruoka on mahtavaa. Tarjolla on erilaisia smoothieita, tuorepuristettuja mehuja ja lounaaksi hyviä kasvisruokia. Täällä ei ole pussileipää ja keinotekoista höttöä, vain ruoka on tuoretta ja aitoa. Croissantit ja tuorepuristettu mehu ovat omaa luokkaansa. Gluteenittomia, laktoosittomia ja ketovaihtoehtoja saatavilla, mm. ketoporkkanapiirakkaa. Sisustuksessa on kivoja pieniä yksityiskohtia. Lapset huomioidaan esimerkillisesti, täällä on leikkipaikka, leluja ja hoitohuone. Kannattaa käydä. Kaivokatu 37, Porvoo

Tove Janssonin kesäsaari Klovharun, Porvoon edustalla

Tove Jansson oli suomalainen taiteilija ja kirjailija, joka tunnetaan parhaiten muumihahmoista. Muumit ovat perhe valkoisia, pyöreitä peikkoja, jotka elävät rauhassa ja sovussa Muumilaaksossa. Tove Jansson, niiden luoja, puolestaan vietti kesiään yli 28 vuoden ajan pienellä Klovharun luodolla Porvoon edustalla.

Vuonna 1991 Jansson lahjoitti Klovharunissa sijaitsevan mökkinsä paikalliselle yhdistykselle Pellinge Hembygdsföreningille (PHF) tarkoituksenaan säilyttää se alkuperäisessä kunnossaan. Janssonin mökin lahjoittaminen PHF:lle korostaa hänen sitoutumistaan Pellingen saarten ainutlaatuisen kulttuurin säilyttämiseen. Lahjoittamalla mökkinsä PHF:lle Jansson varmisti, että tulevat sukupolvet voivat kokea Klovharun kauneuden ja oppia sen rikkaasta historiasta.

PHF on voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii säilyttämään Pellingin saarten, joista Klovharu on yksi, historiaa ja kulttuuria. PHF järjestää Klovharulla vuosittain avoimien ovien viikon (vuonna 2022 välillä 23.7. - 29.7.), jolloin ihmiset voivat osallistua saareen suuntautuville retkille tai muuten vierailla siellä ja tutustua sen historiaan. ( Lisätietoa: www.pellingehembygdsforening.fi/fi/klovharun/ )

Albert Edelfeltin taiteilijakoti Haikossa, Porvoon lähellä

Albert Edelfelt oli suomalainen taidemaalari, joka vietti kesiään yli 26 vuoden ajan Porvoon lähellä Haikossa ja maalasi siellä ollessaan reilut parisataa teosta. Porvoon saaristo ja sen asukkaat kiehtoivat häntä, ja tämä rakkaus inspiroi monia hänen töitään. Porvoolaiset olivat hänelle ehtymätön inspiraation lähde. Hän maalasi usein muotokuvia heistä sekä maisemia kaupungista ja sen ympäristöstä. Useampikin porvoolainen sai toimia Albert Edelfeltin maalausten malleina.

Haikon kartanon alueella meren rannalla sijaitseva huvila oli taiteilijan kesäkoti, jonka hän vuokrasi äidiltään Alexandralta. Työskentelynsä helpottamiseksi taiteilija rakensi valoisan, kattoikkunoilla varustetun ateljeen, jossa toimii nykyään ateljeemuseo. Nykyyän alueella on myös Villa Albert, uusrakennus, jossa on näyttelytila ja museokauppa.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti