Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Naantali
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rantapromenadi, Naantali
Ravintoloita rannalla, Naantali

Naantali

Naantali tunnetaan Suomen aurinkoisena lomapääkaupunkina, jossa presidentit ovat vuodesta 1922 lähtien viettäneet kesiään. Sen vanhat osat kuuluvat Suomen viehättävimpiin korttelistoihin, ja sen merellinen tunnelma hakee maasta vertaistaan.

Naantalin nähtävyyksistä osa on Suomessa laajalti tunnettuja, mutta harvat osaavat etukäteen arvata kuinka viehättävä ja monipuolinen vierailupaikka se on. Naantalin harrastusmahdollisuudet ovat golfista veneilyyn erinomaiset, ja sen kylpylä vetää puoleensa vierailijoita myös talvisin. Naantalissa on pieneksi kaupungiksi melkoinen määrä majapaikkoja, ja sinne voi hyvin lähteä usean päivän lomalle. Naantalista voikin nauttia parhaiten niin, että viettää siellä muutaman yön, sillä sen kesäiltojen lyömätön tunnelma on asia, joka kotimaassa kannattaa kaikkien kokea.

Matkustaminen Naantaliin

Naantaliin mennään usein omalla autolla, jolloin reitin kanssa kannattaa olla tarkkana. Naantaliin voi Turusta siirtyä tiiviiseen tahtiin kulkevilla linja-autoilla, sinne voi suoraan siirtyä linja-autolla myös joiltain muilta paikkakunnilta ja kesäisin Turusta Naantaliin kulkee Suomen viimeinen käytössä oleva höyrylaiva. Naantaliin saapuu myös Ahvenanmaan kautta kulkeva autolautta Ruotsista, joka tosin on vain niille, joilla on oma kulkuneuvo matkassa mukana. Kaiken muun lisäksi Naantaliin voi saapua ja monet saapuvatkin aivan sen ytimeen omalla veneellä.

Naantalin vierasvenesatama
Monet saapuvat Naantaliin myös omalla veneellä.

Autolla Naantaliin

Omalla autolla Naantaliin suuntaavat kulkevat sinne Turusta kohti pohjoista eli Raumaa, Poria ja Pohjanmaata kulkevaa maantietä (E8) pitkin. Naantaliin käännytään Raision kohdalla kohti merta kulkevalle toiselle maantielle (E18), jota pitkin voi tosin kulkea muuallekin kuin Naantalin ytimeen. Sen varrella kannattaa olla tarkkana, sillä jos ei ole menossa Naantalin vanhoihin osiin vaan esimerkiksi Kultarannan tienoille, pitää kääntyä pienemmälle tielle (189). Risteyksen tienoilla on myös Naantalin leirintäalue, ja itse E18 vie Naantalin satamaan, josta voi autolautalla siirtyä Ahvenenmaalle ja Ruotsiin.

Jos haluaa suoraan Naantalin pääpaikoille, voi pysäköintipaikan löytää sekä torin että kirkon läheltä. Jos haluaa käydä torilla, juoda normaalihintaiset kahvit tai tehdä arkisia ostoksia, voi parkkeerata torin ympäristöön, kuten Kaivokadun varrella olevan Hesburgerin edustalle [kartalla]. Siitä voi helposti Kaivokatua, Mannerheiminkatua tai kaikkein miellyttävimmin vehreää Puistotietä pitkin kävellä kohti merenrantaa.

Jos ei ole kiinnostunut torista ja Naantalin uuden keskustan annista vaan haluaa suoraan vanhaan Naantaliin, pitää kääntyä Hesburgerin kohdalla oikealle, ajaa torin ohi ja kääntyä vasempaan joko Luostarinkatua tai Tuulensuojankatua ja kulkea ne päättävälle Maariankadulle, jolla käännytään vasempaan. Maariankadun päässä ovat parkkipaikat [kartalla], turisti-info ja Kirkkopuisto, jonka toisella puolella ovat Kaivohuone, satama-alueet ja Muumimaailma. Tietoa pysäköimisestä saa Naantalin turistisivuilta.

Muumimaailmalla on oma parkkipaikka [kartalla], johon pysäköiminen maksaa 10 euroa ja josta on bussikuljetus Muumimaailman viereen. Tietoa siirtymisestä eri konstein Muumimaailman lähelle voi lukea sen sivuilta.

Linja-autolla Naantaliin

Naantaliin voi siirtyä linja-autolla parhaiten Turusta, mutta myös Raisiosta ja Kaarinasta sinne voi kulkea suoraan Turun liikennelaitoksen eli Fölin bussilinjoilla 6 ja 7. Ne kulkevat Turun keskustassa esimerkiksi kirjaston vieressä olevan Aurakadun pysäkin kautta ja myös Linnankadun ja Brahenkadun pysäkeiltä voi siirtyä Naantaliin. Molempien linjojen Naantalin päätepysäkki on Aurinkotien päässä [kartalla], aivan torin vieressä.

Lipun voi ostaa kuskilta, matka yhteen suuntaan maksaa 3 euroa mutta 8 eurolla saa lipun, jolla voi matkustaa vuorokauden aikana niin usein kuin haluaa. Lippuja saa käteisellä kuskilta mutta myös automaateista ja palvelupisteistä. On myös mahdollista ladata puhelimelle tai tabletille sovellus, jolla voi ostaa lipun ja joka näytetään kuskille.

Omalla veneellä Naantaliin

Naantalin merenranta kuuluu Suomen hienoimpiin, ja vierasvenesatama on paikka, jonne voi jättää veneensä ja josta on helppo käydä syömässä ja kaupungin puutalokortteleihin tutustumassa. Lähistöltä saavutaan tänne vain Merisalissa buffetaterian syömään, mutta muitakin syitä kesäaikaan saapua tänne veneellä on. Verkkosivut kertovat koska vierasvenesatama on avoinna, ja yleensä kausi loppuu syyskuun viimeisen viikonlopun jälkeen.

Höyrylaiva Ukkopekka lähdössä Naantaliin
Naantaliin voi Turusta kulkea myös s/s Ukkopekalla, joka on Suomen viimeinen käytössä oleva höyrylaiva.
Kuva: Sami Jaatinen

Höyrylaivalla Naantaliin

S/s Ukkopekka on Suomen viimeinen käytössä oleva höyrylaiva. Sen kotisatama on Turussa, Martinsillan [kartalla] vieressä, ja Naantalissa alus saapuu aivan ytimessä olevaan laituriin [kartalla]. Risteilyjä on kesäkuun alkupuolelta elokuun puoliväliin, ja kysymyksessä on päiväretki, joka tehdään muutaman kerran viikossa (ke–la). Laiva lähtee Turusta klo 11, on Naantalissa klo 13, lähtee Naantalista klo 15 ja palaa Turkuun klo 17.

Pakko ei kuitenkaan molempiin suuntiin ole mennä vaan voi kulkea vain yhteen suuntaan, mikä tosin on lähes yhtä hintavaa kuin meno-paluu. Liput ovat melko hintavia, mutta alle 13-vuotiaat lapset saavat alennuksia ja alle 3-vuotiaat otetaan ilmaiseksi mukaan.

Autolautalla Ruotsista tai Ahvenanmaalta Naantaliin

Finnlinesin FinnLink kulkee Ruotsin Kapellskäristä Ahvenanmaan Långnäsin kautta Naantaliin. Tämä on kulkuneuvoille tarkoitettu rahtilaiva, joka kulkee sekä yön yli että päivällä, eivätkä kaikki alukset pysähdy Ahvenanmaalla. Matka suuntaansa kestää 8–9 tuntia, ja Kapellskäristä pääsee Långnäsiin 3 ½ tunnissa ja sieltä Naantaliin viidessä tunnissa. Kuorma- ja rekka-autojen sekaan mahtuu henkilöautoja, matkailuautoja, moottoripyöriä ja polkupyöriä, eikä laivaan pääse kuin jonkinlaisen kulkuneuvon kanssa. Kaksi alusta eli Finnswan ja Finnfellow lähtevät yleensä illalla ja aamupäivällä noin kymmenen aikoihin ja saapuvat noin 9 tuntia myöhemmin perille.

Aikatauluja voi katsella ja lippuja voi varailla Finnlinesin sivuilta. Tyypillinen hinta matkalle ja hytille polkupyörän kanssa koko matkan kulkevalle on noin 70 euroa, ja autolla matkalle tulee hintaa reilut 100 euroa suuntaansa. Tarjouksia esiintyy, jotkin ajankohdat ovat hintavampia kuin toiset ja tietenkin päivällä matkustava selviää aina vähemmin kustannuksin ja näkee sekä Suomen että Ruotsin kauniit saaristomaisemat koko matkan ajan.

Naantalin satama [kartalla] sijaitsee E18-tien päässä. Sataman sivuilta voi suomeksi katsoa ohjeita ja tietoa kaikesta mahdollisesta satamaan liittyvästä.

Mannerheiminkatu, Naantali
Naantalin kaunein katu on Mannerheiminkatu.

Liikkuminen Naantalissa

Naantali on pikkukaupunki, jossa tosin on monta eri osaa ja jossa täytyy etukäteen tietää minne on menossa. Karttaa kannattaa etukäteen tutkia, ja mielessä kannattaa pitää se, että valtaosa nähtävyyksistä ja mielenkiintoisista vierailupaikoista on kirkon [kartalla] tuntumassa. Tärkein katu on Mannerheiminkatu, joka kulkee laivalaiturin ja uuden keskustan välimaastossa, ja se on kävelykatu.

Jos Naantalissa haluaa vain käväistä, kannattaa aikaa viettää juuri kirkon tuntumassa, sataman alueella ja Mannerheiminkadulla. Tärkeää kuitenkin on tutustua karttaan ja tarjontaan etukäteen, sillä näkemistä ja ajanvietteitä on pieneksi kaupungiksi melko paljon.

Yksi hyvä tapa nauttia kesäisestä Naantalista on vuokrata turisti-infosta polkupyörä. Sellaisen voi saada käyttöönsä viidellä eurolla tunniksi tai 23 eurolla vuorokauden ajaksi.

Naantalin sää ja ilmasto

Harvalle suomalaiselle Naantalin säät ovat yllätys, mutta ne ovat tietenkin toisenlaisia kuin sisämaassa ja monissa muissa maan kolkissa. Naantali on yksi Suomen lämpimimpiä ja aurinkoisimpia paikkakuntia, mutta se on tietenkin meren rannalla ja talvikauden aikana siellä on kylmiä viimoja.

Naantalin 10 vuorokauden sääennustuksen voi katsoa Forecasta.

Naantali Spa -hotelli ja kylpylä
Naantalin kylpylä on kenties tunnetuin ja monin tavoin hohdokkain paikka paitsi nukkua myös viettää aikaa.
Kuva: Sami Jaatinen

Naantalin ja lähistön majapaikat

Naantali on monelle vain päiväretkikohde, jonne yleensä siirrytään autolla tai veneellä, mutta siellä voi tietenkin myös viettää yönsä. Naantali on monin tavoin hintava paikkakunta, eikä siellä tietenkään ole tarjolla mitään halpoja huoneita. Majapaikasta joutuu maksamaan enemmän kuin Turussa, mutta vain yön yli Naantalissa viettävä pääsee kokemaan sen kesäiltojen lumoavuuden. Vaikka Naantali on pieni paikkakunta, on se varsin laajalla alueella, ja kaikkein paras on majoittua vanhoihin, puutalojen hallitsemiin osiin, jolloin kaikki on lähellä.

Kenties tunnetuin ja monin tavoin hohdokkain paikka paitsi nukkua myös viettää aikaa on Naantalin kylpylä, joka nykyään tunnetaan ulkomaisella nimellä Naantali Spa Hotel.

Naantalissa on melko vähän perinteisiä hotelleja, mutta jos sellaiseen haluaa, ovat ytimessä sijaitsevat Hotelli Palo ja Hotel Amanda normaaleja hotelleja.

Naantalissa on paljon majatalomaisia pieniä majoituspaikkoja, joita on sekä vanhoissa osissa että muualla. Melko kätevällä paikalla sijaitsee Bridget Inn, joka on lähellä Hesburgeria ja toria.

Naantalin kaunein katu on Mannerheiminkatu, ja jos haluaa yöpyä sen varrella, on Hotel Villa Antonius yksi kadun parhaista majapaikoista.

Jos mieluummin yöpyy huoneistossa kuin hotellissa tai majatalossa, on Mannerheiminkadun varrella oleva Huoneisto Mannerheiminkatu hyvä esimerkiksi korkeintaan neljän hengen perheelle tai muulle porukalle.

Naantalin leirintäalue tunnetaan ulkomaisella nimellä Naantali Camping [kartalla], ja se sijaitsee Leirintäalueenkadun päässä. Se on toukokuussa avoinna viikonloppuisin ja kesäkuun alusta syyskuun ensimmäiseen viikonloppuun joka päivä. Teltan ja asuntoauton lisäksi siellä voi yöpyä mökissä.

Kaikki Booking.comin majapaikat Naantalissa.

Lähitienoiden majapaikat

Naantali on lähellä Turkua ja etenkin Raisiota, jotka molemmat ovat myös varteenotettavia paikkoja yöpymiselle. Naantali kiinnostaa joitain vain muutaman tunnin ajan, se on majapaikoiltaan melko hintava ja niin Raisio kuin Turkukin voivat tarjota vähän erilaista tunnelmaa ja erilaisia mahdollisuuksia.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Nähtävyydet ja ajanvietteet.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Sami Jaatinen
2020/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti