Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Naantali
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Merisali merenrannalla Naantalissa
Naantali on kesäkaupunki, joka on parhaimmillaan ja jossa kaikki palvelut ovat toiminnassa kesäkuun alkupuolelta koulujen alkamiseen.

Nähtävyydet ja ajanvietteet Naantalissa

Naantalin yleisluonteesta

Naantali on kaupunki, jonka monet suomalaiset luulevat tuntevansa, mutta todellisuudessa sinne ei kannata lähteä ilman, että ottaa ensin perusasioista selvää. Sen vanhojen osien pääpaikoille ei noin vain suunnisteta, ja kulkuohjeet kannattaa sisäistää ennen kuin lähtee kaupunkiin tutustumaan. Jos Naantalissa ei tiedä minne autonsa jättää, on oikean reitin löytäminen noin vain vaikeaa.

Naantalin mielenkiintoisimmat alueet ovat Muumimaailman saarelle johtavan sillan [kartalla] ja Tullikadun välimaastossa. Ns. ”vanha kaupunki” on pääasiassa puutaloista muodostuva korttelisto, jonka pääkadut ovat satamakatujen ja Rantakadun lisäksi Mannerheiminkatu, Fleminginkatu ja Kristiinankatu. Kirkon ja torin välillä kulkeva Kaivokatu on sekin varsin monipuolinen katu, mutta se on yksisuuntainen ja sitä voi ajaa vain vanhoista osista poispäin.

Tullikadun varrella oleva tori [kartalla] on Naantalin arkinen keskus, jonka ympäristössä on lukuisia hyviä kahviloita, vierasvenesatamaa edullisempia ravintoloita ja erilaisia kauppoja.

Naantali on kesäkaupunki, joka on parhaimmillaan ja jossa kaikki palvelut ovat toiminnassa kesäkuun alkupuolelta koulujen alkamiseen. Osa paikoista voi olla rajallisesti avoinna myös toukokuussa, kesäkuun alussa, elokuun lopussa ja syyskuussa, ja aukioloajat kannattaa aina tarkastaa etukäteen. Maanantai on ehdottomasti huonoin päivä vierailla Naantalissa, sillä silloin monet kaupat ja ravintolat ovat kiinni. Eniten vierailijoita on viikonloppuisin, ja jos haluaa tutustua Naantaliin aidoimmillaan, kannattaa vältellä maanantain lisäksi kesäisiä lauantai- ja sunnuntai-iltapäiviä.

Turisti-info

Naantalin nähtävyyksistä ja ajanvietteistä saa kattavan kuvan vierailemalla turisti-infossaTuristi-info [kartalla]. Se sijaitsee aivan pääpaikoilla kirkon ja Mannerheiminkadun välimaastossa. Sen tiloissa sijaitsee myös Unikeko-myymälä, ja sieltä voi vuokrata pyörän. Se on ympäri vuoden avoinna vähintään ma–pe klo 9–16.30 mutta kesäisin se on avoinna useammin ja pidempään kuin muulloin.

Naantalin nähtävyyksiä ja ajanvietteitä

Naantalissa valtaosa nähtävyyksistä on vanhassa Naantalissa, joka on merenrannan tuntumassa oleva alue. Varsinaisia nähtävyyksiä on melko vähän, ja sen sijaan, että Naantaliin lähtisi nauttimaan mistään tietyistä nähtävyyksistä, siellä nautitaan koko kaupungin luonteesta.

Naantalissa voi tehdä erilaisia asioita, kuten mennä risteilylle, golfata ja rentoutua kylpylässä.

Naantalin kirkko
Naantalin kirkko oli alunperin katolinen birgittalaisluostari.

Naantalin nähtävyyksiä

Naantalissa on muutama museo, perheiden suuresti suosima vierailupaikka on Muumimaailma ja muutakin näkemistä kaupungissa on. Naantalissa kannattaa ensin keskittyä kirkon tuntumassa oleviin nähtävyyksiin, vierasvenesataman edustalla olevaan merenrantaan ja sellaisiin katuihin kuin Mannerheiminkatu, jonka varrella ja lähistöllä on museoita ja muita vierailupaikkoja.

Naantalin kirkko

Naantalin kirkko eli Naantalin luostarikirkko sijaitsee vierasvenesataman takana olevalla mäellä, jolla on myös muistomerkkejä ja merelle antava näköalatorni. Se on Suomen toiseksi vanhin kirkko, joka valmistui 1480-luvulla, ja alunperin se oli katolinen birgittalaisluostari. Se on ympäri vuoden melko huonosti avoinna, mutta kuten muissakaan Suomen kirkoissa ei sen suojissa ole paljon mitään ihmeellistä nähtävää. Se on kesäisinkin avoinna vain ke–su ja talvikaudella ke ja su, mutta kenties kaikkein paras tapa tutustua siihen on mennä sinne konserttiin tai jumalanpalvelukseen.

Kirkko on akustiikaltaan erinomainen, siellä on mahdollista kuulla vanhoja liturgisia lauluja ja siellä pidetään myös Naantalin musiikkijuhlien konsertteja. Siellä on muitakin konsertteja, joista voi kysäistä vaikka turisti-infosta, ja sinne voi mennä myös ottamaan osaa opastetulle kierrokselle, jolla oppii kirkon salaisuuksista ja jonkalaisia järjestetään keskikesällä.

Humppi
Museo Humppi kertoo Naantalin kaupungin historiasta, kuinka Naantali syntyi birgittalaisluostaria ylläpitämään ja elämästä 1500-luvulla.

Naantalin taidehuone

MannerheiminkatuMannerheiminkatu on Naantalin ykköskatu, ja sen merenrannalla olevan alkuosan tienoilla on kaikenlaista mielenkiintoista. Yksi hyvä vierailupaikka on Naantalin taidehuone [kartalla], joka on avoinna vain kesällä ja jonne ei ole pääsymaksua. Se on kesäkuun toiselta viikolta elokuun viimeiseen sunnuntaihin avoinna ti–su klo 11–18. Se on nykytaiteen museo, jossa on esillä uusinta taidetta ja etenkin paikallista nykytaidetta.

Naantalin kaupunkimuseot

Mannerheiminkadun selviä kohokohtia ovat paitsi vierasvenesataman tuntumassa oleva kadun alkuosa myös sen keskiosissa olevan Itsenäisyyden puiston kohdilla. Puistikon tuntumassa on kaksi museota, joista monet Naantalissa vierailevat ovat kiinnostuneita.

Museo Humppi [kartalla] on Naantalin kaupungin historiasta kertova museo, jossa on varsin tyypillisiä alan museon näyttelyitä, kuten pysyvä näyttely, jossa oppii siitä kuinka Naantali syntyi birgittalaisluostaria ylläpitämään, ja toinen, jossa oppii elämästä 1500-luvun Naantalissa. Muulloin kuin kesällä museo on hyvin rajallisesti avoinna, mutta toukokuun puolivälistä elokuun loppuun se on avoinna ti–su klo 11–18. Museoon on aikuisilta viiden euron pääsymaksu ja alle 18-vuotiailta kolmen euron.

Kulman takana sijaitseva Hiilola [kartalla] on paikka, jossa myös on näyttelyitä. Sinne pääsee samalla lipulla kuin Humppiinkin, ja sen aukioloajat ovat samat.

Kultaranta

Kaikkien tietämä Suomen presidentin kesäasunto tässä ”Suomen lomapääkaupungissa” on Kultaranta [kartalla]. Se valmistui kauppiaan kesähuvilaksi vuonna 1916, ja sen suunnitteli Lars Sonck. Presidentit ovat viettäneet kesiään Naantalissa vuodesta 1922 lähtien, ja nykyään Kultarantaan voi mennä opastetulle kierrokselle, jolla tutustutaan sen puutarhaan mutta jonka yhteydessä ei rakennuksiin pääse sisälle.

Kaikkein paras on osallistua puutarhassa tehtäville yleisökierroksille, jotka kestävät 45 minuuttia ja joilla kävellään 1,5 kilometriä. Liput kannattaa ostaa ennakkoon verkkokaupasta, ja kaiken mahdollisen tiedon sekä tästä että muista kierroksista saa Visit Naantalin sivuilta.

Yksi mielenkiintoinen seikka on se, että Kultarannan lipputangossa on vaakunalla varustettu Suomen lippu silloin kun presidentti on siellä.

Muita nähtävyyksiä:

Naantalin turistisivut kertovat kattavasti sekä Naantalin että lähistön vierailupaikoista.

Muumimaailma
Muumimaailma on Naantalin tunnetuin perheiden suosima vierailupaikka.
Kuva: Sami Jaatinen

Naantalin perheille soveltuvat nähtävyydet ja vierailupaikat

Naantalilla on yksi varsinainen vetonaula, joka soveltuu perheille ja etenkin perheille, joilla on lapsia matkassa mukana. Kenties teinitkin voivat jostakin tarjonnasta innostua, mutta kaupunki ei sinänsä tarjoa ihmeellisyyksiä varttuneemmille teineille.

Muumimaailma [kartalla] on Naantalin tunnetuin perheiden suosima vierailupaikka, ja se on paikka, jonne kesäisin, jonkin aikaa syksyllä ja hiihtolomalla voi mennä vierailemaan. Se sijaitsee aivan pääpaikkojen vieressä olevalla saarella, ja sinne voi suunnata itsekseen ja parkkeerata auton Muumimaailman parkkipaikalle [kartalla] tai tulla sinne Turusta Hotelli Caribian parkkipaikalta ns. Muumibussilla.

Verkkosivut kertovat kaiken olennaisen tarjonnasta, mutta kannattaa huomata, että lippujen hinnat ovat korkeita ja ajoittain paikka on hyvin suosittu. Liput kannattaa sen takia ostaa etukäteen.

Saarella sijaitsevat myös Emma-teatteri, joka on lähinnä aikuisille suunnattu kesäteatteri, ja Nipsun putiikki, jossa myydään Muumeihin liittyviä tuotteita.

Lisää asiaa Naantaliin suuntaaville perheille:

Naantalin turistisivuilla on pari paikkaa, jotka soveltuvat perheille, ja jonkin verran ajanvietteitä, joista osa soveltuu perheille.

Naantali Spa
Naantalissa voi tehdä erilaisia asioita, kuten rentoutua kylpylässä.
Kuva: Sami Jaatinen

Naantalin ajanvietteitä

Naantalissa voi tehdä monenmoista, mutta suosittu kohde se on kylpylälomalle. Naantaliin lähdetään harvoin mitään pääasiallisesti harrastamaan, mutta siellä on kaksi golfkenttää ja muitakin ajanvietteitä. Tosin huomattavasti enemmän tekemistä on läheisessä Turussa, ja Naantali on paremminkin kylpylä- ja lomakaupunki, jossa rentoudutaan ja nautitaan Suomessa hyvin harvinaisesta ja hienostuneesta tunnelmasta.

Kylpylä

Naantalin kylpylä tunnetaan nykyään nimellä Naantali Spa & Hotel [kartalla]. Se sijaitsee usean kilometrin matkan päässä ytimestä, ja sen vieressä on kylpylän alkuperäistä nimeä kantava bussipysäkki, jolle voi siirtyä paikallisbussilla Turusta.

Hotellissa on paljon erilaisia palveluita ja ajanvietteitä, kuten kuntosali, kauneuskeskus, kampaamo ja kylpylä, jonne voivat tulla myös muut kuin hotellin asiakkaat. Huomionarvoinen seikka on se, että hotellissa yöpyville kylpylä altaineen ja saunoineen on maksuton, mutta muille on sisäänpääsymaksu.

Hotellissa on useita ravintoloita ja muitakin palveluita, ja sen lähellä on uimaranta. Hotellissa on myös ohjelmaa, ja se tarjoaa myös kaikenlaista perheille.

Golf

Naantali ei ole pitkään ollut golfkaupunki, ja vasta vuosina 2006 ja 2007 sinne ilmestyi kaksi 18-reikäistä golfkenttää. Säät kaupungissa suosivat golfareita paremmin kuin monessa muun maan osassa, ja Naantalin kauniissa maisemissa on kaikin tavoin miellyttävä golfata.

Aurinko Golf [kartalla] on 27-reikäinen golfkeskus, jossa on sekä 18-reiän että 9-reiän radat. Tämä on kauniissa maisemissa sijaitseva kenttä, jolla on korkeuseroja, eivätkä sinne pelaamaan haluavat tarvitse tasoitusta tai greencardia. Kaikkein helpoin vierailijoiden on pelata 9-reikäisellä kentällä, mutta par 72:n 18-reikäiselle kentällä kaikkein kokeneimmatkin pelaajat kokevat haasteita. Kentällä on myös range, golfsimulaattori ja mahdollisuus ottaa käyttöön golfkärryt. Tietoa sekä tarjonnasta että hinnoista voi katsoa hinnasto-sivulta.

Kultaranta Resort [kartalla] on lomakeskus, jossa on 18-reikäinen golfkenttä. Toisin kuin enemmän sisämaassa oleva Aurinko Golf on tämä kenttä saaristolaismaisemissa ja tarjoaa näin melko ainutlaatuiset puitteet golfaamiselle. Kentän kiertämisen lisäksi siellä on mahdollista harjoitella puttaamista ja tehdä monenmoista muuta golftaitoja parantavaa asiaa. Niistä kiinnostuneille alueella ovat myös frisbee- ja jalkapallo-golfmahdollisuudet ja lisäksi minigolf. Paikka on muutenkin hyvin monipuolinen, ja siellä on paketteja perheille, kolmen tunnin luontokurssi ja myös retkeilyn saloihin tutustuttava kurssi. Tämä on erinomainen keskus viettää pidempään kuin golfkentällä muutama tunti, ja tämä on erinomainen paikka myös yöpyä. Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että keskus ei ole lähellä Kultarantaa vaan aivan toisella puolella Luonnonmaan saarta, eikä sieltä voi kävellä oikeastaan minnekään.

Lisää tietoa ajanvietteistä:

Naantalissa voi harrastaa monenmoisia asioita, ja tarjolla on vierailuja saaristossa ja opastettuja kierroksia.

Naantalissa voi myös mennä teatteriin tai harrastaa muuta kulttuuria.

Ryhmille on tarjolla risteilyjä saaristoon, ja ne ovatkin mitä erilaisimmille isoille ryhmille suositeltavia.

Lisää tietoa erilaisista ajanvietteistä, jos niille tulee tarvetta, saa Naantalin turisti-infosta, joka on Kaivohuoneen vieressä.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Sami Jaatinen
2020/10

Ilmoitustaulu

Wowanders logo

matkailesuomessa.fi/opas/naantali/

Naantalin vinkkejä kompaktissa paketissa mukaan lomalle.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti